Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ieșim pe centrare. Care?

Nici nu știi ce să aplauzi mai întâi după acest plin de substanță FCSB-Academica Clinceni 0-0

Permalink to Ieșim pe centrare. Care?
marți, 11 februarie 2020, 8:20

Chiar așa, ce să punctăm? Luciditatea antrenorului Bogdan Argeș Vintilă, care consideră că „E un punct câștigat. Decât deloc, e bine și așa”? Sau aplecarea spre igienă corporală a lui Florinel Coman, „Am plecat mai devreme la vestiare pentru că voiam să fac duș”? Așa-i, miroase rău pe banca vicecampioanei. Bine, nici în teren nu e vreo parfumerie franțuzească.

Cumul de factori

Poate că totuși trebuie salutată atitudinea celor din Clinceni, care au cutezat să-și supere tătucul. Nu sunt primii. Unii observatori mai hârșiți ar spune că a fost un cumul de factori. Nici băieții pregătiți de Ilie Poenaru nu au vrut să se facă de poveste, dar nici adversarii nu le-au oferit prilejul să își etaleze minusurile. Dincolo de toate bănuielile astea atavice (am trăit vremuri grele, care ne-au făcut bănuitori), rămân centrările. Festivalul de centrări ratate în cele mai diferite moduri.

La acest element tehnic din abecedarul fotbalului simți că s-a lucrat intens la antrenamente. Dacă dai o centrare bună și două rele, mai treacă-meargă. Se poate crede că ai prins o zi mai slabă. Dar când le expediezi pe toate prin spatele porții, unele mingi poposind hăt, departe, pe partea cealaltă a terenului, înseamnă că ai expertiză.

D-ale festivalului

Vali Crețu și Soiledis, fundașii laterali ai FCSB-ului, au strălucit la acest capitol, după cum Florinel Coman, Tănase și Olaru au reușit împreună un șut pe spațiul porții și zero driblinguri. Asta a văzut toată lumea. Mă rog, vorba vine, lumea care a avut nervi de tocat pentru o partidă cu zero rezultate. Și ați înțeles deja. Nici să fii ironic nu îți iese după un astfel de meci. Nereușitele tehnice ale fotbaliștilor din prima noastră ligă, care denotă în fond o imensă lipsă de respect pentru meserie, nu sunt urmarea presiunii la care sărăcuții ar fi supuși de patroni. Nu miza rezultatului imediat îi bruiază pe ei.

Produsele „academiilor”. Și mințile odihnite

Doriți explicații? Nu au învățat elementele de bază când erau mici, la puzderia de „academii” pe unde au făcut primii pași în fotbal. Din profesori slabi și nedăruiți ies elevi și mai slabi. Asta ar fi prima cauză. Alta ar fi că băieților nu le e mintea la joc, ci le umblă sorcova prin alte „locații”. Când centrezi de fiecare dată ca și cum ai fi încălțat invers, când greșești pase de trei-patru metri de-a latul terenului, acolo își dau mâna bagajul tehnic precar cu lipsa de concentrare. De ce nu se concentrează fotbalistul nostru? Vreți un răspuns abrupt? Pentru că are mintea odihnită. Neantrenată. De aici rezultă și atât de neplăcutele minute succesive meciurilor.

Fotbaliști și sportivi

Te și încearcă un sentiment de jenă când îi vezi și îi asculți pe cei mai mulți la supliciul care se desfășoară în fața camerelor TV. „În primul rând, bună seara!” Nicio idee cumsecade, nicio emoție. Funcție de rezultat, băieții recită o poezioară. Clișee, rumeguș de limbă de lemn. Ce vrei, dom’le, sunt sportivi, sunt fotbaliști, nu scriitori!, vine reproșul Da? Ia ascultați-i și pe sportivii din alte discipline. Indiferent care disciplină. Handbaliști, poloiști, scrimeri, baschetbaliști. Majoritatea lor nu sunt cei mai mari sportivi de pe planetă. Dar sunt oameni care exprimă ceva.

Mai puțini bani, mai multe gânduri

Au gânduri proprii, au sentimente, bucurii, necazuri, năzuințe. Le dau glas cu un vocabular decent, care nu este populat doar cu câteva zeci de cuvinte plus onomatopee. Nici ei nu sunt academicieni sau literați. Au bani mai puțini, nici cu celebritatea nu o duc formidabil. Sunt și ei tineri, și lor le place să trăiască mai bine, să se distreze. Dar mediul îi obligă să își mai pună capul la contribuție.

Către un derby de coșmar

Se apropie ceea ce odinioară era marele derby al campionatului. Din acel Dinamo-Steaua fastuos și impunător pentru unii, scandalos și ilegitim pentru alții, nu au rămas decât amprente neclare. Dinamo se surpă din interior, Steaua nu mai este Steaua nu neapărat pentru că a hotărât așa Justiția, ci din cauză că, asemenea rivalei istorice, și-a pierdut identitatea fotbalistică. Dacă spun că aștept un meci bun, cu goluri și faze spectaculoase, pot să merg liniștit la panoul cu declarațiile de după meci.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Poison (1 comentarii)  •  11 februarie 2020, 20:55

Așa este! Ați pus punctul pe i. Fotbaliștii români sunt proști. Nu îi duce capul. De aici și colateralele: decizii greșite, lipsă de concentrare, nu înțeleg planul tactic, nu au planuri pe termen lung, nu se auto-analizeaza, nu au auto-critică, nu evaluează corect situațiile, sunt ușor de manipulat de patroni și impresari etc.

Andrei F (698 comentarii)  •  11 februarie 2020, 23:46

Deci articolul confirmă că există ceva și dincolo de fotbaliști slabi ....Sa fi jurnalist dinamovist ,,bine intenționat,,și să plângi in etapa cu Steaua - Clinceni 0-0 și Voluntari- Dinamo 2-1 tocmai de grija echipei care este pe locul 3...deci nu a uriașei echipe învinsă de ultimă clasată care bifează și performanță de a rata fix acum iarăși play-offul....Si nu? Daca centrările lui Soiledis și ale lui Cretu erau bune nu că vedeați blat???????Ce contează că Liviu Ganea ,Romica Pascu sau Cornel Dinu au vorbit de blaturi adevărate tocmai în curtea alb- rosilor?!?!Presari vad blaturi numai la Becali!!!!Și ce noroc pe Barcelona că în Spania nu sunt astfel de presari...La reculul Barcelonei de anul acesta singur il trimiteați și pe Messi la pensie....Daca fotbaliștii nu prea le au cu oratoria oare presarii cei buni știu să joace fotbal in iarba???

motanul incaltat (455 comentarii)  •  12 februarie 2020, 0:46

Eu daca as fi patronul Clinecniului ,m-as gindi mai bine si as trece la facut bani. Pai cred ca sunt multi pe acolo care valoreaza 20-30 de milioane de euro... Ca doar n-au jucat mai prost decit Man, Morutan, Tanase sau Coman....Ca sa-i vind repede as lasa la o medie de 20 de jucator.

xstelu (63 comentarii)  •  12 februarie 2020, 4:22

Andrei F! Mah oropsitule, iar ai aparut? Tot nu te lasi mag pesedeule nauc? Ma fan oier ***, du te ma si ia ti pensia si Lasa l pe Geambasu in pace, ca stie el ce zice. Te ai gasit tu miezul din...... Ca sa ti dai cu parerea ta cea pesedea.. Hai basti si un praz Verde!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei (17 comentarii)  •  12 februarie 2020, 13:11

Adevarul gol-golut (ca sa fim in tema) despre pseudo-sistemul fotbalistic din Romania, bine punctat Cristian Geambasu. @ Andrei F...Ai probleme serioase, prietene..ma tem ca nici medicina nu are solutii pentru tine.

Comentează