Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Zidul. Nu cel de la 9,15 metri

Spre decepția unora, fotbalul a celebrat în felul lui un moment care a schimbat istoria lumii

Permalink to Zidul. Nu cel de la 9,15 metri
luni, 11 noiembrie 2019, 9:07

Zidul Berlinului a mai căzut o dată, după 30 de ani. De data asta, de o parte și de cealaltă a zidului se aflau două echipe de fotbal, nu două lumi cum se întâmpla pe 9 noiembrie 1989. Pentru câteva minute, oamenii și-au amintit. Cei care vor și știu să își amintească. Istoria nu este pentru amnezici.

Hertha din RFG și Leipzig din DDR
Zidul Berlinului a căzut încă o dată și s-a întâmplat pe un teren de fotbal. Simbolic, cu o butaforie de zid, din carton. Dar cu două echipe care odinioară chiar au fost separate de acel Zid. Hertha juca pe atunci în campionatul Germaniei Federale, iar Leipzig în cel al Germaniei comuniste. DDR, Deutsche Demokratische Republik.Republica Democrată Germană. Hertha era o echipă de dincolo de Zid, Leipzig una de dincoace de Zid. Hertha era din Berlinul Occidental, capitalist, Leipzig o reprezentantă de seamă a campionatului Germaniei de Est. Mai exact, comunistă.

O lecție în imagini
Inițiatorii scurtei ceremonii de pe Olympiastadion au atins două ținte. Prima ar fi reîmprospătarea memoriei celor care au trăit evenimentele de acum 3 decenii, simultan cu o lecție ușor de asimilat, în imagini, pentru cei născuți după anul de răscruce 1989. A doua țintă, mesajul că fotbalul, sportul în general, nu trebuie să fie teritorii ale nepăsării, populate de ființe străine de idealurile cetății. Ce ne mai spun oamenii aceia din Berlin, orașul care despărțea lumile? Că e nefiresc ca sportul și practicanții lui să trăiască într-o bulă a bunăstării, indiferenți la problemele celor care le asigură bogăția.
Teoria că sportul nu trebuie amestecat cu „politica” mai circulă și este prizată cu fervoare pe la noi. În țărișoara noastră scumpă, loc binecuvântat unde găsești cele mai multe agenții de pariuri și cele mai puține librării din toată Uniunea Europeană. Conform statisticilor oficiale. Ca să înțelegem unde trăim.

Disprețuirea libertății
Astfel de momente sunt necesare pentru igiena minții. Este bine să știm în ce lume trăim, încotro mergem și de unde venim. Poate nu chiar în ordinea asta. Se vor găsi destui nostalgici, bănuiesc, care să strâmbe din nas și să spună că dărâmarea Zidului Berlinului nu trebuie celebrată, ci comemorată. Îi cunoașteți, sunt cei care nu văd decât lucrurile rele ale lumii de azi și nu își aduc aminte decât de cele câteva repere pozitive ale vieții „dinainte”. Ei sunt propagandiștii descurcărelii, ai micului furt din avutul obștesc. Disprețuirea libertății este o periculoasă formă de boală a spiritului, iar suspinele după cele câteva refugii ale vieții dinainte de ’89 sunt simptomele bolii.

Ca să rămânem la sport. Nu mai prețuim ce avem acum, dar nu din cauza perversității sistemului, așa cum ne văităm, ci a lăcomiei noastre. Avem acces la toate meciurile de pe planetă, din orice sport și la orice oră din zi sau din noapte. Dacă spuneai asta unui microbist înainte de ’89 îți făcea o recomandare călduroasă pentru un spital de psihiatrie. Dacă nu mai știm să savurăm marile meciuri și ne îmbuibăm cu meciuri fast-food nu este vina televiziunilor, este a noastră. Dacă nu știm să ne folosim libertatea de a alege, iar este vina noastră.

Libertatea mai ține și de foame
Leipzig a câștigat cu 4-2 întâlnirea cu Hertha, arătând că după 30 de ani Estul Germaniei poate concura măcar la fotbal Vestul Germaniei. Germanii din Est nu trăiesc nici acum la nivelul celor din Vest, dar nu își doresc să se întoarcă la ce a fost. În lume sunt multe nedreptăți și cutremure sociale. Este multă suferință. Dar unii dintre noi gândesc și acum că zidurile trebuie să cadă și să facă loc libertății. Doar aparent chestia asta numită libertate nu ține de foame.

P.S. Ce ironie a istoriei! Acum 30 de ani, Ronald Reagan, cât încă mai era președinte al SUA, îl îndemna pe liderul sovietic Mihail Gorbaciov să dărâme Zidul. Astăzi, președintele Donald Trump tocmai se pregătește să ridice (încă) unul. În Colorado, ca să îi ferească pe americani de mexicani. Problema este că frontiera Statului Colorado nu este cu Mexicul, ci cu statul american New Mexico! Ca să pricepeți cine sunt cei care ridică zidurile.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

gogu paleologu0 (7 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 9:30

comparatia cu zidul de protectie al frontierei de stat dintre Mexic si Statele-Unite e abuziva, aici nu e vorba de Trump sau vreun protectionism exacerbat, e vorba de un zid care taia in doua acelasi oras, capitala aceluiasi popor, acelasi sange, aceeasi cultura, aceeasi identitate.

Tesla (7 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 11:50

“Germanii pierd razboaiele, dar castiga toate pacile”, dicton mai adevarat ca oricand; au daramat zidul care diviza cele doua Germanii, au ridicat altul invizibil care traseaza pregnant diferentele economice si mai ales fotbalistice dintre Est si Vest. Au infulecat ca pe o tava de jaratec economia statelor precum Italia, Spania sau Grecia, iar din punct de vedere fotbalistic au tras tare la vasle pentru excluderea echipelor din Est din Champions League. Fat Frumos, numit Europa League care creste intr-o zi cat altii intr-un deceniu, a devenit deja o competitie de elita, infiintarea unei competitii de serie B sau chiar C, iata pohta ce-am pohtit-o! Pe cand, reinfiintarea Cupei Balcanice?

itu52 (288 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 14:26

Aș zice, teoria spontaneității, născută în vârful unor procese sociale îndelungate ce au angajat inteligența planetei, frământată și îngrijorată de o jumătate de veac de dominație a forței brute. Să salutăm căderea zidului, o problemă internă a Germaniei, dar să ne întrebăm dacă nu cumva, în ciuda belșugului de tehnologie din consumul national, nu s-au îngroșat zidurile invizibile dintre regiuni. Să zicem, că unul din ele, ar fi zidul indiferenței față de pionii mondiali neglijabili. Asa că mai ușor cu spontaneitatea, nostalgia și emulația. Nostalgicii ciupelii, invidioși pe tunurile financiare date avutului național de cei aleși își pun problema dacă nu cumva zidul minciunii și înșelătoriei, nu este mai mare ca niciodată. Dar să salutăm libertatea, libertatea de a alege ce deja a fost ales, libertatea de a înjura paratrăsnetul puterii reale și libertatea de a suporta, când soarta te scoate în calea aleșilor, rigorile ifoselor și damblalelor lor. Fără a fi nostalgic zic că, înante ne-au antrenat să înjurăm numai o persoană(cel mult două), acum ne oferă o paletă bogată pentru că democrația implică diversivitate. Explozia tehnologică este exponențială, ea a prăbușit sistemele politice, a împins omenirea spre uniune, conciliere. A compara perioade istorice, chiar apropiate, este infantilism rațional, pierdere de timp și profanarea trecutului multor existențe nevinovate. Despre sport, de mult nu mai unește, zidul potenței financiare induce mult artificial în competiții. Acțiunile colaterale îndreptate spre performanță cu orice risc scoate din joc zonele ce nu vor, sau nu pot să se adapteze. Sper ca iubitorii sportului să fie loviți de nostalgia purității amatorismului, să depășească disperarea existențială a gladiatorilor și foamea financiară a profesionismului.

octavian (1 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 14:34

doar o vorba, leipzig din meciu cu hertha nu exista inainte de 89

Maistor Kokir (76 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 16:28

Nemtii au mers la razboi in frunte cu Hitler sa acapareze toata Europa, au pierdut din calitate de mari agresori. Nu vad de ce i-am compatimi atat. Stim si cum s-a construit zidul, initial sovieticii nu-si imaginau ca occidentalii nu vor renuntza la jumatatea lor de Berlin, mai devreme sau mai tarziu, zid pe care occidentalii aveau sa-l uzeze la maxim ca propaganda anti comunista. Legat de Trump, el vrea un zid in loc de granitza, stim cate mii de tone de praf alb trec pe acolo, in cazul Berlinului a fost vorba de divizarea unei natii chiar in capitala.

vas (1 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 16:33

Domun Geambasu aveti usa la intrare in casa? si daca, da o tinti incuiata? Si daca da, unde este libertatea aceea de care vorbiti?

victor L (285 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 18:33

Mi-a placut si voiam sa va felicit: "loc binecuvântat unde găsești cele mai multe agenții de pariuri și cele mai puține librării din toată Uniunea Europeană." Dar ati dat cu tastatura in balta. Rau de tot. " Astăzi, președintele Donald Trump tocmai se pregătește să ridice (încă) unul." Dvoastra nu aveti usa la apartament sau gard la curte/casa?

Nica fără frica (138 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 19:11

Geambasule ești *** ca niciodată!!! Păi Trump e deștept nu ca Merkel! Caută să oprească emigrarile ilegale care nu aduc niciun beneficiu Americii ci din contra, scade calitatea vieții americanilor și crește criminalitatea! Plus că ilegali lucrând la negru nu plătesc taxe pe venit!!! Merkel a distrus Europa cu exodul emigranților și a scăzut calitatea vieții și siguranța europenilor!!! Trump vrea să salveze America pe când Merkel vrea să distrugă Europa!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MMm (16 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 20:12

RB Leipzig e echipa fondata in 2009, iara aberezi nene. RB Leipzig nu a reprezentat niciodata DDR-ul. Istorie 0, fotbal 0.

?????? (278 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 23:03

Despre Ion Crăciunescu ați zice că nu prea și-a mai revenit, după ce a fost președinte la CCA, ?

Toader (116 comentarii)  •  11 noiembrie 2019, 23:21

Zidul nu a căzut pe 9 noiembrie, nu'știu de ce data 911 le e dragă multora, ci începînd cu iunie 1990. Pe 911, versiunea germană, s-a anunțat mai repede că se va circula liber spre vest fără ca pregătirile să fie gata, iar astfel oamenii s-au pornit spre punctele de trecere. Ce se-arată cu buldozere dărîmînd din zid este doar pt a face mai multe treceri. Dar propaganda-i propagandă de oriunde-ar veni.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 1:14

Vorbesti de nemtii si nu inteleg paralela.... Dupa 30 de ani , aproape nimic nu s-a schimbat in Romania. Petre Tutea n-a avut deloc dreptate cind spunea ca a stat in puscarie 13 ani pt un popor de ***. Nu in Romania exista un popor de *** mentali care o voteaza pe Dancila. N-ar rost absolut nici o discutie... Stau de 15 ani in Canada si dupa votul de ieri as renunta cu bucurie la cetatenia romana daca mi s-ar cere.

kvw (5 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 7:45

Geambaşu e ziaristul tipic: IQ scăzut, idei stângele, snobism. D-aia are ce are cu Trump, e greu când eşti un subuman *** şi Trump e preşedinte cu soţie top-model.

catelul descaltat (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 11:26

@ motanul incaltat Petre Tutea a spus, de asemenea: “Baaaa, eu sunt nationalist pana in maduva oaselor, visez sa se inmulteasca atat de mult poporul roman, incat si la Atenee Palace in Bucuresti sa se manance mamaliga cu fasole” sau ”Daca ma pun la zid pentru poporul roman, strig EXCELSIOR”, citate pe care nu le gasesti pe goangal, doar cel denigratoriu spus intr-un moment de dezamagire. Mai bine ai citi ce a scris Petre Tutea in cartile sale, nu te-ai mai face de ras cu citate “pescuite” online. Nu intereseaza pe NIMENI unde stai. Fa-ne o favoare tuturor, renunta la cetatenia romana, nu ducem lipsa de asemenea indivizi!

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 12:14

Exista un zid natural in Romania, Carpatii, care cumva se vad la fiecare alegeri daca socotim numarul de voturi pentru o orientare umanist europeana. Un zid pe care miticii ar trebui sa se straduiasca sa-l treaca, daca vor sa se uneasca cu cei de dincolo. Nu-i vorba de autostrada, pot sa si-o faca de la Bucuresti si Iasi pe unde si pina unde vor ei, desi eu as prefera s-o faca pa la ei pin Bulgaria, Turcia si Ucraina pina la Viena. Eu sint total impotriva sa se faca autostrazi de la Sibiu si Cluj spre sud si est, nu vad nici un rost, mie mi-e mai placut cu rucsacul, dar pe olteni, teleormaneni, buzoieni si moldovenii din nord nu-i opreste nimeni ! Sa faca daca pot si vor. -- Zidul Berlinlui a fost construit in principal de catre eroica armata romana care a tradat si s-a pus in genunchi in fata bolsevicilor care au trecut ca prin brinza spre Berlin ajungind astfel la timp sa imparta cozonacul. In plus, omorind "frati" transilvaneni care la acel moment nu apartineau de inventia Romania – asa cum de fapt n-au apartinut niciodata si dupa cum o arata mereu alegerile nu apartin nici azi desi peste jumate din polulatie sint emigranti mitici si moldoveni. Au omorit si violat si la intors, au furat tot ce era valoros, apoi bolsevicii s-au instalat la Bucuresti iar miticii la Cluj, Brasov, Sibiu, ... Nenorocire este ca prin acest act de lasitate eroii mitici au nenorocit jumate din Europa ! Ma mir ca nu le cere nimeni daune. Poate stiu nemtii, cehii, polonezii, ungurii ... ca nu au cu cine sta de vorba. Asa cum as dori sa stie si Johannis ca nu are cum discuta cu Vasilaca si ceilalti pacienti si sectiei d-v. Nu stiu ce-ar discuta Paleologu cu astia, la ce consens ar fi vrut el sa ajunga cu nesimtitii astia carora tu le arati culoarea neagra si ei sustin ca e alb ! --- De fapt Romania n-a fost cotropita, n-a avut un razboi cu Germania, Europa in general, nici cu SUA, a avut o alianta normala zic eu avind in vedere ca pina in 1945 nu existau nici 1000 de comunisti in toata Romania, plus ca Romania se orientase mai mereu catre West unde au si studiat mai toti oamenii importanti. Roma-nul Ilici Iliescu a studiat la Moscova. De ce s-au pus in genunchi la 23 August 1944 ? Imi poate spune cineva ? Oricum cei mai multi romani au murit dupa asa zisa intoarcere a armelor, fara sa mai socotim citi romani au pe constiinta batalioanele romane si bolsevicii dupa incheierea razboiului si pina in 1989 ! Iar Transilvania – care oricum fusese alipita ilegal intr-o vreme tulbure prin bunavointa westului – o pierdusera asa zisii eroi romani - vine de la imperiu lu Cezar, Base si roma lui - in 1940 tocmai din cauza bolsevicilor. Deci n-are logica sa te aliezi cu rusii care n-au recunoscut pina azi nici o unire ! Am inteles ca deja in primele zile de dupa „revolutie“ s-a renuntat la 23 August desi n-a facut-o Ilici direct ziua mortilor. De unde aceasta revenire la nationalisn, eroism si minciuni istorice ? De unde impotriva valorilor europene ? De unde peste atitea voturi pentru umanismul caracalez al Vasilicai care a luat de 3 ori mai multe voturi decit unul din cei mai culti si bine intentionati moldoveni ? - Papionologu. De unde iar casa regala, actualmente o caricatura care s-a aliat iar cu Tariceanu si pacientii sectiei d-v ? Pina la urma e putin si ce-a luat Barna dar ungurul asta a gresit cind s-a pozitionat ca un colonel de popota intre rosu si albastru, cind n-a vrut sa participe la guvernare, la munca, asa ca e normal ca unora li s-a parut ca da doar din gura. E imens ce scor a scos Diaconu, un actor ramolit din tinerete caruia nici regizorii nu i-au dat decit roluri de prost si comunist „intelectual“ adus de vint prin satele colectivizate. Imi pare rau dar eu nu ma pot uni cu astia, multumesc lui Dumnezeu pentru zidul natural ridicat.

Campioana CFR (30 comentarii)  •  12 noiembrie 2019, 17:10

Acest articol dovedeste ca daca vrei, poti sa scrii articole bune. Pacat ca esti fcsb-ist si ai ura/invidie pe ardeleni si mai ales pe clujeni. Pana la urmatorul articol anti-CFR, numai bine!

Comentează