Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Își face FRF ambiția cu Craiova?

Sau conducătorii de la Casa Fotbalului au văzut un subterfugiu în inițiativa oltenilor de a avea dreptul la 9 rezerve în lot la meciurile din prima ligă?

Permalink to Își face FRF ambiția cu Craiova?
joi, 10 octombrie 2019, 9:16

Oameni care nu cunosc transpirația muncii pe teren și nici mirosul vestiarului. Plastic exprimată, aceasta este părerea lui Sorin Cârțu despre cei care conduc Federația Română de Fotbal. Chiar poetic exprimată aș zice, fără nicio ironie. Dar supărarea lui Cârțu nu a fost provocată de vreo inițiativă literară a celor de la Casa Fotbalului, ci de refuzul acestora de a modifica regulamentul, pentru a permite echipelor de prima ligă să alinieze o listă de rezerve cu 9 jucători în loc de 7 cum este acum.

După o idee de V. Pițurcă
Propunerea creșterii numărului rezervelor a venit de la Craiova și avea la bază o ideea a lui Victor Pițurcă. Se știe, Pițurcă este unul dintre adversarii regulii jucătorilor sub 21 de ani. La fel și Cârțu. Teoretic cel puțin, modificarea mărea câmpul de manevră al cluburilor. Ușura accederea în lot a jucătorilor eligibili pentru norma U21. Deci era logic ca președintele clubului inițiator al schimbării, Cârțu, să aibă o reacție adversă la refuzul burleniștilor. Argumentația lui Sorinaccio are la bază teoria cunoscută a habarnismului conducătorilor FRF. A intruziunii în fotbal a unor indivizi care nu au legătură cu acest sport. În subtext, a unor corporatiști care pot popula orice firmă privată sau instituție bugetară pe baza unor algoritmi oculți.

Remember alegerile 2018!
Teoria a fost folosită fără succes de echipa lui Ionuț Lupescu la alegerile de acum un an și jumătate. Înfrângerea opoziției de atunci nu a fost însă cauzată neapărat de vehicularea unor neadevăruri, cât de contraoferta electorală a celor de la putere. Aceștia și-au menținut poziția promițând/oferind lucruri simple, concrete, nu fluturând flamura unei cruciade incerte. Revenind în prezent, Sorin Cârțu are dreptate când îi descrie pe federali (generalizarea este totuși periculoasă) ca pe oameni care nu au trăit în și pentru fotbal. Las’ că nici printre colegii de breaslă ai lui Sorinaccio nu au ars toți pentru Zeul Fotbal!

Modelul corporatist contra omul de fotbal tradițional
Replica imediată a celor vizați este că ajunge să fii un bun manager, un administrator iscusit pentru a face ca lucrurile să funcționeze. Un fost mare fotbalist sau antrenor nu mai reprezintă garanția succesului managerial, uneori chiar dimpotrivă. Acesta este mesajul lui Burleanu și compania. Iar atunci când ne îndreptăm privirile spre domnii care conduc UEFA și FIFA observăm că profilul lor este aproape identic cu al lui Răzvan Burleanu și al gărzii lui pretoriene. Întrebarea firească este însă de ce federația a refuzat inițiativa Craiovei? Ca să își facă ambiția cu un club populat de contestatari ai regulii U21, denunțată ca „ilegală” de Pițurcă? Ori pentru că propunerea altfel frumos ambalată ascundea un subterfugiu? Acela de a umple banca de rezerve nu neapărat cu încă doi fotbaliști tineri, crescuți în club, ci cu oameni de umplutură, fără șanse de titularizare, dar care respectă norma jucătorilor formați la nivel național.

Aroganța made in Casa Fotbalului
Federația a respins propunerea fără să ofere o explicație. Asta apropo de aroganța pe care ți-o insuflă exercițiul puterii. Dar tot FRF a lăsat să se înțeleagă că motivul refuzului ar fi legat de intențiile ascunse ale oltenilor, expuse mai devreme. Emoționant, Cârțu invocă posibilitățile pe care le-ar fi deschis antrenorilor prezența pe bancă a 9 fotbaliști în loc de 7. Reveria e scurtă, căci plonjează imediat contra regulii U21 cu un exemplu nefericit, acela al lui Koljici. Care ar fi fost împiedicat să fie titular tocmai de un tânăr beneficiar al amintitei legi la meciul Craiovei cu Viitorul.

Atunci când puterea ți se urcă la cap
Și noi care credeam că bosniacul de-abia refăcut după o accidentare gravă nu putea duce un meci de 90 de minute și de aceea nu a fost folosit ca titular! Altfel, pare ciudat că tocmai un club renumit pentru creșterea tinerelor talente și un antrenor recunoscut că a știut să-i promoveze, Cârțu adică, se face portdrapelul luptei cu regula U21. Ce or fi gândind Mihăilă, Constantin Vasile, Raoul Baicu sau Luis Nițu? Dar asta este o discuție fără sfârșit la care, mai nou, contribuie și bățoșenia federației. E greu de spus cât și cum corupe exercițiul puterii, dar de urcat este clar că se urcă la cap.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Unu’ (71 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 9:30

In toate competitiile se folosesc 7 rezerve, acum FRF e plina de incompetenti ca vrea Piturca 9 oameni? Piturca vrea si gazon smecher pe bani publici, sa se renunte si la regula U21. Fotbal cand ne ofera?

Laurentiu Naidin (10 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 9:55

Domnule Geambașu nu doar Universitatea Craiova dorea creșterea numărului de jucători pe banca de rezerve de la 7 la 9 ci și alte 11 cluburi din liga 1, iar propunerea Craiovei era de creștere și a numărului de jucători formați la nivel național de la 6 la 8. Si această idee propusă de cei de la Craiova a mai fost spusă si inainte de alti antrenori cum ar fi Mihai Teja sau Edi Iordanescu și nu pentru a fenta regula U21 și pentru a avea mai multe soluții pe banca de rezerve, inclusiv mai mulți tineri. Problema cea mai mare in respingerea acestei cereri este faptul ca cei de la FRF nici macar nu s-au sinchisit sa dea o explicatie, ceea ce ma face sa cred ca problema lor este strict de cine a facut propunerea și nu de ce cuprindea aceasta propunere.

a dica (129 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 10:40

Tinerii talentati sunt promovati peste tot in lume. Vezi echipe mari gen Barcelona si nu numai. Cu anasana e contra-productiv. Pentru ca tanarul care nu are valoare, dupa 21 de ani, nu mai prinde nici liga a 2-a. La ce foloseste? La noi, in lipsa fotbalistilor de valoare, cu sau fara regula, au fost fortati tinerii in speranta ca se vor naste mari fotbalisti. Poate si din aceasta cauza cei mai multi au dat chix. Trebuie ca tanarul mai intai sa se antreneze cu echipa mare, sa se obisnuiasca cu noul nivel, sa traiasca meciuri grele si de pe banca, iar la momentul oportun sa faca pasul cel mare. Asta-i calea fireasca.

Andrei F (37 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 11:45

De curiozitate...Am citit in GSP ca U Craiova a trimis cererea cu schimbarea numarului de rezerve in 20 august...Nu am gasit nicaieri in GSP ca Piturca era legat de Craiova decat dupa 22 august...Apare legatura asta doar pentru a lega pe Piturca cel care ar fi contra Regulii cu jucatorii tineri si vezi ca FRF se razbuna...?Apoi cum se poate aplica o schimbare a Regulamentului in cursul campionatului?Si ....cum poate un club nou infiintat sa aiba traditie in cresterea tinerilor???----Oricat va straduiti sunt multi ca mine care va atribuie si dv. ,,meritul,,pentru care Burleanu a castigat un nou mandat...Va reamintesc ...GSP scria de Burleanu ca folosea banii FRF pentru asi asigura voturile-agape pe la Rin,excursii prin Turcia.....Ca GSP a avut revelatii tocmai inaintea alegerilor FRF ca Burleanu este marele om spune multe despre politicile GSP...Si daca am ajuns la politicile GSP va evidentiex si pe dv. care ce bine combateati scandarile oltenilor la adresa Stelei,ce perdaf i-ati tras lui Bancu si ce plecat din tara ati fost la ultimul Steaua-Dinamo...

?????? (278 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 18:03

Socoteli oltenești. Tovarșu Scârțu, ? Bani de sacâz de la FRF, ? Vica Blochina, bani de gazon, mixt ,de la primărie, ca "terenul împădurit" al lui Gică Popescu, fostă chelie,? Muică a căzut guvernul lu' Viorica Dăncilă, nu Băncilă, ? Autobaza, autobază, niște jafuri, ? Probabil că urmează guvernul ,,Sică Mandolină", cum îi place lu' Băsescu să îi zică, ?

dansy (16 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 18:15

D-le Geambasu te vad cu batul rautatii prin gard.Inainte de a scrie niste prostii contra Craiovei ar fi trebuit sa stiti ca de-a lungul timpului Universitatea Craiova a promovat cei mai multi fotbalisti tineri.Cele mai recente exemple -ca nu vorbim acum de Balaci et company-sunt Mihaila, Constantin,Baicu etc.care nu au fost debutati prin hotararea FRF.Sa va fie rusine!!!

Nelu (4 comentarii)  •  10 octombrie 2019, 20:59

Surpriza cea mai mare este că Burleanu este socotit a fi tânăr. Să fi tânăr și să fi contra tinerilor, mi se pare a te situa în afara normalului. Să-i fie frică oare de o avalanșă de tineri care ar izbucni spre performanță? Și de ce nu-și motivează hotărârea? Cât despre Pițurcă, să lăsăm răutățile! A se vedea câți tineri a promovat el la echipele naționale, a se vedea cu cine a învins Portugalia și a calificat el naționala. Cu ce deranjează o bancă de rezerve mai plină? Ca să nu mai vorbim că 12 din 14 echipe au achiesat la propunere.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  11 octombrie 2019, 2:07

Cica Romania e o tara a Uniunii Europene. Pai atunci treaba este extrem de simpla---ia regulamentul UE in privinta fotbalului si n-ai altceva de facut decit sa-l aplici la virgula.... Este VAR in UE ---TREBUIE VAR si in Ro.... Dar in realitate Romania este o tara de mina a 14 ca bananiera nu poate fi numita ca nici banane n-avem... Si atunci incep controversele......Nu stiu care au fost motivele adevarate pt care Ro a fost acceptata in UE dar sigur e ca n-avem nici o treaba cu partea aia de lume civilizata......

Adrian (20 comentarii)  •  11 octombrie 2019, 3:01

Domnule Geambasu, nicio activitate de pe lume nu s-a dezvoltat cu impuneri gen "cincinalul inainte de termen" ci totul a fost rodul creatiei, al talentului, al "profitorilor" de inzestrare altfel decat a celorlalti. Si al muncii. Regula 21 vine sa ne spuna ca pana acum nu a existat nimic pentru ca nu a existat Burleanu, ceea ce este o mare ineptie. Iar daca d-tra ati uitat de Balaci, Dobrin, Dumitru, Marcel Raducanu, Hagi si multi, multi altii, care nu au beneficiat de aceasta regula, este doar vina d-tra. Un fotbal competitiv se dezvolta prin munca si talent, nu altfel.

Comentează