Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Povestea de care lumea nu mai are nevoie

Plecarea dintre noi a lui Florin Halagian se leagă straniu de strivirea personalității antrenorilor

Permalink to Povestea de care lumea nu mai are nevoie
luni, 12 august 2019, 4:24

Se retrăsese de aproape 10 ani. Literar ar fi să spunem că era dezamăgit sau chiar scârbit de ce se întâmpla în jurul lui. Poate că a fost și asta, dar adevăratul motiv erau boala și bătrânețea care vin întotdeauna la pachet. Florin Halagian obosise. Meseria îi consumase energia și îi măcinase sănătatea. Meseria de antrenor așa cum era ea odinioară.

Școala de modă veche
Florin Halagian a fost genul de antrenor meseriaș. Destoinic, cu ochi educat să descopere noi jucători. Dur, inflexibil, cu hachițe, pasionat, nu neapărat cel mai bun orator sau comunicator, nici vreun poliglot, uneori ursuz, totuși cu resurse nebănuite de umor, Florin Halagian era unul dintre ultimii supraviețuitori ai școlii de modă veche a antrenorilor români.

De modă veche nu în sens de demodat, ci de aparținători ai unui mod tradițional și mai complice de a înțelege fotbalul. Alături de Traian Ionescu, Angelo Niculescu, Valentin Stănescu, Dumitru Nicolae Nicușor, Puiu Cosmoc, Emeric Ienei, Jackie Ionescu, Halagian făcea parte din generația tehnicienilor de la sfârșitul anilor anilor ‘60 și mijlocul anilor ‘70-’80.

Legenda
Acea generație care a contribuit esențial la performanțele fotbalului românesc capabil să dispute (și chiar să câștige) finale și semifinale de cupe europene. Iar mai apoi la creșterea unei naționale competitive, care din 1990 până în 2000 a lipsit rareori de la marile competiții. A crescut legenda în jurul lui Florin Halagian potrivit căreia el a fost creatorul acelei echipei a Stelei care urma să devină campioana Europei în 1986. Cert este că Armeanul, supranumele lui Halagian în lumea fotbalului, a contribuit fundamental la închegarea ei, triind și alegând din zeci de jucători care s-au perindat prin Ghencea. Într-un fel, el a fost selecționerul acelei formații. Destui susțin și astăzi că Halagian și nu Ienei și-a pus semnătura de autor pe triumful de la Sevilla. Greu de spus, dar sunt mistere care trebuie cultivate pentru frumusețea poveștii.

Mesaj testamentar
A fost odată ca niciodată o generație de antrenori pricepuți și autoritari, nu perfecți, nu toți pâinea lui Dumnezeu, dar care munceau și aveau libertatea de a profesa. Aici este prăpastia dintre cei de atunci și cei de acum. Paradoxal, libertatea câștigată în decembrie ‘89 a fost pentru unii ocazia de a-și pierde libertatea. Mulți dintre patronii de azi se dovedesc mai răi decât detestabilii prim-secretari comuniști, împărțind lumea în stăpâni și slugi. Și nu vorbim doar despre fotbal. Într-un fel, plecarea lui Halagian spre cele veșnice conține și un mesaj testamentar pentru cei care vor să înțeleagă. De exemplu, că autoritatea morală și profesională se câștigă mai greu decât un campionat.

Imposibila poveste
Mesajul este pentru poenarii, andonii, andronachii, enachii și alții mai mari decât ei care pun degrabă grumazul în laț pentru bani, bani, bani. Și atât. Iar Gigi Becali, Mihai Rotaru și ceilalți sunt posibili grație umilințelor consimțite de domnii antrenori. Viața e complicată, toți avem grija zilei de mâine, nu toți avem privilegiul să ne putem alege angajatorul, dar opțiunea de a nu te lăsa călcat în picioare este accesibilă oricui.

Adio, Florin Halagian, pleci ducând dincolo o poveste care acum nu mai este posibilă! Și mi se pare, de care lumea pare nici să nu mai aibă nevoie.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Lup (19 comentarii)  •  12 august 2019, 19:12

Îmi pare rău, dar Halagian, Dumnezeu să-l odihnească, nu a triat nicidecum "zeci de jucători", a stat la Steaua câteva luni, intr-o perioadă în care lotul se stabilizare. Cu 2-3 ani înainte de el au fost rulați mulți jucători, în timpul mandatelor Cernăianu, Ionescu, Constantin. Pe vremea lui Halagian, Eduard, Tataran, Radu II, Laurentiu, Câmpeanu erau titulari, iar Belodedici, Balint, Majearu erau rezerve, echipa juca bufa-bufa, nu ar fi devenit niciodată o echipa semnificativă. A adus jucători, dar echipă a facut-o Jenei.

Sergiu (5 comentarii)  •  12 august 2019, 20:30

Cred ca si Ilie Oana ar fi meritat inclus in lista aceea de antrenori...

Joo Ferenc (16 comentarii)  •  12 august 2019, 21:05

Ati uitat ceva! pe langa ce declara d-l Lup mai sus, mai era la Steaua si d-l Alecsandrescu, cel cu care Imi bacsi a inchegat echipa care a ajuns la acele performante incredibile pentru o echipa din est. si aici e vorba si de nationala. Sa ii fie drumul lin spre lumina!

vasco (267 comentarii)  •  12 august 2019, 21:32

@Sergiu,de acord!Si Viorel Mateianu! Dar lasa ca deja se intrevede un mare antrenor roman,un geniu adevarat,care deja se compara cu Jurgen Klopp...ati ghicit,Pancu,zis Pancone,zis Panco italiano si in multe alte moduri,manelistice,bineinteles..:)))))Zori de glorie pentru Rapid si fotbalul romanesc...Cu Prunea manager.

vasco (267 comentarii)  •  12 august 2019, 21:34

@Sergiu,corect.Sa nu-l uitam nici pe Viorel Mateianu.Si sa avem rabdare cu Pancu,deja e pe urmele lui Jurgen Klopp!!!

Urod (270 comentarii)  •  13 august 2019, 7:14

Nu trebuie sa generalizăm, sunt destule echipe care-și lasa antrenorii sa antreneze dar care nu au destui bani ca sa fie in centrul atentiei. Ce se intampla la FCSB este o cronică care se anunță de multa vreme. Nimic nu este intamplator iar nebunia lui Becali este in faza terminala. Sunt multe motive pentru care s-a ajuns aici.... antrenori care s-au lasat calcati in picioare , lipsa de investitori de calitate dar si mass-media are rolul ei, alimentand nebunia prin atenția care i-a acordat-o lui Becali de ani si ani. Nici la CFR Cluj nu este totul roz, într-adevăr deocamdată il lasa in pace pe Dan Petrescu dar cand nu vor mai fi rezultate , lumea interlopă care a fost la sărbătorirea câștigării campionatului crezi ca va fi mai cuminte decât Becali ? De ce crezi ca acei oameni au fost prezenți acolo...?!!!!...îți spun eu, pentru ca au bani băgați acolo .

catalin (1 comentarii)  •  13 august 2019, 9:15

Felicitari pentru articol! Felicitari pentru atitudinea, pe ati luat-o, fata de acesti ,,proprietari" care confunda un fenomen de masa cu o Cooperativa Agricola de Productie si minciuna ca materie prima!

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  13 august 2019, 10:37

Sa speram ca in alti 50 deani v-a ramine doar o poveste. Pesonalitate ? Azi nu mai au antrenorii partidul si militia in spate ca sa aplice scoala smechereasca pe bum-besti, laca-tusi, tractoristi, forjori, azi nu le mai ajunge baietilor cu handy sa le sari la cap cu o bere, friptura si kent. Personalitatea le-au dat-o tovarasii, „dinamo“, smecheria, nici nu era greu cu flacai lipsiti de educatie. De aia n-am avut niciodata antrenori. Exemplu, uite ce-si amintea azi despre antrenor un taietor de lemne ajuns colonel, unul caruia MapN continua sa-i sara la cap: „era un profesionist, am invatat multe de la el, mai o bere, mai un poker, se suda CAP-ul. Un „dinamovist“, ca nea Angelo, nea Mircea, nea Mitica, ca toti cap-istii, bine, asta n-a omorit pe nimeni cu matura bagata in git pentru decit o chelnerita, n-a falimentat nici o uzina, combinat ori crescatorie de gaini, dar pe general am ramas tocmai datorita acestor nea cu 50 de ani in urma … si nu numai in fotbal. ------- De RIP-osati numai de bine, dar sa-l legi de Steaua si de performante e cam mult. Omul a inceput „dinamovist“, asa savant ca Leana ca cineva l-a pus imediat si la Nationala, apoi si-a intarit personalitatea pe la Sornicesti, satul din care Popioana Aurela sustine azi ca Soarele mutat la Bucuresti rasuna pentru pentru toti roma-nii – poate are dreptate academiceana ca asa straLucea ca i-a cam caracalizat la cap - apoi pe la Craiova si Pitesti, iar aici e legatura cu Hagi caci p-acolo au fost „reeducati“ ai lui – de catre partid, gardieni si militieni. --------- PS Conform wiki Emerich Jenei a fost intre 57 si 69 fotbalist titular Steaua si antrenor Steaua intre 72-73, 75-78, 83-84, 84-86, 91, 93-94, 98-99 si selectioner al Romaniei intre 86-90, 93-94, 2000. I-a mai cedat doar lui Iordanescu, care pe atunci era intreg, adica nimerea acasa fara navi, inca nu era tata pius si nici din banda roma-na 3 cocosi – dupa pestele lui base, cezarul oprea si generalu nea puiu – nu facea parte. Azi asa i-a batut Soarele care rasare din Bucuresti pentru tonti romanii ca toti „genelalii“ de bucatarie ar candida cu speranta ca alti batuti in cap sa-i alega. Nea Mitica si nea Gigi se gandeste si ei mereu in clipele lor de liniste cind inghite varza calita cum le-ar sta lor Presedinte dar macar in fata lu ALDE astia sta nevastele lor cu facaletul in mina ! Daca partidu meu ma pune sef de politie, Presedinte, ce mare treaba, nu merit si eu un mertan si niste sub-ordonate fragede ? Ba fratilor si surorilor, voi nu vedeti ca neamul a luat-o razna, pai e ca si cum ati lua voi Batul in mina si v-ati prezenta in fata orchestrei simfonice. Un prostalau notoriu, o vasilica reeducata de africani, un nespalat cu coada de cal, o poeta lu pandele, un mikimaus, ca te apuca nostalgia dupa hidos, tap, ilici si ceasca. Ba, hai sa-l intrebam pe nea Gigi, oare Barna asta nu-i bun si de antrenor la Steaua ? Ca ce a mea, ce mare lucru, ca daca ii cere pardidu sa dirijeze, Barna asta ar fi cel mai bun antrenor.

Toader (116 comentarii)  •  13 august 2019, 11:25

Poza cu Dobrin lîngă, pe banca de rezeve, cînd banca era bancă, ce-i dă foc de la țigară, era mai nimerită pt a se vedea limpede ce-a fost și ce este. Iar unii se mai miră că nu mai merg oamenii la stadion.

Frenemy (71 comentarii)  •  13 august 2019, 11:34

"Mulți dintre patronii de azi se dovedesc mai răi decât detestabilii prim-secretari comuniști, împărțind lumea în stăpâni și slugi." (Si eu sunt printre cei mai anti-nostalgici indivizi in viata) "Viața e complicată, toți avem grija zilei de mâine, nu toți avem privilegiul să ne putem alege angajatorul, dar opțiunea de a nu te lăsa călcat în picioare este accesibilă oricui." Pe astea i le tot repet tinerei mele fiice, insa nu cu aceleasi cuvinte. Esti in forma, bravo!

NR (26 comentarii)  •  13 august 2019, 15:43

Bună ziua domnule Geambașu. Interesant articol cu multe crâmpeie ale unei realități mai mult sau mai puțin cunoscute. În altă ordine cred că ați omis un nume în lista antrenorilor remarcabili și anume Ștefan Kovacs.:)

Comentează