Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

A fost odată un schimb

Acum aproape 50 de ani, Steaua îl dădea la Craiova pe Costică Ștefănescu și îl lua înapoi pe Ștefan Sameș. Vi se pare că seamănă cu ce se întâmplă acum?

Permalink to A fost odată un schimb
duminică, 11 august 2019, 10:06

Schimbul Mihai Bălașa-Tiago Ferreira dintre FCSB și Craiova a luat pe nepregătite pe toată lumea, inclusiv pe fotbaliștii înșiși. Măcar suspans și neprevăzut să fie dacă nu avem valoare în fotbal!

Acum 46 de ani

Poate vreți totuși să aflați, iar cei mai în vârstă să își aducă aminte, cum erau schimburile în alte vremuri. În alt timp, nu neapărat mai bun, dar mai fotbalistic. Se întâmpla acum 46 de ani, iar Steaua și Craiova făceau un schimb de jucători. Costică Ștefănescu pleca de la Steaua spre Bănie, iar Ștefan Sameș revenea la București, la clubul care îl formase de la vârsta junioratului. Era pe când jucător tânăr te numeai pe la 18-19 ani, nu la 25, și pe când nu era nevoie de reguli draconice ca șefii cluburilor și antrenorii să promoveze acești tineri.

Oaia neagră contra macho man

Să rămânem deocamdată în prezentul ardent și tulbure. Rocada Bălașa-Ferreira s-a făcut peste capul fotbaliștilor, după o înțelegere între patroni. Sau acționari, sau ce vor mai fi ei. Iar baza dublului transfer nu este valoarea, ci disponibilitatea. Asta ca să nu îi jignim pe cei doi jucători. FCSB/Becali a vrut să scape de oaia neagră Bălașa, iar oltenii au zis mersi fiindcă nici ei nu prea și-l mai doreau pe macho man Tiago. Rațiuni fotbalistice, lucruri care țin de sistemul în care joacă cele două echipe, afinități cu stilul celor doi antrenori (care antrenori?)? Să fim serioși!

Așa au vrut mușchii lor!

Tranzacția s-a realizat pur și simplu pentru că așa au dorit oamenii cu bani. Ai bani, ai parte, ai carte, dă-te la o parte! Aceasta este filosofia României ediție 2019. Mai ospitalieri, oltenii l-au prezentat oficial și entuziast pe proscrisul lui Becali. Și chiar cred că venirea lui la echipă va contribui la întărirea defensivei, în paralel cu relansarea carierei jucătorului. Ceea ce este normal, fiindcă Mihai Bălașa la 24 de ani încă este un jucător tânăr. Și perfectibil, dacă pricepe că de vreo doi ani regresează în loc să progreseze. Problema apare dincolo, fiindcă Ferreira nu prea se dă dus. Prevalându-se de contract, el ține morțiș să rămână la Craiova. Să explicăm de ce un fotbalist portughez care a bifat totuși toate naționalele de juniori și de tineret ale țării sale pregetă să meargă la FCSB? Credeți că îl sperie tumultul Bucureștiului, traficul, tentațiile vieții de noapte? Ori altceva?

Stoper de meserie

Până ne vom lămuri cât de abraziv este Ferreira și care este totuși suma la care va catadicsi să plece spre București, să revenim la acel schimb de acum aproape o jumătate de secol dintre Steaua și Universitatea Craiova. Ștefănescu în Bănie, Sameș în Ghencea. Cel de-al doilea a jucat toată viața fundaș central, stoper. Născut aproape de București, la Dobroești, Sameș a fost crescut de Steaua și împrumutat la Craiova timp de două sezoane. Avea 20 de ani când pleca și 22 când se întorcea. Sobru, exact, nemilos în dueluri, nu dur, Sameș se consacra în tricoul roș-albastru drept unul dintre cei mai buni fundași din țară. În 1979, la 28 de ani, era declarat cel mai bun jucător român.

Costică atacantul

Cele 47 de selecții la echipa națională sunt încă un argument al valorii omului care a rămas fidel pînă la moarte clubului Armatei. Concomitent, de la Steaua pleca spre Craiova un alt fotbalist tânăr. Născut ca și Sameș în 1951, Costică Ștefănescu era la 22 de ani un jucător de profil ofensiv, folosit când mijlocaș la construcție, când vârf retras. Dar era destul de complicat spre imposibil să își facă loc într-un prim 11 în care evoluau Liță Dumitru, Marcel Răducanu, Anghel Iordănescu, Tătaru, Iosif Vigu sau marea speranță pe atunci Viorel Năstase.

Costică liberoul

La doi-trei ani după transferul lui Costică la Craiova, poetul Adrian Păunescu, înfocat suporter al Universității, are o idee nebunească. Și îi propune lui Titi Teașcă, antrenorul de atunci, să îl treacă libero pe fostul stelist. Nonconformistul Teașcă îmbrățișează ideea lui Păunescu și în scurt timp Ștefănescu ajunge cel mai bun libero din țară. Mă rog, la mare luptă cu Cornel Dinu, dar asta este o poveste pentru altă dată. Costică Ștefănescu a fost căpitanul Craiovei Maxima și liberoul naționalei pentru 66 de partide într-o perioadă în care meciurile internaționale erau mult mai rare.

Regretul

Ștefănescu-Sameș a fost un schimb reușit, care a marcat istoria fotbalului nostru. Și a fost așa pentru că oamenii care lucrau în fotbal își respectau meseria. Iar politrucii care populau fotbalul își cunoșteau totuși lungul nasului, care nu era băgat unde nu le fierbea oala. Comparația cu prezentul sufocat de țoapele contemporane este ridicolă, așa că nu ne rămâne decât regretul că nici Ștefănescu, nici Sameș nu mai sunt printre noi, să ne povestească. Au plecat din lumea asta triști, bolnavi și supărați, iar unii dintre noi, prosperi și veseli, ar trebui să se simtă un pic vinovați.

 

FOTO: Căpitanii între ei. Costică Ștefănescu face schimb de fanioane cu  Alain Giresse, la celebrul meci  Universitatea Craiova-Girondins Bordeaux 2-0, din 1982

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Andrei F (698 comentarii)  •  11 august 2019, 11:06

Oare prin ,,toapa contemporana,, se poate ascunde si cativa jurnalisti?Adica Stefanescu a jucat pe cateva pozitii si sa nu fie nimeni vinovat,de criticat ?Pai acum presarii critica la foc automat cand un jucator este folosit pe alta pozitie...Desigur....sa compari presarii de acum cu Adrian Paunescu????Apoi cum o fi un schimb intre un jucator imprumutat cum ne spuneti ca era Sames contra unuia cu legitimare normala...?Ce ar spune presarii daca Becali ar da un jucator la Iasi ca sa-l aduca inapoi pe Horsia...?

victor (3 comentarii)  •  11 august 2019, 11:07

ca de obicei, un articol necesar si bine documentat!

daniel (1 comentarii)  •  11 august 2019, 11:39

Felicitari Dl Geambasu! Ma bucur ca gsp incepe sa se intoarca la fotbal. Daca am vedea mai putinie articole care au in titlul lor "Gigi" si "FCSB" (desi sunt stelist) m-ar bucura enorm. Puteti face rating si fara Gigi...sper!

Fritz (50 comentarii)  •  11 august 2019, 11:50

Au jucat impreuna pe Wembley in preliminariile pentru Espana "82, atunci cand Vasile Iordache a sigilat poarta exasperandu-i pe britanici. Mama, ce fotbalisti!

Luigi Gagiu (1 comentarii)  •  11 august 2019, 12:48

Întradevăr Daniel mai sunt editorialiști la Gsp care fac politica sportului nu.....politică.....Felicitari pentru articol.....m-au răscolit amintirile unei lumi așezate ,mult mai liniștite......de mult apusă..

Gica Paunescu (30 comentarii)  •  11 august 2019, 13:45

Intamplarea face ca la meciul fotografiei cu pricina, din decembrie 1982, sa fi fost prezent intr-una dintre peluzele stadionului oltean ; ne-am deplasat la Craiova avand un afis, lipit de usa autoturismului nostru, care zicea asa: ,, Cupa UEFA la Craiova''. La sfarsitului partidei mi-a parut ca-l vad pe dl. Tudor Gheorghe facand tumbe pe terenul de joc ( daca sunt si alti martori ai partidei, care ma pot corecta in zicerea mea, le cer sa faca acest lucru ). Iar oltenii au fost, doar in pauza acelei semifinale impotriva Benficai, ,,calificati''in ultimul act. Lung, Negrila, Stefanescu, Tilihoi, Ungureanu, Irimescu, Ticleanu, Beldeanu (Donose), Crisan, Balaci, Camataru. Poate vantul, 1-2, insa 44-n cap, coane Fanica, parol !

eu (1 comentarii)  •  11 august 2019, 14:13

Erau vremuri cand ziaristi prezentau fapre si nu dadeau verdicte sau parri ce si cum trebuie sa faca antrenorul. 90% dintre voi habar nu aveti ce sistem joaca sau cine joaca daca va pun sa urmariti un meci fara foaia de joc. In schimb nu uitati sa va dati cu parerea ce trebuia jucat si cine trebuia folosit. Sa nu mai zic ca stati toata ziua *** un personaj prin partile esentiale siacel lucru il numiti jurnalism. Faceti curat la voi in ograda si dupa aia veniti cu indicatiii in alte domenii!P.S. Cand va scrie sau va spune cineva verde in fata ce sunteti, ii blocati postarile sau nu il mai invitati la voi. Traiti pe principiul: daca stergem, suntem curati!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alexxxander (2 comentarii)  •  11 august 2019, 19:19

Asadar si prin urmare, FCSB=Steaua!:))) Si atunci ca si acum, Steaua iese in pierdere!

victor L (285 comentarii)  •  11 august 2019, 19:47

-"Ai bani, ai parte, ai carte, dă-te la o parte! Aceasta este filosofia României ediție 2019." o absurditate, caci daca asta ar fi "filosofia " Romaniei, atunci si dvoastra sinteti parte la nivelul celor pe care-i analizati :D Credeti ca erati mai putin interesant da scriati ca asta e filosofia oamenilor din fotbalul de azi?

gilos (147 comentarii)  •  12 august 2019, 12:57

De ce nu ati postat si o fotografie cu Sames ?

Comentează