Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Negoițiada. Ediție de colecție 

După o perioadă de absență mediatică, acționarul dinamovist Ionuț Negoiță a ieșit la lumină pentru a anunța că renunță și vinde. Să vedem ce

Permalink to Negoițiada. Ediție de colecție 
joi, 18 iulie 2019, 10:29

În lumea de dincolo de fotbal, Ionuț Negoiță este cunoscut mai degrabă ca fratele lui Robert Negoiță, pesedistul primar al sectorului 3 din București. Să nu operăm totuși cu impresii. De aceea ar fi cu adevărat instructivă o recapitulare a guvernării Negoiță la Dinamo.

Un bun manager? Poate, dar nu de fotbal

Să vedem în cifre și numere ce au însemnat cei 7 ani de mandat ai celui care, alintându-se, spune că nu știe dacă este un bun om de fotbal, dar se recomandă drept un excelent om de afaceri. După ce vom vedea datele concrete, poate vom ajunge să vorbim aceeași limbă cu dl. Negoiță, căruia îi place imaginea de om pragmatic, echilibrat, econom cu vorbele, dar și cu pepenii din bostănărie. Interesant, unul dintre admiratorii mărturisiți ai acționarului dinamovist este un foarte mare stelist. Ilie Dumitrescu citește în Negoiță un întreprinzător destoinic, un bun manager. Posibil să aibă dreptate. Aș fi totuși curios dacă Ilie i-ar încredința acestuia una dintre afacerile care pe moment îi merg strună fostului mare internațional.

Istorie recentă

Dar ne-am luat cu vorba și uităm statistica. Cronologia faptelor, realitatea cifrelor. Așadar, I. Negoiță apare în calitate de acționar la Dinamo în 2012, dar preia controlul clubului (juridic sau tehnic nu se știe nici acum foarte exact ce anume) în 2013 de la Nicolae Badea. Care păstrează totuși un simbolic 7% din acțiuni. De reamintit că Nicolae Badea rămăsese singurul acționar după disparițiile/plecările/arestările lui Vasile Turcu, Bușcă alias Walter, Borcea alias Leonidas, Cohn alias Vova sau gigolo Săvulescu. Negoiță susține că în momentul respectiv Dinamo era în pragul falimentului. Nu a fost faliment, ci insolvență declarată în iunie 2014, stare din care Dinamo a ieșit în septembrie 2015. Există un dosar pe rol prin care justiția încă investighează procedura ieșirii din insolvență.

Cifre, numere și nelămuriri

Să trecem acum în revistă locurile ocupate în clasament de Dinamo de când Negoiță și-a făcut apariția în Ștefan cel Mare. Sezonul 2012-2013, locul 6, sezonul 2013-2014, locul 4. Urmează 2014-2015, locul 7, apoi sezonul 2015-2016, locul 4 (anul în care Astra ieșea campioană) și, cu Rednic antrenor, bonus o finală de Cupa României pierdută în fața CFR-ului; sezonul 2016-2017, locul 3 (campioană Viitorul), cu Contra pe banca tehnică, an competițional care aduce și Cupa Ligii, ultimul trofeu al lui Dinamo. Adăugăm aici locul 7 din 2017-2018, Bratu antrenor, și rușinosul loc 9 din sezonul trecut, cel mai slab din istoria de 71 de ani a lui Dinamo.

Top 4 salarii!

Ce observăm citind palmaresul ultimilor 7 ani? O neuniformitate. Entropie. Nu a fost nici o cădere constantă sau liberă, dar nici un progres vizibil. Nici mare performanță, nici abis. O poziție a 4-a și una pe podium, performanțe decente, dar nedemne de anvergura lui Dinamo, amestecate cu locuri 6 și 7 care vorbesc despre mediocritate. O mediocritate bine plătită de altfel, în ciuda legendei că Negoiță este campion al salariilor mici. În ultimii 6 ani, Dinamo a fost constant în top 4 buget al salariilor. Totodată, clubul finanțat de omul de la Rin hotel a fost constant de asemenea și în afara top 10 la transferuri, zecile de jucători liberi perindându-se prin Groapă mai des decât vin metrourile la oră de vârf la stația Pipera.

Jucărie fără baterii

Ce să pricepem din acest amalgam statistic? Nu este mare lucru de înțeles în afara faptului că atunci când fotbalul este gospodărit de niște slujbași ai unui om de afaceri din domeniul hotelier, consacrat și ca dezvoltator imobiliar, se cam alege praful de afacerea fotbal. Aici are dreptate Cornel Dinu. Dinamo nu era o jucărie stricată când a fost preluat de Ionuț Negoiță, cum pretinde acum dumnealui. Era doar o jucărie fără baterii. Mai țineți minte de conceptul New Dinamo? Cum a eșuat el în bancuri din cauza lipsei de coerență a proiectului enunțat tocmai de acționar? Dar de planul de austeritate care ar fi trebuit să însănătoșească financiar organismul clubului supus la tot soiul de malversațiuni în perioada contemporană cu Dosarul Transferurilor?

Nu atât de Divina Comedie

Miroase de la o poștă a dezastru în Groapă, iar bezelele lui Florin Prunea către suporteri nu vor rezolva nimic. Iubit nevoie mare de galerie, Rednic a lăsat o contraperfomanță uluitoare și o glumă de lot în urmă (remember Ziggy Gordon, Cristovao, „regele” Zenke, Mustoe, autocaracterizat ca fotbalistul fără defecte), iar Negoe cu Prunea nu au avut se pare nici ei mână mai bună cu de-alde Bejan sau Sin. Literar vorbind, ca să ne dăm culți și să apelăm la comparația cu Divina Comedie, Dinamo se află în Purgatoriu și tocmai a ajuns la poarta Infernului. Aceasta se va deschide, iar în pragul ușii va sta Claudiu Florică cu cheile bunăstării la cingătoare. Dați pe Google să vedeți cine este Claudiu Florică. În caz că nu știți.

Comentarii (40)Adaugă comentariu

juliusmad (8 comentarii)  •  18 iulie 2019, 10:46

acum sa te tii injuraturi. te-ai luat de idolul pch-ului, mircea rednic :))

catalin (5 comentarii)  •  18 iulie 2019, 10:51

Nici nu se stie ce vinde de fapt Negoita. Eu cred ca doar locul in liga 1 si lotul ala vai mama lui. De palmares nici nu se pune problema, nici Badea nu-l are, situatia pare asemanatoare ca la CSA Steaua/Fcsb.

Radu (33 comentarii)  •  18 iulie 2019, 10:56

În ultimii 6 ani, Dinamo a fost constant în top 4 buget al salariilor. Gresit domnule Geambasu. Si ma mir pentru ca dumneavoastra ar trebui sa fiti mai informati decat noi. La dinamo in ultimii 6 ani au fost printre cele mai mici salarii din liga 1. In pofida afirmatiilor date de Danciulescu pe sticla cum ca in ,,groapa'' se castiga foarte bine jucatorii au facut lumina in acest sens. De exemplu, Patrick Petre castiga la un moment dat 50 de euro pe luna, jucatori tineri promovati la prima echipa castigau intre 500 si 1500 de euro. Jucatori adusi gratis aveau salarii cuprinse intre 1500 si 4000 de euro. Nu au fost excceptii doar minciunile celor din conducerea celor de la dinamo. Va rugam sa va informati cum trebuie si sa ne informati si pe noi corect. Stiti cine vrea sa preia Dinamoi? Un alt infractor cu legaturi in fosta securitate implicat in dosarul Microsoft iar banii investiti provin din acordul justitiei cu inculpatul, te lasam liber, sifonezi pe cine trebuie, o parte din banii obtinuti prin spalare de bani, mita si evaziune fiscala ii investesti la clubul dinamo.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  18 iulie 2019, 16:24

Exceptand cazurile pe care le-ați amintit, de notorietate fiind P. Petre, dar și alți jucători foarte tineri (apropo, va asigur ca la toate cluburile jucatorii foarte tineri sunt platiti modic) media salariilor la Dinamo chiar a fost de top 4-5. Din cuplarea cu lipsa performantelor rezulta management prost. Iar informatia despre bugetul salarial nu vine de la Danciulescu (ati auzit de o informatie credibila furnizata de Danciu?) sau de la altcineva care face propaganda pentru Negoita. Banuiesc ca ati observat, nu ma numar printre admiratorii lui, incerc doar sa observ daca a si realizat ceva. Cat despre Cl. Florica, ati inteles sper din trimiterea mea cu ce fel de personaj avem de a face. Este cel pe care il descrieti si dvs.

VanBasten_85 (35 comentarii)  •  18 iulie 2019, 10:58

Nici nu mai conteaza cine e patron la Dinamo. Cred ca mai importanta e situatia stadionului despre care nu se vorbeste deloc in presa.Clubul asta parca e blestemat sa aiba parte numai de oameni incapabili sau rauvoitori. Doamna Ministru Carmen Dan ne promitea acum 2 ani ca rezolva problema stadionului si s-a vazut ca Mafia din Minister si din partid a invins iar. https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/ministrul-de-interne-cere-accelerarea-insolventei-asociatiei-cs-fc-dinamo-a-lui-nicolae-badea-ce-a-declarat-carmen-dan-511910.html Pe Adrian Nastase, George Cosac, pe Carmen Dan si pe Nicolae Badea ii intreaba cineva de sanatate in tara asta?

Laurentiu (32 comentarii)  •  18 iulie 2019, 11:44

Clar ca Negoita e depasit din toate punctele de vedere. Dar de ce nu vorbiti si de golanii din PCH???? Au o mare parte din vina pt tot ce s-a intamplat la Dinamo. Sa ma lase cu coregrafiile. Arata timp cat se comporta ca niste animale, coregrafiile sunt pe locul doi. Daca s-ar proceda ca in Anglia, in cazul acestor involuati, nu ar mai face ce fac ei acum.

ticbis (80 comentarii)  •  18 iulie 2019, 12:15

Nu intentionez sa comentez situatia de la Dinamo, pentru ca e extrem de incurcata si mi-ar lua prea mult timp sa redau faptele asa cum s-au intamplat ele in realitate. Remarc insa un singur aspect: mi se pare incredibil ca fanii si suporterii dinamovisti NU realizeaza faptul ca, paradoxal, existenta actualei lor echipe rezida EXACT datorita faptului ca stadionul Dinamo NU se poate reconstrui!!! Sa ma explic: La ora actuala, marca si numele Dinamo, stadionul si spatiile conexe, baza sportiva, activitatea de fotbal si palmaresul sunt CONCESIONATE pe termen nelimitat de catre stat societatii lui Nicolae Badea, aflata in insolventa de mai multi ani. In actul respectiv exista o prevedere care stipuleaza clar ca aceasta concesiune va inceta de drept in cazul in care societatea lui Badea va intra in faliment si lichidare, caz in care toate activele concesionate vor reveni automat in administrarea proprietarului acestora, in speta statului roman, prin institutiile sale MAI si CS Dinamo. In acel moment, echipa lui Negoita (sau a oricarui alt patron va fi atunci) pierde absolut toate drepturile actuale, dupa modelul Steaua, urmand sa plateasca pentru ele la stat, daca doreste sa le utilizeze in continuare. Cu alte cuvinte, ca sa se faca stadionul este obligatoriu ca Badea sa fie decazut din drepturile pe care le detine conform actului de concesiune, fie prin falimentul societatii lui, fie printr-o noua HG care s-o anuleze pe cea inca in vigoare, fie printr-o actiune in justitie. Dar, in acel moment, TOT ceea ce inseamna Dinamo acum revine automat la stat si, m-as mira ca actualul club privat al lui Negoita sa-si permita sa plateasca suplimentar la stat milioane de euro anual pentru dreptul de a folosi in continuare marca, numele si palmaresul Dinamo! Personal, eu vad situatia de la Dinamo ca un joc de domino in care piesa de baza care sustine intregul ansamblul actual se numeste Nicolae Badea si concesiunea pe care o detine, inca. Cand se va inlatura aceasta piesa, intreg esafodajul construit se va narui in cateva secunde si Dinamo va ajunge inapoi la stat, in aceeasi situatie ca la Steaua. Asadar, am sa repet pentru suporterii dinamovisti ceea ce de mult am afirmat: aveti grija ce va doriti! Daca Badea pierde concesiunea, totul trece la stat si Dinamo al lui Negoita ramane descoperit si fara nimic; daca nu va plati la stat pentru nume si marca, e evident ce se va intampla, ca am mai vazut chestia asta: isi va schimba obligat de lege numele si emblema, va pierde palmaresul si va mai exista doar daca in conditiile astea cineva va avea suficienti bani ca s-o mai tina. Gigi Becali a putut face asta, ma indoiesc ca pe Negoita il vor tine curelele la asa ceva...:)

Cris (89 comentarii)  •  18 iulie 2019, 12:31

Nu injur pe nimeni desi il simpatizez pe Rednic. Rednic a salvat Dinamo de la retrogradare.Vad ca unii uita panta abrupta in care se afunda echipa pina sa vina el.A creat o echipa care cu ceva completari anul acesta se batea pentru play0ff.Negoita actioneaza de parca ar fi impotriva lui Dinamo.Uneori am senzatia ca este misiunea lui sa distruga Dinamo.Posibil sa nu stim totul.Stim ca in negocierile de aderare la UE sa discutat despre desfiintarea simbolurilor comuniste.Steaua nu mai este si probabil ca Negoita isi duce si el misiunea la final,ca altfel nu cred ca poate fi atit de prost,sa nu-l lasi pe rednic care iti baga niste bani in buzunar,mult mai multi decit cistiga din hotelurile lui.

Urod (270 comentarii)  •  18 iulie 2019, 12:42

Negoită incepuse bine la Dinamo, dar ceea ce-a urmat a fost un dezastru. Poate asta este limita lui in ceea ce priveste fotbalul , dar intrebarea este....ce urmează?!!!! ...Claudiu Florica...?!!!!...ce poate sa fie de viitor într-un asemenea personaj ?!!!!....Asta se intampla cînd un individ( Claudiu Florica ) pune mana pe bani , într-un mod care nu are legătură cu performanța managerială iar pe urma sfârșește prin a crede că este un personaj important, care stie sa faca bani...!!!!...imagine clasică de Dâmbovița...!!!!...daca genul acesta de oameni vor să cumpere Dinamo, se anunță in viitor si mai negru. Dar acum alta intrebare....cum de nu se găsește după 30 de ani de capitalism , un investitor puternic si priceput in management sportiv, sa preia un club ca Dinamo....?!!!!...De ce , nu se ingramadeste nimeni ....de ce ....?!!!!...asta este marea intrebare la care trebuie găsit un raspuns. Poate il găsesti tu Cristi....

jean (1 comentarii)  •  18 iulie 2019, 12:52

Total gresit cand afirmati ca un manager din industria hoteliera habar nu are de fotbal nu prea cunoasteti fenomenul . Cititi cine a ridicat Atletico Madrid poate mai aflati cate ceva ,va dau un singur nume Jesus Gil dezvoltator imobiliar si hotelier.

Andrei F (698 comentarii)  •  18 iulie 2019, 13:34

De-ale lui Geambasu-si nu numai...Daca patronul se implica in viata echipei nu este bun ca de ce nu asculta de oamenii din fotbal-antrenori,director tehnic,ziaristi si chibitari din studiouri,etc......Daca patronul isi angajeaza profesionisti,oameni de fotbal si dupa cum si spune ziaristul asigura un buget de primele locuri...cine este vinovat ?Tot patronul...Sigur cei ca Geambasu au ei un cantar pentru toti.Personal...----Cand Negoita declara ca vrea sa vinda Dinamo si pentru cateva milioane si nu sunt doritori de seama-ca Florica...-inseamna ca sa fi patron in fotbal nu este mare bucurie...La cati jurnalisti despre care Tiriac a spus ca sunt atotcunoscatori de fotbal are tarisoara ...ma mir ca nu pun ei mana de la mana ca sa arate si demonstreze cunoasterea lor in fotbal ...

Andrei F (698 comentarii)  •  18 iulie 2019, 13:44

@ticbis (80 comentarii) • 18 iulie 2019, 12:15 C um poate sa fie situatia de la Dinamo identica cu cea de la Steaua?Becali a platit pentru actiunile la noua echipa si se pare ca a platit pentru nimic daca ne luam dupa Talpan.Badea a primit moca...Becali a platit cea mai mare chirie ,Dinamo nu numai ca nu a platit chirie dar pana si plata utilitatilor a fost o problema plus insolventa,scandalul cu bancruta ....!!!!

David (54 comentarii)  •  18 iulie 2019, 13:50

1.Negoita a umflat cheltuielile clubului către firmele lui. 2.Negoita facut profit conform anaf iar acel profit nu se regăsește în creșterea capitalului,deci l-a încasat. 3.Negoita a plătit 10% din datorii lui Dinamo la preluare. 4.Dinamo are venituri iar el nu este investitor ci administrator al acestora. Negoita e un necrofag pentru Dinamo! Dl.Cristi un.articol despre stadion?

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  18 iulie 2019, 14:34

Draga Ticbis, ba te amesteci la Dinamo - unde mi-e egal ca explici absurdul, dar nu pot fi de acord ca asemeni absurdul de acolo cu situatia Stelei. Din contra, la Steaua e clar, Dinamo nu e comedie ci a fost mereu o oglinda a societatii, un amestec de securism, mafie, bisnitari si promiscuitate. Daca tu nu intelegi ce sa ceri de la altii, avocati, judecatoare, Naum, Craciunescu, Balint, Piturca, Lacatus ... Draga Ticbis, trecerea de la Steaua 98-99 pina la Steaua de azi = FCSB s-a facut din mers = a existat mereu doar o echipa = Steaua care cistiga CCE in 1896 ! ----------------- La CSA Steaua n-a existat o echipa de fotbal pina cind Dusa – ajuns ministru caci a atacat-o pe fica secretarului PCR Toplita, apreciata apoi si de nabadaiosul Ilici Iliescu si de mafia padurilor, singura lui actiune militara, scoala si realizare – presat de un angajat al nostru, cu numeroase sanctiuni si avertismente primite, despre care si ofiterii lui spun ca nu-i normal la cap, om al unor politicieni afaceristi, a infiintat din nou o echipa de fotbal - ilegal, caci doar Proprietarul= Statul prin Guvern= eu, tu, care a luat putea si da inapoi. ------------------- Isoria pe scurt. Doua motive, lipsa de bani si cerinta UEFA, au au facut Guvernul = Proptietarul = CETATENII = Noi, eu, tu, noi, voi sa renunte la sectia fotbal pe Proprietatea sa = a mea si a ta ADMINISTRATA de CSA Steaua. Initial s-a format o Societate non profit fondata de v-o mie de oameni, fani, ofiteri, fotbalisti, compozitori … Prezidata de Paunescu. In doar 3 ani Steaua deja nu mai avea bani pentru returul 2003 – platea doar Becali iar banii din transferuri dispareau, doar Otelea a „perdut pa drum“ - gaura in buzunar, motiv pentru care a primit NUP - 2 milioane dolari din transferul lui Ilie Dumitrescu. Aceeasi echipa a intrat pe teren si in returul 2003 doar ca Becali era deja actionar majoritar. Care e neregula, ce nu s-a respectat domnule Naum ? N-a semnat un ofiter, Otelea, Oprea, Iordanescu, Horia Moculescu, alti membrii – care oricum nu dadeau nici un ban ci doar luau ? Pai nici nu trebuia. Din nemernicie si prostie fara margini ati reusit sa stergeti F C Steaua pina si din Registrul Comertului ? Atunci stergeti toate fabricile de azi, cea a lui Lucescu din Brasov – condusa de colonelul Gelu Eftimie, alias profesorul Anghelache, unchiul fratilor Negoita – rezultata din uzina falimentata mai intii de tovarasi de drum, cumparata din banii lui Copos, apoi oameni trimisi la cules capsuni si terenul vindut ! Draga Ticbis, procesele nici nu puteau incepe caci nu PROPRIETERUL = GUVERNUL le-a deschis ci un ADMINISTRATOR vremelnic, semnat Oprea, Dusa, prin unealta un angajat recalcitrant si evident bolnav al Statului = eu, tu. Draga Ticbis, poate vrei sa spui ca initial – ca si Dinamo – primise si F C Steaua prin H G baza Ghencea si Stadionul ! - tot in administrare. Apoi Adrian Nastase s-a sucit in cazul F C Steaua si ca urmare e si azi presedinte de onoare la Dinamo, ca doar din famiglia lui Dinca-te-leaga,prieten cu ginerii Badea si ala care se ascunde la Londra.

Dragoș (48 comentarii)  •  18 iulie 2019, 14:49

Ca să parafrazez un clișeu..."o radiografie nefardată" a ce au însemnat anii de mamagement ai lui Negoiță, Neputință, Neghiniță...sau cum l-or mai "alinta" suporterii dinamoviști!

Mahmud (1 comentarii)  •  18 iulie 2019, 15:03

Si daca Badea da faliment se alege praful de rinamo.Stadionul este deja cu PUZ aprobat pt imobiliare deci rinamo unde va juca meciurile din divizia B?

ss (1 comentarii)  •  18 iulie 2019, 15:12

Remember Ziggy? Da' tu de unde remember Gordon si cum a fost el un transfer esuat, din moment ce nu a evoluat?

?????? (278 comentarii)  •  18 iulie 2019, 23:44

Marele dinamovist Cornel Dinu le zicea într-o vreme, "niște lătrăi", celor de pe la Dinamo, ?

Comentează