Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Griezmann, o poveste de spus

Francezul aparține unei categorii de fotbaliști și de oameni pe cale de dispariție. Să explicăm

Permalink to Griezmann, o poveste de spus
duminică, 14 iulie 2019, 4:07

Alegem greșit de multe ori. Sau procedăm ca fluturii bezmetici, ne dăm cu capul de becul aprins. Doare și frige, nimic bun. Acolo, în incandescența luminii sunt Leo Messi și Cristiano Ronaldo. Și Neymar. Și Mbappe. Nu că ar sta mai la umbră, dar pe Antoine Griezmann îl vedem mai greu sau deloc.

Mic la stat, mare la șutat
Și nu pentru că are doar 1,74 metri. Este mai discret, de aceea. A nu se confunda cu lipsa de personalitate! Griezmann, căruia Barcelona tocmai i-a achitat clauza de reziliere de 120 de milioane de euro (enorm, absurd!), este un personaj pe care ar fi totuși păcat să-l ratăm.

Așadar, marele fotbalist Antoine Griezmann a devenit cu adevărat subiect de presă atunci când s-a hotărât să plece (cu scandal) de la Atletico la Barcelona. Adică pe la 28 de ani, după ce omul câștigase Cupa Mondială cu Franța în 2018, unde a fost declarat cel mai bun om al finalei cu Croația și s-a clasat al doilea marcator al turneului și al treilea cel mai bun jucător al competiției găzduite de Rusia, după ce fusese ales cel mai bun jucător la Euro 2016 și golgeterul întrecerii la care Franța, țara gazdă, pierduse finala cu Portugalia, asta după ce, între Euro 2016 și Cupa Mondială 2018, câștigase Europa League cu Atletico în sezonul 2017-2018 după o finală contra lui Olympique Marseille, 3-0, în care omul nostru a înscris de două ori.

Prea plăpând!
Încă o dată. Deși mai mult decât interesantă, povestea vieții și carierei francezului nu făcea subiectul primei pagini a marilor ziare europene. Considerat prea plăpând la trialuri în perioada junioratului, Antoine nu a fost legitimat niciodată pentru o echipă de club franceză. Asta da, ciudățenie!

Griezmann nu era nici subiect, nici obiect de presă până la războiul izbucnit între sagrada Barcelonă și Atletico, club redimensionat financiar până foarte aproape de nivelul augustului Real. Greșim totuși, a mai fost un moment în care Antoine Griezmann a fost subiect fierbinte.

Corecții au corectitudine, nu umor
Atunci când fotbalistul a postat pe o rețea de socializare o fotografie în care apărea costumat cumva de bâlci, în echipamentul celor de la Harlem Globetrotters. Și, oroare, stimați tovarăși, apărea la pachet cu coafură afro și pielea vopsită ca a unui baschetbalist de culoare.

Preoțimea corecților politic a reacționat dur, gluma nevinovată, pur și simplu o joacă de copil trăsnit, a căpătat dimensiuni cosmice, iar Griezmann ca să mai aibă trai pe lumea asta a trebuit să își ceară scuze (cui?, de ce?), ștergând totodată obiectul infamant, adică poza.

Morala flexibilă
Înainte și după ce s-a pozat cu coafură afro și piele neagră, Griezmann a jucat fotbal de cea mai bună calitate. A fost solistul unei echipe fără soliști, am numit-o aici pe Atletico, opera de autor a lui Simeone.

Când era încă foarte tânăr, refuzat de marile cluburi din Hexagon, dar ochit și transferat de Real Sociedad, a străbătut conștiincios toate etapele la naționalele de tineret ale Franței. U19, U20, U21. La 28 de ani, blondul francez s-a hotărât să facă pasul spre o echipă și mai mare. Spre altceva. Spre mai mulți bani, da! Atunci s-a întâmplat ceva.
Ceva care ține de morala flexibilă a vremurilor noastre. Griezmann a fost renegat de clubul căruia îi oferise cei mai buni ani, cel mai bun fotbal.

Pentru o diferență de 10 milioane de euro, între ce oferea Barcelona și ce voiau „plăpumarii”, mărunțiș la banii care se învârt pe acolo, Atletico a scos din seif amenințările, a aruncat peste bord toată legătura afectivă cu Griezmann, acuzat că a complotat, că a negociat în secret cu rivala din Catalunya. De parcă în fotbal ar lucra cineva altfel decât prin secretomanie și în spatele ușilor închise.

Despre ingratitudine
Mi-ar plăcea ca Griezmann să reușească la Barcelona, unde îl așteaptă concurența cu Suarez. Și mai mult mi-ar plăcea să îi înțelegem povestea, care de la un punct încolo seamănă cu povestea lui Ștefan Radu la Lazio.

Despre ingratitudinea angajatorului care se simte trădat la primul gest de independență al angajatului. Sigur, respectând proporțiile personajelor. Aceasta este lumea care pretinde scuze pentru o glumă care doar în mintea netedă a unora era o provocare rasistă.

Să îl iubim pe Griezmann fiindcă aparține unei specii de fotbaliști și de oameni pe cale de dispariție. Căci dacă era altfel, poate el și nu Luka Modrici ar fi câștigat Ballon D’Or în 2018.

Chiar, ce ziceți, nu era francezul o alegere mai fericită decât croatul? Asta așa, ca să ne jucăm până când ne vor soma unii să retractăm și culorile curcubeului.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Adi (12 comentarii)  •  14 iulie 2019, 19:07

Nici vorbă. Ianis a lu Hagi e mai tare! Mai ales la blaturi

motanul incaltat (455 comentarii)  •  14 iulie 2019, 19:55

Mie personal, nu-mi place ... Nu e la nivelul Barcei in nici un caz... Dar nici Jordi Alba nu cred ca e , nici Dembele,bineinteles nici Umtiti....Pe Suarez nu o sa-l poata inlocui nici in visele sale frumoase. Asa ca eu nu inteleg de ce Barca ii achita o clauza de 120 milioane cu toate ca e o clauza mai mica decit are Denis Man la FCSB-aici chiar te apuca risul dar e o alta poveste----Observ insa o chestie ---uni jucatori au clauze de 100 si peste milioane de euro si li se achita clauzele iar la noi au clauze la fel de 100 milioane de euro si sunt vinduti pina la urma cu 4 maxim 5 milioane euro.....Este un fel de contabilitate abstracta pe plaiuri mioritice care ma cam depaseste....Cred ca e la fel ca si cu cresterea economica.... Avem cea mai mare crestere economica din UE dar traim cel mai prost...Am absolvit Stiinte Economice dar nu inteleg absolut nimic...

Cristian Ionescu (2 comentarii)  •  14 iulie 2019, 19:58

Bravo, domnule Geambasu !

nebulaEXE (40 comentarii)  •  14 iulie 2019, 20:47

Doamne sfinte, cat esti pe langa subiect! Cred ca esti singurul din Univers care ii acuza de ceva pe cei de la Atletico. Totul din pura dezinformare. Absulut jenant, fiind si jurnalist sportiv, dar mai grav e ca mai si publici opinie pe tema asta. Sa le luam pe rand. Griezmann a mai fost in negocieri cu Barcelona si la inceputul verii trecute. In baza acestor negocieri cu catalanii a 'stors' un contract colosal si a ramas la Ateltico Madrid, afirmandu-si iubirea vesnica. Ba a mai facut si un documentar in urma prelungiri contractului cu madrilienii, 'La decision'. A trecut sezonul si a postat pe retelele sociale un clip in care spunea ca pleaca. RIP 'La decision'. Problema care e: sunt probe clare ca era inteles deja cu Barcelona si ca nu a facut decat sa astepte 1 iulie, cand clauza lui de reziliere a scazut de la 200 de milioane de euro la 120 de milioane. De aici si tot scandalul. Atletico a atacat transferul in justitie si sustine ca are probe clare ca Griezmann si Barcelona s-au inteles si chiar au semnat un precontract inainte de 1 iulie 2019. Drept urmare, Barca ar trebui sa mai achite 80 de milioane de euro. Si n-ar mira pe nimeni sa fie asa. Catalanii au fost deja suspendati pentru transferuri de minori ilegale (un fel de trafic de sclavi), Dembele nu s-a prezentat la antrenamente la Dortmund ca sa forteze transferul, Countinho n-a mai jucat pentru Liverpool ca sa fie lasat sa plece, iar de saptamana trecuta Neymar nu se prezinta la antrenamente. Concluzia e una : Sa-ti fie rusine, gluma sporturilor!

Vae (1 comentarii)  •  14 iulie 2019, 20:49

Eu il sustin pe Antoine din 2016. Atunci am inceput sa intru in "lumea fotbalului", chiar fiind o simpla fata de 11-12 ani pe atunci, m-am interesat foarte mult de el, i-am aflat povestea si am ramas profund impresionata. Am inceput sa-l iubesc ca persoana si ca jucator de asemenea. Omul s-a facut remarcat la Campionatul European si la cel Mondial, se observa ca a evoluat mult in ultimii 3 ani. Eu cred ca este un jucator care merita sa joace la FC Barcelona, o sa evolueze in continuare acolo(pentru ca d-aia s-a si mutat) si sunt nerabdatoare sa vad sezoanele viitoare. Aceasta "rivalitate" prosteasca intru Griezmann si Suarez nu cred sincer ca o sa existe(adica nu ar trebui) pentru ca ei sunt coechipieri acum. Ii urez succes in sezonul urmator si o sa continui sa-l sustin pana isi termina cariera🖤

constantin (241 comentarii)  •  14 iulie 2019, 22:27

Antoine Griezmann este o vedetă atipică: plin de talent și (aparent) fără carismă. Spun unii că nu ar avea față de Barcelona, așa cum se spunea despre Daniel Craig că nu are față de James Bond. În opinia mea, Craig a fost cel mai bun James Bond din toate timpurile. Și nu este singura asemănare dintre cei doi, ambii au muncit mult până când au ajuns să aibă succes. Sper să fie un transfer reușit pentru că merită. Griezmann. Antonie Griezmann.

loro (11 comentarii)  •  15 iulie 2019, 8:25

In ceea ce il priveste pe Luka Modrici , sa nu uitam trofeele castigate cu REAL , evolutiile de pe parcursul anului si nu in ultimul rand a ajuns cu Croataia in finala mondialului.Griezmann merita dupa europeanul din 2016 sa castige acel balon . Referitor la ''concurenta '' cu Suarez nu joaca pe acelsi post , asa ca nu inteleg de unde concurenta.La Barca sunt prea multi ''pianisti ''la mijloc , cea ce va dauna pe termen lung, mai ale in Liga Campionilor

bogdan (21 comentarii)  •  15 iulie 2019, 11:32

ma pregateam sa postez un comentariul lung. Asta dupa ce m-am codit indelung sa dau click pe material, pentru ca de obiecei tot ce apare sub aceasta semnatura are valoare de platitudine. Dar nebulaEXE a sumarizat excelent ceea ce as fi vrut eu sa scriu. Griezman a procedat mizerabil cu clubul caruia ii datoreaza totul. Sa nu intelegi asta si, in calitate de ziarist sportive, sa prezinti povestea fix pe dos, e...fereasca Dumnezeu...

Comentează