Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Silence please, semifinală!

Simona Halep continuă experimentul pe care ea însăși l-a anunțat. Dar penultimul act de la Wimbledon este de fapt încă o probă de excelență sportivă

Permalink to Silence please, semifinală!
marți, 9 iulie 2019, 5:48

Ne-a trecut repede starea de relaxare din meciul cu Cori Gauff. Confortul atipic când urmărești un meci al Simonei s-a evaporat și am revenit la emoții. Shuai Zhang a fost altceva decât copila Cori produs made în USA. Shuai Zhang, produs sută la sută made în China, la pachet cu faimoasele supe de broască țestoasă, chipurile secretul tinereții perpetue a sportivilor chinezi. La 4-1 în primul set meciul curgea implacabil și oblic în contul asiaticei. Care lovea puternic, servea precis și alerga ca o adolescentă. În pofida celor 30 de ani și a solicitării la care era supusă de românca Halep. Nu Halep juca rău, Zhang juca prea bine.

Riposta

Acolo, la 4-1, cu mingi de 5-1 pentru Zhang, s-a decis soarta primului set. Simona s-a liniștit și a găsit riposta potrivită. A observat că alternanța mingi lungi, mingi scurte o deranjează pe adversară. De asemenea, a înțeles că Zhang are coeficient de nesiguranță mai mare pe backhand. Și a acționat în consecință. La 4-4, Simona a ratat momentul favorabil să se desprindă, dar tiebreak-ul a fost (încă) o demonstrație de maturitate a fostului lider mondial. 7-6 pentru Simona Halep și drum deschis pentru o manșă secundă mai liniștită. Ceva care să semene cu meciul împotriva americancei Cori Gauff.

Economia de mijloace

Impresie confirmată. Setul secund nu a fost un marș forțat spre victorie, ci o asumare a condiției de favorită. Simona și-a intrat în rol cu echilibru. A săpat cu fiecare minge jucată încrederea chinezoaicei. Fără să strălucească, fără să etaleze loviturile care i-au adus celebritatea, cum ar fi acel rever în lung de linie din alergare. Poate își păstrează pentru semifinală execuțiile de gală, de ce nu? Economia de mijloace în drumul spre actul final trebuie să fie parte a bagajului unei campioane veritabile.

Războiul de la All England Club

În loc de filosofii mărunte, o glumă servită spontan de un coleg. E adevărat, nu la meciul contra lui Shuai Zhang, ci după victoria în fața lui Cori Gauff. Dacă Simona câștigă Wimbledon practic fără antrenor, își poate propune și Gigi Becali accesul în grupele Champions League cu FCSB, mi-a spus prietenul din redacție. Nu luați ad litteram butada, încercați să îi descoperiți sensul. Mai mult decât alte ediții, acest Wimbledon 2019 este un război sângeros căruia i-au căzut victime aproape toate marile favorite. Încă o dată, meritul imens al Simonei este că și-a văzut de treabă și nu a căzut în cascada surprizelor.

Cine ar fi crezut că Ashleigh Barty va fi victima lui Alison Riske? Cine își închipuia că Pliskova va fi dominată și învinsă de Muchova? Dar că pe Angie Kerber o va scoate de pe traiectorie Lauren Davis? Nu este o observație în premieră, dar merită spusă și repetată. Dintre toate jucătoarele de top 10, Simona este cea mai constantă în ultimii 4-5 ani. Sigur, are și ea căderile ei, dar mult mai rar. Mult mai puțin zgomotoase.

Dacă ar fi să ne luăm după declarațiile Simonei din ultima vreme, semifinala de la Wimbledon este un cadou. Un bonus pentru un sezon în care zice că și-a propus să experimenteze, să ia lucrurile calm, fără presiune. Sună tentant, dar cum naiba să o bați pe Zhang dacă nu pui presiune pe tine?

Ar fi nerealist să gândim că experimentul poate merge până la capăt? Chiar dacă la acel capăt va aștepta Serena, victorioasă cu Alison Riske?

Comentarii (45)Adaugă comentariu

victor L (285 comentarii)  •  9 iulie 2019, 18:21

Victoria are o multime de tati, pe cind infringerea e orfana.

M deWylde (4 comentarii)  •  9 iulie 2019, 18:47

Simona a ajuns la maturitate. Asteptati-va la inca 2-3 grand slam-uri pana la sfarsitul carierei. Cel putin.

octavian (109 comentarii)  •  9 iulie 2019, 19:03

Simona este o mare campioana.Nu merita sa fie criticata.

valeriu mangu (30 comentarii)  •  9 iulie 2019, 19:12

Comentattorii rautaciosi -antiromani , bolnavi de hepatita dupa demonstratia de tenis nu-si revin inca pentru a-si etala veninul . Bravo Simona . HAI ROMANIA !

Vlad (26 comentarii)  •  9 iulie 2019, 19:21

Un articol foarte la obiect. Simona a jucat bine. Nu foarte bine, doar atât cât a trebuit. Deja a întrecut orice așteptări. Bravo ei!

Teo (2 comentarii)  •  9 iulie 2019, 19:35

Un articol de sustinere pentru domnul Becali nu puteti face domnule Geambasu? Are nevoie de ajutorul dumneavoastra, de ce taceti toti?

california (172 comentarii)  •  9 iulie 2019, 20:40

de data asta halep a jucat mult mai bine, impotriva unei jucatoare care, exceptand ultima parte a jocului, a facut mai putine greseli decat a facu ieri americanca; mi s-a parut totusi obosita; ajunsa pana aici, ar fi pacat insa sa nu castige turneul; daca ajunge in finala, mi-e frica totusi de mama leone , fata de care halep a manifestat intotdeauna parca prea mult respect, poate chiar un anumit complex.

Andrei (222 comentarii)  •  9 iulie 2019, 20:42

Daca ne luam după tendințele bipolare ale lui Geambașu, seria asta de articole encomiastice va lua sfârșit la prima înfrângere. Urmeaza apoi invariabil un text pasiv-agresiv, marca înregistrată, gen Miki-Nimiki.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  9 iulie 2019, 20:44

E o performanta in sine aceasta semifinala. Chiar daca nu se va concretiza cu un succes si mai mare. Constanta Simonei, chiar daca uneori e lipsita de stralucire, e o performanta. Simona e una dintre foarte putinele jucatoare active cu rezultate bune pe toate suprafetele. De fapt exista intre primele 30 doar doua jucatoare care au atins cel putin semifinale in toate cele 4 turnee de GS. Una e, evident, Serena. A doua e Simona. Nu Kerber, nu Kvitova, nu Muguruza, Pliskova sau Stephens. Nu le enumar pe noile staruri Osaka sau Barty ca ele au scuza ca sunt inca la inceput de cariera. Dar sunt jucatoare din generatia Simonei sau inca mai "vechi" care nu au reusit macar o prezenta intre primele 4 la fiecare GS din calendar. E putin? Daca ar fi putin ar trebui sa le fie mai multora la indemana. Se vede treaba ca nu le e. PS: Apropo de o discutie de acum 4-5 saptamani, pare-mi-se ca ne-am inselat amandoi. Ce bine ar fi!

ionescu (1 comentarii)  •  9 iulie 2019, 21:36

nu am luat ad litteram butada, am incercat sa ii descopar sensul. sensul este ca becali nu trebuie uitat in nicio situatie.

Szasz Andrei (1 comentarii)  •  9 iulie 2019, 21:52

Cahill este la Londra tocmai pt. a o antrena pe Simona pt. victoria finala de sambata, pentru a o antrena mental in primul rand, apoi tehnico-tactic, chiar daca numai teoretic, nu efectiv pe teren, fizic ! Asta e mult mai mult decat nimic ! Cateva sfaturi bune puse in aplicare in orice situatie, ca mutarile de la sah anticipate ale adversarului care iti pot aduce victoria ! Cu siguranta Darren va fi sambata la finala printre primii care o vor felicita pe Simona dupa al doilea G.S. castigat, de data asta pe iarba londoneza. Desigur, cu totii ne dorim ca acest scenariu sa se adevereasca sambata, nu-i asa ?

alex (41 comentarii)  •  9 iulie 2019, 22:24

Pana la urma asii Romaniei sunt Hagi, Halep, Zicu, Gatu, Chiacu, Caranica, Caramitru, Caragiale, Caragiu, Amanar, Ciumara ....si cel mai mare, inegalabilul, inestimabilul, irefutabilul BECALI!

itu52 (288 comentarii)  •  9 iulie 2019, 22:56

O mică obiecție, dacă permiteți. Simona termina anul 2013 pe locul 11 după ce a câștigat turneul campioanelor de la Sofia(grupa a II-a). A urmat 2014 cu accederea în top 10 pe care nu l-a mai părăsit. Au fost mici oscilații, dar clasarea în primele 5 a fost dominantă. În total ar fi vorba de vreo 6 ani de top 10. Ani plini de succese personale și de mândrie națională în deșertul realizărilor naționale. Este portdrapelul nedeclarat al României în lume, oricât s-ar strădui politicienii sau serviciile țării. Place sau nu contestatarilor, asta este realitatea zilelor noastre. Chiar dacă se oprește aici și-a făcut datoria, a ajuns în careul de ași a unui GS, cei nemulțumiți sunt invitați să continuie dacă-i țin puterile. Pînă atunci să avem răbdare și să vedem dacă Hagi avea dreptate. ”Halep joacă numai în semifinale și finale, până atunci se antrenează” Ar fi suficient să se adeverească o singură dată prorocirea pentru al declara vizionar. Oare?!

itu52 (288 comentarii)  •  9 iulie 2019, 23:28

Pentru a-l declara vizionar pe Hagi, Simona trebuie să câștige Wimbledon_ul. Dacă victimele vor fi Svitolina și Serena, ridicați un sanctuar lângă stadioul din Ovidiu, începe să miroase a oracol.

petrache (87 comentarii)  •  10 iulie 2019, 3:21

Mi-a placut mult Simona astazi. Zhang a jucat excelent (cel putin in setul 1) dar Simona i-a avut ac de cojoc. Inainte de a pune la gheata sampania, sa nu uitam ca urmeaza Svitolina si Serena, la care are bilanturi negative (head-to-head). Ii tinem pumnii. Simona are sansa ei. PS: Sunt de acord ca , indiferent ce face saptamana asta sau in restul carierei, Simona ramane cea mai buna sportiva pe care am avut-o de la Nadia incoace.

Silviu (4 comentarii)  •  10 iulie 2019, 3:22

Puteti sa scrieti despre orice ca tot la Jiji va zboara gandurile. Halal jurnalisti sportivi. Degeaba va dati ca asta sunteti, de o seama cu Jiji

Octavian (48 comentarii)  •  10 iulie 2019, 7:00

Respectuos intreb: De ce ignorati munca lui Daniel Dobre? Chiar asa "fara antrenor"!? Dac'am extrapola asta la articolele de sport si am zice ca au fost scrise "fara ziarist" - probabil ca v'ati simti insutalti, nu? Exist zvonuri care zic ca Simona a lucrat cu el chiar si in timpul conlucrarii cu Cahill. Ba mai mult c'ar fi lucrat cu el si pe vremuri cand inca era in formare ca profesionista. Ce-ar fi ca in loc de bancuri care sa ignore sau sa ridiculizeze Romani, ati considera bancuri care sa ridiculizeze straini? Ce-ar fi - asa de-al dracului - sa zicem ca meritele de antrenor pentru Roland Garos sant de fapt ale lui Dobre si Pavel? Eu de fapt asta si cred: Cahill e un umflat ingamfat caruia i se da credit pentru pentru ca latra mult si miorlaie ca un pisoi alintat si mai mult . In timp ce profesionistii adevarati sint mai tacuti - mai in planul doi. De fapt ce Simona joaca, ce Simona stie, ce a facut-o pe Simona mare - a invatat de la niste mestesugari Romani. Asta, Doamne fereste nu cade bine la ingamfati. Dar e un gand care pe mine ma incalzeste.

catyo (14 comentarii)  •  10 iulie 2019, 7:09

Ar fi grozava o finala Simona-Serena! Daca se va intampla asta, as paria pe victoria Simonei, ar fi in logica lucrurilor. Hai, Simona!

Kendo (29 comentarii)  •  10 iulie 2019, 9:08

@Alex - O insiruire de nume fara niciun sens... Daca e serioasa, ce cauta Zicu si Becali acolo? (Marturisesc ca nu stiu cine sunt Chiacu si Caranica, dar am banuiala ca e spre binele meu). Daca e "la misto", ce cauta acolo restul? Eu zic sa te treci si pe tine pe lista. Stii tu, ca Iliescu, "cu voia dumneavoastra"...

comabi (18 comentarii)  •  10 iulie 2019, 10:41

Desi imi doresc enorm, pur si simplu cred ca Elina va castiga in semifinale. Ba poate o poate bate si pe Serena: are mobilitatea Simonei in aparae, dar forta loviturilor Serenei in atac. Stie sa joace impotriva Simonei, ii cunoaste slabiciunile si tactica. Fara sa imi doresc, logic, daca o bate pe Simona, voi fi fanul ucrainencei in finala. Doar nu o sa tin cu Serena :))).

Lacra (1 comentarii)  •  10 iulie 2019, 11:39

Finala va fi Simona - Strycova.

mircea (1 comentarii)  •  10 iulie 2019, 12:13

simona ,ne-a invatat ce e cu tenisul ....ea ne-a impins sa mazgalim despre tenis si sa credem ,ca ne si pricepem....................dar vai,nu............abia stim ceva de futboooolllllll......................nasoilorrrrrrrrrr...................................

gilos (47 comentarii)  •  10 iulie 2019, 12:14

D-le Geambasu, 1.Articolul de astazi este corect, dar iubitorii si cunoscatorii de tenis nu pot uita articolele defaimatoare si rautacioase pe care le-ati avut in trecutul apropiat la adresa Simonei Halep. Ca ati fost in eroare este evident, iar niste scuze publice ar fi binevenite. 2. Prin articolul "Miki-Nimiki" l-ati influentat pe mediocrul capitan nejucator Segarceanu, practic ati impus-o pe Irina Begu. S-a dovedit ca Irina este intr-o totala eclipsa de forma, iar aceasta ne-a costat, am pierdut calificarea si sansa de a juca finala Fed-Cup.

aciduzzo (130 comentarii)  •  10 iulie 2019, 12:49

Titlul imi aduce aminte de un articol semnat de Nicolae Cristache in ,, Flacara'' lui Adrian Paunescu cred ca in preziua meciului Stelei cu Anderlecht de pe Ghencea, din 16 aprilie 86. ,,Va rugam putina liniste'' , asa titra Nicolae Cristache articolul sau, care spunea in cateva randuri ca pana la urma Anderlecht n-ar trebui sa fie chiar asa de speriat! Ce s-a intamplat apoi...stim cu totii!!! La primul gol am crezut ca ma prabusesc cu ,, oficiala'' cu tot!!!! Cam asa ar trebui sa stea lucrurile si cu Simona. Eu am vazut ambele sferturi ieri si al Simonei si al Svitolinei. Si nu mi s-a parut ca Svitolina ar trebui s-o bage in sperieti pe Simona. E adevarat, loveste puternic Svitolina, are determinare, se citeste pe chipul ei un fel de ,,rautate'' de genul ,, te mananc'' dar nu cred ca Simona ar trebui sa se teama. Apoi, ma uitam la serviciul Svitolinei, chia si primul...slabut...Simona la retur daca prinde o zi bunicica nu buna, poate face break-ul lejer. Nu-i mai putin adevarat ca nici primul serviciu al Simonei nu e stralucit, dar per total cred ca Simona are ,, scule mai multe'' vorba lui nea Petrache, ca sa castige partida. As vrea sa vad o Simona Halep si mai calma si mai adunata si mai linistita, concentrata pe ceea ce trebuie sa joace pentru a castiga partida. ,, Va rugam putina liniste''..............hai Simona.....ia-o machedoneste si acum arata-le la toti ca poti castiga si pe iarba...acolo unde Agassi spunea acum vreo 30 de ani ca ,, iarba e pentru vaci''. Si vreo trei editii n-a participat ca nici nu-i placea sa intre pe teren in alb complet ( asta era si este regula!!!), tocmai el care avea cele mai fistichii culori de echipament din tot tenisul profesionist la vremea aia. Si in 92, la prima participare daca nu ma insel, l-a si batut in finala pe Ivanicevici! Hai Simona!!! P.S. Cand am zis ia-o machedoneste m-am referit la faptul ca machedonii astia de cand se nasc parca cineva le baga in cap intr-una ca sunt cei mai buni din lume......fie la fotbal....fie la tenis....fie la actorie.....fie la ciobanie.......

california (172 comentarii)  •  10 iulie 2019, 13:47

chiar daca nu castiga finala, dar pe antipatica si *** de svitolina trebuie sa o bata neaparat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

unu_de_pe_net (11 comentarii)  •  10 iulie 2019, 14:38

@alex: E scuzabil ca ai omis pe... Neagu Djuvara, Stere Gulea sau Mihaela ("dragostea mea") Geoana dar e INACCEPTABIL ca i-ai uitat pe... CARABAS si CARAMARIN! :/ FC NATIONAL NEVER DIES! ;D

alex (41 comentarii)  •  10 iulie 2019, 20:38

@ unu_de_pe_net, nu i-am enumerat pe toti, sunt sute. Hai sa mai zic, daca asta te face fericit: Bolintineanu, Gerota, Vraca, Gelu Naum, Nicu Constantin, Sergiu Nicolaescu, Stere Gulea, Ionita Asan, I. H. Radulescu, Constantin Noica, Mina Minovici, I.P. Culianu, Andrei Saguna, G. Murnu, Malaxa, Octavian Goga, etc. @Kendo, ai inteles si tu? Astia toti sunt machidoni.

?????? (278 comentarii)  •  10 iulie 2019, 21:51

Când mai zise Halep că are nevoie de ,,tot spijinul", nu prea i-a funcționat jocul, ? Din poziția "sprijinită" probabil că nu prea se joacă tenis, ?

?????? (278 comentarii)  •  10 iulie 2019, 22:09

Și , ,,toată susținerea", ar putea fi cam aceeași "chestie", ? Exprimări folosite și de Dan Petrescu, ?

unu_de_pe_net (11 comentarii)  •  10 iulie 2019, 22:11

@alex: Multumesc pentru informatie. Cu aceasta ocazie am mai aflat si eu cateva "noutati". :)

Merace (11 comentarii)  •  10 iulie 2019, 22:25

Sper mereu sa bata Simona. Acum, la Wimbledon, e in mare forma, si are un an 2019 cu aproape o mie de puncte mai bun ca Svitolina, dupa clasamentul din WTA Race. Ar fi spectaculoasa o finala cu Serena, dar Strycova nu e nici Juvan, nici Riske, si nu m-as mira sa o trimita acasa Barbora pe Serena, care e cotata ca mare favorita in orice turneu, de cand a nascut, doar fiindca pariaza pe ea foarte multi americani, desi joaca tot mai rar si pierde tot mai devreme...

Gina Nazionale (1 comentarii)  •  10 iulie 2019, 22:43

Pe vremuri, se cerea "Quiet, please!", iar pe Arena Nationala un cetatean a dublat apelul arbitrului de scaun, strigand din tribune, cum a auzit si el: "*** pliz!"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (278 comentarii)  •  10 iulie 2019, 23:01

Deci, Halep anunță că ar urma cu Svitolina o partidă "Minodora la Maxim", cu "sprijin", "susținere", deși a mai învins-o pe Svitolina și în alte meciuri, ?

?????? (278 comentarii)  •  10 iulie 2019, 23:04

Dan Petrescu parcă era fan Minodora la Maxim, ?

radu (14 comentarii)  •  11 iulie 2019, 7:05

cam asa se scriu si articolele din gsp....fara jurnalisti. exact ca-n gluma colegului. practic, puteti s-o puneti deviza in redactie, cineva o va citi pana la urma si va incepe poate sa scrie despre sport ...stiu, sunt un optimist incurabil.

unu_de_pe_net (11 comentarii)  •  11 iulie 2019, 7:12

@??????: Dan "Bursucul" ar trebui sa fie fan... Dan Bursuc. (Si invers!) xD

Frenemy (71 comentarii)  •  11 iulie 2019, 9:04

@Lacra: Vezi ca Barbora e in aceeasi stare mentala si are aceeasi varsta ca Flavia Pennetta in 2015 (a declarat ca se retrage). Ai grija ce iti doresti :)

MZM (198 comentarii)  •  11 iulie 2019, 10:32

O observatie: de la 4-1 pentru Zhang, in primul set, pana la sfarsitul meciului chinezoaica a mai castigat doar 3 ghemuri, iar Simona 12!

Paul (36 comentarii)  •  11 iulie 2019, 16:46

Silence, please! finală!

california (172 comentarii)  •  11 iulie 2019, 17:00

excelent! halep a reusit sa imbine la modul complementar calitatile jocului ei cu caracteristicile terenului cu iarba; in plus, concentrare si stapanire de sine de care nu o credeam in stare; probabil prezenta lui cahill n-a fost fara urmari; s-ar putea, culmea, ca iarba sa devina terenul ei preferat si inclin sa cred ca daca jocul ar fi fost pe zgura, nu s-ar fi putut detasa asa de adversara.

Comentează