Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Noi le-am rupt plasa, ei, picioarele și nasurile

Victorie de parcurs în Malta și câțiva tineri care zburdă spre consacrare

Permalink to Noi le-am rupt plasa, ei, picioarele și nasurile
luni, 10 iunie 2019, 11:52

Un meci periculos acest România-Malta 4-0. Periculos pentru integritatea fizică a jucătorilor noștri, căci insularii nu sunt cinici, dar sunt rudimentari. De unde a rezultat accidentarea urâtă a lui Nedelcearu. Periculos meciul și pentru sănătatea noastră psihică, fiindcă după acest galop din insula mediteraneană unii vor continua să observe că Spania nu câștigase decât cu 2-0, deci noi suntem cumva peste spanioli, carevasăzică nu avem nicio problemă să ne calificăm la Euro douăzeci-douăzeci.

Atât doar că fotbalul fiind o activitate căreia nu i se aplică legea tranzitivității matematice, comparația cu isprava cuminte a spaniolilor este o mostră de ingenuitate. Ca s-o numim gingaș. Dar dincolo de glume și ironii firești când ai în față doi tipi pe care îi cheamă Muscat și pe un altul care poartă numele Borg (dar care aflăm că se pronunță Borci!), fără să fie nici suedez, nici blond, iar tenisman nici atât, naționala României și-a făcut treaba înțelegând că povestea cu „nu mai sunt echipe mici” are totuși niște limite – Malta, Andorra, Gibraltar, Feroe.

Pofta de joc a lui Pușcaș (autor a două goluri), implicarea în partidă a lui Ianis, atenția pentru detalii a lui Iulian Cristea ori deblocarea lui Maxim au rotunjit impresiile reprizei secunde de la Oslo. Contra a înțeles că în La Valletta ne putem permite, în sfârșit, să apelăm la jucători tineri, lăsându-i totodată pe bătrâni să se mai odihnească.

Am mai remarcat de asemenea grija comentatorilor de la PRO TV pentru prestația spaniolilor, care nu mai înscriau, dom’le. Așa, ca să ne dea nouă emoții. Până la urmă, ibericii și-au făcut datoria față de Costi Mocanu, astfel că deși Chipciu „și-a luat cartonaș galben”, am citat tot din comentariul TV, seara s-a terminat frumos. În pofida tentativelor maltezilor de a rupe picioarele băieților noștri. Și cu toate că Ianis, Pușcaș, Maxim și Man, trimis în sfârșit și el pe teren, au mai ratat ocazii, scorul a mai urcat doar cu un gol față de acel 3-0 de la finalul primelor 45 de minute. Ultimul autor, chiar Dennis Man, una dintre certitudinile de la U21.

Las pe seama specialiștilor o analiză tehnică a meciului. Dar putem discuta despre felul în care Chipciu (foarte frumos golul!) „și-a luat și al doilea galben”, fiind eliminat și suspendat automat pentru următorul meci oficial, cel cu Spania de la București. Băiat inteligent și bun orator, Alex va găsi desigur o explicație pentru prostia pe care a făcut-o. La rigoare, poate desemna și un înlocuitor.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

observator_federal (32 comentarii)  •  11 iunie 2019, 0:16

Răzvan Marin șters, Ianis Hagi confuz, Man ratangiu (intrat pe final ca să zburde printre maltezii obosiți)... Băluță destul de sigur, Nedelcearu la fel (mare pierdere pentru U21)... iar "atenția pentru detalii a lui Iulian Cristea" este o remarcă pe care chiar greu de crezut că ar fi făcut-o altcineva (puteți să o "patentați"!).. Pușcaș are se pare clasă de bun atacant. Toate astea, dar într-un meci cu Malta, nu sunt chiar motive de mare încredere în schimbul de mâine al Naționalei... Cicâldău, mai degrabă, ar fi mai "concret" în efort și prestații.

dinamo_fan (48 comentarii)  •  11 iunie 2019, 0:51

A inteles si Contra dupa ce intelesese si femeia de serviciu de la frf, dar abia dupa ce ne-a compromis calificare din pacate. e la nationala de minim 10-15 meciuri in care trebuia sa pregareasca aceste meciuri cu Suedia si Norvegia si le-a facut praf si pulbere. DEMISIA !

Petro Burgener (65 comentarii)  •  11 iunie 2019, 1:07

Dle Geambasu, cred ca ati remarcat ce a declaret Contra intre cele doua meciuri, si anume ca datorita diferentei de temperatura si efortul mare facut la Oslo, Contra va face cateva modificari in me

der_grosse (50 comentarii)  •  11 iunie 2019, 3:07

@C Geambasu Da' oare activitatea fotbalistica o fi reflexiva? Ca asociativa sigur e, cazuri concrete AS Roma, AS Cisnadie etc.

der_grosse (50 comentarii)  •  11 iunie 2019, 3:08

@C Geambasu Da' oare activitatea fotbalistica o fi reflexiva? Ca asociativa sigur e, cazuri concrete AS Roma, AS Cisnadie etc. samd.

JFM (151 comentarii)  •  11 iunie 2019, 6:01

Nu m-am uitat la pierderea asta de vreme, n-am s-o fac nici cu Feroe, in felul asta scapp si de cei doi comentatori, Mironica si Mocanu, castg pe linie. In paranteza, Mocanu este de departe solutia optima daca ar fi sa aleg intre cei doi. Dar am ales solutia pe care v-o recomand si voua, sa nu va uitati la paranghelii de acest gen, viata este scurta, folositi-o si la altceva decat la vazut fotbal si pe nea Gigi la TV.

constantin (241 comentarii)  •  11 iunie 2019, 6:40

Nu cred că putem trage concluzii ferme, am jucat cu Malta, dar putem spera . Meciurile cu Norvegia, Suedia și Spania de acasă ne vor arăta cine suntem. Contra trebuie să găsescă formula câștigătoare în apărare (fără Săpunaru). Mi-a plăcut Bancu, chiar dacă mai comite greșeli. Îmi pare rău că Man nu prinde un loc de titular, are clasă. Nu înțeleg ce se întâmplă cu Rotariu la echipele unde joacă și-i mare păcat pentru băiatul ăsta. Știe cu mingea, nu-i golan.... Cu Ianis, Man și Rotariu la mijloc + un tunar în spatele lor (Marin) și un Pușcaș bun în față, România poate deveni o echipă solidă. Visez și eu după o noapte malteză. Vom vedea realitatea de la București, în toamnă.

muzzi (5 comentarii)  •  11 iunie 2019, 7:48

@dinamo_fan ma tem ca nu a inteles nimic Contra! dupa ce o tara intreaga il acuza ca a facut alegeri dubioase, el se ia de gsp pe care ii ameninta cu tribunalul! el nu a inteles ca nationala nu e a lui, chiar daca el raspunde! sa selecteze cu trebuie si nimeni nu are nimic cu el! poate gresi, dar cand insisti cu anumiti jucatori e evident ca dai nastere la anumite suspiciuni!a avut NL la dispozitie sa cristalizeze un nucleu pentru calificari si el inca nu a gasit nici macar sistemul in care sa joace, daramite jucatorii!

?????? (278 comentarii)  •  11 iunie 2019, 7:54

@Probabil ați remarcat și faptul că Mhai Stoichiță , președintele Comitetului Tehnic de la FRF, a vorbit și despre ,,abordarea tactică deosebită și de strategie", din partida cu Norvegia, ,,care a dat și rezultate", ?

Scorilo (34 comentarii)  •  11 iunie 2019, 8:32

Ianis. Ai simțit nevoia să-l menționezi cu ceva, deși n-a ieșit în evidență mai deloc. Iar Man e un împrăștiat, nu te poți baza pe el.

corneliu (43 comentarii)  •  11 iunie 2019, 8:37

Din cele șase jocuri rămase luăm 15 puncte și ne calificăm. Nu înțeleg defetismul din articole și din comentarii. Luptăm și câștigăm! Hai, România!

iugamircea (1 comentarii)  •  11 iunie 2019, 8:52

Arbitrul a fost prea indulgent cu maltezi!

GeoOp (28 comentarii)  •  11 iunie 2019, 9:35

Prea multa importanta data acestui meci. Am jucat cu o echipa compusa din jucatori din campionatul intern maltez ceva gen liga a 2-a - a3-a. Spanioli au calculat bine meciul cu Malta cred eu. Stiau ca sunt agresivi si au dictat meciul lejer fara sa se loveasca nimeni. Daca se puneau sa joace si sa lupte pt orice minge...le dadeau vreo 8. Important este ca am facut egal cu Norvegia si ne mentinem in cursa.

Crst (5 comentarii)  •  11 iunie 2019, 10:23

1. Asa adversar, asa comentatori TV. Cu mentiunea ca Mironica si Mocanu au fost mult mai agresivi cu limba romana decat au fost maltezii cu ai nostri jucatori. 2. Contra e departe de a fi un selectioner foarte bun, dar daca tot ne batem cu pumnul in piept ca avem nevoie de stabilitate si continuitate, haideti sa il lasam sa "piarda" aceasta calificare. Poate nu va fi cazul. 3. Valoric vorbind suntem a 3-a echipa si, ghici ce, suntem pe locul 3. 4. Decat sa pierdem calificari cu batrani, "seici" si demotivati, prefer sa le pierdem cu "imprastiati" si neexperimentati ca Ianis, Man, Cicaldau, Puscas si altii...

Alex One (122 comentarii)  •  11 iunie 2019, 11:02

@ Crest, vezi ca Mironica era in studio unde avea dabija sa repereze onoarea GSP,cica institutie !, in conflictul cu Gurita !

Andrei (222 comentarii)  •  11 iunie 2019, 15:27

@Geambasu. E bine daca selecționerul da in judecată gsp. Semn de normalitate. Poate se mai reduc mistocareala ieftina, prostul gust si calomnia. In ce te privește, ai noroc ca Nadal nu stie romana si ca tu esti nesemnificativ in peisajul jurnalismului european. Altfel, acuzele de dopaj cu zero probe nu ar ramane nepedepsite. Intelegi? Asa e in lumea civilizată, unde nu te ascunzi in spatele unei limbi obscure din Balcani ca sa arunci cu noroi nestingherit.

itu52 (288 comentarii)  •  11 iunie 2019, 17:44

În primul rând tranzitivitatea nu este o lege, fără să fie asociată unei operații, să zicem un pic extins, operand, nu are sens. Deci legea-i lege și proprietatea ... proprietate. Se supără cei care, ca și d_ta, au un profil real. Contra după ce a răpus „puternicul” adversar trece la atac, i-a sărit muștarul, i se năzare că este genial și-i pune la punct pe contestatari. El simte pulsul echipei, iar săptămâna lui de pregătire scoală din somn, amorțiții băncilor de rezervă. Unde mai pui că un telefon la marele Piți, îi poate furniza titularul norocos.Așa am ajuns mari cu antrenori prea credincioși sau dependeți de aura norocoasă a unor componenți. Cam puțin, abia acum începe greul, zmeii noștri sunt cam firavi, nu știm cum se descurcă în fața experimentaților. Să așteptăm proba de foc a naționalei mici, apoi să vedem dacă ne mai fuge mintea la tribunal. Până atunci ar fi bine să nu ne sfiim și să facem ce se face, să nu-l deochem.

Comentează