Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Contractul Simona Halep – suporteri

Nu există așa ceva la niciun notariat. Dar vorbim despre o relație pe care marea noastră campioană trebuie să o cultive

Permalink to Contractul Simona Halep – suporteri
vineri, 7 iunie 2019, 2:38

Din nou despre Simona Halep. Obsedant. La bine și la rău despre ea. De ce, pentru că e un subiect mură-n gură? Servit, cum se spune. Nu, pentru că este firesc ca sportivul român cel mai important al acestor ani, singurul sportiv român care face audiență planetară să atragă atenția. Să fie subiectul laudelor, criticilor, disputelor, controverselor. Când este cazul, al admirației publice. Problema este că unii transportă admirația în venerație, în cultul personalității. Cei de o anumită vârstă cunosc consecințele. Dar continuă.

Gânduri pozitive?

Probabil că marii sportivi sunt din alt aluat decât așa-zișii oameni de rând, care, la rându-le, pot fi campioni în meseria lor. Căci e greu de explicat de unde provin gândurile pozitive ale Simonei. Chestia asta nu merge nici ca figură de stil. „Am făcut meciuri bune și plec cu gânduri pozitive”. Așa sună finalul declarației Simonei de la conferința de presă succesivă înfrângerii în fața Amandei Anisimova.

Sigur că deținătoarea trofeului își mărturisește în prealabil și supărarea. La fel de sigur și de sincer nu așteptam și nu doream ca marea noastră campioană să intre în depresie. Dar mi se pare că intrăm într-un șablon periculos, în care eșecurile și succesele se amestecă anapoda. Din exterior pare totuși că Simona a digerat (cam) ușor eliminarea în sferturile de la Roland Garros. Acesta poate fi semn de maturizare sau de detașare. Când a pierdut finala cu Ostapenko ceva s-a răzvrătit în ea. A fost, cred, combustibilul pentru ascensiunea către acel număr 1 mondial și pentru titlul de anul trecut de la Paris.

Între emoție și realitate matematică

În articolul precedent, intitulat „Debarcarea Simonei”, scris imediat după ultima minge a meciului cu Anisimova, am apelat la statistică pentru a explica motivele pur sportive care au dus la înfrângere. Orice eșec are o componentă statistică și o latură umană. Detest să mă citez, așa că nu voi relua aici concluziile reieșite din enumerarea acelor realități matematice. Îmi exprimam de asemenea acolo părerea de rău, asumându-mi condiția de suporter al ei. Lucru care a trecut neobservat de o serie dintre cei care au comentat editorialul.

Am băgat de seamă că mult mai mulți l-au citit fără să posteze o opinie. Nu înseamnă că nu o au sau că sunt musai de acord cu mine. Au fost extrem de mulți, un număr record de oameni care nu sunt interesați neapărat să vadă ce a scris „ziaristul ăla”, cât de subiectul în sine. Pentru că prin performanțe și prin personalitatea ei Simona Halep a devenit în timp o investiție sentimentală a suporterilor. Aici se deschide o perspectivă nouă. A relației campion-suporter, a reciprocității obligațiilor.

Când nu mai ești singur ai niște obligații

Ar fi frumos ca Simona să înțeleagă lucrurile acestea. Nu doar că nu mai este singură. Ori că românii o însoțesc afectiv. Să știe că la fel de tare cum se bucură la victorii, oamenii suferă la înfrângeri. Îi doare. Față de ei, suporterii ei necondiționați, Simona are acum o responsabilitate implicită. Poate suna ciudat, dar într-un plan emoțional nu mai e doar treaba ei când și cum pierde. Joi a pierdut prea ușor meciul cu Anisimova. Fără spiritul de sacrificiu care a consacrat-o. Fără stil, dacă acceptați o nuanță estetică.

Neașteptata finală. Și o provocare

Din perspectivă sportivă e riscant să anticipăm cum va arăta cariera Simonei Halep chiar și în viitorul apropiat. Apariția acestor fete care știu tenis la un nivel uimitor poate fi un handicap pentru Simona. Sau o provocare. Nu întâmplător, în finală au ajuns jucătoarele cu cel mai complet bagaj tehnic. Australianca Ashleigh Barty, învingătoare a Anisimovei în 3 seturi, și cehoaica Marketa Vondrousova. Bineînțeles, o finală a tinereții. O act final neanticipat de nimeni.

Apropo de asta, un zâmbet pentru cei care pretind profeții, nu articole de ziar. Dacă am ști ce urmează să se întâmple, ne-am îmbogăți jucând pe la pariuri, nu pierzând vremea scriind editoriale.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

stefan al doilea (21 comentarii)  •  10 iunie 2019, 13:01

@Dan Adoua interventie: cu tot respectul o spun, dumneata nu intelegi nimic, dar nimic! pe 26 mai am avut dovada ca diaspora nu poate avea calitatea de *referential*! alegerile in cauza au fost europarlamentare, subiectul fiind Europa, oamenii trebuind sa se pozitioneze ca cetateni europeni care voteaza in calitate de cetateni europeni, pentru migratie sau impotriva ei, pentru armata europeana sau impotriva acestei idei, pentru centralizare sau pentru descentralizare, pentru marirea restrictiilor sau micsorarea restrictiilor legate de mediu! sa traiesti in occident si sa transformi alegerile europarlamentare in alegeri generale, asta da *performanta* intelectual-civica , dovada de coruptie! ce inseamna coruptie? degradarea unei valori, unui principiu, a unei ratiuni a lucrului...exact ce au facut respectivii suporteri la meciul Simonei Halep! oameni corupti care se pretind detinatorii adevarului!

Johnny (1 comentarii)  •  10 iunie 2019, 13:56

Sincer atitudinea ei la Montreal m-a dezamagit, dintre aproape 1000 de suporteri romani s-au gasit doi sa strige lozinci anti-PSD, la final putea face abstractie de asta si sa se abtina sa critice suporterii romani pentru doua persoane..!! Eu unul nu o mai urmaresc.

tindala (151 comentarii)  •  10 iunie 2019, 14:07

@Dan Deci ai descoperit "cheia"succesului!Dupa mintea ta,Simona la meciuri trebuie sa strige "*** ***", cu asa zisii fani!Dar organizatorii ce or sa faca?Daca o descalifica,va duceti voi la poarta lor si le strigati..."***"?Sau "hotzilor"?Vezi ca acolo nu sunt la putere "serviciile"ca la noi ***La "***",ca tot va place voua!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (698 comentarii)  •  10 iunie 2019, 14:13

@Johnny Esti in eroare...Simona s-a adresat la Montreal doar celor care au strigat...Tu ai fi vrut sa taca dar nu tu erai pe teren si nu tu ai fost afectat...

Xman (9 comentarii)  •  10 iunie 2019, 14:39

Simona a devenit foarte aroganta. Pacat!

stefan al doilea (21 comentarii)  •  10 iunie 2019, 16:21

@Johnny: o prima replica! daca inteleg eu bine ce spui dumneata, nu spectatorii sunt de vina, ci sportiva, adica cea care a sanctionat incalcarea ethosului sportului in cauza de catre cei aflati in tribune! la tenis, nu conteaza numarul, e suficient o singura voce sa murdareasca totul! a lasa lucrurile in voia lor insemna un acord tacit cu cei care au murdarit spiritul locului!

stefan al doilea (21 comentarii)  •  10 iunie 2019, 16:25

@Johnny: al doilea comentariu! situatia se incadreaza in ceea ce se numeste paradoxul libertatii! daca esti in autobuz si o singura persoana iti adreseaza invective, ce faci? a-i raspunde, inseamna a-l legitima ca persoana care incalca un principiu! a nu-i raspunde, inseamna a lasa *invectiva* in aer, ca si cum ea ar avea valoare de adevar! La meciurile de tenis, spectatorii reprezinta, pentru sportiv, un singur *actor*, desi fiecare spectator se considera persoana! ce ar fi trebuit sa faca Simona Halep pentru a respecta ethosul sportului pe care-l reprezinta? tare mi-e teama ca traiti in confuzie de valori si de principii!

Vio (3 comentarii)  •  10 iunie 2019, 19:00

Dramatizam aiurea. Djokovic a avut destule înfrângeri surprinzătoare a coborât mai jos de locul 30 a întrerupt cca un an dar a revenit și a recâștigat l-o ul 1. Ceva asemănător a pățit și Nadal după care a revenit și a câștigat turnee mari. Treziți-vă! Simona este în primele 10 și mai sunt destule turnee mari până la sfârșitul anului. Nu au trecut nici măcar 6 luni din circuitul competițional. Dacă analizați ghem cu ghem atât finala de la Madrid cât și meciul cu Anisimova veți observa că majoritatea ghemurilor pierdute au fost la 40-40. Așa că nu este rău deloc.

Comentează