Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Islas, ai înţeles?

Să pierzi finala Cupei Campionilor din cauză că arbitrul te-a confundat cu unul dintre cei mai buni prieteni şi ţi-a dat un cartonaş galben, asta se cheamă ghinion cosmic.

Permalink to Islas, ai înţeles?
luni, 7 ianuarie 2019, 9:32

Să ai puterea să te amuzi pe marginea subiectului după 30 de ani, asta se numeşte tărie de caracter. Şi eleganţă. Nu doar vestimentară, aceea aplaudată de toată lumea. Ilie Dumitrescu este numele celui care zâmbeşte amar şi acum.

Se întâmpla în primăvara lui ’89, când Europa de Est începea să fiarbă, iar noi habar n-aveam. Alergând după mâncare şi după o pungă de cafea altfel decât cu năut şi soia, noi ştiam, în schimb, că Steaua este una dintre cele mai bune echipe ale continentului şi că era deja cu un picior şi jumătate în finala Cupei Campionilor de la Barcelona. Roş-albaştrii zdrobiseră cu 4-0 pe Galatasaray la Bucureşti şi mergeau pentru o formalitate la Istanbul, pentru meciul retur. A fost o formalitate. 1-1, gol Ilie Dumitrescu. Doar că Ilie, confundat de arbitrul englez Keith Hackett, încasa un cartonaş galben pentru un fault comis de Gică Hagi! Cumul de cartonaşe şi finală ratată! Să înnebuneşti, să intri în depresie. Ilie a mers mai departe.

Probabil că golurile din partida cu Argentina de la Mondialul american au fost revanşa lui în meciul personal cu destinul. În care, iată, nu câştigă mereu destinul. Portarul argentinian Islas nu a înţeles nici până în ziua de azi ce i s-a întâmplat. Ilie, da. Tot el a fost unul dintre oamenii care au transformat penaltyul în sfertul de finală de coşmar cu Suedia. Sobru, sigur, fără talente inutile. Era pe când aveam mari fotbalişti şi le descopeream tot soiul de defecte. Că ăla nu sare la cap, că ăla nu pasează la timp, că ăla nu aleargă ca un ogar tot meciul. Mulţumim, Ilie, povestea nu este nici la jumătate!

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Sergiu Malagamba (19 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 9:42

Multi vad, putini pricep. Te-au mai rugat unii sa nu mai vorbesti in numele altora. E o lipsa de politete si de respect. Si matale si Stiucan.

Stefan Patriche (9 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 9:59

Bravo, Cristi! Uitasem de episodul din meciul retur cu Galatasaray, dar mi l-am amintit. În ierarhiile mele Ilie Dumitrescu e foarte sus. Nu uit cum ne-a calificat cu golurile lui din calificări la WC 1994.

Stefan Patriche (9 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 10:03

Bravo, Cristi! Uitasem de episodul din meciul retur cu Galatasaray, dar mi l-am amintit. În ierarhiile mele Ilie Dumitrescu e foarte sus. Nu uit cum ne-a calificat cu golurile lui la WC 1994.

n00dles (32 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 13:36

A primit "galben" pt ca Hagi i-a zis sa lase mingea, ca executa el o aruncare de la margine, la care Ilie avea deja mingea in maini. Altfel... ti-e greu cand vorbesti laudativ despre stelisti?

Dan (34 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 14:42

Cristi, nici vorba sa fi luat asa galbenul. Tin minte ca ieri faza. Ilie s-a dus sa bata aut, a ezitat cateva secunde sa repuna, dupa care a venit Hagi sa arunce el. Cand Ilie i-a lasat mingea lui Gica, arbitrul a venit si i-a dat galben.

Razvan (46 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 14:48

Mestere, Ilie a luat galben ca s'a dus sa bata aut , a stat 15-20sec, dupa care i'a dat'o lui Hagi sa bata. Ca si Buzarin, alta "enciclopedie" ambulanta de fotbal, aveti versiuni cam personale ale evenimentelor, valabile doar pt cei care nu au legatura cu subiectul! Deci...inapoi la impachetat peste si femei goale!

aciduzzo (130 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 15:01

Am fost la meci....cerea militia buletinul si biletul din dreptul cimitirului. Am fanionul si acum .....Piturca cel mai slab de pe teren....nu jucase nimic in toata campania aia europeana. A dat vreo 5 la un 8-2 cu Rapidul in campionat de incepuse galeria Rapidului ,, Van Basten si Gulit - ii razbuna pe Rapid!!''....Atat de prosti erau...si dupa finala o tineau una si buna.... ,, S-a facut dreptate domnule"!!!!!!!!!...Cata prostie!!!!!! A facut Dan Petrescu un meci atunci de senzatie...a dat si gol.....cat despre Ilie.....interviul eveniment de pe Digi 24 a fost ratat total din doua motive....1. Ilie oricat s-ar stradui el, mai mult de 400 de cuvinte nu are in vocabular si Dinu are dreptate cand afirma lucrul acesta....2. S-a intamplat ce se intampla de regula la interviuri de genul acesta si nu numai, cand reporterii au prostul obicei sa vorbeasca mai mult decat invitatul....gen Eugenia Voda....Cristache de pe TVR 1....si lista poate continua!...Ca fotbalist.....bun...stia...avea o singura fenta dar cu aia punea in cap pe oricine....l-a facut pe Gerets in meciul cu Eindhoven pe Ghencea de i-a rupt coloana.....cat despre afara....imi pare rau....... n-a confirmat....nu era facut sa joace acolo.......mentalitate...obiceiuri....era tipa creola domle......si nu regret nimic......pai d-aia Ilie ai dat-o in garduri...ca era creola si nu regreti nimic!

cosmin (6 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 15:32

meciul retur cu Galata s-a jucat la Izmir, in Asia mica

itu52 (288 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 16:36

Curge prea multă cerneală pe socoteala bietului om. Probabil că redacția GSP, unde s-a aciuit după rateurile din antrenorat, se vede obligată să-i relanseze cariera. În rest ce să zicem ... elegat, că de aia apare la tv., dar parcă e abuziv spus, mai potrivit ar fi, ... fudul. E mai pe înțelesul nostru neobișnuiți cu lumea lorzilor. Poate că ar trebui să fie mai hotărât, de multe ori nu știi dacă e pro sau contra. Abordarea blajină pe alocuri ambiguă a comentariului, sugerează teamă, nesiguranță.

Cantaragiu Cristinel (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 16:43

Fabulos comentariul lui aciduzzo,subscriu total la afirmațiile dumnealui.Felicitari!

Alex (5 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 17:53

Bine spusa asta cu era pe vremea cand le cautam fotbalistilor nod in papura... acum nu mao avem fotbalisti... acum ne bucuram cand apare un pusti de 23-24 de ani si da 6 goluri intr-un campionat si zicem ca e de milioane... acum ne elimina aia din Luxemburg la scor. Asta e diferenta. Poate sunt nostalgic ca am crescut cu ei dar aia erau fotbalisti si aveau rezultate. Intre timp fotbalul a avansat iar noi am mers ca racul - exemplu - atunci ne calificam inaintea Portugaliei in grupe. Acum portughezii sunt campioni europeni noi nu ne-am mai calificat de cand astia de 50 de ani s-au lasat - respect Ilie Dumitrescu si gemeratia lui

Tyn (2 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 17:57

@aciduzzo...Domne...pai daca era creola nu mai regreti nimic !! O mai fi avut si BAC ul....ce sa i faci, bietul Iliuta n a mai rezistat...Eu cred ca avea o echipa buna rau !!!

Tudor (5 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 18:38

Acel 8-2 cu Rapid a fost unul din cele 5493 de meciuri la rand cu victorii ale echipei lui Valentin (fata de cele doar 5492 ale lui Dinamo) din acea epoca, pe care cu mandrie o numim ....., nu intamplator epoca in cafre echipele armatei si militiei dominau. Pentru acel meci Iovan si Hagi erau suspendati prin cumul de cartonase galbene, dar din "ratiuni superioare" la indicatia "forurilor conducatoare" s-a hotarat ca este in interesul fotbalului RRRRomanesc, a nu se tine cont de acea suspendare; nu de aceea a pierdut Rapidul, oricum Steaua si Dinamo alegeau cei mai buni jucatori din tara si, da, erau mult mai bune, dar felul in care tratau competitia v-a atras acea antipatie.

aciduzzo (130 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 20:35

@ Cantaragiu Cristinel....multumesc! Erau ani atunci in care ma duceam la antrenamentele Stelei mult, mult, mult mai mult decât ma duc la meciuri din prima divizie azi!....@ Tudor.....dacă așa zici tu...ok.....nu intru in polemica azi....dar in anii 86-89 Steaua era CINEVA in Europa.....Rapid n-a fost, nu este si nici nu va însemna vreodata ceva in fotbalul european! Trist dar adevarat!

cosmin (6 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 21:37

Cristi draga, nu am facut decat sa repar o eroare din articolul tau. Meciul s-a disputat la Izmir ( a fost primul meci din CCE disputat in Asia) pentru ca Galata avea terenul suspendat dupa meciul cu Xamax. Cartonasul a fost luat pe intarzierea aruncarii, o prostie de-a lui Ilie. Dar, la ce baliverne de comentarii vad... Uau! Ilie a fost un foarte bun jucator ( nu mare), dar care s-a pierdut incet, incet. Talent...enorm. In aceeasi categorie l-as mai putea pune pe Adi Ilie. Si, in final, nici noi nu am inteles cum a bagat-o p-aia. Genial! aciduzzo nici atat.

Cristi G. (4 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 22:22

Multumesc Cristi pentru articol...MULȚUMESC ILIE PENTRU TOT. Țin cu Dinamo dar Ilie Dumitrescu a fost un maestru.Un fotbalist incredibil...atat spun..putea mult mai mult. ȘI EL ȘTIE!

aciduzzo (130 comentarii)  •  8 ianuarie 2019, 9:58

Pai....nu am avut...nu am...si nu voi avea vreodata pretentii de geniu....fereasca-ma Dumnezeu!! Pai ce??....am luat-o cu capul??? Aici doar Observator poate fi geniu(!!!)....eu scriu aici ce cred...ce simt... si cum vad eu lucrurile sau cum le-am vazut in urma cu 10 -20, 30 de ani! Ca rapidistii se supara...e dreptul lor....ca oltenii uneori ....la fel...e dreptul lor....dinamovistii la fel...dar realitatea spune tot....CRAIOVA MAXIMA a fost extraordinara.....DINAMO 84 la fel...dar STEAUA 86-89....A VENIT CU CEVA....clar, palpabil....o cupa a campionilor....inca o semifinala....inca o finala....SUPERCUPA EUROPEI.....fratilor iubitori de fotbal....va place sau nu, acestea sunt realitati incontestabile in dreptul STELEI! Cat despre genii.....sa fim seriosi.....Beethoven...Einstein.....Michelangelo.....Messi(!!!)......astept replica lui Observator!!!!......caruia ii doresc un AN NOUcu sanatae si......plin de....observatii!!!

Urod (270 comentarii)  •  8 ianuarie 2019, 13:09

Indiferent cum s-a intamplat cu acest cartonaș, a fost ghinion ancestral.... Una e sa-l iei, intr-o faza de joc si alta cand il iei la un simplu out. Iar o finală nu o joci in fiecare an....

Itzu (8 comentarii)  •  8 ianuarie 2019, 15:13

@aciduzzo : corect, la obiect, gsp ca de obicei exagerat, nu mai există subiecte. Ilie omul și-a exploatat toate atuurile, fotbalistul a dezamăgit. Nu i-a fost locul în liga mare.

edis (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2019, 15:28

Da si daca juca ...cate luau? :))) In rest un jucator deosebit Ilie

Cris (99 comentarii)  •  8 ianuarie 2019, 16:00

Asta e viata! Exista domenii in care am regresat, altele in care am progresat. Daca am regresat in fotbal, am progresat in tenis, in prezent avand una dintre cele mai bune generatii de tenismene din lume (incluzand nr. 1 mondial).

Cris (99 comentarii)  •  8 ianuarie 2019, 16:08

Dar este de observat ca, daca lui I Dumitrescu, un fost fotbalist bun de altfel, i-ati dedicat spatii largi in GSP la implinirea unei varste rotunde, lui Mutu cu ocazia tot a unei varste rotunde ii dedicati articole sporadice, desi acesta are rezultale la nationala (din perspectiva jocurilor si a golurilor) si mai ales internationale cu muuuuult peste Dumitrescu. Mutu este, statistic (jocuri, goluri nationale si internationale), intre primii 3 fotbalisti din istoria fotbalului romanesc, fiind cel mai bun marcator al nationalei si cel mai bun marcator roman in fotbalul international (de ex. fiind unul dintre cei mai buni marcatori straini din fotbalul italian). Asta inseamana lipsa de obiectivitate, caci derapajele din viata personala nu ar trebui sa ne constranga sa nu acordam atentia cuvenita unuia dintre cei mai mari fotbalisti pe care i-a avut fotbalul romanesc.

Cris (99 comentarii)  •  8 ianuarie 2019, 16:11

Acum am observat ca i-ati publicat si un interviu cu afisare pe prima pagina. Scuze!

Cris (99 comentarii)  •  8 ianuarie 2019, 16:13

Desi, per a comparatio, Mutu nu este in atentia niciunui editorialist/bloger, cu un articol pe masura.

gabriel (6 comentarii)  •  8 ianuarie 2019, 18:59

Finala de la Barcelona ?...

Jean-Paul (174 comentarii)  •  8 ianuarie 2019, 19:40

Era normal ca in acest moment festiv, aniversar(doar o data in viata implinesti 50 de ani! :D) sa nu fii atat de chitibusar incat sa detaliezi fiecare intamplare care ti-a marcat destinul. Crede cineva ca meciul de la Barcelona s-ar fi terminat altfel daca Ilie ar fi fost pe teren? Ca alde Baresi si Maldini s-ar fi lasat driblati de un Ilie slab(fizic), sau ca Rijkard, Gulitt si van Basten ar fi fost eclipsati de Ilie? Da, si mie mi-a placut cum juca Ilie, dar am curajul sa recunosc ca s-a pierdut pe drum. Poate a fost blestemul politistului din vremea cand Ilie juca la Tottenham, poate a fost blestemul altor soti incornorati, ale caror sotii s-au lasat seduse de "geniul" lui Ilie . Apropo, de "calificativele" procurorului dinu: omul asta e dus rau cu pluta, se crede Mafalda si chiar si atunci cand i se arata erorile de apreciere, nu are bunul simt sa taca, necum sa-si ceara scuze. Va mai aduceti aminte de penibila reactie a procurorului Dinu, corectat de Ioan Timofte, conform caruia jucatorul portughez care a inscris golul victoriei din meciul Portugalia- Romania, nu era un atacant cu rezultate notorii, cum sustinea cornelus, ci juca mai des in defensiva? Ei bine, penibila reactie din partea "marelui" analist, a constat intr-o tacere asurzitoare.... Faptul ca Ilie n-a avut succes ca antrenor nu e ceva neobisnuit. Omul a inteles ca nu depinde doar de el, la fel cum invatatorul nu poate fi acuzat daca elevul X nu stie lectia. Darul comunicarii nu-l are oricine....

Comentează