Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Pesici cititorul de ziare

Din când în când, vine un străin şi ne pune oglinda în faţă. Nu ne place ce vedem, dar tot ţinem coada sus

Permalink to Pesici cititorul de ziare
marți, 28 august 2018, 9:20

A vrut să simtă hârtia! Asta dacă o auzeam de la un nostalgic de vârsta a treia, care a apucat să citească „Sportul” anilor ’70-’80, mai treacă-meargă. Sunt oameni care încă mai citesc. Cărţi, ziare. Şi nu sunt atât de puţini pe cât am fi tentaţi să credem. Dar cel care a vrut să atingă paginile Gazetei Sporturilor este un tânăr de 26 de ani. Un fotbalist croat, Ivan Pesici.

Interes contra ignoranţă
Gestul lui Pesici nu este ieşit din comun pentru că Pesici este fotbalist. Şi străin pe deasupra. Ne-am eliberat din prizonieratul unor astfel de prejudecăţi. Dar i-aţi auzit, iar nu puţini i-aţi aplaudat pe fotbaliştii şi pe antrenorii noştri atunci când spun că nu citesc ziarele. Că nu îi interesează. Cu ce fervoare îşi clamează ignoranţa. Fiindcă dacă nu te atingi de un ziar, de sport sau generalist, nu înseamnă că îţi păstrezi forţele pentru „Maestrul şi Margareta”. Să fim serioşi!

Noi împachetăm peşte. Tu?
În continuarea ideii, nu aţi uitat ce chiote provoca în rândurile unei anumite categorii de public remarca lui Christoph Daum. Fostul selecţioner îi găsise o întrebuinţare practică Gazetei, care, ireverenţioasă, continua să-l întrebe când mai câştigăm şi noi un meci. Un ziar numai bun pentru împachetat peştele, ne ironiza neamţul. De ce nu?, poate şi asta, deşi cerneala tipografică este otrăvitoare. Faptul este că a trecut aproape un an de când Daum a fost dat afară de la naţionala României şi omul este în continuare şomer. Câtă nerecunoştinţă pe lumea asta! Şi unde au dispărut totuşi ofertele acelea fabuloase pe care ni le flutura pe sub nas?

Personajul din spatele fotbalistului
Închidem paranteza dedicată domnului Ch. Daum şi revenim la Ivan Pesici. Croatul a fost actorul principal a meciului Dinamo-Hermannstadt 2-1, decis de golul acestuia din ultimul minut al prelungirilor. Pesici fusese trimis târziu în teren, în ultimul sfert de oră, dar nu luase asta drept un afront din partea antrenorului. Deşi relaţia lui cu Florin Bratu cunoscuse un episod abraziv, în urma căruia fotbalistul fusese pe punctul să părăsească Dinamo. Cel puţin pentru o săptămână, golul lui Pesici a făcut „atmosfera respirabilă” în Ştefan cel Mare. Ca să îl cităm chiar pe autorul victoriei. În condiţiile vânzării (pe bani puţini) lui Mahlangu şi ale nesiguranţei viitorului lui Nistor, Pesici este un jucător recâştigat. Descoperind şi omul din spatele fotbalistului avem imaginea de ansamblu a personajului. Să-l ascultăm, aşadar, pe Ivan în interviul pe care i l-a acordat colegului Eduard Apostol.

„Un suporter mi-a trimis poza cu prima pagină a ziarului vostru, apoi am vrut să simt şi eu hârtia şi m-am dus să-l cumpăr. Chiar dacă nu înţeleg foarte bine româna. (…) Uite, sunt mândru de prima pagină a voastră de azi, sper s-o mai prind, poate după meciul de la Craiova. (…) Da, chiar citesc. Acasă, la Split, citeam zilnic „24 Sata”. În toată zona dalmată este un ritual: să stai dimineaţa la cafea şi să răsfoieşti ziarul de sport sau „Slobodna Dalmacija”, care e generalist”

Undeva, în Dorobanţi
Încercaţi să vizualizaţi imaginea, dar translatată în Centrul vechi al Bucureştilor. Sau pe la cafenelele din Dorobanţi. Nu merge, aşa-i? Acolo, la fiţe, nu vine nimeni să citească. Păsările de noapte şi vânătorii acestora au alte preocupări. Şi evident că, dimineaţa, clienţii obişnuiţi ai respectivelor stabilimente dorm duşi, pentru încă o nocturnă dedicată culturii urbane. În timpul acesta, un fotbalist croat încearcă să cunoască România. Obiceiuri, locuri istorice, fotbalul. Ştie despre încercarea echipelor de tradiţie de a reveni pe prima scenă şi ne recomandă un fotbalist român de calitate, care, zice Ivan, nu este foarte lăudat în presă. Creţu, de la Gaz Metan.

Ai dreptate, Ivan. Apropo, de Măţan ce părere ai? Dar de Drăguş? Dar de Hagi? De Hagi, Hagi, nu de Ianis.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Dan T (46 comentarii)  •  28 august 2018, 11:53

Presa Sportiva este la fel de infecta ca si cea Politica. Nu s-a scris inca nimic despre calificarea Anei Bogdan in turul 2 la US Open si f.f. putin ieri despre calificarea Irinei Begu. In schimb citesti tone de analize si comentarii, editoriale si titluri din presa straina despe ratarea calificarii lui Halep. Asta pe langa reteta zilnica despre Becali, despre jucatorii lui, despre neamurile lui samd

F31M (52 comentarii)  •  28 august 2018, 12:22

Domnule Geambasu, am si eu o mare rugaminte la dvs. Va rog frumos, se poate sa ii oferiti lui MM Stoica o telecomanda din partea mea? Ps. Am ramas deloc surprins ca nu ne-ati incantat cu un articol inchinat infrangerii rusinoase a FCSB-ului la Viena. Daca era vorba de Dimanu, ce ar mai fi curs rauri de arogante. Dar noi nu ne suparam. Ps1. O sa aveti ocazia insa sa o faceti, dupa victoria Rapiduletzului din Viena si pe Arena Nationala. :)

Dan (20 comentarii)  •  28 august 2018, 12:26

Da, nebunie ce ziar serios santeti. AVEA DREPTATEC DAUM.

Dan (20 comentarii)  •  28 august 2018, 12:27

Da, nebunie ce ziar serios santeti. AVEA DREPTATE C DAUM.

Cristian (41 comentarii)  •  28 august 2018, 13:34

Apropo de centrul vechi, am fost acum o săptămâna sa ma întâlnesc cu niște prieteni și ei au ales sa mergem la Fredo sa bem o bere. Eu sunt “detașat” cu munca in străinătate și am mers pe mâna lor. Am văzut ca e la moda ca “fetele cochetele” sa se tragă in poze având in spate câte o terasa de fițe. Vis a vis de Fredo este o clădire acoperită cu o pânza albă și pe ea scrie: În seara zilei de 23 Ianuarie 1859, fruntașii Partidei Naționale din Tara Românească s-au întâlnit in aceasta clădire și au decis alegerea ca domn a lui Cuza care fusese deja ales ca domn in Moldova. Din păcate pentru aceasta clădire nu s-au găsit fonduri europene și sta învelită într-un sac alb și nimeni nu își face poze de FB lângă ea. Nu știm deloc sa ne respectam istoria și nici sa ne educam copiii , dar cum să-i educi când pe prima pagina a ziarelor e mai mereu Becali?

Observator (211 comentarii)  •  28 august 2018, 14:19

Domnule CG, o mica atentionare, inainte de toate: corect ar fi fost "... croatul a fost actorul principal aL meciului..." Cred ca nu s-a tastat acel "l", fapt care v-a scapat; cel mai bine este ca aceasta omisiune (nu stiu deca-i o greseala) le-a scapat si criticilor dvs.! Bun obicei sa citesti ziarul in timp ce-ti bei cafeaua; procedez la fel, dar urmaresc doar editia online! Nu sunt convins ca fotbalistii croati sunt interesati de lectura mai mult decat ai nostri, dar lui Pesic (de ce ii scrieti numele in maniera romaneasca, cu acel "i" final?) ii acord credit, cel putin in privinta caracterului! Despre cei care ajung prin centru vechi al capitalei noatre, nimic bun de zis, stim asta de mult timp; cel mai important pentru ei este sa fie vazuti acolo! Iarasi sunteti rau cu Hagi, despre care am o parere foarte buna, chiar daca nu se exprima in mod elevat si mai comite si greseli! Despre Matan n-am o parere buna ( l-ati descris bine), dar Dragus este o surpriza placuta pentru mine, dupa golurile marcate in E. League; sunt sigur ca pustiul prost platit si contestat doar pentru doua meciuri mai slabe (n-am urmarit toate partidele Viitorului) n-ar fi ratat atat in situatiile avute in ultimul timp de fotbalisti precum Lukaku, Dzeko, Aubameyang (3 rarisime, in ultimele 2 etape din PL), Mkhitaryan, McArthur si Benteke! O.

Lucian (1 comentarii)  •  28 august 2018, 14:36

Parca a devenit o calitate sa nu citesti presa scrisa, atat de nonsalant o spun fotbalistii. Ma bucur ca mai exista inca muuulti oameni care citesc ziarele. Nu atat de multi ca-n vremurile de aur, dar pentru atatia cati sunt ziarele ar trebui sa se ingrijeasca de calitatea informatiilor. E ceea ce-i tine inca aproape. Nu neaparat tehnologia ii indeparteaza, cat calitatea. Succes!

mordved (23 comentarii)  •  28 august 2018, 14:38

Fish & chips se mananca tradiționalmente pe ziar. Iar Daum a fost sarcastic, dar realitatea e ca ***. Mai ales a cultul lui Becali si a agendei *** a dlui Ioanitoaițoaia.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ManX (83 comentarii)  •  28 august 2018, 15:17

Daum a aflat ca muncitorii impachetau slanina in Scânteia. Toata lumea doreste sa mănânce sănătos in zilele noastre.Peste, legume, fructe...A fost gresit interpretat mesajul sau. A fost un compliment. Cred ca nu stia ca la meniu(pachet) se serveste si mujdei de usturoi si mamaliga.

Observator (211 comentarii)  •  28 august 2018, 15:45

Cred ca iar redactati vreun material, altfel ati fi fost atent la atentionarea mea! O.

Seychelles (1 comentarii)  •  28 august 2018, 15:53

Daca presa ar fi si ea cit de cit competitiva si ziaristii ar fi si ei dati afara pentru gherlele date in meserie (sa nu mai vorbim de articolele scrise la comanda sau influenta unui oier), ma intreb cati "jurnalisti" de la jesepe si-ar mai gasi joburi pe afara si pe cine ar mai interesa vasta lor experienta in cultul ciobanului mioritic...

Andrei (222 comentarii)  •  28 august 2018, 15:57

Cu propozitia respectiva Daum e exprimat plastic ceea ce credeau oricum majoritatea cititorilor care isi exprimau opinia pe editia online. Oamenii sunt exasperatie de amatorism, de seria interminabila de articole can-can, nesemnate, agramate, prost informate si de tip google translate. Domina prostul gust, vulgaritatea, mistocareala ieftina si declaratiile "savuroase" ale diversilor interlopi care populeaza fotbalul autohton. Prestigiul ziarului tinde spre zero in momentul de fata. Daum a fost o catastrofa ca antrenor, dar suporterii care recunosc aceasta realitate in acelasi timp apreciaza capacitatea lui Daum de a pune in cuvinte o stare de spirit generala. Ziarul lor de sport pe care il citeau cu placere acum 10-15 ani a devenit maculatura furajera. Tolontan s-a facut nevazut, fiind oricum mai preocupat de politica, si au mai ramas cativa mohicani care scriu articole cu substanta in zona asta blogsport, dar probabil vor disparea si ei in timp. Tendinta e de tabloidizare, nu de revenire la treburi serioase.

gogu (13 comentarii)  •  28 august 2018, 16:34

eu mereu megeam la chiosc dupa gazeta si pro sport acum cu netul e mai simplu , avem un fotbal de divizia b de pe timpuri se joaca incet urat si nu vedem nimic placut ochiului acum itrebarea care se pune cum e turcul si pistolul pai voi ziaristii cand echipa regelui an de an se face de ras in europa voi ziaristii TACETI COMPLICI de parca esecul lui hagi e al vostru al tuturor in alte tari esecurile sant tragedii nationale la noi ziaristii de sport sant mutenia pamantului esecul lui cfr echipa care un an face abuz de arbitri castiga si anul urmator sant corecti

mariuss72 (18 comentarii)  •  28 august 2018, 16:43

Ziarul vostru nici de impachetat peste nu e bun.

nica fără frica (138 comentarii)  •  28 august 2018, 17:40

Geambasule lumea ar vrea să citească și în România un jurnal de sport dimineața la o cafea dar problema e că nu are ce să citească!!! Deschide și tu o Marca,Gazzetta dello sport, Kicker și vezi dacă e vreo legătură între ei și Can can urile și instigarile voastre la scandal din gsp. Ca și publicație de sport sunteți PENIBILI!!!

nica fără frica (138 comentarii)  •  29 august 2018, 15:24

Geambasule urât din partea ta să blochezi comentariile!!! Cam la câte zeci de comentarii negative nu ai dat drumul!!!???

Comentează