Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Southgate. 22 de ani pentru un penalty

Anglia jubilează, Anglia visează. Dar înaintea Mondialului sau până la meciul contra Columbiei câţi crezuseră în această echipă pregătită de un tip cu vestă?

Permalink to Southgate. 22 de ani pentru un penalty
miercuri, 4 iulie 2018, 6:24

Dacă tot nu ne răsfaţă cu fotbal spectaculos, Mondialul compensează cu suspansul oferit de momentul loviturilor de departajare. Ultimul episod s-a consumat la partida Columbia—Anglia şi a prilejuit o revanşă peste timp pentru Gareth Soutgate.

Bătrânul Wembley şi ziaristul începător

S-a întâmplat că picasem pe acolo, în tribunele bătrânulului Wembley. Se întâmpla în urmă cu 22 de ani, când Gareth Southgate a ratat penaltyul contra nemţilor. Ce vreţi noroc mai mare decât să prinzi un meci pe acel Wembley? Maiestuos şi masiv, dar primitor, uman. Nu atât de modern cum este cel de astăzi, nu la fel de funcţional. Dar era acel Wembley. Originalul. Când treceai de intrarea străjuită de cele două turnuri simţeai că păşeşti în adevăratul sanctuar al fotbalului. Natural, fără să te tragă nimeni de mână să îţi strige „Atenţie pe unde păşeşti, calci pe istorie!”.

Football comes home

Semifinala Anglia-Germania de la Euro ’96 continua o poveste consumată cu 30 de ani înainte. Finala Mondialului din ’66 fusese câştigată de insulari după un meci dramatic. Cum altfel cu nemţii? A fost şi a rămas până astăzi singurul titlu mondial din palmaresul inventatorilor fotbalului. Desfăşurată sub deviza „Football comes home” („Fotbalul se întoarce acasă”), competiţia de acum mai bine de două decenii însemna recuperarea timpului pierdut şi alungarea definitivă a fantomelor cu hooligans.
Reconsiderarea identităţii creatorilor fotbalului era alt scop al organizatorilor Euro ’96. Nu mai rămânea decât ca echipa să desăvârşească demonstraţia întoarcerii la origini. Iar Gareth Southgate venea şi reteza scurt toate speranţele cu şutul lui pe centrul porţii apărate de Kopke. Anglia îşi demonstra încă o dată voluptatea de a juca rolul eternei perdante, iar revanşarda Germanie mergea spre finala cu Cehia, în urma căreia devenea campioană a Europei.

„Întotdeauna îmi va rămâne adânc întipărit în minte acel penalty. Voi trăi cu el până la sfârşitul vieţii”
Gareth Southgate

Nu a uitat

Gareth Southgate nu avea cum să uite momentul. Cum-necum, fostul fundaş central al naţionalei Albionului şi-a purtat crucea. S-a îndreptat spre meseria de antrenor, nu spre comoda vocaţie de ins care suspină printre amintiri. Spre deosebire de alţii pe care soarta îi lasă să îşi rumege la nesfârşit eşecul, lui i-a apărut prilejul unei revanşe. Nu direct, nu mură în gură. Când a semnat contractul cu federaţia engleză în 2016 nu a venit nimeni să îi spună „Gareth, vezi că o să ajungi la loviturile de departajare cu Columbia, pregăteşte-le! Să nu mai pierdeţi încă o dată, că şi aşa vă consideră lumea loseri de profesie!”.

Pregătirea „loteriei”

Aşa că Gareth Păţitul a făcut ceea ce depindea de el. A pregătit momentul loviturilor de departajare. Nu le-a considerat o loterie, aşa cum procedează marii analişti ai barurilor şi cârciumilor din lumea largă. Probabil că Southgate nici nu a avut pretenţia că elevii lui vor intra în mintea portarului columbian Ospina, aşa cum a pretins el că ar fi reuşit Kopke în ’96. De 4 luni, el îşi antrenează jucătorii pentru a executa bine penaltyurile. Inclusiv la nivel mental. Angajarea unui psiholog nu este ceva revoluţionar, ci un semn de normalitate în fotbalul contemporan. Pe vremea lui Terry Venables, selecţionerul de acum 22 de ani, era încă o fantezie. Apropo de un soi de tradiţionalism sclerozat, abandonat între timp. Venables nu a operat nicio schimbare la semifinala contra Germaniei. Nici după scurgerea celor 90 de minute regulamentare!

„Calm!” Uşor de zis, greu de făcut

Englezii nu au bătut toţi impecabil penaltyurile. Nici pe departe. Henderson chiar a ratat, iar Dier, cel care decidea soarta meciului, a beneficiat de indecizia lui Ospina. Atitudinea tuturor a fost însă alta, iar portarul Pickford şi-a depăşit condiţia de portar bunicel. Acel „Calm!” rostit de Southgate atunci când Yerry Mina egala şi ducea meciul în prelungiri a funcţionat pentru că era apelul unui om care îşi băuse fierea la timpul lui. Şi, cine ştie?, poate îi este dat chiar lui, acestui tip ironizat pentru că vine îmbrăcat în vestă, să ducă povestea până la sfârşit. Oricum ar fi, Anglia spune acum altceva decât eram obişnuiţi. Ne place sau nu, merită să o ascultăm. Măcar atât îi datorăm celei care ne-a făcut cadou fotbalul.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Adi (8 comentarii)  •  4 iulie 2018, 18:39

C'mon England!!!! Îi aștept de atâta timp, sper să treacă și peste *** suedeze!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

california (172 comentarii)  •  4 iulie 2018, 19:14

vad ca toti pana acum lauda anglia; mie englezii mi-au lasat alta impresie; pomanagii, ajutati fatis de catre un arbitru nord american (aproape ca si cum pe rusi i-ar arbitra un belarus), provocatori dar cu "stil" fata de niste baieti "mai de la tara" care daca ar fi stiut mai bine sa bata loviturile de la 11 m, ar fi trimis "perfidul Albion" vorba lui Eminescu, acasa; la primul 11 m, kane l-a bruscat primul pe columbian, dupa care s-a trantit ca sa fie calarit, mai bine zis calarita ca o cocota, de catre naivul columbian; nu spun ca anglia nu e ceva mai buna sau mai bine zis mai experimentata decat columbia, dar nu s-a calificat cu glorie.

Aurel (1 comentarii)  •  4 iulie 2018, 20:28

Sunt subtiri englezii, sa fim seriosi, s-au calificat din cea mai usoara grupa si au avut bafta la ocaziile columbienilor. Cred ca pierd cu suedia.

constantin (241 comentarii)  •  4 iulie 2018, 21:10

Meciul Anglia-Belgia a fost uitat... Nici n-a existat...Prin minutul 70, dacă nu mă înşel, Anglia avea un şut spre poartă şi un şut pe poartă ( în braţele portarului). Anglia... La primul Turneu al Campioanelor la care a participat Simona a avut-o pe Serena la mâna ei. Accederea în finală a Serenei depinde de Simona şi doar de Simona. Românca a jucat corect şi Serena a câştigat Turneul Campioanelor. Previzibil. Acea Serena nu putea fi învinsă de două ori într-un timp aşa de scurt. Ce-a spus Simona? Că dacă ar fi "valorificat" acea şansă, ar fi rămas în amintirea tuturor cu acea imagine compromiţătoare. Şi aşa era. Ar fi ţinut-o minte englezii şi americanii toată viaţa ei şi un veac după... Pentru că aşa păţesc provincialii. Dacă eşti englez sau american poţi face orice pentru victorie, a doua zi toată lumea a uitat. Voila! Gareth Soutgate, trişorul din meciul Anglia-Belgia, este admirat! Simona ar fi fost arsă pe rug... Eu sper ca în timpul vieţii mele, după acestă experienţă, să nu mai aud un jurnalist sportiv sau un ziar de sport din România, cel puţin din România, care să îndemne un sportiv român sau o echipă românească să joace corect dacă are şanse să câştige sau să-şi creeze o situaţie favorabilă fentând sportul. PS Din acest moment voi fi suporterul oricărei echipe care va juca împotriva Angliei.

Andrei (222 comentarii)  •  4 iulie 2018, 21:55

Anglia joaca modest iar aseara englezii au avut si un arbitru prietenos, macar si pentru ca se puteau conversa in limba nativa. Pierde cu Suedia sau in cel mai bun caz cu Croatia. In '66 au castigat cu un gol inventat. Nu discuta insa asta; pt. ei jaful secolului e mana lui Maradona. Ipocrizie tipic britanica. Anglia e o echipa tragicomica care mereu are ca obiectiv titlul, european sau mondial, desi nu o recomanda cam nimic la nivel de nationala.

Florin (2 comentarii)  •  4 iulie 2018, 22:14

Bine spus Constantin, nu au jucat cu Belgia iar Columbia dc erau un pic mai atenti ii scotea. Simona a fost corecta si a pierdut Turneul Campioanelor atunci, dar nu a renuntat la principiile ei. Englezii, *** ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan (20 comentarii)  •  4 iulie 2018, 22:48

cand big Sam era la sunderland a zis ca l prefera pe tanarul Pickford lui Pantelimon, am crezut ca e rasist...doar stia sa si faca meseria.

Bogdan (1 comentarii)  •  4 iulie 2018, 23:01

Dupa mine, Anglia joaca fotbalul pe care il stie cel mai bine; mingi lungi, inalte spre atacantii centrali, atacuri laterale pentru centrari si cornere, multe cornere. Stilul acesta de joc nu a fost niciodata foarte spectaculos, dar ii defineste pe englezi, la fel ca si forta, tenacitatea si puterea de a juca pana la capat. Anul asta cred ca au si echipa, si antrenorul si traseul care ii pot duce pana in finala. Ramane de vazut.

Andrei (10 comentarii)  •  5 iulie 2018, 8:32

Sa fim seriosi, Anglia a jucat slab contra Columbiei si au castigat cu mare noroc. Eu cred ca Suedia are mari sanse sa ii elimine, avand o aparare de fier si cativa jucatori de atac capabili de executii spectaculoase: Toivonen, Berg, Forsberg...sa vedem. Totodata, daca englezii ajung in semifinale, cred ca vor ajunge in finala, deoarece contra Rusiei sau Croatiei mi se par clar favoriti si vor avea un tonus psihic extraordinar.

Observator (211 comentarii)  •  5 iulie 2018, 9:38

@ Andrei Anglia a avut ghinion ca a fost egalata la finalul celor 90 minute, dar s-a impus la loviturile de departajare si asteapta cu incredere meciul cu Suedia. Berg? A devenit un ratangiu, cu executii proaste, iar Forsberg n-ar fi marcat contra elevetienilor fara devierea nefericita a lui Akanji. Anglia va fi in finala, n-am dubii ca-si va duce la indeplinire planul (de a ajunge pe aceasta parte a tabloului)! O.

Andrei (10 comentarii)  •  5 iulie 2018, 10:15

@ Observator- sunteti optimist relativ la Anglia ! Sa nu uitam ca Italia a ramas acasa in urma unui baraj cu...Suedia, echipa ce a pierdut greu si cu mult ghinion pe final in fatza campioanei mondiale, Germania (chiar daca e o dezamagire, in meciul respectiv au jucat bine nemtii) ! Prevad un meci urat, inchis, decis de o faza fixa (lovitura libera, penalty), cu dese fragmentari si multe faulturi, probabil cel mai ne-spectaculos sfert de finala dintre cele 4. Sansele sunt 50-50 in opinia mea.

gigi carabina (1 comentarii)  •  5 iulie 2018, 11:04

"Loteria nu e in limbajul specialistilor de baruri. Decat daca e un bar unde se strang comentatorii de la televiziunile sportive din Romania. Nicaieri nu am mai auzit prostia asta cu loteria, decat la TOATE televiziunile sportive de la noi. Cat despre Anglia, subtirica. Au fost lejer peste Columbia, iar diferenta s-a făcut la tactica cu pressingul sus, chiar si dupa gol. In principiu meritau caloficarea, dar cum zicea cineva, nimic cu glorios. Inca o remarca. Suporterii lor sunt atat de gretosi, galagiosi, provocatori si ingamfati atunci cand conduc, incat aproape iti doresti sa piarda doar ca sa nu ii mai vezi/auzi.

mg (232 comentarii)  •  5 iulie 2018, 12:06

..o statuetă mică pentru Southgate, cel care a spart ghinionul.. Să fim serioşi, e vorba de noroc, pentru că penalty-urile rămân o loterie... Îţi vine-n faţă un Duckadam în zi mare şi-ţi apără 4 din 4(iar spaniolii n-au tras în boscheţi..). Ce srategie te mai salvează ? Dacă ai tăi sunt mai nervoşi de felul lor, eşti Demis (Russos) şi cânţi "Goodbye, my love, goodbye"..

mg (232 comentarii)  •  5 iulie 2018, 12:30

Iar la Wimbledon, englezii nu se dezmint.. Konta(22) joacă pe central, în timp ce biata Kerber(11), care a câştigat două turnee de GS, joacă pe 12(o fi având şi terenul ăsta nevie de popularizare..) În mod logic Simona, numărul 1 mondial (detaşat..), joacă pe terenul numărul 1.. Luaţi cu căpşuni, Ladies and gentlemen..

Observator (211 comentarii)  •  5 iulie 2018, 13:22

@ gigi carabina Sfertul de finala nu este jucat de fani, ci de fotbalisti buni si foarte buni, platiti inca mai bine decat ar merita! Aceasta ultima parte a judecatii de valoare este valabila mai ales pentru Sterling, care poate concura la titlul de "Cel mai mare ratangiu al tuturor timpurilor"! @ Andrei Da, Suedia are o echipa solida, dar fara stralucire; in echipa Angliei sunt cativa jucatori care pot face diferenta - Kane, Delle Ali, Lingard si Rashford! @ C.G. Un antrenor in vesta este de mii de ori mai prezentabil decat unul care-si arata bratele acoperite in totalitate de tatuaje, sau prin comparatie cu unul care-si miroase diferite organe sau secretii, cred ca sunteti de acord! O.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  5 iulie 2018, 16:56

Bineînţeles ca sunt de acord, nici nu s-a vrut o ironie observaţia mea, Southgate a fost ţinta unor răutăţi chiar din partea presei insulare. Desigur, înainte de calificarea în sferturi. Iar trimiterea la Sampaoli şi la Low este absolut justificată. Asta ca să nu mai avem impresia că toţi cocalarii au parcat în România

Observator (211 comentarii)  •  5 iulie 2018, 19:17

@ C.G. In regula! Veti fi la Sibiu la concertul/festivalul care-l are pe afis si pe S. Wilson? O.

Petro Burgener (65 comentarii)  •  6 iulie 2018, 20:18

@ Observator , la fel putem spune ca si Tunisia a avut ghinion in meciul cu Anglia, nu? De fapt ce a aratat Anglia la acest turneu final? A invins foarte greu Tunisia, echipa care nu a progresat deloc la turneele finale la care a jucat, Panama, o echipa de fotbal nevinovata care a ajuns din intamplare in Rusia, de departe cea mai slaba echipa de la CM. A poi meciul cu Belgia care ce a fost, nu e nici prima nici ultima oara cand se joaca astfel, Iar la meciul cu Columbia, Kane a facut exact singurul lucrul pe care stie sa-l faca, adica sa execute lovituri de la 11 m. Le executa aproape perfect! Multi fotbalisti ar trebui sa ia lectii de la Kane pentru asemenea executii! Cam atat cu Anglia, altfel, m-a surprins replica destul de slaba a Columbiei!

Observator (211 comentarii)  •  7 iulie 2018, 8:58

@ Petru Burgener Anglia n-a dezavantajat o terta echipa cand a ales o anumita parte a tabloului; avand in componenta multi jucatori tineri, echipei i-ar fi fost foarte greu sa ajunga in finala infruntand Uruguay, Franta, Belgia sau Brazilia, asa ca s-a luat cea mai buna hotarare! Kane este un atacant foarte bun, capabil sa marcheze si din afara careului, si din "6 m", si cu capul! Totusi, Delle Ali, Lingard si Rashford trebuie sa contribuie in mai mare masura la ascensiunea Albionului!Am prezis ca o tara va cuceri al doilea titlu si asa va fi! O.

Observator (211 comentarii)  •  7 iulie 2018, 8:58

@ Petru Burgener Anglia n-a dezavantajat o terta echipa cand a ales o anumita parte a tabloului; avand in componenta multi jucatori tineri, echipei i-ar fi fost foarte greu sa ajunga in finala infruntand Uruguay, Franta, Belgia sau Brazilia, asa ca s-a luat cea mai buna hotarare! Kane este un atacant foarte bun, capabil sa marcheze si din afara careului, si din "6 m", si cu capul! Totusi, Dele Alli (scuze, m-am grabit!), Lingard si Rashford trebuie sa contribuie in mai mare masura la ascensiunea Albionului!Am prezis ca o tara va cuceri al doilea titlu si asa va fi! O.

Petro Burgener (65 comentarii)  •  7 iulie 2018, 15:03

@Oservator, aveti dreptate, n-a dezantajat o terta echipa, nu la asta m-am referit. Eu spuneam ca dupa cele 2 jocuri, a urmat cel cu Belgia unde a vrut deliberat sa piarda, deci iar nu aratat mai nimic! Da, e normal sa aleaga cu cine sa joace in optimi, au mai facut si altii, imi amintesc de meciul RFG-RDG din 1974 in care RFG a ales sa mearga mai departe in grupa mai usoara. altfel chiar ma bucur pentru Belgia.

Comentează