Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Să citim, să cităm!

Cotidianul polonez "Sport" radiografiază evoluţia propriei naţionale. Este un exemplu de analiză lucidă, care ne poate inspira şi pe noi

Permalink to Să citim, să cităm!
luni, 25 iunie 2018, 8:57

Dacă în fotbal ar funcţiona tranzitivitatea matematică, lucrurile ar fi simple, iar ierarhiile s-ar stabili din pix. Polonia care a învins România cu 6-1 scor total în preliminarii a fost învinsă de Columbia cu 3-0, care la rându-i pierduse 1-2 în faţa Japoniei. De aici ar rezulta că Japonia ar putea bate România cu un scor demn de ligile săteşti, cam de 10-1. Ceea ce este totuşi greu de imaginat, oricât de rău arată naţionala noastră.

Nu oamenii de fotbal dau răspunsurile

Din fericire, fotbalul nu este matematică. În pofida unora care încearcă să-l transporte într-o zonă ezoteric-ştiinţifică. Prăbuşirea Poloniei trebuie citită însă şi ca un mesaj pentru noi, românii. Cum a fost posibil ca o echipă atât de solidă în preliminarii, cu mai mulţi jucători căliţi şi oţeliţi în campionate de prima mână din Europa, să arate atât de rău la acest Mondial? Este naţionala României atât de jos sau Polonia s-a prezentat sub orice critică? Nu vă aşteptaţi la răspunsuri nici din partea oamenilor de fotbal români, nici de la omologii lor polonezi. În general nu aşteptaţi explicaţii, analize atrăgătoare ale meciurilor şi puncte de vedere curajoase din partea celor care provin din fotbal. Datoria lor este să ne inunde existenţa cu banalităţi.

Aşa că tragem la ai noştri. Ziariştii. Îi ştiţi, persoanele acelea detestabile care spun şi scriu ceea ce alţii se feresc să spună şi să scrie. În general, lucruri mai puţin populare. Cotidianul „Sport” oferă un exemplu de opinie documentată şi de critică nemiloasă. Este o mostră de text la obiect, clar, presărat cu umor de bună calitate şi o certă calitate a scriiturii.

„Nawalka a făcut o sumedenie de şedinţe secrete, a analizat meciuri şi a construit strategii. Pe teren însă, ai noştri au arătat ca o carte deschisă, aşteptându-l pe cititor în librărie. Senegalezii şi columbienii nu numai că au ştiut totul despre noi, dar au ştiut şi cum să ne anihileze complet, pentru că Nawalka a uitat că fotbalul trebuie jucat în primul rând cu zâmbetul pe buze, cu fantezie şi curaj. Dacă selecţionerul a lucrat la diverse scheme ofensive, probabil că nu le-a împărtăşit şi jucătorilor.” – cotidianul polonez „Sport”

Atleţii lui Nawalka

Observaţi ce mică e lumea? Ne este zugrăvit portretul universal al selecţionerului care se izolează şi îşi izolează echipa. Obtuz şi egolatru, pozează în savant genial care îşi protejează opera cu un zid de secrete. Atitudine menită să îţi inducă senzaţia că în spatele acestui baraj se elaborează metode savante de strivire a adversarului. Când colo, ce să vezi? Schemele lipsesc cu desăvârşire, iar naţionala Poloniei a arătat mai degrabă ca o redutabilă formaţie de atletism, pregătită să concureze la un concurs de decatlon, nu la Cupa Mondială de fotbal. Face toţi banii comparaţia cu cartea deschisă care îl aşteaptă pe cititorul senegalez sau columbian în librărie.

Şi rămân la părerea că Polonia pe care am întâlnit-o noi avea altă exprimare, alt suflu. Lewandowski era Lewandowski, nu sosia lui. De ce Nawalka i-a uitat sau i-a trimis prea târziu pe teren pe Glik, Grosicki (unul dintre călăii noştri) sau Teodorczyk?, acestea sunt deja întrebări de chibiţ. Sau de jurnalist care nu înţelege sensul profund al deciziilor antrenorilor.

Comentariile din Ţara Unde Nu Se Întâmplă Nimic

Ca o paranteză legată de reflectarea Mondialului rusesc în presa de pretutindeni, nu poţi să nu remarci rezistenţa eroică a comentatorilor TVR de a nu cita nimic, de nicăieri. De a se adăpa strict din rezervorul suficienţei lor şi de a se bălăci în aceeaşi băltoacă a clişeelor, unde la loc de cinste stă parcat veşnicul autocar al nemţilor. Nu i-ar fi acuzat nimeni de plagiat dacă lărgeau cadrul şi poate că aşa nu ar fi scăpat în eter perle de genul „Japonia, Ţara Soarelui Apune”, ori „Toni Kroos l-a executat sumar pe Robin Williams”.

Nimic sau aproape nimic din culoarea locală de la trimişii speciali, niciun element care să te introducă în atmosfera rusească, în schimb tresari când auzi că o formaţie are „lovitură de pedeapsă”, iar când ajungi emoţionat în faţa televizorului vezi că este vorba despre o lovitură liberă de la vreo 30 de metri distanţă de poarta adversă. Vizionare plăcută în continuare!

Comentarii (47)Adaugă comentariu

Nedelcu Daniel (1 comentarii)  •  25 iunie 2018, 22:09

Polonia rămâne în continuare o reprezentativă puternică chiar și în ciuda acestui eșec...(eu unul,m-am bucurat pentru victoria Columbiei pentru incisivitatea,...creativitatea și ardoarea de care au dat dovadă grupul ei puternic din axul defensiv,median și atacul ei minunat)...pur și simplu,....Polonia a prins o zi mai slabă,...nesocotindul și pe cel cu Senegal!!

tarus (3 comentarii)  •  25 iunie 2018, 23:16

De acord cu articolul, pana la partea cu comentatorii TVR. Inversunarea asta impotriva lor pare sa aiba o justificare mai degraba suspecta, de genul "ne-au luat painea de la gura noua / colegilor nostri". In toate ziarele nu vezi decat ce "perle" scot aia, desi pe la alte canale vezi mai multe si mai rele. Bine ca pe grohaitorii aia manelisti de la pro tv nu`i trage nimeni de urechi. Daca nu citeaza este intr`adevar o problema, la fel ca in 99% din presa romaneasca. Mai departe, mie mi se par ok. Partea cu lovitura de pedeapsa nu vad de ce e gresita.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  25 iunie 2018, 23:56

Nu cred ca tvr ul poate fi concurat de cineva in materie de suficienta, incultura, inclusiv sportiva. Nici macar de protv, pe ai carui comentatori ar trebuie sa ii mai tempereze cineva. Aici aveti dreptate. Si stati linistit, nu e vorba despre invidie. Nu am/avem pe cine. Dumneavoastra va plac comentariile lui Bocanaciu si Tomulica? Sincer!

Toader (116 comentarii)  •  25 iunie 2018, 23:41

Din pricina comentatorilor noștri, nu numai de la TVR, mă uit pe alte canale. Mai demult opream difuzorul la televizor și porneam radioul; mai bine cu Ilie Dobre. Cel mai mult îmi plac comentatorii brazilieni deși nu pricep mare lucru. Bine-ar fi un canal fără comentatori doar cu zgomotul stadionului.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  26 iunie 2018, 0:14

Retineti, chiar am fost mai bland decat ar fi meritat

tarus (3 comentarii)  •  26 iunie 2018, 0:07

Nu stiu cand comenteaza bocanaciu / tomulica sau altii, dar in general imi plac cei de la tvr, sau cel putin imi plac mai mult decat cei de la protv / digi, in primul rand pentru ca nu zbiara si comenteaza mai calm. Dar asta e chestie de gust, ce ma deranjeaza e ca sunt luati in balon de toata presa, inducandu`se ideea ca astia sunt prosti si ceilalti sunt buni, ceea ce nu e cazul. Nu vreau sa apar TVR fiindca aveti dreptate, ci doar pe oamenii astia care mi se pare ca se achita corect de treaba, insa sunt trasi in teapa pentru cateva scapari.

itu52 (288 comentarii)  •  26 iunie 2018, 0:25

La ce te așteptai de la urmașii celebrei ”unghia de la piciorul mare, unghia de la piciorul stâng”. Pun și ei câte ceva la colecția de perle a TVR. Apropo, acolo a apărut din nou dl. Stoichiță și a găsit țapul...,nu, nu era de bere, țapul ispăsitor al relelor din fotbalul românesc. Să vă spun? Revoluția, nu în fotbal că nu le-a ajuns un mandat, revoluția mare, revoluția de la piciorul stâng. Să nu disperăm, am auzit că se repară, se repară la revoluția de la piciorul drept. Ce să faci dacă fotbalul se joacă cu piciorele, nu mai realizezi ce scoți pe gură.

seba (157 comentarii)  •  26 iunie 2018, 2:05

adrian soare imi place. mi-ar fi placut sa comenteze meciuri de la mondial si emil gradinescu sau ionut angheluta. dar m-am obisnuit de multi ani cu ideea ca nu se va intampla.

sundance kid (150 comentarii)  •  26 iunie 2018, 5:26

......Este naţionala României atât de jos sau Polonia s-a prezentat sub orice critică? Da eu avertizat demult . Fotbalul merge mina in mina cu devolutia societatii romanesti per ansamblu din pacate ! Nu e nici o intimplare ca jucatorii romani nu joaca la cluburile la care joaca polonezii in Occident . Poate mai prindem "un os de ros" daca schimba astia de FIFA formatul . Macar o sa auzim " DESTEAPTA-TE ROMANE " mai des ca forbal mare lucru nu vom juca.

Observator (211 comentarii)  •  26 iunie 2018, 7:28

Ati fost bland cu echipa Poloniei, care nu joaca nimic, dar inca se bucura de marja de simpatie sau de respect din partea unora, ziaristi sau colaboratori ai unor emisiuni! Sa nu uitam, ei pierdusera net si cu Danemarca, in preliminarii; doar cu noi s-au ... distrat si cred ca stim de ce (pe langa lipsa de inspiratie a neamtului, au mai primit si niste penalty-uri care nu prea au fost). Ati fost bland si cu Lewandowski, un bun si dur atlet, care a fost si intr-o alta ocazie golgeterul preliminariilor, mai ales pe seama Gibraltarului, daca bine am retinut! In fine, in materie de incultura extrasportiva, cred ca sunt altii care-i depasec pe cei de la TVR si nu trebuie sa dau exemple; pe anumite canale, sunt niste emisiuni (show-uri) in care incultura se impleteste cu vulgaritatea! Dincolo de cele doua "perle" semnalate de catre dvs., unul dintre comentatorii TVR pacatuieste si printr-un anumit tic verbal - "fabulos"! Totusi, o suficienta mai mare am constatat la comentatorii Telekom, unde "maestrul" Gradinescu (parca-i din acelasi oras cu dvs.) a inceput sa spuna prostii mari (semnalate si in presa scrisa) si nu-si ascunde deloc simpatia pentru cluburi precum Bayern (ce mai jale dupa niste greseli de arbitraj!) si Barcelona. Despre cei tineri, ce sa mai vorbim! Totusi, imi place Cristi Petre. Iarasi nu va tineti promisiunea, cel putin in ceea ce ma priveste! O.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  26 iunie 2018, 10:13

Citesc intotdeauna mesajele si, mea culpa, raspund mai rar. Aveti dreptate in tot ce imi spuneti, de aceea interactionez mai rar. Glumesc doar pe jumatate. Stiu ca este greu sa faci un comentariu bun, greselile sunt inerente, dar in cazul nostru e vorba despre altceva. Gradinescu mi-a fost chiar coleg de liceu, cu un an mai mare, si este si el supus greselii. Dar nu este incult

Observator (211 comentarii)  •  26 iunie 2018, 7:44

Si cum sa zugraveasca unii dintre comentatori culoarea locala, daca ei sunt in studioul din Bucuresti? O.

jay (1 comentarii)  •  26 iunie 2018, 8:09

Mi se par chiar ok comentatorii, cu bun simt, asta prin comparatie cu ceilati. Cei de la PRO TV sin ***, trec de la o extrema la cealata in cateva minute, fereasca sa piarda echipa noastra la scor pt ca se lamenteaza pin te baga in depresie, iar cei de la Digi nu au nimic special, sunt ok dar nu retii cum ii cheama. De Gradinescu si metaforele lui chiar nu mi. e dor.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Simplu (51 comentarii)  •  26 iunie 2018, 8:39

Topescu a fost mare si unic pt ca printre altele iti servea o wikipedia pe meci. Baietii de la tvr, lasand la o parte gafele (cine nu greseste?) vin la comentariu ca muncitorii la sapat santul. Zero pregatire, zero informatii de context, de tehnica sau tactica, de istorie fotbalistica sau locala, de povesti umane etc. E incredibil ca am avut un model ca Topescu dar nimeni nu il copiaza in privinta asta. O fi lene, o fi incapacitate, ii zice in cele din urma mediocritate.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  26 iunie 2018, 10:14

Perfect adevarat

Dan (113 comentarii)  •  26 iunie 2018, 8:58

Acest eveniment sportiv de mare amploare este o palarie mult prea mare pentru obosita televiziune romana . Nu numai comentatorii sunt cu exceptia a doi dintre ei , Olaianos si Hossu-Longin , departe de ceea ce ar trebui dar si faptul ca din trei canale pe care sunt transmise meciurile doar unul este HD . Iar cei din studio care prefateaza meciurile sunt total insipizi . Nici Gradinescu nu mai e ce-a fost , face multe greseli in ultimul timp , aia de la protv sunt penibili mai ales Mocanu cu incapatanarea lui de a se baga la meciurile importante dar sunt in tara asta cel putin 4-5 comentatori decenti . Mai multa atentie ar merita Angheluta , este fost fotbalist si asta se simte in timpul comentariilor , simte altfel jocul .

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  26 iunie 2018, 10:16

Da, Angheluta. Si George Dobre. Si altii, exista destui oameni care Isi fac bine meseria

corneliu (43 comentarii)  •  26 iunie 2018, 9:28

Cei mai buni sunt ziariștii sportivi care se ocupă de corupție în ziarul dedicat exclusiv sportului, patronul ziarului fiind Voiculescu.

ioan (1 comentarii)  •  26 iunie 2018, 9:40

Sunt de acord ca este ceva fata de comentatorii TVR dar... totusi exista din pacate un mare semn de intrebare privind si auzind ce fac.Imi pare rau dar peste jumatate din transmisiuni sunt de ..doi lei

Andrei (222 comentarii)  •  26 iunie 2018, 10:14

@Geambasu. Daca ar scrie comentatorii respectivi un articol despre o vizita pe site-ul gsp.ro, cam cum crezi ca ar suna (in afara de agramat)? Laudativ? Fabulos?

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  26 iunie 2018, 10:21

Nu stiu, dvs cum l-ati caracteriza? Ca nu va lipsesc resursele de epitete

itu52 (288 comentarii)  •  26 iunie 2018, 10:28

Tot chitind și socotind am ajuns să-i dau dreptate lui Stoichiță. Da, Revoluția e de vină. Are minusurile ei, cum spunea bietul om. Din exces de zel i-a cam atacat pe români la nervi. Joacă ai noștri ca anasteziații, stau pe marginea careului, țopăie și zâmbesc ca Iliescu când făcea pozele de grup, la întâlnirile UE. Epigonii lui Dinu și Bumbescu, cad ca popicele pe teren chelălăie precum cățelușii orbeți după lapte. Alți mai chibzuiți, nu au schimbat poziția scaunului, l-au lăsat la cap, nu l-au pus sub fund. Nu au adoptat zicala ”dumnezeu cu mila”, dar nici nu au ajuns în situația repopulării pădurilor cu lupi. Ce să faci, așa suntem noi, nu ne oprim până nu facem taurul sa miroase panseluțe. Mai am o variantă, un pic mai delicată. Purgatoriu / / Psihologia mulțimii / târziu a povestit: / Nebunia unită , / ciclic s-a războit. / A ei dorită eclipsă / e să trimită / lumea-n Apocalipsă. / Acum când piticul, / atomul cel mic / e ... năzdrăvanul, / supremul voinic! / Dumnezeu, / notă a luat / apoi a zis răspicat: / Îngeri și demoni / până acum am fost delicat, / oi albe și negre / în stână ați stat. / v-a înbulzit răutatea, / cu Natura v-ați pus / de era să trimiteți / Pământu-n apus. / Gata cu gluma! / De mâine, / la strungă vă poftesc, / vă dau mătrăgună, / vreau să cermălesc.(aleg) / Nu contează blana, / năravuri eu vă cot, (caut) / de aflu că sunt multe / vă lingeți voi pe bot. / Trai liniștit, / dulcegării în viață / și tot ce ați dorit / obțineți cu durere, / vă pun la tăbăcit! / Cei neatinși de turbă (turbare) / cu albul însemnați, / vor face front de luptă / ca lumea să salveze, / de greaua încercare / a *** breze. / Să nu slăbiți atacul / continuu dezbinați, / atrgeți în capcane, / cu știri debusolați. / Cancan, conflic, corupție / întruna picurați. / Ca să nu roadă sacul, / hodină nu le dați. / De-or înceta să sufle / de grijă vă absolv, / ”legitimă apărare” / voi scrie la ceaslov. / Ce te agiți în turmă / Alb pricăjit? / știu că te roade boala, / ești tare necăjit. / Nu pot să iau durerea / viața să-ți prelungesc. / Am casă mare! / Zeii dospec destine, / de care nu pot / să m-ating, / cînd muribunzii / mâna-mi întind. / Cel mult câte unul / dar rar, pot să fac / Sfânt pe vecie, / Poporul să-mpac. / .......... /

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

daniel (55 comentarii)  •  26 iunie 2018, 10:44

comenatatorii tvr se exprima la nivelul doinei gradea, sefa si exemplul lor in viata...

Toader (116 comentarii)  •  26 iunie 2018, 10:54

Comentariile comentatorilor nu sînt nevinovate, chiar dacă crezi că nu-i asculți, chiar dacă nu pricepi (pui canale străine); te fac să nu judeci meciul cu mintea ta, să-ți fie frică de a-ți spune părere, să vezi alb unde e negru. Poate treaba nu-i la voia-ntîmplării.

Kendo (29 comentarii)  •  26 iunie 2018, 11:09

In primul rand, eu nu inteleg cum a ajuns Tomulica comentator. Nu are dictie, nu are vocabular, nu are - ma iertati - cap. Apoi mai sunt doi domni, care comenteaza rugby si care mereu ne explica regulile, ca sa ne demonstreze probabil ca sunt experti. TVR-ul e televiziunea care l-a trimis la Eurosport pe Sorin Hobana, un individ care te asasina cu clisee rostite iar si iar iar, ad nauseam, daca voiai sa urmaresti concursuri de sarituri cu schiurile. Se pare ca asta e scoala. Emil Gradinescu era singurul pe care il ascultam cu placere. Atit. Cam putin.

Toader (116 comentarii)  •  26 iunie 2018, 11:23

Ce să mai zic de stîlcirea limbii române. Pînă aseară am crezut co folosirea lui „versus” de către copiii mei în loc de „cu”, „împotriva” este de pe „iutub”. Trist. În loc de VAR se putea folosi o prescurtare (acronim) din română sau vreo găselniță românească.

mariuss72 (18 comentarii)  •  26 iunie 2018, 12:08

Aveti dreptate, domnule Geambasu, comentatorii TVR se complac in greseli si exprimari stereotipe, dar macar ei o fac in direct...colegii dumneavoastra din redactie, ce scuza au? Stiti, ma refer la acele pseudo articole pline de informatii inexacte, de greseli gramaticale, de paragrafe scoase din context, de tehnici clickbait...pe alea nu le vedeti??? Da, e simplu sa aratam spre altii, in timp ce in dreptul nostru se inalta gramada de mizerie...tipic romanesc.

Fane (133 comentarii)  •  26 iunie 2018, 12:20

Cine nu munceste nu greseste.In direct esti supus greselilor,e foarte adevarat (EX.: " Silva si Iniesta sunt marile sperante ale.....marocanilor.Nu cred ca cel care a rostit a vrut sa spuna ca vor juca foarte slab cei doi.) Ma intreb insa ca nespecialist daca asta e mai de hulit,decat titlurile cu "Bomba"(care se dovedeste a fi un mare fas),"Catastrofa","Tradare" ce inunda site-urile pacalind,manipuland,ba chiar batandu-si efectiv joc de cei carora se adreseaza cu stiri inventate si aratand asfel cat de putin le pasa de cititori.

Andrei (222 comentarii)  •  26 iunie 2018, 12:51

@Geambasu. Asa este, Gradinescu nu e incult, e chiar cel mai interesant dintre comentatori. Problema e ca lipsa concurentei duce la infatuare, apoi la neglijenta. De aici si greselile tot mai dese ce vin din lipsa de concentrare, precum si emfaza cu care ridica opiniile personale la rang de adevaruri absolute. Ca si in cazul tau, insa, prefer oamenii de sport inteligenti si culti, dupa modelul old school, chiar daca sunt enervanti :)

california (172 comentarii)  •  26 iunie 2018, 13:04

in contextul in care a jucat, asta e nivelul poloniei; nu stiu de cand devenise mare echipa si din ce cauza; ca a batut o romanie debusolata, armenia, kazastan sau muntenegru? lumea uita ca la singura echipa mai serioasa din grupa, danemarca, a luat un sec 0-4 in deplasare?... pe lewandowski daca il scoti din sistemul de joc a lui bayern munich, ramane dezorientat, nu e jucatorul capabil atunci cand nu merge jocul, sa ia echipa in spinare si sa o duca in careul advers; se vorbeste de real madrid; intre driblangii de acolo, probabil (pastrand proportiile) va da randamentul lui golubovic la steaua; nici marele messi nu da randament maxim daca il scoti din sistemul de joc al barcelonei; parca ii lipsesc iniesta si suarez; deocamdata nu pleaca acasa decat echipe previzibile, asa ca nu purem vorbi inca de surprize.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  26 iunie 2018, 13:37

Intr-adevar cam sarace comentariile celor de la TVR cu toata vorbaria multa. Nu stiu daca puteti observa ca de vorbarie sufera si Mironica - dar e mult mai bogat si pregatit - si cei de la Digi, cam toata lumea. Cam tot romanul, pina si profesorii. Vorbaria multa oboseste, e ca o moara stricata care nu produce nimic. Dauneaza grav fotbalului dar si societatii in general. Perceptia societatii e buna, altfel n-ar exista "moara stricata" ori "la***", termen popular pe care mi-ati fi dat 3 stele, dar consecintele grave nu sint percepute la justa lor "valoare". Dupa opinia mea vorbaria multa este una din cauzele principale pentru care educatia da gres, nu reuseste ! -------------------- Meciurile cu Polonia nu le-am vazut dar am comentat inainte de meciuri, imediat ce-am vazut asezarea si tactica. Dupa meciuri pot spune ca ei au fost totusi o echipa, chiar daca or fi fost o carte deschisa, noi NU. Lipsea omogenitatea, relatiile de joc, nu mai terminam cu inventiile. Nu cred ca sintem mai slabi dar nici nu-i dau dreptate lui Stoichita cind spune ca azi i-am fi batut. Are si Contra idei fixe, cine stie ce va experimenta cu Serbia. Din pacate asa a fost mereu la noi, inca de la nea Angelo, toti ingramaditii care ajung acolo vor toti sa-si lase pecetea, uita toti ca este echipa noastra.

Observator (211 comentarii)  •  26 iunie 2018, 15:18

@ C.G. Mai bine mai tarziu decat niciodata! Doamne fereste, n-am sugerat ca Gradinescu ar fi incult; dimpotriva, are un bagaj de cunostinte peste medie (ma raportez la ziaristi)! Userul @ Andrei l-a caracterizat foarte bine, nu mai insist! Faceam referire la incultura si vulgaritate in cazul unor show-uri care n-au legatura cu sportul de pe alte canale; pe la TVR nu se intampla asta si nici nu se promoveaza manele! Rvenind la comentatori, Cristi Petre nu va place? O.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  26 iunie 2018, 16:39

Pe Cristi Petre il asociez mai ales cu comentariul de la tenis, care este foarte bun. Desi el comenteaza si fotbal. Sau comenta. Altfel, am o mica problema cu acel "ş" pe care introduce la cuvintele care se termina intr-o consoana, probabil o reminiscenta a vorbirii limbii germane. Cum ar fi "Nadal(ş), romanul(ş), german(ş). Si asa mai departe, ia fiti atent! Nebunie curata

Petro Burgener (65 comentarii)  •  26 iunie 2018, 15:34

Cred ca la acest CM Polonia a prins minimum in ceea ce priveste forma sportiva. Valoarea polonezilor s-a vazut la CE din 2016. In preliminarii au defilat in grupa pentru ca unii adversari nu s-au obosit sa analizeze jocul lor, altii au adoptat tactici total gresite. Probabil Nawalka va fi demis, ca asa e in ...fotbal.

Emil (1 comentarii)  •  26 iunie 2018, 16:02

Unele comentarii sunt ca si comentariul unuia de la TVR "un sut total aiurea", expresie care se repetã obsesiv. Am scapat de ala care a comentat cu maestrul Topescu la CM 1994 , alt "meserias" si au ramas catastrofele astea, le arata televiziunea in primplan jucatorul si el, comentatorul, spune ca este altul, arata si reluarea si el persista in prostie...

Observator (211 comentarii)  •  26 iunie 2018, 16:50

N-am remarcat la Cristi Petre acel "s" despre care vorbiti; voi fi mai atent cu prima ocazie! Oricum, vocabularul lui este bogat si variat. Dl. Gradinescu este atat de plin de sine incat s-a mutat de la o televiziune la alta, pana a ajuns la cea care plateste cel mai bine; intr-o vreme, cand pe Eurosport se transmitea Bundesliga, comenta cat de mult putea, sa mai adauge ceva la miile de Euro de pe statul de plata! Cred ca a uitat ca pe la marile competitii (CM de fotbal, JO) a ajuns gratie TVR! O.

popescu (4 comentarii)  •  26 iunie 2018, 17:03

Lumea probabil ca nu intelege, dar comentariul este vorbire libera !!! Ii rog, de aceea ,pe cei ce critica ironic sa incerce asa ceva timp de 90 de minute , sa-si inregistreze creatia si sa o reasculte. Eventual , se poate relua de revelion, succesul e garantat. Ce spun eu acum, Cristi stie foarte bine si mai stie ceva , ce nu stiu cititorii ... programul unui astfel de comentator la un CM. Distantele ce trebuiesc acoperite sunt foarte mari, nu stai mereu pe loc, trebuie sa dai corespondente pentru emisiunile de studio, sa te uiti mereu pe presa internationala, dar si romaneasca, dar si conferintele de presa inainte si dupa meci. Toate astea il fac pe un comentator da doarma citeva ore si dupa citeva zile esti praf !!! Revenind la vorbirea libera, aici conteaza foarte mult background-ul cultural, nu-l ai apar formulele stereotipe, repetitiile si sabloanele -- greu sa iesi din asta, trebuie sa ai cuvintele la tine !!! Dincolo de toate, este baza si modul de selectie a celor din presa :: incercati sa ajungeti mic, micutz reporter in TVR si vorbim dupa aia !!! S-auzim numai de bine !!!

di livio (158 comentarii)  •  26 iunie 2018, 17:36

ce ar trebui sa citeze comentatorii?...sa dea citate din Malraux in timpul meciului?...daca joaca Senegalu cu Japonia ce sa-mi dea din culoarea locala?...dupa umila mea parere, ar trebui sa-mi spuna ce jucator e la minge si cui paseaza...Salah paseaza lu Ali Beg, atit...nu ca Salah ii urmasu lu tutankamon ca aia stiu de la Buzarin

constantin (241 comentarii)  •  26 iunie 2018, 19:17

1. Fără să cred că în fotbal ar funcţiona tranzitivitatea matematică şi fără a avea nici mai mică intenţie să-l transport într-o zonă ezoteric-ştiinţifică, mă număr printre cei care cred că România nu ar fi făcut faţă acestui Mondial şi, da, pierdeam în faţa Japoniei. Este posibil ca japonezilor să le fi luat ceva timp să ne citească, având în vedere faptul că eram o carte deschisă cu pagini albe, precum celebra "Tot ce stiu barbatii despre femei" a lui Knott Mutch. Ar mai fi ceva: Nu înţeleg cum de n-am reuşit noi să-i citim pe polonezi dacă era aşa de uşor?... În concluzie, noi nu făceam faţă la acest Mondial din două motive: nu jucăm fotbal la nivelul Poloniei şi nici nu ştim să citim la nivelul Japoniei sau Senegalului. Dacă nu joci fotbal de calitate şi nici nu te pricepi să-l citeşti pe cel care ştie ceva fotbal, ce te recomandă pentru a participa la o asemenea competiţie?... Q.E.D. 2. Comentatorii tv sunt sub orice critică, n-au pic de chemare pentru meseria respectivă. Mulţi sunt chemaţi, puţin sunt aleşi, aşa se spunea odată. În TVR lucrurile stau altfel: Mulţi sunt chemaţi şi toţi rămân...

Liviu (48 comentarii)  •  26 iunie 2018, 23:19

Cristi, atletii aia erau de fapt niste rudimentari, lenti si imobili. Un Chile sau un Paraguay din 2010 i-ar fi zdrobit. Am fost noi prea slabi cu ei, si i-am ridicat prea mult in slavi, comparandu-i cu echipa noastra din anii 90... Dar, imi place articolul si ideea pe care incerci s-a transmiti!

Banel (15 comentarii)  •  27 iunie 2018, 2:26

Nimeni de aici,nici macar autorul articolului,nu intelege caderea Poloniei!Cauza e mai simpla decat credeti:se numeste Lewandowski!!!Cand au jucat cu noi,Lewa era golgeter in Bundesliga,marca din orice pozitie,meci de meci.Cam de pe la meciul cu Danemarca,a intrat in criza si acolo a ramas pana astazi.Nimeni nu intelege de ce.Singura explicatie ar fi presiunea psihica pusa de puscariasul ala de Hoeness,care tot il scotea la vanzare pe la Real,sau la PSG sau in Anglia!Si sutele de milioane pe care le cerea pe el!Normal sa-ti faci ganduri,sa visezi si....sa ti se cam urce la cap!Polonia e,de cativa ani,Lewa,iar daca el nu merge,Polonia pleaca acasa!Pe noi ne bateau si cu echipa de juniori,cand veti intelege ca nu mai avem fotbalisti!Poate veni si Mourinho sau Angelotti,atunci cand nu mai poti pune un stop sau da o pasa,nu mai poti fi considerat fotbalist.Si asta da,de la revolutie ni se trage,ne-a distrus si tara si fotbalul!Cat priveste comentatorii,nu sunt cu nimic mai prosti cei de la TVR decat ceilalti.Mai ales PROTV este o mizerie de post.Urmariti cumva stirile sportive ale jurnalului de la 7?!Uitati-va,e interesant de vazut unde a ajuns degradarea(aia inceputa dupa revolutie!)!Vorbiti aici de Topescu si ce slabi sunt astia noi pe langa el.Domnule Geambasu,presupun ca ati prins epoca cand a fost azvarlit de la TV!Si ati avut neplacerea sa-ti ascultati si vedeti pe cei ce l-au inlocuit!Erau 3:Satmari,Pumnea si...cu voia dumnevoastra,ultimul pe lista,un oarecare Ioanitoaia!Sper ca aveti curajul sa va reamintiti cat de incapabili erau,catastrofe,dar cel mai rau din toti era mentorul dumneavoastra!Era criminal,efectiv!Imi amintesc de un meci,Rapid-Dinamo,cand rapidul daduse un gol,dar arbitrul il anulase pe motiv de ofsaid sau de furaciune(cum era pe atunci si astazi!) si Ovidiu al nostru nu a inteles decat dupa vreo cinci minute ce se intamplase,tot spunandu-ne scorul fals,desi il vedea pe tabela pe cel real,dar el intelegea greu,ca si astazi!Asa ca nu numai acum si la TVR sunt comentatori prosti,de la Topescu nu am mai avut niciun comentator!!!Si nu vom mai avea!

catyo (14 comentarii)  •  27 iunie 2018, 8:33

Daca vreti comentarii interesante, documentate, savuroase deseori, pline de informatii din domeniu, urmariti cursele cicliste (in special marile Tururi) comentate de Terzian, Comsa si Alex Ciocan! Aceia sunt comentatori adevarati, care stiu sa pregateasca cu seriozitate ceea ce au de comentat. Este o placere sa-i asculti. Comentatorii de fotbal de la TVR sunt deseori penibili, uneori imi vine sa inchid sonorul si sa urmaresc meciurile in liniste. ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Durden (270 comentarii)  •  27 iunie 2018, 9:38

Daca o iei asa, fiecare comentator de fotbal din romania are o buba. La protv sunt prea bombastici, la eurosport zici ca stau de vorba 2 prieteni la un ceai, la digisport oricine ar juca ei vorbesc despre barcelona etc. Eu cred ca lumea si amplifica putin notiunea asta acum, doar asa ca e tvr..

Grecu (1 comentarii)  •  28 iunie 2018, 0:47

"Cel mai uşor este să vorbeşti şi să scrii despre alţii, cel mai greu este să vorbeşti şi să scrii despre tine." asta scrie in startul prezentarii lui Cristian Geambasu, jurnalistul box to box care a comentat in viata lui doar iesirea mobilei din casa! 10 minute la un microfon in direct te-ar reduce la stadiul de stare vegetativa. Sint curios daca fara acei care iti comenteaza meciul ai stii cine e la minge sau unde se paseaza?

Comentează