Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Audaces fortuna cu Deac sau cu Tase?

Campioana de anul acesta va beneficia de un nou trofeu. Tipi cu simţ artistic, cei de la Ligă au vrut ceva deosebit. Să vedem ce a ieşit

Permalink to Audaces fortuna cu Deac sau cu Tase?
sâmbătă, 19 mai 2018, 9:54

Liga Profesionistă de Fotbal a comandat obiectul unui artist plastic, acesta şi-a făcut treaba cum a ştiut el mai bine, aşa că ori Mario Camora, ori Florin Tănase va ridica duminică seară o operă de artă deasupra capului. Sau este altceva, nu o operă de artă?

Între cubism şi catenaccio
Din start, ca să nu ne dăm peste degete cu dalta şi cu ciocanul şi să anticipăm întrebarea referitoare la competenţa în materie de sculptură. Muzeele şi stadioanele lumii ar fi goale dacă ar fi populate numai de specialişti care emit verdicte. Dacă la Luvru ori la Reina Sofia ar intra doar istoricii artelor plastice, iar pe Bernabeu şi pe Anfield ar ocupa tribunele doar antrenorii şi oficialii International Board, ar însemna că noi, cei care nu am aprofundat cum devine treaba cu cubismul şi cu catenaccio, suntem condamnaţi să stăm acasă şi să înfulecăm şaorme.

Publicul mecanic
Doar că arta în general şi fotbalul în particular trebuie să fie accesibile. Astfel încât să atingă sensibilitatea receptorului şi mai puţin cultura plastică sau erudiţia sportivă a acestuia. Capodoperele, ca şi meciurile de gală, sunt destinate a fi privite, plăcute şi admirate de publicul larg.

Oamenii au în egală măsură dreptul de a critica, de a contesta, de a detesta şi chiar de a râde sau de a fluiera dacă li se pare că presupusul act artistic este un rebut. Din păcate, publicul de astăzi se mulţumeşte să aplaude mecanic. Asta cu precădere când merge într-o sală de spectacole, într-un spaţiu expoziţional. În general, când se află la vedere. Acasă, singur în faţa tastaturii, îşi (re)descoperă curajul şi îşi eliberează umorile.

Simboluri şi pentru Bilel, şi pentru Denisel
Să ne întoarcem însă la trofeul nostru, după acest curs empiric despre democratizarea actului estetic. Liga a comandat, artistul plastic s-a executat. Ce a rezultat în afară de rima involuntară din text? Ceva care seamănă cu o amforă grecească cu toarte lipite ca la atelierul de lângă coviltir. Pe ea, ni se explică, sunt gravate o serie de elemente cu valoare de simbol. Jucători în luptă aprigă pentru balon, cununa romană de lauri cuvenită învingătorilor, nu în ultimul rând ceva simboluri dacice.

Foarte important, pe trofeu este inscripţionat mesajul „Audaces fortuna juvat”, adică „Norocul surâde celor ce îndrăznesc”. Vers extras, aflăm de la beneficiarul trofeului, din poemul epic „Eneida” al lui Vergiliu. Mă rog, cam pretenţios. Parcă îl şi văd pe Deac, urmaş de dac, cum descifrează el mesajul pentru Bilel Omrani. Asta dacă ies campioni clujenii. Sau, în varianta cealaltă, pe Alibec şi pe „Budi” încercând să se recunoască printre jucătorii care luptă aprig pentru minge.

WTF? Fără traducere
Mărturisesc că mă număr printre cei aproximativ 67% care au răspuns ori cu „E urât”, ori cu „WTF” la sondajul iniţiat pe gsp.ro. Mă plasez undeva pe la mijloc între „E urât” şi „WTF”. 17% dintre participanţi spun totuşi că trofeul arată foarte bine, iar 16%, doar bine.

Bineînţeles că nu este nicio scofală să te plasezi într-o majoritate căreia opera în discuţie i se pare de o calitate îndoielnică, foarte aproape de hotarul cu kitsch-ul. Şi sigur că s-ar putea ca dreptatea judecăţii de valoare&frumuseţe să fie de partea celor 17 plus 16 la sută cărora le place trofeul aniversar, cel care va răsplăti a 100-a campioană a României.

Totuşi, pentru a putea compara cu ceva, colegii mei de la gsp.ro au reprodus imaginile trofeelor decernate în campionatele mari ale Europei. Nu mi se par în bloc nişte opere geniale, ieşite din mâinile lui Rodin, Giacometti sau Brâncuşi, dar am impresia că spun toate (alt)ceva prin originalitate. Nu par făcute să fie, acolo, ceva care să rupă gura neofiţilor, sunt însă moderne şi respiră ceva firesc, legat de fotbal.

Amatori, dar pasionaţi
Mai mult ca sigur că doamna Cristina, artistul plastic care a creat trofeul laureatei ediţiei 2018, va fi mâhnită din cauza acestui text. O asigur că am scris totuşi articolul cu toată delicateţea de care sunt capabil. Aşa cum am spus deja, nu suntem decât oameni care iubesc cu sinceritate arta şi fotbalul când tinde spre artă.

Putem greşi, chiar dacă am văzut zeci de muzee şi mii de meciuri. Mă înspăimântă însă cei care se proclamă specialişti şi mi-e teamă că atât campioana, indiferent de numele ei, cât şi trofeul de anul acesta nu sunt de dus la muzeu. Vae victis, ca să zic aşa!

Comentarii (38)Adaugă comentariu

ionescu (26 comentarii)  •  19 mai 2018, 10:50

sigur, stim din jules verne de vorbele alea latinesti. cu nuante. "Souvent on cite ces trois mots d’un vers inachevé de Virgile : Audaces fortuna juvat… mais on les cite incorrectement. Le poète a dit : Audentes fortuna juvat… C’est aux oseurs, non aux audacieux, que sourit presque toujours la fortune. L’audacieux peut être irréfléchi. L’oseur pense d’abord, agit ensuite. Là est la nuance."

Radu (3 comentarii)  •  19 mai 2018, 11:14

Problema cu acest trofeu este că, deși ideea a fost una bună, execuția lasă de dorit. Cu tot respectul pentru persoana care l-a meșterit, totuși oricât de nespecialist ai fi în artă nu poți să nu observi frunzele laurilor făcute de mântuială, jucătorii care par de plastilină și, vorba autorului articolului, cu „toarte lipite ca la atelierul de lângă coviltir”. Totuși, vorbim de un trofeu aniversar, într-un an aniversar. Calitatea trebuia să fie excepțională...

itu52 (288 comentarii)  •  19 mai 2018, 11:25

Probabil când a primit comanda, doamna Cristina a tras cu ochiul la clasament și a ales amfora, convinsă fiind că merge la mechidon. Potriveala era mai nimerită anul trecut, fiindcă unul din doi pica în conses cu alegerea artistei. Acum dacul Deac, poate zice că e obișnuit cu astfel de obiecte care zac cu zecile pe fundul băilor Gherla, rămășițe de la potop. Altfel obiectul, cei drept, de artă, te cam hipnotizează. Îți blochează privirea, poate chiar gândirea, e bun de intrat în transă pentru adepții practicilor Shaolin. Nu știi ce să admiri mai întâi, asimetria toartelor grosolane, lipite cu super glue de corpul șlefuit și bine conturat al amforei sau d/efectele de turnare de la gât, realizate cu tehnici ieftine de șablon. Stângăcia dă bine în artă, dar nu în exces, dacă se străduia mai mult în zona laurilor, aveam nevoie de limba latină pentru ai defini. Noroc că la fotbaliști s-a făcut traducerea anexând mingea. Cu toate acestea rămâne un obiect care te șochează, probabil că este un obiect de artă reușit. Să lăsăm specialiștii să decidă. Personal nu am înțeles de ce LPF, nu a făcut un concurs pe tema trofeului de campioană. Avea posibilitatea de a alege, eventual să facă un sondaj înainte de a decide, expunând trofeul spre analiză publică. Poate la edițiia următoare..., ideea unui trofeu operă de artă, este O.K.

robertino2 (21 comentarii)  •  19 mai 2018, 11:39

Un trofeu de dus la soacra, ca sa fii sigur ca iti interzice casatoria cu minunata odrasla.

Dan Gabriel (4 comentarii)  •  19 mai 2018, 12:13

Asa tara asa campionat asa trofeu.

Sabin (1 comentarii)  •  19 mai 2018, 12:14

Nu forma estetica conteaza, ci echipa care castiga. Totusi, doamna Cristina poate sa faca alta in 2019. Sunt bani multi ptr. asta.

Nicu (5 comentarii)  •  19 mai 2018, 12:32

Cred ca cel ce va primi trofeul va avea retineri in a-l ridica deasupra capului cu o miscare viguroasa de frica sa nu ramana cu tortile in mana si cupa desprinsa de torti sa cada jos si sa se sfarame. Asa cum arata trofeul cam asta e prima impresie cand il privesti. Trebuie curaj pentru a supune amfora unei miscari rapide, bruste si energice. Si daca e sa se rupa rupa-se in mainile lui Camora, ca deh, eu sunt din Cluj, si stiti voi cum e cu... patriotismul local.

Nicu (5 comentarii)  •  19 mai 2018, 12:47

Uitandu-ma cu atentie la amfora, ma gandesc la faptul ca trebuie intradevar mult "audaces" sa supui acest obiect unei miscari, bruste, viguroase si rapide pentru a o ridica deasupra capului si sa nu ai senzatia ca se pot desprinde tortile de amfora si "fortuna" sa-ti tranteasca obiectul in cap, dupa ce atatea eforturi ai facut sa-l poti obtine. Tranti-l-ar "fortuna" in capul lui Mario Camora, ca deh, tot sunt eu clujean, si ce m-as mai bucura impreuna cu fanii lui "U" de beleaua cazuta pe capul lui Camora!!!

ionut (3 comentarii)  •  19 mai 2018, 13:01

E o copie nereusita a trofeului campionatului european de fotbal. E greu sa vii cu un trofeu original si care sa si placa publicului ;)

:)) (1 comentarii)  •  19 mai 2018, 13:02

*** is that gizmo?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costy (26 comentarii)  •  19 mai 2018, 13:40

Articolul e bun, vaza.....mda'

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  19 mai 2018, 14:34

...si eu am votat ca este un trofeu urat ...atunci nu stiam ca este sculptat de o femeie ...pe cei de la LPF...nu i duce capul ...

Paul (3 comentarii)  •  19 mai 2018, 15:49

Important e cine castiga campionatul. Cum arata cupa e subiectiv. Urechiata e frumoasa?

dan (67 comentarii)  •  19 mai 2018, 16:00

Chestia aia imi aduce aminte de o scena din BD - Toma Caragiu : "...au lasat doar porcaria asta, parca-i facuta de mine"...

Calin (6 comentarii)  •  19 mai 2018, 16:28

Este aparte și tocmai de aceea este frumoasă. Nu este o cupa, este o amfora. Iese din tipar. Infinit mai frumoasa decât spectacolul pe care îl premiază.

Hombre (23 comentarii)  •  19 mai 2018, 16:29

Trofeu urat pt un campionat urat. Cine l-a facut probabil s-a uitat la fotbalul din Liga1 si a incercat sa-i dea o forma.

Emanuel (1 comentarii)  •  19 mai 2018, 18:51

Intentia nu este rea arata,mai bine daca era slefuit

No name (3 comentarii)  •  19 mai 2018, 21:23

De curand cineva si-a pus problema statutului artistului in Romania. Iar printre primele intrebari din sondaj veti regasi cumva vesnica dilema: ce face pe un om sa fie artist? Diploma? Opera sa? Recunoasterea unei comunitati? Artistii acuza nerecunoasterea fara ca ei sa poata recunoaste ce inseamna sa fii artist si ce este arta (si ce nu). Dupa parerea mea, trofeul arata cam cum arata competitia pentru care este dedicat: undeva intre un fotbal urat si un sport WTF. Nu stiu cat de mult spune trofeul despre abilitatile artistice ale autorului, ci mai degraba despre cat de capabili sunt cei care comanda asa ceva (si platesc pentru asta). Intreb ca prostul: a existat vreun concurs de proiecte in urma caruia aceasta varianta a iesit castigatoare? Daca da, cine a jurizat? Daca nu, de ce? P.S.: Orice s-ar spune, faptul ca s-a declansat o dezbatere pe tema asta inseamna ca cei de la Liga si-au atins scopul: au obtinut ceva deosebit. Se zice ca gusturile nu se discuta. Iar trofeul e doar un simbol. Pana unde insa functioneaza scuza asta?

di livio (158 comentarii)  •  19 mai 2018, 21:27

deci am voie sa iti critic, contest sau doamne fereste sa-ti detest articolele?...am voie sa rid sau sa huidui daca mi se pare ca articolele tale sint rebuturi?...articolele tale nu sint rebuturi...articolele lu Ioanitoaia mi se pare ca sint rebuturi

?????? (278 comentarii)  •  19 mai 2018, 23:00

Apreciați că exprimă "epoca fotbalului" pentru care a fost realizat ?

?????? (278 comentarii)  •  19 mai 2018, 23:08

Că mai zicea și domnul Ioanițoaia, din când în când ?

nypd (32 comentarii)  •  19 mai 2018, 23:27

Pe cuvantul tau ca nu e comanda lui "nea Mitica"? Ca pare executata cu secera si ciocanul!

F31M (52 comentarii)  •  20 mai 2018, 0:25

Domnule Geambasu, m-ati facut sa rad cu pofta. Am votat what the .. Nici nu-mi mai pare rau ca nu castiga Dinamu meu campeonatul. Haha! Pai ce e esecul ala de trofeu, pare ca un produs din plastelina, vopsit cu un spray metalizat cumparat de la benzinarie in drum spre casa. Total neinspirat, intra la categoria ..numai in Romania.

Cristi (40 comentarii)  •  20 mai 2018, 0:29

Un lucru e clar si reprezinta singurul adevar legat subiectul de fata. Arta, in genere, se rezuma la gustul fiecaruia. Deci, aprecierea/critica se fac dup criterii pur subiective. Mie mi se pare de calitate artistica trofeul, in timp ce tie ti se pare urat. Este indubitabil ca niciunul nu detine adevarul, din simplul motiv ca arta nu contine adevar. Totul e legat de gust personal. Asa este legat de orice produs artistic, incepand cu cele ale lui Picaso, Brancusi etc. si terminand cu acest trofeu. Asta daca nu implicam snobismul si ipocrizia!

IO (65 comentarii)  •  20 mai 2018, 0:32

Ionesco are dreptate, "audaces" e gresit. Altfel trofeul arata ca unul luat din filmele de animatie cu plastilina.

Daniel (17 comentarii)  •  20 mai 2018, 1:24

Un vas pentru neoliticul fotbalului romanesc .....

Fane (133 comentarii)  •  20 mai 2018, 9:38

Suntem atat de "buni" ca nu ne place oricum nimic. Modestie? Ce e aia,nu suntem buricul pamantului? Ba da dar daca privim peste umar,nu mai este nimeni.

durden (270 comentarii)  •  20 mai 2018, 9:46

Nu inteleg de unde atatea critici pt trofeul asta. Pana la urma, cum ai zis si tu, gusturile variaza, fiecare apreciaza arta in felul lui. Insa ideea in sine mi se pare foarte tare! Si fiind ceva original, cred ca asta conteaza cel mai mult

Lup (20 comentarii)  •  20 mai 2018, 10:15

Poate și ziariștii au un rol în educare/formare prin ceea ce scriu, prin emisiunile pe care le fac, prin cine este lăsat să-și dea cu părerea 24/24, prin ce se spune/scrie și prin ce nu se spune/scrie.

Cristi (17 comentarii)  •  20 mai 2018, 10:48

Tot in sondajul Gsp am putut revedea si cum au aratat ultimele trofee de campioana din perioada 2007-2017. Aproape in fiecare sezon au fost diferite. Liga I de ce nu poate avea un singur model,unul estetic,pe care sa-l viseze toata lumea asa cum le stim pe cele din marile campionate? Dupa mine cele mai frumoase sunt cele din 2008 si 2010 dar cred ca destul de potrivit pt Liga I a fost acela din 2013 si 2015, un trofeu decent pt un campionat decent. Ce daca este editie aniversara, trofeul de campioana nu se schimba. Dar cum la noi sistemul competitional se ajusteaza si se carpeste mereu asa si trofeul,ciocanit la nicovala si lipit cu cositor la atelierul auto.

?????? (278 comentarii)  •  20 mai 2018, 12:24

Totuși pare foarte reușit pentru a premia campiona fotbalului românesc, tocami lipsa de "cizelare'' exprimând măiestria artistică , prin simbolurile transmise, a artistului plastic realizator al trofeului, simboluri ce "povestesc" despre ceea ce premiază trofeul ?

?????? (278 comentarii)  •  20 mai 2018, 13:16

Deci, "tocmai lipsa de "cizelare" exprimând măiestria artistică", a reprezentării ?

stelu blues an (63 comentarii)  •  20 mai 2018, 14:37

mai cristi cam asa e .arata indoielnic asa cam pe undeva intre cretacicul tarziu si picturile rupestre.nici eu nu vreau sa mi atrag oprobriul autorului plastic dar a fost pe atunci intr o cumplita lipsa de idei.mai grav e cu cei care au aprobat.si sareut mana doamna.

Comentează