Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Surprinde-ne, Dane!

Dacă există miracole în fotbal, CFR va juca ofensiv duminică seară. Dar religia lui Petrescu este apărarea

Permalink to Surprinde-ne, Dane!
sâmbătă, 28 aprilie 2018, 9:20

Vorbele ascund meciul. Pitesc fotbalul. Aşa se întâmplă aproape de fiecare dată şi nu trebuie să completăm afirmaţia cu dictonul „ca la noi la nimeni”. Nu suntem atât de originali încât să ne închipuim că toate relele sunt aspirate de fotbalul nostru. Dar împotriva vorbelor multe, a bănuielilor şi a şopârlelor aruncate în eter de şefii FCSB şi CFR fotbalul va fi cel care va decide soarta derby-ului. O să vedeţi că discuţia despre arbitraj este supraevaluată! În schimb, aceea despre rolul antrenorilor nu este nici pe departe epuizată.

Un joc
Am participat recent la un joc în studioul „Fotbal Club” de la Digi Sport. Radu Naum i-a propus lui Gabi Balint să analizeze şansele echipelor în derbyul FCSB- CFR prin compararea mai multor capitole. Valoarea loturilor, analiza personalităţilor care le compun, atmosfera predominantă în cele două tabere, nivelul profesional şi „forma” antrenorilor, gradul de susţinere al echipelor. Un joc rămâne un joc, are un grad înalt de subiectivism, deci nu trebuie ridicat la rangul de analiză exhaustivă. Fotbalul însuşi nu este ştiinţă, oricât s-ar strădui teoreticienii să ne facă să credem asta. Farmecul unei astfel de provocări rămâne însă!

Stil, nu moştenire
Scorul final al mediei notelor date de Balint a fost 7,5-6,5 în favoarea bucureştenilor. Asta a gâdilat cu siguranţă orgoliul susţinătorilor roş-albaştrilor şi a constituit încă o dovadă pentru clujeni că nu te poţi aştepta la nimic bun de la nişte mitici. Doar că Gabi este un om obiectiv, lucru care i-a atras deja multe antipatii, şi nu este deloc mitic. Iar asta nu doar pentru că este născut şi crescut la Bistriţa. Mai interesant decât scorul jocului televizat, care oricum nu îi oferă echipei lui Dică decât un avantaj simbolic, mi s-au părut comentariile critice ale fostului internaţional referitoare la Dan Petrescu. Care îi este şi prieten, nu numai un coleg de breaslă. Civilizat şi suficient de reţinut, dar neechivoc, Gabi şi-a exprimat părerea de rău că Dan nu reuşeşte să îşi controleze nervii. A mai observat de asemenea închistarea fotbalistică a CFR-ului. Opera antrenorului, nu a vreunei nefaste moşteniri genetice a celor din Gruia.

Metoda Dumitrescu
Cu doar vreo două zile mai devreme, Ilie Dumitrescu îşi exprimase şi el mirarea referitoare la ieşirile în decor ale lui Petrescu. La fel ca Gabi, Ilie nu este omul care să dea cu paloşul atunci când critică. Mai degrabă fandează când se iveşte o situaţie în care e pus să critice un coleg de breaslă. De data aceasta Ilie a ales un mod foarte original de a-şi exprima consternarea apropo de derapajele celui care i-a fost coleg de echipă la Steaua şi la naţională. Faţă de Balint, Dumitrescu a introdus în discuţie şi ideea ţinutei unui antrenor, care este dator cu o anumită atitudine. De regulă elegantă. Capitol la care amicul său nu stă deloc bine.

Ce o fi înţeles acuzatul?
Dacă Dan Petrescu a înţeles din toate astea că nişte prieteni îi înfig pumnalul în spate, mânaţi de nu se ştie ce interese, este de rău. Totuşi, când doi oameni îţi spun că ai o problemă, iar respectivii sunt de-ai tăi, oameni de fotbal, nu nişte ziarişti rău-intenţionaţi, ce faci? Te duci şi te culci? Nu, îţi faci o scurtă scanare. Un RMN comportamental. Pentru că nu cu băutura ai o relaţie proastă, tu, Petrescu Dan, te îmbeţi numai şi numai cu orgoliu. Sensul meseriei tale este în pericol, te atenţionează Ilie şi Gabi. Meserie pe care tu o slujeşti cu devotament. Dar al cărei sens l-ai pierdut pe drum, mânat de o ambiţie nemăsurată.

Războiul cu umbra defensivă
Ideea fundamentală a meseriei de antrenor este să producă fotbal. Fotbalul înseamnă rezultate şi spectacol. Sau spectacol şi rezultate. Fotbalul chinuit propus de antrenorul CFR-ului alungă publicul, sponsorii şi telespectatorii. Şi deranjează finanţatorii, care înţeleg de ce o echipă care se bate la titlu este abandonată de suporteri. De aceea şefii CFR-ului nu îl mai doresc pe Dan la echipă, chiar şi în ipoteza că va lua titlul. Acest scopul scuză mijloacele l-a făcut pe fostul campion cu Unirea Urziceni să intre în război şi cu propria umbră pe care o bănuieşte că este prea ofensivă.

Ce aţi zice dacă duminică seară Dan Petrescu ne va surprinde cu o partitură ofensivă? Nu se va întâmpla aşa, dar cine ne împiedică să ne jucăm? Cum cine? Dan Petrescu!

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Chis Alexandru (105 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 10:55

Dle Geambasu, pentru ca in postarea dvs sustineti ca: "Fotbalul însuşi nu este ştiinţă, oricât s-ar strădui teoreticienii să ne facă să credem asta", imi permit sa va dau drept contra exemplu "Cazul Guardiola" si a echipelor pe care le-a antrenat si care au facut, si fac, istorie in fotbalul modern. Tot in sustinerea ideii mele va reamintesc si de "Cazul Helenio Hererra" si al sau celebru lacat italian, "catenaccio".

Ceferika (5 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 10:56

Cei doi amintiți mai sus sunt de departe 2 comentaci pro mitici, dacă tot ai adus vorba... Dacă erau prieteni cu Dan Petrescu sunt sigur că ar fi apelat la un contact direct, un telefon, un sms , orice prin care să-i transmită acestuia că nu-i stă bine și nu face bine, dar ei au preferat postura superioară dată de studiourile tv de a-l critica în fața camerelor nu-i așa? La ce realizări modeste în cariere au avut cei 2 comentaci (steliști până în măduva oaselor) nu cred că era cazul să critice un alt stelist (tot până în măduva oaselor) cu un totul alt traseu în carieră.

Chis Alexandru (105 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 11:18

Referitor la "Cazul Dan Petrescu", am vozut un pasaj dintr-un interviu al lui MM Stoica in care acesta drclara: "Fără Dan Petrescu nu exista CFR în această poveste. El este autorul acestei echipe. Dan Petrescu este un antrenor de calibru, dar trebuia să folosesc şi eu armamentul din dotare. Până la urmă, nu eu sunt cel care a înjurat arbitrii". Aceasta declaratie reprezinta chintesenta incrancenarii de dinaintea meciului FCSB-CFR. Dupa cum se observa, MM Stoica il apreciaza in mod laudativ pe Dan Petrescu si recunoaste ca in aceasta "batalie a orgoliilor", ca in orice razboi, sunt admise toate armele, apropo de "armamentul din dotare". Ceea ce nu este deloc surprinzatot este acea fraza de final in care, roman fiind si atins de aceeasi filoxera a malitiozitatii, MM Stotica nu uita sa reaminteasca faptul ca... "Pana la urma, nu eu sunt cel care a injurat arbitrii"! Tocmai aceasta ultima fraza rostita de MM Stoica dezvaluie faptul ca totusi Dan Petrescu nu este alcatuit dintr-un alt aluat - mai bun sau mai rau - din care sunt alcatuiti majoritatea oamenilor implicati in fenomenul fotbalului romanesc. Oare declaratiile dlui Marcel Popescu de la Craiova sunt mult mai departe de cele ale lui Dan Petrescu, ale lui MM Stoica, ale lui Camora sau Culio?

gigelos (96 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 11:23

nu prea scrii de fotbal feminin , de ala in sala nici atat ... ii reprosati lui Lucescu . apropos , e competitie ? sunt meciuri ? habar nu am , ce or fi facut vulpitele argintii ?

Bogdan (8 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 11:25

Ce fotbal șmecher avem dacă un jucător care a câștigat Cupa Campionilor Europeni a avut o “carieră modestă”. Am râs.

nae zaharescu (5 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 11:27

pt ceferica = prostulica: no eu as prefera palmaresul lui balint( castigator de cce cu steaua , daca nu stiai) decat realizarile lui petrescu, indiferent unde au fost obtinute(romania, anglia, italia..). ca sa nu mai spun ca si iliuta are titluri cu steaua si evolutii super cu nationala pe la mondial... asa ca mai si judeca atunci cand vorbesti mai cufurica...

Karnivol (1 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 11:44

Antrenorul e ca un tata pentru jucatori. Ce amprenta lasă asupra caracterului unui jucător de 18-23 de ani un asemenea comportament? Cum vrem sa învățam jucătorii sa die fair-play și sa renunțe la simulări/proteste/scuipături ai alte *** când au asemenea modele?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi (40 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 11:47

Cred ca analiza cu privire la jocul cfr ului si stilul lui petrescu nu este tocmai obiectiva. Reclamati stilul defensiv si inestetic al lui petrescu impus la cfr, dar pierdeti din vedere cel mai important aspect, anume rezultatele obtinute cu o echipa inferioara valoric. Rezultatele cfr ului se datoreaza exclusiv stilului lui petrescu, intrucat valoarea reala a cfr este mult sub a fcsb. Propuneti un meci deschis, ofensiv, estetic, in care cfr sa se deschida si sa joace de la egal la egal cu fcsb? Pai in cazul asta cereti cfr ului sa investeasca cateva milioane de euro, sa cumpere 2 loturile a 2 campioane si atunci valorile cfr si fcsb vor fi comparabile. Sa nu uitam ca in momentul asta cfr joaca cu o echipa (fcsb) compusa din cei mai buni jucatori ai ultimelor doua campioane. In cazul asta, problema e la fcsb ca nu zburda si ca nu e deja campiona, nu la cfr ca adapteaza stilul de joc la jucatori inferiori valoric. Daca cfr ar juca deschis cu fcsb nu ar avea nicio sansa. De altfel, cfr nu ar prinde podiumul cu actualul lot fara stilul inestetic, dar eficient al lui petrescu. Asta e realitatea.

octavian (109 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 13:02

Daca o sa fie arbitru din tara noastra, sansele cfr-eului sunt minime, O sa fie pedepsiti cu penalti ori eliminare, ori si, si.Dan Petrescu e mai bun antrenor decat Gigi Becali.Pacat ca nu se poate controla la cald. Fcsb joaca NUMAi din valoarea unor jucatori. Este o lupta acerba sa nu scape Gigi milioanele. Cultul pentru Fcsb a ajuns o obsesie!

Radu_pnt (25 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 13:16

Surprinde-ne Cristiane! Ati uitat sa faceti o scanare proprie sa descoperiti si dvs o tumoare mitica. Trebuie sa va cereti scuze fata de Hagi, Lucescu si chiar Petrescu... de Halep nici nu mai vorbesc. PS: Ati uitat sa introduceti virgula dupa CFR: "Dar împotriva vorbelor multe, a bănuielilor şi a şopârlelor aruncate în eter de şefii FCSB şi CFR fotbalul va fi cel care va decide soarta derby-ului."

cris4co (14 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 14:52

Daca CFR va introduce cea mai buna echipa si arbitrii nu vin cu scop precis...victoria lor nu va fi o surpriza pentru mine! Au mai fost surprize de-astea in istoria voastra de smenari dar nu mai conteaza...azi conteaza FCSB. De luni conteaza CFR.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 15:18

Ilie Dumitrescu este de departe cel mai prost analist sportiv din Ro...

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 15:20

Cel mai mult ne a surprins Halepoaica...nu a stat de veghe ...la ...Coco ...

ManX (83 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 16:42

Cum echipa mea de suflet a disparut de pe Walk of Fame-ul fotbalului românesc, pentru a avea si eu o mica emotie legata de acest campionat, am décis sa ma alatur CFR-ului. De când am aflat ca Dan Petrescu o sa fie antrenor, mi-a trecut...sper sa plece cât mai repede. Din tara. Asa a si promis. Eu "suporter CFR-ist " îmi doresc sa câstige Steaua campionatul, pentru ca alta echipa din pacate nu este capabila. MM si Petrescu sunt prieteni precum purcelusii. O sa-i împace Becali, oficial, din dragoste, la momentul venit. Cred ca ei doi chiar fac dragoste. Cel mai nesatisfacut este Petrescu, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

corneliu (43 comentarii)  •  28 aprilie 2018, 17:08

Ce frumos ar fi ca fcsb să prindă al treilea sezon în care nu ia campionatul. Ați muri!

Comentează