Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

POsaka

Ce se poate scrie despre un meci în care numărul 1 mondial pierde în faţa numărului 44 reuşind să îşi adjudece doar 3 game-uri?

Permalink to POsaka
sâmbătă, 17 martie 2018, 2:08

Aparent, sunt puţine de spus. A fost ceea ce se cheamă o întâlnire fără istoric. Simona Halep-Naomi Osaka 3-6, 0-6. Japoneza a evoluat consistent, curajos, a lovit constant tare, variat, a impus tempoul. A fost aproape insolentă prin maturitatea jocului ei. La polul opus, Simona s-a arătat nesigură, fără vlagă, grăbită şi nervoasă. Iritată de ceva. Şi uite că, forţat de evenimente, urmez sfatul unui cititor fidel. Ai răbdare, scrie, domnule, despre Simona la finalul competiţiei!

Teoretic, omul avea dreptate, doar teoretic. I-am explicat cu toată delicateţea de care sunt capabil că meseria de ziarist la un cotidian nu îţi permite răsfăţul acesta.

Cea mai grea înfrângere

Aş fi preferat să încalc iar îndemnul cititorului şi să vin cu un editorial despre Simona înainte de finala ei cu Kasatkina. N-a fost să fie. Constrâns de deznodământul meciului, scriu despre o înfrângere grea, poate cea mai grea din epoca modernă şi contemporană a Simonei. De când este în Top 10, de când aparţine clubului select al jucătoarelor care se bat pentru supremaţie. Întrebarea este dacă liderul WTA a pierdut forţat în faţa japonezei Osaka. Sau fortuit? Adică întâmplător, ca rezultat al unei excepţionale forme de moment a adversarei, cuplată pe o dispoziţie rea a campioanei noastre.

Mi-e teamă că nu avem un răspuns. Nu avem fiindcă nu ne ajută deloc nici Simona.

„Nu am fost pregătită să joc acest meci şi am evoluat prost. Am jucat bine până la 4-3, dar apoi mi-am pierdut concentrarea, nu ştiu de ce”.

Mirosea a praf de puşcă

Nici Darren Cahill nu a primit un răspuns atunci când a venit la marginea terenului. Osaka avea deja 1-0 la seturi şi 3-0 în al doilea. Întrebarea lui, pusă cu toată precauţia de care este capabil un bun pedagog care ştie că are un elev strălucit, dar dificil, a rămas suspendată în tăcerea agresivă a Simonei. Mirosea a praf de puşcă în aer la Indian Wells. Se simţea asta de la Bucureşti, prin ecranul televizorului. Cahill vorbea, ea tăcea cufundată în fluidul vâscos al gândurilor negre. El spunea lucruri de bun-simţ, sugera soluţii tehnice şi propunea schimbări de perspectivă. Ea tăcea privind în gol, poate spre tribunele unde nişte români mai găseau puterea să fluture steagul tricolor.

Găurile negre ale Simonei

Nu o condamnă nimeni pe Simona că a pierdut o semifinală la Indian Wells. Mai ales că rivalele au ieşit din competiţie mai devreme. Nu trebuie să ne indignăm nici pentru modul în care a fost învinsă. Scorul arată înfiorător. Se întâmplă, tenisul este nu doar un sport foarte frumos, ci şi parşiv. Nemilos. Dar! Oricât ai fi de pozitiv, recunoscător şi admirativ necondiţionat faţă de meritele unei campioane cum este Simona, aşa cum bunăoară ne pretindea deunăzi Nick Dică, nu poţi să nu observi găurile negre în care plonjează ea uneori. Că tot e la modă, dragă, să tratezi subiectul găurilor negre şi al naşterii Universului acum, după moartea lui Stephen Hawking.

Monologuri şi ghiduşii

Convorbirile Simonei cu Darren Cahill candidează la un supermanual de psihologie. Nu doar sportivă. Şi am fi nedrepţi cu destule dintre colegele de circuit ale Simonei dacă am vorbi numai despre „on court coaching”-urile româncei. Este acolo, în partidele circuitului WTA, material nesfârşit privitor la eternul feminin. Concentrându-ne pe cazul nostru, la tandemul Halep-Cahill vorbim, de fapt, despre nişte monologuri. În care el explică, analizează, psihanalizează, iar ea nu răspunde. Sau, foarte rar când o face, vorbeşte monosilabic. Peisajul ăsta contrastează puternic cu filmuleţele postate pe reţelele de socializare. Secvențe din zilele de pauză, în care el şi ea se dedau la tot soiul de ghiduşii menite a demonstra legătura nu doar profesională, ci şi de camaraderie dintre elevă şi profesor. Nu pare să fie teatru.

Încă o fisură

Simona Halep şi-a securizat locul 1 mondial la Indian Wells. În primul rând prin propriile eforturi, iar în secundar prin ajutorul indirect al rivalelor: Pliskova, Wozniacki, Muguruza. Halep şi-a asigurat primul loc în ierarhia mondială până dincolo de sezonul de zgură, ceea ce este imens, dar mi se pare că a mai adăugat o fisură în relaţia ei cu antrenorul. Aici, la comunicare, la dialog real, ar mai fi de lucru serios pentru Simona.

Altfel, nu va înţelege nici ea, nici noi cum a demolat-o o jucătoare mai prost clasată cu 43 de locuri. Tânără, talentată, inteligentă, dar mult mai slab cotată. E nevoie ca Simona să înţeleagă ce i se întâmplă pentru a merge cu adevărat mai departe, nu doar să spună „Mâine e o nouă zi”. Aşa cred, dragă Nick, cu toată profunda admiraţie pe care i-o port. I-o purtăm, îndrăznesc să generalizez.

Comentarii (125)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  18 martie 2018, 12:47

Ion Gheorghe...tu esti motivul pentru care gsp a introdus cenzura ...tu folosesti limbajul urii ...macar daca n ai fi agramat ...esti exemplu perfect de roman prost si rau ..omul nou creeat de comunism ...

Ion Gheorghe (21 comentarii)  •  18 martie 2018, 13:47

Numai cineva fara nici o realizare in viata, parasit de nevasta, dat afara de la serviciu, ajuns asistat sociala, poate sa faca atatea comentarii pline de invidie, de venin, de incompetenta (ca de ex. ovidiu_3003) : Halepoaica, Haleapa, gloaba, inceputul sfarsitului, etc. etc. Draga Simona ! Nu baga in seama toate nonvalorile care abunda in Romania ! Atata ii duce mintea si caracterul !

ovialex23 (9 comentarii)  •  18 martie 2018, 14:09

Faptul ca l-a chemat pe Cahill (nu cred ca antrenorii vin de capul lor ci doar cind sunt chemati) si a evitat apoi orice dialog, nici macar privindu-l cind ii vorbea, la pus intr-o situatie jenanta si penibila. Parca nu a vrut sa cistige acel meci. Probabil ca vrea cineva din anturaj (si cred ca are foarte multi prieteni si neamuri la citi bani are) nu-l mai vrea. A existat un precedent acum un an si s-a dus la el dupa citeva saptamini rugindu-l sa o ierte si sa-i redevina antrenor. Daca pierdea la mare lupta cum a fost in Australia, nu am fi avut ce-i reprosa. Dar la scorul asta si cu nr 44! Pacat.

Szöke (50 comentarii)  •  18 martie 2018, 14:34

Dar Ostapenko pe ce loc era atunci cand i-a dat cu terenul in cap la Roland Garros? Numai niste incompetenti pot face asemenea calcule. Orice intalnire intre primele 100 de jucatoare in clasamentul WTA este de 1 sau 2, pentru ca in tenis nu exista X. Acest clasament, facut pe baza rezultatelor obtinute in ultimul an, nu tine cont de foarte multi factori, este o simpla statisrica.

Szöke (50 comentarii)  •  18 martie 2018, 14:35

Statistica.

Urod (270 comentarii)  •  18 martie 2018, 16:55

@szöke...corect...asta-i tenisul. Sa stai atâția ani în top cinci lasă urme grele. La unii mai mult, la alții mai puțin.

Some (1 comentarii)  •  18 martie 2018, 17:39

Toti o acuza pe Halep ca nu a jucat precum #1 mondial. Sa remarcam cateva aspecte: meciul s-a jucat la o ora foarte inaintata, era destul de frig si poate din aceasta cauza nu a putut intra in meci asa cum trebuie. A remarcat cineva ca Simona a jucat cu bluza pe ea? La noi daca era un turneu in care o jucatoare straina juca in astfel de conditii era jale, organizatorii erau blamati. La americani pare normal. Nici Halep nu s-a plans. Nici comentatorii nostri.

arici (15 comentarii)  •  18 martie 2018, 18:35

Ghidusii, gauri negre... Sint lucruri concrete, mai ale gaurile negre din capul acestei sportive.Dar exista si speculatii, cica gaurile astea negre sint calculate.Chiar daca s-a asezat in fotoliul de lider mondial unde detine momentan locul 14 intr-un clasament all time .Un lucru onorant.Dar exista ceva peste si anume faptul ca de timp indelungat se afla in top ten. Ori acest lucru ii ofera posibilitatea, mai ales in turneele mari, ca in primele tururi sa aiba parte de adversare mai slabe putind accede cu usurinta in optimi ,sferturi sau semifinale. De asemenea prezenta in fazele superioare ii aduce ce ii place ei cel mai mult: multi bani.De aceea eu cred ca in turneele mari are in primul rind o strategie financiara. Daca ar cistiga 4-5 turnee Premier si un GS si la anul nu ar putea repeta performanta, ar pierde enorm de multe puncte si ar risca sa iasa din top ten. Si odata iesita va incepe coborirea. Asa ca poate veti intelege ca pentru ea semifinala de la Indian Wells e aur curat, o mentine in virful piramidei si ii da sansa ca la RG sa intilneasca adversare mai slab cotate si sa ajunga iar macar in sferturi, loc ce se plateste imparateste. De fapt Simona asta urmareste.

constantin (241 comentarii)  •  18 martie 2018, 19:36

Aveţi mare dreptate. O admir pe Simona, să nu fiu înţeles greşit, dar Cahill, uneori, este umilit de către marea noastră campioană. De ce-l cheamă dacă nu-i vorbeşte? Asta n-am înţeles... Este sacul ei de box, atunci cînd adversara o depăşeşte? La banii cu care este plătit, probabil că trece peste umilinţe, dar nu-i corect. Unui om care te-a ajutat enorm nu-i faci aşa ceva, chiar dacă îl plăteşti regeşte. Aici Simona are o mare problemă de caracter, ştiu că sună ca dracul. La înălţimea pe care o are, Simo a făcut minuni, de ce atâta nervozitate? Osaka, de exemplu, are un fizic de mare campioană, iar Simo ar trebui să fie mai relaxată. Hai, Simona!

victor L (285 comentarii)  •  18 martie 2018, 21:47

Ei, dar acum ce mai zice posacul de la gesepe?

Florin (24 comentarii)  •  18 martie 2018, 21:59

"... liderul WTA a pierdut fortat in fata japonezei Osaka. Sau fortuit?", scrie cronicarul. "Nu am fost pregatita sa joc acest meci...", spune Halep. La prima chestiune raspunsul ar fi ca a pierdut FORTAT, adica adversara a facut ceea ce a putut ca s-o forteze pe romanca sa greseasca si, implicit, sa piarda meciul. In schimb nu inteleg explicatia celei care se mandreste cu faptul ca pana la nu stiu care turneu nu paraseste fotoliul de lider WTA. Cum adica "nu a fost pregatita" pentru meci?!? Ce avea nevoie? De mai multe zile de antrenament, de masaje suplimentare, de o motivatie speciala...?!? Dar, dupa aceasta infrangere pun si eu o intrebare pe care am auzit-o des si tot mai apasat, fiind adiacenta la alte infrangeri la fel de "surprinzatoare" contabilizate de Halep la turnee trecute: oare la acest nivel (jucatoare de top 10, sferturi, semifinale sau finale de turneu) care sunt cotele la pariuri ca favorita sa piarda??? E o intrebare, nu dat cu parul!

Dan (1 comentarii)  •  18 martie 2018, 22:54

O alinti prea mult, Cristi. Nu are un psihic de campioana, nu e prea ihteligenta si are educatia lui Stere Halep. ATAT!

Max (24 comentarii)  •  20 martie 2018, 13:28

Mie mi se pare clar ca scorul se datoreaza formei bune a adversarei si a dispozitiei proaste (mai ales fizica, nu psihica) a Simonei, raspunsul mi se pare clar. S-a intamplat si in finala, Osaka care venea dupa un traseu pe care si-l facuse mai lejer si mai putin obositor, a castigat fara probleme in fata unei Kasatkina mai bine cotata, dar venita dupa meciuri foarte lungi si grele, cu adversari de top. E cam aceeasi situatie ca si in semi-finala Halep-Osaka, cu exceptia ca Halep n-a avut adversare foarte grele. E de condamnat? As zice ca nu, Halep in schimb venea dupa cateva luni grele, in care a performat la nivelul pe care si-l doreau toti fanii ei. Cautam puncte negre cand nu e cazul, anul asta arata mai bine ca niciodata pt Simona, din toate punctele de vedere. Mi se pare o reactie generala exagerata dupa infrangerea cu Osaka. Si nici pe departe nu a fost cea mai grea infrangere pt ea. Ca o arata scorul? Nu ma intereseaza scorul, scorul in tenis paote fi total nesugestiv. Am vazut infrangeri de 6-1 6-1 mai putin clare decat infrangeri 6-4 6-3. Mie nu mi se pare ca ar exista niciun motiv de ingrijorare dupa meciul Halep-Osaka. E clar ca Halep intr-o dispozitie buna arata ca favorita certa in fata ei, cum s-a intamplat si la AO. Halep a aratat mult mai slab ca acolo, explicatia pare foarte simpla. Pana una alta Simona a obtinut ce-si dorea, s-a distantat in clasamentul mondial. Iar legat de discursurile antrenorului, si aici mi se pare o conceptie gresita cum ca ar fi monologuri. Asta e temperamentul Simonei, e o persoana introvertita. Nu inseamna ca nu asculta daca nu vorbeste la fiecare virgula a antrenorului si daca nu-l tintuieste cu privirea. Nu cred ca una care da din cap aprobator, tipa "come on" cu toata puterea si bate palma cu antrenorul, dar apoi intra in teren si face tot ce vrea, inseamna ca tine mai mult cont de sfaturile antrenorului. Trebuie sa intelegem ca nu toata lumea isi afiseaza la fel trairile.

Tim (7 comentarii)  •  20 martie 2018, 21:34

Geambasule tu ai vazut pe cine a batut in turneu? Ai cititt si tu un ziar ca sa aflii ca Simona a fost accidentata si nu s-a antrenat inainte de turneu? Sti ca cel mai mare atu, e deplasarea, la Halep? Ce mai spui dupa ce Serena pierde cu Osaka?

Tim (7 comentarii)  •  20 martie 2018, 21:37

@Dan Tu stii ca Halep e numarul 1 WTA. Nu are psihic de campioana???? :) In ultimii 4 ani e in Top 5 WTA.

Tim (7 comentarii)  •  22 martie 2018, 0:31

Geambasule. Osaka a castigat si cu Serena intr-o maniera categorica, exact cum am spus. Si asta se intampla in turul 1. Asa ca Hai Simona.

Comentează