Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ştire sigură. Ionuţ Lupescu există

Deocamdată atât ştim. Restul sunt dorinţe, fantezii, interese, şopârle. Mai ştim totuşi că opoziţia nu are pe altcineva

Permalink to Ştire sigură. Ionuţ Lupescu există
miercuri, 7 februarie 2018, 6:43

Majoritatea compatrioţilor au alte griji decât numele viitorului preşedinte al FRF. Dacă urmăreşti ştirile, nu doar sportive, ai însă impresia că România întreagă este cuprinsă de frenezia luptei pentru putere la Casa Fotbalului. Iar numele lui Ionuţ Lupescu este vehiculat de zeci de ori mai mult decât al preşedintelui ţării. Ceea ce nu e foarte rău, asta că preşedintele nu apare una-două. Apropo, Klaus Iohannis pe cine o fi susţinând? Haştag dorm.

Informat, dezinformat

Mergi seara la culcare. Eşti un om informat, dai pe afară de breaking-news-uri. Bursele nu se simt bine, pe planetă este tot mai cald. La sport afli că Ionuţ Lupescu nu s-a hotărât să candideze. Te trezeşti dimineaţa. Te lovesc ştirile înainte să bei o înghiţitură de cafea. Ţigara îţi arde degetele. Gata, Ionuţ Lupescu s-a decis! E clar acum, tsunami peste Burleanu şi acoliţii! După vreo oră, când ajungi la treabă, lucrurile nu mai sunt la fel de limpezi. Nu cu serviciul, deşi şi aici s-ar putea să fie ceva probleme, ci cu candidatura. Lupescu tocmai a precizat că îşi ia încă o săptămână de gândire. Ce ar fi să facem şi noi la fel?

Educaţie plus parfumul puterii

Calmi, cu un ochi la burse. Şi să vedem de ce ar accepta Lupescu să lupte pentru fotoliul de preşedinte al federaţiei. Ori pe cine ar ajuta el în această aventură, dincolo de lozinca „fotbalul românesc”. Să le luăm pe rând. De ce un om care şi-a clădit o carieră în administraţia UEFA, care s-a adaptat perfect într-un peisaj infinit mai ordonat decât cel românesc ar lăsa liniştea de la Nyon şi frunţile înzăpezite ale Mont Blanc-ului (nu stiloul, muntele) pentru a veni la Bucureşti să-şi rupă maşina în gropile care străjuiesc sediul FRF, să se roage de ajefişti şi lepefişti şi de fotbalul mic şi de fotbalul feminin să îl voteze? Ionuţ Lupescu este un om calculat, format pe tipare nemţeşti încă din adolescenţă, pe când era elev al liceului german. Dar, ca orice om, poate fi şi el atras de parfumul&gustul puterii. Ar lăsa Lupescu confortul de la UEFA, inclusiv salariul net superior, pentru funcţia de preşedinte al unei federaţii de anvergură medie la nivel continental? Poate că da, în ipoteza că preşedinţia la FRF i-ar netezi calea spre demnităţi mai înalte. Eventual către un loc în Comitetul Executiv al UEFA. Posibil chiar mai mult, un post-cheie în acest conclav. Cu timpul, Ionuţ este tânăr la cei 49 de ani ai lui, ar putea aspira la funcţia cea mai înaltă. De ce nu?

O iubire subită

Nu trebuie exclusă ipoteza că Lupescu şi-ar putea dori să fie preşedintele FRF din dorinţa firească de a face lucrurile mai bine decât Burleanu. Dar şi împins de o datorie morală faţă de fotbalul care l-a format şi l-a ajutat să îşi împlinească viaţa. Există, desigur, elemente emoţionale în această alegere. Dar sunt şi persoane direct interesate ca el să coaguleze opoziţia. Opoziţie care nu a identificat, deocamdată, niciun alt candidat credibil. Opoziţie care a profitat inclusiv de comemorarea lui Mişa Klein pentru a face presing la fostul mijlocaş defensiv al naţionalei. Interesant. De unde până unde iubirea subită a componenţilor Generaţiei de aur pentru cineva pe care nu îl considerau „de-ai lor”? Şi uite cum, dintr-odată, Lupescu este capul de lup dacic pe care îl flutură în luptă adversarii lui Răzvan Burleanu. Dar nu prea bate vântul ca să audă duşmanii urletele înspăimântătoare.

Tentaţia ridicolului

Ionuţ Lupescu este, de fapt, singura armă veritabilă a oponenţilor lui Burleanu. Trist. Caricaturizarea permanentă a preşedintelui în exerciţiu nu doar că nu a dat rezultate. A eşuat în zona vorbelor de clacă şi a bârfei. Asta nu ajută la câştigarea de aderenţi, dimpotrivă! Între timp, echipa lui Burleanu nu stă degeaba şi profită că poate manipula sistemul. Promite, face campanie în teritoriu. Nu că la ei s-ar lucra impecabil. Apetitul pentru ridicol nu are graniţe, aşa că umflarea zilnică a numărului de adeziuni seamănă cu raportările preşedinţilor de CAP de pe vremea lui Ceauşescu. Ţării cât mai mulţi ştiuleţi la FRF!

Ce să înţelegem atunci din toată povestea? Candidează? Nu candidează? Şi dacă da şi va învinge balaurul cu ochelari de elev tocilar, este sigur că nu va aduce în siajul spărgătorului de gheaţă alţi profitori? Alte interese? A, pe ei nu îi mână în luptă decât binele fotbalului? Propăşirea, „prinţipurile”. Clasic, încheierea articolului ar suna: „Nu mi-aş dori să fiu în pielea lui Lupescu”. Ba eu mi-aş dori. Şi m-aş distra pe cinste.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Șerban (66 comentarii)  •  7 februarie 2018, 19:16

Măcar în particular ați cerut părerea lui Mircea Sandu? El a avut la FRF tandemul Lupescu – Prunea și are vârsta la care, măcar neoficial, va da o sugestie corectă.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  7 februarie 2018, 19:45

Adevarat…pe planeta este tot mai cald …se topesc ghetarii ..

gabineg (14 comentarii)  •  7 februarie 2018, 20:09

Se topesc ghetarii in paharele cilindrice cu Glenfiddich. Tuica si palinca mioritica se beau la temperatura camerei.
Pe care le-o prefera Ionuț?

Bazilio (4 comentarii)  •  7 februarie 2018, 20:30

Trist e ca nici presa nu aduce vreo lumina. Pt. Lupescu s-a inventat-in Frf- un post care nu mai existase inainte si care a disparut odata cu el. Miscarile in structura de putere facute de lupescu au fost preluate si continuate de burleanu….

Radu (54 comentarii)  •  7 februarie 2018, 20:34

Domnule Geambașu,
Dinamo trebuie sa iasa din siajul asa-zisilor patroni din fotbalul romanesc. Indiferent de ce se spune, nu este nimeni care sa aiba habar de cum se face o afacere serioasa in acest campionat. Paskani, Becali, Negoita (hahahaha), Borcea, Badea etc sunt doar niste profitori ai banilor din fotbal sau unii care au venit sa isi spele banii si sa se mai auda un pic la TV despre ei.

Dinamo trebuie sa fie un club care sa se tina pe propriile picioare, cu manageri profesionisti (nu prietenii de bere, copilarie sau de jucat minifotbal), cu o structura serioasa de la financiar, marketing, community development, medical, scouting, copii si juniori, echipa a 2-a, prima echipa etc. Asta este scopul, nu sa vina Becali, nu sa revina Porcea, nu sa vanda Jegoita unui ungaro-chinez etc.

Pentru ca acest lucru sa se intimple, prima conditie e sa fie eliminat din club acest sistem cu patron unic/majoritar care crede ca clubul este staulul lui ma-sa. Actionar sa fie cine vrea, dar sa nu fie mai mult de 5-10%. Sau sa dea echipa inapoi suporterilor, oricum nu va lua in veci vreun ban pe adunatura asta din club de azi.

Spuneti ca nu ne putem sustine? Show-biz-ul este o piata de miliarde de euro in ziua de azi, insa trebuie sa dai show-biz de calitate, nu labarie ca Nica fundas stanga, nu statioane construite in preistoria fotbalului etc. Asta se face cu CREIERE, aducand langa tine profesionisti, platindu-i bine, facandu-i sa fie mandri de job-ul lor. Cum sa fie mandru cineva din club cind vede o nulitate ca David fiind presedinte al clubului si il stie ca aglomera lojele la meciurile spurcatilor?

De asta, discutii cu Becali, Borcea sau Badea nu au nici un sens.

constantin (241 comentarii)  •  7 februarie 2018, 21:19

Toată stima pentru Ionuţ Lupescu, dar dacă nu va candida, după ce a lăsat să răsară nişte speranţe, se poate spune că a făcut jocul lui Burleanu. Nu ştiu dacă se află în graţiile tuturor celor care au făcut parte din Generaţia de Aur, înclin să cred că nu, dar împotriva lui nu va candida niciun reprezentant al Generaţiei, asta este clar. Timpul trece şi foştii lui colegi aşteaptă anunţul… Dacă răspunsul va fi nu, atunci Burleanu este ca şi câştigător. Timpul de campanie pentru alt candidat se scurtează cu fiecare zi în care Ionuţ Lupescu … se gândeşte… Şi se scurtează inclusiv şansele de izbândă. Ionuţ, spune da sau ba! Dacă aştepţi să te roage Hagi sau Popescu, părerea mea, aştepţi degeaba. Hagi l-a descris pe Preşedintele Său şi, din câte am înţeles eu, el nu se numeşte Lupescu, dar poate fi… Hagi nu este dispus să-ţi dea un cec în alb, asta este clar, dar nici nu este împotriva ta. Poate fi un avantaj de care, data viitoare, dacă va fi, nu vei mai beneficia, pentru că data viitoare va fi rândul lui Popescu.

Bazilio (4 comentarii)  •  7 februarie 2018, 21:33

Lupescu isi incepea misiunea cu…Ei, da cu cfr pe care o scotea de 3 ori campioana. Evident banii din ChL dispar intr-o insolventa rezolvata miraculos taman acum, cind burleanu o scoate din nou campioana. Cu acelasi paszkany prosper si nederanjat.

Carol K (146 comentarii)  •  7 februarie 2018, 21:47

Eu nu stiu ce l-ar putea recomanda pe Prunea la sefia FRF… E tare-n plisc,are tupeu,e coleric,vocabular de drojdia peluzei,da cu „saru’mana domn primar,niste bani la baieti se poate ? ” Astea toate nu-l recomanda cu nimic… O sa ajunga presa ori cine va intra in conflict cu interesele lui sa-l regrete pe Burleanu.Din toata Generatia aia faimoasa nu se gaseste unul mai rasarit ? Prunea ? Pe bune ?!?

Bazilio (4 comentarii)  •  7 februarie 2018, 21:53

Lupescu e stupefiat de naivitatea celor ce-l doresc la frf, dar cu un innascut rafinament malefic, se da nehotarit. Si masele adormite tot asteapta…Sa nu uitam, insa, ca nu e un joc de copii mici, pe gica popescu l-a costat libertatea, dezonoarea

Boeangiu Marian (65 comentarii)  •  8 februarie 2018, 1:02

Generatia de aur e a unor sportivi de exceptie dar care din pacate s-au format ca oameni in cea mai neagra perioada ceausista unde au avut statut de exceptati. De aici intelegerea ,tipul de umor cu care abordeaza problema „prieteniilor” din acea perioada, cum erau platiti, prieteniile si „respectul” pentru lorzi, romici,sfincsi. Lumea libera i-a inbogatit dar nu si moral . Au ramas in prietenii si relatii de afaceri cu becali, netoi, paunesti, coposi, stefanipinaltisti si alte jivine ale junglei ,acum, capitaliste. Muschii buni dar creierii insuficient si mai ales incorect antrenati. Daca consideram ca nu am pierdut degeaba atatia ani in biblioteci ,in aule, atunci trebuie sa nu confundam marfa cu ambalajul, calul cu jocheul si sa facem distinctie clara intre meritele sportive ,adevarata competenta(antrenorat , manageriat, etc) si statura morala unde, de fapt ,sunt cele mai mari probleme. Adevarul despre „legende” nu face rau nimanui. Sunt cu bune si rele ca noi toti. Nu sunt perfecti. Au abilitati reale pe care le putem recunoaste, folosi ,exploata si slabiciuni pe care trebuie sa le reparam sau sa le eliminam. Jurnalistii au un cuvant greu de spus . Un exemplu : Lupescu a spus ,prin intermediul unui jurnalist care nu a comentat evenimentul, ca la sediul UEFA unde a avut loc tragerea la sorti a grupelor pentru Liga Natiunilor, „toti din delegatia Romaniei au venit sa ma salute in afara de Burleanu” . Trebuie spus ca atunci cand esti gazda, inalt functionar UEFA, ESTI OBLIGAT DE PROTOCOL SA INTAMPINI OASPETII, IN SPECIAL PRESEDINTII DE FEDERATII. Mojicia imensa ii apartine lui Lupescu ce a incalcat grosolan protocolul si nu lui Burleanu. Scoala, bate-o vina! Dar JURNALISTUL, jurnalistul cum a inteles sa manipuleze faptele?

Urod (270 comentarii)  •  8 februarie 2018, 2:28

Ionuț Lupescu nu va veni la FRF… Asta-i părerea mea, și oricum ar fi o mare prostie din partea lui sa plece din poziția care este acum… Nimeni nu poate schimba peste noapte situația din fotbal… Doar nu vine Lupescu cu o suta de investitori care sa preia echipele din primele patru ligi… Ca doar asa s-ar îndrepta fotbalul românesc, sa vina investitori și vreo cinci milioane de emigranți( pe post de spectatori) , care să-i inlocuiasca pe cei ce sunt plecați din tara… Asta-i problema de fapt, nu sunt investitori și spectatori… Și astea nu se fac peste noapte… Deci, Lupescu sa rămână unde este și sa colaboreze cu viitorul președinte în interesul fotbalului romanesc… Dar cu colaborarea la noi se sta cam prost… Asa să vina doar pentru dorința unora, ca să-l dea jos pe Burleanu este o mare tâmpenie, la care eu nu cred ca Lupescu va adera….

sundance kid (150 comentarii)  •  8 februarie 2018, 4:09

Fosta mea sotie austriaca a fost colega la gradinita , scoala generala , liceul toate germane cu Ionut . A crescut intr-un mediu elevat .

Vali (49 comentarii)  •  8 februarie 2018, 7:15

Cine candidează să nu uite că Gică Popescu a fost arestat cand era aproape ales fără voturi.

Vali (49 comentarii)  •  8 februarie 2018, 7:17

Scuze,fără să se voteze încă…..

Chis Alexandru (105 comentarii)  •  8 februarie 2018, 7:25

Anuntul facut de Ionut Lupescu, legat de raspunsul pe care-l va da saptamana viitoare este unul despul de ambiguu si greu de interpretat. Daca raspunsul sau va fi da, atunci totul va fi ok, iar Burleanu cu siguranta ca se va pierde in neant. Daca insa raspunsul va fi un nu, atunci apar marile probleme, atat pentru Ionut Lupescu cat si pentru Generatia de Aur, pentru ca pe langa marea dezamagire si deschiderea larga a drumului ca Burleanu sa mai stea cel putin un mandat la sefia FRF, potentialul contracandidat al actualului sef de la FRF va mai pierde o saptamana cruciala pentru viitorul fotbalului nostru. In plus, Ionut Lupescu se va expune blamului celor care si-au pus sperantele in candidatura sa. Un om vertical nu „balansa dubitativ”, asa cum a facut Ionut Lupescu.

octvian (109 comentarii)  •  8 februarie 2018, 7:39

Cand sunt atatea dileme, poate apare un nou Burleanu. Atentie la politic. Sa nu uitam ca si Gino a venit tot pe acest traseu.

Marian Gavrilescu (1 comentarii)  •  8 februarie 2018, 7:43

Cristian, chestiunea este foarte simpla. Exista cineva care sa dea in scris si sa garanteze ca Ionut o sa castige? Nu!? Pana nu o sa apara treaba asta, nu o sa candideze. De ce? Este pe un cal prea mare si transmite acolo unde este ca face parte dintr-o elita de mare succes. In situatia in care Razvan Burleanu ar castiga in defavoarea lui, extrem de posibil, si poneiul o sa para prea mare pentru Ionut. Deci… se pregateste pentru data viitoare!

Observator (211 comentarii)  •  8 februarie 2018, 9:23

Ionut poate fi si presedinte al FRF, si membru marcant al UEFA; sa ne amintim, contestatul fost presedinte avea o functie importanta in FRF, pentru care n-a mai primit sprijinul arivistului burleanu! Daca Ceferin a ajuns presedinte UEFA, de ce n-ar ajunge la aceasta demnitate si Ionut? O.

Observator (211 comentarii)  •  8 februarie 2018, 9:58

Scuze, am vrut sa scriu astfel: „fostul presedinte avea o functie importanta la UEFA”!
@ Boeangiu Marian
Ce tampenie, cum sa n-aiba Ionut scoala? Cred este si politicos, ceea ce nu este cazul actualului presedinte, la care aroganta si suficienta sunt mai mari decat orice eventuala calitate (are vreuna?)! O.

Urod (270 comentarii)  •  8 februarie 2018, 11:01

Și încă o precizare… Dacă din toată Generatia de Aur, doar unul singur poate să-l învingă pe Burleanu, înseamnă că stam și mai prost decât ne putem închipui. Dar totuși, exista o explicație…. Ionuț este născut și crescut o perioada bună din viata lui în Austria, acolo unde juca tatăl sau, dacă nu ma înșel….Alta educație, alt caracter care uite ca l-a ajutat în viata… Asta-i diferența de educație și mentalitate, atunci când te naști și crești într-o tara civilizata…. Cam pe când crezi tu Cristi, ca vom fi și noi civilizați macar 50% din ce este Austria, Germania… Etc…. O singura șansă… SA VINA MONARHIA…. Să ții minte asta!!!!…

Vlad (7 comentarii)  •  8 februarie 2018, 17:01

@gabineg: Glenfiddich se bea fara gheata. E un Single Malt. Risipa de Scotch. Isn’t it?

sundance kid (150 comentarii)  •  8 februarie 2018, 20:14

O fi ajuns si acolo dar in bucuresti a facut gradinita germana, scoala generala germana si a terminat liceul german .

Mircea (120 comentarii)  •  10 februarie 2018, 12:29

Off Topic: jocurile olimpice au inceput dar pe prima pagina a site-ul gsp NU STA NIMIC !!!!!!! fcsb, becali, alibec, etc, etc . Si putin tenis cu Simona & co... ASTA ESTE FELUL GSP DE A PROMOVA SPORTUL IN GENERAL ????

di livio (158 comentarii)  •  13 februarie 2018, 9:13

orice comment care nu le convine corifeilor GSP traba sters...ca si orice sondaj care nu ne convine...sau referendum care nu ne convine...ala cu 300 de parlamentari...nu merit atita atentie, mai draga pesedistule...Daum uber alles

Comentează