Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Chin, Kenin

Acum ne putem permite un zâmbet. Terminăm și noi obosiți meciurile Simonei. Ne dor toate. Mușchi, articulații, capul. La fel ca ea simțim cum ne înțeapă ba coapsa dreaptă, ba aia stângă. Dar știam că a fi suporterul Simonei nu […]

...

Celelalte

Tabloul WTA afişează 6 românce în prima sută mondială. Încă. Suntem în compania selectă a naţiunilor de tradiţie ale tenisului. Cehia, Statele Unite, Rusia, Germania, Spania. La ce disciplină ne mai putem lăuda cu aşa ceva? Întrebarea o punem cu […]

...

Sfârșit de coșmar, început de speranță

Prudentă, Simona ne avertiza că urmează un meci greu. Eurosport a inserat o porțiune de interviu cu numărul 1 WTA chiar în debutul meciului cu Kaia Kanepi, când românca tocmai câștigase un game pe serviciul adversarei. Dar Simona anticipase corect, […]

...

Despărţirea de Andy

Retragerea unui mare sportiv se poate consuma în mai multe feluri. În triumf sau în uitare vecină cu indiferenţa. În tristeţe apăsătoare, cuplată cu emoţie grea. Cunoscând personajul, a lui Andy Murray nu avea cum să fie altfel decât tristă […]

...

Oh, merde!

Pe Patrick Ekeng l-au mai ucis indolenţa, nepăsarea, suficienţa, plictiseala şi sictirul pe care unii dintre ai noştri le afişează ca pe nişte medalii. Tuturor acestora li se adaugă şi rasismul, da. Şi, apropo, acelea nu sunt medalii. Sunt tinichelele […]

...

Dincolo de tristeţe

Este lupta Simonei cu ea însăşi. Cu ideile preconcepute ale altora, dar şi ale noastre. Aici iese mereu învingătoare

Permalink to Dincolo de tristeţe
sâmbătă, 27 ianuarie 2018, 3:17

Cuvinte. Tristeţea, oboseala, gustul oribil al înfrângerii. Privirea Simonei. Ochii duşi în fundul capului, din nou tristeţea care strânge ca o menghină. Trebuie şi cuvinte. Nu avem ce să îi reproşăm. Greşit, nu avem dreptul să reproşăm ceva unui om care îşi pune sufletul pe teren. Avem însă datoria să îi fim recunoscători pentru această călătorie spre tărâmuri puţin cunoscute nouă. Sacrificiu, demnitate, curaj, ambiţie nesfârşită, umanitate, credinţă.

A fost mai bună Caroline?
Simona Halep a onorat finala de la Melbourne cu un joc extraordinar. Calitate tehnică, spectacol. Toate finalele ei au avut o poveste în spate. Dramatism, răsturnări de situaţie. Au fost finale epice, cum se zice acum şi la matul din centrul satului. Preferam nişte meciuri terne, cu victorii fără strălucire. Caroline Wozniacki a ştiut să se hrănească din energia Simonei. S-a apărat foarte bine, ceea ce ştiam, dar au apărut şi momente în care a atacat. Ceea ce ştiam mai puţin. A fost mai bună Caroline? Scorul spune că da, atitudinea din teren şi mingile câştigătoare ale Simonei spun altceva. Dacă a pierdut, a pierdut pentru că şi-a asumat rolul celei care impune ritmul, fără să mai aibă însă suportul unei forme fizice impecabile. Dar felul în care Simona a trecut peste durerea din oase, articulaţii şi muşchi este o lecţie inaccesibilă celor mai mulţi dintre noi.

Ceva pentru viitor
Uzura meciurilor de la începutul turneului şi-a băgat capul pe fereastră cam pe la mijlocul setului al doilea. Ca un musafir nechemat. Acea cavalcadă emoţională, psihică şi fizică de la întâlnirile cu Destanee Aiava, Lauren Davis (mai ales) şi Angelique Kerber s-a decontat în finala cu Wozniacki. Aici are dreptate marele campion suedez Mats Wilander, al cărui pronostic dinaintea meciului speram să se infirme ca de atâtea alte ori. Zice Mats, probabil că pasul următor pentru Simona este să înveţe să îşi câştige mai repede partidele din primele tururi la turneele de Grand Slam. Să economisească energie pentru partea de final a acestora. Să nu se mai expună accidentărilor.

Diversificarea jocului
Cu ce rămânem în afară de regrete şi de tot felul de patetisme pe care tastatura parcă le scrie singură? Simona Halep a încercat să ia meciul în mână, să nu mai aştepte. Ţineţi minte finala cu Ostapenko, de la Roland Garros. La fel procedase în faţa Angeliquei Kerber. Nu doar că a încercat, a jucat chiar aşa. Acest tenis comportă riscuri de care o adversară cu tenacitatea Carolinei Wozniacki poate profita. Dar în sine, această schimbare nu este o înfrângere, este o victorie uriaşă pentru Simona. Mult mai echilibrată emoţional, cu un repertoriu tehnic în plină diversificare şi rafinare – vezi ruperile de ritm, vezi „scurtele” (încă departe de perfecţiune), vezi contre-pied-urile sau drive-vole-urile -, Simona se anunţă o jucătoare mai bună şi mai completă la acest încă nou an 2018.

Cuvinte. E timpul să ne retragem în vârful picioarelor. Ştie că nu este singură, i-au arătat asta românii din tribunele arenei Rod Laver. Superbi acei oameni! Mulţumim, Simona, odihneşte-te şi ia-o de la capăt! Şi da, poate că ea, Caroline, a fost mai bună astăzi. Un motiv în plus să nu laşi lucrurile aşa, neterminate.

Comentarii (83)Adaugă comentariu

constantin (199 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 19:56

Simona are tot ce-i trebuie pentru a câştiga un GS. A scris cineva că dacă pierzi trei finale GS înseamnă că ai o problemă. Eu cred că dacă ajungi să joci trei finale GS înseamnă că ai valoare. Hai, Simona!

der_grosse (42 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 20:25

$1 mil de dolari in poseta? ati uitat de el!?

Fuller (2 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 20:25

Simona a castigat ceva ce nu e masurabil in bani… respectul si admiratia multor milioane de spectatori care au urmarit epopeea ei de la AO2018, o mostra de curaj, darzenie si lupta. Si o dovada de transformare pe care o apreciez. Numai marii jucatori au capacitatea sa isi schimbe stilul de joc, desi pot manca o paine buna si fara a face acel efort. Simona de la AO a etalat un joc agresiv, mai riscant, dovedind ca e o jucatoare mai completa decat imaginea pe care si-o crease de jucatoare defensiva in asteptare. Si cred ca stilul ofensiv ii deschide mai mult portile… Serviciul e de asenenea mai bun… ne arata ca ea progreseaza continuu printr-o munca si dorinta pe care am vazut-o la foarte putini sportivi. Mai trebuie sa isi imbunatateasca venirile la fileu care pot castiga punctele mai repede, caci voleul ei nu este comfortabil… si mai ales, sa stie sa joace cu scurte care pot schimba ritmul unui joc de uzura si asteptare, la cre Caroline e maestra. Felicitari ambelor jucatoare pentru finala daruita

haideusicfr (138 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 20:26

Nu cred , Simona e alta ,puternica , a iesit din doua meciuri grele basma curata ,are muschi la maini ,de fapt e toata plina de muschi ,e schimbata in bine.
A avut un inceput excelent de an , apierdut azi finala ,dar tot atat de bine o putea castiga.I-a lipsit norocul ,cu siguranta va castiga.Jocul i s-a imbunatatit , are prim serviciu ,nu face duble ,loveste tare pe ambele colturi ,smatchurile sunt fantastice .Are din pacate inca greseli usoare fara nici un merit de-al adversarelor.Nu-i vine a crede ca e acolo. Se va obisnui. Sa fie prima .
La ora actuala este cea mai in forma jucatoare din lume.

Dan (13 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 20:30

Halep s-a depasit pe ea insasi dar nu si adversara. Simteam ca asa se va intampla. Vorba aia cu inecatul la …mal. Ea reprezinta o afacere de familie 100% si nu avem dreptul sa ne bucuram sau intristam. Nu am ajutat cu nimic dar nici nu pretindem nimic. Cu cat o vad mai des in turnee , cu atat mai mult cred ca Nastase a fost si va ramane Everestul tenisului romanesc la care si noi am contribuit. Cel putin cat s-a pregatit si format in tara. Profesionismul de azi neutralizeaza apartenentele nationale. Chiar Wosniaki, bunaoara, de ea s-au bucurat danezii sau polonezii?! Personal cred ca nu va castiga niciodata un Grand Slam, se va uza in turneee de mai mica anvergura in care aduna bani si puncte, dar va capota atunci cand se joaca istoria acestui sport. Mica, tehnica, ambitioasa, dar cam atat. Sa nu uitam cum s-a chinuit pana la epuizare cu Lauren Davies, o anonima de pe locul 76 ATP. Atunci a ajutat-o norocul care in finala s-a uitat la adversara ei. Cea mai buna jucatoare all time a Romaniei ramane Virginia Ruzici.

Jean-Paul (161 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 21:20

D-le Geambasu,
Daca azi ar fi castigat Halep, sunt convins 1000% ca n-ati mai fi pus intrebarea „daca Halep ar fi fost mai buna decat Wozniacki”, ci ati fi tinut isonul acelor jurnalisti mai convinsi de superioritatea mioriticei noastre si ati fi transat scurt problema: „Halep a fost extraordinara, magnifica, imbatabila, bla bla bla ”
Oare, factorul oboseala nu a avut nici o influenta? Halep e un adevarat „iepurila” pe teren si cred ca n-a fost nici un meci, cu exceptia celui jucat cu Buchard, in care sa nu alerge peste 4-5 km. Apoi, as mai avea ceva de scris: nu voi da nume dar multi jurnalisti, indiferent daca erau de la gazetele de sport sau nu, au facut mare caz ca Halep nu era considerata favorita numarul 1 la castigarea trofeului, nici dupa ce a trecut, cum a trecut, de Kerber. Adica, vreau sa spun, ca jurnalistii nostri le-au interzis, pur si simplu, dreptul la opinie, acelor specialisti sau nu, care n-au crezut in Halep. Ba, mai mult, au catalogat acele opinii ca facand parte dintr-o conspiratie mondiala, avand drept obiectiv destabilizarea psihica a jucatoarei noastre inaintea partidei. M-am crucit pur si simplu citind asemenea aberatii….
Apoi, dupa partida, am avut surpriza neplacuta sa citesc niste „argumente” menite sa explice victoria danezei: cica, acel time-out cerut de Wozniacki la scorul de 4-3 in decisiv, ar fi rupt tempoul lui Halep… Altii au mai plans cu hohote fiindca Halep n-a putut sa valorifice avantajul obtinut (4-3 dupa al treilea break al ei in setul 3), uitand intentionat ca si Caroline a avut de doua ori avantaj 2-1 si 3-2 pe care l-a pierdut dupa rebreakurile Simonei…..

P.S. Oare, mai participa Halep la meciul de Fed Cup cu Canada, sau isi oblojeste gleznele pentru bataliile viitoare???

Jiji (2 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 21:46

In istorie va rămâne Caroline W,câștigătoare în 2018 a turneului de Grand Slam din Australia.Punct.

seba (157 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 22:07

mi-a placut cum a fost prezentata simona in momentul decernarii premiilor: finalista de astazi si o mare campioana ea insasi.

arh. Gheorghe Petrescu (214 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 22:49

„SIMONA HALEP”, am un singur gand pentru tine dupa turneul de tenis din Australia 2018, si anume: ” NU RENUNTA „, caci va veni si in inima ta razele bucuriei castigarii unui turneu „mare”, din Circuitul Mondial de Tenis, Feminin. HAI SIMONA si HAI ROMANIA!

Urod (115 comentarii)  •  27 ianuarie 2018, 23:40

Foarte corect scris….Simona încă nu a ajuns la nivelul ei MAXIM și faptul ca și-a schimbat stilul de joc, arata ca la orice vârstă dacă vrei sa progresezi se poate, dar cu o singura condiție… SA VREI… Iar ea, vrea și din acest moment nu mai este nici un dubiu ca va reuși sa câștige un GM… În tenis, ca să ajungi la nivelul asta, este o munca titanica iar ea are si cu 15-20 cm mai puțin decât adversarele ei… Dacă Simona va studia jocul pe care-l avea Agassi(care eu cred ca i se potrivește perfect) , va găsi mai ușor drumul către un GM….

Boeangiu Marian (42 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 0:13

In afara jocului solid imbunatatit la toate capitolele ,fortei psihice uriase, trebuie remarcata schimbarea spectaculoasa in ceea ce priveste comportamentul. A trecut de la incrancenare ,ciudosenie, la marinimie, umor, deschidere. Poate asta e principala explicatie a progresului in joc. Pe de alta parte ii doresc si imi doresc sa o vad ” trecand pe bautura ” ca de tipsii m-am saturat!

Mircea (91 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 0:27

Simona, chapeau !!

sundance kid (148 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 0:41

SPER SA NU JOACE IN CUPA CONFEDERATIEI SI SA SE ODIHNEASCA ALTFEL DISPARAE SI DE PE LOCUL DOI . ORICUM NIMENI NU A AUZIT DE CUPA AIA !

Alex (6 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 5:31

@ Cristian Geambasu

Inca mai ai tupeul sa scrii despre Simona Halep dupa ce ai scris despre ea anul trecut? Tacerea ar fi mai demna.

ovidiu_3003 (624 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 5:37

…draga dica nu este ura …am favoriti diferiti fata de tine …si cand ai tai ii bat pe ai mei nu ma simt bine …pe Halepoaica n o urasc …vreau sa castige cand nu joaca cu romancele cu care tin …la fel si fcsb …sa castige cand joca in cupele europene …dar nu cu CSU…eu scriu pentru mine si citesc toate comentariile …unele foarte bune …pertinente …ale tale inca nu fac parte din aceasta categorie …dar poate daca nu mai ataci persoane si vei scrie despre sport cine stie ?

arici (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 6:04

Acum am ceva date despre partida. A fost un meci foarte echilibrat in care totalul mingilor invingatoare a fost favorabil lui Caro cu 110-108. In schimb la winners, Simona are un avantaj net 40-25 ! Cu toate acestea ea nu a putut cistiga deoarece la greseli nefortate Simona a gresit de nu mai putin 47 de ori fata de Caro , 28 greseli nefortate. Aici a pierdut Simona meciul, numarul imens al greselilor nefortate indicind faptul ca jucatoarea noastra nu s-a putut concentra suficient si a evoluat sub un stres formidabil. Pe de alta parte serviciul al doilea a fost un dezastru, practic ajutind adversara care a facut o multime de puncte.Oricum , noul stil de joc pe care l-a practicat in ultimile doua partide o face foarte spectaculoasa.Daca staff-ul ei va pune la punct aspectele negative Simona va deveni o jucatoare foarte greu de invins si va putea cuceri cit de curind un titlu de GS.

vio (16 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 8:53

Simona a fost mai buna de cât ea însasi. Asta e sigur.
Restul sunt vorbe.

Anonim (210 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 8:57

N-am vazut toate meciurile, insa Simona a dovedit caracter pe toata durata turneului; totusi, a ratat cateva mingi importante in momente decisive, ceea ce inseamna ca nu si-a invins toti … demonii!
Are destul timp sa castige si un turneu de Grand Slam! A.

Catalynn (27 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 10:11

Domnule Inginer permiteți-mi sa va felicit pt articol! Desigur nu am uitat mojiciile din anii trecuți vis-a-vis de neparticiparea la JO sau deplasarea in Canada, dar sa zicem ca mai greșește omul … :-)))

danz (2 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 10:54

Simona a fost peste orice asteptari. Dincolo de schimbarea atitudinii in teren, care ne-a uns pe toti la suflet, si-a pastrat un echilibru bun. Nu loveste ca Ostapenko cu ochii inchisi, ramanand totusi cerebrala. Echilibrul nu este inca perfect, trebuie sa-si acomodeze corpul la aceasta noua forta mentala. Inca are momente de decuplare in care greseste neasteptat (pentru noi) datorita efortului anterior. Dincolo de orice, prestatia ei la AO2018 a transmis un mesaj clar tuturor jucatoarelor de tenis din lume: „Oricine ati fi voi, ori va spulber, ori mor cu voi de gat”. Vedeti comentariul la cald dupa meci.

Silviu (37 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 13:42

Simona , cu tot talentul ei , nu poate FIZIC sa duca un turneu de Grand Slam ! Nu o ajuta corpul ! Ar fi o minune sa castige un astfel de turneu (si i-o doresc din suflet) !

Lucian (4 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 14:42

A avut multe greseli nefortate pentru ca a incercat sa fie agresiva, decisiva, cum nu este ea obisnuita… Cu timpul se va perfectiona si greselile nefortate se vor reduce. Numai asa va castiga primul GS!

marat (40 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 17:00

Analiza tipic mioritica. Stim foarte bine ca toti au ceva cu romanii. Fata nu poate mai mult. Este o jucatoare de primele 10 locuri WTA, ajunsa datorita unei conjucturi favorabile pe locul 1.

Miertoiu (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 19:26

Esti cea mai buna de la Nadia incoace. Sunt mandru ca sunt contemporan cu tine

dc (13 comentarii)  •  28 ianuarie 2018, 20:04

Fiecare sut in cur e un pas inainte. Forza Simona. La Roland Garros 2018 trebuie sa cada reduta…

Anti CTP (5 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 5:05

Asa e. Daca pierzi 3 finale de GS, ai o problema. Chris Evert a pierdut 3 finale de GS, inainte de a-l castiga pe primul. Si altele, dupa!

daniel (13 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 8:50

per total, 16 la 16 la game-uri! Karoline nu a fost mai buna! ci chiar a fost condusa cu 16 la 15!

Dumitru (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 10:55

Inca o data felicitari domnule Geambasu. Doar cine nu simte romaneste, si nu numai, poate gandi altfel. Toata consideratia pentru zeita noastra cu ochi de culoarea cerului, senin, ca si sufletul ei. Iar ce mici, mici si la suflet, lasati-i sa vorbeasca doar pentru ei. Doar asa in aceasta lume vor dispare singuri. Chiar si platiti de catre cei interesati sa denigreze cu orice pret realizarile romanesti.Oricum sunt penibili.

aciduzzo (117 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 11:38

Si Olanda a pierdut trei finale mondiale la fotbal! Dar fotbalul a ajuns unde a ajuns azi datorita ei! Cu Simona lucrurile sunt doar un pic diferite…..un mondial la fotbal se diputa odata la patru ani…pe cand un Grand Slam …….aici sunt patru pe an!! Simona inca e tanara si are destul timp in fata sa castige un G S. Plus ca a inceput sa joace un tenis foarte apropiat de ceea ce se cere in materie de sportul asta pentru a cuceri un GS! Pai felul in care a jucat la AO eu nu l-am mai vazut niciodata la ea! Ataca, loveste, preseaza, inghesuie adversarul….e adevarat, asta necesita forte si resurse, dar daca e fata isteata si intelege sa trateze toate meciurile la fel…sa nu mai aiba sincope care s-o tina pe teren cate trei-patru ore…atunci va castiga lejer orice GS mai putin Wimbledonul care asta e facut pentru altceva si altcineva….iarba e ceva cu totul si cu totul special…..vorba lui Agassi( de la care ar trebuie sa se inspire foarte mult Simona)…,, e buna pentru vaci nu pentru jucat tenis pe ea”!!! Altfel….BRAVO SIMONA, felicitari, ai aratat ca stii si altceva nu numai sa fii perete…..turnee de GS vor mai veni in cariera ta asa ca …..sus capul…..vorba lui Whitman…,, bataliile se pierd exact in acelasi spirit in care se si castiga”

aciduzzo (117 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 11:47

Si revin doua minute……nimic depre CSM…vad….au batut Gyorul de le-a sunat apa-n cap….nimic despre Cristina Neagu….despre Gorbitz si Mork nimic…..ne-a luat valul cu Simona…..in mai anul acesta poate vom avea doua bucurii….una Simona la RG si alta cu CSM in final four cu Liga castigata de Neagu & comp!!!

basencu (3 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 17:17

In Anglia joci cu stadionul plin chiar daca esti pe locul 15, cand echipa lupta tot meciul, atat cat poate, fizic si tactic.
Sa lasam tristetea, noi cum bine zici ,,e timpul să ne retragem în vârful picioarelor” si sa asteptam cu bucurie urmatorul meci in care STIM ca va da totul.
Si cand ne retragem in varfurile picioarelor, de regula cu coada intre picioare, sa invatam cu toti de la ea, macar sa amanam renuntarile cu o secunda, sa avem incredere chiar daca suntem aproape exclusi sau anulati, sa zambim cand suntem zob.

Comentează