Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Chin, Kenin

Acum ne putem permite un zâmbet. Terminăm și noi obosiți meciurile Simonei. Ne dor toate. Mușchi, articulații, capul. La fel ca ea simțim cum ne înțeapă ba coapsa dreaptă, ba aia stângă. Dar știam că a fi suporterul Simonei nu […]

...

Celelalte

Tabloul WTA afişează 6 românce în prima sută mondială. Încă. Suntem în compania selectă a naţiunilor de tradiţie ale tenisului. Cehia, Statele Unite, Rusia, Germania, Spania. La ce disciplină ne mai putem lăuda cu aşa ceva? Întrebarea o punem cu […]

...

Sfârșit de coșmar, început de speranță

Prudentă, Simona ne avertiza că urmează un meci greu. Eurosport a inserat o porțiune de interviu cu numărul 1 WTA chiar în debutul meciului cu Kaia Kanepi, când românca tocmai câștigase un game pe serviciul adversarei. Dar Simona anticipase corect, […]

...

Despărţirea de Andy

Retragerea unui mare sportiv se poate consuma în mai multe feluri. În triumf sau în uitare vecină cu indiferenţa. În tristeţe apăsătoare, cuplată cu emoţie grea. Cunoscând personajul, a lui Andy Murray nu avea cum să fie altfel decât tristă […]

...

Oh, merde!

Pe Patrick Ekeng l-au mai ucis indolenţa, nepăsarea, suficienţa, plictiseala şi sictirul pe care unii dintre ai noştri le afişează ca pe nişte medalii. Tuturor acestora li se adaugă şi rasismul, da. Şi, apropo, acelea nu sunt medalii. Sunt tinichelele […]

...

Ultimul adversar al Simonei. Corectitudinea politică

Pentru că şi-a lăudat adversara din primul tur de la Melbourne, comparând-o cu Serena, Halep este suspectată de rasism. Nu ne mai facem bine!

Permalink to Ultimul adversar al Simonei. Corectitudinea politică
marți, 16 ianuarie 2018, 6:40

Fiţi atenţi ce vorbiţi! Cum vorbiţi, unde vorbiţi, cu cine. Simona, bagă de seamă, accidentarea la gleznă s-ar putea să fie cea mai mică problemă a ta la Melbourne! Fiindcă misionarii corectitudinii politice nu dorm. Ei veghează şi ne amendează ieşirile în decor. Aluziile rasiste, trimiterile sexuale, atitudinile xenofobe! Şi dacă toate astea nu sunt decât în mintea lor, ei tot le amendează.

Ce s-a întâmplat de fapt? De fapt, nu s-a întâmplat nimic. Simona a vorbit la conferinţa de presă succesivă întâlnirii cu foarte tânăra australiancă Destanee Aiava. Pe care a învins-o în două seturi, 7-6, 6-1. Întrebată ce părere are despre adversară, Simona Halep a spus următoarele:

„Este foarte talentată. Este puternică şi cred că în viitor va fi foarte bună. E tânără. Mult noroc! Pot spune că seamănă puţin cu Serena. Loveşte mingea foarte tare. Este o fată puternică. Sigur va fi bună pe viitor”

Despre culori
Toate bune, frumoase şi politicoase. Ba nu. Avalanşă, dragi tenismene şi „tenismene”! Reţelele de socializare au luat foc, fiindcă vorbele româncei au fost interpretate ca un atac rasist. Cum adică seamănă cu Serena? Ce vrei să zici? Că are culoarea americancei? Şi cum adică e puternică precum Serena? Asta de unde vine? Adică sugerezi că negrii sunt mai puternici decât albii, că sunt mai animale, nu? Bine, comentariile nu au sunat chiar aşa, domnii şi doamnele care oficiază în numele corectitudinii politice practică un limbaj nuanţat, insidios. „Halep spune că Aiava seamănă cu Serena şi că loveşte ca ea. Probabil că nu a vrut să sune rasist, dar cam aşa se înţelege”, comentează cineva. Altcineva, desigur foarte tolerant, o avertizează pe Simona: „Ca să ştii, Simona, Destanee Aiava nu seamănă deloc cu Serena. Verifică-ţi gleznele şi informaţiile”. Subtil, ce mai!

Groapa de gunoi a memoriei
Ştiu, n-o s-o scoatem la capăt nicicum. Cei care cred în valorile polliticaly correctness vor mirosi în rândurile de faţă nu mugurii, ci fructele unei atitudini învechite, care vede culori, diferenţe între genuri, etnii, popoare. Pricepeţi, tot chestii din astea care trebuie aruncate la groapa de gunoi a memoriei, înainte de a ajunge în haznaua istoriei. De aceea, poate mai util ar fi să vă povestesc ceva despre o conaţională a lui Destanee Aiava. Aceasta se numeşte Evonne Goolagong şi a fost o mare jucătoare de tenis a anilor ’70. Precoce în ale performanţei, câştigătoare a 7 turnee de Grand Slam la simplu, plus alte 7 la dublu, Evonne Goolagong era considerată o apariţie exotică în circuitul tenisului mondial acum 45-50 de ani.

Exemplul Evonne Goolagong
Descendentă a unei familii de aborigeni şi percepută/promovată ca atare, Evonne şi-a purtat originea cu naturaleţe şi veselie, într-o lume mai puţin interconectată, dar în care mâncarea încă avea gust, fumătorii nu erau consideraţi principalii vinovaţi pentru poluarea planetei şi pentru cancerul pulmonar al nefumătorilor, o lume în care heterosexualitatea şi homosexualitatea purtau nume precise şi nu deveniseră temă de modă vestimentară. Vezi opţiunea pentru culoarea roz a firmei Nike, care la Melbourne şi-a îmbrăcat campionii în culoarea definitorie a comunităţii gay, comentată documentat şi cu umor de colegul Mitruţ Docan. Ca şi Evonne Goolagong, Destanee Aiava nu provine dintr-o familie de „albi”, ci dintr-una cu origini samoane, o minoritate etnică răspândită în Australia şi Noua Zeelandă, în Oceania în general. Asta nu o face diferită în sine pe Aiava, nici nu o ajută, dar nici nu o împiedică în realizarea visului ei de a deveni o mare jucătoare.

Aiava însăşi se vede un fel de Serena!
Şi poate că va deveni într-o bună zi. Ironică involuntară cu apărătorii ei, Destanee însăşi s-a declarat mai demult o admiratoare a Serenei. Mai mult, speră să îi calce pe urme fiindcă un meci al Serenei a fost cel care a determinat-o să se apuce de tenis. Totul spus negru pe alb. Greşit, cum adică negru pe alb? Poate gri, poate roz. Dar o mărturisire a lui Destanee sună altfel rostită de ea, nu de Halep. Care Halep este ea însăşi membră a unei etnii istorice minoritare a poporului român. Simona aparţine comunităţii aromâne. Descendenţă care nu o face mai bună, mai rea sau mai puţin româncă decât nativii de veacuri din Traian şi Decebal şi Gerula. Ea nu este numărul 1 mondial fiindcă este „machedoancă”, deci mai ambiţioasă, cum cred partizanii stereotipurilor. Este numărul 1 pentru că a muncit mult şi are talent. Punct.

Înainte, cu ere geologice în urmă, articolul s-ar fi încheiat probabil cu clasicul „Mare Ţi-e grădina, Doamne”. Acum nu merge, căci vin unii şi te întreabă cine trăieşte în grădină, că oamenii nu. Şi se simt atacaţi liber cugetătorii şi ateii. Se potriveşte perfect însă franţuzescul „La vie en rose”. Deşi unii o vedem albastră.

Comentarii (72)Adaugă comentariu

adi_stelistul (320 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 8:49

Culmea este ca, daca am analiza pana la capat peroratiile preotilor corectitudinii politice, ei insisi se fac vinovati de rasism. Daca eu spun despre o persoana de culoare ca e de culoare (adica are pielea neagra, lasata de natura, asa cum unii au par blond, altii saten, altii negru, iar ochii unii ii au verzi, caprui, albastri), acestia vor sari ca arsi sa-mi explice ca am fost rasist. Prezumand ca e ceva peiorativ in afirmatia mea! De ce nu prezuma ca e o tenta admirativa acolo? Sau una perfect neutra, asa cum e? De ce lor li se pare ca a spune despre o persoana ca e de culoare ar fi o injurie, Dumnezeule mare? Nu cumva tocmai ei au o problema presupunand asta?

Bunicu (13 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 9:19

Măi omule unde trăiești nu ai vazut că fata sa simțit onorată ca a fost lăudată de Simona,ce faci tu acolo dormi și cind te ai trezit ai vazut partea rea a problemei.

groparulclown (22 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 9:29

@Neagu Za best: Domnule esti un "idiot savant" minus partea de savant. @Geambasu: "fumătorii nu erau consideraţi principalii vinovaţi pentru poluarea planetei şi pentru cancerul pulmonar al nefumătorilor" prima parte probabil ai scos-o de la aceeasi comentatori de pe Twitter, a doua SUNT. "o lume în care heterosexualitatea şi homosexualitatea purtau nume precise şi nu deveniseră temă de modă vestimentară." De ce, astazi nu sunt bine definite? Iar subiect de moda este pentru ca voi l-ati facut. Exact ca si acest articol. Bazaconii de pe net. Si ne miram de Trump...

17 Nentori Tirana (546 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 9:56

Neagu#theBest, muta-te-n ... in est ! ----------------------- Simona are ocazia sa mutumeasca repetat publicului - ideal ar fi sa puna aceeasi placa si dupa finala - pentru sprijinul acordat inca din prima partida cu fata aia ... al carui nume ii scapa mereu dar care va ajunge la fel de buna ca sotia lui Putin !, - de o frumusete rapitoare - daca va trece la balet.

Viorica Alexandru (3 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 10:27

asta era subiect ? Ati scos niste comentarii ale fanilor australieni de la subsol... Este ca si cum ati scoaste comentariile postacilor de la noi... si le-ati face titlu de ziar...

Ned (5 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 10:31

citesc si rascitesc articolul si nu stiu unde sa-l plasez... Prima reactie este: Geambasu nu cunoaste esenta si de unde provine asa zisa corectitudine politica. A doua reactie este: de ce un asemenea articol ca raspuns la cativa tweets , tweets care nu reprezinta pe nimeni ?? Twiter este un mijloc de comunicare in masa, iar eu cred ca lumea stie foarte bine sa faca diferenta intre cativa idioti si restul, Geambasu nu ;) Geambasu trebuie sa traga singur concluziile, cititnd reactiile la articol.

Maxentiu (37 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 10:39

Au aparut aceste comentarii in gazete de larga circulatie? Apartin ele unor lideri de opinie apreciati pentru pozitiile lor reprezentative si responsabile? Poate ca gresesc, dar ele apartin unor anonimi de pe twitter, o platforma pe care orice biped se poate exprima, si nu neaparat articulat. In aceste conditii, nu ei gresesc ca-si dau cu parerea, ci dvs., ca le acordati o importanta disproportionata.

adrian (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 10:41

In toata presa din australia Destanee Aiava a fost numita viitoarea Serena, absolut toti,aia nu au fost rasisti? Eu cred ca asta a si fost motivul pentru care a comparat-o cu ea. Acu nu mai putem sa ne cacacam pe noi ca daca iese negru suntem rasisti. Asa s-a facut mare drama si cand prostisoru de Nastase a facut gluma cu copilul Serenei. Adevarul este ca Negrii in general sunt mai rasisti decat albii , dar la ei nu se cheama rasism cand ne fac in toate felurile

alexandru Miron (3 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 11:49

Domnule Geambasu, Îmi place cum scrieti, va citesc cu interes editorialele/articolele din Gazeta Sporturilor. O mica observatie (sunt sigur ca a fost un lapsus calami): expresia este or politically correct or political correctness; in primul caz este adverb, in al doilea - adjectiv.

Cristian Geambaşu (777 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 13:24

Corect, mulțumesc!

Cipinho (31 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 13:49

Desi Simona si-a imbunatati vizibil cunostiintele de limba engleza fata de acum cativa ani, inca mai trebuie sa invete ca engleza este o limba mult mai putin complicata decat romana sau franceza, in engleza un singur cuvant poate avea zeci de sensuri dar totusi anumite cuvinte precum "look" au un sens principal, si anume aspect fizic. cand Simona a spus "she looks like Serena" sunt convins ca n-a vrut sa spuna ca are aceeasi culoare si aceleasi origini :D putea totusi sa spuna "her playing style reminds me about Serena" sau "playing with her reminded me of Serena"

ticbis (78 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 14:40

Domnule Geambasu, asa-zisa conotatie rasista a declaratiei Simonei n-a fost astfel inteleasa si interpretata decat de catre publicatiile din Romania, in frunte cu GSP, al carui angajat sunteti. Din lipsa de subiecte (este pauza la fotbal), ati publicat comentariile unor anonimi de natie australiana de pe blogurile si retelele sociale in care astia isi varsau laturile si frustrarile. Era mai simplu daca faceati o compilatie a jignirilor si acuzelor la adresa Simonei postate de romani chiar pe articolele de pe GSP; va asigur ca sunt cu mult mai virulente si mai dezgustatoare! Ati inventat un "caz" si acum aveti subiect de editoriale prin care sa combateti "la greu" ideea de "political correctness", in conditiile in care nicio oficialitate sau personalitate din tenisul mondial n-a dat o asemenea interpretare aiuristica declaratiilor Simonei! Cu alte cuvinte, ati aruncat o piatra in balta puturoasa a dejectiilor umorilor de pe net si v-ati bulucit tot voi s-o scoateti; totul pentru click-uri si pentru rating. Ati intrecut masura bunului simt si nici nu va trece prin minte ce deserviciu faceti sportului romanesc si sportivilor Romaniei! Nu-mi dau seama pana unde poate ajunge golania pe care o promovati, nici nu vreau sa-mi imaginez consecintele viitore pentru sport; nu stiu cati bani castigati de pe urma asta si nici cu ce "faima" gazetareasca va alegeti, dar in mod sigur ceea ce faceti voi este orice, numai jurnalism, nu!!! Nu stiu daca Ioanitoaia sau Tolontan va indeamna la asa ceva (nu m-ar mira deloc daca ar fi asa) sau daca o faceti de capul vostru fara stirea lor, dar ziarul asta a ajuns jalnic si penibil. Simona este sistematic balacarita, injurata, discreditata, dispretuita, facuta albie de pprci in mii de comentarii de pe site-ul asta si dvs nu ati catadicsit niciodata s-o protejati de dejectiile unor dementi; in schimb va faceti de lucru s-o "aparati" de indivizi de acelasi nivel cu "ai nostri", dar australieni de data asta, care isi balesc la randul lor pe retelele si pe blog-urile de pe net aceleasi ***. Interesant este ca ati inventat un caz citind ce scriu australienii pe blog-uri, desi de cativa ani sunt mii de astfel de comentarii chiar pe GSP, postate de romanii nostri :))) Sa va fie rusine!!!

alex (21 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 14:53

Dle NR, Australia a fost descoperita de olandezi, dar colonizata de catre englezi, incepand cu anul1788, cand o flota condusa de Arthur Philip a adus acolo englezi care populau penitenciarele, prntru crime faptr grave.

ticbis (78 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 15:31

@alex: Corect, Australia a fost colonizata de catre Imperiul Britanic incepand cu 1788, odata cu primele transporturi de condamnati britanici la deportare pe viata (criminali, hoti, prostituate, etc), insotiti si paziti de numeroase efective de garzi, ofiteri si soldati ai armatei engleze, stramutati acolo cu familiile lor cu tot. A fost o alegere oarecum fortata, pentru ca pana in 1776 Anglia isi deporta condamnatii in America, in special in zona Arhipeleagului Caraibelor, aflate in posesia Imperiului Britanic. In 1776 Statele Unite si-au cucerit independenta fata de Anglia si Imperiul Britanic n-a mai avut alt loc unde sa-si deporteze condamnatii decat in Australia si, partial, in Noua Zeelanda. Gena australienilor de azi de aici s-a nascut; sunt un popor de toata stima, inteligenti si muncitori si au un nivel de trai pe care romanii n-o sa-l atinga nici peste o suta de ani; dar de acolo se trag...

Anonim (210 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 17:55

Dupa parerea mea, acordati o prea mare atentie tenisului, mai ales celui feminin. Sigur, aici stam cel mai bine, dar este o oarecare diferenta fata de cel masculin (mai ales prin imprevizibilul rezultatelor), acesta din urma fiind si mai spectaculos, cu personalitati care raman in "cartea de aur" a acestui sport! Toti isi vor aminti de Federer, Nadal, Djokovic, Murray (la fel ca de "gigantii" din trecut), dar nume ca Svitolina, Ostapenko, Bouchard, Goerges, Stephens si mai stiu eu care vor "spune" ceva peste 15 ani? A.

NR (16 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 18:43

Dlor Alex, Ticbis, bună seara. Primul care a pus piciorul pe mal a fost piratul William Dampier cu nava lui, Roebuck. Din cauza poveștilor sale negative, interesul britanic pentru Australia a scăzut repede. Doar o sută de ani mai târziu, căpitanul James Cook a fost însărcinat de către Admiralitatea Angliei să revendice o mare parte din ,, Țara Mare a Sudului ". În rest aveți dreptate:)

Mircea (91 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 18:54

@Anonim: zau ?? Serena williams, steffi Graf, Monica Seles, Martina Navratilova... astea-s nu-s nume mari care raman in istoria tenisului ?? Ca ti-o place tie mai mult tenisul masculin, asta este o chestie de gust.

Anonim (210 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 19:19

@ Mircea Am mentionat numele pe care le-ati scris dvs.? Ma refeream la cateva fete care acum castiga cateva turnee (chiar si de mare importanta), dupa care raman in atentie prin frumusete (Bouchard) sau printr-o inconstanta proverbiala! A.

Alexandru Ionescu (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 21:00

Daca nu cumva ma insel, dl Cristian Geambasu facea niste comentarii foarte politicaly correct la adresa domului Ion Tiriac. Cand Nastase a inmanat trofeul la Madrid, iar presa a comentat negativ, Tiriac a raspuns: dar cine ati fi vrut sa inmmaneze trofeul, Babalungu? Iar Cristian Geambasu a avut niste comentarii la Digisport de genul: remarci rasiste ale lui Ion Tiriac, Babalungu probabil ca este un african cu cercei in urechi, etc. La Digi sunteti foarte politicaly correct, stimate domn.

Lae (2 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 21:03

Tot am zis eu : Lumea Euro-Satanica si Asociatii lor au intrat in.....IRATIONAL. Restul Lumii - e timpul sa inceapa ai ignora; in politica, ideologie a dezbate cu ei e ca si cum vorbesti cu un bolnav mintal. Asta e.

Constantin (24 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 21:07

Foarte bun atticolul scurt si la obiect. Felicitari domnule Geambasu, va pastrati gandirea limpede si simtul umorului intr-o lume cu reguli tot mai tulburi si imprecise, in care toata lumea acuza si banuieste.

Adu (54 comentarii)  •  17 ianuarie 2018, 22:26

cum ar fi daca as zice ca GSP e suspectata de manelism, pentru titlul "Halep cauta razbunarea cu Bouchard"?! Simona nu a zis nici macar ca spera la revansa, dar GSP foloseste manelismul in titluri, si il pune pe seama Simonei. Unde e sportivitatea in titlurile GSP?

Comentează