Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Liniştea zen a lui Gardoş

Fostul fundaş al Stelei a rămas acelaşi om echilibrat. Şi emite ideea că fotbalul nu-i cel mai important lucru. Frumoasă teorie, dar falsă

Permalink to Liniştea zen a lui Gardoş
vineri, 9 iunie 2017, 10:43

Florin Gardoş putea fi povestea de succes a unui român plecat să muncească în străinătate. Ţin minte un documentar englezesc de acum vreo trei ani, realizat la scurt timp după transferul fundaşului stelist la Southampton. Era un film lucrat profesionist, nu dintre acelea cu falşi traficanţi de arme sau de carne vie. Nu că nu am avea şi din ăia adevăraţi. Gardoş apărea în documentar alături de alţi compatrioţi care lucrau în Regat. O masterandă la Oxford, un tânăr inginer specializat în IT angajat al unei firme de profil de mare succes, un întreprinzător care îşi deschisese un mic magazin alimentar cu produse tradiţionale româneşti.

Accidentarea
Alături de cei enumeraţi, Florin vorbea despre idealurile sale în viaţă. Lucruri simple, de bun-simţ. Realizare profesională şi materială, integrare, liniştea de a putea evolua într-un mediu în care ţi se recunosc meritele. Totul părea desprins dintr-un clip publicitar, ceva de genul „Anglia, România de dincolo de Canalul Mânecii”, cu oameni curaţi la minte şi la trup, adoptaţi fără rezerve într-o ţară cu alte standarde, cu alt nivel. Nu ştiu cum au decurs lucrurile pentru ceilalţi, poate visul a continuat. Pentru Gardoş urma o accidentare gravă, la genunchi. Pentru un fotbalist, ruptura ligamentelor poate fi sinonimă cu finalul carierei. Este ca şi cum chirurgului începe să-i tremure mâna, iar violonistului i se încleştează degetele pe arcuş.

Care este sensul convocării?
A surprins convocarea lui Gardoş pentru partidele cu Polonia şi cu Chile. Pe mulţi i-a contrariat, ba chiar i-a enervat. Ce caută acest pacient la lot?, a fost tonul. Este, fără îndoială, un gest recuperatoriu al lui Christoph Daum, faţă de un jucător care a strâns doar 18 meciuri în cele 3 sezoane petrecute la Southampton. După pauza de un an şi jumătate cauzată de accidentare, Florin Gardoş a reintrat în echipa antrenată de francezul Claude Puel, demis între timp, la dezastrul din Cupa Angliei, contra lui Arsenal, 0-5. De atunci, de luni bune, numai apariţii la echipa a doua a „Sfinţilor”, supranumele lui Southampton. Ce va însemna pentru Gardoş această mână întinsă de o naţională care are ea nevoie de mai multe mâini care să o susţină? Relansarea carierei? Vor fi cei de la Southampton receptivi la mesajul lui Daum?

Un adăpost de peste două milioane. De pounds
Am citit atent interviul cu Florin Gardoş al colegului Justin Gafiuc. Am regăsit acelaşi personaj echilibrat, calculat, liniştit. Poate prea liniştit. „În plan personal, totul a mers bine. Astea sunt chestiuni mai importante în viaţă decât fotbalul”. Stop! Cred că aici Florin al nostru, care susţine şi că nu prea îi pasă ce vorbeşte lumea, se află într-o mare eroare. În plan personal, le-a mers bine lui şi apropiaţilor nu doar graţie armoniei din familie, ci pentru că se află la adăpostul unui salariu anual de 2.019.000 de lire sterline, adică peste 2.300.000 de euro. De acolo vine armonia. Şi da, este meritul lui că a ajuns la acest salariu. Da, dar nu doar al lui, ci şi al echipei care l-a propulsat, al oamenilor de la Steaua care au avut încredere în el, al agentului. Deci este vorba mai ales despre fotbal, nu despre fotbal ca apendice al stării zen pe care o trăieşte Gardoş. Asta e ordinea corectă a lucrurilor.

Naţionala nu este sinecură!
Mai este vorba şi despre noroc în viaţă, pentru că Gardoş a nimerit în cel mai bine plătit campionat din lume. Obscen de bine plătit zic unii. Prin fotbal, unii dintre semenii noştri mai talentaţi decât noi ajung să trăiască foarte confortabil. Nu trebuie să fim invidioşi, chiar nu! Doar să le atragem atenţia că o convocare la echipa naţională este un premiu care trebuie întors prin sacrificiu fotbalistic, nu o sinecură subînţeleasă. Oricât de sărac în valori o fi fotbalul nostru, oricât de mici or fi cluburile la care mai mult nu evoluează potenţialii lui concurenţi pe postul de fundaş central, există destui jucători valizi în România care poate şi-ar fi dorit şi ei o convocare. Asta mi se pare că ar trebui să înţeleagă prietenul nostru Gardoş din gestul lui Daum. Uneori, în viaţă este sănătos să fim şi mai neliniştiţi, şi mai anxioşi, dragă Florin! Ne mai activează.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

alex (1 comentarii)  •  9 iunie 2017, 10:58

bun articol , dar mai ales adevarat

Liviu (48 comentarii)  •  9 iunie 2017, 11:35

Plus 1! De acord cu autorul!

Adyos (13 comentarii)  •  9 iunie 2017, 11:47

Gardos are dreptate. Iar domnul Geambasu degeaba filozofeaza cine merita o convocare la echipa nationala si cum ar trebuii sa gandeasca. Nu e treaba ta, nenea Gemabasu, e decizia lui Christof Daum :)

Adyos (13 comentarii)  •  9 iunie 2017, 12:06

Inca ceva: Steaua nu l-a propulsat pe Gardos. A platit cateva mii de euro Chiajnei, i-a dat cateva mii de euro salar pe luna. Dar cand avea nevoie de incredere nu i s-a acordat. Au jucat Varela si Chiriches fundasi centrali, pana cand l-au vandut pe cel din urma pe multi bani. Si multi bani au incasat si pe Gardos la transfer, cam 4 salarii anuale ale lui. Buna afacere. De agentii care si-au umplut buzunarele nici nu mai vorbesc. E ok, e business, dar trebuie vazut ca atare. Nimeni nu datoreaza nimic nimanui.

mg (232 comentarii)  •  9 iunie 2017, 13:25

Ar fi interesantă o listă a celor care şi-au asigurat liniştea familială, fiind exportaţi din Ghencea, din 2003 încoace.. Să nu le ceară "Talpan & comp" daune pentru folosirea abuzivă a numelui Steaua.. Poate deschidem o listă şi pentru cei care vor urma celaşi traseu, plecând de la echipa CSA..

mircea_deca (14 comentarii)  •  9 iunie 2017, 13:43

lasati oamenii sa creada ce vor .....ati inteles

helioglobalus (21 comentarii)  •  9 iunie 2017, 14:57

Domnule Geabaşu, sunt un fan al Sfinţilor, de unde aveţi informaţia că dl. Puel a fost demis? În ceea ce îl priveşte pe Florin, pe forumul echipei unii au şi uitat de el, cel mai frumos cuvânt fiind "liability ", păcat!

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  10 iunie 2017, 6:29

...da ...adevarat ...fotbalul e mai important ca viata...

constanteanul (9 comentarii)  •  10 iunie 2017, 11:57

Nu înțeleg de nu ar trebui să fim invidioși sau chiar revoltați de salariile obscene ale forbaliștilor ? Faptul că niște golănași de cartier sunt plătiți demențial de bine doar pentru că lovesc o bășică, în timp ce oamenii de știință ar trebui să câștige premiul Nobel pentru a încasa o singură dată o sumă similară mi se pare o grozăvie, una din multele care ne apropie de maimuțe și nu de homo sapiens.

petro Burgener (65 comentarii)  •  11 iunie 2017, 19:41

Poate nu stiu eu dar tot nu inteleg de ce a fost selectionat Gardos? A avut un sezon extraordinar si nu stiu eu? Acelasi lucru si despre Grozav! In continuare, ca si ceilalti predecesori ai lui, Daum nu foloseste cei mai in forma jucatori, titulari la echipele de club! Oare Budescu nu merita sa joace? Alibec nu? Daum a jucat la egal, si-a facut calculele si in mod sigur a mizat pe trei puncte diferanta intre noi si Danemarca si Muntenegru dupa aceste meciuri de sambata, pentru ca apoi sa forteze victoria cu cele doua! Din pacate pentru el prea multi il vor afara de la echipa, chiar si unii jucatori ai Romaniei!

Comentează