Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Lovitura Niculescu

Monica Niculescu a pierdut greu la Serena Williams în turul secund la Indian Wells. 5-7, 5-7. Greu ca scor, consistent ca naraţiune sportivă. Am respirat uşuraţi. Ne aşteptam la o execuţie sumară, a fost o luptă. Ştim. Înfrîngerile nu trebuie […]

sâmbătă, 14 martie 2015, 5:55

Monica Niculescu a pierdut greu la Serena Williams în turul secund la Indian Wells. 5-7, 5-7. Greu ca scor, consistent ca naraţiune sportivă. Am respirat uşuraţi. Ne aşteptam la o execuţie sumară, a fost o luptă. Ştim. Înfrîngerile nu trebuie aplaudate. Şi în general este bine să înveţi din victorii, nu din meciuri pierdute. Mesajul este foarte american, mai ales cînd se petrece în America, ţara aceea care ştie să celebreze învingătorii. Cum ar fi Serena Williams. Liderul absolut al clasamentului feminin este o învingătoare pursînge, căreia i-a ieşit în cale o jucătoare din România, alta decît Simona Halep.

Ce îşi putea propune Monica altceva decît „să facă o figură frumoasă” în faţa Serenei, aclamată pe imensa arenă de la Indian Wells? Era un moment special, condimentat cu lacrimi din partea campioanei şi cu cenuşă în cap din partea publicului. Ştiţi istoria, nu o dezvolt. Ar fi interesant totuşi să povestim un pic despre lovitura de dreapta a Monicăi. Atît de unică în circuit şi atît de atipică. Şi de contre coeur, dacă acceptaţi un franţuzism desuet. Acel slice de forehand care l-a uimit şi l-a contrariat pe John McEnroe.

Fostul mare campion stătea alături de patronul turneului, Larry Ellison, atunci cînd Monica a pus o scurtă cu lovitura ei de dreapta. Serena a reacţionat ca un televizor cu lămpi, iar McEnroe a repetat de cîteva ori cu mîna în aer gestul tehnic al româncei. Era uluială. Şi uimire amestecată cu admiraţie. Şi parcă foarte multă mirare. Ca destui dintre noi, fostul multiplu cîştigător de la Wimbledon şi US Open nu înţelegea. Cum să îţi faci o armă redutabilă tocmai dintr-o lovitură nu doar atipică, ci şi nerecomandată, la limita dintre tenis şi squash? Cum a ajuns românca la ea? O elevă prea încăpăţînată? Un antrenor prea îngăduitor atunci cînd Monica era doar un copil? Sau un vizionar?

Mister. Ciudăţenie care o personalizează pe Niculescu în circuit. Şi, cine ştie?, poate că lovitura ei atît de netenisistică, la graniţa cu lipsa de îndemînare a pleziriştilor, va face carieră. Va fi adoptată de marile vedete ale circuitului. Lovitura Niculescu. Niculescu’s shot. Nu rîdeţi!

Comentarii (20)Adaugă comentariu

dan (71 comentarii)  •  14 martie 2015, 18:12

Niculescu loveste slice pentru ca nu stapaneste lovitura de dreapta. Modul in care loveste mingea nu denota un stil, ci carente mari in acest sport.

Tivireli (9 comentarii)  •  14 martie 2015, 18:23

Pt.Dan: Daca ai cunoaste bine pe Monica, nu ai spune ca are carente. Pana la 14 ain lovea normal cu dreapta, dar din cate stiu are o problema de biomecanica ce nu-i permite sa performeze cu forhandul. Monica este foarte tehnica, iar dreapta ei de acum nu-i un slice clasic, ci personalizat, care face ca mingea sa nu sara mult.

floben (1 comentarii)  •  14 martie 2015, 18:37

Daca ati urmarit tot meciul, cred ca ati observat ca Serena a incercat si ea lovitura „atipica” a Monicai si a castigat punctul. Pana la urma asa a inceput, la atletism sa se sara cu spatele la stacheta, la proba de inaltime.

cornel cenuse (2 comentarii)  •  14 martie 2015, 18:40

felicitari pentru aceasta scriere – cred ca este cea mai reusita citita de mine si semnata de Cristian Geambasu.

anti… (32 comentarii)  •  14 martie 2015, 18:46

a jucat superb Monica noastra,diferenta s-a facut pe partea mentala. A jucat mai frumos decit Serena, a luptat si nu s-a facut de rusine.Merita felicitari,a fost ghinion ca tocmai ea sa fie adeversara Serenei la revenirea dupa 14 ani ,a acesteia la Indian Wells..

nucred (7 comentarii)  •  14 martie 2015, 18:50

lovitura aia de dreapta e a unui incepator in nici un caz un sportiv profesionist

nu are cum sa castige puncte pe o parte ceea ce e absolut hilar

si acum stam si ii aducem ode pt ca nu stapaneste lovitura de dreapta …

unul (27 comentarii)  •  14 martie 2015, 19:13

@nucred
Se vede ca te uiti la tenis de putin timp ! Monica, cand a aparut in turnee, juca ca toata lumea, adica ….stapanea bine lovitura de dreapta. De vreo 3 ani a ales sa joace asa, e alegerea ei si trebuie sa o respectam. Acest slice a facut-o pe numarul 1 mondial sa faca 30 (TREIZECI) de greseli nefortate doar in primul set !

Popescu Dorel (6 comentarii)  •  14 martie 2015, 19:25

Criticilor de serviciu le recomand sa revada meciul, sa urmareasca comportamentul Serenei, efortul, lupta acesteia, bucuria dupa punctele reusite, de parca ar fi castigat un mare turneu, spune totul despre cat de greu ia fost.La sfarsit a si recunoscut ca ia fost foarte greu si ca Niculescu a progresat foarte mult.

victor L (285 comentarii)  •  14 martie 2015, 19:26

Nu poate Monica sa se bucure de o reusita (sa-mi spuneti cind va mai repeta lovitura!), ca imediat patriotul nationale („mindrtu ca sint roman”) trebuie sa jigneasca adversara; televizor cu lampi.
Ce mindru ati fi sa avem un asemenea „televizor cu lampi” 😛

vasim (86 comentarii)  •  14 martie 2015, 19:30

Niculescu a jucat formidabil!
Cine nu si-a dat seama nu are nici o legatura cu tenisul!
Si aici nu ma refer la stilul ei!
Respect si succes pe mai departe Monica!

danez (1 comentarii)  •  14 martie 2015, 19:47

Foarte tari romanii mei,cum se ridica unul cum apar haterii.Iubesc Romania mie scarba de multi romani.

minu_nat (1 comentarii)  •  14 martie 2015, 19:52

Un meci de o calitate tehnică ridicată de pus la colecţie.
Monica a fost ”descoperită” cu ocazia acestui meci de mare luptă,în compania unei legende vii a tenisului mondial.
Habarniştii care critică forehandul în slice,aproape unic, ar trebui să urmărească alte sporturi.
Felicitări pt. articol!

nyk (17 comentarii)  •  14 martie 2015, 23:05

Mor cand vad atatea pareri de specialisti.Nu uitati ca scorul a fost 7-5; 7-5 si ca au fost si alte lovituri reusite de Monica. As spune ca nu acest slice a fost cea mai frumoasa lovitura a meciului ci cea care a culcat-o la propriu pe Serena fara sa mai poata riposta.A fost o situatie de impotenta tehnica si fizica pe care Serena nu a mai putut sa o evite sau sa o mascheze.
Felicitari pentru acest meci Monica.
De asemenea nu uitati ca la FED Cup Monica ne-a dus mai departe nsi nu Simona care a prins o zii mai proasta.

DanV (3 comentarii)  •  14 martie 2015, 23:22

A fost cel mai frumos si echilibrat meci pe care l-am vazut in ultimul timp.Serena care va mai fi numarul 1 pentru cel putin un an ,s-a chinuit sa cistige,a si recunoscut .Acele lovituri taiate sint mai specifice tenisului de masa dar au cam dat rezultate.Daca Monica va imbunatati serviciul si loviturile pe laterale,la limita terenului, atunci va urca sigur spre top 10.Interesant ca a avut multe lovituri scoase foarte inalt spre spate care au incomodat-o pe Serena.Am auzit comentariile directe in engleza ,neutre ,care au fost foarte admirative pentru prestatia Monicai.

pawn (106 comentarii)  •  14 martie 2015, 23:24

si un alt articol/interviu care pretuieste aceasta pasare rara din tenisul actual:
http://www.si.com/tennis/2015/03/13/monica-niculescu-forehand-slice

Dr-Acu (5 comentarii)  •  15 martie 2015, 8:01

Danezul: „Foarte tari romanii mei,cum se ridica unul cum apar haterii.Iubesc Romania mie scarba de multi romani.”

Te-ai gandit vreodata ca si reciproca este valabila?

Cocoașa (1 comentarii)  •  15 martie 2015, 9:12

Aia e lovitură de ping-pong, nu de tenis.

Niculae Moromete (26 comentarii)  •  15 martie 2015, 10:50

Lovitura Niculescu: diferenta dintre spectacol si eficienta, sau diferenta dintre 2 % si 92 %, sau diferenta dintre talent si profesionism, sau diferenta dintre pluton si campion… amara, amara, amara diferenta!

seba (157 comentarii)  •  15 martie 2015, 11:57

mi se pare o lovitura super defensiva. cand am vazut-o jucand prima oara cu acest slice taiat, am crezut ca este accidentata si loveste asa ca sa se menajeze.

ma bucur ca i-a luat 10 game-uri serenei, nu-i de colea. la monica imi place faptul ca este jucatoare de echipa. se simte bine jucand in echipa si creaza atmosfera buna in jurul ei. e ceea ce are nevoie echipa de fed cup a romaniei.

brotberuf (35 comentarii)  •  15 martie 2015, 14:29

Pana prin anii ’60 forehand-ul se lovea plat si chiar cu un usor slice, era lovitura naturala a majoritatii jucatorilor de tenis, in special a australienilor. Topspin-ul a cucerit piata in zorii erei open, cand au aparut the new kids on the block. Finala Smith – Nastase de la Wimbledon 1972 abunda in lovituri de dreapta plate si slice-defensive.

Comentează