Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Un an fără Vasile Avram

Am analizat la sînge ce nu a făcut Răzvan Burleanu. Foarte bine! Dar ce ar fi făcut tatăl basoreliefurilor dacă ajungea şeful fotbalului românesc?

Răzvan Burleanu şi echipa lui au intrat în al doilea an de mandat în zgomot de […]

marți, 10 martie 2015, 9:03

Am analizat la sînge ce nu a făcut Răzvan Burleanu. Foarte bine! Dar ce ar fi făcut tatăl basoreliefurilor dacă ajungea şeful fotbalului românesc?

Răzvan Burleanu şi echipa lui au intrat în al doilea an de mandat în zgomot de zurgălăi, ca să nu zicem de tinichele. Unele atîrnate de ziarişti, altele de procurori. Şi unii, şi ceilalţi îşi fac meseria. Ultimii anchetează felul în care a plecat Victor Piţurcă de la echipa naţională, după o sesizare a uneia dintre conştiinţele vii ale naţiei: Adrian Mititelu. Practicînd o meserie mai nuanţată, jurnaliştii au pus în balanţă promisiunile şi realizările încă noii conduceri a FRF. Aşa cum stă bine presei, tonul general a fost critic. Temele cele mai des întîlnite în articole şi în emisiunile de profil au fost cele legate de mărirea numărului de mandate ale preşedintelui Federaţiei, de la două la trei, numirea grecului Vassaras în fruntea arbitrajului românesc şi, bineînţeles, despărţirea lui Piţurcă de naţională, fără ca fostul selecţioner să fi achitat vreo despăgubire. Exact obiectul anchetei DNA.

Uităm totuşi ceva foarte important în această întrecere capitalistă de a-i mai trage una lui Burleanu şi apropiaţilor lui. În timp ce îi măsurăm dioptriile, îi analizăm ţinuta vestimentară şi îi amendăm limbajul corporatist tînărului şef al FRR nu ne gîndim cum ar fi arătat acelaşi fotbal dacă alegerile ar fi fost cîştigate de Vasile Avram. Contracandidatul de acum un an. Bănuiesc că nu l-aţi uitat pe Vasile Avram, fostul şef al CCA şi al AJF Bucureşti. Şi al altor comitete şi comisii unde se fac şi se desfac basoreliefurile fotbalului românesc. De aceea, încerc acum şi aici un gest reparatoriu. Al cărui subiect nu este „Un an cu Burleanu”, ci „Un an fără Vasile Avram”.

Şi, fiind vorba despre un fost cavaler al fanionului şi al microfonului, să începem cu arbitrajul. S-ar fi însănătoşit. S-ar fi asanat. Ar fi devenit performant şi permeabil la nou. Evident, Marius Avram, fiul lui Vasile, ar fi ajuns din nou cel mai bun din breaslă, mai ales că s-ar fi aflat sub oblăduirea lui Gheorghe Constantin „Vîlcea”, instalat de tăticu şef peste CCA. Astfel, Haţegan n-ar mai fi zburdat el aşa prin toate străinătăţurile, iar Cristi Balaj nu s-ar mai fi plîns că este persecutat. Aşa cum spuneam, Legea basoreliefului ar fi fost baza reformei din arbitraj, după cum este sigur că domnul Vasile Avram nu şi-ar fi pierdut timpul cu centrele zonale ori cu recensămîntul tinerilor jucători români din afara graniţelor. Nici cu examenele de numire ale antrenorilor la naţionalele de tineret. Cumetria ar fi fost vectorul acţiunilor regimului avramist, iar şampania Moet et Chandon, lubrifiantul universal. Cu experienţa pe care o are, dl Avram senior le-ar fi aranjat pe toate din condei, fără să se mai încurce cu tot soiul de exerciţii democratice. Ca ăştia mici, care au cîştigat alegerile profitînd de neatenţia serviciilor. Sau de atenţia lor?

Asta este o întrebare. Nu am date să răspund la ea, aşa că mă plasez, nepopular, în tabăra foarte restrînsă a celor care încă mai speră că Burleanu şi echipa vor trece peste bîlbîieli, cheltuieli anapoda şi zone gri în relaţia cu instituţiile Statului. Căci dacă suspinăm după Naşu’ sau, mai rău, după Vasile Avram, înseamnă că nu avem nici imaginaţie, nici viitor, ci doar nostalgie bolnavă.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

barbu brailoiu (31 comentarii)  •  10 martie 2015, 9:29

nici fără suspine, viitorul… se cam întrevede.
n-aţi băgat de seamă că aşa-zişii investitori din fortbal sunt nişte şmecheri lacomi, puşi doar pe luat (sau furat?).
copos, borcea, pinalti, adamescu, bucşaru, paszkany – şi alţii ca ei, au zburdat televizual, cât au avut de unde-şi înfunda buzunarele. când e de plătit -aşa ceva nu există!

ref (1 comentarii)  •  10 martie 2015, 10:42

dle geambasu, scoateti raul si din bucuresti, avram a marit din nou taxele … nazat are 50000euro onorariu platit din banii cluburilor.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  10 martie 2015, 11:43

…Avram nu era nici mai rau nici mai bun ca si Burleanu …amandoi ar fi papat ce a rams de la Sandu …si ar duce FRF spre faliment …

ovialex23 (9 comentarii)  •  10 martie 2015, 11:44

Corect articolul !

AVRAM = M.Sandu versiunea 2

Niculae Moromete (26 comentarii)  •  10 martie 2015, 11:44

Am salutat cu deferenta locarea presedintelui Burleanu in pielea lui Farfuridi. Demersul mi se pare constructiv si generator de energie eliberatoare: ati vazut cate comentarii a starnit!?
De ce il oblojiti pe Burleanu aducandu-l in fata pe Avram a bagatela? Adica SNSAP+CNA-istii sunt mai buni ca securistii?

Ramon (72 comentarii)  •  10 martie 2015, 11:59

vorba unui profet incă in libertate; ce blestem pe această țară să aleagă între un șmecher tânăr și un parvenit uns cu toate alifiile de pe vremuri. Care a fost rostul schimbării unui selecționer care a calificat echipa la proximul turneu final, fără să fi suferit un eșec, înlocuit cu un monstru sacru, care nu mai antrenase de vreo 10 ani ? Acum mai caută și DNA, deși miza trebuia să fie ilogica expulzare a lui Piți. În rest, nimic nou cu Burleanu: alte câteva cluburi care renunță la întrecere, în timp ce liga I se pregătește să arate ca pe vremea lui Gheorghiu Dej, adică 14 echipe care veneau atunci pe un fond de 17 regiuni. Va mai reuși. vreodată, în noua formulă, ca Petroșanii, Sibiul, Bistrița sau Aradul să mai vadă meciuri de liga I ? Nu contează, se vor uita la 4 meciuri FCSB – Dinamo tineret.

Ardeleanu’ (8 comentarii)  •  10 martie 2015, 12:20

Corect, vă dau dreptate dle. Geambașu, dar ăsta e doar un exercițiu de imaginație, la urma urmei Burleanu e președinte de un an de zile..un an în care nu a avut așa mult realizări pe cum a lăsat să se înțeleagă.

LIVIU (3 comentarii)  •  10 martie 2015, 12:37

Problema e alta. De ce a trebuit sa se ajunga in situatia de a alege cel mai mic rau dintre 2 rele( avram sau burleanu?). de ce nu a candidat un om integru, poate chiar neimplicat in fenomen, dar foarte bun manager? poate asta este cea mai buna solutie. presedintele federatiei sa fie un om care stie ce e ala fotbal, dar care sa nu fi facut parte din fenomen. un om care sa stie sa gestioneze resursele avute la dispozitie, sa se inconjoare cu adevarat de profesionisti, nu de rude si prieteni incompetenti. fotbalul romanesc e pe duca oricum. doar ca cu avram s-ar fi prabusit si mai repede decat cu burleanu.

dragan (2 comentarii)  •  10 martie 2015, 12:58

de ce sa nu il comparam pe burleanu cu HAGI ??.
Il comparam cu alta lichea doar ca sa ne inchhipuim ca ar fi putut fi mai rau ??
E clar insa ca e mai rau ca in ultimii ani ai lui Sandu Mircea, iar asta este un dezastru.
Arbitrajele sunt execrabile, baieteii sunt iar pe spagi ( aviz DNAAAAA ), comisiile , mai ales cea de recurs sunt tot pe spagi, baietii fac bani , nu gluma.
Domn’ presedinte si-a tras salar mare (dupa buget ) la fel si senzationala lui echipa- aicea sunt pe locul I.
Sandu nu a ajuns acolo unde ii era locul.Este un mare smecher. Baieteii astia o sa ajunga. SIGUR

Acciduzzu (31 comentarii)  •  10 martie 2015, 13:22

Cristi, daca tot faci exercitii de imaginatie ( de acord ca Avram ar fi fost mai rau) fa-l si altfel. Ce ar fi fost sa fi ramas Mirciulica Sandel pres la FRF? Poti sa-ti imaginezi?
In ce-l priveste pe Burleanu eu sunt dezamagit de multe dar si circumspect sa critic. Cel putin pe moment. Nu o sa enumar ce m-a dezamagit. Dar, inclin sa cred ca 1 an e putin stiind ce cloaca si ce mafie coordonase Nasul pe la FRF. Pana intelegi legaturile si conexiunile, pana ajungi sa poti evita capcanele celor ramasi pe acolo si nemultumiti, pana ajungi sa intelegi ce se intampla si mai si stai sa vezi ce vrea si ce face DNA samd dureaza. Eu i-as mai da un an. Dar cred ca trebuie sa asteptam, in anul care vine, o schimbare de atitudine si pozitie. O mai mare claritate in ceea ce face si mai ales o mai mare transparenta. Poate si o analiza si decizie (colectiva? ) despre ce poate face FRF ca sa sprijine cluburile care devin insolvente pe banda rulanta. Acolo cred ca e marea problema a FRF. Incotro se duc cluburile romanesti. Si ce poate face federatia. Inclusiv la nivel de juniori si copii. O strategie coerenta, o gandire de persepctiva. Nu doar micile frecusuri de zi cu zi. Sa vedem si noi ca exista o Fedratie Romana de Fotbal nu o „caracatita” defecta.

Z (4 comentarii)  •  10 martie 2015, 13:53

Ce mai poti spune? A ajuns dl Geambasu sa fie cel mai normal dintre ziaristi! Felicitri domle, da’ e tristete mare dupa adevarul asta!

Vali Teodor (20 comentarii)  •  10 martie 2015, 14:09

Si o capra era mai ok decat Mircea Sandu si Dumitru Dragomir.

iulian (9 comentarii)  •  10 martie 2015, 14:17

Cine sintem noi la fotbal?Are rost sa ne zbatem pentru acest fenomen confiscat de o mina de smecheri?Cind vezi ce importanta isi dau,ti se face sila.Am ajuns la ceea ce visa Romica Pascu,o competitie capitalista cu finantare socialista.De ce sa mai revina UTA,Poli,FC Bihor,Argesul cind le putem admira pe Branesti,Crevedia,Cartojani sau Tarlungeni?Echipe solide cu 18-19 spectatori,cu jucatori tineri de 40-41 de ani,cu tribune reciclabile.Multumim Mircea Sandu!De pe locul 5 acum 20 de ani am ajuns vecini de clasament cu Vanuatu,Insulele Solomon si Congo Brazaville.

Octavian Stăncioiu (27 comentarii)  •  10 martie 2015, 15:22

Eu as vrea sa imi imaginez cum ar fi arat fotbalul nostru dupa un an cu Gica Popescu presedinte FRF. Cu Hagi, cu Stelea, cu Ilie, cu Bivolaru…

Ionut (2 comentarii)  •  10 martie 2015, 15:24

De ce criticam Federatia si nu Liga? Nu e vina Federatie ca echipele romanesti sunt cum sunt. Principala respinsabilitate a Federatiei este echiap nationala, unde de bine de rau an scapat de Piti si de selectiile lui pe interes. De ce nu sare nimeni pe Liga ca a vandut drepturile TV pe ascuns? De acolo vin majoritatea banilor care tin in viata fotbalul romanesc. Plus, cand o sa se invete romanii sa nu mai astepte bani de la stat si de la altii (in acest caz federatii) si o sa inceapa sa cladeasca ceva pe forte proprii? Nu sunt bani de 18 echipe, foarte bine sa fie 6 dar sa joace pe bune si cand ies in Europa sa mai bata si ele pe cineva.

Mihai Bulica (677 comentarii)  •  10 martie 2015, 15:38

de la domul administrator Charlie am primit inapoi textul la scurtat. Merge asa, ori e si asa prea revolutionar ?

# 122 Mihai Bulica on 08.03.15 at 10:31 am
Atunci i-am condamnat pe toţi la fotbal
Acum 25 de ani incepea procesul etapei, plagiat dar adaptat la nevoili neamului.
Azi s-a terminat. Pe unii i-am condamnat la 25 de ani. Sandu, Dragomir, Avram, …, mai asteapta.

Dar daca si Burli a furat inseamna ca trebuie sa ne sinucidem cu totii !

Vine si asa Congresul Pacientilor Sectiilor Dermato care ne va turna Plumb in piciore.
Vine si asa si Avram tare pe turnanta, ia viagra …
Vine si asa si Sandu cu conducte noi, cu cabluri electrice noi, cu comisii si cu cucoane noi, proaspat renovat si vopsit, numai bun de expus in Piata Constitutiei …

Desigur Burli, frumusel si tinerel, a mai gresit, …, deoarece i-a cazut in cap o caramida la Colegiul National si s-a mai si impiedicat de o matura de a trebuit sa-l ia femeia de serviciu …dottorii parfumate ca nr.5, asa ca nu e de mirare ca o * vopsita caratista cu centura neagra, ca pisica neagra, i-a pus o piedica pe un hol intunecat la primaria Craiova si a sarit pe el si au devenit o echipa bine inchegata.
A doua greseala: a promis ca noua Steaua formata din cadeti unul si unul o va inscrie direct in liga lui Mitica doar ca sa scape de sauna publica unde il tot duc santinelele lui D… si O… . Publica caci astia i-au pus o stampila de apolitica.
Cer scuze publice. (lui Burli pentru inventiile CraiOlguta si New Steaua, la rindul meu am inventat putin cu matura si caramida, care nu se indrepta spre Burli, ci Burli spre ea)

PS
apropo maestre Ioanitoaia. Se implinesc 25 de ani de cind un vizionar al televiziunilor bulgaresti, unguresti si al altor televiziuni occidentale a bagat si la noi un proces al etapei. Au trecut 25 de ani ca procesul sa aiba loc la tribunal, dar asta numai din invidia unor fosti dinamovisti ajunsi procurori si judecatori.
PS al PS
nu incercati nr.5. Contine p.p. de pisica.
Your comment is awaiting moderation.

# 121 birlic on 08.03.15 at 9:43 am
Nea Ovi. cum sa-ti zic,nostalgic ,ca desi Ceasca a facut Transfagarasanul,Metroul ,Canalul … Revolutia a sters tot si toti cei care au facut revolutia se bucura de binefacerile democratiei ,matale de ce ne aduci aminte de Nasu …

radu (8 comentarii)  •  10 martie 2015, 18:28

nici nu vreau sa citesc articolul,titlul articolului este indeajuns…Felicitari Cristi !!!

IO (65 comentarii)  •  10 martie 2015, 19:08

Ne multumim cu surdul in locul mutului?

FanaticU (3 comentarii)  •  11 martie 2015, 2:20

A fi critic fata de un individ infatuat si ineficient nu inseamna a-i regreta pe cel ce a fost sau pe cel ce ar fi putut fi in locul lui. Inseamna, simplu, a fi critic fata de un individ infatuat si ineficient.

Comentează