Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cum să demontezi o bombă atomică

Să nu pretindem acum că am simţit, că am anticipat. Să ne bucurăm, dacă se poate fără să ne punem poalele-n cap

Ce ar trebui să facem acum, după victoria Simonei în faţa Serenei? Înainte de analize docte şi de […]

joi, 23 octombrie 2014, 10:28

Să nu pretindem acum că am simţit, că am anticipat. Să ne bucurăm, dacă se poate fără să ne punem poalele-n cap

Ce ar trebui să facem acum, după victoria Simonei în faţa Serenei? Înainte de analize docte şi de psihanalize reci? Bineînţeles, să ne bucurăm necenzurat, fiecare după fire. Unii mai exaltaţi şi mai euforici, alţii mai cumpătaţi, mai calmi, rumegînd gustul unui succes imens. Ce altceva ne-ar mai fi permis fără restricţii? Să redescoperim tenisul. Profunzimea mesajului pe care îl transmite. Ideea că nimic nu este scris dinainte. Faptul pur şi simplu tulburător că totul este posibil, indiferent de dimensiunile scorului ori gabaritul adversarului. Mai important, să redescoperim frumuseţea acestui sport pe care o îngropaserăm an de an cu cîte o lopată de uitare, începînd cu finala Cupei Davis din 1972. Năstase şi Ţiriac contra lui Stan Smith. De fapt, mai mult Ţiriac. Nu în ultimul rînd, cutremurul de la Singapore ne oferă luxul de a uita pentru moment de spinoasa problemă a alegerii selecţionerului naţionalei de fotbal.

Sînt însă cîteva lucruri pe care nu trebuie să le facem. Pe care nu ar trebui să le facem, dar care se vor derula cît de repede în faţa ochilor şi prin timpanele urechilor noastre.

Bunăoară.

Ne vom declara încă o dată mîndri că sîntem români. Şi mai mîndri că sînt români se vor simţi notabilităţile naţiei, politicienii. O zi, două vor curge mii de metri cubi de laude lichide, care vremelnic vor lua locul lăturilor pe care candidaţii şi staff-urile lor şi le toarnă în cap.

Vom încerca să explicăm, vom încerca să fim analitici. Nu vom recunoaşte că nici unul dintre noi, nici o secundă, nici cu o boare de gînd nu a anticipat ce se va întîmpla. Poate undeva a existat un fir de speranţă, dar exilat şi condamnat la oprobriul „specialiştilor”.

Ne vom face cumva părtaşi la lecţia pe care Simona i-a administrat-o Serenei. Fiindcă, fără exagerare, a fost o demonstraţie despre cum să demontezi piesă cu piesă o bombă atomică, nu o victorie seacă. Astfel, vom descoperi din nou că ea, Simona Halep, este a noastră, a tuturor românilor, că este chintesenţa binelui pe care îl posedăm cu toţii, bine care a fost împiedicat doar de ghinion să ne facă pe toţi la fel de puternici, de buni, de temuţi, de respectaţi.

Să încercăm să nu confiscăm victoria Simonei cu bucuria noastră! Nu avem nici un merit, nu am contribuit cu nimic. Nu ne interzice nimeni să o aplaudăm. Să o admirăm. Chiar să o invidiem lucid. Lucizi că jocul ei echilibrat, compact, precis, puternic, inspirat şi curajos vine dintr-un har de dincolo de muncă şi transpiraţie. Comuniunea Simonei cu excelenţa este înfricoşătoare. Asta cred că a simţit Serena atunci cînd a spus că nu îşi doreşte nimic altceva decît să meargă să se antreneze special pentru ea. Pentru Simona. Acesta este, bănuiesc, cel mai sincer omagiu pe care l-a primit românca imediat după ultima minge a meciului. Un mesaj şi un avertisment. O provocare ca semn al recunoaşterii campionului de către campion.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

george (20 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 10:50

Bravo Cristi pentru articol, cu referire exacta in opinia mea
la albumul trupei U2 !

Dante (2 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 11:01

Nu ma simt „mandru ca sunt roman” cum zic altii…ma bucur doar pentru o sportiva ca Simona Halep,care are succes in domeniul ei de activitate,tenisul,poate doar sa imprumutam si noi ideea ca „daca muncesti bine si cu folos vom avea si noi succese pe plan profesional,in domeniile noastre de activitate”…luand pe Simona Halep ca exemplu…. „daca vrei ,poti!” cum ar veni

RENATO (1 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 11:09

SIMONA HALEP ARMANA, O FATA CU INIMA DE LEOAICA. FELICITARI

leonard (2 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 11:11

Să încercăm să nu confiscăm victoria Simonei cu bucuria noastră! Nu avem nici un merit, nu am contribuit cu nimic.
Cine si ce vrea sa confiste d-le Geambaşu?
Santem simpli privitori.Nu facem analize ci doar comentam pi ici pi colo,ne bucuram ca si cand noi am fi castigat.Bag seama ca va luati de bietii cetateni simpli fani ai tenisului.Vrem doar sa ne bucuram ,sa traim clipa si sa ne mandrim ca santem Romani si ca nu au disparut total talentul neamului astuia aflat la rascruce de vanturi si lasat pe mana golanilor care ne belesc de piele.Pa.

Alex (2 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 11:21

Frumos spus!

m&m (19 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 11:34

Da! Mi-a rămas în minte declarația de final a Serenei. Este cel mai sincer compliment care îi putea fi făcut Simonei (asta dincolo de mesajele de „RESPECT” care curg pe feisbucii și tuitărele diverșilor care au atâta respect de împărtășit din gură și din taste).
Și da, și mie îmi place să cred că este genul de apreciere-avertisment care arată o anumită relație între adevărații campioni.

Nevermind (2 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 11:37

„ascensiunea impresionantă a Simonei le-a blocat cumva pe toate colegele ei de generaţie”
Acum le-a mai blocat odată! Abia ce reușise Begu să se deblocheze.LOL
E greu să credem dar Simona și celelalte fete nu sunt din aceiași ligă, ce puțin deocamdată.

nea caisa (18 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 11:46

Nu ma declar mandru ca sunt roman. Mai mult, regret toti eroii care au murit de-a lungul veacurilor ca sa ajungem sa avem un astfel de presedinte si un astfel de guvern. Daca ei nu s-ar fi sacrificat si ne-am fi lasat cuceriti, am fi trait astazi de cateva ori mai bine decat traim. Un meci de tenis nu schimba nivelul de trai,decat al jucatorului si echipei sale.
Nici nu am anticipat aceasta victorie, insa, ce e drept e drept, am considerat ca ea ii este necesara Simonei. In lipsa ei, Simona nu ar fi trecut de stadiul unei tenismene de top 10 ( ceea ce inseamna oricum mare tenismena!) insa aflata in top 3 datorita jocului bun, unui dram de noroc si managementului perfect asigurat de Virginia Ruzici. Sensibilizarea Virginiei Ruzici a fost cel mai intelept lucru, cea mai grozava investitie a familiei Simonei. Saltul peste acest statut presupunea o mare victorie sportiva, ca si castigarea macar a unui mare turneu. Marea victorie a venit, sa nu o cainam pe Serena, jocul bun al Simonei a determinat jocul ei slab, poate ca marele turneu de castigarea caruia Simona are nevoie este chiar acesta, ii tin pumnii. Serena nu mai are ce antrena special la 33 de ani, balanta sportiva dintre ea si Simona a devenit, de ieri, doar o chestiune a formei de moment. Insa a fost o formula de autoalint a Serenei, in sensul ca doar pentru o adversara e nevoie de antrenament special, celelalte jucatoare (inclusiv Sarapova) le are la indemana. Si o sfidare la adresa timpului, are 33 de ani.

Stră Luce Nthory de Nord (37 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 12:00

E surprinzator de matură ! Nu riposteaza la critici, zambeste mereu la TV, nu jigneste pe nimeni, nu se lauda… Si-a imbunatatit serviciul, mai are de lucrat doar la scurte.

Carmen (9 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 12:16

Un articol cam greoi….prea multe cuvinte pentru o victorie frumoasa….
acum ne bucuram toti, cand o sa ia bataie o sa urmeze criticile, pana una alta trebuie sa ne bucuram pentru fiecare meci frumos pe care il face. Probabil nu va fi o steffi graff care sa domine cu autoritate, o serena cu o forta fantastica care a dominat atatia ani, dar sunt foarte sigura ca ne va mai bucura prin joc de multe ori.
Felicitari Simona!!

gogu de la Orodel (49 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 12:33

Piano Geambie draga!Nu uita ca tot ce atingi …se usuca!Tu si Radulescu faceti rau sportului romanesc,deci inclusiv tenisului de cimp…da,da asa este…!Groaznic n-est pas????????????

Ioan Gionea (3 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 12:58

RĂSĂRIT ȘI APUS DE SOARE ÎN SINGAPORE…

E-un vers de la Poetu-Alecsandri
Pe care și Serena de l-ar ști
Despre Simona ar fi spus
” La răsăritu-i falnic, se-nchină-al meu apus…”

17+1 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 13:08

„17+1”: eu am inclus-o deja in categoria marilor Eroi ai Patriei.

Zic si eu BRAVO domnule Geambasu.
Totusi nu-i putem imputa nimic lui Pota daca va da o fuguta pina in Singapore, cu conditia sa-si ia si sotioara cu el, nu pe Negoita. O fi Simona in al saselea cer, dar noi asteptam s-o prinda pe Lebada Alba deja din al noualea. Si nu-i usor sa ajungi acolo. A ramas fara glas pina si Ilie Dumitrescu, era sa iasa din al noualea saracu, Ilie un sportiv care a crezut.

Sint totusi multi care au vazut in Simona o sportiva stelara, „miez de stea”. Sint multi care au crezut in ea.

Imi pare ca reparati o gafa personala si a multora care n-au recunoscut o sportiva, luptatoare stelara, in ea.
La fel de nimerit ar fi fost sa scrieti despre cei care o dadeau drept „ciuca batailor” la acest turneu, mai mult din rautate decit din altceva.

Ca asa-i in tenis !

unul (1 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 13:37

pt Stră Luce Nthory de Nord

Nu jigneste pe nimeni .Asa e .Ceea ce despre tine nu pot spune .Esti un cocalar cu pretentii de domn .Insa nick name -ul spune tot despre caracterul tau cel mic .

seba (157 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 13:50

da :), cuvintele serenei sunt cel mai sincer si mai frumos compliment, o recunoastere a valorii.

asa de multi oameni veseli cum am vazut ieri, n-am mai vazut de mult.

adi (1 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 14:08

Are dreptate domnul geambasu,avem tendinta de a ne agata de victoriile unor sportivi atat oameni de rand cat si politicieni.Meritul este exclusiv al Simonei si sloganul ,,mandri ca suntem romani”‘ il putem sustine numai dupa ce invingem o ,,Serena” in domeniul nostru de activitate si in cotidian
Felicitari domnului Geambasu pentru articolele publicate in ultimul timp are o crestere exponentiala articolele fiind totodata precise si ingineresti dar si pline de suflet.Desi in trecut avea concurenta :Alin Buzarin,Ion Cupen,Marius Mitran,etc acum alterneaza premiul intai cu Tolontan si Naum

Mihai Marian (4 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 15:08

Serena va apune,asta i sigur.Emersul firesc a lucrurilor.Halep urca si abia acum incepe sa straluceasca.Important e sa ramna cu piicioarele bine infipte in pamant sa munceasca in continuare cu seriozitate si mai mult ca sigur va ajunge numarul 1 wta.Antrenor are,talent are,e dispusa la efort,la sacrificu,are tot ce i trebuie unui mare campion si mai mult ca sigur va fi acolo in varful ierarhiei.Hai Simona si fii mandra ca esti romanca!!!

andrei33 (5 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 15:33

Draga Geambasu, ai ideile tale putine si fixe. Nu iesi din ele sub nicio forma. Pe de lta parte, Simona va avea alt meci cu Serena in finala. Abia atunci se numara campionii.

Romeo (14 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 20:20

Dumneata sunt sigur ca n-ai anticipat victoria asta. Poate inca te mai gandesti la Sloane Stephens, „viitorul numar 1 mondial”. Sa nu crezi ca am uitat :))
Unii dintre noi insa eram siguri ca o va bate. Nu cu scorul asta, nu atat de rau, dar victoria era previzibila. Dintr-un singur motiv: Simona e mai buna. Serena incepe sa fie trecutul in tenis. Glorios, dar tot trecut.

panda (50 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 20:46

Din categoria „Miracole”.
Primul a fost articolul Mariei Andries dupa acel 4-1 al Stelei de la Kiev.
Al doilea acesta.
Cand o sa realizati ca in sport exista doar transpiratie, talent si sansa?
Orice rezultat e posibil, nu exista miracole!

sim (23 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 21:43

E ca si cum Nastase l-ar fi batut pe Stan Smith…

ciupi (376 comentarii)  •  24 octombrie 2014, 6:28

am zis-o pe undeva, ca ma bag peste tot si toate, ca va depinde de modul in care va evolua lidera mondiala pentru ca simona sa spere sau chiar sa obtina ceva, fara insa sa ma gandesc la un asemenea scor. de-aia ma cam tem sa nu joace finala – desi adaug doamne-ajute! – tot cu serena williams.

Mircea (120 comentarii)  •  24 octombrie 2014, 10:57

cu alte cuvinte: a nu se proiecta complexul de inferioritate national asupra Simonei…

Adi (20 comentarii)  •  24 octombrie 2014, 12:06

Serena a declarat ca este sigur ca nu se va mai intampla asa ceva data viitoare.

Lucifer (18 comentarii)  •  25 octombrie 2014, 6:17

Poate ca Simona nu va castiga turneul,dar meciurile cu nr 2 si 3 din grupa au dovedit ca poate juca si tenis de calitate si gandit ! Meciul cu Bouchard,nesemnificativ fiindca canadianca a dat dovada ca are doar talent dar nu are creier si nici antrenor ! Sa nu uitam ca totusi acesta este turneu in sala,unde conditiile de joc sant perfecte,ora de joc este un buna ! Sa speram ca pe turneele de grand slam ,ca alea se contorizeaza in tenis,acolo Simona are nevoie de trofeu! locul 1…2…3…199 nu conteaza in acest sport daca nu reusesti sa castigi grand slamuri,Australian,Roland Garos,Wimbledon,Us Open ! Conteaza ca faci bani,dar sigur nu ramii in istoria tenisului cu ce loc ai fost candva! Cine drak isi aminteste cine a fost pe locul 2….acuma un an,2…3…ani! Ca sa ramai in istoria tenisului….obligatoriu trebuie sa ridici troeful ! Restul sant….neesentiale!

Comentează