Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Biutiful!

Acesta nu este un titlu greşit în limba engleză, ci doar începutul unei poveşti despre bani

Şapca roşie cu emblema FRF se iţeşte printre manechinele „Vivisport”, pe care tricolorii le folosesc pentru exersarea fazelor fixe. Sub ea este nea Piţi, […]

miercuri, 3 septembrie 2014, 7:48

Acesta nu este un titlu greşit în limba engleză, ci doar începutul unei poveşti despre bani

Şapca roşie cu emblema FRF se iţeşte printre manechinele „Vivisport”, pe care tricolorii le folosesc pentru exersarea fazelor fixe. Sub ea este nea Piţi, care gîndeşte strategia meciului cu Grecia. Iar manechinele gonflabile „Vivisport” nu au nici o legătură cu Vivi Răchită, secundul echipei naţionale, ci doar cu dorinţa băieţilor de a se antrena civilizat. Altfel decît pe vremea lui Mircea Sandu, cînd cărau vechile „ziduri” de tablă, motiv de ironii din partea adversarilor. Conform surselor federale, cele 5 bucăţi de manechine cu înălţimea de 2,05 metri au costat 1.800 de euro, investiţie considerată prea mare pe timpul fostului preşedinte. Corect, un grătar cu ceafă şi mici pentru toată Adunarea Generală costa de 10 ori mai puţin!

Odată achiziţionaţi omălăii „Vivisport”, a mai rămas ceva de reglat înaintea startului preliminariilor Euro 2016. Discuţii legate de pachetul de prime în cazul calificării la turneul final din Franţa. Prin urmare, preşedintele Răzvan Burleanu şi secretarul general Gheorghe Chivorchian s-au deplasat marţi seară la Mogoşoaia. Preambulul întîlnirii l-a constituit un discurs motivaţional al şefului federaţiei, după care s-a trecut la lucrurile serioase. FRF a prezentat o variantă de recompensă, jucătorii şi stafful au venit cu propria versiune. Tabelul complet va fi bătut în cuie înainte de plecarea spre Atena, singura certitudine fiind aceea că simpla calificare la baraj nu generează nici o răsplată financiară. Întrevederea a durat mai bine de o oră şi jumătate, semn că jucătorii împreună cu stafful sînt negociatori excelent antrenaţi în materie de drepturi băneşti. Aici, băieţii joacă mereu la cel mai înalt nivel.

Acum sîntem mai liniştiţi. Şi mai împăcaţi cu noi înşine, mai ales că după tratative s-a băut aldămaşul la restaurantul „Biutiful” din Herăstrău. Deci nu „Beautiful”. Ce frumos, mai ales că proprietarii nu cred să se fi inspirat din titlul filmului omonim regizat de Alejandro Gonzales Inarritu! Împreună cu secunzii, tricolorii au luat cina şi „au servit” un pahar de vin roşu, ceea chiar este foarte sănătos. Dar să vă explic de ce ar trebui să fim şi noi mai liniştiţi acum după tratative? Pentru că ştim cum stăm. De aceea, sper că la intonarea imnului băieţii nu vor duce mîna la inimă. Ok, nici la buzunar, ar fi prea mult. Dar să nu ia mutrişoarele alea pătrunse de spirit patriotic. Prestatori de servicii pentru culorile naţionalei fiind, nu este nevoie de gesturi teatrale. Celor care îmi vor spune că aşa este lumea fotbalului (aşa-i, e altă lume, e guvernată de altă morală!), că fotbalistul trebuie să aibă grijă de el şi de familia lui (de parcă noi, ăştilalţi, am fi nişte rentieri), că viaţa lui (de fotbalist) este scurtă şi că trebuie să cîştige ca Făt Frumos, într-o zi cît alţii într-un deceniu, tuturor acestora le voi reaminti, foarte pe scurt, cum au procedat viitorii noştri adversari în timpul Cupei Mondiale din Brazilia.

Calificaţi în optimi de finală dintr-o grupă cu Columbia, Cote D’Ivoire şi Japonia, grecii anunţaseră printr-un comunicat că nu au nevoie de nici o recompensă din partea statului elen. Ei şi-au motivat decizia prin faptul că sînt conştienţi de problemele cu care se confruntă ţara lor şi nu doresc să adauge încă o povară pe umerii concetăţenilor. Îmi rezerv dreptul să nu comentez, ci doar să aştept intonarea imnurilor. Apoi, meciul.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

chiorean (4 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 20:09

nais

4patraulea (9 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 20:12

si eu sunt patriot cristiane, ca toata lumea de peste tot, exact ca tine

gigi_netzoiu (14 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 21:04

Ei ie oameni, noi, ..mai putin

luciano (4 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 21:07

´Biutiful´articol Cristi! Iti dau perfecta dreptate. Astept si eu sa le vedem ´fetele´in timpul meciului, nu la intonarea imnului.

ionnis (81 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 21:12

frumos

injunghiatu (3 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 21:13

Hai sa fim seriosi si sa nu amestecam grecii, acesti asistati sociali ai uniunii europene, in asemenea discutii. Oricum articolul este cel putin stupid. Orice nationala din lume are sisteme de bonus. Este normal sa fie recompensata performanta, si este normal ca jucatorii sa aiba pretentii financiare atunci cand le merita. Ca pe vremea raposatului sandu le primeau oricum, asta e alta discutie!

shabsys (3 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 21:23

Jalnicule, dai accept doar comentariilor care te ling in cur? Au trecut multi ani din 2007, mai ales peste tine, nu ca premiul ala ar valora, oricum, doi bani.

Eugen din Timisoara (2 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 21:40

B’seara!
Pana la urma noi astia care ne utiam superior asa… la ei la televizor, muncim o viata intreaga, zi de zi, deseori de la ora 5 dimineata, ca sa aflam cum negociaza ei, cei fraieri, prime pe Nationala mai mari decat salariul nostru pe viata.
Baieti, la munca nu la intins mana. Ca ne-am saturat de pricopsiti fara stiinta fotbalului (da cu pokerul cum stam?), betivi care dorm pe scara blocului (stiti voi la cine ma refer aici!) sau de rebuturi pe retur la imprumut pentru echipe romanesti…
Asteptam un pic de decenta si eventual sa discutam de prime de bun simt DUPA CALIFICARE.
De asta nu vom castiga in Grecia: acolo pokerul nu este o stiinta ci un joc de noroc, bautura este foarte scumpa si are gust nasol (pe bune incercati UZO!), si nu prea sunt blocuri ca sa poti dormi in scara lor!!!
Pacat de timpul pierdut la meciurile nationalei. Mai bine va uitati la lucruri serioase. Mai putin voi jurnalistii de specialitate. Ingrata meserie cu pokeristii si betivii astia frate!

popor (12 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 21:41

sunteti nebuni daca voi credeti ca ne vom califica.chiar si in actualul format. 0-3 cu grecii.

adi (15 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 22:02

Corect! Toate valorile neamului trebuie respectate si rasplatite incepant cu fotbalistii ,manelistii,
cocalarii,interlopii,asistentele Tv etc.
Doar fraierii aia de doctori ,profesori,ingineri ,muncitori etc trebuie exterminati ,ca sunt plecati de acasa : se scoala dimineata devreme si vin noaptea tarziu ptr nimic.

johann (1 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 22:26

eu INCA sper sa vad un un meci cu Baietzii(nu cu bietzii)nostri,si nu cu fetzele sau cu fetele… .

zeroo7 (1 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 23:46

Daca se spune ca adevarul este la mijloc, cred ca in cazul asta chiar se poate spune ca este la mijloc. Noi, publicul si mai ales suporterii ne dorim o echipa nationala care musca. Musca totul, si iarba daca este necesar. Ne dorim o echipa cu suflet, inima si devotament pentru tot ce reprezinta Romania. Drumul este lung pana la Campionatul European, iar devotamentul ar trebui sa fie al 12-lea jucator pe teren. Jucatorul care nu negociaza, si uita de afacerile mizerabile ce sunt in, si in jurul fotbalului actual. Dar si drumul lung are un mijloc, si aici nu este vorba de kilometrii. Este vorba de mijlocul drumului. Drum continuu, drum intrerupt. Unde ai voie sa treci, si unde nu ai voie sa treci. Banii sunt ochii dracului, se spune popular. Iar daca acesti jucatori alesi privesc drumul prin ochii dracului … pai Dumnezeu cu mila !
Pacatul nu este departe de mila

motanul incaltat (455 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 1:00

Au negociat ce ca nu prea inteleg…… Normal eu as fi acceptat cit ziceau jucatorii si multiplicam cu 10 sau 100….. O echipa cu Goian, Rat sau Tamas ca sa nu dau doar 3 exemple la baraj????? O gluma proasta. In afara de postul de portar daca se merge pe Silviu Lung cu Moti rezeva e singurul post acoperit. In rest ……4-0 pt greci ar fi ok….. As fi preferat mai bine sa jucam cu Olanda….. Aia pur si simplu ne iubesc si ne lasau cu un 2-0…..

cineva (35 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 2:51

stau si ma intreb ce vezi tu Cristi rau in faptul ca baietii astia isi negociaza valoarea unor servicii pe care ei le presteaza .Daca vorbesti de patriotism poate imi spui si mie ce face guvernul daca Moti isi rupe vreun ligament la Atena . Poate daca ai fi obiectiv si bine intentionat ai pune si tu o intrebare cam care este despagubirea pe care o primeste un jucator care isi incheie cariera jucand pentru echipa nationala si acidentandu-se iese din circuit . Pe ce lume traiesti amice ? Ma iei cu patriotisme ieftine si desuete intr-un context in care banul este singura metoda de supravietuire a ta si a familiei tale . Am o propunere : presteaza si tu la ziar si la tv doar pe aplauze si aprecieri sau eventuale critici si sa-mi povestesti reactia locatarilor din blocul in care locuiesti cand nu ti-oi plati intretinerea pe 3 ani .Sa vezi cum incepi sa negociezi si ajungi la vorba mea . Deci ne lasi?

hokerey (20 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 5:28

Eu credcamai mult lipsa de valoare decat patriotismul a fost lipsa in aceasta perioada de necalificari;

Unul din stalpii nationalei 🙂 a devenit Bourceanu care este un sportiv care alearga si se sacrifica dar la fotbal e mai nestiutor, adica nu e Kross sau Rossi.

Sa nu mai scriu de Tanase, Nicolita, Stancu, jucatori buni dar nu si cand intalnesc echipele din prima grupa valorica.

Nyk (17 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 5:29

chestie de management…si-a inceput si Burlica cariera…Prima de performanta …sunt de acord numai ca in acest caz exista doar o singura varianta pentru performanta…CALIFICAREA…ce este atit de discutat si de negociat?…nici acum dupa debarcarea NASULUI nu s-au clarificat lucrurile in aceasta directie?

florin (1 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 5:49

La ratarea calificarii au platit ceva!? Fotbalisti pana la teren…

COSTAS (6 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 6:48

Oricat ar primi, nu castiga cu Grecii si nu se califica.

COSTAS (6 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 6:49

Ar trebui sa le faca prima mare doar de obiectiv, nu de victorii in calificari.

Matei (5 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 7:47

Ai imbatranit Geambasule!
Iti mai aduci aminte cand radeai de suporterii Progresului pentru ca erau batrani?
Batranetea nu iarta pe nimeni. Mai ai putin si ajungi exact ca cei de care iti bateai joc.

kristl (2 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 8:42

Geambasule din patriotism renunta si tu la leafa ta pe un an de zile! parca nu prea iti surade ideea 😉

viki (10 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 9:28

Cu toate argumentele PRO, ma ingretoseaza tupeul fotbalistilor. Cum ar fi ca si suporterii sa negocieze prime de atasament fata de echipa? Propun ca prima de calificare daca va fi sa fie trecuta in contul rusinii de la barajul cu elenii.

Bogdan B. (22 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 9:35

În primul rând repet ce am mai spus de nenumărate ori: turneu final european cu 24 de echipe este o glumă proastă, iar să ai „obiectiv calificarea” la aşa ceva e una şi mai proastă. În mod normal nu ar trebui să existe nici un fel de primă pentru ieşirea din grupa preliminară; banii trebuie acordaţi doar pentru performanţă, iar performanţa înseamnă calificarea între primele 8, nici măcar în primele 16. Gimnastele noastre primesc ceva când trec de calificări la Campionatele Mondiale şi Jocurile Olimpice dacă nu iau medalii în finale? Canoiştii iau bani când trec de serii la Mondiale sau Europene? Scrimerii, când ajung în turul 2 eliminatoriu? Dar papagalii ăştia ai lui Piţi, care nu se califică nicăieri în condiţii de competiţie serioasă (nu ca aceste şuşe de preliminarii pentru un turneu final supradimensionat), au pretenţii să fie trataţi ca nişte valori!? Dacă îi iau om cu om pe cei selecţionaţi ar fi o exagerare să spun că un sfert din ei sunt fotbalişti, că nici vorbă de atâţia…

io (24 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 10:23

ce atatea negocieri cu acesti loseri? federatia trebuia sa stabileasca un cuantum si cu asta basta. Cine accepta, bine, cine nu, ura si la gara. Altii la rand.
Nu exista negocieri, mai ales cand e vorba de o generatie care a ratat calificari pe banda rulanta si niste jucatori care sunt adevarate pietre de moara la echipele lor de club (marunte, de altfel).

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 10:36

ce ma intereseaza pa mine primele vesnicilor Satana, Tamas, Rat, Torje, Marica, …,

Ceva se intimpla. Primesc de la camera de comert I.A.D..ro stirea alarmanta ca pretul smoalei a luat-o razna, e de neoprit.

Christiano (60 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 11:38

Niste loseri in frunte cu antrenorul.
Prost o fi ala care isi pierde 2 ore din viata sa se uite la meci….

pystaru (7 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 12:39

Excelent articol domnule Geambasu. Cat despre aceste prime nesimtite cerute de acesti semi profesionisti nu mai am cuvinte. Ce se cred vreo Germania care abia a castigat CM si au dreptul sa ceara cat vor ei sau sunt buricul pamantului si toti ne invartim in jurul lor. Sa le fie rusine mai ales ca nici Imnul National nu stiu sa-l cante.

Rey (65 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 14:19

Sa nu uitam ca la CM ’98, Romania a avut cele mai mari prime pt jucatori. mai mari decat primeau Bra sau Ger pt castigarea titlului.

Cristi (4 comentarii)  •  5 septembrie 2014, 9:33

Bun domnule Geambasu, avem manechinele. Dar cine executa lovitura?

panda (50 comentarii)  •  6 septembrie 2014, 8:25

Tot felul de cunoscatori pe aici care isi dau cu parerea…
In primul rand acele prime nu vin de la stat ci sunt bani acordati de UEFA echipelor calificate la turneul final. Bani proveniti din incasarile pe bilete, de la televiziuni si sponsori.
FRF primeste acei bani iar statul roman isi trage un mic impozit.
Deci daca ne calificam statul primeste bani, nu da nimic.
Sa inteleg ca Federatia elena a donat toata suma venita de la FIFA statului?

Domnul Maries (1 comentarii)  •  6 septembrie 2014, 8:32

Biutiful e un nume de bar si o expresie pe care a-i imprumutat-o fara sa citezi sursa. In fine, nu-i prima data. In privinta gratarelor de care vorbesti, alea chiar aduceau bani in fotbal. Prietenul tau Vochin doar cheltuie. In concluzie, esti la fel de ipocrit ca si seful tau, deontologul-politolog, dar mult mai modest scriitor. Uichend placut!

danm (22 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 14:04

Care e granita dintre patriotism si interes personal ? Ai nostri ,,Scorpioni rosii” din Afganistan si-au riscat viata doar din patriotism ? Te apuci de fotbal sau scrii din placere. Bati mingea pe maidanele tarii sau comentezi pana cand cineva iti propune un ban. Dupa care nu-ti mai apartii nici tie, nici tarii…
Si totusi desi ii inteleg pe fotbalistii nationalei nu cred ca era momentul sa negocieze vreo eventuala calificare.

danm (22 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 14:07

Care e granita dintre patriotism si interes personal ? Ai nostri ,,Scorpioni rosii” din Afganistan si-au riscat viata doar din patriotism ? Te apuci de fotbal sau scrii din placere. Bati mingea pe maidanele tarii sau comentezi pana cand cineva iti propune un ban. Dupa care nu-ti mai apartii nici tie, nici tarii…
Si totusi desi ii inteleg pe fotbalistii nationalei nu cred ca era momentul sa negocieze vreo eventuala calificare

Comentează