Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Problema Şarapova

Simona Halep a înregistrat a 5-a înfrîngere din tot atîtea întîlniri cu rusoaica. Este ceva de rezolvat aici

Joci bine. Acordă-ţi timp, ia punct cu punct, finalizează cînd eşti sigură. Foloseşte-ţi bine picioarele. Totul spus pe un ton egal, de […]

duminică, 17 august 2014, 8:45

Simona Halep a înregistrat a 5-a înfrîngere din tot atîtea întîlniri cu rusoaica. Este ceva de rezolvat aici

Joci bine. Acordă-ţi timp, ia punct cu punct, finalizează cînd eşti sigură. Foloseşte-ţi bine picioarele. Totul spus pe un ton egal, de terapeut priceput. Wim Fissette, antrenorul Simonei, este un munte de calm şi de pedagogie aplicată. Simona îl ascultă, dar fierbe pe scaun. Meciul începe să fie alt meci. Nisipul din clepsidră cade invers, parcă înceţoşînd privirile jucătoarei noastre. Şarapova a început să ţipe mai tare, să lovească mai tare, mai pe colţurile terenului. Nu prea ştie să joace vole, aleargă cu paşi cam mari, ca o fată de 1,88 metri, nu ca o zvîrlugă. Dar a învăţat să îşi exploateze calităţie şi să-şi ascundă cu graţie defectele.

Şi fără graţie. Trage de timp între puncte, prelungeşte pauza de vestiar pînă în punctul în care adversara dă în clocot. Iar adversara încă nu este pregătită pentru aşa ceva. Teoretic, între Simona şi Maşa nu sînt decît 5 ani. De fapt, este o viaţă. Rusoaica este acolo sus de 10-11 ani. A urcat, a coborît, s-a accidentat, iar a urcat, iar a coborît. A fost copil minune, revelaţie, lider mondial, dezamăgire, din nou lider mondial. Mai nou a devenit certitudine. S-a echilibrat, s-a împăcat cu propriii demoni. Şarapova are 27 de ani, dar în realitate este mai în vîrstă. Mai în vîrstă nu înseamnă neapărat mai bătrînă. Înseamnă mai experimentată. „Experienţă”, cuvîntul acela folosit fără cumpătare, este acum arma ei de bază.

Poate este şi o problemă de intensitate a tenisului pe care Şarapova îl poate etala la un moment dat. Un nivel al jocului încă peste puterile Simonei. Forţă plus risc asumat. Perspectiva înfrîngerii îi ascute simţurile rusoaicei. La Simona este invers. Deocamdată. Construieşte, cîştigă, se simte bine. Apoi adulmecă mirosul victoriei în faţa blondei ăleia potopită de ursitoare cu toate calităţile. Şi începe să joace mai prudent. Aşteaptă greşeala domnişoarei înalte care ţipă, geme, urlă şi care se hrăneşte chiar din teama imperceptibilă instalată în subconştientul ei.
5 înfrîngeri din tot atîtea întîlniri cu Şarapova. Se poate vorbi de un complex, fără ca asta să fie doar o exagerare jurnalistică. Se mai poate vorbi şi despre o provocare. Dincolo de mize financiare şi de locul în ierarhia mondială. Împreună cu belgianul Fissette, Simona are de rezolvat o problemă. Problema Şarapova. Problema poate fi rezolvată cu calm, fără să devină o obsesie. Prin descoperirea unei punţi între echilibrarea pasajelor de exuberanţă cu tunelul gîndurilor negre. Prin asumarea lipsurilor – de ce să n-o spunem, o dotare fizică inferioară – şi compensarea lor prin cocktailul dintre inteligenţă şi viclenie.

Şi o rezistenţă superioară la clinciurile cu arbitrii de scaun. Mariana Alves sau Kader Nouni nu sînt duşmanii Simonei Halep, dar ca orice arbitri din lumea asta închid mai repede ochii la capriciile vedetei confirmate decît ale vedetei în devenire. „A rising star” cum zic americanii. Sună frumos, dar foarte înşelător.

Comentarii (43)Adaugă comentariu

nagy (1 comentarii)  •  17 august 2014, 9:35

Asa este, ursitoarele au pus tot ce puteau pe Sharapova. Si stie sa le foloseasca din plin. Totusi, nu-mi amintesc sa fi vazut vreo jucatoare de top din WTA apelând la atatea trucuri impardonabile. Nu numai impotriva Simonei si nu numai de când este, deja, vedeta confirmata. Greu de inteles atitudinea arbitrilor.
In ce o priveste pe Simona, se poate vedea ca munceste foarte mult si progreseaza, incet, dar sigur. Tenacitatea si puterea de munca vor suplini, curând, fizicul mai putin dotat si o vor aduce la statutul de vedeta confirmata.

Mihai Rusu (7 comentarii)  •  17 august 2014, 9:44

Nu trebuie dramatizata infringerea noii noastre vedete in fata consacratei Sarapova. Palmaresul 5-0, arata o superioritate (neta) a rusoaicei care s-a impus pe toate suprafetele de joc din WTA. Ascensiunea Simonei nu se va opri aici (sper), avind in vedere ca mai are nevoie de citeva procente pentru a cistiga un Grand Slem, si, a deveni lidera mondiala. US Open este un bun prilej.

Petru (4 comentarii)  •  17 august 2014, 9:53

Un excelent articol bine documentat, care trateaza cu calm si subtilitate o problema acuta pentru SH – no.2 WTA – si pentru staff-ul ei, care mai au ceva de lucru pâna vor gasi solutii viabile.
Este evident ca vasta experienta acumulata de MS o ajuta mult, ca si coach-ul olandez, un tip competent echilibrat, care a reusit sa-i refaca mentalul si sa o remotiveze in 2014. Sa amintim si faptul ca locuieste in Florida de vreo 14 ani unde s-a pregatit cu antrenori de top si a beneficiat de statutul de super vedeta a WTA dupa disparitia Kurnikovei. Si nu intâmplator conduce in clasamentul Road to Singapore.
Cât despre clinciurile cu unii arbitri, cu urmari nefaste pentru SH (care nu poate accepta ideea ca a fost nedreptatita), ar fi indicata asimilarea conceptului de rezilienta, care îi poate permite sa învete cum sa revina in joc mai puternica în conditii de adversitate.
Si cum sa faca fata cu succes unor situatii dificile acceptând si apoi concentrându-se la joc si uitând complet de adversitati. Nu-i usor de realizat pentru SH – personalitate puternica – dar este posibil.

NICOLAE (3 comentarii)  •  17 august 2014, 11:13

Articol inspirat. Simona este poate , pe punctul de a avea un complex Sarapova. Are insa calitati care o pot face sa fie increzatoare ca va veni si ziua cand poate trece si peste aceasta „blonda” , foarte dotata cu calitati de la Cel de Sus, dar destul de aroganta. Acea zi putea sa fie chiar in finala de la RG sau alaltaieri la Cincinatti. Cred ca trebuie sa ia putin din tactica boxierilor si atunci cand adversara sufera, ea sa caute K O-ul, nu sa devina prevazatoare mizand doar pe gresala acesteia. Cred ca daca dupa primul set devenea si mai agresiva, Masa inebunea si ridica mainile. Nu am vazut meciul dar cred ca Ana Ivanovici asa a invins-o.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  17 august 2014, 11:19

Poate fi o incapacitate de adaptare a Simonei la jocul Sarapovei.
Imi aminteste de „complexul iugoslav” din epoca de aur a handbalului nostru. Intre 1961 si 1984 nationalele de handbal ale Romaniei obtineau 9 medalii, intre care 4 de aur, in marile competitii – campionate mondiale si olimpice. Dar aveau o problema – Iugoslavia. Echipa valoroasa, desigur, dar cu un bilant mai slab: 5 medalii, intre care 2 de aur, in aceeasi perioada. Desi pe ansamblu, Romania avea o echipa mai buna decat Iugoslavia, in meciurile directe rezultatul era mereu acelasi. De 5 ori s-au intalnit cele doua echipe in cei 23 de ani in meciuri oficiale. De fiecare data au castigat plavii. De 3 ori la limita, de 2 ori la 2 goluri diferenta. Dupa meciuri dramatice, foarte echilibrate, in care se mergea cap la cap, dar intotdeauna ei! Frustrant!
Cel putin pana acum duelul Simonei cu Sarapova pare identic. In toate cele 3 meciuri din acest an a fost Simona foarte aproape si in toate 3 s-a impus rusoaica. Poate exista un „complex”. Care trebuie insa depasit si eu am incredere ca va fi depasit.

Ciomu (1 comentarii)  •  17 august 2014, 11:22

Domnule Geambasu primele 2 infrangeri trecem peste ele pentru ca Simona inca nu ajunsese la acest nivel.Cat despre urmatoarele 3 infrangeri situatia e clara Simona imi permit sa spun ca la ora actuala e mai buna ca rusoaica.Diferenta in cele 3 meciuri pierdute ulterior a facut-o puterea mentala a jucatoarelor.Pai am citit niste articole cu ceva timp in urma ca Simona are un mental puternic total gresit.A avut 2-0 in 2 seturi la rand si nu a fost in stare sa isi castige serviciul motiv pentru care are nevoie de un psiholog in staful ei si sa mai imbunatateasca primul serviciu in rest numai de bine.

stresu (3 comentarii)  •  17 august 2014, 11:24

Problema Simonei nu este doar in confruntarile cu rusoaica.

Nu cu mult timp in urma Simona a declarat ca nu se crede in stare s-o bata pe Serena.

Cred ca va deveni o problema pt. ea si meciurile cu Bouchard.

Cocluzie: sa se lucreze la psihicul Simonei. Complexele de inferioritate o domina CLAR.

In afara de asta Simona declara sus si tare ca vrea un joc agresiv… raman doar vorbele
In realitate ea are un joc preponderent defensiv, returneaza aproape … „la infinit”, dar jocul ei se bazeaza pe gresala adversarei.
Tot asa a ajuns si. nr. 2 WTA: a profitat de oportunitati, de multe oportunitati.

Sper sa ma insel: 2015, pe timpul asta, va fi in afara topului 10

sly (4 comentarii)  •  17 august 2014, 11:27

Cu tot respectul domnule Geambasu, v-a scapat diferenta dintre Fissette si antrenorul Mariei. Va recomand articolul per subiect ale unuia mai avizat in tainele acestui minunat sport – CTP. Ideea e ca Fissette n-a venit in meci cu altceva decat incurajare. Celalalt a venit cu solutii!

mogul (4 comentarii)  •  17 august 2014, 11:37

1. il schimba pe Fissette si castiga cu Sharapova
2. il schimba pe Fissete si risca sa piarda nr 1 mondial

oricum nu cu atitudine de joci bine si hai mai atenta se poate face performanta. sa se uite sa ce i-a spus antrenorul sharapovei la pauza . la fel de calm dar rar si apasat . pe meserie .
Hai Simo ca poti 🙂

gogu (15 comentarii)  •  17 august 2014, 12:10

un balon de sapun ca Bute!

Ioan Gionea (3 comentarii)  •  17 august 2014, 12:27

In toate cele 3 meciuri cu Sarapova, Simona a castigat cate un set. La Madrid cu 6-1 , iar la Cincinnati cu 6-3(la RG in tie-break)
Sarapocva si-a dezvoltat in cei 14 ani in SUA si 10 ani de profesionism un „killer instinct” pe care Simona, o fata decenta si inca prea deferenta cu Sarapova nu pare sa-l aiba si trebuie sa-l dezvolte intr-un fel sau altul…
Cum a spus si Dl Geambasu si unii comentatori la acest articol, Simona trebuie sa-si mai controleze mentalul si sa evite supararile la greselile de arbitraj care o dezavantajeaza, dar care ii afecteaza jocul in continuare.
Cu putin lucru la mental, sper ca Simona o sa reuseasca si 2 seturi in acelasi meci cu Sarapova. Poate chiar la US Open de la sfarsitul acestei luni..

17 Nastase Tiriac (677 comentarii)  •  17 august 2014, 12:47

„Joci bine. Acordă-ţi timp, ia punct cu punct, finalizează cînd eşti sigură. Foloseşte-ţi bine picioarele. Totul spus pe un ton egal, de terapeut priceput. Wim Fissette, antrenorul Simonei, este un munte de calm şi de pedagogie aplicată.“

„Joci rau. Fa-o sa cistige o minge doar cind i-o dai tu. Nu-i da timp. Ia-o la tinta, da-i la picioare, joaca-te cu ea, tipa la ea, spune-i sa taca din gura. Totul spus sa-ca-dat, pe un ton ridicat, ca un nebun.“ 17 Pasarici Tirane, antrenorul Simonei, un munte de caldura si de pedalagingie neaplicata.

Simona incepe mai mereu bine, dar ii lipseste rautatea ca sa continue la fel. Joaca mai prudent, scade din energie, isi alearga adversarele si le aduce in forma. Apoi incep adversarele s-o enerveze.O rautate ca papusa asta sovietica, care arata de multe ori ca o fetita de 5 anisori care vrea sa te bata, o bate mereu. Stie ca poate. Daca nu primeste o corectie.

nefertem (15 comentarii)  •  17 august 2014, 12:50

Toate articolele pe acest subiect pe care le citesc lasa asa in urma o idee de genul „daca s-ar lucra la aspectul X, Simona ar matura pe jos cu orice adversara”. Ca e de vina antrenorul, ca psihicul, ca nustiuce.

Cu toate laudele pe care le merita, poate doar asta e valoarea Simonei. Jocul rutinier cu foarte putine greseli nefortate, plasamentul bun in teren, dedicatia, dorinta de munca si ambitia nu sunt intotdeauna de ajuns pentru a fi cel mai bun din lume. Cred ca s-a creat o obsesie in a se despica firul in patru legat de subiectul Halep; felicitari pentru ceea ce face, sa avem noi insa sportivi la nivelul ei in mai multe sporturi, si vor aparea si acei campioni mondiali.

Ender (1 comentarii)  •  17 august 2014, 12:51

Mda… vad ca multi spun ca Simona e mai buna decat Sharapova dar nu la mental… pai sa o luam putin logic:

1. Daca e mai buna… de ce scorul la generala este 0-5?

2. Daca e mai buna, dar are probleme cu psihicul.. clacheaza. Pai si aici… totul se ia in calcul… plus ca, Simona joaca tenis cum joaca Grecia fotbal.

Exact cum a spus cineva inainte, are un joc defensiv. Pe ea o intereseaza sa castige punctul. Pe ea o intereseaza sa NU il piarda si aici este problema.

Am facut 18 ani sport de performanta, am fost la campionate Europene, Balcanice… iar antrenorul nu trebuie sa stie cum sa o motiveze. Antrenorul trebuie sa o antreneze, sa isi rezolve probleme de ordin tehnic. Daca vrea sa le rezolve pe cele de ordin psihic, nu trebuie apelat la antrenor, ci la un psihiatru de profil.

Exact pe acelasi principiu prin care nu aduci un electrician sa iti rezolve problemele cu instalatiile sanitare…

robert (1 comentarii)  •  17 august 2014, 13:17

Problema Simonei este ca nu se poate adapta la jocul agresiv si in forta. Cand intalneste un adversar care joaca intr-o asemenea maniera cedeaza. Cu Bouchard a fost la fel. Simona este nevoita sa joace ca un sahist, sa isi foloseasca mult creierul pentru a compensa lipsa calitatilor fizice si aici ma refer in primul rand la inaltime si forta bruta. Numarul 2 mondial nu inseamna nimic atata timp cat nu a castigat un turneu de Grand Slam.

dan (4 comentarii)  •  17 august 2014, 13:22

de ce e asa de tipic romanesc sa dam mereu vina pe arbitri?!? E chiar pueril, ma asteptam la mai mult de la un ziarist cu asa experienta. Si restul argumentelor sunt cam trase de par!

Marius (2 comentarii)  •  17 august 2014, 14:00

Sharapova n-a mai invins-o pe Serena de 10 ani. Oricine poate avea „blocaje” sau pur si simplu adversari pe care nu ii poate bate din te miri ce motive.

Nu tine de antrenor, de teren, de spectatori sau de orice altceva. Restul e prosteala.

zurzu_zurzu (34 comentarii)  •  17 august 2014, 14:00

Simona trebuie sa conduca jocul,sa fie agresiva si sa dea ea tonul tot timpul.Pana nu reuseste asta cu oricine,nu o sa fie nr 1 mondial.Ca sa ajunga sa faca asta trebuie sa joace cu primele 10 la turnee,altfel nu.Cu cei mari in meciuri directe te calesti,sau iti vezi potentialul adevarat .Vezi unde gresesti si ce trebuie sa dezvolti,imbunatatesti,corectezi.Pe fond Simona e acolo sus,in primele 10 dar per total cred ca locul 2 e mincinos.O spun asta cu tot riscul sa fiu blamat.Mai are mult de invatat la tehnica,miscare in teren si ma refer aici dupa serva buna venirea la fileu ,servele si prima si a doua.Aici trebuie lucrat cel mai mult,la tehnica de lovire si forta.Sa invete sa imprime viteza la minge…Daca rezolva astea si cu mentalul imbunatatit,e greu s o mai bata Sarapova,daca nu chiar imposibil.Pana atunci si la US Open daca se vor intalni Sharapova va castiga…

io (15 comentarii)  •  17 august 2014, 14:11

grecii, aia vechi, spuneau ca infrangerile tin de esenta vietii! crescuti intr-o mentalitate definita de proiect ( concursuri, campionate, olimpiade etc), copie a modelului militar, uitam ca viata este, la urma urmei, proces, adica realizari, nerealizari, infrangeri, pierderi si la extrem, boala si moarte! De aceea nu impartasesc viziunea domnului Cristian Geambasu, construita pe o frustrare! eu zic: sa ne bucuram ca o romanca despre care acum doi ani nu stia nimeni este acolo, sus! la anul, in 2015, exista mari sanse ca Simona sa coboare de pe podium si atunci ce vom scrie? ce sfaturi ii vom da? o vom tine tot cu complexul Sharapova? de ce nu putem sa vedem paharul plin si sa ne bucuram si cand vedem o infrangere, de ce trebuie sa punem atata presiune, etaland atatea asteptari nascute, indraznesc sa spun, din limitele vietii noastre personale?

sandmann (52 comentarii)  •  17 august 2014, 15:55

vad ca absolut nimeni nu ia in calcul si varianta simpla si foarte plauzibila ca de fapt la momentul acesta Sharapova este pur si simplu mai buna, mai valoroasa.
Si poate nu doar la momentul asta poate si mai tarziu.
Si care e problema? Nobody winn them all.

circotashul (1 comentarii)  •  17 august 2014, 16:30

Aceleasi lovituri ce treceau fileul, au inceput sa nu mai treaca, incepind cu setul doi,e clar Simona nu poate duce fizic mult timp la nivel inalt.Din pacate in ziua de azi sportul e in primul rind”fizic”,asa ca Simona care nu prea e dotata corespunzator la acest capitol va fi intodeauna o jucatoare de locul 2,sa fim cinstiti,dincolo de nationalismul siropos, asta e realitatea.

Pe Bune (1 comentarii)  •  17 august 2014, 17:56

5 infrangeri consecutive? Primele 2 erau pe vremea cand Halep nu putea emite vreo pretentie.
Ultimele 3 insa au fost in meciuri extrem de echilibrate in care tenisul a fost aratat de Simona chiar daca a avut anumite suferinte fizice.
Iar ultimul meci a aratat o Simona care inca nu a intrat in forma dupa pauza de vara, avand doar 2 meciuri disputate.
Cum nici Sarapova nu s-a aratat in zile mari era suficient ca Simonei sa-i mearga ceva mai bine serviciul si atunci altele erau comentariile de aici. Forma sportiva va rezolva problema Sarapova, este foarte simplu. In meciul recent putea sa ia bataie si de la alte rivale.
Tenisul e un sport de cursa lunga si o sa o vedem pe Simona Halep mult mai tare decat Sarapova.

kkciosuldelahamangia (42 comentarii)  •  17 august 2014, 18:03

mai, cind te bate o data gasesti o scuza,gen nu am stiut stilul ei de joc, si inventezi, dar cand te bate si a cincea oara, e clar…nu degeaba ai ajuns pe locul 2 WTA fara sa castigi un turneu de grand slam…
nu sperarti la U.S. Open…va fi inchis ! 🙂

The Samurai of Prog (2 comentarii)  •  17 august 2014, 18:47

Dupa meci ma gandeam cum ar putea cineva sa o invinga pe Sarapova,aceasta jucatoare care ar putea scoate din minti si pe cel mai calm om.Tertipuri,viclenie,tipete,trageri de timp repetate,etc,etc,un adevarat arsenal de smecherii ieftine dar se pare eficiente.A demonstrat Ivanova ieri.Tot cu asa ceva…:)
P.S.A fost un moment hilar in meciul cu Simona.Sarapova era deranjata de niste spectatori !! Tocmai ea care urla cat o tineau bojocii la fiecare minge.Ma intreb daca i-ar veni o minge in nas,cat s-ar tavali pe teren,mai ceva ca Mutu.

Corson (10 comentarii)  •  17 august 2014, 19:09

Important e ca Simona e nr. 2 mondial. Toata Romania a juisat in asteptarea momentului, eveniment oarecum concomitent cu comemorarea martiriului Brancovenilor.
Faptul ca in meciurile directe Simona are mari dificultati sa bata (daca!) locurile 3, 4, 5 WTA nu are nici o relevanta. Ca n-o invinge pe Masha nici daca ajunge 25 WTA (Masha), iar n-are relevanta. E pe 2, e mai buna!
Urmatoarea tinta a poporului roman e numarul 1. Chit ca Simona nici macar nu indrazneste sa viseze ca o poate bate pe Williams (Venus, nr. 34) prea curind.

Lila (31 comentarii)  •  17 august 2014, 19:39

nimic nou sub soare! labareala a la geambasu, in loc sa vezi cat de mult a crescut; nu poate, peste noapte, sa bata mereu!?

Laur (8 comentarii)  •  17 august 2014, 19:46

@sandmann,
Aici nu vb daca e mai buna sau nu sarapova. oricum e clar ca e mai buna. Sau acele calitati pe care le are sunt mai valoroase decat calitatile Simonei. Noi vorbim aici (si domnul Geambasu la fel) despre un complex. Oricat de bun ai fi, mai si pierzi. Cred ca Simona este singura jucatoare din top 20 care nu a reusit pana acum sa o bata pe sarapova. Asta e frustrant. Pey Simona a sters pe jos de 2 ori cu Ana ivanovici, care, la randul iei, a batut-o pe sarapova. Este evident ca exista un complex, ca sunt de valoare apropiata. Ultimele 3 meciuri au fost aproape identice. Psihic Simona a stat f prost. Fizic e pregatita, cred ca mult mai bine decat Sarapova. Acele mingi care in primul set, fara presiune, treceau fileul din toate colturile, in setul 2 si mai ales 3, nu mai treceau, nici macar alea usoare, lovea cu frica, teama de a o invinge pe sarapova. Asta a fost impresia mea de necunoscator al fenomenului.

Antony (1 comentarii)  •  17 august 2014, 20:54

Sharapova e singura jucătoare din circuit care folosește mijloace murdare sa câștige.trage de timp constient,scoate sunete îngrozitoare constient,pleacă la vestiar când e in dificultate,etc.
Daca un spectator ar scoate sunetele sharapovei,ar fi evacuat.de ce unui jucător de tenis i se permite si unui spectator nu ?
Cred ca ar trebui susținute 2 propuneri:
1.jucatorii de tenis nu au voie sa scoată sunete pe teren așa cum nici spectatorii nu au voie sa facă zgomot.ar fi echitabil.
2.daca un tenismen nu șerveste in timpul acceptat,sa piardă automat punctul-printr-un semnal sonor ca in alte sporturi sau discipline sportive.

florin dia (2 comentarii)  •  17 august 2014, 22:45

Când câștiga doar 30-40% din meciuri era complexată de 60-70% din jucătoare ? Acum câștigă 90% din meciuri și e complexată de 10% din jucătoare ? Joci pe muchie de cuțit, poate să câștige oricare, și tot ești complexat ? Asta e privire de profan sau de tabloid. Mare parte din rivalități sunt invenții de presă. Te antrenezi, joci, câștigi, mergi mai departe, pierzi, faci bagajul, pleci la următorul turneu și tot mergi mai departe. Depinde de foarte mulți factori dacă pierzi sau câștigi un meci, iar complexul psihologic mă îndoiesc să existe într-o situație pe muchie de cuțit.

run.away (1 comentarii)  •  17 august 2014, 23:53

Nu stiu de ce, dar de cate ori se vorbeste de Simona Halep imi aduc aminte de Bute. Simona e numarul 2 mondial, insa nu reuseste sa bata nici o jucatoare „grea” si pozitia ei in clasament se datoreaza si conjuncturilor. Cred totusi ca Simona e mai talentata la tenis decat Bute la box.

talpaiadului (24 comentarii)  •  18 august 2014, 4:25

Eu cand ma uit la tenis nu ma infierbant ca la fotbal. La fotbal, daca joaca o echipa romaneasca, tin cu ea, indiferent cum joaca. La tenis insa, nu fierbe patriotismul in mine, pur si simplu nu ma simt reprezentat de catre jucatorii sau jucatoarele de tenis.
Aia joaca pentru ei, nu pentru tara. Ca politicienii se afiseaza cu Halep pentru a castiga popularitate e cu totul altceva. Asa ca, asa cum spune autorul, Halep are o dotare fizica inferioara (pitica, boccie, picioare butucanoase etc etc), dar nu numai atat, Halep ii este net inferioara Sarapovei si din punct de vedere mental, psihic, ca doar de aia pierde de fiecare data, clacheaza psihic pe final de meci. Asa ca, sa-i dam cezarului ce-i al cezarului si sa recunoastem ca in momentul de fata Halep ii este inferioara Sarapovei si cu asta basta.

alexu (57 comentarii)  •  18 august 2014, 6:09

Domnule Geambasu bine ca nu ati inceput cu un titlu „bomba” cum fac colegii dumneavoastra, gen „Blestemul Sharapova”.
De ce nu vreti sa vedeti adevarul ? Fata de toti pustii care comenteaza aici si se uita la tenis de doi ani, odata cu ascensiunea Simonei (e plin la alte articole de oameni care isi dau cu parerea si recunosc franc ca se uita la tenis doar pentru ca joaca Simona) dumneavostra ati mancat destul tenis. Nu e vorba de niciun complex !! Rusoaica e mai buna si cu asta basta.
Simona a prins locul 2 de conjunctura. Azarenka a fost grav accidentata si Na Li deja are 31-32 de ani. Stati sa o vedeti pe bielorusa peste 2-3 luni, o bate si aia pe Simona pe unde o prinde. Vorbim si atunci de complexul Azarenka? De complexul Serena nu mai vorbim.
Cand tu ai pretentii de campion absolut, NU AI VOIE sa declari (si nu doar odata): nu stiu daca vreodata in viata asta o sa le bat si eu pe Serena si Maria. Asta denota autosuficienta, teama de succes sau pur si simplu..neputinta, o limita atinsa care nu poate fi depasita.

Va rog sa va uitati inca o data la comentarii, chiar si cele de aici. Profanii incep sa dea vina pe Fissete (adica ala care a condus-o pe „fraiera” aia de Kim Clijters spre 4 GS), dau vina pe urletele Sharapovei (Cred ca daca le povestesc de Monica Seles si tipatul ei „magaresc”, o sa ma intrebe daca e vreo asistenta tv, n-au auzit in viata ei de ea) si nu in ultimul rand dau vina pe arbitrii mai ceva ca Mircea Lucescu.

Simona Halep, oricat vrem noi sa fie altfel, oricat vrem sa ne identificam cu ea, ca asta e meteahna noastra, ne asociem cu jucatori buni ca sa mascam propriile neputinte, oricat ar incerca, este doar o jucatoare de top 10 si atat. As da orice sa nu am dreptate, dar mai discutam la anu’ pe vremea asta. Nu o sa mai fie in top 5.

Nyk (17 comentarii)  •  18 august 2014, 6:42

Bun articolul dar si comentariile. Este clar ca pentru a inchide gura celor ce nu cred in Simona, trebuie ca ea sa inregistreze victorii si impotriva celor doua jucatoare care pentru moment sunt mai bune decat ea, Masha si Serena. Amandoua aflate la virsta maturitatii in tenis si beneficiind alaturi de talent si de o constitutie fizica extraordinara, care le avantajeaza si care justifica pozitia lor actuala in clasamentele mondiale. Pentru a le invinge Simona, neavind constitutia fizica a celor doua, trebuie sa joace perfect . Ea stie acest lucru, nu degeaba si-a ales ca idol pe Federer. Acesta a fost la un moment dat Mr. Perfect si prin consecinta imbatabil. Simona mai are o problema si anume cea a timpului. 22 de ani in tenis nu sunt prea putini. Ea trebuie sa mai puna la punct anumite aspecte tehnice pe care nu le stapineste inca bine, sa-si exerseze ce stie sa faca bine, pana la nivelul de automatism, ceea ce vad ca si face cu noul antrenor, pentru ca jocul ei automatic se face vizibil din ce in ce mai mult, ceea ce demonstreaza ca se antreneaza foarte mult, iar acest lucru ai ascute intuitia si dezvolta simtul de anticipatie. FIZIC MI SE PARE OK DE SI SUNT IN DEZACORD CU CATIVA DINTRE CEI CARE AU COMENTAT AICI. Ce cred insa ca o omoara pe Simona este TEAMA. Mai ales cand joaca impotriva Mashei. Cu cat cresc proprii demonii ai Simonei cu atit creste si jocul Sharapovei. Aceata se hraneste pur si simplu cu TEAMA ei. Crede ca jucand foarte bine va trebui sa poata bate pe oricine si de aceea se antreneaza foarte mult. Repeta intr-una ca trebuie sa fie mai agresiva dar nu poti fi agresiv daca i-ti este TEAMA. De aceea le spulbera pe celelalte …pentru ca fata de acelea nu are teama. SIMONA!…TREBUIE SA-TI INVINGI FRICA! si mai intai trebuie sa recunosti acest lucru. Spre deosebire de Box acest lucru este posibil in TENIS

gogu de la Orodel (49 comentarii)  •  18 august 2014, 6:47

Mare minune ca nu afirmi ca Piti e de vina si cu neputinta Simonei,versus Sharapova!Mare…acum esti expert si in tenis..!Jalnic,penibil mey Jambie!!!!!

gilos (147 comentarii)  •  18 august 2014, 8:12

Ilie Nastase a spus o vorba de duh referitoare la Halep si Sharapova : Simona trebuie sa reuseasca sa o bata o data, pe urma o s-o bata de mai multe ori !!

catalin (1 comentarii)  •  18 august 2014, 9:20

In my opinion Sharapova vs. Halep was like a final. It had too much tension, pride and finally tears and shouts of joy. And what followed also confirm what I say.

A man serving lunch at a restaurant with someone. Also served and an olive. One of them try, but fail not to sting with a fork. He still try five minutes but the olive always running in the opposite direction. At one time, lunch partner is offering to help him catch the olive. He said do not do so but so, and shows how … Suddenly he took the olive to fork prick. Then the other man said thoughtfully: Well, sure you’ve got it easy, after I tired it myself!

With all due respect but Serena had an easy task in final.

gigel (4 comentarii)  •  18 august 2014, 9:42

pai halep oboseste repede ca alerga dupa minge,cand stanga când dreapte .la rusoaica am vazut ca statea numai pe centru pt ca acolo veneau mingiile de la halep ,deci a noastra nu stie sa dea mai pe linga linie .trage pe centrul portii.exact ca si „fotbalisti” nostri. si nu arenici forta in lovituri.pt mine nu e de primele 10 pozitii

George (10 comentarii)  •  18 august 2014, 11:38

Simonei ii lipseste smecheria … in comparatie cu Sharapova care, exact cand adversarele castiga minge dupa minge , atunci ea gaseste tertipuri si smecherii ca sa le scoata din ritm pe adversare. Simona acum a declarat ca data viitoare va fi mai agresiva. E bine si asta dar atat timp cat nu este un meci fair-play (sharapova nu-i corecta) nu va castiga niciodata in fata sharapovei.

george stancu (11 comentarii)  •  18 august 2014, 11:47

Felicitări, Domnule Geambașu!

Eugen DELCEA (16 comentarii)  •  18 august 2014, 15:48

1.Borg-Năstase la Wimbledon. Borg se pregătea să servească. Ilie, ca Sharapova : merge la arbitru şi insistă să-i spună Mister Năstase. Borg zâmbea vag, concentrat. În final, a câştigat primul mare titlu din carieră. Ilie a sărit fileul şi l-a îmbrăţişat. Borg plângea, abia atunci s-a deconectat de la tensiune şi concentrare…Model pentru Simona. Noi, românii, ştim rar să rămânem concentraţi (şi ne-defetişti) şi atunci uimim Lumea. (Paranteză : meci de dublu, Năstase, Borg contra Laver, ?;Ilie face spectacol cu mingile de pe(lângă) linie; Borg priveşte imun totul apoi, deodată, începe şi el să conteste deciziile !Poate Simona ar trebui să facă un dublu cu Sharapova…). 2.La RG, SH m-a uimit cât de mult crescuse în joc. În finala cu Shrapnelova, a intrat ca mielul la tăiere, nu o mai recunoşteam ! A făcut şi unele greşeli elementare, cu mingi ratate de lângă fileu. În plus, alte greşeli elementare de tactică, pe care le-a repetat acum. Ăsta e blocaj mental ! 3. Scenariul e acelaşi : Sh. o plimbă pe colţuri, SH iese mult din teren şi îi retrimite telefonat, la mână, lăsând colţul opus liber. Năstase ar fi rezolvat lucrurile altfel : mingi înalte, ţopăite (să aibă timp să se aşeze), slice-uri lungi (greu de returnat) sau scurte (să taie ritmul). Simona joacă prea liniar, de pe fundul terenului, iar loviturile ei cer efort şi o scot mult în lateral. Marii jucători, dacă îi studiaţi, veţi vedea că fac tot posibilul să rămână pe linia mediană, să reducă efortul şi riscurile…

Mediere Bucuresti (10 comentarii)  •  18 august 2014, 17:17

Poate ca este numai o diferenta de nivel , si ca timpul si antrenamentul poate rezolva acest obstacol !

arh. Gheorghe Petrescu (214 comentarii)  •  18 august 2014, 23:31

Simona, trebuie sa umble la anumite artificii de smechereala, cum spunea cineva, ca sa completeze ce nu are. Nu are lovitura puternica, si nu cred ca va creste prea mult pe aceasta arma folosita de altii. Eu cred ca trebuie cautat, la, ceva specific folosit de Nastase. Nu ai forta ,ok, dar ai aceea smecherie ce poti scoate din ritm orice adversar. Rusoaica, e inalta, si profita de gabaritul ei, dar Simona, o va prinde in viitorul apropiat, pe picior gresit si o va bate. Simona creste in valoare, Sarapova, imbatraneste si lucrurile capata o alta fata. Avem o tenismena in top 5, nu e de mirare ca progresul ei este foarte rapid. Locul doi al Simonei spune mult, numai ca noi Ramanii, asa santem, needucati la toate capitolele. Sa o lasam in pace ca Simona stie ce vrea, nu trebuie sa-i dam noi sfaturi. Are antrenor, are gasca ei care merge cu ea oriunde, si trebuie sa remark ca, va ajunge DEPARTE. Un singur lucru ne trebuie noua Romanilor de pretutindeni, „AI DOMNE PUTINTICA RABDARE”, nenea IANCU sa traiasca. HAI SIMONA-HAI ROMANIA!

simt enorm si vaz monstruos (5 comentarii)  •  19 august 2014, 0:31

Ca sa analizam si din alta perspectiva „Problema Sharapova” trebuie mai intai sa ne reamintim ca duduia nascuta pe frumoasele plaiuri siberiene are cateva obiceiuri incompatibile cu o conduita pe care ar trebui sa o afiseze pe teren orice tenisman(a) onest(a). Si am sa le enumar in continuare fara pretentia de a le epuiza pe toate:

A. CATEGORIA INSELATORII:

1. Ridica, fara un motiv real, mana (sau racheta) exact inainte ca adversara sa serveasca pentru ca apoi sa poata contesta punctul castigat de aceasta (Ex: la turneul de la Zurich 2006, contra lui Peer).

2. Pe zgura incercuieste cu racheta alta minge decat cea care tocmai a fost jucata, incercand sa-si adjudece un punct pe care in mod normal l-ar fi pierdut (Ex: ultimul turneu de la Roland Garros, in sferturi sau in semifinala, nu mai retin exact)

B. CATEGORIA PRACTICI NESPORTIVE (sau „gamesmanship”, cum spun anglo-americanii).

1. Pauza de vestiar, dupa pierderea unui set, pe motiv ca-si schimba echipamentul transpirat… Coincidenta face ca transpira numai dupa ce pierde un prim set indiferent daca asta se petrece la scorul de 0-1 sau la 1-1 (vezi ultimele doua meciuri cu Halep dar si destule altele in care „a transpirat” dupa pierderea setului sau, dimpotriva, „nu a transpirat” pentru ca ii mergea jocul si urma sa castige cu 2-0). Ca sa nu mai spun ca pauza e nejustificat de lunga;

2. Intarzie serviciului peste limita regulamentara. O face cu regularitate si asta deranjaza adversarele pentru ca le mareste perioada de concentrare marita de la primirea serviciului. Pe masura ce jocul avanseaza practica asta contribuie la o anumita oboseala psihica si la slabirea vitezei de reactie a adversarei (fara sa fie singura, este una din explicatiile „revenirilor spectaculoase” ale rusoaicei in partea a doua a meciurilor).

3. Ragetele de animal injunghiat pe care le scoate ori de cate ori loveste mingea. In realitate sunt mai slabe decat se aud la Tv si nu ar deranja direct adversara.
Numai ca racnetele ei au o „calitate” ascunsa: ascund lovitura. Oricine a jucat tenis stie (si tu, Cristi, am vazut ca joci, fie si la nivel de amatori, asa ca poti confirma) ca mingea „suna” altfel, functie de cum e lovita. O lovitura plata suna altfel decat un kick si altfel suna o lovitura mai puternica fata de una mai „moale”. Sunetul scos de lovirea mingei e o prima indicatie pentru adversar care afla cu o fractiune de secunda mai devreme cum va veni lovitura.
Stiu, loviturile „se ghicesc” si dupa miscarea corpuli si a bratului celui care le executa dar sunetul e o informatie suplimentara de care adversarii Sharapovei nu au parte pentru ca aud mereu acelasi racnet, indiferent de cum loveste rusoaica.

4. Urlete de „COME ON!!” chiar si pe erori nefortate ale adversarei. Asta nu e doar nesportivitate ci urmareste enervarea mai mare a celei de dincolo de fileu, cu consecinte usor de imaginat;

5. Arunca mingea sus pentru serviciu si o lasa sa cada (chipurile a aruncat-o gresit; face asta mai ales la punctele importante) e o alta metoda de prelungirea tensiunii adversarei, care trebuie sa „se reseteze” iar pentru primire, cu consecintele aratate la pct. 2.

6. Se contrazice cu arbitrii sau provoaca adversara; sperand sa obtina fie si un mic avantaj din partea arbitrajului sau sa-si enerveze oponenta. Imi amintesc cum, in urma cu mai multi ani, dupa un raliu prelungit in care si-a alergat adversara dintr-un capat in altul al liniei de fund a terenului, a trimis in sfarsit o lovitura castigatoare dupa care a urlat spe aceasta: „RUN, RUN!!”. Ultimul exemplu a fost in meciul cu Ana Ivanovic cand, enervata ca a facut o dubla gresala si era pe punctul sa piarda ghemul, i-a strigat arbitrului: „CHECH HER BLOOD PRESSURE!” (ia-i tensiunea!) cu referire la un moment petrecut cu o jumatate de ora mai devreme cand Ana a solicitat un time-out medical.

Asadar „problema Sharapova” ar trebui rezolvata in primul rand de oficialii WTA.
Problema acestor indivizi este insa alta si izvoraste din obligatia (nedeclarata si nerecunoscuta de nimeni dar indusa de boardul circuitului) de a-i accepta rusoaicei porcariile de care vorbeam mai sus si de a ii da o mana de ajutor sa se mentina cat mai mult in turnee.
De ce asta? Pentru ca Sharapova e un brand care inca atrage sponsori si interes din partea mijloacelor media mai mult decat multe alte jucatoare din circuit si aduce astfel, indirect, bani in conturile WTA. Nu vreau sa intru acum in detalii pentru ca si asa am scris mai mult ca Sadoveanu…

Asadar trebuie sa ne obisnuim cu standarde duble din partea oficialilor circuitului.
Si cand zic oficiali nu ma gandesc doar la arbitrii; acestia executa niste ordine, de fapt cred ca li se sugereaza o tendinta de arbitraj functie de cine se afla pe teren iar oamenii isi fac treaba ca sa nu-si piarda painea.

De aceea toata strategia staffului Simonei Halep (pentru ca ea ne intereseaza aici) trebuie sa plece de la acceptarea acestei stari de fapt.

Comentează