Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Heirup, heirup, ca stînci de Fer!

Prudenţa dăunează grav spectacolului. Miza generează prudenţa născătoare de meciuri în care două echipe ar vrea să şi cîştige, dar îşi propun mai ales să nu piardă. Acesta a fost contextul partidei Olanda-Chile. Textul a fost searbăd, ca discursul unui […]

luni, 23 iunie 2014, 8:11

Prudenţa dăunează grav spectacolului. Miza generează prudenţa născătoare de meciuri în care două echipe ar vrea să şi cîştige, dar îşi propun mai ales să nu piardă. Acesta a fost contextul partidei Olanda-Chile. Textul a fost searbăd, ca discursul unui academician specializat în limbi dispărute. Olanda şi Chile, altfel două echipe generoase şi cu calitate fotbalistică. Din păcate şi calificate, pentru că asta a funcţionat ca inhibitor. Cu sacii în căruţă dintr-o grupă în care Spania l-a redescoperit absurd de tîrziu pe David Villa.

Chile, echipa antrenată cu nerv de Jorge Sampaoli, a atacat mai mult, mai confuz. Olanda, echipa pregătită de Van Gaal împreună cu o echipă de secunzi celebri a muşcat mai tare. Absenţa lui Van Persie s-a simţit, chiar dacă pe gazonul din Sao Paulo erau Robben şi Sneijder. S-a mai simţit presiunea asupra lui Alexis Sanchez, iar Sampaoli şi-a dat seama trimiţîndu-i în teren pe Beausejour şi Valdivia. Abia intrat în locul lui Sneijder, Leroy Fer a rezolvat prezenţa olandezilor în „optimi” de pe primul loc în grupă cu un gol britanic, fără ca asta să-i arunce în depresie pe chilieni. Sud-americanii au arătat ca nişte oameni mulţumiţi, care s-au săturat de filme motivaţionale în care nişte mineri le cer imperios să moară pe teren. Aşa a venit golul al doilea olandez, înscris de Depay. Şi poate ar trebui deja să regretăm că Spania merge în vacanţă.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Laur (287 comentarii)  •  23 iunie 2014, 21:01

Al treilea meci într-o grupă cu doi virtuoși calificați, deja. Nici nu aștepam prea mult, nu? Batavii au luat-o ușur în față, ca de obicei.

Felix (1 comentarii)  •  23 iunie 2014, 21:02

Ati facut un comentariu oarecare. Olanda a jucat destul de economic, vor veni meciuri mai grele. A jucat la sigur, caci nu era vreun motiv sa riste. A jucat efficient, caci un Robben este aproape imposibil de oprit iar tinerii sunt foarte buni (Depay). S-a jucat strategic, de catre un antrenor care are viziunea jocului (vezi si schimbarile). E o naivitate sa credem ca astazi trebuie sa faci spectacol tot timpul. Eu as remarca chiar capacitatea Olandei de a face sau nu face spectacol dupa cum e cazul, iar asta se cheama disciplina. Sau capacitatea de a da gol din orice pozitie in cele trei meciuri, si aici e vorba de talent. Nu stiu ce va face in continuare, dar degeaba plangeti dupa Spania, pentru ca atunci incep si eu cu echipa lui Gullit, van Basten si multi altii. E vorba de fotbalul de azi si nu de ieri. Poate ar fi bine sa reflectati mai mult inainte sa scrieti.

coco (23 comentarii)  •  23 iunie 2014, 21:10

Spania a avut sansa ei daca nu ma insel….a jucat si cu olanda si cu chile….zero puncte si un golaveraj de 1-7…si atunci ma intreb nedumerit…???…de ce sa o regretam..ca a invins doar celebra nationala de la antipozi..?

Budd (2 comentarii)  •  23 iunie 2014, 21:18

Niciun jucator din echipa Olandei in afara de Cilessen nu e batav. Insa banuiesc ca habar nu aveti ce e Batavia. Clisee de jurnalisti obositi.

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  23 iunie 2014, 21:38

Budd

Da, obositi, poate. Si sigur nu cu mintea odihnita. Batavii, popor germanic stravechi, sint stramosii olandezilor de astazi. Am inteles ca l-ai identificat pe Cilessen ca rasa pura, iar Lens si ceilalti nu corespund, se pare. Clisee, deh

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  23 iunie 2014, 21:53

Felix
Ai inteles gresit. Detest nationala Spaniei din motive pe care nu le detaliez aici. Deci e greu sa plingi dupa ceva ce detesti. Era un paradox, al textului. Desigur, unul oarecare.

ion c (15 comentarii)  •  23 iunie 2014, 21:56

Bine punctat. De aceea regret iesirea prematura din scena a echipelor mari: echipele mici se pierd in fazele mai avansate si spectacolul are de suferit.
Dar de, ce sa-i faci, Brazilia trebuie sa castige cu oice pret, chair cu pretul sacrificarii celor mai bune echipe europene puse sa se macine intre ele chiar din primul meci. (Ca deja nu cred ca mai este nimeni atat de naiv incat sa creada in onestitatea tragerilor la sorti, sau sa nu sesizeze mizeria stabilirii capilor de serie).

Budd (2 comentarii)  •  23 iunie 2014, 21:58

Batavia (Betuwe) e o regiune din Gelderland astazi pe care istoricii au incercat sa o promoveze ca . Insa banuiesc ca nu ati auzit de mitul batav care (culmea) i-a facut pe germani sa emita pretentii asupra Olandei in al doilea razboi. Fapt este ca frisienii, francii si saxonii traiau bine mersi pe teritoriul Olandei de astazi (frisienii cel putin exista in toate legendele nordice) la fel ca si batavii. Antropologia are multe raspunsuri astazi iar olandezii de azi in afara de o marca (in probleme financiare) de biciclete (de fapt Batavus) si ceea ce se cheama Betuwe Lijn (un coridor feroviar cu aceeasi istorie ca Autostrada Transilvania) nu prea se sinchisesc de cuvantul de la care a plecat discutia : Batavia.

Florin (1 comentarii)  •  23 iunie 2014, 22:04

Olanda s.a protejat, si.a menajat fortele. Pt ei de acum incep luptele cu adevarat grele. Spania…hmmm…din pacate o echipa si mai ales un antrenor blocat in proiect simai ales mental. Oboseala incredibila.
Ps: romania clar nu avea ce cauta acolo. Am vazut atat de multa implicare din partea jucatorilor, atat de multa dorinta…si atat de mt fotbal si dorinta de a fi mai bun. Si de a ataca. Lucruri care ne lipsesc noua

Alex (1 comentarii)  •  23 iunie 2014, 23:06

Tare curios as fii d-le Geambasu sa citesc un articol in care ne ne detaliati motivele pentru care detestati echipa Spaniei…Poate pe viitor,sau chiar maine…

Thernandier (5 comentarii)  •  23 iunie 2014, 23:26

Sunt acri strugurii! Presa scrisa e la pamint, nu are nici un reprezentant in Brazilia, dar privind la televizor evenimentul, incearca sa ne convinga ca e unul plictisitor. Fiecare pasare pre limba ei piere.

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  23 iunie 2014, 23:41

Alex
Pina la articol, o precizare. Se scrie corect „As fi”, nu „As fii”. Ca se intelege altceva, de exemplu ca-ar fi vorba de niste fii (copii, baieti).

Mircea (120 comentarii)  •  23 iunie 2014, 23:45

@budd: care-i problema ta ??

maximuspqr (58 comentarii)  •  24 iunie 2014, 0:09

:)) acid domnul Geambasu, suspiciunile (pentru autor sint certitudini) de dopaj din sportul spaniol ….
Scurt si la obiect ,totusi nu era rau daca trecea Spania de grupe. Multi jucatori ne puteau incinta. Mexicul va place?

Robert (5 comentarii)  •  24 iunie 2014, 0:40

In ziua de azi nu mai putem vorbi de o echipa nationala curat „bastinasa” pt ca tarile nu mai sunt „pure”. Vezi cati turci si polonezi sunt in Germania,cati algerieni si tunisieni in Franta,chiar si la noi in Romanica unde nu prea vine nimeni sa se stabileasca,cel mai emblematic jucator nu este roman „curat”.
Nu stiu daca s-ar putea gasi vreo natie pura peste care sa nu fi trecut alte imperii de-a lungul timpului sau emigratia sa nu o fi schimbat-o,poate ceva triburi bastinase de prin junglele africane sau sud-americane.

M (1 comentarii)  •  24 iunie 2014, 0:42

comentati, va mai si certati, iar nemtii iau cupa..

spinoza (2 comentarii)  •  24 iunie 2014, 6:51

Olanda ne prezinta o super echipa! Sper sa si castige acest mondial! De ani buni fac performanta si scot fotbalisti de valoare pe banda! Oare de ce?

viktor_I (1 comentarii)  •  24 iunie 2014, 7:14

Cum sa regreti, Cristian Geambasu, ca Spania nu a mers mai departe? Doar pt ca nu e nimeni nebun sa riste intr-un meci, practic, fara miza, nu inseamna ca Olanda si Chile nu sunt echipe spectaculoase. Ba chiar dimpotriva. Atat Olanda cat si Chile au aratat de ce Spania trebuie sa mearga acasa, si nu vreuna dintre ele. Cele 2 echipe au un joc net superior Spaniei, astronomic de superior chiar, daca pot spune asa, si merita din plin sa mearga mai departe. Tipul de joc kaka-maka are limite, chiar f multe limite, si Brazilia si Argentina tin mortis, se pare, sa sublinieze asta.

L’Exorciste (3 comentarii)  •  24 iunie 2014, 8:56

Un castig pentru Spania la acest turneu este iminenta retragere a lui Xavi de la nationala si implicit un loc in echipa pentru Koke.
Si eu detest Spania, dar nu atat pentru jocul practicat, cat mai ales pentru suspiciunile pe care le am in legatura cu ”progresul” facut de sporturile de echipa in care Spania a castigat trofee continentale, in ultimii ani, avand o superioritate fizica demna de un film din seria X Men.

dan (113 comentarii)  •  24 iunie 2014, 9:02

Presupun ca retinerea fata de Spania in sportul ultimilor 10-15 ani (fotbal ,baschet , Nadal etc) consta in suspiciunile legate de doping . Posibil dar neprobat . Gresesc , domnule Geambasu ?

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  24 iunie 2014, 9:10

maximuspqr
In general ma feresc de certitudini, dar dopajul in sportul spaniol este deja certificat in anumite sporturi. Fotbalul nu prea este controlat, tenisul la fel. Va las sa ghiciti de ce

horia (7 comentarii)  •  24 iunie 2014, 10:01

sa nu uiti ca fotbalul din romania pe care-l critici des e exact la acelasi nivel cu celelalte domenii din romania:economia,invatamantul etc si bineinteles si ziaristica sportiva cu observatia ca la sport am avut 2 performante deosebite:sua 94 si sevillia 86,ceea ce nu putem spune de ziaristica sportiva:nu trebuie sa regretam spania pentru un motiv simplu:modul in care au jucat cu olanda si chile.

17 Pasarici, doua mari si doua mici (677 comentarii)  •  24 iunie 2014, 10:22

„Detest nationala Spaniei”

iar eu ma gandeam ca nu sint normal atunci cind detest Potaile ” din motive pe care nu le detaliez aici.”

Mi-am revenit. Parca sintem frati. Hai Steaua !

nos (3 comentarii)  •  24 iunie 2014, 11:01

Olanda a inscris 10 goluri in 3 meciuri in grupa la acest CM si a luat doar 3. Cred ca nici o alta echipa nu va inscrie mai mult. Spania a inscris 4 si a luat 7. Credeti ca in acest moment exista vreun loc de comparatie? Iata ca fotbalul se schimba foarte mult in 4 ani… evolueaza (in general asa se zice).

Florin (55 comentarii)  •  24 iunie 2014, 11:38

„Problema” Olandei e ca nu are umor si nu se menajeaza niciodata.

De-asta le-au dat 5 boabe spaniolilor, care acum au moralul lui Bute dupa lupta cu Froch.

Baietii astia au avut momente crase de cinism in istoria lor fotbalistica, au invatat de la nemti chestia asta. La retragerea lui Cruyff au luat in meciul festiv un 8-1 cred de la Bayern München, dupa care le-au tras si ei nemtilor la un meci festiv un 7-0 in deplasare.

La noi asta ar fi de neconceput, semn de proasta crestere si declaratie de razboi pe toate planurile – „dusmanii mei” – la olandezi si la nemti fotbalul e DUSMANIE. In sensul bun ;)))

armand (5 comentarii)  •  24 iunie 2014, 11:47

cum d-le geambasu, la fotbal si tenis nu se fac controale antidoping, la spanioli?? nu inteleg aluzia!!

xolv (21 comentarii)  •  24 iunie 2014, 13:26

Intre Spania si Olanda, mie imi va fi dor de Australia.

Comentează