Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Teoria lui Ben

Încă un articol despre dopaj. Orice asemănare cu substanțe și metode interzise nu este deloc întîmplătoare.

În loc de introducere. 7 dintre primii 10 deţinători ai celor mai buni timpi pe 100 de metri din toate timpurile au fost prinşi […]

joi, 22 mai 2014, 9:56

Încă un articol despre dopaj. Orice asemănare cu substanțe și metode interzise nu este deloc întîmplătoare.

În loc de introducere.
7 dintre primii 10 deţinători ai celor mai buni timpi pe 100 de metri din toate timpurile au fost prinşi dopaţi. Cei trei neprinși se numesc Maurice Greene, Nesta Carter și Usain Bolt. Pînă la proba (de urină sau de sînge) contrarie îi putem numi și “curați”. Sprinterul neprins e negustor curat de recorduri. Pentru unii (mulți) chiar un erou.

Încă o dată despre dopaj 
Printre dopații dovediți, sprinterul canadian de origine jamaicană Ben Johnson. De ce vorbim acum tocmai despre Ben Johnson și nu, să zicem, despre britanicul Linford Christie? În primul rînd, pentru că Ben a ieșit cu o declarație foarte interesantă pe piață. În al doilea rînd, o să amintim și despre Linford Christie, brother in arms cu Ben de la un punct încolo. Dar toate la timpul lor, în următoarele paragrafe.

Reamintire
Ben Johnson a cîştigat cu timp de record mondial (9,79 secunde) proba de 100 de metri a Jocurilor Olimpice de la Seul, din 1988. 3 zile mai tîrziu, titlul îi era retras pe motiv de dopaj cu stanozolol, un steroid anabolizant. Ben Johnson era primul atlet/sportiv din istorie testat pozitiv cu steroizi anabolizanți la controlul antidoping. Dar Ben Johnson nu era un deschizător de drumuri. Steroizii intraseră în arsenalul marilor campioni cu cel puțin 10 ani înainte de JO de la Seul, susțineau oficialii Comisiei Internaționale Antidoping. Doar că pînă la Jocurile găzduite de capitala Coreei de Sud nu fuseseră puse la punct metode de evidențiere a steroizilor în laboratoarele antidoping. Situația este neschimbată și în zilele noastre. Se menține decalajul dintre laboratoarele care lucrează pentru doping și cele care lucrează împotriva acestuia. Decalaj în favoarea primelor.

Revelații sau elucubrații? 
La aproape 53 de ani, lui Ben Johnson i s-a reîmprospătat memoria. Fostul alergător susține că nu ar fi fost niciodată depistat pozitiv dacă ar fi semnat cu Adidas. El merge mai departe, afirmînd că sportivii aflați sub contract de reprezentare cu celebra firmă de material sportiv ar fi beneficiat de o ciudată imunitate în acea perioadă. Ben Johnson mai susține că el nici măcar nu era dopat la Seul, iar totul a fost orchestrat pentru ca titlul și banii din contractele de reclame să ajungă la marele rival, Carl Lewis. “Era de neconceput să o fac înainte de o mare competiție, eu mă dopam doar cînd mă antrenam”. Drăguțul de el! Așa-i, toți specialiștii știu că tratamentul cu substanțele interzise nu se efectuează în timpul competițiilor, ci între. Și nu din bariere de ordin moral, ci profilactic. Organismul se curăță, efectul tratamentului rămîne.

În loc de concluzie
Nu există dovezi că Adidas, Nike sau alte firme de material sportiv au întreținut relații atît de lucrativ-oculte cu CIO astfel încît CIO să fi asigurat protecție sportivilor echipați de acestea. Dar teoria cu pricina nu a fost pusă în circulație acum de Ben Johnson. Să revenim însă la cursa noastră de acum 26 de ani. Carl Lewis, sosit în urma lui Ben, primea medalia de aur. Simbol al atletismului american, Carl Lewis nu a fost depistat pozitiv niciodată. Argintul îi revenea atunci lui Linford Christie. Polițistul britanic Linford Christie cîștiga aurul la Jocurile de la Barcelona, 4 ani după Seul. Erou al Regatului Unit, Christie era dovedit și el dopat în 1999. Cu nandrolon, prezent la un nivel de 100 de ori peste limita admisă în urina atletului. Pișșșș!

Maurice Greene s-a retras. Usain Bolt și Nesta Carter aleargă încă. Și foarte repede. Poate nu chiar peste 26 de ani vom afla și de ce.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

barbu (31 comentarii)  •  22 mai 2014, 11:13

în 2008, la bejing, michael phelps a făcut senzaţie: 7 medalii, record mondial!!
după încheierea olimpiadei, WADA a anunţat că, datorită descoperirii unui nou reactiv vor fi reluate la testare probele anti-doping recoltate la jocuri. dar… din „întâmplare”, s-a constatat că dispăruseră 300 de mostre. cu regret, s-a renunţat la acţiune.
phelps a stat cuminte 4 ani, cu rezultate modeste. apoi, la londra – trosc! altă medalie. apoi, iar linişte
aşteptăm cu interes…

tardelli (6 comentarii)  •  22 mai 2014, 11:40

Carl Lewis a fost un sportiv adevarat.Cine il tine minte stie ca spre deosebire de alti sprinteri ce pareau umflati cu pompa el avea un corp suplu .Fara muschi imensi ce ieseau de sub tricoul de concurs.El era bun si la 200 m si la lungime.Putem spune ca e ultimul Jesse Owens si probabil nu vor mai fi altii ca el.
Usain Bolt ?Pare din alt secol venit,dar acolo unde sunt cei mai multi bani probabil sunt si cele mai avansate mijloace de dopaj .Doar timpul va dovedi asta.
In toata istoria sportului cazul Lance Armstrong ramane de departe cel mai socant.Un ciclist adulat un deceniu s-a dovedit apoi un mare trisor.Trist ,foarte trist.

Eu (2 comentarii)  •  22 mai 2014, 11:54

Si care e problema daca se dopeaza ? Asta fac si Barca, Real, Bayern etc.

Eu vreau gladiatori nu pisicute in arena!

Vreau sudoare si sange , vreau spectacol, vreau sa platesc un ban pe ceva superuman.

Restul nu ma intereseaza.. poate sa si moara.

gin (30 comentarii)  •  22 mai 2014, 12:46

Eu, uita-te la wrestling daca vrei sange! Cristi, Ben Johnson este primul atlet care a cerut legalizarea dopingului!

Bocanci (54 comentarii)  •  22 mai 2014, 13:20

Si Carl Lewis a fost prins dopat, pozitiv la trei substante, la calificarile pentru Olimpiada 1988. El a zis ca a luat medicamente de raceala si s-a pus batista pe tambal. Americanii au o industrie a dopajului bine pusa la punct.

IO (144 comentarii)  •  22 mai 2014, 13:37

Unul dintre efectele secundare ale dopajului de la aceea vreme era cresterea excesiva a maxilarului sau a mandibulei. In cazul in care cresc amandoua se pot folosi aparate dentare „braces” pt corectarea cresterii. Latovlevici a folosit astfel de medicatie pt astma si vedem cu totii cum arata. Veti gasi usor imagini de la „the dirtiest race in history” cum a fost numita mai tarziu si veti vedea cine avea aparat dentar si cine arata mai mult ca Lato.
Carl Lews a fost depistat pozitiv cu doua luni inainte de JO, la US trials si a primit o suspendare de 12 saptamani, care insa a fost anulata de comitetul olimpic al US. Avocatul sportivului sustinand ca nu a exista niciodata intentia de a folosi astfel de substante si ca ele se aflau intr-un „herbal supplement” folosit de atlet. Inca doi atleti americani au fost depistati pozitiv la aceea vreme, dar au participat la JO si au castigat medalii. Nimeni pana atunci nu a scapat de suspendare cu astfel de explicatii si nici dupa aceea.
Un chimist care analiza probe de la sportivi americani inca de la inceputul anilor ’80 sustine ca are o arhiva de analize positive care au fost bagate sub pres de catre comitetul olimpic American.

parker (12 comentarii)  •  22 mai 2014, 14:15

@ #3 , ce tare esti, bre Eu-le !…. Pot sa cad pe spate ?

Eu (2 comentarii)  •  22 mai 2014, 14:22

@Tardelli , in sportul profesionist NU exista trisori pentru simplul fapt ca TOTI folosesc o forma sau alta de anabolizante, EPO sau transfuzii de sange.

Armstrong a castigat pentru simplul motiv ca a avut la dispozitie in timpul cursei test si mai ales epo. Ceilalti le au folosit doar in perioada de pregatire.

Oricum nici nu va inchipuiti cat de usor este sa pacalesti testele lor. Exemplu : dupa ce consumi o anumita forma de testosteron esti bun de test in 24H 😀

Octav (1 comentarii)  •  22 mai 2014, 15:03

Si de ce nu i-am da crezare in privinta acestor firme de material sportiv, si ei au ca interes doar banii ca si televiziunile care pentru un minut sau doua de intarziere la start au facut presiuni sa modifice regulamentul.
Dar cum de nu vorbiti nimic si despre dopajul fotbalistilor, cumva pentru ca astia va asigura salarile timp 9-10 luni pe an. Ar trebui sa fim constienti cu totii ca fara doping nu se poate ajunge la astfel de performante in nici un sport. Cu bors de perisoare si cartofi fierti in cel mai bun caz poti ajunge jurnalist 🙂 si n-o zic cu rautate dar marea majoritate care ii judeca pe acesti spotivi nu parcurg mai mult de o suta de pasi pe zi…

oleg (1 comentarii)  •  22 mai 2014, 16:23

ok, acum fa teoria Ben la romani ! sa vedm cum stam !

moga (1 comentarii)  •  22 mai 2014, 21:20

De mai mult de 60 de ani toti asa zisii MARI CAMPIONI au fost dopati la marile competitii mondiale!! Altfel nu aveau cum cistiga!! Daca americanii si vesticii stiau ca rusii si DDR-istii sunt dopati nu aveau alta sansa de a cistiga decit prin metode asa zis oculte!! Si viceversa!!

seba (157 comentarii)  •  22 mai 2014, 23:34

hai ca scrii frumos, cristi. chiar daca multe ori nu-s de acord cu tine.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  23 mai 2014, 8:22

Sa nu jignim medicii romani. Sper sa-si aiba statuile lor in muzeul recent inaugurat.

Dinamo, care dupa Domnul Elispartanu Lipa ar fi „motorul sportului romanesc“, a ramas fara benzina ? Ce-i cu voi pisicutilor ?

Dan (3 comentarii)  •  23 mai 2014, 9:09

http://imoove.wordpress.com/2010/10/09/sportul-in-stare-de-betie-i/

puppinkeresku (2 comentarii)  •  1 iunie 2014, 8:38

Nici pana in ziua de azi”NU AU FOST DATE PUBLICITATI” analizele doping dela JO1984 LA ?
Ce vreti !!!!????

Comentează