Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Steaua dominatoare

Ienei susţine că echipa lui de suflet a fost mai puternică în sezonul 2012-2013. S-ar putea să greşească, dar nu de tot

Meritat şi fără emoţii. La trap, nu la galop. Aşa a cîştigat Steaua al 25-lea titlu de campioană […]

sâmbătă, 10 mai 2014, 2:44

Ienei susţine că echipa lui de suflet a fost mai puternică în sezonul 2012-2013. S-ar putea să greşească, dar nu de tot

Meritat şi fără emoţii. La trap, nu la galop. Aşa a cîştigat Steaua al 25-lea titlu de campioană a României. Pe cel de-al 24-lea îl adjudecase după un marş forţat. Fără nuanţe, dincolo de emoţii. De doi ani, echipa antrenată de Reghecampf domină Liga 1, iar azi se poate vorbi despre hegemonie fără accente ironice. Aşa cum se văd acum lucrurile, în viitorul apropiat principala luptă a Stelei rămîne aceea cu sine. Este o evidenţă deloc originală, dar care trebuie amintită. Steaua 2013-2014 se compară cu Steaua 2012-2013, nu cu Petrolul, cu Astra sau cu Dinamo. Să explicăm de ce.

În timp ce Steaua îşi rafinează mijloacele de exprimare, asta după ce produsese o revoluţie la nivelul sistemului de pregătire, contracandidatele au rămas încă la stadiul experimentelor. Petrolul calcă pe pojghiţa subţire care separă stabilitatea financiară de înecul subfinanţării. Dar Ploieştiul este oraşul cel mai efervescent de pe harta României fotbalistice. Astra are un lot solid. Astra mai are în spate un patron puternic şi discreţionar, plus o impecabilă galerie formată din suporteri pictaţi. Dinamo ar vrea să-şi împace sufletul care tinde la Raiul performanţei cu păcatul vînzării celor mai buni jucători, în vreme ce Clujul CFR-ist pare atins de boala misterioasă care a stins mai întîi Unirea şi mai pe urmă pe Oţelul.

Nea Imi susţine că Steaua de acum este sub Steaua de anul trecut. Să sperăm că nu va fi excomunicat pentru afirmaţia asta de Papa Laurenţiu al 25-lea, succesor şi contemporan al Papei Laurenţiu al 24-lea. Înainte de a fi condamnat şi arătat cu degetul ca eretic, fostul antrenor al echipei care cîştiga Cupa Campionilor Europeni în ’86 trebuie totuşi ascultat. Ienei este un om lucid, ajuns la vîrsta senectuţii. Acumularea anilor nu te descalifică, aşa cum îşi închipuie mulţi, ci doar te plasează deasupra intereselor şi a jocurilor pentru putere. Nu a jocului propriu-zis, despre care nea Imi observă că ar suferi în lipsa lui Chiricheş, Bourceanu şi Rusescu.

Aşa să fie? Nu neapărat, fiindcă şi Ienei poate greşi. Apărarea cu Gardoş şi Szukala în zonă centrală nu a arătat mai nesigură decît în formula Chiricheş-Gardoş. Mai mult, transferul lui Varela a rezolvat problema fundaşului dreapta, acolo unde Georgievski era chiar o problemă. Mai departe. Plecarea lui Bourceanu nu a creat un vid de energie în echipă. Dăruirea fostului căpitan a fost compensată de apariţia lui Sînmărtean. Folosit în aceeaşi poziţie în teren, Lucian a demonstrat o disciplină puţin anticipată, căreia i-a adăugat calităţile specifice fotbalistului cu tehnică şi viziune. Întrebarea este dacă Sînmărtean va putea ţine ritmul încă un sezon. Cred că Herr Neubert e mai puţin îngrijorat decît noi.

Steaua a pierdut un golgeter de rasă atunci cînd a acceptat să se despartă de Rusescu. În contrapartidă, roş-albaştrii şi-au făcut treaba cu Piovaccari, chiar dacă italianul nu a fost altceva decît substitutul marcatorului pierdut. Prin urmare, Reghecampf a bricolat cu Chipciu ca vîrf după modelul Fabregas-Barcelona. Rezultatele au fost peste aşteptările maselor largi de suporteri. Inclusiv peste speranţele îndreptate către Keşeru, marfă de import, fostă de export. Keşeru nu este o cauză pierdută, doar că lîngă el şi Chipiciu ar mai trebui ceva. De aici mai departe începe un joc de care noi şi nea Imi sîntem străini. Jocul campaniei de transferări. Inutil să spunem că şi aici Steaua va domina scena. Atît de tare încît să conteze şi în Champions League sau doar suficient cît să-şi arate din nou muşchii acasă? Răspunsul este undeva pe drumul dintre Poarta Albă şi Constanţa şi are tot mai multe grade de libertate.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  10 mai 2014, 15:12

Steaua este o echipa mediocra in Europa ,…care nu i nici mai buna nici mai rea decat anul trecut …probabil o sa joace iar in grupe si o sa se claseze pe locul patru …fara nicio victorie …

qwerty (1 comentarii)  •  10 mai 2014, 15:30

Avem un campionat foarte slab, mai mult de jumatete din echipe se bat la retrogradare. Si asta se va vedea si in evolutia Stelei in Europa.
Sistemul competitional trebuie schimbat urgent.

lord belial (189 comentarii)  •  10 mai 2014, 15:47

campionii sintem noi

iar analiza e ok, asa am simtti si eu ca inlocuirile, desi pareau niste cirpeli, au facut pasabile absentele lui chiri, bourceanu si rusescu (ma scuzati, dar eu nu am crezut niciodata in rusescu; piovaccari, tot pe stilul oprtunist, mi se pare mai bun ca rusescu)
problema va fi la transferuri, insa. reghe nu o sa dea niciodata 3-5 milioane pe un jucator. or, dupa mine, de pe la 5-10 mln vorbim de pragul minim de pret pt un jucator de champions league. fara investitii, nu miscam nimic in ucl

utraian (32 comentarii)  •  10 mai 2014, 16:00

„boala misterioasă” este furt dom’le …
de unde pana unde mister aici?
Dispar banii rapid imediat cum echipele ajung in UCL, exceptie desigur, cine alta decat Steaua?

In cazul specificat de dvs , CFR, nenea Paskany a luat banii din UCL si a investit unde il interesa cu adevarat, in postul Look Tv si celalalt, care promoveaza IN MOD DIRECT autonomia Transilvaniei pe criterii etnice.
Daca vor avea asigurate si drepturile tv pentru liga I sezonul urmator , atunci sa nu va mai aud pe niciunul comentand….
Sper doar sa fie totul doar o gluma proasta de-a lui Iorgulescu. Toaa treaba cu firma fantoma din Malta.
Ca Look Tv si Transilvania Live am vazut cine sunt…

Cristi D. (47 comentarii)  •  10 mai 2014, 16:09

Trebuie neaparat campionat cu 12 echipe. Nu se mai poate continua asa, cu un campionat in care jumate din echipe nu isi mai platesc jucatorii in retur. In plus, la inceputul campionatului ar trebui sa fie obligate sa deupa la LPF o suma de bani care sa reprezinte in avans salariile jucatorilor. Nu se mai poate asa ceva. Au ajuns sa joace fotbal ca sclavii, pe promisiuni. Ati vazut cazul celor de la Sportul Studentesc.
Campionatul continua sa scada ca valoare, iar Steaua scade odata cu asta, pentru ca nu mai sunt meciuri tari (cu 2-3 exceptii).

dan.motru (15 comentarii)  •  10 mai 2014, 16:22

Steaua dominatoare intr-un campionat privilegiat prin arbitraje.Unde este Steaua dominatoare in cupele europene pentru meritul din campionat?De cati ani nu a mai castigat acasa un joc in cupele europene?Fara echipe de traditie precum CRAIOVA, TIMISOARA,RAPID, UTA, PITESTI,fotbalul ramane fara farmec si performante.Rezultatele bune ale Stelei erau in perioada cand participau echipe de traditie.CRAIOVA, TIMISOARA,RAPID, PITESTIUL.Interesul vostru este sa distrugeti ECHIPELE DE TRADITIE cu mituri (CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI!)si cu alte stari de spirit ca sa ramana Steaua principala favorita in transferarea jucatorilor.Dumnezeu face dreptate cu Becali in puscarie.Degeaba mizati voi transferurile pe polarizarea si palmaresul lor daca salariiile sun mici.Poate asta e motivul ca nu mai vreti alte echipe de traditie in competitie fiindca ofera mai mult?

Mongol (1 comentarii)  •  10 mai 2014, 18:24

Eu sunt din categoria celor care cred ca laudele jucatorilor trebuie adresate doar pentru doua competitii: cupa Romaniei (unde au prima) si accederea in faza grupelor CL (unde iarasi au prime). Atat. Pentru campionat nu „digiaba” nu le da Becali prime. Meritul nu este al lor 100%. Folclorul spune ca ar exista trei mari proptele: greselile de arbitraj in favoarea lor (fara 10-13 puncte am fi avut acum un final foarte palpitant de campionat), „caprele” (am ramas cu impresia ca impotriva echipelor cu o educatie sexuala precara- adica cele care nu stiu sa „steie” intr-o anumita pozitie- Steaua castiga foarte greu) si mai vorbesc unii de „minunile” lui Neubert- ca se impune folosirea ghilimelelor. Deci pentru campionat, trebuie laudat cu prisosinta cineva din conducerea Stelei pentru performanta de a duce cresterea si ingrijirea caprelor la alt nivel.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  10 mai 2014, 18:27

Dominatoare a fost Steaua de ieri. Chiriches a dominat fundasii, Bourceanu mijlocul, ales de fotbalisti pe drept cel mai bun fotbalist, iar Rusescu a fost cel mai bun virf, adevarat dar si fals, a dat 25 de goluri. Cite au azi cei din top ? Cine domina ?

Azi doar Szukala a dominat, a atras toate privirile pina si in CL. Poate si Tatarusanu, care a demonstrat clar, pina si cu U Cluj, ca fara un portar bun nu se poate cistiga nici un titlu. Eu zic ca doar cei doi au dominat clar. Chiar cei doi care au gresit grav de doua ori impreuna.

Constanta lui Gardos, aducerea in sfirsit a lui Sanmartean si revenirea in forma a lui Chipciu au adus plusuri. Steaua de azi joaca mult mai bine, mai rapid si mai frumos. Imbunatatirea jocului e evidenta. Nu sint concludente cele doua jocuri cu Astra si turul cu Petrolul, meciuri jucate pe terenuri grele, chiar inghetate, meciuri de o duritate extrema, la care pina si Tudor a facut cu greu fata. Dar, desi Steaua acumula 35 de meciuri !!!, a dominat prin joc, a surprins jucatorii foarte buni ai adversarilor. Prin joc. Astra si Petrolul au jucatori foarte buni !!! Din pacate nu stim cit de concludente vor fi returul cu Petrolul si finala cu Astra, datorita relaxarii, care pare de neoprit, a celor care au devenit deja campioni. Trebuie sa asteptam Supercupa. Dar cine stie citi ramin ?
Caci Keserü nu e de Steaua. Acum a convins. Nu preluare, cap, dribling, viteza, pase si un-doiuri.
Nu mi-l amintesc nici pe Nicolici, Costea, ce sa mai vorbim de inteligenta unui Rusescu, sa fi ratat astia de doua ori singuri cu portarul si sa rida ca prostii, sa scoata limba, ca si cum cine stie ce mare gluma au facut. Cum a fost ajuns din urma la Cluj e de cascadorii risului in curtea scolii, asa e, dar putea sa ne coste scump ! Sint mereu aceleasi faze si lipsuri in concentrare pe final de meci, cind te crezi deja cu sacii in caruta. Nici Pintili, Prepelita si Tanase nu pot mentine concentrarea.

Concluzia mea este ca Steaua a dominat prin joc. Vinovat e cel care a tot dominat, de cind a ajuns antrenor in Romania. Chiar la Chiajna, dupa ce a batut Steaua, a dominat clar returul, a predat lectii la Cluj.

PS
Daca nu credeti, vedeti ultimul meci al Astrei cu Flocea. Parca jucau cu incetinitorul, cu mina la timpla, ca comunistii, sa se vada ca gandesc. Ce sa gandeasca filozofii aia ?
Daca tot nu credeti, vedeti seria de 6 egaluri, 12 puncte pierdute de un permanent dat afara. Te apuca risul cind vezi cine vrea sa aseze in teren mari jucatori. Doar cind cedeaza, se resemneaza, incepe fotbalul. Dau gol, iar sare si gesticuleaza, aranjeaza, iar se termina fotbalul. De parca nu se stie ca a retrogradat la arabi, a distrus Rapidul si sperantele Nationalei. Sperantele lui, pina si in amicale erau Contra, Goian, Apostol, Cocis, Maftei, Muresan, Florescu, Roman, eternele rezerve si comici vestiti Marica, Niculae, Torje, Tamas si Mutu. Ii urez lui DS sa-l aiba antrenor.
Daca tot nu credeti, mai stiu eu unul, pe care n-au bani sa-l cumpere arabii, el crede ca valoreaza pe putin 5 milioane pe an, unul care ia continuat cu succes opera.
Daca tot nu credeti, vedeti ca Stoican crede ca ia campionatul la anul !!!, Rednic si Andone, mereu dati afara, au tot timpul sa se perfectioneze, Talnar si comicu ala mic ? cred ca au avut pe bune 20 de ocazii de gol cu Dinamo dar bat greu Corona, iar cireasa de pe tort e tot Miriuta, care dupa ce bate cu 3:0 Dinamo, zice ca viseaza sa antreneze acolo. Daca stam sa ne gandim, dar mai bine nu, ca lui Negoita i-a taiat sefa Lipa apa si curentul, care n-au putut fi platite, Mitiuta urca considerabil in topul „neintelesilor“ , „comicilor“ si sticlelor cu peste 40% apa sfintita. Ar trebui sa-si tatueze doua prune pe chelie !!!

Mircea (4 comentarii)  •  10 mai 2014, 18:45

@dan.motru: steaua nu mai castiga acasa un meci in cupele europene de anul acesta, de anul trecut si pot continua. te rog sa nu mai expui puncte de vedere trunchiate doar pentru ca tu nu esti in stare sa spui un adevar intreg ci doar o minciuna jumatate. Steaua – Molde, Steaua – Ekranas, Steaua – Ajax, Steaua – Chelsea, Steaua – Vardar. Intradevar, Steaua nu a castigat prea multe merciuri pe teren propriu anul acesta insa anul trecut a castigat inclusiv cu Chelsea si Ajax. Cat despre echipele de traditie: Craiova (a fost desfiintata de Mititelul – pana si prima instanta a dat dreptate FRF in doua dosare deja), Rapidul a fost distrusa de cine altul decat Copos, UTA a retrogradat mereu pe criterii sportive intrucat VOI – SUPORTERII nu ati facut nimic atunci cand echipa murea. Cat despre alte echipe de traditie au disparut asa cum au disparut pentru ca nu s-a gasit un suporter cu inima mare sa investeasca. NU MAI CERETI BANI DE LA STAT SI DE LA PRIMARII PENTRU ECHIPE DE FOTBAL. nu este normal ca primaria unui oras sa plateasca o echipa care nu este sustinuta de TOTI oamenii din acel oras intrucat toti contribuie la acel buget. puneti mana de la mana, creati un cont si sponsorizati voi. de timisoara nu vreau sa aud. timisoara de acum nu stiu pe unde mai este. aceasta echipa se numeste de fapt: POLI AKE FULGERUL RECAS BRAGADIRU BUCURESTI si cine stie ce alt nume mai are. mereu cand a retrogradat s-a gasit sa cumpere cu bani locul altei echipe sau sa fuzioneze. asta nu este sport si nici nu face cinste unei echipe care spui ca are traditie. traditia nu inseamna minciuna.

corneliusarmis (88 comentarii)  •  10 mai 2014, 19:15

Economia Romaniei=0. Echipa Steaua a „facut”, anul acesta, vreo 38 de mil de euro. Daca scadem „cheltuielile”, raman oarece bani. Avand in vedere ca Becali nu „scoate bani” ca Pazskany sau „patronii” de la Unirea Slobozia sau Otelu, Steaua poate sta linisita 2 ani! Ca sa poata sa comenteze „niste victorii” ale Stelei in CL, mass-media din Romania, ar trebui sa nu mai scrie la „comanda” pt niste miliardari din Giurgiu sau pentru „petrol/gaz de sist Ploiesti!! Ii „umfla” de pomana! Numai ca sa „fie” un scenariu „european”!! Vezi cazul Dinamo!! saracul PSD Negoita, care a „primit” ordin de la dl Ponta, ca impreuna cu generalul de securitate Anghelache „sa faca trupa” la militieni!! Reghe sa plece linistit, dl Ponta „la cina de taina” a promis Astrei TITLU!! si fiind AN ELECTORAL vom vedea campioana in Giurgiu!! Capisci?

MZM (198 comentarii)  •  10 mai 2014, 19:24

Domnule Geambasu, nu e momentul analizelor „reci, super-obiective”, dar pline de intepaturi (Papa Laurentiu 24 si 25, aparare mai nesigura, Piovacari substitut, Keseru, marfa de import, fosta de export etc.), ci e vremea felicitarilor, a strangerilor barbatesti de maini, a recunoasterii meritelor extraordinare ale jucatorilor si, mai ales, ale antrenorului. Probabil ca, fara Reghe, Steaua ar fi „navigat” in continuare intre locurile 2 si 6, fara nici o sansa de a castiga Campionatul, asa slab cum este acum!
Steaua a cucerit Campionatul de fotbal al Romaniei, pentru a doua oara, consecutiv, si a facut-o intr-o maniera clara si indiscutabila! Are vreunul dintre voi, ziaristii, curajul, barbatia, tupeul, sa incalce… omerta si sa laude (fara nicio rezerva!) finantatorul, antrenorul, jucatorii si tot staful acestei merituoase echipe? M-as mira, dar rebuie sa o faceti! Va obliga meseria!

popor (12 comentarii)  •  10 mai 2014, 22:57

foarte slab articol.chiar ridicol avand in vedere ce se petrece in liga 1 ,o liga falimentara.

pietricica (8 comentarii)  •  11 mai 2014, 13:46

De vre-o doi ani steluta domina campionatul pe bune.
Mai fac ei aranjamente dar doar asa pt siguranta si ca sa nu-si strice mina.Dar e clar steua e prima din parcare dar parcarea este goala.

arh. Gheorghe Petrescu (214 comentarii)  •  11 mai 2014, 14:58

Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor santem CAMPIONI la fotbal. Este o noua performanta contabilizata in panoplia de onoare a formatiei STEAUA, iar templul fotbalului Romanesc din Ghencea, se pregateste de SARBATOAREA cu numarul 25. „FELICITARI TUTUROR SI MULTA SANATATE. LA MULTI ANI! 2014 STEAUA BUCURESTI ESTE CAMPIOANA ROMANIEI LA FOTBAL.”

Andrei (3 comentarii)  •  11 mai 2014, 17:29

Ienei are dreptate , Steaua din acest sezon e sub cea din sezonul trecut . Rezultatele din cupele europene sunt edificatoare ; chiar daca s-a jucat in LC e nepermis sa faci doar 3 puncte .
Despre alte echipe nu ai ce sa spui pentru ca sunt o adunatura de jucatori de fotbal cu pretenii de fotbalisti – victime sigure in tururile preliminare

sigur (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 19:43

La un final de campionat atat puteti spune? Nu va plangeti de fotbalisti ca sunt slabi fata de cei din Europa si voi ca ziaristi sunteti sub cei de la Marca.

okra (10 comentarii)  •  12 mai 2014, 17:21

pai steau e dominatoare … eu tot nu inteleg sensul acestui articol, cum nu inteleg la care parte a dominarii va referiti !

vasco (267 comentarii)  •  12 mai 2014, 20:24

Steaua e doar o manea.Am fost stelist dar m-au lecuit de fotbalul romanesc becali,memeu,reghe&piti talent,sandu si dragomir plus toata mafia („familia fotbalului romanesc”).

Tochio (8 comentarii)  •  12 mai 2014, 22:36

Observatii bune cu amendamentul ca pe linga Rusescu, si plecarea lui Chiriches a contat enorm. Nu-i intamplator ca Lato nu prea a mai jucat nimic de cand a plecat Chiri. Plecarile aiurea din dispozitiv ale fundasului lateral nu erau atat de evidente tocmai pentru ca era foarte bine acoperit de Vlad. In afara de rolul vital din aparare, mai contribuia foarte mult si la faza de constructie. Astea-s pareri personale, nu am pretentia ca sunt vreun specialist. Ca suporter stelist imi doresc ca echipa sa revina la forma din ’12-’13 dar e greu daca cei mai buni jucatori sunt vanduti, la preturi modice as indrazni (vezi cazul Rusescu).

Comentează