Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Oroare, jucăm ca Barcelona!

Franz Beckenbauer şochează. Dar are dreptate. Fotbalul nu se poate opri la stilul patentat de Guardiola

Un om a fluierat în Catedrala Tiki-Taka şi Pămîntul s-a cutremurat. Sacrilegiul nu s-a petrecut în inima Cataluniei, ci în creierii Bavariei, acolo unde […]

vineri, 14 martie 2014, 10:16

Franz Beckenbauer şochează. Dar are dreptate. Fotbalul nu se poate opri la stilul patentat de Guardiola

Un om a fluierat în Catedrala Tiki-Taka şi Pămîntul s-a cutremurat. Sacrilegiul nu s-a petrecut în inima Cataluniei, ci în creierii Bavariei, acolo unde sacerdotul Guardiola oficiază mai nou slujbele de convertire la credinţa posesiei. Ereticul se numeşte Franz Beckenbauer, fiind una şi aceeaşi persoană cu tipul care, în ’74,  îi aducea Germaniei un titlu din postura de jucător şi încă unul, în ’90, din ipostaza de antrenor. Vorbim deci despre postură, nu impostură. Despre ipostaze istorice, nu metastaze în ton cu moda.

Beckenbauer rămîne fotbalistul-emblemă al Germaniei unite sau dezmembrate. Kaiserul legitim al unui sport care nu a dus lipsă de prinţi, regi şi alţi descendenţi de sînge mai degrabă verde decît albastru. Elegant, precis şi maiestuos, Franz şi-a prelungit domnia şi după ce a început să privească fotbalul de pe marginea terenului. Staroste pe viaţă al lui Bayern, dar mai puţin vizibil pe la Oktoberfest-uri, Beckenbauer stă undeva dincolo de păcatele evazionistului Uli. Asta nu înseamnă că nu îi pasă de jocul echipei *lui. Prin urmare, Beckenbauer a avut cuvinte grele la adresa fotbalului practicat de Bayern. Bayernul antrenat de Guardiola. „Cu timpul, o să ne transformăm în Barcelona. O să ajungem de neprivit, vom pasa mingea înapoi pînă pe linia porţii.”

Cu timpul o să ne transformăm în Barcelona. Pentru majoritatea covîrşitoare a preşedinţilor de club, a antrenorilor şi a spectatorilor, acesta este hotarul ultim. Definitiv. Să joci ca Barcelona! Uau! De la Steaua pînă la Săgeata Năvodari şi de la Hull City pînă la Arsenal, toată lumea visează în secret sau cu ochii larg deschişi să semene cu Barcelona. „Na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie-ul” exersat la nesfîrşit de Xavi, Iniesta, Fabregas, Messi şi Busquets a devenit ideal planetar. Nu şi pentru Beckenbauer. Nu şi pentru Mourinho. Şi ar mai fi cîţiva cetăţeni în dezacord cu stilul Guardiola.

Discuţia despre tiki-taka este mai serioasă decît clinchetul superficial jucăuş al consoanelor. Ti-ki, ta-ka, ti-ki, ta-ka. Cu cît moda este mai perenă, dezbaterea devine mai necesară. Vorbele lui Franz Beckenbauer sună rău pentru amatorii de produse preambalate. Să pui sub semnul întrebării nu atît eficienţa sistemului catalan transplantat în Bavaria, cît frumuseţea acestuia este un gest de curaj sinucigaş. Lumea noastră, măcar aceea a fotbalului, preferă locurile călduţe, bătătorite. Spaţiile populate de pase repetate. Beckenbauer vrea să spună ceva important. Ce i se potrivea Barcelonei, nu i se potriveşte lui Bayern. De la direct pe poartă, la foarte ocolit spre poartă, trecînd şi pe la propria poartă. Foarte complicat. Modelul catalan poate ucide spectacolul prin repetiţie. Tot ce-i mult strică. Dar Guardiola a fost adus la campioana Europei tocmai pentru a spori atractivitatea celei mai puternice echipe de club. Schweinsteiger, Goetze, Robben, Kroos şi Ribery pot juca dacă li se cere, şi li se cere, pe stilul patentat de Guardiola la Barca. Inclusiv cu rezultate mulţumitoare. Exclusiv cu efecte estetice notabile.

Beckenbauer face disidenţă cu Rummenigge la Bayern. În exterior, cu toţi cei care nu doresc ca jocul să meargă dincolo de tiki-taka. Aşa cum a păşit dincolo de catenaccio-ul lui Herrera şi de fotbalul total al lui Rinus Michels. Frontul deschis de Kaiser nu mi se pare doar o toană de bătrîn resentimentar care vrea să arunce lumea în ghearele războiului post-tikitakist.

Comentarii (37)Adaugă comentariu

fulk_nerra (13 comentarii)  •  14 martie 2014, 10:58

Bayern nu joaca ca Barca si nici nu va juca pt ca nu are chiar acelasi gen de jucatori. Are mai mult posesie ca Bayernul de anul trecut, si surprinzator si rezultate. Posesia este dovada suprema a valorii; in general echipele bune au posesie superioara cand joaca cu cele mai slabe. Inclusiv echipe reactive ca Chelsea au posesis superioara cand joaca cu echipe mai slabe, gen Steaua. Cand o echipa are posesis superioara indiferent de adversar, atunci e intre primele 3 echipe din lume. Capacitatea de a tine mingea – mai ales in jumatatea adversa – e dovada suprema ca poti controla meciul. Nu castigi tot timpul prin posesie, dar in generral acesta indica superioritate.

Lucky (28 comentarii)  •  14 martie 2014, 11:02

Corect ce spune Kaiserul. E chestie de tradiţie, de o psihologie particulară, de istorie.

Tiki-taka la Bayern, adică barcelonizarea, înseamnă o retrogradare majoră.

If0014 (1 comentarii)  •  14 martie 2014, 11:05

Sunteti sigur ca rezultatele lui Bayern sunt „multumitoare”?

Daca umblati putin la calificativul de mai sus, ramane argumentatia valabila?

Gogu (3 comentarii)  •  14 martie 2014, 11:07

Arsenal are un stil de pase mai spectaculos ca al Barcelonei de 10 ani cel putin. Diferenta la rezultate e facuta doar de valoarea jucatorilor!!

adi (5 comentarii)  •  14 martie 2014, 11:14

Der Kaiser hat recht! Ma bucur ca nu sunt singurul care gandeste asa.
M-am uitat saptamana asta la meciul cu Arsenal si l-am comparat cu cele din era Heynckes. Nu exista comparatie. Jocul echipei lui Heynckes era vertical, agresiv, intotdeauna spre poarta. Jocul echipei lui Guardiola este agresiv la recuperare, dupa care urmeaza, inevitabil, pasa inapoi, apoi in lateral-lateral-lateral la infinit. Mijlocasii au uitat sa traga la poarta, Mandzukic (un 9 adevarat) se zbate undeva in fata liniei de mijloc, in careu nu e nimeni, Lahm a ajuns un nici-el-nu-stie-ce din cel mai bun fundas dreapta din Europa si asa mai departe. Echipa inca mai merge in Bundesliga pentru ca valoarea individuala este clar superioara oricarui adversar, in Europa insa e alta treaba. Iar cand vor da ochii cu alde Mourinho, va fi cam nasol, ma tem.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  14 martie 2014, 11:20

“Na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie-ul”, sa vad eu cine il mai poate face azi.
Are multi fani. La BVB numai masini de predat inca nu s-au inventat.
E o provocare. Ori accepti duelul si ataci adversarul luptind unu la unu, faci presing avansat, ca Real, ori nu ataci adversarul si stai la cutie ca Milan. Daca iese spectacol, asta e o intrebare buna, dar nu depinde de Barca, e alegera adversarului.

Cei de la Bayern au invatat ca aplauzele si multumirea de sine nu duc la progres. Ar fi bine ca si noi sa invatam.

Pentru ca Domnul Geambasu sa poata iar zimbi, iata: ziua cind s-a nascut Tiki-Taka. 23 de mii de oameni aplaudau in picioare o posesie de 80% in ultimele 20 de minute.

http://www.youtube.com/watch?v=lgh6zD13US0

Silviu (39 comentarii)  •  14 martie 2014, 11:55

Mare pacat ar fi sa devina o „Barcelona” !

Emy (10 comentarii)  •  14 martie 2014, 11:59

Der Keizer hat recht ? Richtig ! In urma cu 40 de ani cand pasai inapoi sau si mai grav, la portar te fluiera un stadion intreg. Acum, Guardiola si Barcelona l-au dus la rang de virtute. Domnule Geambasu ati uitat ca Bayernul lui Jupp Heyckens a zdrobit Barcelona, via Guardiola cu 7 – 0. Mie nu imi place stilul zeflemist noti-o tie dami-o mie. Atunci cand intri pe mana unuia ca Jupp Heyckens nu ai nicio sansa. Q.e.d. Fotbalul placut ochiului este cel de angajament. La Bayern se simte inca prezenta lui Jupp Heyckens, cand nu se va mai simti va fi rau. Se va goli stadionul. Pentru cine va juca Bayern atunci. Poate pentru dumneavoastra domnule Geambasu, ca sa mai scrieti un articol despre pacaleala fotbalului cu tiki-taka. Barcelona a mai adus in prim plan simulrile si presiunea jucatorilor asupra arbitrului. Multe din calificarile lor in fazele superioare au atras comentarii virulene ale celor invinsi. Eu sunt adeptul fotbalului agevarat nu a celui pacalit. Imi pace Bayern marca Heyckens si Realul actual. Sper sa se intalneasca in finala. Ma asteptam dupa acel 7 – 0 cu Bayern sa se mai potoleasca laudele la adresa Barcelonei.

Mihnea (10 comentarii)  •  14 martie 2014, 12:22

Ce sa zic dupa un astfel de articol..Geambasule, crezi ca exista cineva care nu a inteles la ce s-a referit Kaizer-ul? Ai abordat o tema demna de sport.ro, maxim. Zice negru pe alb: stilul Barca-Guardiola e plictisitor, germanilor le displace, si, poti sa ii condamni? Bundesliga e campionatul cel mai ofensiv si axat direct pe poarta. Si oricum, omul are dreptate, ce juca Bayern anul trecut si ce joaca acum? Cel putin pana acum, in general, rezultatele sunt aceleasi cu cele ale lui Don Jupp. Si chiar daca va castiga tripa, la fel ca Don Jupp, tot neamtul ar avea un plus in ceea ce priveste jocul. Daca nici nu va castiga tripla, ce sa mai zicem, evidentul e evident. Si, apropo de Pep, mai lasati-l pe om, ca, in afara de eleganta, de a invata limba germana si de chelie ce-l recomanda? Ca stie acest joc de pase, implementat de mult la Barca, pe care l-a imbunatatit, ce-i drept, nu e mare lucru: ceea ce Pep cere jucatorilor meci de meci, faza de faza, poti sa ceri doar jucatorilor top-class, care, in plus, au si o omogenitate exceptionala (vezi cazurile singurelor echipe antrenate de el). Sunt curios sa il vad la o echipa de Europa League sau de optimi UCL, ca nu ar face nici jumatate din ce a facut Mourinho. Bacci! 🙂

NASCUT PENTRU A FI STELIST (2 comentarii)  •  14 martie 2014, 12:49

Ne cam pute totul!

Mcbad (4 comentarii)  •  14 martie 2014, 12:56

Si nu stiam de ce adorm la meciuri prin min 30. Oricum nu pierd mult, a doua zi 0-0 , 1-0 maxim 2-0… daca e mai mult, probabil s-a saturat adversarul sau a adormit si el .

brazvan (47 comentarii)  •  14 martie 2014, 13:29

rezultate mulțumitoere? dar știu că ești îngăduitor…
iar în altă ordine de idei, șefii lui bayern nu știau ce o să se întâmple cu jocul echipei odată cu venirea lui guardiola?

Bocanci (54 comentarii)  •  14 martie 2014, 13:32

Vom avea semifinale super, cu Bayern, Barcelona, Real si care o mai fi a patra, care nu va prinde finala. Pep e cel mai bun antrenor al ultimilor ani. A mai imbatranit si Franz, vorbeste aiurea.

Mickey13 (6 comentarii)  •  14 martie 2014, 13:45

Bayern 2014: 24M-22V-2E-0Î 72:11 68 Pct. (loc 1)
2012-13: 34M-29V-4E-1Î 98:18 91 Pct. (loc 1)
2011-12: 34M-23V-4E-7Î 77:22 73 Pct. (loc 2)
2010-11: 34M-19V-8E-7Î 81:40 65 Pct. (loc 3)
2009-10: 34M-20V-10E-4Î 72:31 70 Pct. (loc 1)
2008-09: 34M-20V-7E-7Î 71:42 67 Pct. (loc 2)

Mai sus sunt clasamentele din ultimele 5 sezoane si clasamentul la zi (cu 10 etape inaintea terminarii campionatului).
WOW!!! „Rezultate multumitoare”… Dle Geambasu, chiar asa? Doar multumitoare??
In ceea ce priveste parerea lui Beckenbauer, este parerea lui, dar, sunt curios si care au fost parerile si in cei 5 ani, cand a castigat titlul doar in 2! Cred ca stergea pe jos cu antrenorii aia!
Patetic!!!

PS. Parerea de mai sus este valabila exclusiv traducerii corecte si complete a declaratiei lui Beckenbauer! Altfel, scoasa din context si netradusa cum trebuie, poate genera mari confuzii.

Andrei (222 comentarii)  •  14 martie 2014, 14:54

Din nou Geambasu a descoperit America. Aceleasi articole si argumentatii din ciclul „Captain Obvious”. Nu cred ca e vreun cititor care sa fi fost iluminat de analiza ta, nu ne-ai spus nimic din ce nu stiam deja cu totii, si anume ca Franz nu haleste tiki-taka. Asa si?

mitroi2008 (6 comentarii)  •  14 martie 2014, 14:59

fotbalul profesionist depinde de rezultate! nu e FIFA13, unde se marcheaza la fiecare faza! Oricum, Bayern a marcat 26 de goluri in ultimele 6 meciuri, in campionat, asa ca nu sufera de sindromul „1-0”! De asemenea, Bayern are 20 de puncte avans fata de locul 2! Comentariile sunt de prisos!

NYC (357 comentarii)  •  14 martie 2014, 15:00

fulk_nerra
„Posesia este dovada suprema a valorii”. Asta cine a spus-o, Einstein?
Iar tu esti dovada suprema a suficientei!

io (17 comentarii)  •  14 martie 2014, 15:02

hai sa va spun ceva. la inceput priveam incantat jocul barcelonei. era ceva nou , nemaintalnit. acum, desi microbist fiind , incerc sa evit sa privesc meciurile in care joaca. a inceput sa fie plictisitor, intr-adevar cam de neprivit. subscriu.
prefer jocul german, sau englezesc sau de ce nu, brazilian. la meciul dintre Bayern si Arsenal, n-am putut sa ma uit prea mult. am schimbat pe Athletico cu Milan.
Imi aduc aminte de meciul dintre Germania si Argentina de la ultimul mondial. am pornit tv-ul prin min 60. Germania alerga de rupea pamantul. din 3-4 pase erau in careu, si cu sut la poarta. am crezut ca e condusa de Argentina si d’aia alearga asa. dar surpriza… cand au afisat scorul, Germania CONDUCEA CU 3-0. s-a terminat 4-0. eu asa vad fotbalul.
mare diferenta intre jocul lui Bayern de anul trecut si cel de anul acesta.

Serj (1 comentarii)  •  14 martie 2014, 15:09

1. Ti-ki ta-ka practicata de Barcelona in zilele ei bune (aici ma refer la Messi in forma si apararea Pique-Puyol), era un fenomen, e stiinta, e manual, o sa ramine in istoria fotbalului. Beckenbauer-trebuia sa specifice care Barcelona, cea a anului 2014? Pe asta n-ai cum s-o placi. Barca 2010-2011 a vazut-o Beckenbauer???

2. Dece l-a adus pe Guardiola la Bayern daca nu-i place stilul Barcelona? Ce au asteptat de la Guardiola? Cind l-au adus trebuiau sa puna la punct strategia, managerial si tehnic, nu sa iesi acum si sa-l critici public.

Sa iesi si sa critici stilul Barcelona, cind echipa pe care o reprezinti nu a dat nimic fotbalului ultimii 10 ani (exceptie 2012-2013). Nemaivorbind ca antrenor – a luat o cupa UEFA si 2 campionate interne.

dan (8 comentarii)  •  14 martie 2014, 15:36

beckenbauer=dinu
cred ca am spus tot.

lord belial (189 comentarii)  •  14 martie 2014, 16:40

!hala madrid!

offff (1 comentarii)  •  14 martie 2014, 16:50

dan esti pe langa, Beckenbauer niciodata nu o sa semene cu nimeni din fotbalul romanesc si nu stiu cati ar avea pretentii in fata lui in fotbalul mondial, el stie ce vorbeste si este ascultat de multi asa ca mai lasa presa din romania unde doar 3-4 echipe sunt elogiate

adi (5 comentarii)  •  14 martie 2014, 17:47

@Serj: de ce l-au adus? Ca e fotomodel, de-aia. Are carisma, are look, are imagine, zi-i cum vrei. Nu prea a inteles el cum trebuie sa joace FCB (nu Barcelona, ci FC Bayern), aia e singura lui problema.
Copiii astia de mai jos care au o problema cu Der Kaiser nici nu erau nascuti cand RFG (aia e o tara care nu mai exista, copii) devenea campioana mondiala in 1990, cu el antrenor. Scria Ioan Chirila: „Nu-mi plac nemtii, au glezna tare, nu ‘taie’ mingea… dar cand pornesc spre poarta, nu ii mai opresti”.

splendini (52 comentarii)  •  14 martie 2014, 18:01

In 2014 observatia lui Beck. nu e deloc socanta. Din contra, e de domeniul evidentei. Si Barca si Spania plictisesc deja, pt ca acum e doar o posesie sterila, dupa tipar, enervanta. Acum 3-5 ani sistemul asta a dat nastere la un joc incintator. Nu stiu DE CE lucrurile s-au schimbat dar pot sa spun CE s-a schimbat: ocaziile de poarta si nr. de goluri marcate. Multe atunci, rare acum.

fulk_nerra (13 comentarii)  •  14 martie 2014, 19:10

@NYC, aici ne exprimam opinii, fa-o si tu. Hai si cu ceva argumente (daca ai)!

17 ingeri pazitori (677 comentarii)  •  14 martie 2014, 20:00

# 19 Serj

Pe Guardiola l-a adus Motzki Vesnicnemultumitul Sammer. Iata de ce Franz il imita fara succesul de la reclamele de craciun. Franz e un fel de Tiriac. Astia deja au pierit biologic. Mai ramine o cabana din ei. Daca la Franz ramin momentele istorice cind si-a rupt mina si cind se plimba singur si neinteles pe stadion dupa o mare finala jucata magistral de ceilalti, la Tiriac ramine doar munca depusa de Domnul Ilie Nastase. Zic si eu, poate, poate, investeste la potai, sa avem si noi cu cine ne juca de-a soarecele si pisica.

In alta ordine de idei, Domnul Geambasu e un vizionar. In subconstient el vede Steaua. Sa dea Domnul sa aiba dreptate, desi miine jucam cu virf, cu un adversar care ne-a pus mereu probleme.

Foarte buna intrebarea Domnului Geambasu. Chiar merita sa ne plictisim pina la Real ?
Noi, adica noi, nu instalatorii care dau un milion sa vada si ei fotbal !

In alta ordine de idei, consider ca Cupa Romaniei trage in jos idea de fotbal, de competitie, de sport in general. De ce nu se face in judete si gata ? Iar meciuri pe care sintem obligati sa le jucam, iar raminem fara tricouri, iar vor toti la noi. Nu e atita loc fratilor. Nea Burli ? Aud ?

andi matahala (4 comentarii)  •  14 martie 2014, 20:08

17 nentori, sa nu uitam si de ziua in care steaua a inventat sutul la poarta. sau aceea cand au inventat pasa.

Nelu (1 comentarii)  •  14 martie 2014, 22:15

E mare lucru sa tii o echipa motivata dupa ce a castigat tot. Sa o tii motivata intr-un ampionat in care are 20 de puncte avans. Cand italienii aburesc un meci intreg si baga un gol dintr-o pomana, vai, magic, stiinta jocului. Bayern si Barcelona devin neatractive pentru ca stii ca mai mereu vor castiga si in plus nici nu iti dau emotii :).

Filbert (45 comentarii)  •  15 martie 2014, 0:02

Au si nemtii dreptul la portia lor de timpenie, mutarea ‘Guardiola la Bayern’ este exemplul perfect al aflarii in treaba: „Ia hai sa reparam ceva ce merge perfect…”

@splendini
Acum nu mai merge pentru ca marile echipe au gasit solutia anti-tiki-taka: aparare pe doua linii cu 8-9 oameni, de aici rezultind meciurile plictisitoare, si contraatacuri. O notabila exceptie: Bayern 2012-2013 care le-a dat cu terenul in cap in semifinalele CL.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  15 martie 2014, 0:36

Este o opinie care ne arata inca odata la ce nivel gindesc nemtii…. E ca si cum intr-o lume MATERIALA, dupa ce ai multe milioane de dolari , bani incep sa nu mai conteze….Absolut deloc. Si atunci e ca si cum ai face cunostiinta cu Dumnezeu……Adica PERFECTIUNEA. ALTCEVA DECIT VOR CEILANTI…..MAJORITATEA. Daca si Popescu avea o viziune de asta nu mai era la puscarie…..

Dr. Victor Stanculescu (5 comentarii)  •  15 martie 2014, 1:00

Distinse D-le Geambasu,

Felicitari, ai ajuns in linia 1-a a “elitei ziaristilor care promoveaza FOTBALUL: Stiinta, Arta si sigur, Business: …Rafinament, Cunostinte, Creativitate, Inteligenta Logica si mai ales Emotionala” ! BRAVO!

• D-ta scrii ceea ce trebuie nu ce vor altii cu muschii relatiilor si ai banilor. D-ta scrii asociind perfect creierului Logistic, cu cel Emotional, Sportiv, Profesionist!

• Multumesc in numele “ Asociatiei Anrenorilor fara frontier”! Sincer: Thanks, Congratualtion & Good Luck! Din nou champion!

Tabloul Mental al Fotbalului Mondial este: 3-dimensional fundamental diferit, respectand traditiile culturii celor trei concept:

• Conceptul ANGLO-SAXON – In care ordinea prioritatilor este:
1. Business,
2. Jucatori adusi, din toata lumea, dar mai ales Latini; si 3. Antrenii LATINI, pentru ca antrenorii Anglo-Saxoni, sunt deja trasformati in “Manageri de fotbal, in agenti, administratori, casieri pentru arbirii, suflatorii-jucatorilor la ruleta neagra a pariurilor, etc… pierzandu-si argumentele educationale ale performantelor! (Exemple de tari: Germania, Olanda, Anglia, Australia, Noua Zelanda, etc..

• Conceptul LATIN: In care ordinea prioritatilor este inversa Anglo-Saxonilor:
1, Football este STIINTA, facut de ANTRENORI INTELECTUALI;
2. Fotbalul este ARTA, facuta de super-STARURI – prezent in toate tarile si multe echipele nationale (naturalizati) si sigur, in majoritatea echipelor de cluburi,
3. FOTBALUL este BUSINESS, EALIZAT PRIN PERFORMANTE DE antrenori si jucatori! care au demonstrat ca fotbalul este ca si in marilele gale/concerte, oamenii care merg la spectacol, adusi la spectacol/stadion numai dupa numele Concert-maestrului (super-starurlui din echipele de fotbal) si a Dirijorului (Antrenorului din fotbal)! (Exemple de tari din familia latina: Brazilia, Argentina, Uruguay, Italia, Franta, Portugalia si sigur, SPANIA, noua regina a frumusetii globala a legaturii din inteligentele finite umane: Logistica, Emotionala, Artistica, fara deosebire de culoare, forta brutala fizica, sau al cunoasteriii limbii engleze, etc…

a. Conceptul MIXT: in care sunt aproximativ 180 de tari din cele 209 membre ale FIFA, toate tarile in care Cultura, Educatia, stiinta jocului si vietii sunt dezvoltare imcomplet, mai ales, din cauzelor partidelor in lupta pentru “Ciolane “, cu MOTTO-ul „Sa-i moara capra si sa moara toti cei care sunt nascuti cu Geniul Jocului de Fotbal”!

2. Intorcandu-ne la discutia nostra, trebuie sa recunoastem ca IDEALA FORMULA DE VIATA SI BUSINESS ESTE ALCATUITA DIN:

• Conceptul de Joc, Staful stiintific si Tehnica, Medical si Managerial, Stiintific, Stilurile de joc ale marilor vedete si Performantele obtinute de latini in ultimii 20 de ani (5 Campionate Mondiale): 1994-Brazilia, Franta-1998, Brazilia – 2002, Italia,-2006 si Spania – 2010!

• Marele Maestru Bekenbauer – “a fost o personalitate superba de jucator”, dar este una imposibila de antrenor (fara educatie si vocative) si chiar de conducator, singura menire in toate comitetele FIFA, “Este culoarea sportive a comitetelor cu marii foste glorii, care nu pot fi buni de nimic practic”! (cu limite intelectuale, dar mai ales emotionale, sociale si sigur, social-fotbalistice!)

• Din aceiasi categorie putem numii si pe marele maestru Cruiff, care dupa ce a pierdut un ultim joc, ca Director Tehnic, s-a suparat pe fotbal, a incalecat pe mercedesul de serviciu – o bicicleta – si a plecat definitive din fotbal, de la stadion, unde credeti? Acasa!

• De ce marele Fritz – nu s-a opus sa-l angajeze pe Guardiola? Goardiola nu stie sa faca echipe cu jucatori numai germani! Simplu, “Pentru ca acestia nu stiu cu vioara”, cum ar zice suporterii Rapidului”! Bayern este o echipa mare, nu numai cu jucatori din familia Anglo- Saxona! Ei ca foarte multi altii, au nevoie de cei mai buni jucatori, care in ultmii 20 de ani, sunt nascuti dupa retele stiintei, artei, pentru Business, in foarte marea lor majortiate, Latini!

• Si inca o observatie inainte de-a termina! Gata cu Anglo-Saxonii! Daca in ultimii 20 de ani n-au castigat campionatul mondial, degenerarea conceptului Anglo-Saxon de rugby-football, disciplinat-comando, fara driblinguri, lipsa de skiluri creative a jocului, toate acestea interzise din cultura copiilor, inainte, in timpul si dupa Pubertatea-Biologica (lege de care foarte multi nici n-au auzit ca exita, sau ca ei au trecut prin ea si sunt ceea ce-au facut in aceasta perioada de 4-21 ani)!

• Aceasta este o lipsa de-a respecta “Unity in Diversity”, opunandu-se cu o cultura negative Anglo-Saxona, cazona, de-a demonstra ca ei sunt cei care dau tonul vietii pe planeta, pe care au distrus-o si acum se pregatesc din nou sa repete istoria (dar nu fotbalistic)!!

• “Pubertatea adultilor nationalisti”: “Noi suntem ce-a fost Becanbauer”? Dar nu s-a mai nascut nici-un jucator in Germania sau alte tari Anglo-Saxone, ca Becanbauer! El a fost mare pentru ca a jucat liber, acompaniat de jucatori la fel de mari daca nu chiar mai mari ca eficienta, ca marele Fritz!

• Dragii mei, ceea ce stiu batranii, nu stiu tineri, si ceea ce pot tinerii nu pot batranii! Asa ca solutia actual-viitoare ramane “fotbalul mixt”, cel in care fiecare este liber sa joace ce poate cu “Codul Individual genetic, al abilitatilor, capacitatilor si potentialului creativ – strategic – Talentului Magic de-a juca fotbal Magic!

• Restul este un “bla-bla”, foarte necesar oamenilor care trebuie sa-si exprime trairile interne, logistice si emotionale, ca o terapie de mare sanatate psihica si fizica a tuturor varstelor, adusa gratis de fotbal!

• Nu pot sa termin fara sa va invit sa deschideti o “Biblioteca personala GRATIS, Electronica”: http://www.Scribd.com/VictorStanculescu, in care am postat pana acum 84 materiale, carti, brosuri, studii, observatii international-comparative, despre personalitatea marilor antrenori si jucatori, si alte multe subiecte pe care le-am oferit, gratis, tuturor celor care vor sa-si spele ochii mintii fotbalistice!

• In loc de final:

* ”CREDEM IN EDUCATIE” – pentru care Domnii: Iorgulescu si Burleanu, 2 intelectuali ai jocului, care se completeaza, asa cum erau de diferiti analfabetii stiintifici – intelectuali – tovarasii Dragomir si Sandu Mircea + mircea radulescu!
* “CREDEM IN EDUCATIA PERMANENTA” – ca sa vedeti ce tratament in ultimii 20 de ani, FRF, Scoala de Antrenori, Centrul de Perfectionare, au inchis e-mailul si legatura telefonica, cu “Asociatia Antrenorilor fara frontier”,

* Dar mai ales au inlaturat brutal oameni de mare valoare verificati in confruntari international: Profesori Emeriti ai Fotbalului Romanesc: Angelo Niculescu, Emeric Jeney, Anghel Iordanescu, Ion V. Ionescu, Cornel Dinu, C-tin Cernaianu, Ion Sdrobish, etc…

* Va multumesc, este cel mai mare bine pe care mi l-a facut comunismul si oamenii securitatii din FRF! Altfel, as fi lucrat pentru cooperative FRF – ”Munca in zdar” (sau cum spune romanul “Good for nothing”!)

* Success, D-le Geambasu, si echipa de mari ziaristi se pare ca s-a nascut, sau a renascut, imprejurul domnilor seniori ziarisit: Tolontan, Ioanitoaia, D-ta, si o mare pleada de ziaristi de valoare a relatiei cu adevarul spus in asa fel incat sa-l acepte si dusmanii jocului modern de fotbal!

• Scuzati-ma, pentru cine nu vrea sa stea de vorba cu mine, sau sa-mi ceara sa-i trimit “Buletinele Tehnice, Stiintifice si Strategice ale Asociatiei Antrenorilor de Fotbal Profesionisti fara Frontier”, ajuns din 2007, la 531/de aparitii. (Pentru care trebuie sa multumesc analfabetilor stiintifici, presedintele FRF si directorul scolii de fabricat carnete de antrenori, fara chiar sa mearga la vre-un curs!!!

• Un singur e-mail si va trimite gratis aceste buletine care apar in general saptamanale: scrieti la adresa: Victor@SoccerAcademyOfAmerica.com

• Pe curand! Din Chicago, unde incepe sa vina primavera lui 2014 (Care, dupa cate se pare, este si primavera sperantei 2014, a renasterii fotbalului romanesc, in care CRED, istoria neputudandu-se repeat cu analfabeti stiintifici ai vietii si jocului de mare performanta mondiala!

Dr. Victor Stanculescu
FIFA – Instructor
http://www.Scribd.com/VictorStanculescu
Victor@SoccerAcademyOfAmerica.com
14-Martie-2014

iustin (35 comentarii)  •  15 martie 2014, 1:08

@ splendini:
Acum cativa ani tiki-taka era ceva cu totul nou in fotbalul modern.intre timp antrenorii au „citit” jocul, stiu cum se contracareaza-in teorie-acest stil.In plus, la barcelona cativa jucatori care faceau diferenta pe spatii mici si rezolvau oricand meciuri „inchise” au ramas fara „scanteie”iar la bayern nu sunt atatia mingicari pe cat presupune filozofia lui guardiola sa fie

ciupi (376 comentarii)  •  15 martie 2014, 4:59

eu, unul, ma plictisisem deja de cand tot comentam chestia asta, ca toata planeta vrea sa barceloneze sau sa ticatakeze pana cand se va ajunge ca jucatorii sa paseze si cu colegii de pe banca. nici la meciuri nu ma mai uit decat din zece in zece minute, mai mult pentru a vedea in stanga sus cat mai este scorul. guardiola si casele de pariuri sunt la ora actuala dusmanii spectacolului ce moare cu fiecare pasa data inapoi. am vazut chiar si minge trimisa propriului portar din jumatatea adversa.

california (172 comentarii)  •  15 martie 2014, 5:48

ca e placut sau nu tiki-taka, parerile sunt impartite; eu vreau insa sa punctez in alta parte; cat timp era la barcelona, uitand ca a creat echipa cu jucatori in majoritate crescuti de club, multi dintre cei de pe blog, decretau ca pep n-ar fi asa grozav, ca de fapt messi, xavi si iniesta l-au facut mare, altii continuand pe calea asta si insinuand ca de fapt nici messi n-ar fi cel mai bun si ca ultimii doi il duc pe umeri…
uite ca pep se descurca si fara barcelona, ba mai mult, mahomed a adus si muntele la el!

Ottonelu (25 comentarii)  •  15 martie 2014, 8:59

@ 17 ingeri pazitori – băi tată băi, ești dăștept de puți, nu alta!

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  15 martie 2014, 10:58

Pentru dinamovisti (PsychoCats), dar si pentru # 31. Dr. Victor Stanculescu, cu stima, dar nu-i strica nici lui sa mai invete putina tactica:

http://www.youtube.com/watch?v=VZ2o3agZNr4

ciupi (376 comentarii)  •  15 martie 2014, 10:58

# Serj: o fi tipul fotomodel, da’ mai mult decat predecesorul sau – care era antifotomodel! – nu poate castiga, nicht wahr?!

Comentează