Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Suflăm şi în tzatziki

Pedro Proenca este un mare arbitru. Dar este şi om. Şi portughez. Iar lumea nu este guvernată de îngeri.

Protest diplomatic. Sau o atenţionare compusă în termeni foarte politicoşi. Aşa poate fi numită sesizarea plecată de la FRF către FIFA. […]

duminică, 10 noiembrie 2013, 9:34

Pedro Proenca este un mare arbitru. Dar este şi om. Şi portughez. Iar lumea nu este guvernată de îngeri.

Protest diplomatic. Sau o atenţionare compusă în termeni foarte politicoşi. Aşa poate fi numită sesizarea plecată de la FRF către FIFA. Obiectul corespondenţei este situaţia creată în urma delegării brigăzii conduse de Pedro Proenca pentru meciul tur al barajului Grecia-România. Pedro Proenca este portughez, la fel ca Fernando Santos, selecţionerul naţionalei elene, de unde şi posibilul conflict de interese. În documentul trimis de Federaţia Română de Fotbal se sugerează că e o situaţie care poate naşte interpretări şi momente tensionate la Atena. Observaţi că limbajul este ales cu grijă, dar exprimă o îngrijorare evidentă.

A procedat corect organismul condus de Mircea Sandu? Sau acest protest blînd expediat către sediul din Zurich al organizaţiei planetare conduse de Sepp Blatter este de fapt o inabilitate izvorîtă din sechelele suspiciunii în care trăieşte fotbalul nostru? În punctul acesta, dacă vrei să fii simpatic cititorului şi să faci audienţă pozitivă, scrii că varianta a doua este cea corectă şi că FRF-ul, organizaţie tentaculară şi camariloidă dă încă o dată dovadă că este guvernată de oameni lipsiţi de viziune şi cu mentalitate limitată. Dacă încerci să spui adevărul, renunţînd la a fi simpatic, eşti obligat să observi că nici dracul nu este atît de negru, nici îngerii nu sînt atît de albi pe cît ne-ar plăcea nouă să credem.

FIFA este departe de ceea ce se numeşte un imperiu al cinstei. Nu intru în amănunte, dar felul în care au fost atribuite Rusiei şi Qatarului viitoarele ediţii de Cupă Mondială pot fi obiect de studiu. Sau subiect de anchetă. De aceea, nu mi se pare că ne descalificăm atunci cînd observăm că arbitrul meciului de la Atena este din aceeaşi ţară cu selecţionerul adversarului nostru. Pedro Proenca este un mare arbitru. Unul modern, care simte jocul şi care nu fluieră la orice adiere de vînt ca Tudor sau Colţescu. Dar lumea fotbalului internaţional nu este un spaţiu al onoarei absolute. Există priorităţi şi interese strategice, ca să nu le spunem oculte, se (mai) încălzesc şi bile pe la tragerile la sorţi. În general, se trag sforile. Cu măiestrie, doar atît cît e nevoie „for the good of the game”, sloganul prestidigitatorului elveţian, care mai scoate din cînd în cînd cîte un porumbel alb din joben, simbol al păcii planetare care domneşte între confederaţiile continentale.

Un fost mare arbitru internaţional român mi-a reproşat recent articolul pe care i-l dedicasem lui Nicolae Rainea. Nea Nicu, veteran al turneelor finale şi staroste al purtătorilor noştri de ecuson FIFA, tocmai îl criticase pe Sebastian Colţescu, pentru atitudine şi pentru anumite lipsuri de ordin moral şi chiar fizic. Mi-a atras atenţia fostul mare arbitru că Rainea nu ar fi fost uşă de biserică, de notorietate fiind relaţia acestuia cu Artemio Franchi, fost preşedinte al UEFA şi al Federcalcio. Nu era cazul, fiindcă amintisem eu însumi în articol despre „pila” lui nea Nicu şi despre un mod mai degrabă culant de a arbitra Italia (vezi meciul squadrei azzurra cu Argentina de la Mondialul din ’82). Altfel, oricîte obligaţii o fi avut gălăţeano-bîrlădeanul la nenea Artemio, nu ţin minte să fi făcut praf un meci de importanţă capitală. Aş zice dimpotrivă!

La fel mi se pare că stau lucrurile şi cu Pedro Proenca. De la un anumit nivel încolo nu te mai compromiţi, dar poţi fi mai relaxat în vis a vis-ul cu o anumită echipă. De aceea e bine să suflăm şi în tzatziki. Chiar cu riscul de a părea maniaco-depresivi.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

pupinkuresku (9 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 10:08

tipic romanesc : TOTI NE FURA , nimeni nu ne da !! Nu avem drept sa vorbim cand la meciul lui Lucescu in CL un roman nu acorda 11m evident echipei adverse !? Ce parere ai ????

RipensiaVenus (35 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 13:37

hotii striga hotii. daca ar fi sport olimpic, am avea mai multe medalii decat china si sua. eu as zice chiar ca insusi proenca va sufla in iaurt, constient fiind la ce este expus. daca fifa dorea neaparat sa faca o manarie (comunitatea greaca din brazilia este mult mai numeroasa decat cea mioritica), ar fi delegat din start un arbitru norvegian, danez sau slovac.

petru (13 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 14:11

PITURCA AR TREBUI SA SUFLE IN ZARURI INAINTE DE A LE ARUNCA ….NU PREA MAI ARE NOROC …NU A REUSIT SA IL DEA NICI PE GAMAN,NICI PE BARBOIANU ….

flo (25 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 14:13

si nu mai exista alti arbitri decat portughezi? Sa delege altul si gata, ce e asa greu?

Tudor (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 14:14

Chiar nu ma intereseaza ce a facut FRF, important e sa avem un arbitraj corect.

Steaua-1986forever (5 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 14:37

pupinkuresku, ai nevoie de medicamente…

Dinu (3 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 16:32

Hai sa nu ne lansam in scenarii rocambolesti…adevarul spus simplu este ca avem o echipa cel mult mediocra, care a obtinut deja mai mult decit merita, un loc 2 intr-o grupa in care adversarii au facut multe prostii care ne-au impins acolo unde nu ne puteam duce singuri. Un meci de baraj intre Grecia si Romania este o competitie a meschinariei, a smecheriei, al puterii de a supravietui; si grecii si romanii au exact calitatile necesare pentru asta. Nu va cistiga cel mai bun ci cel mai putin rau. Asta poate genera o forma de interes pervers, dar doar atit.

IO (144 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 17:15

Cererea FRF este nu doar intemeiata, dar si binevenita. Cam ce s-ar scrie in presa sportiva daca frf n-ar fi facut acest lucru, iar arbitrul ar face meciul praf. Nu, nu chiar asa de praf cu l-a facut Rainea pe cel dintre Argentina si Italia in ’82, ca se inchinau si italienii de norocul care le-a cazut pe ceafa, dar asa, un 11 m trecut cu vederea, ca la CFR – Dinamo, un ofsaiduletz de-un sfert de metru… marunt, asa cu stie orice arbitru s-o faca cand vrea.

ccc (6 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 18:27

Iar suferim de scenarita …
Strigam hotii inainte sa inceapa meciul, in purul stil romanesc. Daca fifa sau uefa s-ar ghida dupa principiile dambovitene, la un meci al echipei Chelsea, de exemplu, ar trebui adusi arbitrii din africa, ca deh, sunt vreo 15-16 ntionalitati in lot … .
Sa nu uitam ca la precedentul campionat mondial, kiar au fost arbitri din tari din lumea a treia a fotbaluli, care au distrus meciuri banale, fara importanta, doar din simul motiv ca asta le este valoarea si nu ca ar fi avut „comanda” sau vreun interes ascuns. Proenca este un arbitru din Top Class si ar trebui sa avem incredere in el.

kkciosuldelahamangia (42 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 19:35

o zicala zice ca la hot, de hoti ii e frica, asa ca trebuie sa-l intelegepe hot, pardon, pr nasu’.
ce nu inteleg eu, este de ce un ziarist trebuie sa fie, si sa scrie un articol in care sa sustina ,,ingrijorarea” nasului.

milovan_djilas (22 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 20:36

Italia a prestat un meci de vis cu Argentina, in 1982 (la fel cu Brazilia, Polonia si RFG). Elocvent este asta http://www.youtube.com/watch?v=bVOLphodJ-Q . Iar daca aveti „Espagna 82” a lui Ioan Chirila, cititi, ca merita!

Venom (3 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 20:36

De fapt, FRF plus angajatul lor, Piturca, vor inca o asigurare in caz de esec, la baraj. In mod normal nationalitatea ar fi ultima scuza, dar daca Pedro greseste pur si simplu, atunci ei vor fi si mai indreptatiti sa spuna si: „Noi am zis! Ne-a arbitrat un portughez… Ce-ati fi vrut? Sa fluiere pentru Romania??” Abordarea FRF mi se pare o mizerie. Spun asta pentru ca daca si-ar dori „adevarul” la arbitrajele din fotbalul de la noi si de aiurea, ar trebui sa ceara nu al 11 arbitul de tusa ci introducerea de catre FIFA UEFA etc. a probei video. Punct. In rugby e o placere sa vezi meciurile arbitrate astfel. FARA ERORI, fara dubii, ar putea sa te arbitreze si un grec la meciul de baraj!

CRISS (2 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 21:01

Ok d-le Geambasu,da’ totusi ce-ati dorit sa ne transmiteti?
Personal nu cunosc nici o „epistola” transmisa de FRF catre FIFA.Si daca ea exista, ce sa insemne pentru noi?Oricum suntem obisnuiti ca toata lumea sa ne”fure”.Gasim ,invariabil, explicatii pentru esecurile sau „insuccesurile” noastre. Personale si nu numa’…Cred ca acest articol,din pacate, este scris pentru trecerea timpului si luatului de bani.Chiar sa ne „fure” portughezu’, acu’ cinstit:AVEM NOI FATA DE MONDIALE? Si DA!:cred cu TARIE ca ar trebui ca cel putin o parte din prime sa mearga in Olanda.Desi sunt FERM CONVINS ca aia habar n-ar avea despre ce e vorba. Ca nu-s obisnuiti cu…SCENARITA!

HAIDE UTA!!!

ricco (52 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 3:06

Lasind la o parte faptul ca noi, romanii avem „talentul” de a ne plinge CONSTANT de faptul ca am fost FURATI, (vezi cazul Lucescu), sa ne amintim totusi ca DE FAPT AM FOST de citeva ori, FURATI DECISIV… vezi meciul cu Norvegia de la Oslo, unde la 1 – 0 pentru noi, arbitrul Michesl a dat Norvegiei penalty la un PRESUPUS hent in careu al lui Chivu, cind de fapt Norvegianul a si recunoscut ca EL a facut hentul si NU Chivu… Si exemple mai sunt… CERT ESTE ca NU E NORMAL CA ARBITRUL UNUI MECI ATIT DE IMPORTANT SA FIE DIN ACEEASI TARA CU ANTRENORUL UNEIA DINTRE CELE DOUA TARI… Si pe urma, din cite stiu eu, arbitrii portughezi „NE-AU FRIPT” intotdeauna…

gilos (147 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 10:20

FRF are o atitudine nedemna, de oameni frustrati care se autovictimizeaza… Ce pretentie poti sa ai de la Sandu si gasca lui ?

fanU CR&POLI T. (8 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 15:30

pai daca ne cramponam cu acest arbitru ca-i portughez?????ce sa zicem de cel care a condus interuo-mortu ???cu brsa care chiar ca si-a batut joc de barselona?????gata ca si romanii???am gasit un tap ispasitor daca nu vom invinge.BRAVO LA ROMANICA.dar ne vom califica oricum santem mai buni ca grecii.

Christiano (60 comentarii)  •  11 noiembrie 2013, 16:21

Nu cred ca Proenca ne va fura sau chestii d-astea. Dar intr-un fel ai dreptate, e mai bine sa suflam si-n iaurt, mai ales, noi, care suntem patiti, aminti-va meciul cu Norvegia si alte episoade, cand am fost clar dezavantajati. Totusi, nu cred ca il va schimba, si pana la urma pe teren, avem soarta in propriile maini. Mai ales in meciul retur 🙂

Comentează