Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ce suferinţă ascundem?

Nu mai puţin de 8 foarte tineri fotbalişti români evoluează în Italia. Să ne bucurăm cu măsură.

George Puşcaş are 17 ani şi tocmai s-a transferat la Inter Milano. Dacă asta s-ar fi întîmplat în urmă cu vreo 20 de […]

miercuri, 28 august 2013, 12:33

Nu mai puţin de 8 foarte tineri fotbalişti români evoluează în Italia. Să ne bucurăm cu măsură.

George Puşcaş are 17 ani şi tocmai s-a transferat la Inter Milano. Dacă asta s-ar fi întîmplat în urmă cu vreo 20 de ani, emoţia microbiştilor ar fi pustiit România în cîteva secunde. Un tînăr fotbalist de-ai noştri are şansa de a creşte în mediul curat, performant şi concurenţial al fotbalul occidental. Ma-mă! În Occident, lumea aceea la care visam cu toţii, pămînt al bunăstării şi al perfecţiunii morale. Tărîm rîvnit de moşi şi strămoşi. Care mai întîi i-au aşteptat pe americani pînă li s-au împăienjenit privirile, apoi, cînd au înţeles că yankeii au alte priorităţi, au ales libertatea plecînd care înot pe Dunăre, care ascunşi între osiile vagoanelor de tren internaţionale.

Astăzi, s-au schimbat fundamental lucrurile. După ani şi ani de schimburi nu neapărat reciproc avantajoase cu lumea de dincolo de fosta Cortină de Fier, unde la un moment dat era şef chiar Doamna de Fier, ne-am lămurit că la pomul lăudat al Vestului bogat nu trebuie să te duci cu sacul doldora de aşteptări tu, estic sărac şi curat. Nu, îţi iei frumuşel bocceluţa, munceşti pînă îţi sar capacele, stai într-o garsonieră, mănînci low cost, te îmbraci idem şi strîngi nişte bănuţi ca să te întorci în ţară, unde te aşteaptă rudele hămesite ca pe Moş Crăciun. La fel se petrece în fotbal, minus privaţiunile, plus cîştigul, bănuţii transformîndu-se în ceea în mod curent numim BANI.

Mirajul Occidentului a rămas. La Ei încă se plăteşte mai bine decît la Noi. La Ei, chiar dacă lucrurile nu sînt perfecte sînt departe de imperfecţiunile de la Noi. Există tradiţie, criterii, şcoală adevărată. Asta îşi spune probabil şi George Puşcaş, adolescentul transferat de Inter Milano. Care susţine că experienţele lui Zicu şi Alibec la nerazzurri nu au nimic în comun cu idealurile lui. George spune că vrea să profite de şansa lui. Foarte frumos.

Dar şi foarte greu. Lunga listă a foarte tinerilor jucători plecaţi la cluburi importante din Vest nu cuprinde nici un nume care să fie asociat succesului. De la celebrul exemplu al lui Alin Stoica, transferat de Anderlecht Bruxelles la 15 ani şi jumătate, pierdut apoi într-o viaţă de huzur şi nepăsare, pînă la Claudiu Keşeru, integrat cu sughiţuri în meniul extravagant al fotbalului din Hexagon, nimeni, dar absolut nimeni nu a reuşit să plece din România ca fotbalist anonim la vreo echipă de divizie secundă pentru a deveni un star de dimensiune internaţională. De ce? Purtăm o tară (nu ţară!) originară (nu originală!)? E o carenţă educaţională? E despre cei mai puţin de 7 ani de-acasă?

Ca să căpătăm un răspuns e nevoie de o armată de sociologi, psihologi şi fotbalotologi. George Puşcaş li se alătură lui Samuel Feraru, Fabian Himcinschi, Ciprian Dombrovschi, Laurenţiu Brănescu, Florin Logofătu, Mihai Alex Manolache, Toni Daniel Hanganu. Toţi joacă în Italia la echipe din Serie A şi Serie B. După „Ai noştri tineri la Paris învaţă”, poetul romantic ar putea scrie acum „Ai noştri tineri fotbalişti în Peninsulă se-adapă”. Mesajul lui Eminescu nu era deloc încurajator, pentru că junii români şcoliţi în Oraşul Luminilor se întorceau în patrie nişte filfizoni neproductivi. Nu trebuie să fii foarte perspicace pentru a observa unele asemănări izbitoare între cei de atunci şi cei de acum. Cu deosebirea că tinerii de pe vremea lui Eminescu nu descoperiseră nici tatuajele, nici manelele. Compuneau poeme pentru domniţele pe care le iubeau la disperare.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

vasim (86 comentarii)  •  28 august 2013, 13:12

Problema romaniilor in general e ca atunci cand ajung in occident in loc sa munceasca mai mult isi spun hai sa luam o pauza si sa o lasam mai moale!
Si asta o spun din proprie experientza lucrand in Germania de 12 ani in IT si cunoscand foarte multzi alti romani plecatzi de ani de zile din Romania.
Daca ajungi aici si vrei sa faci cariera indiferent ca e vorba de football sau orice alt domeniu trebuie sa muncesti de doua ori mai mult ca in tara!
Pai cum sa reuseasca tinerii nostrii ca ei se gandesc ca s-au realizat si pot sa ia o pauza ca alti confratzi de-ai lor mor de foame in Romania?!
Mentalitatea ne omoara tot timpul!
Iar cei care nu prea au iesit pe afara (cazul tinerilor in general) cred ca aici tot ce zboara se mananca si „eurocii” cresc in copaci si ei chiar daca se trezesc la 12 tot o sa culeaga destul!
Cheia succesului : Munca, munca si iar munca!
Diferentza aici este ca o faci pe bani mai multzi, dar daca uitzi sa muncesti serios, atunci ajungi pe drumuri!
Si mai este adevarat un fapt, daca ai aceeasi valoare ca un neamtz etc atunci o sa fie preferat neamtzul, ca o sa spuna asta e de-al nostru(joaca la nationala noastra etc..), dar daca esti mai bun chiar si cu 10% o sa te prefere pe tine!

para (76 comentarii)  •  28 august 2013, 13:23

Ai uitat de nou-trasferatii Vina, Balasa, mai este un portar inalt, Pop parca, mai vechiul Bumba sau de ratatul de Daminuta… Daca stau sa ma gandesc bine, niciun jucator plecat de tanar in Italia nu a confirmat… Nici macar Suciu, Stoian, Branescu, Pena sau Mladen care au mai bifat cate un meci, doua prin Serie A si B. Doar Mutu a confirmat la o echipa mica, precum Verona.
In Spania e la fel, cu Dinu Moldovan, poate Maxim…
Cand aud de jucatori tineri plecati in afara ma gandesc doar ca s-au ratat ca fotbalisti. Nu stiu de ce dar banuiesc ca romanii au o mentalitate foarte paguboasa, sunt destul de labili psihic si se multumesc cu putin.

hbk (1 comentarii)  •  28 august 2013, 14:28

Pe George Puscas il stiu personal,e fratele unei foste colege de liceu.E edevarat,l-am cunoscut acum 3 ani,insa eu nu mi-as face mari sperante datorita personalitatii sale,din cate am observat e unul care e cam petrecaret.Totusi sper sa ma insel.

??????? (8 comentarii)  •  28 august 2013, 14:29

Şi totuşi, ce mare a fost Răducioiu ? !
Era titular în echipa naţională ?

bum (4 comentarii)  •  28 august 2013, 14:31

bun articol ,tooooot astept de ani de zile sa apara si mesi al nostru de la roma ori juve ori ajax,ca sint prin toata europa dar degeaba de acea eu zic ca echipele romanesti tre sa caute jucatori autohtoni ca de afara nu vine nimeni de valoare ,ba mai mult pleaca vedete si se intorc neca -nimeni

radu (2 comentarii)  •  28 august 2013, 16:00

eu doresc sa observam ca echipele cu centre de copii si juniorii dispar ex Arges,Sportul,steaua,Progresul,Rapid,Sibiu…………

dsfsa (1 comentarii)  •  28 august 2013, 19:26

pe doi lei la rapid ghidighici

IO (144 comentarii)  •  28 august 2013, 19:37

Daca facem paralela cu „fiflfizonii neproductivi” atunci avem si ceva sperante, pt ca filfizonii neproductivi au smuls tzara din orientalimul fanarului, au pus-o de-un 1848, au mai pus de o „neproductiva” la 1859 si au mai dus-o si inspre 1877.

lord belial (189 comentarii)  •  28 august 2013, 20:09

poeme, schite, inchipuiri.
scrieti, frate, despre fotbal. daca vreti eseistica, incercati dilema veche. sau nu va primesc aia in paginile lor? dl geambasule, aud?

lord belial (189 comentarii)  •  28 august 2013, 20:12

iar povestea aia cu romanasul nostru care traieste low cost in strainatati pina vine cu banii acasa e un cliseu. nu toti romanii care traim si muncim in afara jegului romanesc traim prost. astea sint doar parerile exagerate ale celor prea obtuzi, care nu vad ce frumoasa e lumea larga, si se cramponeaza in glia aia obosita pe care voi o numiti tara voastra.

gogu patriotu’ (10 comentarii)  •  28 august 2013, 20:35

propun 6 luni de adaptare psihica,spalare la creer,daca exista,tinut pe aceiasi bani din Romania,si platit la sfarsit de sezon daca indeplineste targetul….amenintat tot timpul ca va fi trimis inapoi in tara pe jos….descult

GENU (54 comentarii)  •  28 august 2013, 21:25

Mentalitatea. Ea e de vina in primul rand. Nevoia de autodepasire e firesc sa lipseasca atata timp cat modelele zilei sunt oameni care nu sunt produsul unui sistem concurential sau meritocrat. Criza in Romania, dupa parerea mea, a inceput la sfarsitul anilor ’80 tocmai cand ultima generatie de oameni scoliti sau uceniciti intr-un mediu ce respecta valoarea si autenticul s-a retras de pa piata muncii. O lume de domni disparea si odata cu ea si masura lucrurilor. De-atunci suntem incremeniti cu totii intr-o ipostaza a lipsei de repere. O barbarie autosuficienta flatata de manele.
De asta Stefan Kovacs s-a adaptat atat de bine in Occident-europeanul din el s-a trezit imediat atunci cand s-a reintalnit cu matricea. Nimeni nu l-a perceput ca provincial, asa cum ne privesc occcidentalii si cum ne vedem si noi dealtfel. Jucatorii romani din interbelic care jucau afara nu intampinau nicio problema de acomodare. Cei care au citit ceva carti de amintiri de-ale acestora ma pot confirma.
Si mai e o explicatie pe care dl Octavian o repeta demult-fotbalul plateste inca foarte bine nemunca. Cum poate un jucator precum Marica, om de cateva goluri pe sezon, sa ceara un salariu de 2,5 milioane, de exemplu? As paria ca si el va deveni un comentator foarte exigent si pedant. La fel ca si alti comentatori sau antrenori proveniti din jucatori ce au lustruit bancile echipelor din Vest pe sume pe care un medic cu adevarat valoros nu le castiga in cateva vieti.
Cat despre Eminescu vs bonjuristi, lucrurile stau cumva diferit. Poetul era un adulator al lumii patriarhale, pe care o vedea pusa in pericol de infuzia de civilizatie occidentala promovata de tinerii scoliti in Franta, mai ales. Viata si istoria le-au dat dreptate acestora, nu lui. Ei ne-au scos din letargia anistorica si ne-au pus pe harta Europei. De exemplu, Eminescu n-a fost de acord nici cu intrarea in razboiul de independenta-nici n-a scris in acea perioada. Marele sau talent din poezie nu era dublat si de o viziune politica pe masura. Xenofobia sa exacerbata si destinul sau trist au fost folosite doar de Dreapta extrema, care l-a confiscat abuziv.
Si in fotbal am avea nevoie ca de aer de cat mai multi bonjuristi!
Cu stima

ciupi (376 comentarii)  •  29 august 2013, 5:57

mediu performant si concurential si performant, da. curat? hmm (si de puneti subiectul la sfarsitul propozitiei? – la „lucrurile care s-au schimbat, ma refer.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  29 august 2013, 9:59

daca George Puşcaş este tinarul stelist blond, subtirel, care joaca asemanator lui Chiriches, se pune alta intrebare. Cine e raspunzator de plecari ale talentelor?

Cam romantic, dar bine venit articol. Sper ca seria deschisa de Domnul Tudor Octavian

http://blogsport.gsp.ro/opinii/2013/08/24/sintem-oare-toti-nebuni/

sa aiba continuari pe masura.

Cred ca lipseste doar bunul simt si onoarea in cea mai frumoasa tara, unde doar copacii mai cresc drepti, caci se intrec sa ajunga la lumina.

Ar fi bine sa nu glorificam prea mult trecutul. Sa nu uitam ca in 86, cind Steaua cistiga CC si Supercupa Europei, imediat in sept., o echipa de chelneri de linga Tirana care dormea in bus, batea de doua ori toata „Nationala Romaniei”, echipa care a frinat permanent fotbalul si sperantele. Va rog sa recititi acele nume glorioase de Sticle si o sa va treaca idei de genul ca in trecut era mai mult fotbal.

Foarte bine descris destinul pasarilor calatoare. Din pacate strainatatile nu stiu ca primesc pacienti. Nu li se mai umfla orzul, sint multi mai tari ca ei, putini se vindeca singuri. E greu departe, acolo la performanta. Chiar un transfer de la Vaslui la Bucuresti poate duce la depresii. Nu vedeti ca Sanmartean nu are curaj. Prefera sa stea acolo unde are sarcina de partid sa stea la 3 m de Sticle, sa iasa si Axinte, Grigore si Ciumpi in evidenta, sa poata fi vinduti. Tot ca MARFA vin si unii la „Nationala”, tot felul de pacienti care nu joaca. Tot MARFA se importa din Porto si Africa. Nu sint de acord ca ar trebui o armata de psihologi. Mai vreti niste Laie Cioiu? Daca nevasta Primarului de la Sectorul X are si studii de pisicologie? Nu e un pericol real pentru pacienti?

dan88 (13 comentarii)  •  29 august 2013, 13:11

Corect si frumos spus!Mentalitatea ,influenta negativa a asa ziselor vedete din tara sau de la echipa lui Piturca(nu si nationala) cat si proasta educatie(sau lipsa educatiei) sant principalele motive ale esecului juvenil in echipe din vest.
Eu, personal cred ca ar trebui mai intai sa dovedesti ceva in tara, sa arati ce poti cu adevarat, sa ai rabdare, sa te maturizezi un pic, iar doar apoi sa-ti incerci norocul afara(nicidecum in Rusia, Turcia, sau alte tari arabe…asta daca vrei sa faci performanta!).Deci cam pe la 23-24 ani cred ca e momentul sa te gandesti la asa ceva!
Exemplul cel mai bun si cunoscut de toata lumea este chiar traseul lui Chiriches, care printr-un complex de imprejurari(s-a vazut cat de mult tine orice club vestic la un tanar jucator in momentul accidentarii!) a pornit-o din nou in tara de jos(Curtea de Arges, daca nu ma insel), si, iata , cu seriozitate si multa munca unde a ajuns! Probabil daca ramanea in Portugalia n-ar fi unde este acum!!!!
Este doar o parere, exemple ar mai fi, si veti vedea ca si Gardos, Chipciu, Stanciu vor docedi acelasi lucru in viitorul apropiat!NU INSA SI GROZAV, pacat de talentul lui!Timpul ne va da un raspuns, alt caz aproape pierdut este Stancu in Turcia.Un articol inteligent si frumos scris, RESPECT, domnule Geambasu!

zurzu_zurzu (34 comentarii)  •  29 august 2013, 17:00

GENU ..Pune mana pe cartea adevarata de istorie si lasa povestile spuse de fosti nomenclaturisti,acum istorici si demagogi de vaza si studiaz o!!Nimic din ce spui tu de Eminescu nu i adevarat.Nu dreapta extremista l a ridicat in slavi ci altul a fost motivul pe langa poezia fara de egal.Nu stau acum sa ti explic ce.Te las pe tine sa descoperi.Vis a vis de razboiul de independenta si acolo ai spus neadevaruri.Interesul pt acel razboi nu era al poporului roman si asta a vrut Eminescu sa arate.In fine,istoria o vede fiecare cum vrea,dar in real e intr un singur fel.Despre bonjuristi si iti spun sigur,nici macar unul nu a facut ceva maret in tara asta.Nu vreau sa vorbesc de schimbarile de lb datorate acestora si in special C A Rosetti lb romane.Daca te referi la unirea Principatelor Romane si aici e foarte discutabil cu acordul cui s a facut aceasta unire,dar nu cu dorinta de unitate de neam a bonjuristilor ,care si atunci ca si acum ne au vandut strainilor carora le erau indatorati.Despre fotbal nu am ce spune.Un subiect arhicunoscut,comentat de toata lumea in fel si chip.Nu i alceva decat o imagine din minunata si mandra noastra romania,distrusa de alti bonjuristi,azi germanizati !Nu putem avea fotbal,daca nu avem scoala!Nu putem avea cultul muncii daca nu avem educatie!Nu putem avea economie,daca nu avem justitie…si pot continua cu exemple la infint,oricat as faulta gramatica lb romane.Totul e praf ,pt ca bonjuristi,de data asta germanizati dupa cum am spus mai sus,au distrus sistematic dupa revoutie la ordinul celor pe care noi ii admiram.Admiratia noastra a mers pana acolo incat a devenit servil,,slugarnic chiar,facand si genocidul asupra poporului roman cu acel codex alimentar,nu numai economic,pt ca cei de afara le cer asta.Totul e ca un tavalug si e greu ca ceva sa mearga,daca restul e la pamant.

radu (2 comentarii)  •  29 august 2013, 17:17

sunt copii care isi incearca sansa in strainatate pentru ca in Romania,este foarte greu sa reusesti,Romania inseamana,influenta,nepotism,mita cu sa reuseasca cei din famili modeste

GENU (54 comentarii)  •  29 august 2013, 23:11

Zurzu-Zurzu. Am uitat sa adaug ca si national comunismul l-a anexat propagandistic pe poet. Iar „istoricii nomenclaturisti” gandesc si scriu cam in genul Dvs.
„Istoria adevarata” de care vorbiti e transmisa pe cale orala, probabil. Numai initiatilor. Eu m.am rezumat doar la cititul articolelor eminesciene.
Bonjuristii aceia, astazi „germanizati” ( sic!), au facut posibila, in 2-3 generatii, Romania Mare. O tara in care nu ti-era rusine sa traiesti. Sunt singurii care au avut un proiect politic viabil si dus pana la capat.
Dupa ei au venit niste zaluzi care au distrus aproape tot ce-au construit oamenii aceia. Exista o vorba taraneasca cam misogina, dar cu totul valabila pentru cazul nostru: „barbatul face o manastire, iar femeia o darama”. Stiti, e pacat ca nu invatam nimic din istorie-am ramas la acelasi stadiu al polemicilor de tip ’48. Ne meritam soarta.
Iar in legatura cu acel codex alimentar, nu aveti de ce sa va faceti griji-cucuta nu contine E-uri.

Comentează