Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ultimul apărător. De fapt, primul

Amintiri dintr-o lume cu mai mulţi fotbalişti şi cu mai puţini jucători de fotbal.

Niciodată nu am apucat să vedem tot ce era de văzut pe lumea asta. Dar eu l-am văzut jucînd pe Costică Ştefănescu. Spre deosebire de colegul […]

duminică, 21 iulie 2013, 8:23

Amintiri dintr-o lume cu mai mulţi fotbalişti şi cu mai puţini jucători de fotbal.

Niciodată nu am apucat să vedem tot ce era de văzut pe lumea asta. Dar eu l-am văzut jucînd pe Costică Ştefănescu. Spre deosebire de colegul meu Gabi Berceanu, l-am văzut. La Steaua, ca mijlocaş. Apoi la Craiova, ca libero. Am privilegiul vîrstei sau poate handicapul acesteia. Sigur, să nu exagerăm! Nu i-am prins pe Zavoda, Petchowschi, Apolzan sau Ozon. Pe Baratki şi pe Bodola, nici atît. Dar pe Costică Ştefănescu, da. De aceea, aş vrea să vă povestesc despre fotbalistul Costică Ştefănescu. Pentru că el aparţinea cu drepturi depline clasei aristocratice a fotbaliştilor într-o vreme cînd ei, fotbaliştii, nu fuseseră bătuţi numeric de jucătorii de fotbal.

Mărturisire grea. A fost o vreme cînd nu-l iubeam pe Ştefănescu. Parcurgeam etapa aceea ciudată a trecerii de la copilărie la adolescenţă, cînd te blindezi cu o mulţime de convingeri definitive. Cînd idolatrizezi şi urăşti cu o uşurinţă copleşitoare. Şi pentru că, dintre fotbaliştii români, obiectul adoraţiei mele era Dinu, trebuia să îl detest pe Ştefănescu. Asta ca să nu zic mai mult. Ştefănescu începuse să îi ia locul lui Dinu la echipa naţională, lucru care mi se părea inadmisibil. O nedreptate strigătoare la cer, pe care doar reprofilarea lui Cornel Dinu ca mijlocaş de închidere mi-o mai îndulcise. În sfîrşit, aveam două săbii şi cîte o teacă pentru fiecare.

Pe timpul acela, postul de ultim apărător ţinea moda în sportul-rege. Un libero de clasă asigura liniştea oricărei echipe. Dacă atacantul era pîinea fotbalului, liberoul era vatra. De acolo, din marginea careului de 16 metri, izvorau calmul, echilibrul, eleganţa. Siguranţa. Un libero cu minte limpede, ochi pătrunzător şi picior sigur valora aproape cît un vîrf de rasă. Costică Ştefănescu le avea pe toate, iar selecţionerii de atunci nu se înşelau. Ţinea capul sus, pasa inteligent. Nu se panica niciodată, alegea traseele cele mai potrivite. Ajunsese libero la sugestia lui Adrian Păunescu, semn că poeţii, inclusiv cei de curte, au şi momente de inspiraţie autentice. Costică jucase la Steaua şi fusese dat la schimb cu Sameş în 1973. La 22 de ani îşi începea adevărata viaţă de fotbalist. Roş-albaştrii cîştigau un stoper de fier, oltenii, pe viitorul libero al naţionalei.

Ştiu ca toată lumea că Ştefănescu se află într-o „situaţie nu prea fericită a vieţii”. Numai un om cu delicateţea lui putea inventa această formulare! Mai ştiu că luptă în tăcere, cu o discreţie exemplară. Aşa ca pe teren, acolo unde tot ce-l înconjura devenea parte a firescului. Am învăţat greu să ţin la el, iar acum, cînd am reuşit, pricep că timpul este mare nostru adversar. Apoi, vine la rînd memoria cea trădătoare.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Cornel (8 comentarii)  •  21 iulie 2013, 9:12

Să-i dea Domnul putere și sănătate. Mai bine cu așa articole decât cu cele pe ”surse”.

sergiu (2 comentarii)  •  21 iulie 2013, 9:50

Respecul nostru,Costica Stefanescu!

Andrei Butaru (2 comentarii)  •  21 iulie 2013, 10:04

Multumesc in numele fanilor Universitatea Craiova , d-le Geambasu si suntem alaturi de Costica Stefanescu! Multa sanatate Capitane!

Ramon (72 comentarii)  •  21 iulie 2013, 10:06

D-le Geambasu
nu cred ca este o mare paguba ca nu i-am vazut pe Petschowski (sau cum s-o scrie), Bodola sau Dobay, dar cred ca avem sa regretam ce nu vom mai vedea peste 20-30 de ani. Pentru noi, cei de varsta a doua, internetul este fantastic, gasim acolo ceea ce Țopescu cauta in zeci de carti, dar va fi absolut banal peste 30 ani cand vor trebui gasite alte subiecte fascinante.
Stefanescu a jucat mult si, deci, a fost bun in acei ani. Dinu este mai in varsta cu 3 ani si, deci, a imbatranit mai repede pentru fotbal. Cat despre momentele delicate prin care trece, soarta nu este la fel pentru toti. Dinu, de exemplu, a avut clipe de care a trecut si faptul ca a fost atatia ani alaturi de clubul pentru care a facut multe doar ca jucator trebuie sa fie o mandrie. Dupa U Craiova, Stefanescu a cutreierat tara si lumea ca antrenor si, poate, asta l-a macinat mai repede.

Petro Burgener (65 comentarii)  •  21 iulie 2013, 10:11

Felicitari pentru articol, d-le Geambasu. De foarte mult timp nu am mai citit un articol despre Costica Stefanescu, cel mai bun libero din fotbalul romanesc. Eu asa il consider. Speram sa treaca cu bine peste problemele pe care le are.

banks (62 comentarii)  •  21 iulie 2013, 10:14

Costica Stefanescu e numele cel mai pur al Legendei.
Multumesc, Cristi Geambasu, multumesc Gabi Beceanu ca ne aduceti aminte.
Este ceva ce putem face pentru el, pentru cat ne-a daruit el noua ?

maximuspqr (36 comentarii)  •  21 iulie 2013, 10:35

Bravo maistore, parca il auzeam te tatal meu cind citeam articolul (el nu e asa poet) frumos din partea ta si pentru ca ne spui si despre partea ta subiectiva, asa stim ca de multe ori simti ca noi suporterii si asta e bine .

GARDA VECHE,STIINTAe (6 comentarii)  •  21 iulie 2013, 10:42

Respect Cristian !
Cu ceva ani mai in varsta ca tine zic eu mai mult…Sames la acea vreme a fost luat cu forta la Steaua. Find proteste vizibile pe strada si stadioane impotriva acestui transfer fortat.Costica Stefanescu a fost primit cu bratele deschise la Craiova. Pt inceput a fost folosit pe post de mijloc’ acolo unde a inceput sa faca promisiuni…
Respect COSTICA STEFANESCU _______Plecaciuniile mele

giovanni (5 comentarii)  •  21 iulie 2013, 10:44

”’mai ramai in careu dle ministru al apararii,ca e mai binecu tine alaturi,. ca faptele tale de mult au trecut in legenda SANATATE MAXIMA

jalemare (12 comentarii)  •  21 iulie 2013, 10:47

Costica Stefanescu…
absolut fabulos, cata eleganta, cata discretie, cata pasiune, cat talent, cata munca, cat respect, totul pentru fotbal si pentru suporteri.
multa sanatate maestre!!!

carlos (15 comentarii)  •  21 iulie 2013, 11:39

Fata de cele scrise in articol, nu mai este nimic de spus, pe cat de bun fotbalist era , pe atata de modest se manifesta atat in teren cat si in afara lui, asa cum este si acum . RESPECT SI SANATATE COSTICA STEFANESCU

dicon (2 comentarii)  •  21 iulie 2013, 11:51

Un capitan de legenda,pentru o echipa de legenda.Inteligenta,talent si seriozitate.Unde mai gasesti acum asa ceva?Multa sanatate,capitane!

McAnthony (19 comentarii)  •  21 iulie 2013, 13:09

Cand ne aducem aminte de Costica Stefanescu nu putem sa nu constatam regresul din fotbal : chirichesii , goianii si alti ca ei nu sunt decat niste pigmei pe langa acest adevarat conte de Banie . Da Doamne ca banii sa ramana la ciumpalaii astia si toata sanatatea sa mearga Costica Stefanescu !

colosul din Rodhos (5 comentarii)  •  21 iulie 2013, 14:07

Respectul meu pentru acest articol si pentru Costica Stefanescu…a fost de apreciat ca jucator si ca om…multa sanatate!

Ramon (72 comentarii)  •  21 iulie 2013, 18:05

@ GARDA VECHE,STIINTAe: Steaua nu lua cu forta jucatorii, dimpotriva, le oferea conditii ”foarte bune”, atat financiare (salariu MAN) cat si perspective in cariera (meciuri internationale). Pagubiti au fost, mai mereu, numai suporterii. La Craiova a venit in 1972, de la Steaua, D. Marcu, apoi Sames era ilfovean in timp ce Stefanescu era bucurestean. Cel fericit a fost Costica, campion in 1973-74, in timp ce Sames a mai asteptat pana a devenit campion (1976,78). Este o iluzie a suporterior ca Dinamo si Steaua luau cu forta, jucatorii, adica cei mai implicati in fotbal, acestia erau fericiti cand plecau la superputerile Bucurestiului. Imi spunea un fost jucator international, care nu a vrut sa plece nici la Steaua, nici la Dinamo, ca acum ar fi avut pensie dubla daca ar fi plecat. Cei valorosi, care nu au vrut la cele doua superputeri se pot numara pe degetele de la o mana: Dobrin, Gh Popescu, Dridea, Oblemenco (daca s-a pus vreodata aceasta problema).
Marcu si Stefanescu au fost foarte utili Craiovei si nationalei, deci Craiova a iesit echitabil din schimbul cu Sames.

pilogronio (1 comentarii)  •  21 iulie 2013, 18:31

multa sanatate Maestre,te vom iubi si respecta toata viata pt tot ce ai facut la U Craiova

dan (5 comentarii)  •  21 iulie 2013, 21:50

sanatate maxima…in rest nici un elogiu nu e exagerat pt cel mai bun libero din fotbalul nostru!

Kataiasi (1 comentarii)  •  21 iulie 2013, 23:57

Multa sanatate, capitane! Iti transmite un mare suporter al Stelei

MIHAI TANASE (7 comentarii)  •  22 iulie 2013, 6:23

LIBERO L-A FACUT JENEI LA STEAUA TINERET- SPERANTE CAND IMPREUNA CU CREINICEANU(MAMA , CE FOTBALIST ) , AU ALCATUIT CUPLUL DE FUNDASI CENTRALI DIN CIUGARIN (IMPARATUL FEMEILOR , PT.CINE STIE ) SI STEFANESCU , CARE LA DEBUT JUCA ATACANT CENTRAL IMPREUNA CU MARELE PROFESOR , CONSTANTIN .ASTA ESTENUMAI PT. CEI CARE IUBESC STEAUA DE MULTE DECENII .EU SUNT PE STADIOANE DIN 1958 , SI AM FOST SI LA SEVILLA IN 86 , UNDE S-A CASTIGAT CEL MAI IMPORTANT TROFEU DIN ISTOTIA TUTUROR TARILOR COMUNISTE .CAMPIONI EUROPENI , MONDIALI SI OLIMPICI AU FOST CU MIILE IN TARILE ASTEA DAR CUPA CAMPIONILOR NUMAI STEAUA A CASTIGAT-O .

dino_82 (1 comentarii)  •  22 iulie 2013, 7:55

D-le Geambasu, e o placere sa va citesc! Citindu-va, imi imbogatesc cultura sportiva (si nu numai).

P.S.
2005, Pitesti, stadionul N. Dobrin (Trivale), masa presei, ultima etapa… atunci l-am vazut prima oara pe C. Geambasu, si tot atunci am inteles suporterul cui e; la Bucuresti, in Ghencea, Steaua batea Timisoara si castiga campionatul (campionat pierdut de Dinamo – a se citi, Goian! – in meciul cu Rapid, din Stefan cel Mare).

Gica Paunescu (30 comentarii)  •  22 iulie 2013, 9:20

Dle Geambasu, cand este vorba de lucruri pe care le-ai vazut inaintea altora ori acestia din urma nu le-au vazut
inca ori poate niciodata, varsta este un avantaj nicidecum un handicap. Cel din urma se refera la un alt aspect al vietii baietilor, asta o stim cu totii. S-auzim de bine !

khristy36 (1 comentarii)  •  20 august 2013, 18:55

Dumnezeu sa-l ierte.Adrian Paunescu te asteapta Costica.Sa nu uitati sa povestiti tot ce a insemnat craiova maxima pt noi romani,de la marea cea mare pana la granitele Romaniei .

ma (2 comentarii)  •  20 august 2013, 22:41

Dzeu sa ierte! Si noi ce am ramas temporar in viata sa nu l uitam!
Condoleante familiei!

Comentează