Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Gogoaşa Confederaţiilor

Între Brazilia anului 1950 şi Brazilia anilor noştri este o diferenţă care nu mai poate fi anulată doar cu driblinguri

Axiomă. Cupa Confederaţiilor este o competiţie inutilă, inventată de FIFA pentru a contrabalansa influenţa tot mai mare a UEFA, organizatoarea […]

miercuri, 19 iunie 2013, 8:18

Între Brazilia anului 1950 şi Brazilia anilor noştri este o diferenţă care nu mai poate fi anulată doar cu driblinguri

Axiomă. Cupa Confederaţiilor este o competiţie inutilă, inventată de FIFA pentru a contrabalansa influenţa tot mai mare a UEFA, organizatoarea strălucitoarei Ligi a Campionilor. Totuşi, pentru ca o axiomă să fie ceea ce spune DEX-ul că este, un enunţ admis fără o demonstraţie minimă, ar fi nevoie de cîteva argumente. Să le enumerăm într-o ordine aleatorie.

Inevitabila lipsă a tradiţiei, accentuată de senzaţia de produs artificial. Inflaţia de competiţii existentă deja în momentul instituţionalizării Cupei Confederaţiilor. Decăderea instituţiei echipei naţionale într-o lume tot mai globalizată. Prin urmare, firescul transfer de interes de la naţionale către echipele de club, veritabile expoziţii de vedete. Data din calendar, în vacanţa fotbaliştilor. Aici, apare acelaşi inconvenient şi în cazul Cupei Mondiale sau al Campionatului European. Lipsa de credibilitate a organismului condus de Sepp Blatter. Statul FIFA miroase de la o poştă a corupţie.

Toate aceste motive şi probabil altele pe care le-am ignorat se lipesc perfect pe competiţia recent deschisă în Brazilia, viitoare gazdă a Cupei Mondiale din 2014. Brazilia ediţie 2013-2014 nu mai seamănă deloc cu Brazilia anului 1950. Ţara Cafelei şi a Fotbalului găzduia atunci prima ediţie a unui Campionat Mondial după cel de Al Doilea Război Mondial. Fotbalul încerca să unească o lume dezbinată de arme. Deşi mai săracă atunci decît astăzi, cînd face parte dintre ţările cele mai dinamice ale mapamondului, Brazilia 1950 îşi dorea fierbinte competiţia care, gîndeau localnicii, avea să-i încoroneze de drept şi de fapt campioni planetari ai Sportului Rege. Acel Mondial s-a încheiat însă cu o dramă pe Maracana, finala pierdută de Brazilia în faţa Uruguay-ului. Dar acea dramă naţională povestea tot despre dragostea nemăsurată a brazilienilor pentru fotbal.

Astăzi, după 63 de ani, brazilienii au alte drame. Deşi patria lor respiră progres în ritm accelerat, compatrioţii lui Pele, Garrincha şi Tostao au şi alte griji în afara fotbalului. Au alte drame la ordinea zilei, înaintea pierderii unui meci de fotbal. PIB-ul a crescut spectaculos, dar diferenţele dintre păturile sociale s-au adîncit. A apărut şi o semnificativă clasă de mijloc, numai că săracii sînt tot mai săraci, iar bogaţii tot mai bogaţi. Ca peste tot în lume. Maracana a fost refăcută din temelii, nu acelaşi lucru s-a întîmplat cu spitalele şi şcolile. Sub preşedinţia lui Lula da Silva, iar mai apoi a doamnei Dilma Rousseff, au apărut minuni arhitecturale, dar datorită deschiderii spre lumea largă brazilienii au devenit mai atenţi la drumul spre care se îndreaptă ţara lor. A doua religie a Braziliei nu mai este fotbalul, ci grija zilei de mîine.

De aceea protestele de stradă care însoţesc meciurile de la Rio sau Brasilia. Iubirea de fotbal a brazilienilor nu-i determină să uite cheltuiala de 8 miliarde de euro pentru organizarea Cupei Mondiale. Lucrările la stadioane sînt neterminate, infrastructura este departe de standardul impus de Germania sau America. Cupa Confederaţiilor adună competitoare plictisite şi obosite, înconjurate de ostilitatea unui important segment al publicului. Cel activ, cel care contează.

În pofida golului superb al lui Pirlo, nu avem motive să credem că la anul lucrurile vor arăta complet diferit. Copacabana şi poveştile ei descrise epic de Ioan Chirilă sînt amintiri. Prezentul este prozaic, rapid şi dependent de bilanţul financiar.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Ciortan (1 comentarii)  •  19 iunie 2013, 9:44

Aceasta „cupa” este ceva in genul „campionatului mondial al cluburilor”… nu prea prezinta interes.

gigi (37 comentarii)  •  19 iunie 2013, 9:45

Asa e. Decat sa ne uitam la fotbal e mult mai interesant ce mananca gigi la brutarie sau ce fac Sandu si Dragomir pe la DNA…

j (1 comentarii)  •  19 iunie 2013, 10:15

A doua religie a Braziliei nu mai este fotbalul, ci grija zilei de mîine….

Alfa (1 comentarii)  •  19 iunie 2013, 10:23

Articolul e bun, dar lipseste ceva important: CONCRET in ce ar fi trebuit sa investeasca guvernul cele 8 miliarde irosite pt Cupa Confederatiilor. Probabil exista si acolo proiecte de infrastructura amanate, etc, etc. Astea trebuiau descrise in articol.

Great Pirlo (25 comentarii)  •  19 iunie 2013, 10:41

Daca tot s-a amintit de Pirlo in articol la meciul cu Mexic, pe langa superbul gol, cred ca am asistat la cea mai maiastra pasa de cand urmaresc fotbal!! Italia pierde o minge la mijlocul terenului, Pirlo alearga impreuna cu un mexican sa o recupereze, dar nu doar ca ajunge primul la minge, insa, cu spatele la poarta Mexicului reuseste sa dea o pase filtranta DIN PRIMA ATINGERE (care normal trebuia sa fie doar o recuperare) catre un coleg aflat in atac, pus in situatie de finalizare sau de pasa decisiva in careU! Adevarata maiestrie! Respect PIRLO !! Faza aceasta merita un intreg articol sportiv!

Manasse (20 comentarii)  •  19 iunie 2013, 10:44

Maradona, Maradona / La crisis es cabrona / No queremos goles / Queremos los frijoles!

Asta auzea Ioan Chirilă la C.M. din Mexic 86 .. aceleași probleme … aceleași țări subdezvoltate … 🙁 🙁 nimic nou sub soare.

(P.S. frijoles cică e un soi de fasole)

gilos (147 comentarii)  •  19 iunie 2013, 10:47

Cupa Confederatiilor nu-mi spune nimic, am crezut ca este ceva amical, n-am urmarit si nici nu voi urmari niciun meci.
Pentru mine prezinta zero interes, o competitie total inutila.

maximuspqr (36 comentarii)  •  19 iunie 2013, 11:05

Cum am mai spus maistore, inca mai crezi in MosCraciun!(si eu)

Liviu (1 comentarii)  •  19 iunie 2013, 11:13

Salut,
Pentru mine este o competitie interesanta , vin doar campioanele si nu te mai pierzi in multimea meciurilor unui campionat cu 32 de echipe .
In al doilea rand pe brazilieni ii ajuta mult organizarea viitorului campionat mondial si olimpiadei , daca nu ar fi construit si investit atat in aceasta petrioada ar fi fost haosul si mai mare si mai multa saracie .

roko (2 comentarii)  •  19 iunie 2013, 11:33

Asta e un articol al unui om plicitist sa isi faca meseria in luni de canicula. Fara argumente solide (ce are coruptia presupusa din FIFA cu competitia in sine ?), articolul demonstreaza inca o data ca am uitat sa savuram fotbalul adevarat, abia asteptam amicalurile Stelei despre care vom citi la nesfarsit. Italia – Mexic si Spania – Uruguay au fost meciuri bune, vor mai urma si altele. Dar ce sa facem dc dl. Cristi nu are chef…

tavizio (4 comentarii)  •  19 iunie 2013, 11:35

D-le Geambasu, ma intreb sincer daca, in cazul in care, prin cine stie ce minune, acolo ar fi fost si nationala Romaniei, articolul Dvs ar fi sunat la fel? Nu cumva Gazeta avea sau ar fi avut la fata locului zeci de reporteri si fotografi, iar editia print ar fi aparut in 24 pagini? Oare meciurile Stelei cu Vejle sau Kuusysi Lahti nu erau de genul si de valoarea Nigeriei contra Tahiti? Strugurii sunt acri… Asta nu inseamna, insa, ca nu aveti dreptate in mare masura in aprecierea valorii reale a acestei competitii. Dar, simplul fapt ca scrieti despre ea inseamna ca nu va este indiferenta. Corect?

Cipri (1 comentarii)  •  19 iunie 2013, 12:12

O rusine de articol, scris de un om fara idei. Fara argumente, fara noima. Prefer sa ma uit la Cupa Confederatiilor, decat la Liga 1, care se duce in „grota”. In afara de golul lui Pirlo, au mai fost golul lui Neymar, jocul incantator al Spaniei si spectacolul din tribune al tahitienilor la primul gol al lor intr-o competitie oficiala. Dar daca esti obtuz, nu poti sa vezi lucrurile frumoase. Stiu ca suferi dupa stapanul tau imaginar George Becali si dupa regurcitarile lui zilnice. Pacat, erai un jurnalist bun, dar care s-a tabloidizat incet, incet…

RADA (9 comentarii)  •  19 iunie 2013, 12:32

o competitie neinteresanta,dar mult mai interesanta decat laturile din prima liga de la noi sau orice stire cu si despre steaua,becali,puscarie,inchisoare,bombe sexy

iuri (3 comentarii)  •  19 iunie 2013, 12:36

Cupa Confederatiilor inutila? Hai sa fim seriosi! Este cel mai inutil lucru pentru niste spagari corupti. Pai cata mita s-a dat si pentru competitia asta.
E ca la noi. Cand un drum este bun si nu are gropi vin unii si se apuca sa-l „faca”. Adica, il sparg si il toarna din nou, ca oamenii au contracte ba, nu asa. Deci spaga merge, curvele se schimba.

oscar (15 comentarii)  •  19 iunie 2013, 12:48

Nu spun ca, pe undeva, nu ai dreptate. Numai ca daca am analiza economic, asa cum faci matale, nu s-ar mai organiza turnee finale decat in cateva tari; Germania, SUA, Japonia, poate Anglia… Nici Spania si nici Italia nu mai au forta de alta data. Dar tarile care organizeaza turne finale, pierd sau castiga in final? Cum e bilantul? Ca voi trebuie sa stiti mai bine. In Brazilie este darmalaul pe care il vedem la TV penttu ca au si ei Useleul lor. Si acolo sunt politicieni golani care prostesc oamenii. Ce are aceasta Cupa a Confederatiilor? Un turneu pregatitor. O repetitie generala. Nu cred ca este o susanea, cum dai matale impresia…

dinamo (2 comentarii)  •  19 iunie 2013, 12:49

Da e adevarat ca se investeste 8 miliarde …dar dl ziarist ai idee cati bani se castiga de pe urma unul CM ….fi sigur ca nu vor fi pe minus …. un CM nu poate fi decat ceva pozitiv

Dan (6 comentarii)  •  19 iunie 2013, 12:57

nu prezinta interes pentru ca e doar la inceput de drum, in timp lucrurile se vor schimba…sa ne bucuram de fotbal dar nu batut apa in piua…vb aia nemultumitului darul i se ia…cui nui place sa mute canalul…cit priveste situatia economica din brazilia, e problema lor si nu a fotbalului, in germania astfel de lucruri nu aveau sa aiba loc, aia au timp si bani pentru toate…daca au cap…nu ar trebui denigrata atit aceasta competitie…cine o face inseamna ca e plictisit de fotbal, poate si de viata cine stie…

soriniz (9 comentarii)  •  19 iunie 2013, 13:07

Din pacate nu am urmarit niciun meci de la actuala Cupa a Confederatiilor. Imi amintesc insa ca la precedenta Cupa, disputata in Africa de Sud am urmarit meciuri de inalta calitate, cu multe goluri si cu mult fair-play. Dar, desigur, nu mi-au placut, pentru ca FIFA e corupta. Ce noroc ca UEFA musteste de corectitudine, vezi acel Dinamo Zagreb-Lyon. Ce sa mai spun de Liga lui Mitica si FRF, organisme de o moralitate exemplara , curate ca lacrima, sub egida carora au loc cele mai imaculate competitii din lume.

glumetzul (2 comentarii)  •  19 iunie 2013, 13:11

Daca aducem argumente pentru a valida o axioma atunci nu mai e axioma ci teorema. Stiu ca n-are nicio treaba cu subiectul articolului dar sunt unele chestii care ma zgarie pe creier.

McAnthony (19 comentarii)  •  19 iunie 2013, 13:50

@Cipri : amice vorba lu’ , esti … plin de idei – sa nu zic altfel . Numai fraza ” a doua religie a Braziliei nu mai este fotbalul, ci grija zilei de mîine.” ar trebui sa-ti dea de gandit cand scrii jenant de urat despre acest subtil scriitor ascuns in haina unui jurnalist de succes .
Binenteles , este de neinteles programarea acestui turneu intr-o perioada cand fotbalistii ar trebui si sa se refaca.
Dar , azi , ei au devenit fotbaligladiatori .

Lucky (28 comentarii)  •  19 iunie 2013, 14:35

Eu mai uit la meciuri si imi plac. Tocmai aparenta lipsa de miza si interes le face frumoase, mai apropiate de sensul initial.

Descoperi jucatori noi, unii exotici, privesti distributii care contureaza un stil national si urmaresti apoi confruntarile dintre stiluri.

E o bine-venita gura de oxigen, in ce ma priveste. Nu te extazieaza, dar nici nu te chinuie sau enerveaza.

andrei (4 comentarii)  •  19 iunie 2013, 15:49

Axioma prin definitie nu are nevoie de argumente. Nota 2 la matematica! 🙂

marian (85 comentarii)  •  19 iunie 2013, 15:49

Dl. Geambasu vorbeste despre „cheltuiala de 8 miliarde euro pentru organizarea Cupei Mondiale”. Retineti: „cheltuiala”, nu programe de investitii. Nu am date complete privind capitolele de cheltuieli aferente acestei sume, insa se stie din anul 2010 ca 3 miliarde dolari s-au investit pentru modernizarea a 12 aeroporturi din orasele gazda ale competiriei mondiale, in timp ce alte 400 milioane dolari s-au alocat pentru dezvoltarea infrastructurii portuare din cateva orase de pe tarmul Oc. Atlantic, astfel incat acestea sa permita accesul si stationarea marilor nave de croaziera, cu efecte directe asupra stimularii circulatiei turistice de care va beneficia pe termen lung economia braziliana. De asemenea, in toate orasele in care se vor dispota meciuri in cadrul Campionatului Mondial din 2014 au fost realizate investitii importante pentru reabilitarea si modernizarea spitalelor si a altor capacitati de asitenta medicala. Fiti siguri ca investitiile in suma totala de 8 miliarde de euro (sau cat vor fi ele pana in final), vor avea un efect benefic asupra economiei si societatii braziliene: locuri de munca, infrastructura, turism, toate acestea insemnand taxe si impozite care vor conduce la recuperarea in buna parte a sumelor acum investite. Nu am nimic in comun cu Brazilia, dar o minima informare (foarte usor de efectuat, de altfel) este necesara inainte de a ne da cu parerea.

dac.impielitzat (15 comentarii)  •  19 iunie 2013, 16:34

axioma?… heheeheeeeeeeeee
nu oricine poate sa emita axiome
plus ca o axioma sta la baza unei intreci teorii nu a unor speculatii ieftine

mihai (7 comentarii)  •  19 iunie 2013, 17:08

Mda, deci analiza la rece e cenzurata/moderata.
Articolul asta e asa de slab ca nu exista decit explicatia urmatoare: autorul l-a publicat ca sa ne indemne sa ne folosim creierul si sa ne dezvoltam rationamentul critic. Dnul G ne face asadar un bine.

Adi (56 comentarii)  •  19 iunie 2013, 17:35

protestele din Brazilia, mare putere a fotbalului mondial, demonstreaza ca fotbalul nu e un scop in viata al nici unui popor, ci doar un sport. Cand acel sport devine o afacere, iar barosanii fac averi din el neglijand nevoile populatiei, fotbalul nu mai conteaza. De-aia a intrat si Gigi la puscarie: ca parlamentar n-a facut nimic, dar tot se da patron la Steaua – unde nu e nicaieri in acte, doar in mafie.

wow (2 comentarii)  •  19 iunie 2013, 18:19

incredibil ce articol prost. decat sa scrii asa ceva mai bine nu mai scrie nimic domnule redactor. inultil e articolul tau nu cupa confederatiilor. DACA ai fi om cu minte , ai intelege rostul, brazilia trb sa aibe meciuri oficiale pt ca nu joaca in preliminarii, si ca fifa sa vada cum decurge organizarea unui turneu major. ca noi romanasii nu am fi instare sa organizam un turneu mondial niciodata!

Lucky (28 comentarii)  •  19 iunie 2013, 20:38

Cheia de bolta a dezvoltarii turistice a Barcelonei, cum o vedem azi, au constituit-o „cheltuielile” facute cu organizarea Olimpiadei din `92.

maistor_kokir (76 comentarii)  •  20 iunie 2013, 5:41

in brazilia ,energia electrica e f ieftina, iar cei nevoiasi primesc tickete gratis pt alimente , intr-adevar sunt f multi saraci , dar brazilia nu e africa,ai f multe sanse sa te descuri,cei care protesteaza folosesc ca argumente irosirea banilor in detrimentul scolilor si spitalelor,dar sunt majoritatea oameni cu probleme sociale,alcoolici,raufacatori,banditi si cel mai important oameni lenesi carora nu le place munca de fel … chiar n-am inteles manifestatiile din belem, statul respectiv nu organizeaza nici un meci , cum brazilia e federatie,acel stat e total neafectat economic … in fine , articolul parca e scris de un boschetar de prin canale, e nevoie de o viziune obiectiva …

maistor_kokir (76 comentarii)  •  20 iunie 2013, 6:08

completare legata de economia braziliei, protestele din brasilia sunt cele mai ciudate,acolo a avut loc meciul de deschidere, ei bine districtul federal are un hdi 0.911 egal cu cel al canadei , deci daca am face abstractie de restul braziliei, districtul federal ar fi unul din cele mai prospere state din lume …

Geambasu not!! (1 comentarii)  •  20 iunie 2013, 7:02

Cupa confederatiilor este o cupa destul de interesanta cu meciuri frumoase ! Singurul lucru care ma deranjeaza este ora televizrii meciurilor 22.00 si 01.00

MIHAI TANASE (7 comentarii)  •  20 iunie 2013, 7:03

N-AM CITIT DECAT PRIMA PROPOZITIE,RESTUL NICI NU MA INTERESEAZA.ASA E.

ionutz (20 comentarii)  •  20 iunie 2013, 11:48

Dupa meciul de aseara ce mai ai de zis? Un articol foarte prost inainte de a vedea meciul.

Amoc (1 comentarii)  •  22 iunie 2013, 17:06

Infrastructure and entertainments projects like the FIFA World Cup wreck people’s livelihoods and are class war from above. The protests don’t articulate concrete demands but people are automatically linking up the issues. The displacement of indigenous people and the further enrichment of the elites are at the core of the protests are two sides of the same coin. People are sick of the elites.

– See more at: http://jacobinmag.com/2013/06/a-brazilian-autumn/#sthash.dgfPPPk7.dpufhttp://jacobinmag.com/2013/06/a-brazilian-autumn/

Comentează