Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

A bientot, monsieur Krumbholz!

Franţa s-a despărţit de unul dintre cei mai mari antrenori ai handbalului feminin. Era inevitabil?

Oana Manea poate să stea liniştită. Nici Olivier Krumbholz nu a primit buchet de flori la plecare. Deşi federaţia franceză de resort este mai […]

joi, 13 iunie 2013, 10:35

Franţa s-a despărţit de unul dintre cei mai mari antrenori ai handbalului feminin. Era inevitabil?

Oana Manea poate să stea liniştită. Nici Olivier Krumbholz nu a primit buchet de flori la plecare. Deşi federaţia franceză de resort este mai bogată decît Oltchim. Este adevărat, Oana Manea este femeie, iar Krumbholz este bărbat. Oana este o importantă jucătoare de handbal, Olivier este un mare antrenor de handbal. Oana Manea a plecat de la combinatul care se scufundă şi se îndreaptă spre mai binele reprezentat de Krim Ljubljana. Olivier Krumbholz n-a plecat de la mai rău la mai bine. A fost dat afară de la naţionala de handbal feminin a Franţei. După 15 ani şi o serie de performanţe notabile. Asupra cărora merită să zăbovim. O vom lăsa astfel pe Oana Manea să-şi vadă de drum.

Povestea de iubire dintre Krumbholz şi naţionala feminină franceză începe în anul 1998, luna ianuarie, cînd fostul antrenor al lui Metz preia postul de selecţioner de la doamna Carole Martine. Franţa eşuase pe locul 10 la Mondialele din ’97 şi, în general, era o echipă care nu îşi găsea identitatea. Istoria selecţionatei Hexagonului nu se pierde în negura veacurilor, ci datează de la începutul anilor ’70. Epocă în care Franţa se zbătea în grupa B valorică a handbalului feminin, iar România era marea putere a handbalului în general. Băieţii cuceriseră titlul suprem de 4 ori, fetele noastre erau şi ele cîştigătoare ale competiţiei supreme în 1962 şi de două ori vicecampioane.

Rezultatele înscăunării lui Krumbholz sînt spectculoase, dar mai ales rapide. Handbalul francez cunoaşte o epocă de schimbare structurală, iar Krumbholz este parte a acestui curent de înnoire. Mingea circulă mai rapid, pe trasee necunoscute, apărarea devină o armă redutabilă. Aşa se face că naţionala feminină a Franţei cîştigă medalia de argint a Campionatelor Mondiale din 1999, după o semifinală complicată contra României şi o finală dramatică în compania Norvegiei, coorganizatoare a competiţiei. Locul 2 la Mondiale după decenii de mediocritate şi doar un an de domnie krumbholzistă.

A urmat un loc 5 la Europenele din 2000, în Romania. Apoi, în 2003, a venit şi titlul mondial, cucerit la Mondialele din Croaţia, după încă o finală pe muchie de cuţit, contra unguroaicelor conduse atunci, ca şi acum, de Anita Gorbicz. Au mai fost medalii de argint la Europenele din 2002 şi 2006 şi la Mondialele din 2009 şi 2011. Dar nu a fost nici o medalie olimpică. Locul 5 la Jocurile Olimpice de la Londra i-a fost fatal lui Krumbholz, în pofida recentei calificări la Campionatul Mondial din 2013, acolo unde n-a putut ajunge Rusia. Era a 19-a calificare din tot atîtea posibile cu Krumbholz pe bancă. Insuficient. A fost concediat cînd încă savura victoria din Croaţia alături de Pineau şi compania.

Există o morală a poveştii? Nu, dar există explicaţii plauzibile. Există recunoştinţă? Nu, dar există memorie colectivă. La aproape 55 de ani, Krumbholz nu este bătrîn, are însă o uzură în spate. Poate că Alain Portes, înlocuitorul lui, este acum ce era Krumbholz în urmă cu 15 ani. Forţa reformatoare. Noul contra rutinei. Cine ştie?, poate Krumbholz nu îşi spusese ultimul cuvînt şi va arăta asta la o echipă de club. Poate este schimbarea de care chiar el avea nevoie fără să o ştie. Dar doare.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

m&m (19 comentarii)  •  13 iunie 2013, 12:05

S-ar putea să fie o scăpare din partea dvs., dar în 2000 CE a fost în România și au terminat pe 5.
Iar de bronzul din Danemarca 2002 ați amintit câteva rânduri mai jos.

dany77 (1 comentarii)  •  13 iunie 2013, 12:09

Bun articol,insa undeva s-a strecurat o greseala domnule Geambasu:”europenele” din anul 2000 s-au disputat in Romania,,bronzul a fost adjudecat de Rusia(21-16,in finala mica cu „ale noastre”),Franta lui Krumbholz venind atunci pe locul 5(23-19 cu Norvegia)…

janpitesti (111 comentarii)  •  13 iunie 2013, 12:30

timpurile se schimba mereu.depinde de noi insine sa ne fie bine pe viitor.

ciprian (5 comentarii)  •  13 iunie 2013, 12:38

L-am apreciat mereu, ca a reusit sa faca din Franta o cistigatoare. Si mai ales in meciurile contra noastra. Desi era echipa mai slab cotata, Franta ne invingea pentru ca avea un psiholog pe banca. Si parca mai tot timpul la noi era acelasi antrenor care ocupa si acum banca tehnica a nationalei feminine…

Ionut (11 comentarii)  •  13 iunie 2013, 12:43

Desi va citesc in mod constant si va apreciez mereu articolele, consider ca primul paragraf al acestui articol, putea sa lipseasca fara nici un fel de problema.
Nu inteleg aceasta atitudine legata de Oana Manea sau oricare alt sportiv profesionist roman care refuza sa isi faca meseria pe gratis. Sa lasam la o parte subiectivismul si falsul patriotism si sa analizam la rece situatia.Atat Oana cat si orice alt sportiv profesionist isi face meseria pentru a fi platit in bani si nu, in zambete,flori sau alte lucruri lipsite de valoare.Acest aspect cred ca se aplica in toate domeniile, nu numai in sport.
Nu stiu daca presa din Romania realizeaza ca tot sportul romanesc este foarte departe de sportul si organizarea profesionista din alte tari.
Atata timp cat haosul va domni aici, unde echipele azi joaca in champions league ( vezi Oltchim, Unirea Urziceni etc.) si maine dispar de pe harta sportului romanesc, sa nu avem pretentii ca sportivii lor sa se sacrifice si sa ramana la echipe aproape desfiintate doar pe zambete.
Revenind la Oana si Olivier se remarca doua situatii diametral opuse. Oana paraseste Romania, tara in care sportul este condus de niste amatori care isi doresc doar notorietate si cam atat si se folosesc de aceste echipe pentru a-si atinge un scop personal fara a gandi strategii pe termen lung care sa le aduca si rezultate pe linie sportiva, in timp ce Olivier paraseste nationala Frantei, in ciuda rezultatelor extraordinare. Acest fenomen se intampla deoarece in Franta sportul este organizat, gandit si percecput la un nivel profesionist de niste oameni care stiu ce inseamna sa fi in varful piramidei in timp ce in Romania lucrurile se intampla dupa metoda „azi esti, maine dispari de pe harta”.
Va adresez o intrebare pe final. Cand credeti ca in Romania va fi concediat un antrenor care desi a avut rezultate extraordinare, nu satisface obiectivul.
Raspunsul o sa mi-l dau singur uitandu-ma la antrenorul echipei nationale de fotbal care a fost pus in frunte fara obiectiv imediat sau la antrenorul nationalei femine de handbal care revine pentru al nu stiu catelea mandat.
Oare federatiile noastre nu condsidera, ca si in cazul francezilor ca avem nevoie de o”forţa reformatoare sau de un „Nou contra rutinei” ??

bogdan (10 comentarii)  •  13 iunie 2013, 13:19

O mica corectie „A urmat un bronz la Europenele din 2000, în Danemarca”: in 2000 Europenele au fost in Romania, castigatoare fiind Ungaria, Ucraina pe 2, Rusia pe 3 si Romania pe 4!!!

No9 (7 comentarii)  •  13 iunie 2013, 13:27

Buna ziua,

Din declaratiile pe care le-a dat Krumbholz in urma demiterii sale, lasa foarte clar sa se inteleaga ca decizia luata de FFH a fost influentata de unele jucatoare componente ale lotului national. Nu sunt citate nume.

Altfel, e bine de stiut ca multe din performantele sportului francez au la temelie asa numitele Pôle Espoirs, un fel de centre destinate pregatirii viitoriilor sportivi de haut niveau. Handbalul e foarte bine reprezentat. Fete si baieti intre 14 si 18 ani se antreneaza de 5-8 ori pe staptamana, sub supravegherea antrenorilor, preparatorilor fizici, psihologilor sportivi, etc. Sa tot fie vreo 20 astfel de pepiniere in toata Franta.

Numai bine !

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  13 iunie 2013, 13:56

Aveti dreptate, greseala mea la Europenele din 2000, care intr-adevar s-au desfasurat in Romania. Unde fetele noastre au terminat pe 4, iar Franta pe 5. Am amestecat datele, graba strica treaba!
Am si modificat intre timp

dianatm (3 comentarii)  •  13 iunie 2013, 14:15

Din pacate, orice teren de sport e un crampei de viata. Si peste orice om trece vremea care nu iarta. Probabil ca oficialii francezi, carora le pasa ce se intampla cu sportul pe care-l conduc, au realizat ca e momentul unei schimbari. Ok, puteau s-o faca mai elegant. Dar sunt convinsa ca nici un pasionat al acestui minunat sport, de oriunde ar fi, nu-l va uita pe Monsieur Krumbholz.

bogdan (10 comentarii)  •  13 iunie 2013, 14:58

Ati modificat partial. Europenele au fost in 2000 in Romania nu in Danemarca 😉

un chibit (6 comentarii)  •  13 iunie 2013, 17:50

tu si Naum scrieti despre handbal ca si cum ar fi fotbal !!! nimeni nu a scris despre ASEMANAREA DEZASTRULUI dintre handbalul romanesc si cel RUSESC, unde , vorba lui Tadici : A INVINS DEMOCRATIA ,
CREDETI CA SE POATE COMPARA HANDBALUL ROMANESC SI CEL RUSESC PE DEOPARTE CE CEL DIN FRANTA ???

maximuspqr (36 comentarii)  •  14 iunie 2013, 0:11

In Franta sportul este prioritate nationala (incearca Hagi) majoritatea copiilor fac sport in cadru organizat, adultii alearga, merg cu bicicleta, sala etc. In fiecare cartier sint baze sportive (doua trei)cu terenuri de tenis, fotbal baschet, piscina acoperita. Singura taxa este la piscina. O baza sportiva de cartier, este mult peste ce are un club de prima liga de la noi, aflat in a doua jumatate de clasament.
Cum naiba maistore sa nu isi doreasca doar primul loc?
Oana Manea, super fata, nu cred ca tre sa fii ironic, este mai ok Ferguson (sandoi) de la tineret? Uite la el, patriot adevarat, dar nu pleaca!

mitzanul (3 comentarii)  •  14 iunie 2013, 8:43

Bravo Ionut. F bine si profund spus

kama (4 comentarii)  •  14 iunie 2013, 11:40

franta s-a umplut de sportive si sportivi din zona africii si de pe unde vrei si nu vrei!! ce fel de echipe natonale ale frantei sunt alea, in care, practic nu exista francezi/frantuzoaice?? mentalitatea respectivilor sportivi este diferita de cea a francezilor get beget!! vedeti si ce au patit si patesc la fotbal (0-3 cu brazilia, 0-1 cu uruguay), vedeti declaratiile si pataniile lui domenech si laurent blanc!! nu cred ca vor mai ajunge la alte mari perfotmante! e prea mult lucru artificial in ceea ce se intampla acolo!!

adi_stelistul (454 comentarii)  •  14 iunie 2013, 17:33

Doamne, cat l-am urat pe omul acesta. 🙂 Un mare antrenor care va ramane in istoria handbalului feminin.

Comentează