Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ave Rafa, ave Serena!

„Sportul alb” este departe de a fi imaculat. Dar ce nevoie este de controale antidoping dacă avem meciuri istorice?

V-a plăcut semifinala Rafa Nadal-Novak Djokovici? Mai mult ca sigur că da. Probabil v-a plăcut mult de tot. A durat 4 […]

duminică, 9 iunie 2013, 8:20

„Sportul alb” este departe de a fi imaculat. Dar ce nevoie este de controale antidoping dacă avem meciuri istorice?

V-a plăcut semifinala Rafa Nadal-Novak Djokovici? Mai mult ca sigur că da. Probabil v-a plăcut mult de tot. A durat 4 ore şi 37 de minute, a avut 5 seturi, intensitate, răsturnări de scor, dramatism, suferinţă, momente sublime, greşeli copilăreşti. De toate, plus victoria lui Rafa, care intră în a 8-a finală la Roland Garros. Toate cele 7 anterioare, cîştigate.

Dar înainte de a vorbi cu adevărat despre meci, cîteva date statistice furnizate de ITF, Federaţia Internaţională de Tenis, precedate de un principiu al Agenţiei Internaţionale Antidoping (WADA).

„WADA consideră că elementul-cheie în rezolvarea problemei dopingului în sport este intensificarea controlului în afara competiţiei”.
Să vedem cu cifre cum şi-a făcut treaba amintita instituţie în anii din urmă.

În 2008 şi 2009, nu a fost efectuat nici un test antidoping în afara competiţiei. În anii respectivi, au fost prelevate un număr total de 157, respectiv 135 teste în timpul competiţiei de la jucătorii/jucătoarele aflaţi/aflate pe listele ITF.

În 2010, au fost prelevate 10 probe în afara competiţiei, iar în 2011, 21.

În 2009, Rafael Nadal, Venus Williams, Serena Williams, Andy Roddick, Caroline Wozniacki şi Roger Federer nu au fost supuşi nici unui test antidoping. Jucătorii enumeraţi au cîştigat în cei doi ani amintiţi un total de 10 titluri de Grand Slam.

În 2010, tenisul a fost controlat antidoping în proporţie de 11%. Prin comparaţie, procentajul testelor efectuate la nivel global în alte sporturi este următorul: atletism – 46%, ciclism- 52%, rugby – 66%, înot – 67%.

Acum să vorbim despre meciul dintre Nadal şi Djokovici. Dar mai are rost să vorbim după ce am văzut că „sportul alb” este cel mai puţin controlat sport din Univers? Bineînţeles, tocmai de aceea. Putem discuta ca şi cînd nimic nu s-ar fi întîmplat, iar usturoiul mîncat de imbatabilii noştri campioni miroase a sirop de trandafiri. Putem să fim inocenţi şi să ne minunăm de performanţa inegalabilului Rafa, omul pentru care nu există limite fizice. L-aţi văzut pe spaniol pierzîndu-şi suflul? L-aţi văzut panicat în faţa asaltului sîrbului Nole? Nici o secundă. Atlet impecabil, coordonare perfectă a loviturilor. Concentrare nepămînteană, precizie chirurgicală a loviturilor.

Există şi o altă variantă a discuţiei. Sinceritatea. Cea detestată de publicul care se hrăneşte cu exemple pozitive. De marele public, amator de poveşti frumoase cu eroi nemuritori. Sinceritatea. Varianta nepopulară, care vine la pachet cu înjurăturile cititorilor. Tabelul de mai sus mi-a fost semnalat de colegul Mitruţ Docan, care mi-a mai spus că înainte de a fi dovedit trişor, Lance Armstrong ajunsese să fie testat de 10 ori numai pe durata unui Tur al Franţei.

În tenis, Roger Federer şi Andy Murray cer ei să fie controlaţi. Este acelaşi tenis în care Rafa şi Serena plesnesc de sănătate după ce acum un an de-abia mai puteau să meargă. Este o victorie a voinţei. Şi a medicinei.

Comentarii (130)Adaugă comentariu

Tudor (1 comentarii)  •  9 iunie 2013, 23:33

Felicitari pentru articol ! Din păcate pentru unii Nadal este ca un idol si nu accepta realitatea. Eu m-am minunat cum a trecut brusc de la perioada de letargie la un joc extraordinar, ca si cum nu a avut nimic. Este el unu din cei mai buni, dar totusi, este om nu robot.

AGI (6 comentarii)  •  9 iunie 2013, 23:36

Vlad, te contrazic, te ajuta mai mult decat iti imaginezi. Jucatorii din top 10 au si alte calitati fata de cei din top 100. Iar atunci cand dai asi, unul dupa altul, cand dai voleuri pe linie si gandesti lovituri imposibile si surprinzatoare, iti lipseste un singur lucru: un organism care sa te tina proaspat timp de peste 4 ore.
Stiu ca sportul e frumos cand gandim simplist, dar vestea proasta e ca sunt toti dopati. Absolut toti, de la Bolt si pana la Pique.
Uita-te la fotbal: pana mai ieri, toti se sufocau cand jucau contra Barcelonei, care era o echipa proaspata pana in final. Dintr-o data au aparut doua echipe de Germania si au scos sufletul din toti adversarii, inclusiv Barcelona si Real, doua echipe ce provin dintr-o tara care naste multe semne de intrebare, in ceea ce priveste dopajul.

SS (2 comentarii)  •  10 iunie 2013, 0:54

fotbalul e cel ” (epo)lizat ” sport ,dar si cea mai mare industrie care produce miliarde de euro ,cele mai mare interese , de fotbal nu ai voie sa te atingi , in ciclism se lupta cel mai mult impotriva dopingului si in alte sporturi se incearca gen inot……..sportul spaniol a dominat in ultimii ani ,au castigat cam tot pe la toate sporturile …..prea frumos ……..vine revansa din „RDG” /…..dezvoltarea de noi metode doping e mult mai avansta fata de cei care lupta contra

SS (2 comentarii)  •  10 iunie 2013, 0:59

„rdg-istii” deja incep sa-si arate roadele ……finala bayern-dortmund, hamburg castigatoarea champions league la handbal ,in curand vor recuceri si tenisul ,in maxim 5 ani ,dar cei mai tari in lume care pot orice sunt magicieni de la sky(borg) cycling………

maximuspqr (36 comentarii)  •  10 iunie 2013, 1:43

Adica isi risca sanatatea si imaginea pentru mine, Maradona drogat si dopat tot cel mai bun fotbalist ramine, poate cocis sa bage in el ce vrea, tot cocis ramine! Probabil nu e chiar corect sa folosesti dopingul in sport, dar dupa cum vad eu, toti sportivii sint dopati, asa ca…
P.S. eu mai cred in Mos Craciun

DaniTr (1 comentarii)  •  10 iunie 2013, 1:46

Un articol de un penibilism rar din partea cuiva care se pretinde ziarist profesionist. Medicina e vinovata ca l-a pus iar pe picioare pe Nadal !!?? Era mai bine daca ramanea infirm (doar ca sa nu-l bata pe Federer).
Domnule Geambasu, adulatia pentru Federer v-a intunecat mintea? Aveti probe ca Nadal e drogat ( de altfel cel mai fair play jucator din circuit) sau sunteti medium?
Toti sportivii de varf din lume, din orice sport (cu o singura exceptie, Federer) au avut accidentari pe parcursul mai multor ani . Pai, Federer ar fi primul suspect ca ceva nu e in regula. El e mereu odihnit. Faptul ca are lovituri asa cum va plac dumneavoastra nu este o explicatie suficienta.

gery76 (78 comentarii)  •  10 iunie 2013, 3:54

-Dupa Armstrong,cel mai mare corupt concurent din istoria sportului,o sa vina si perioada de penitenta a ”strambului”chilotar,Nadal aceasta uzina chimica,singurul sportiv de top din istorie pe care daca-l tai la vena de la cot si aprinzi un chibrit sare in aer mai tare ca Arpechim Pitesti.

-Rafael Nadal este cea mai mare pata din istoria sportului mondial,asemenea ”mutanti”precum Nadal si Serena,nu fac decat sa indeparteze copiii de ideea de sport,un Federer sau Graff devenind personaje desuete in fata unor mutanti imbibati de steroizi!

-RUSINE!

unul (27 comentarii)  •  10 iunie 2013, 5:24

Doar frustratii vorbesc despre dopaj ! Intotdeauna cand Nadal sau Barça castiga, s-au dopat, cand pierd, nu se mai dopeaza ! Vorbim nimicuri despre nimic !

Aristotel (40 comentarii)  •  10 iunie 2013, 7:49

Sa-l intrebe cineva pe Ilie Nastase, daca el s-a dopat vreodata inaintea unui meci ! El spunea ca da, s-a dopat si mai spunea ca aproape toti tenismenii se dopeaza… De cand a spus vorbele astea, a trecut ceva timp, dar poate isi mai aminteste cate ceva… Acuma, eu nu stiu ce inseamna mai exact, a te dopa, dar eu cred ca daca iei niste pastile pentru invigorare, nu poate fi ceva chiar atat de rau.. In fond, orice medicament pe care il iei, contine substante revitalizante, ca de aia le iei, ca sa te intremezi, sa-ti revii, sa te inzdravenesti fizic ! Ce-ar fi daca nici un sportiv n-ar mai lua nici un fel de medicament cu cel putin o saptamina inainte de concurs ? Am vedea niste oameni epuizati fizic, care efectiv, s-ar prabusi pe teren… Tenisul insa, e ceva mai aparte, mai deosebit ! Aici primeaza in primul rand spectacolul oferit de cei doi competitori. Ce fermec ar mai avea un meci de tenis tensionat, daca n-ai mai vedea pe teren efortul pe care il depune Nadal de exemplu, daca nu l-ai admira cum scoate mingi imposibile ? Decat sa vad niste jucatori lesinati dupa primele schimburi de lovituri, mai bine prefer un spectacol sportiv,cu lovituri imposibile… Haideti sa nu mai facem atata caz, ca ia sportivul niste pastilute ” nevinoivate” si sa lasam specatolul sportiv sa se desfasoare ca si pina acum. In fond, noi cand urmarim un meci de -al lui Federer, Djokovic sau Nadal, vrem sa vedem spectacol, nu niste jucatori care cad fizic dupa primul schimb de lovituri..

luci (2 comentarii)  •  10 iunie 2013, 7:58

Ehehei, cat timpa trecut din 2007 de cand geambasu a fost numit editorialistul anului! Si, intr-adevar, timpul a lasat urme! …Documentare prietene, documentare … (dar, probabil, mister nu va citi postul, pentru ca este mult deasupra tuturor!?! este detinatorul adevarului absolut!?!)

adrian_hora (22 comentarii)  •  10 iunie 2013, 8:28

nu in tenis sunt cele mai putine controale, uite la nba, nfl sau ligile de baseball.
ce fac surorile williams e furt pe fata, deja insa venus nu mai poate, a ajuns cat o vaca si abia se misca pe teren, dar ce muschi are:)

Asm (16 comentarii)  •  10 iunie 2013, 9:54

Agassi nu s-a dopat, a luat droguri recreative, similar cu Mutu. E o mare diferenta.
Pregatirea fizica sau „dopajul” fac diferenta intre jucatori cu niveluri tehnice similare, gen cei din top 4, fac anumiti jucatori invincibili, mai ales in meciuri de 5 stele.
Ar trebui reguli si controale care sa asigure conditii competitionale egale pt toti participantii, indiferent daca esti locul 50 ATP si n-ai bani de cele mai noi si scumpe amfetamine.

IHoria (1 comentarii)  •  10 iunie 2013, 11:14

Ave Geambasu, Ave Federer!
In urma acestui articol exceptional cerem ca Nadal sa fie deposedat de toate titlurile castigate pana acum. Aceste titluri vor intra automat in posesia lui Federer, cel mai bun jucator al tuturor timpurilor si cel mai curat dintre toti.
In mod evident, tema articolului nu este dopingul in sport, ci dopingul la Nadal, deoarece il bate mereu pe Federer.
Demonul Nadal, care da toate mingile imposibile inapoi, trebuie mazilit cumva si sansa ar fi prin intetirea controalelor antidoping.
Ave Geambasu, Ave Federer !!

Lereter (40 comentarii)  •  10 iunie 2013, 15:49

Am citit atent tot ceea ce s-a postat.Sint medic,am fost implicat in sport.Stiu ce este dopajul. Pot fi de acord ca metodele s-au perfectionat.Nu vorbesc de fotbal,ci de tenis.Aici singurul efect,al dopajului, ar trebui sa fie cresterea rezistentei la efort,si/sau a concentrarii in momente decisive ,a mobilizarii. Sint practicant constant,de multi ani,-la nivel minim- si de tenis.Oricit m-as dopa nu ajung in primii 1000.Discutam de o anume valoare presupus avuta,de o anume posibilitate,potentiala, de a-ti creste rezultatele. In primul rand trebuie talent,daruire si antrenamentul clasic,el imbunatateste tehnica,tactica,automatismele.La tenis nu se cere „masa musculara” in primul rand,ci rezistenta la efort si cresterea concentrarii,la momente de stres maxim. Pentru prima categorie sint stimulante de tip metoda-EPO,auto hemotransfuzii,etc.,pentru a doua sint discutii,pentru ca momente decisive sint multe,intr-un meci si e greu sa fii concentrat la maximum 2 -3 ore. Ca parare personala,Nadal a stat un an, probabil ca sa-si repare articulatiile genunchiului-probabil a facut transplante de cartilagiu.O fi luat si cite ceva ,ca sa-i grabeasca vindecare. Serena-insa- e o problema . Tineti minte,ea a avut o embolie pulmonara-forma acuta ?.Asta putea fi in urma a unor tratamente pentru masa musculara,rezistenta. etc,nu pentru concentrare. Daca exista dopaj in tenis ? Probabil ca da,dar nu ca la ciclism,maraton,canotaj,haltere,etc,aicea probabil ca se atinge apogeul.Imi place sa cred ca Nadal nu este dopat,ca joaca din tehnica,dintr-un „joc la tacaneala” ,intrerupt de lovituri dificile de contraatac ,cu un lift-caracteristic,lui- fenomenal,pe forhand. Cine stie,am sau nu, dreptate ?

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  10 iunie 2013, 16:05

Lereter

Si eu am citit atent tot ce merita citit. Am lasat si mesaje care sint la granita dintre jignire si ireverentiozitate, le-am eliminat pe cele care trecusera mult peste o anumita limita. Va apreciez echilibrul, mi se pare ca ati dat inapoi. Ati intrat in defensiva de teama injuraturilor, va inteleg. Mai inteleg ca stapiniti bine fenomenul. Dumneavoastra ziceti ca sinteti medic, aveti un argument in plus. Eu nu sint, dar m-am documentat destul in anii din urma in materie de dopaj. Am discutat cu Graziela Vijiiala, cu Nicolae Marasescu, cu mai multi oameni care stiu cu ce se „maninca” dopajul. Am prezentat si o serie de date statistice. Asta dincolo de impresiile pe care le am ca persoana care a urmarit toate marile competitii sportive din ultimii 45 de ani si, in plus, ca om care a facut sport si il mai face inca. Bineinteles, nu la nivel super-profesionist si in nici un caz la nivelul de „pregatire” al lui Nadal, Serena si compania. Sigur ca vorbim despre niste jucatori foarte buni, dar care devin practic invincibili datorita medicinei. Mai devreme sau mai tirziu, vom afla. Si dezamagirea unora care se inflameaza acum va fi mare de tot. Sau poate ca nu, vor crede si atunci ca micutii lor campioni au fost victimele unor conspiratii. Ca Lance.

groparu (26 comentarii)  •  10 iunie 2013, 17:42

D ce credeti ca Nadal a avut perioada de intrerupere? Pentru recuperare psihica dupa consumul a prea multe „energizante”. Omul a revenit dupa pauza prelungita, a incercat fara „pilule” dar fara acestea in mod cert ar fi un jucator de top 100. Deoarece nu are nici cel mai bun serviciu din lume si nici cel mai bun retur . In schimb are o putere de lupta incredibila peste puterile omenesti care insa fara „boabe l-ar scoate din top ten. In conditiile date in lupta cu Djokovici a avut superioritate fizica mai ales ca sirbul lupta cu doi adversary(toata admiratia): cu un Nadal impins din spate de stimulente dar si cu boala celiaca.Sint curios cit va mai putea continua sirbul deoarece aceasta boala ia luat mult din forta. Si daca vorbim de forta, in tenisul feminine ar trebui facute concursuri pe categorii: musca, cocos, usoara, grea si in final categoria monstri unde Serena ar cistiga fara sa joace deoarece nu ar avea partenere de intrecere. In tenis ca si in alte sporturi nu poti fi numai in frunte doar pe baza calitatilor native. Nemtii s-au gindit si ei la acest lucru si dorind sa le faca o surpriza jucatorilor au anuntat ca in turneul de la Hale se vor face controale antidoping prin tragere la sorti. Nadal deja a declarant ca nu va participa. De ce oare?

maximuspqr (36 comentarii)  •  10 iunie 2013, 18:51

Cristiane prietene, daca devin invicibili datorita (corect ar fi din cauza) medicinei, asta este, avem citiva invicibili care ne ofera spectacol in sport, cred ca este deplasat sa credem ca sint oameni perfecti, personal ma intereseaza ce fac ei in sport, nu caracterul, nu viata familiala si nici dopajul. Nu sint nici pro nici contra dopajului, sigur tu si cei care sint impotriva sportivilor dopati (trisori pt.voi)sinteti mai profunzi, mai exigenti si mai critici,dar poti sa imi dai un exemplu de mare campion care sa spui sigur ca e curat? Dopingul incepe de la un anumit nivel de performanta (nu vb de naposim) si sint sigur ca nu sportivul este primul care se gindeste sa triseze,echipa medicala, impresarii etc.il imping la asta. Probabil tu ai dreptate, dar…

Razvan (26 comentarii)  •  10 iunie 2013, 20:01

Era interesant de vazut ce procentaj de testare antidoping are si fotbalul.Vedem super jucatorii de pe la Real,Barca sau Bayern care alearga in minutul 90 de zici ca nu-i adevarat.Interesul e prea mare in Tenis sau Fotbal.Imi amintesc ca acum cativa ani Radu Naum spunea ceva despre o afacere de dopaj in ciclismul spaniol,in care se gasisera ceva dosare cu cateva nume de fotbalisti.S-a cam musamalizat si nu am aflat cine era pe lista.Eu cel putin stiu ca majoritatea se ajuta de medicina moderna,si de aceea nu voi fi dezamagit daca se va descoperi in viitor ca si Rafa,Nole sau Serena au fost dopati.Stiam din prima clipa ca Lance se dopeaza.In sinea mea voiam ca povestea sa fie reala,sa avem eroi adevarati si curati in sport.Dar cred ca batalia e pierduta.Un articol bun ca majoritatea scrise de dvs.

Aristotel (40 comentarii)  •  10 iunie 2013, 21:17

Nadal a declarat ca de la un timp, se fac controale antidoping la tenismeni si in timpul lor liber, nu numai dupa meciuri ! Chiar a fost revoltat de metodele astea; ” nu ma lasa nici in timpul meu liber fara sa-mi recolteze probe ? ” Si mi se pare ca si Fereder a avut aceeasi reactie… Deci, stati linistiti, ca se fac controale ! Nu s-au facut in toate timpurile, dar de la un timp, se fac ! Dar in afara de presupusii steroizi, mai este nevoie si de munca si mai ales talent ! La tenis, nu trebuie neaparat sa fi puternic ! Nadal nu are un serviciu puternic ca altii, dar e foarte bine plasat ! Oricum ar fi, mie imi place cum joaca Nadal ! Pentru un meci cu Nadal, las orice alta vizionare la TV. Eu insa, am alta nedumerire ! Nu inteleg sistemul de punctare la tenis ! Anul asta, la Paris, Nadal l-a invins pe Djokovic in semifinala, a castigat si finala si totusi e mult in urma lui Nole ! De ce ? Cum sa fie clasat un jucator care ii bate pe toti in urma lor ? E drept, a facut si o pauza, dar punctajul trebuie sa fie anual, nu multianual !

ion c (15 comentarii)  •  10 iunie 2013, 22:04

Surorile Williams sunt exact motivul pentru care am incetat sa ma mai uit la tenis feminin, inca de acum cativa ani. Si Nadal la fel, pentru tenisul masculin. Imi place sa joc (amator desigur) dar suporter al acestui sport nu mai pot fi. Asa ca articolul m-a nimerit foarte bine, si poate nu doar pe mine…

Dargor (1 comentarii)  •  11 iunie 2013, 1:29

Andy Murray nu este numarul 1 si nu castiga turnee de mare slam pe banda rulanta pentru ca Nadal si Djokovic sunt dopati. Final de poveste. Stiti ca Novak foloseste un procedeu de oxigenare care in ciclism este interzis ? Hai sictir cu Roland Garrosul castigat pentru a o suta oara in laboratoare.

iustin (35 comentarii)  •  11 iunie 2013, 2:05

mie imi plac bananele fara coaja

Rio de Janeiro (1 comentarii)  •  11 iunie 2013, 6:09

Cine erau doua fete la varsta de 16 ani ? Le-am pus faţă in faţă !

Sora mica Williams
In sept.1997 a implinit 16 ani. Nu era in clasamentul wta. Brusc si dintr-o data, in doua luni, era in wta 100. A jucat trei turnee, dar ce turnee : Zurich 926.250$ – in calificari, Moscow 926.250 $ – in calificari si Chicago 450.000 $ – le-a invins pe Pierce(7) si Monica Seles(4) iar la data 24.11.1997 era in clasament # 99 !!! Era barbat la 16 ani ? Era dopat sau drogat ? Povesti. E un fenomen in tenis. Asta este Serena.

Maria Sharapova.
A jucat de la 14 ani in tenis. A urmat ITFuri iar la 16 ani #152 (april 2003). Dupa Roland Garros – wta 88 iar la finalul 2003 wta 32.
Saltul urias s-a intamplat la varsta de 17 ani cand rusoaica a eclipsat-o pe Serena : Castigatoare la Wimbledon Maria – Serena 6-1; 6-4 (wta 8) si Championships castigatoare Maria – Serena 4-6; 6-2; 6-4 iar finalul 2004 wta 4. Ce mare era Maria la 17 ani si Serena era in penumbra la 23 ani – anul 2004 dominaţia Sharapova

Le doresc succes !

aftandil (2 comentarii)  •  11 iunie 2013, 8:26

Acuzatii de genul asta ma astept sa le facem noi cei care citim ziarele nu voi cei care le scrieti…voi se presupune ca ar trebui sa tratati problemele impartial dar deh…se pare ca un „hater” ramane un „hater”
P.S> De ce nu a aparut un articol de genul asta cand Federer castiga turneu dupa turneu in urma cu cativa anisori? atunci nu vedeati nimic suspect domnule Geambasu?

mosh_vishiniu (12 comentarii)  •  11 iunie 2013, 10:05

Felicitari,domnule Geambasu,si nu ironic cum fac unii care se cred analisti desavarsiti de tenis si de maorala sportiva!Eu v-am criticat in alte posturi,dar aici (chiar daca unii va reproseaza ca ar fi un articol-tinta pe Nadal),eu zic ca aveti dreptate.Am citit postarile si am ramas uimit.Doamne,ce inapoiati suntem!Cat de greu pricepem fenomenul!Cad de mult ne abatem de la normele de morala sportiva numai de dragul de a vedea,cum zice unul aici „spectacol”,mingi imposibile scoase in extremis!Oau!Asta vrei vere?Pai iti fac eu doi roboti care sa joace cate 15 min un singur punct,si pe langa „spectacolul” dorit de tine o sa ai si plictiseala!E bine asa.Alt inocent zice ca nu vrea sa vada oameni epuizati,ca e mai bine sa te dopezi ca sa vezi doi androizi inepuizabili cum rezista ei ca Bruce Willis la orice incercare fara sa le creasca pulsul!Bai baiatule,nu am nici o satisfactie sa vad cum,o baba de 90 de ani,cocarjata,e „implantata” cu motorase,cu cap femural de inox,cu vertebre de teflon,cu silicoane (sa arate si trendy),cu femurul intarit cu amortizoare de Logan,etc,care sa joace fenomenal si sa castige toate Grand-Slem-urile.Asa vreti voi sa va satisfaceti imaginea despre perfectiunea in sport?Cu aport tehnic?Cu „medicina” moderna?Daca baba aia,prin eforturi proprii de vointa,prin alimentatie sanatoasa,mentalitate si pregatire castiga,sau doar participa la un turneu de old-(era sa zic boys)-girls,e de 1000 de ori mai de admirat decat daca o face medicina tanara inapoi din celule stem,placenta de iapa si mai stiu eu ce basca mea,ca sunt destule metode si substante.Din pacate am dat aici si de un asa-zis medic (crede el),Lereter isi spune,dar care e ramas mult in urma,si in plus,il adora pe Nadal.Si inca odata in plus,e deacord cu dopingul in sport!Substante nevinovate,”doctore”?Nevinovate?AI UITAT CONFERINTA DE PRESA IN CARE IDOLUL TAU NADAL A CAZUT SUB MASA IN CONVULSII?Vad ca stii sa-l dezvinovatesti,ca si-a pus cartilagii,ca si-a reparat psihicul!Zau?Oricum Lereter are o parere foarte buna despre el,fraza de final in care da el amanunte tehnice despre jocul „magnific” al lui Nadal,dar care nu are superlativa nici o calitate in afara celei ca s-a bagat in fata la substante revolutionare.Mai vorbim peste cativa ani,sa vedeti incidente ale cancerelor la oamenii astia care se hranesc din rafturile laboratoarelor.Multi pastreaza tacerea,caci af fi mare „galagie”daca s-ar face o statistica pe linia asta.”Marii campioni” au perioade de disparitie exact cad e sa cada lumina pe ei in ce priveste metodele cu care castiga,ADICA DOPINGUL!!!Imi amintesc de Canigia din fotbal,de Faustino Asprilia care a fugit la el acasa si a zis ca a calcat int-un ciob,a stat la maica-sa,nu s-a mai intors in Europa,astfel a evitat doua luni contactul cu testerii de doping.Si cazuri sunt nenumarate.Nadal al tau,”dotore”,a disparut dupa socul din conferinta aia,un an si ceva,nu?Numai „inocentii” nu-si dau seama de ce!Concluzionand,nu sunt deacord cu nici una din formele de stimulare sportiva,si aici ma refer la o clasa mare de metode.Chiar si inapoiata metoda cu sangele recirculat,de care amintea Lereter.Nu mai zic de substante pentru masa musculara,sustinatoare de efort,pt cresterea nr de hemati,pt metabolism accelerat,ect.Ia sa fac o pauza aici si sa-i intreb pe priceputi:ce satisfactie mai aveti fratilor cand va uitati la un meci de tenis sa zicem si intr-o parte e Nadal al vostru plin de substante,netestat,favorizat la controale si in cealalta un jucator aidoma spaniolului,la fel „pregatit”.Recunosti ca e o competitie intre laboratoare,intre metodele de doping din ce in ce mai greu de detectat?Dupa ce catiga,ce spui?:Mama,ce tenismen desavarsit!”,sau „mama,ce insemna si chimia asta!”?Ce mai admiri?Cum o substanta,bagata in om,il face sa dea tot in aproape 5 ore de efort,placut de vazut pentru tine,dar TOTAL IMORAL DPDV SPORTIV,ca sa nu mai zic dpdv medical,unde efectele apar si dureaza ani si costa vieti!Riscul ca jucatorii sa lesine pe teren sau sa nu fie spectacol pt ca nu se mai dopeaza e inexistent.Mai placut e sa vezi un jucator care trage de el si scoate o minge „la limita”,dar care e curat,dacat sa stii ca face asta cu usurinta fiindca a luat ce trebuie de pe „raft”.Si aici „Rafta”Nadal,e taticul si mamica lor.Se stie ca puterea corupe.Sunt convins ca „Rafta” e favorizat la politica controalelor (cacofonie intentionata).Si nu numai el!.Pe el il deranjeaza doar ca aia vin des,cum face Curtea de Conturi sau Garda Financiara.Pai daca oamenii te stiu „ciugulitor” si deci darnic,normal ca te viziteaza.Dar cat pipi de la catelul lui o fi dat „Rafta” ca sa iasa negativ la test,asta numai noi putem banui!Si ca sa-i linistim pe cei care cred ca avem ceva cu Nadal,sau cu clona feminina-Serena,le spun ca sunt constient ca sunt f multi care fac asta.E o mafie piramidala,e vorba de multi bani,asa ca e greu sa demontezi coruptia de aici.Desi se fac pasi,ei sunt mici in comparatie cu viteza cu care merg coruptii(netetectabilitate,rafinarea metodelor,manipularea informatiei,psihologie inductiva).Si totusi,”intalnirea” se va produce,fie si din simplul motiv ca Pamantul e rotund si oricat de tare ai alerga,dupa ce faci un ocol intreg,ajungi in locul de unde ai plecat.Dar pana la „intoarcerea la Natura” mai avem sa ne intoacem spre noi insine,sa ne analizam,sa recunoastem evidentele,sa nu bagam gunoiul sub pres,si sa mancam multa mamaliga cu „E”-uri”!!!Cu stima….

mosh_vishiniu (12 comentarii)  •  11 iunie 2013, 10:23

Erata la postarea anterioara:”E bine asa?”,apoi „hematii” (tastatura!!!).Mai sunt cateva,dar acolo e clar ca sunt de la tastatura si graba!

Andrej (10 comentarii)  •  11 iunie 2013, 12:02

1. Te rog frumos, nu mai scrie despre tenis. Stii sa scrii foarte bine despre fotbal, cancanurile si mocirla din jurul lui, dar la sportul alb nu te pricepi. Libertatea de exprimare iti da voie sa scrii despre ce poftesti, dar daca ai avea vreun pic de eleganta, nu te-ai mai apropia de tenis. Lasa pe cei pasionati de fenomen sa scrie.

2. Exact aceeasi problema, cu insuficienta controalelor din tenis a fost dezbatuta acum mai bine de un an pe mai multe site-uri de profil. Ce prezinti tu aici nu este informatie noua. In lipsa de ceva original de scris, ai simtit pur si simplu nevoia sa arunci cu niste noroi in doi campioni, recicland niste articole vechi.

3. Tenisul nu este nici pe departe atat de solicitant pe cat vi se pare voua, sportivi de canapea. In finala Nadal-Djokovic de la Australian Open 2012, care a durat putin sub 6 ore, ambii jucatori au alergat sub 6km. In 6 ore!
Mai adauga ca la fiecare 2 game-uri au ocazia sa stea 1 minut pe scaun, si sa se rehidrateze. Timpul efectiv de joc intr-un meci de tenis este undeva la 15% (maxim) din durata meciului.

4. Forta unei lovituri depinde mult mai mult de coordonare decat de masa musculara. Daca ai vedea un jucator gen Gulbis, care e subtirel, ai vedea ca loveste muuult mai puternic decat alde Nadal, Tsonga si Verdasco, care sunt mai musculosi.

Sper ca vei lua in calcul ce am spus. In special la punctul 1.

Adin (1 comentarii)  •  11 iunie 2013, 18:25

Foarte corecte remarci. Va felicit pentru acest articol. Si eu ma intreb de multe ori cum superman-ul Nadal sta 7 luni pe dreapta, revine si castigă 7 titluri in mai putin de 5 luni. Sunt convins ca totul se va afla mai devreme sau mai tarziu.

maximuspqr (36 comentarii)  •  12 iunie 2013, 0:44

Nu vreau roboti, nu vreau doping, nu vreau lipsa de corectitudine si morala! Intr o lume unde in orice sport exista doping sau se presupune ca exista, prefer sa ma uit la spectacolul oferit de sportivi! Sau ar trebui sa nu mai ne uitam ca sint trisori? Cum spunea unul pe aici”Pamintu e rotund si oricit….”
Pace!

Aristotel (40 comentarii)  •  12 iunie 2013, 9:32

Ce nu stiti voi care il contestati pe Nadal, este ca la castigatorii turneelor, li se fac controale destul de des, chiar daca se afla in vacanta, pe o plaja ! Un dopaj, iti tonifica masa musculara, te face mai rezistent, etc. dar cu talentul te nasti ! Oricate intaritoare ai lua, te face mai rezistent, dar nu si mai talentat ! Uite, vedeti? Vaca, pardon, Serena, este foarte puternica, dar nu talentata ! Ea loveste mingea cu putere, incat adversara ei nu are timp de reactie ! De aia, castiga mereu! Nadal insa, nu are forta in lovituri, dar sunt foarte bine ” invartite”, foarte bine plasate ! Talentul nu se poate dobandi daca iei intaritoare !

Comentează