Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Părinţi, Diana e bine!

La Izvorani, nişte fete muncesc pe rupte. Din cînd în cînd apar la televizor. Cîştigă medalii, apoi ne zîmbesc obosite. Tot din cînd în cînd ne aducem şi noi aminte de ele

Marţi dimineaţă, Realitatea TV a realizat un […]

miercuri, 24 aprilie 2013, 8:16

La Izvorani, nişte fete muncesc pe rupte. Din cînd în cînd apar la televizor. Cîştigă medalii, apoi ne zîmbesc obosite. Tot din cînd în cînd ne aducem şi noi aminte de ele

Marţi dimineaţă, Realitatea TV a realizat un reportaj la Izvorani cu medaliatele de la Europenele de gimnastică de la Moscova. Alături de Larisa Iordache şi de Diana Bulimar, eternii Octavian Belu şi Mariana Bitang. Spun eterni în sens admirativ, fiindcă am văzut cum arăta gimnastica românească fără ei. Un amestec de meşteşug învechit şi resentiment prea puţin mascat al înlocuitorilor geloşi pe celebritatea lor. Precizare necesară: intervenţia de la Izvorani a fost în direct, strecurîndu-se printre probleme arzătoare ale patriei, precum numirea guvernatorilor viitoarelor regiuni administrative ori semnificaţia schimbării conducerii ANAF.

Colegul nostru Dorin Chioţea şi-a intervievat cei patru invitaţi chiar lîngă salteaua de concurs, stînd turceşte alături de aceştia. În afara unui posibil inconfort fizic, ideea mi s-a părut interesantă pentru că elimina senzaţia de prefabricat. Discuţia a fost chiar mai atractivă decît scenografia. Dominate încă de personalitatea iluştrilor antrenori aflaţi la dreapta şi la stînga lor, fetele au reuşit totuşi să vorbească liber. Se simte că în micuţele campioane se dă o luptă dură între atitudinea reverenţioasă faţă de profesorul-antrenor-părinte-confesor-supraveghetor şi dorinţa de a rămîne ele însele. Atunci cînd oamenii îşi spun gîndurile şi nu enunţă nişte poezii învăţate pe de rost, întreprinderea jurnalistică numită reportaj de televiziune în direct se transformă într-o dublă reuşită. A celui care munceşte pentru el şi a celor la care ajunge.

Despre sacrificiu altfel decît la modul abstract. Despre sacrificiu altfel, firesc. Dincolo de porţia de 6 ore de antrenament zilnic, dincolo de bătături, căzături şi articulaţii prea solicitate. Întrebată de cînd nu şi-a mai văzut părinţii rămaşi la Timişoara, Diana Bulimar a răspuns fără să tresară: „De la Crăciun”. I-am urmărit atent chipul, m-am gîndit că pentru o clipă privirea îi va fi umbrită de bănuiala unor lacrimi. Nimic, parcă i-a tremurat puţin glasul. Bine, dar aveţi atîtea mijloace moderne să comunicaţi, a încercat Chioţea să îndulcească pilula. Vorbim periodic la telefon, atît, i-a răspuns Diana. Apoi a schimbat vorba, amintind ceva despre o seară artistică, în care ele urmau să recite nişte poezii. Din fericire, la propriu. M-a amuzat teribil remarca reporterului – faceţi şi cultură aici, la Izvorani!

Diana şi Larisa au mai vorbit despre plăcerea de a munci ca vehicul al performanţei. Mă rog, ele au zis mult mai simplu, iar eu complic lucrurile. Defect de ziarist. Defectul lor este că aleargă pe bîrnă mai uşor decît alergăm noi pe banda medicinală. Printre altele pentru că au puterea să nu îşi vadă părinţii cu lunile. Defect de campioane.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Cristian (7 comentarii)  •  24 aprilie 2013, 11:35

Nu va inteleg, chiar nu realizati ca acest sport le distruge corpul si metabolismul acestor fetite? este mai importanta o medalie fata de sechelele cu care RAMAN PE VIATA COPII CARE SUNT IMPINSI SA PRACTICE ACEST asa-zis SPORT? Poate sunt gresit informat, nu cred ca ar strica sa faceti un reportaj despre urmarile ratarii copilariei si dezvoltarea ulterioara ca femei a acestor fetite.

Radu (1 comentarii)  •  24 aprilie 2013, 11:42

Felicitari domnule Geambasu!
Sunteti cel mai bun jurnalist sportiv din Romania.

caine rosu 18 (49 comentarii)  •  24 aprilie 2013, 11:53

Frumos scris! Felicitari!!

rouge (1 comentarii)  •  24 aprilie 2013, 12:03

#Cristian
asta inseamna sportul de performanta. la fel cum unii se duc la birou 12 ore (si in cazul lor poti sa pui multe intrebari,spre ex: asta e viata? sa stai toata ziua intr-un birou si sa ajungi la 100 de kg? si nu numai),asa si fetele astea ,fac performanta. nu zic ca n-ai dreptatea ta,dar… eu am facut sport de performanta,si nu mi-am ratat nici copilaria si nici distractiile ei.

Radu-Cristian (36 comentarii)  •  24 aprilie 2013, 12:25

Din punctul meu de vedere, gimnastica ar trebui interzisa. Nu este sport, ci infractiunea de rele tratamente impotriva minorilor. Dresajul de fetite e scos in fata numai ca sa scriem piese lacramoase si sa ne dam mari cat ne pasa noua. Si, desigur, cum reusim narcisist sa facem cititorul sa planga zicandu-i de inima albastra, sacrificiile altora si medalii tricolore de aur. Geambasule, domnule, te intreb ca te vad asa, mai sensibil: tu ti-ai da fetita sa stea ani de zile la sala de tortura Deva, la cazne, pipaieli, cazaturi in cap si la rupt oase? Ai putea sa-i spui fiicei tale ca eventuala tinichea de la gat merita o viata distrusa? Banuiesc, insa, ca e foarte simplu sa vorbesti despre copiii altora si sacrificiul lor, zgandarind reflexele patriotarde ale celor care te citesc. Adica sa te dai cu marea masa, fara sa te gandesti, cu adevarat, la ceea ce scrii. „Defect de ziarist”, ca sa te citez.

just_m3 (22 comentarii)  •  24 aprilie 2013, 12:28

nastia liukin,nadia comaneci,svetlana khorkina,catalina ponor,izbasa,sandra nistor,larisa……intr-adevar niste femei tare ratate si cu un corp distrus….canta ma la alta masa ! Mi-e mila de copiii tai.tu poti sa le dai google glass si laptopuri ca sa nu-si distruga copilaria si corpul!

just_m3 (22 comentarii)  •  24 aprilie 2013, 12:29

@cristian

just_m3 (22 comentarii)  •  24 aprilie 2013, 13:01

si scuza-ma ca te intreb….dar esti pornit rau impotriva gimnasticii ! De unde atata inversunare? esti de-o agresivitate bolnavicioasa ….

alex (57 comentarii)  •  24 aprilie 2013, 13:21

@Radu-Cristian. Stii ce e cu adevarat pacat? Ca unii oligofreni au acces la calculator. Oameni care arunca venin din spatele unui monitor, care n-au facut in viata lor un sport, care detesta insusi termenul de competitie. Cand ai la gat o medalie olimpica, mondiala sau chiar europeana, MERITA orice sacrificiu pentru tine ca sportiv. Sportul te caleste psihic si fizic. Nu o vad pe Andreea Raducanu bolnava si nerealizata in viata. Sau pe Nadia. Sau Simona Amanar. Sau Izbasa si Ponor. Din contra sunt niste femei extrem de frumoase si realizate. In schimb nefericiti ca tine fac umbra pamantului de pomana. Izbasa ar avea loc oriunde sa se prefaca antrenoare si sa castige mai mult decat decent. Si ea ce face? Se intoarce in sala peste doua luni desi nu mai are nimic de demonstrat. O forteaza cineva la peste 20 de ani? Intreaba ORICE sportiv, de la orice disciplina: nici macar 1% nu o sa zica vai ce regret ca am facut sport. Sportul inseamna viata. Sa dai din gura aiurea cum faci tu..inseamna un om nefericit si frustrat.

johnnyfer (32 comentarii)  •  24 aprilie 2013, 13:32

Orice performanta, in orice domeniu, se obtine cu sacrificii, asa ca nu mai bateti campii mah cu „ratarea copilariei” si alte tampenii.
Unii prefera sa li se cante imnul si sa tina o bucata de metal pretios la gat, cu riscul unor sechele, ratari, lovituri, iar altii trec anonimi prin viata, dar multumiti ca sunt perfect sanatosi si au avut copilarie fericita. E chestie de alegere.
Ma incadrez in cea de-a doua categorie, dar as fi facut orice sa fiu in prima, daca ar fi depins doar de mine.

Nicu (1 comentarii)  •  24 aprilie 2013, 15:24

Foarte frumos reportajul, poate scrieţi mai des şi mai mult despre aceste minunate sportive, care nu sunt plătite la adevărata lor valoare.
Acei bani publici care sunt direcţionaţi către diverse echipe de fotbal, pentru nişte fotbalişti anonimi, care au salarii de zeci de mii de euro pe lună şi ei mai mult stau prin cârciumi decât la antrenament, mai bine s-ar da pentru tinerii de mare valoare din alte sporturi care duc faima şi renumele României pe tot mapamondul.

Catalin (3 comentarii)  •  24 aprilie 2013, 18:33

Buey fratilor ati innebunit sau mi se pare?
Cum naiba poti spune ca aceste fete raman cu sechele si ca nu v-ati da copii sa faca sport?
Lasa.tii in fata pc-ului sa vada tate goale si toti tembelii ca asa nu raman cu sechele,sau sa se joace tot felul de prostii pe net si sa se faca de 80 de kg la 11 ani.
De aia am ajuns pe locul 3 in Europa ca popor cu probleme de obezitate,ca exista tembeli ca voi.
Un copil trebuie sa se joace sa faca sport,sa se loveasca,sa simta ca traieste. Multi dintre noi am patit-o si nu avem nimic acum. Eu regret enorm ca nu am avut posibilitatea sa continui handbalul,din pacate in Romania daca nu ai niste bani pt sustinere degeaba ai talent si pt asta pot spune ca am ramas cu sechele nu daca as fi facut sport.
Multa bafta fetelor in continuare si sa o tina tot asa sa nu aplece urechea catre astfel de oamnei lenesi si invidiosi!

niko (1 comentarii)  •  24 aprilie 2013, 19:26

CE TRIST A FOST ASEARA FOSTUL COLEG NUMIT andrei farsa niculescu

bogdan (1 comentarii)  •  25 aprilie 2013, 9:39

„La Izvorani, nişte fete muncesc pe rupte. Din cînd în cînd apar la televizor. Cîştigă medalii, apoi ne zîmbesc obosite. Tot din cînd în cînd ne aducem şi noi aminte de ele”

Va aduceti aminte (nu dumneavoastra personal, ci jurnalistii de sport in genere) de ele din cand in cand pentru ca sunteti prea ocupati sa prezentati nulitatile din fotbal. Poate ar trebui sa va preocupe mai des si celelalte sporturi, care aduc satisfactii mai mari decat un meci de fotbal infect.
Vrem mai multe astfel de reportaje, despre OAMENI care chiar conteaza si fac diferenta.
Succes

teohare c c (1 comentarii)  •  26 aprilie 2013, 15:28

cum va admir de multa vreme,nu ma surprinde aceasta bijuterie.Mici la stat, dar uriase la fapt,aceste copile talentate ar merita sa umple,zi de zi , paginile presei sportive si nu numai.AVEM NEVOIE DE MODELE ? IATA-LE!

ala micu’ (1 comentarii)  •  28 mai 2013, 16:14

vrem sa citim si despre gimnastica ritmica … e un sport foarte frumos , si chiar avem performante … informatii nu gasim deloc … 🙁

sorana scurtu (1 comentarii)  •  10 iulie 2013, 11:24

Cred ca este foarte rau a critica gimnastica bazandu-se pe niste argumente total false.Cine v-a spus DVS. stimate domn sau doamna ca gimnastica lasa sechele? Nu este adevarat, acest sport este unul dintre cele mai spectaculare si interesante sporturi din lume,este nevoie de multa munca pentru a deveni campion.De fapt gimnastica te ajuta sa te dezvolti armonios,iti da disciplina si educatie,te invata sa lupti in viata de zi cu zi si a nu te da batut in fata problemelor.

Comentează