Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Bucarest, Budapest. Sub vreme, sub vremuri

Sîntem iar sub vremuri. Şi sub vreme. Vremea, adică timpul probabil, este proastă la Budapesta. Va fi la fel pînă la ora meciului. Şi în timpul acestuia, şi după. Vremurile, adică timpurile pe care le trăim, sînt încă mai proaste, […]

joi, 21 martie 2013, 6:49

Sîntem iar sub vremuri. Şi sub vreme. Vremea, adică timpul probabil, este proastă la Budapesta. Va fi la fel pînă la ora meciului. Şi în timpul acestuia, şi după. Vremurile, adică timpurile pe care le trăim, sînt încă mai proaste, iar prognoza pe termen lung nu ne încurajează. Vorbim despre România şi despre Ungaria, colege de criză globală şi adversare în meciul care se va disputa pe stadionul Ferenc Puskas. O arenă cu nume celebru, atinsă de bolile bătrîneţii. Gazon mustind de apă, tribune decrepite, pereţi care rînjesc igrasioşi.

Piţurcă avertizează. Nu va fi un meci spectaculos. Ştim. Poate că nu ar fi fost o partidă memorabilă nici dacă terenul era perfect, dar aveam o şansă. Aş, mi se spune, trebuie să cîştigăm cu orice preţ. Mă încăpăţînez, cu riscul să fiu declasat printre idealişti, utopici şi romantici. De ce să credem la nesfîrşit că o suprafaţă de joc bună ne-ar dezavantaja? De ce ni se pare că nu putem cîştiga decît aliindu-ne cu vicisitudinile naturii? N-am spor. Mi se atrage atenţia din nou că singurul lucru care contează este Măria Sa, Rezultatul. Ce, spectacolul ne lipseşte nouă acum ori punctele?

Continui să regret că la Budapesta gazonul este rău. Deplîng lipsa publicului, parcă aici i-aş da dreptate lui Tamaş. O tribună ostilă te ambiţionează mai tare decît una goală. Mi-ar fi tihnit o întîlnire cu o poveste completă. Intrigă (asta nu a lipsit niciodată!), cuprins şi epilog. Un meci cu fotbal de calitate. În schimb, vom avea parte de o luptă de uzură, cu 22 de fotbalişti plini de noroi. În loc de încurajări şi de fluierături ne vom delecta cu vocile lui nea Piţi şi baci Egervari. Nu mi se pare deloc că o victorie chinuită şi muncită pe terenul imposibil al unui stadion expirat va inspira plăcerea pentru fotbal a microbistului român, oricît de fanatic.

De aceea, vom trage din nou cu coada ochiului la alţii. Mai la vest de Bucureşti, mai la vest de Budapesta. Acolo unde lumea are gazon de calitate indiferent de starea vremii. Acolo unde lumea este relaxată. Acolo unde cei care ard steaguri sînt pedepsiţi de lege. Acolo unde oamenii au învăţat să nu mai trăiască sub vremuri. Budapest, Bucarest, da, acum înţeleg de ce ne confundă.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

janpitesti (111 comentarii)  •  21 martie 2013, 19:04

TIMPURILE SE SCHIMBA MEREU,DEPINDE DE NOI INSINE SA NE FIE BINE PE VIITOR.

sorin (2 comentarii)  •  21 martie 2013, 19:10

,,Aş, mi se spune,… Mi se atrage atenţia din nou”…Serios, domnu’ Geambasu , cine iti spune , cine iti atrage atentia …capul limpede din redactie , Ioanitoaia…lamureste suporterii cine sunt franarii din redactie ,ca sa citim linistiti articolul…sau erau doar fantome….

Alex (4 comentarii)  •  21 martie 2013, 19:12

Nu am citit demult o asemenea plictiseala pe un subiect atat de ofertant la nivel jurnalistic.

Bacoy (1 comentarii)  •  21 martie 2013, 19:13

Hai la lupta cea mare ! Maine sa-i invingem pe unguri si sa ne cocotam pe pozitia a doua in grupa !

kriticon (267 comentarii)  •  21 martie 2013, 19:26

Subtil.Imi place!

17 NT (677 comentarii)  •  21 martie 2013, 19:44

Istorie, pt Piti (viitoarea Sticla?), pt cei care aveau intrebari la articolul precedent

in 86 Steaua cistiga Cupa Campionilor si Supercupa Europei. Il Luce reconstruieste Dinamo. Pe 17 Sept. si 1 Oct. 1986 pierd de doua ori cu niste albanezi de linga Tirana si sint eliminati din Cupa Cupelor. N-a arbitrat cine trebuia. Il Luce n-a avut idea sa produca unul care sa dea mai multe goluri decit Pele, avea un fix cu gheata de aur, ca brazilienii, astfel ca Camataru a marcat in sezonul 86-87 cele mai multe goluri din Europa. Urma Mateut, la sfirsitul epocii de aur.

Iata si echipa, frumos ordonata, ca Siclele de vinzare pe rafturi, ca Bulionul linga Muraturi, baza tuturor Nationalelor:

Portari: Dumitru Moraru, Florin Prunea, Bogdan Stelea, Florin Tene.

Fundași: Ioan Andone, Bogdan Bucur, Vasile Jercălău, Iulian Mihăescu, Alexandru Nicolae, Mircea Rednic, Nelu Stănescu.

Mijlocași: Ilie Balaci, Marin Dragnea, Ionuț Lupescu, Dănuț Lupu, Dorin Mateuț, Lică Movilă, Alexandru Suciu, Ioan Varga, Nistor Văidean.

Atacanți: Rodion Cămătaru, Marian Damaschin, Costel Orac, Florin Răducioiu.

ion (1 comentarii)  •  21 martie 2013, 19:47

De unde stii asa precis ca gazonul este rau?Ori te convigi de ceva,ori nu scri prostii,deocamdata terenul nu e tarla si nu se schimba din 6in 6luni cum se schimba la Bucuresti

js (1 comentarii)  •  21 martie 2013, 20:14

dar de fata din covasna de ce nu zici? careia diriginta i-a furat bentita tricolora si colegii ei au injurat-o ca o purta. la noi in Romania sa te inure cineva ca porti culorile tarii? imi pare foarte rau dar in scurt timp nu va mai fi nimic din aceasta tara caci e vanduta deja. doar timpul ne desparte de urmari fatale.

marius (1 comentarii)  •  21 martie 2013, 21:03

ne confunda pentru ca occidentalii sunt ignorati si plutesc in propria aroganta. E cam mult totusi ca de la starea gazonului sa ajungeti la confuzia intre doua capitale. ati vazut caini vagabonzi, masini blocand linia de tramvai, parcari ilegale, hingheri care ridica masini, mizerie pe jos sau parcagii care sa va agreseze la orice pas? Nu. Budapesta a avut anul trecut 8 miliaone de turisti, cam cat toata Romania la un loc.

Jo Transilvaneanul (2 comentarii)  •  21 martie 2013, 21:17

Gresit aproape total. Sint inginer am plecat acum 20 de ani din Romania mai intii in vestul Europei si apoi peste Atlantic in Canada. Un functionar de la AMA firma de asigurari auto unde sint asigurat s-a dus sa-si intrebe superviserul daca Romania este in Europa caci el stia ca este in Asia. Acum doi ani la firma la care lucrez
i-am taiat-o scurt unuia din liderii companiei noastre cind in lift el explica la doi subalterni ca in Romania cu care avem colaborare in domeniul energetic majoritatea sint tigani veniti tot din Asia. Pur si simplu n-am putut rabda si le-am ca tiganii reprezinta doar 7 % din populatia Romaniei iar populatia romana este descendenta tracica caci de daci nu au auzit.
Toate aceste denigrari se datoresc in mare parte tot ungurilor pe care unii dintre romani ii vad atit de cumsecade , harnici si lobiului lor puternic in SUA
iar vesticii europeni cred cam tot ce le povesteste
marea putere in stare de ruina. De aceea suporterii basci au aterizat anul trecut la Budapesta pt. ca Bucurestiul romanesc nu poate fi in Europa conform educatiei lor precare.
Iar ca stadioane moderne cum sa aiba ungurii asa ceva cind datoria lor externa este uriasa, fotbalul lor
s-a terminat cam in acelasi timp ca si revolutia lor din 56 caci sint primii care au adoptat politica de lingusire a vestului iar acum sint datori vinduti.
Sint doar cinci sau sase tari in vestul Europei care au mai mult de 10 stadioane moderne, restul au cel mut unul dar au oameni care le ingrijesc si pe cele nemodernizate si foarte multi voluntari.
In incheiere aduceti-va aminte ce stadion impecabil avea Steaua inainte de revolutie indiferent de conditiile
meteo si asta datorita unui gradinar sas si a armatei romane.

Bocanci (54 comentarii)  •  21 martie 2013, 21:26

Dar hotarati-va odata, specialistilor din presa, cum sta treaba cu calitatea gazonului. Pana acum, un gazon bun avantaja echipa mai tehnica, adica pe Romania. Echipa plina, conform acelorasi specialisti, de fotbalisti mingicari. Acum brusc ne-am schimbat si intelegem de ce Mutu si Tanase o freaca pe teren impecabil: le trebuie mocirla ca sa joace la adevarata valoare.

avraam ianca (1 comentarii)  •  21 martie 2013, 22:58

bucuresti/bangladesi e mai bine. pai tu compari groapa aia de gunoi care e bucurestiul cu budapesta? pai ai vazut cata istorie e acolo, cate castele, poduri, cladiri frumoase, pai de 100 de ori mai multe ca in bangladesi…scuze bucuresti.

sim (23 comentarii)  •  22 martie 2013, 0:16

O luam pe coaja rau de tot. Pentru ca ungurii sint ambitiosi si gata sa moara pe teren. Ai nostri sint vedete. Pentru ei e doar un meci de fotbal, „Asta e si mergem mai departe”

Theodor Doru Popa (9 comentarii)  •  22 martie 2013, 4:27

Excelent articol domnule Geambasu Cristian. Sincer n-am inteles de ce pe numitul „Alex” la plictisit materlalul publicat. De ce dumnezeu ai mai continuat sa-l citesti daca te-a plicitisit? Probabil ca n-ai inteles nimic din esenta acestul articol. Putea sa te plictiseasca s-au sa te scandalizeza pana la revolta „materialul” trantit de Andrei Vochin, ieri, in aceeasi publicatie, o mizerie de aticol cum rar am mai vazut, neinspirat si conceput total aiurea, articol pe care toti cei ce-au tinut sa-l comenteze l-au apreciat teribil de favorabil. Asa de mult l-au lingusit pe acest „ziarist,” sarac cu duhul intr-ale meseriei, incat acesta, culmea imprudentei, s-a gasit sa le muiltumeasca pe forum, infatuat, plin de sine.
Bravo domnule Geambasu ! Felicitari !

COSMIN (1 comentarii)  •  22 martie 2013, 7:51

Steagul de la Cluj – Napoca (dupa cum era asezat – cu culorile pe vertical) era al Italiei ! Sau al Mexicului.
Asa ca nu vad de ce s-au umflat ungurii …

soledo (2 comentarii)  •  22 martie 2013, 8:07

d-le geambasu am o rugaminte la d-voastra: spunti celor care au scris articolul de pe prima pagina, referitor la partida ungaria – rrominia, ca mai au nevoie de ceva ore de limba rromina: ,,…tamas e de necrezut….” referindu-se probabil la neechiparea la timp a lui tamas….probabil or fi vrut sa scrie :…de necrezut, tamas….va multumesc frumos!!!!

Cocos (2 comentarii)  •  22 martie 2013, 8:11

„Budapest, Bucarest, da, acum înţeleg de ce ne confundă.”

Bucarest? Poate in rromani, in engleza ortografierea corecta este ‘Bucharest’.

ameikanul (2 comentarii)  •  22 martie 2013, 8:21

mai joe kanadianul, cum spui tu ca in westul europei numai 5-6 state au stadioane moderne?? pai hai sa vedem joeika: portugalia (c.e. 2004), spania, franta, italia, elvetia + austria (c.e. 2008), jarmania, olanda + belgia (c.e. 2000), marea partzanie, suedia (c.e. 1992), danemarca, polonia + ukraina (c.e. 2012), turcia (e pe doua continente, dar joaca o fac in evropia!!!), grecia, croatia, cehia, hai si rrominia cu cei 7 – 10 % zingeuner..nu am spus norge, finland, rusia, ca sa nu te oftici!!! in ceea ce-i priveste pe straini, nu e vina lor si nici a hungurilor ca nu stiu nimic despre rumunija; ministerul de externe rromin prin hambasade, are obligatia sa faca toate precizarile necersare; si institutul cultural rromin, care este condus acum, de un hipopotam comunist, marga!!! p.s. dar de cei 42 – 46 de ani de comunism sovietico – rrominesc le-ai spus??? succes in munka de lamureala joe!!!!!!!!

Myke (33 comentarii)  •  22 martie 2013, 9:06

Ar trebui sa ne simtim onorati ca Bucurestiul este confundat cu Budapesta. A fost careva din voi in Budapesta, ziaristi de 2 bani? Budapesta ca frumusete si ca si curatenie este cu 3 clase peste Bucuresti. Cati turisti are Budapeste pe an si cati turisti are Bucurestiul? Asta de ce nu spuneti, inainte de a fi ironici? N-am nici o simpatie pentru unguri dar cel putin sunt corect si impartial atunci cand trebuie sa fac o comparatie intre 2 tari sau intre 2 orase sau intre 2 popoare. Mi-am petrecut multe concedii in Transilvania, in orase unde se vorbeste numai ungureste (stiu ca nu este normal dar din moment ce nu avem legi ca sa-i putem obliga sa vorbeasca romaneste atunci ne obisnuim cu ideea) si pot sa va spun ca ideea asta tampita ca exista dusmanie intre unguri si romani este total gresita. O exista dusmanie la nivel de Parlament (desi m-as mira sa existe si acolo) sau cel putin asa se doreste sa para, dar ungurii in general sunt ospitalieri, cumsecade, de cuvant si mult mai corecti si cinstiti decat romanii. In concluzie eu cred ca avem multe de invatat de la ei, in ciuda a tot ce se scrie prin ziare. Dar asa este romanul, ingamfat, prost si incapatanat. Nu accepta sa ia ceva bun din alte parti ci numai ce este rau. De asta suntem unde suntem si asta este abia inceputul.

Theodor Doru Popa (9 comentarii)  •  22 martie 2013, 9:35

„ADAUGARE”
Domnule Cristian Gembasu, ma simt obligat sa-mi justific cele scrise de mine in comentariul anterior, in care-mi aratam totala mea revolta in legatura cu articolul scris de Andrei Vochin, aparut ieri, in gazeta dumnevoastra, articol intitulat : „Derbyui bunului simt”. Articol in care domnul Andrei Vochin manevreaza [nu spun cu abilitate} aceleasi vechi si uzate clisee ziaristice: „extremisti”, nationalisti’, invoca pana si numele lui Adrian Paunescu, defunctul, acest „capo di tutti capii” al relelor petrecute in Romania. Incerca sa faca o comparatie total neizbutita intre Romania si Ungaria, intre Bucuresti si Budapesta, din care noi, bineinteles, iesim in pierdere. Multi poate spun: „si ce-i nu-i asa?” Asa o fi, in parte, dar avem de partea noastra argumentatia istorica. Noi 1000 de ani am fost slugile lor, ei stapanii nostri. Vulgul, oamenii simpli, n-au de unde sa stie care a fost evolutia istorica a celor doua natiuni. Ei iau de buna ceea ce scriu „oamenii cu carte”, ziaristii, asa numitii formatori de opinie. Drept exemplu, aproape toate comentariile facute in legatura cu articolul domnului Vochin sunt la modul superlativ. Nimeni n-a sesizat faptul ca a fost scris de la bun inceput cu indicatia ferma, probabil de la redactorul sef [domnul Vochin fiind „numai” redactor sef-adjunct”} sa scrie un articol impaciuitorist [daca-mi permiteti expresia] ca sa nu se incinga spiritele. Dar scrierea domnului Vochin ne-a facut un mare deserviciul. A dat apa la moara ungurilor, care au fost si vor fi in continuare, aroganti, denigratori, dispretuitori, fata de tot ceea ce este romanesc. Stiti cum ne numesc, direct, pe fata, fara pic de jena: „Bidos Olah”!!! Adica „roman care pute” Spuneti si dumnevoastra este de acceptat o asemena ofensa?
Ar fi multe de spus dar ma opresc aici, spunand numai, la sfarsit : ” Hai dragii nostri baieti, bateti-i pe acesti adversati din seara aceasta!!! Sa le aratam maghiarilor, cu toata asa zisa lor civilizatie, ca romanii stiu sa mai si castige !!!” Mult succes!!!
Hai ROMANIA !!!
PS: sper ca cele scrise de mine sunt in limitele decentei si ale bunului simt [apropos de titlul articolului domnului Vochin] si deci, nu exista un motiv prin care sa nu-mi postati scrierea, chiar daca domnul Vochin este redactor sef-adjunct.

three (2 comentarii)  •  22 martie 2013, 12:55

17n , ce legatura au porcariile pe care le-ai postat tu cu articolul asta ? Totusi daca ti-ai postat IQ-ul in nick ar fi de acceptat faptul ca bati campii……..

Chris2 (60 comentarii)  •  22 martie 2013, 13:54

Haha, super tare articolul, si foarte adevarat. Asa e, o sa mai schimb posturile in cautarea de ceva mai spectaculos 🙂

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  22 martie 2013, 14:18

Myke

Ziaristi de doi bani. Aha. Si cititori de 5 stele, este? Atit doar ca n-ai priceput ca eu nu am spus nicaieri ca Bucurestiul ar fi mai frumos decit Budapesta, ci doar ca din metehnele comune pe care le inca avem prin comparatie cu Occidentul putem fi confundati.
Apropo, daca nu sint foarte indiscret, cit te costa sa accesezi gsp.ro? 2 bani cumva? Ori e gratis sau, cum se mai zice pe la noi, moca?

Cocos

Bucarest este in franceza, Bucharest in engleza, asa ca pe-aia cu rromani n-ai prea nimerit-o. Apropo de rromani, e ca e simplu sa faci mishto din spatele tastaturii?

kriticon (267 comentarii)  •  22 martie 2013, 18:30

@Myke(miklos?),
de fapt singurul lezat esti tu,ai sarit ca ars pentru ca cineva a comparat Budapesta cu Bucurestiul.Si ma rog de ce?A zis cineva de rau ceva?Era vb.doar de anumite metehne,proprii acestei zone din europa.Apropo,stii cine a spus”De la Viena incoace miroase a balegar.?”Oare de ce?Dincolo de unele lucruri evidente ,cum ar fi soselele lor si autostrazile,de frumusetea Budapestei vechi,cea de pe Dunare(din care foarte multe dintre obiective,cladiri,poduri,au fost construite de romani,la propriu),in rest nu prea mai ar avea multe motive de a dori o comparatie cu Romania,dar e pacat sa pierzi vremea,oricum nu-ti vei schimba ideile fixe.Atitudinile astea ale voastre,ale”conationalilor”(de fapt dusmani vesnici in propria casa)nostri,unguri sau din familii mixte arata ca nu aveti leac,asteptati doar conjunctura sa va aratati adevarata fata.Cind unii dintre romani iau atitudine la provocarile voastre va inflamati si aratati cu degetul,va victimizati,uitind ca nimeni nu ar avea nimic cu voi,doar sa nu provocati.ar fi multe de zis dar ,asa cum am mai zis,e pierdere de vreme,nu va faceti bine niciodata.

dan (67 comentarii)  •  22 martie 2013, 20:21

E simplu de fapt, cei care confunda cele doua capitale sint analfabeti. Cam atit. Daca nu credeti, faceti un sondaj in orice tara europeana si intrebati de Berna vs Bruxelles si veti vedea…

BHFanaticosBH (13 comentarii)  •  23 martie 2013, 11:55

cu toate cele intamplate zilele astea,.am ajuns sa i urasc pe unguri,.,cand ma refer la cele intamplate recent ma refer la fata cu bentita si la acei elevi romani care au fost umiliti de niste elevi maghiari pentru ca si-au pictat pe ei tricolorul si asa mai departe,,au fost pusi de niste elevi maghiari sa isi ceara iertare in genunchi etc,..,.,va urasc unguri,.,Va urasc,,..,va doresc tot raul din lume.,.,asa sa va ajute D-zeu,..,.ca v-am dat drepturi si acum vreti sa ne conduceti.,.,

BHFanaticosBH (13 comentarii)  •  23 martie 2013, 12:01

nu e posibil ca la noi acasa, la noi in tara in care am crescut,.,de 1 Decembrie in Harghita si Covasna , in scoli, cand elevii nostri cantau imnul nostru asa cum e normal intr-o institutie educationala,,sa stea pe la geamuri si sa injure,.si sa arate scene obscene in timpul intonarii tricolorului,..,in ciuda faptului ca de ziua lor nationala cand au venit cu insemne maghiare ,romanii nu au zis nimic,.e batjocura..,cine se cred?.,.,sunt uluit de ce am vazut zilele astea la televizor de acolo din harghita si covasna,..,nu credeam ca la mine in tara e posibil ca noi romanii sa fim batjocoriti de niste ……..

BHFanaticosBH (13 comentarii)  •  23 martie 2013, 12:08

ma scuzati domnule Geambasu ca am folosit blogul dumneavoastra pt a imi exprima unele nemultumiri,.dar am vazut aici niste comentarii facute de unii si altii la care nu m-am putut abtine,.si credetima ca am incercat.,.,.,doar ca imi iubesc prea mult tara,si pe romani.,.si nu pot suporta astfel de lucruri,..,

Comentează