Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Nasty pe urmele lui Cyrano de Bergerac

Ilie Năstase ameninţă că dă România pe Rusia după modelul Gerard Depardieu

Ştire. Potrivit cotidianului Libertatea, Ilie Năstase intenţionează să aplice modelul Gerard Depardieu şi să plece în Rusia, ţară în care fiscalitatea este mai mică decît în Franţa sau […]

miercuri, 9 ianuarie 2013, 5:51

Ilie Năstase ameninţă că dă România pe Rusia după modelul Gerard Depardieu

Ştire. Potrivit cotidianului Libertatea, Ilie Năstase intenţionează să aplice modelul Gerard Depardieu şi să plece în Rusia, ţară în care fiscalitatea este mai mică decît în Franţa sau în România.

Comentariu-explicaţie la ştire. Pe 3 ianuarie 2013, preşedintele Putin i-a oferit cetăţenia rusă actorului Gerard Depardieu. Prin cel mai puternic om al ei, Maica Rusie l-a primit la pieptu-i imens pe nu mai puţin corpolentul Gerard, pînă acum cîteva zile cetăţean de vază al Republicii Franceze şi posesor, printre altele, al Legiunii de Onoare. Întîlnirea dintre ţarul Vladimir şi interpretul lui Cyrano de Bergerac s-a desfăşurat într-o atmosferă relaxată şi tovărăşească la Soci, în Crimeea. Loc în care, cu ani în urmă, alegeau să se relaxeze alături de Hruşciov sau Brejnev conducătorii statelor-satelit ale URSS. Inclusiv tov. Ceauşescu. La Soci, Putin şi Depardieu au discutat despre filme, vinuri şi despre putreziciunea sistemului capitalist. În ordine inversă.

Monsieur Depardieu devenit recent gospodin Depardieu (sau Depardiov?) şi-a părăsit ţara natală în semn de protest faţă de nivelul ridicat al taxelor/impozitelor puse în aplicare de preşedintele Francois Hollande şi guvernul socialist rezultat în urma alegerilor de anul trecut. Ne aflăm în faţa scenariului clasic al unui film care pînă acum n-a cîştigat nici un Cesar, premiul suprem al cinematografiei franceze, pe care fostul domn Depardieu l-a cîştigat în două rînduri – o guvernare de stînga îi nemulţumeşte pe cetăţenii cu opţiuni de dreapta. Contribuabilul de vază Depardieu s-a revoltat din cauza fiscalităţii, lucru de înţeles.

Ce îi reproşează mulţi francezi (de dreapta sau de stînga) lui Depardieu este fuga la mai bine tocmai pe baza celebrităţii cîştigate în şi prin Hexagon. Ajungem astfel la graniţa nesigură dintre populism şi responsabilitate morală. O mare vedetă dă bir cu fugiţii să-şi apere averea, spun oamenii simpli, cei pe care Putin nu-i va unge niciodată cetăţeni în regim de urgenţă. Depardieu se face frate cu regimul care a permis asasinarea unei ziariste cel puţin la fel de bună în meseria ei ca francezul doar pentru că nu consimte ca în vremuri de criză să cîştige mai puţin decît pînă acum. Este imoral ce faci!, îi strigă francezii lui Gerard. Ce vreţi, să sărăcesc doar pentru că voi l-aţi ales pe Hollande?, declamă actorul autodistribuit într-unul din rolurile îndoielnice ale magnificei lui cariere.

Ilie Năstase spune că vrea să urmeze modelul Depardieu. Ar trebui să ne mirăm? Nu. Fostul mare campion şi-a refuzat constant ipostaza de model ori de conştiinţă civică. A preferat-o pe aceea de dandy tomnatic. Nu a refuzat, în schimb, ca de pe urma numelui clădit pe un talent rar să scoată un profit. Numai din contractul publicitar cu o cunoscută instituţie bancară Năstase a cîştigat şi cîştigă sume care conţin 6 zerouri. Îi este Năstase dator României? În felul în care vede el lucrurile, nu. Îi este datoare România lui Ilie Năstase? În mod sigur da, va răspunde fostul număr unu mondial al tenisului. Aici, mentalitatea de exceptat a tenismanului se întîlneşte cu aceea a actorului. Vedeta pretinde recunoştinţă eternă. Şi un plus semnificativ în cont de pe urma acesteia. Se înţelege, recunoştinţa vine exact din partea celor care continuă să creadă că patriotismul înseamnă, printre altele, şi să îţi plăteşti taxele. Şi biletul la film, şi biletul la Roland Garros.

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Andutzu (5 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 18:31

Felicitari pt articol,aveti perfecta dreptate…

flo_ax (25 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 18:33

Dragoste cu de-a sila nu se poate. Sa se duca fiecare unde e fericit si confortabil si gata.

doru bichineata (2 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 19:08

DA UNDE S-A POMENIT CA DIN BANII CASTIGATI CINSTIT SA ATI I-A STATUL 75% ? PAI BORFASI CARE AU LUAT PUTEREA SI IN FRANTA SI IN ROMANIA NU SUNT AFECTATI DE ACESTE MASURI, DEOARECE EI AU CASTIGAT BANII SI AI CASTIGA IN CONTINUARE LA NEGRU, NU SUNT DECLARATI SI NICI NU AI TIN IN BANCI, AFECTATI SUNT CEI CARE MUNCESC CINSTIT.MOARTE SOCIALISMULUI SI FASCISMULUI CARE A PUS STAPANIRE PE EUROPA.

Tavi (44 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 19:08

Daca taceai, filozof ramaneai….

In loc sa il judeci pe Depardieu pentru ca a ales sa paraseasca o tara care ii promite taxe de 75% pe viitor, mai bine te-ai alatura lui si ai protesta impotriva taxelor imense pe care chiar tu, le platesti in tara natala.

Confunzi patriotismul cu prostia, din nefericire.
Taxele, in Franta, Romania sau Grecia (ca tot e popular exemplul lor), trebuiesc marite DIN NOU, pentru a acoperi gaurile facute de prostia sau hotia clasei politice si din nefericire nu vor rezolva problemele tarii, pentru ca problema principala ramane. La putere sunt aceeasi incompetenti corupti, interesati sa foloseasca banii stransi din taxe in interes propriu. Acest lucru ni se aplica si noua si francezilor, desi tu probabil crezi ca nu.

Nu este de datoria ta, a mea sau a lui Nastase, sa suportam greselile lor, si cu siguranta, a alege sa faci acest lucru, nu este o dovada de patriotism. Dimpotriva, este o dovada de prostie, neintelegere a fenomenului sau lasitate. Lipsa de patriotism, as putea spune, daca intelegi bine cum stau lucrurile.

Romania este a romanilor asa cum Franta este a francezilor. Romania fara romani, inceteaza a mai fi Romania asa cum Franta fara francezi inceteaza a mai fi Franta. Aceasta este realitatea cruda la care ar trebui sa reflecteze politicienii care aleg sa salveze tara arzandu-i pe cetateni, atunci cand un cetatean al tarii (bogat sau sarac, celebru sau nu) alege sa paraseasca tara.

Daca iti imaginezi ca majorarea de taxe pentru cei bogati nu se va aplica foarte curand si celor saraci, esti complet idiot.

Problema e mult mai complexa si nu isi are locul pe acest blog. Ar fi de preferat insa, daca te-ai rezuma la sport, pentru ca la politica/economie, este evident ca esti varza.

in ceea ce il priveste pe Nastase, a demonstrat de nenumarate ori deja, ca nu merita bagat in seama, indiferent de ce spune.

octavian (9 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 19:08

Se sopteste ca in Rusia, dupa ce Vladimir tzar a scazut taxele la 13% „flat” pentru toata lumea, veniturile statului au CRESCUT! Daca e adevarat, atunci devine clar ca tari ca Franta, si mai nou Statele Unite (altadata adeptele politicilor celor mai inteligente) refuza realitatea cand isi inchipuie ca fortind „bogatanii” / „chiaburii” sa plateasca procente multe ajuta la progres. E ciudat c’am ajuns sa’i admir pe rusi pentru ceva. Dar asta e.

andreW (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 19:11

este si un alt aspect,anume ca se alege cetatenia unei tari care nu se bucura de o imensa simpatie nici in romania dar nici in alta parte…daca gerard sau ilie ar fi vrut sa devina si ar fi devenit ugandezi sau italieni sau venezuelieni, nu cred ca impactul ar fi fost prea mare…dar sa te faci rus… da-o incolo de treaba.

bingo (5 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 19:13

daca de gerard depardieu mai putem spune, treaca – mearga, ca se foloseste de celebritatea dobandita in Franta (desi nu sunt deloc de acord), Nastase chiar nu e dator cu absolut nimic Romaniei, dar cu NIMIC. cine pretinde ca tara asta l-a ajutat sa-si obtina averea si faima este nebun. nici macar nu e iubit la noi pentru ca spune ce gandeste.

Dan (113 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 19:49

Ca pleaca Ilie nu-i nimic . Ca pleaca tineri gramada pentru ca tara asta nu le ofera mai nimic , asta-i buba pentru politicienii nostri scumpi . Si-ar trebui sa fie si pentru cei care il judeca pe Nasty . Hai sa fim seriosi , e liber sa faca ce vrea atata timp cat nu incalca legea . Asa cum suntem toti .

dancing ghost (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 20:42

Chiar credeti c-o sa-l bage-n seama cineva? N-a mai iesit de mult in evidenta cu ceva, asa ca se alinta si el! In alta ordine de idei, citez aproximativ, UBI BENE, UBI PATRIA, pentru unii. Chestia cu patriotismul ar cam trebui sa „moara” daca tot vrem Statele Unite ale Europei! Si, pina la urma, la ce bun ne trebuie averi imense si neimpozitate daca tot doar un stomac avem,doar un pat folosim si doar o viata traim????????

mandeal (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 20:52

buey bingo, n-ai priceput nimic. si nici macar nu sunt mari subtilitati…
ia-ti-l si du-te cu el in siberia, no.

Gogu (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 21:14

Ma bucur pentru ILIE NASTASE. Daca as putea as pleca si eu din aceasta tara de pomanagii hoti si escroci. De ce sa plateasca impozit statului Roman ca sa plateasca statul km de autostrada cu 35-50milione de euro? Ca sa primeasca salarii barosane sefii din politie cum sint cei de la olt si din alte judete? Pentru ce sa plateasca impozite ca sa primeasca unii ajutoare cu toate ca sint in putere de munca? De ce sa plateasca pentru ca unul ca Boureanu (si sint mai mult de jumate in parlament in situatia lui) sa-si vinda firma cu impozite si tva neplatit catre stat unui om al strazii iar fostul sef ANAF sa spuna ca nu e moral dar e legal?
Statul social apune incet incet pentru ca este un stat al hotiei cel putin la noi. Du-te ILIE NASTASE. iti multumim ca ne-ai facut fericiti si nu lua in seama un cronicar care cerseste pomana. Cristian Geambasu ce a facut pentru Romania ca sa aibe asemenea pretentii? Si-a pierdut copilaria in salile de sport ca Nadia? A alergat de la un turneu la altul mincind un sandwich sau o conserva din geanta? Chiar credeti domnule Geambasu ca sucsesul a venit la fel de usor cum ati scris dumneavoastra acest articol? A venit in urma unui efort si unor sacrificii pe care au fost dispusi sa-l faca si ILIE NASTASE si NADIA si HAGI si alti sportivi ca ei. Sa va fie rusine ca incurajati cersetoria pomana si hotia din tara asta!As fi inteles acest articol daca locuitorii acestei tari aceia care primesc ajutoare de la stat si-ar plati macar impozitul pe locuinta. Stiti ca in judetul Calarasi in al doilea oras din acest judet numai 40% din populatie si-a platit impozitele catre primarie pe anul 2012? Du-te ILIE NASTASE ca venim si noi incet icet dupa tine.

stiintza4ever (11 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 21:23

Foarte bun articolul.
Cateva aspecte care trebuie remarcate:
– francezul si-a primit pasaportul aproape instantaneu dupa ce l-a cerut, ceea ce in mod normal nu se poate face, legislatia din Rusia prevede minimum 3 luni de asteptare. dar stim cu totii cum e cu respectarea legii in Rusia. dar a zis Putin si cand zice Putin, nu mai sunt intrebari;
– cu cetatenia rusa iti trebuie viza ca sa intri in UE asa ca ar fi bine sa tina bine de pasaportul ala francez;
– ca sa ai cetatenie rusa trebuie sa petreci minim 6 luni + 1 zi in Rusia (deci numai bine, il vedem si noi pe Nastase mai putin);
– sunt convins ca multi miliardari vor alege sa faca acelasi lucru, sa obtina pasaport rusesc. dar trebuie sa fii inconstient sa faci asta daca ai afaceri in Rusia pt ca se stie f bine cum se „implica” statul rus in afacerile private. deci doar daca ai bani in cont, fara sa investesti in Rusia, se merita

alexandru (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 22:04

draga domnule geambasu,

legat de articolele dvs, uneori va consider unul din cei mai buni jurnalisti din tara. alteori, sunteti mai imbecil decat celebrul parlamentar. dar probabil, dupa cum bine zicea cineva, nu puteti fi genial fara a fi stupid din cand in cand.

imi pare rau ca nu sunt de acord de data asta.

sunt unul dintre acei cetateni exagerat de cinstiti care sunt la zi cu taxele si sincer mi s a acrit de aceasta tara. nu mi se ofera nimic sieu la randul meu ofer totul. m am saturat. respect ilie nastase si toti cei care parasesc aceasta tara condusa de jigodii precum basescu sau hrebenciuc.

mos ion roata (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 22:07

He he, toti vor mariri de taxe dar numai pentru altii.
„Socialistii” Negoita, Mazare, Nastase etc, ei cu cat contribuie la bugetul tarii ei?

BigBadSheep (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 22:34

@4 – Tavi – stimabile faci două erori în ceea ce scrii: în Franţa taxele nu se măresc din cauza hoţiilor guvernanţilor ci din cauza unui sistem de asistenţa socială extrem de… stupid. Aici, în Franţa – lucrez de 3 ani aici dar cu contract italian, unul care stă acasă pe caz de boală 6 luni, câştigă din asistenţă socială, mai mult decât unul care munceşte un an întreg în aceeaşi fabrică. Deci nu hoţia guvernanţilor face ca aceştia să mărească taxele ci impotenţa lor de a tăia macaroana paraziţilor sociali.
A doua greşeală e că vezi Franţa ca fiind a francezilor, când de fapt nu este aşa…Când te găseşti în proporţie de fifty-fifty sau de 60% francezi puri contra 40% francezi adoptaţi (aici includ algerieni, marocani, tunisieni, polonezi, nemţi, ucrainieni, turci şi alţii), Franţa nu mai e Franţa. Acum Franţa culege fructele recoltei colonialismului desfăşurat în anii 1700-1900, acum toţi vorbitorii de limbă franceză din fostele colonii franceze vin în Franţa. Prin urmare, islamismul a ajuns a doua religie importantă în Franţa şi se prevede ca în 2017 să devină prima religie. Şi asta din cauza aceluiaşi sistem de protecţie socială francez, care recompensează pe ăia care nu muncesc dar toarnă copii non – stop (adică cei enumeraţi mai sus). Alocaţia pentru un copil în Franţa e în jur de 300 euro plus alte facilităţi la plata utilităţilor (curent, gaz şi altele).

Un neaos (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 22:48

Cu tot respectul, citandu-i pe cei de la Libertatea in prima propozitie dati in cap la tot articolul pe care il scrieti dupa aceea.

ss33 (8 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 22:48

cu iertare dar sa-ti ia cineva 75% din venituri e cu greu acceptabil. in plus, banii respectivi nu sunt transferati catre saraci cum pare a crede autorul. sunt filtrati de multe buzunare politice si de nenumarate birocratii redistributive pana ce in final ajung in procente infime la cei care sa zicem ca au nevoie de acele resurse.

inca ceva: cam cum operationalizam recunostinta fata de mediul social (tara etc) in care ai aparut? este egala cu 75% din cat castigi ? cu 5? cu 95%? Unde se opreste extractia legitima si unde incepe furtul? sunt intrebari complicate si e de aceea complicat sa vedem lucrurile in alb si negru asa cum e scris articolul.

GENU (54 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 23:20

Cyrano avea nasul mare. E drept. Dar nu era Pinocchio. Despre aceasta institutie, care e actorul francez, nu putem vorbi ca despre un „tradator” sau „bandit” din anii ’50, care a dat bir cu fugitii din mijlocul poporului sacru. Cei ce invocau egalitarismul si solidaritatea erau cei mai ipocriti-stateau in cartiere izolate, gen orasul interzis, si se aprovizionau de la magazine speciale. N-aveau tangente cu „poporul” decat in discursuri. De fapt, erau niste frustrati din familii lipsite de reperele vredniciei si educatiei. Noi ceilalti eram condamnati sa fim egali-in saracie. In „Demonii”, Sigaliov enunta foarte clar axioma societatii comuniste [avant la lettre! ]-o zecime stapani, restul sclavi. La fel, Orwell spune ca in totalitarism „unii sunt mai egali decat altii”.
Uitam foarte des ca acum traim in capitalism, sistem ce traieste eminamente din stimularea competitiei. Si in democratie, asa sleampata cum e pe la noi-cu apetenta pentru eternizarea la putere si etatism, presa tabloidizata sau partizana la un mod indigest, lipsa societatii civile. In acest tip de societate individul isi cauta singur portita spre implinire, iar singura limita e legea. Acesta este dreptul lui fundamental, spre deosebire de totalitarism, unde eram somati se ne salvam doar impreuna, dar parasute aveau doar „initiatii”.
N-am auzit ca Warren Buffet sa fi facut vreun prozelit pe la noi, iar Depardieu, care a platit impozite grele in tara lui, dincolo de adaosul de prestigiu, care este incalculabil, nu e obligat nici el sa-i urmeze modelul. Nu poate fi pus la zid pentru ca isi conserva interesul. Dealtfel, e imposibil de crezut ca miliardarul american ar pricepe o asemenea impozitare la sange a celor mai merituosi contribuabili. Pentru ca trebuie sa intelegem pentru totdeauna ca proprietatea nu este un furt, Dumnezeule!
Faptul ca a primit cetatenie rusa nu inseamna ca actorul francez a cautionat abuzurile regimului Putin. E o fortare evidenta a logicii. Si chiar un scandal.
La Ilie Nastase e vorba, probabil, de o gluma. Mi-e greu sa cred ca gandeste asta. La fel, si Dvs, probabil. E nastrusnic. Iar faptul ca ia din reclame sume cu multe zerouri nu vad de ce-ar intriga-e stupefianta mentalitatea asta! Bute a luat bani de la stat ca sa lupte in parodia aia de la ROMEXPO, tenismanul i-a obtinut de la o banca privata. E adevarat ca leul din Pechea le are destul de bine cu pupat boborul, mama si patrida.
Iar despre spiritul civic nu stiu ce sa zic. Dvs, de exemplu, de cate ori ne-ati considerat egali pe astia din Dogville, cum ar spune CTP?

Dorel, Radu Naum (677 comentarii)  •  9 ianuarie 2013, 23:30

@Tavi
Ai pus ca de obicei punctul pe i.
Jurnalistul a sesizat chestia zilei, ca si noi, are o parere sincera, care indeamna la reflectii. Cadem de acord? Este un jurnalist pur singe.
Eu constat ca oamenii pot renunta la orice, slujba, sotie, tara, puradei, …, dar nu la echipa! Daca ai nesansa sa fi rapidist, asa mori. Nationalismul insa e 100% prostie pentru 80% din cei care latra. Nu trebuie sa fiti mindrii ca sinteti romani, pe ce au facut altii, Mihai Viteazul …, ori pe sperantele caCacarau o sa le-o arate la altii.
Trebuie doar sa respectati locul nasterii, sa contribuiti ca sa fie respectat si de altii. Cheia nu e lupta, ci educatia si curatenia, macar sufleteasca. Nu aia a lui Dorel, care scrie pentru savarine, alt Dorel care prezinta analfabetii anului, datornicii anului ca pe investitorii anului. Culmea culmilor, o poza linga un pian alb, o droaie de note muzicale, care ar lelaxa analfabetii.
PS Circumstante atenuante
Propaganda comunista, romanii sint destepti, poeti si luptatori, Romania e frumoasa, glorioasa si bogata, indiferent de ce facem noi, lasa urme inca 20 de ani.
Nu toti bolnavii au mierlto. Unii mai profeseaza, altii au
scris carti, au facut filme. Iar noua garda ateapta. Nationalismul si ura prinde cel mai bine la prostime.

CARLOS (15 comentarii)  •  10 ianuarie 2013, 8:54

D-le GEAMBASU, daca ati scris un asemenea articol, de unde stiti ce au consumat cei doi? Ati fost acolo, aveti surse secrete de informare? De ce nu puneti pe masa toate informatiile, {daca le detineti} ca sa stie lumea cum stau lucrurile . DEPARDIEU a declarat ca de-a lungul carierei sale a platit impozit statului francez, 40.000.000. eur. Din acest motiv pleaca . Pai NASTASE care in urma divortului a mai ramas cu 4-5 mil. eur. cat sa fi platit ca sa se declare nemultumit ? Alaturarea celor doua nume nu e potrivita din cauza nemultumirii lui NASTASE fata de fiscalitatea din tara noastra. Mai degraba cred ca NASTASE a facut aceasta declaratie fiindca nu mai aparuse de mult in presa , si atunci cand a aparut nu a spus si facut nimic interesant.

Ramon (72 comentarii)  •  10 ianuarie 2013, 9:03

S-a trezit si Nasty vorbind. Pai ce impozite plateste (acum) Nastase ? A castigat bani acum 40 de ani, acum doar numele a mai ramas. Apoi cei care castiga milioane nu ar trebui sa verse si ei 50-70 % ? Adica ei ii castiga fie jefuind vreun buget local/national, fie platind cand au chef angajatii. Iar daca nu le convine, n-au decat sa-si concedieze angajatii. Atunci va afla statul ca nu e bine sa le iei 75 % ca se supara si pleaca in alte zari, precum si comicul Depardieu. Mare paguba pentru Franta ! Totul e un balansoar, vine statul si te fura, la fel faci si tu. Intotdeauan exista solutii legale sau ilegale, esti liber sa alegi.
La noi vrem spitale bune, invatamant ca la Harvard, dar statul sa nu ne ia impozite (probabil sa tipareasca bani, dar nu suntem USA). Un patron da 1000 lei salariu (in scarba) si 400 lei la stat. Un neamt da 2000 E salariu si spuneti voi cat la stat. Care o duce mai bine, ala care da 250 E salariu sau cel cu 2000+ ?

Romeo2110 (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2013, 12:14

Problema are si un alt aspect: in tari precum Franta, Austria, Germania (UE) clasa medie se diminueaza vazand cu ochii, conform legislatiei patronate de UE…
Deci nu poti pastra proprietatile dobandite cinstit
Dar de asta nu scrie nimeni. Un fel de nationalizare pe termen lung.

ion (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2013, 12:28

Nastase si-a castigat dreptul de a nu se conforma. A facut-o el in anii in care asta era greu de tot. Nu e vorba de patriotism. E razvratirea lui fata de felul in care sunt cheltuiti banii publici. Pe de alta parte, cei care critica decizia lui, sa numere cat impozit platesc, in cifra absoluta. Impozitul in cota unica face ca cel care castiga 100, sa plateasca 16. Cel care castiga 1000000, plateste 16000. In cifre absolute, oricum grosul il platesc cei cu venituri mari. Nu sunt in situatia lui Nastase, insa daca s-ar plati progresiv, as crede ca impozitul ar ajunge sa fie un fel de pedeapsa pentru cei care castiga mult. Cat de patriot m-as da, daca as fi fost in locul lui Depardieu, probabil as fi procedat la fel.

Stefan Patriche (9 comentarii)  •  10 ianuarie 2013, 13:17

Paralela cade din carti. Atributul comun „tomnatic” si, as adauga, acea doza de teribilism iresponsabil pe care ti-o insufla lumea, uneori sulfuroasa, a soubizului. Depardieu se lauda ca ar fi platit taxe si impozite de peste 147 Meuro statului francez, valori aferente, nu-i asa, unor roluri de babuska ruseseasca. Cate incasari ar fi facut productia Moskfilm Ivan cel Groaznic la Curtea Cleopatrei? Plus magazinele de epicerie japoneza pe la Saransk. Apropo, fotografia din editia print (babuska) de ieri il infatiseaza intr-un spectacol din Regiunea Mordovia, regiune care i-a oferit postul de Ministru al Culturii. Dorinele ia-ti notite pentru Ministerul Sportului de la Saransk.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  10 ianuarie 2013, 14:44

Cui ii pasa de ce zice Nastase Ilie ?

adra (12 comentarii)  •  10 ianuarie 2013, 14:46

ca de obicei … ne dam cu parerea fara sa ne documentam ….impozitul de 75% din franta se aplica la partea de venituri care depaseste 1.000.000 euro pe an … deci se aplica francezilor care castiga peste 80.000 euro pe luna , si numai pentru suma care depaseste aceasta suma ….deci nu afecteaza pe 99% din populatia frantei , care castiga sub 5000 euro pe luna … iar legea nu face altceva decat sa taxeze o categorie sociala, bogatii, care n-au ajuns la o mare avere citind biblia si respectand legea ….

Podaco (3 comentarii)  •  10 ianuarie 2013, 14:53

Stimate Dle.Geambasu,

Articolul Dvs.este foarte interesant,punand o problema importanta:Cine ce si cui datoreaza?
Se pare ca este destul de greu de raspuns!
Atata timp cat o persoana prin talent si munca reuseste sa capete o celebritate,eu cred ca are dreptul si sa se opuna prinn diferite mijloace aberantelor decizii ale guvernelor alese prin vot popular ,majoritar!
Cand la fiecare manifestare externa Romania se prezinta cu”varfurile de lance”Nadia,Nastase si Hgi,apoi acestia este greu sa fie invinovatiti de amoralitate.Ceva mai putin in cazul lui Depardieu!
In momentul cand exista categorii de cetateni care nu produc nimic,dar beneficiaza din plin de munca altora,evident ca iti pui intrebarea:de ce sa alimentez eu nemunca si hotia altora?
Vorba bancului :Citat dintr-o scrisorica primita de la finante:
….”Suntem nevoiti sa va returnam declaratia fiscala cu rugamintea sa o revedeti si sa faceti corecturile necesare, deoarece nu putem accepta raspunsul dvs. de la rubrica PERSOANE AFLATE IN INTRETINERE unde ati trecut: Guvernul, Parlamentul, functionarii administratiei locale, judetene si de stat precum si cateva milioane de tigani”.

Cu stima,
Podaco

Tavi (44 comentarii)  •  10 ianuarie 2013, 16:33

@BigBadSheep

“în Franţa taxele nu se măresc din cauza hoţiilor guvernanţilor ci din cauza unui sistem de asistenţa socială extrem de… stupid”
Sistemul de asistenta sociala de care vorbesti are un singur rol: Acela de a intretine dependenta majoritatii populatiei fata de guvern. Acea parte saraca a populatiei, si de cele mai multe ori needucata, este cea care mentine aceeasi politicieni la putere, fie ei de dreapta sau de stanga. Mentinuti la putere ani la rand, acestia isi deruleaza nestingherit afacerile pe banii contribuabilului, redirectionand fonduri publice catre firme apropiate lor. Iata asadar cum asistenta sociala de care vorbesti este cat se poate de strans legata de coruptia de care vorbesc eu.
In privinta ideii ca Franta nu mai este a francezilor, te contrazic. Cei care traiesc si produc in Franta sunt, dupa umila mea parere, mai francezi decat cei care s-au nascut in Franta si aleg sa traiasca de pe urma asistentei sociale care exista numai ca rezultat al taxelor platite de francezii productivi nascuti acolo cat si de catre oamenii productivi veniti de afara, care insa traiesc in Franta.
Povestea islamismului, nu isi are loc in aceasta discutie.

Tavi (44 comentarii)  •  10 ianuarie 2013, 17:04

@ Andra,
Te afli in eroare. Afaceristii de care vorbesti, se impart in doua categorii. Cei putini, care genereaza peste 1Mil pe an, facand afaceri cu statul, si care nu vor fi niciodata afectati de aceasta lege, pentru ca si daca ar plati impozitul de care vorbim, il vor plati partenerului de afaceri (statul), deci banii le vor fi returnati prin contracte viitoare. Acesti oameni fac mult, foarte mult peste 1 Mil pe an. Asta, inca o data, in cazul in care vor plati aceste impozite, lucru foarte greu de crezut.
Cea de-a doua categorie sunt afaceristii onesti, care muncesc din greu pentru a tine o afacere si de cele mai multe ori risca tot ce au, multi dintre ei, cei mai multi, terminand aceasta Aventura in faliment. Si printre acestia sunt multi care fac peste 1mil pe an. Ba in multe cazuri, mult peste un million. Acesti oameni insa, sunt cei care creaza locuri de munca, creaza majoritatea lucrurilor pe care le vezi in jurul tau.
De ce crezi ca ar trebui ei sa plateasca 75% impozit la suma care depaseste un mil de euro.
Da-mi voie sa iti prezint urmatorul scenariu: Lucrezi pentru o firma care face 4 mil profit annual, dupa cum o demonstreaza istoricul firmei pe ultimii 10 ani. Respectiva firma este taxata, istoric vorbind la 25%, platind 1 mil pe an taxe la stat. In anul de gratie 2013, ar trebui sa plateasca, dupa calculele noului guvern, 250.000 la primul million si 2.25 mil la restul sumei, un total de 2.5 mil din 4, ramanand cu 1.5 mil in mana.
In luna Martie a anului 2013, seful (patronul) firmei vine si va anunta ca la sfarsitul lunii, firma se inchide si se va redeschide in ian 2014. Sunteti liberi sa va cautati de munca pana atunci. El si-a facut milionul, si nefiind un om care face banii citind biblia, deci fiind foarte lipsit de scrupule, dupa cum pari sa ii percepi tu pe toti cei “bogati”, decide ca nu I se merita sa petreaca inca 9 luni din viata pentru a produce ce a produs deja in primele 3 luni.
Ce parere ai avea atunci de legea promulgata de mult prea iubitul tau presedinte?

Ionut (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2013, 17:32

Cristi,ai deschis un subiect delicat! Pana la urma oricediscutie legata debani devine subiectiva. Apropo,Soci e pe malul marii aproape de Caucaz, in tinutul Krasnodar, nu in Crimeea!

aldorado (2 comentarii)  •  10 ianuarie 2013, 18:23

geambasule, ai dat-o in bara de data asta.. platesti tribut colectivismului lipit de scoarta ta cerebrala si ceri socoteala unor oameni care chiar au facut diferenta si sunt acum pedepsiti pentru ca au fost si sunt DE VALOARE! aici e moralitatea socialista multilaterala, unii sunt mai egali decat altii mai ales cand platesc de 100 de ori mai multe taxe decat toti. asa e cand te nasti intr-o tara unde ti se spune din fasa ca nu esti nimic, colectivul e totul.. sper din tot sufletul ca toti oamenii de valoare si cei care cu adevarat au muncit pe branci la imaginea tarii sa plece si sa lase loazele mizerabile din parlamentul romaniei sa moara de foame, pentru ca ei nu sunt capabili DECAT sa taxeze! aferim!

Ramon (72 comentarii)  •  11 ianuarie 2013, 9:25

pe vremuri se spunea: vorba multa, saracia omului. Eh, vedeti ce au adus TV urile de stiri, forumurile si blogurile ? Toti ne aflam in vorba si niciunul nu se gandeste sa faca ceva pe care ar putea scoate bani. Dupa ce neghiobia campaniei electorale a trecut, iar Base nu mai este amenintat zilnic cu suspendarea (ci doar odata pe saptamana), decesul lui Sergiu a umplut vreo 5 zile posturile de trancanit, inventand o cerere de amanare a incinerarii dar si un proces de paternitae, asta ca sa fie mai interesant cazul. Acum schimbarea sefilor se face cu la fel de mare tam-tam, asta ca sa nu le auzim pe Lenuta sau Andreuta cat de bine ne-au guvernat ele. Asa ca propun sefilor de politie care stiu ca vor fi schimbati sa ceara sotiilor sa se planga ca au fost violate in fiecare seara, pen ca schimbarea sotilor sa fie mai plauzibila, sa creasca ratingul antenelor. Copos oricum nu ridica insolventa pana la vara, ca sa nu plateasca salarii, stie el ca nu pica Rapiduletul, iar Jiji are contul pregatit pentru toate afirmatiile cu care face rating lu Small Ghita si Felix.

Resiteanu’Exilat (54 comentarii)  •  11 ianuarie 2013, 12:52

Desigur, Nastase a fost un mare jucator de tenis. Dar a fost si este un si mai mare badaran, care isi merita locul langa Putin.
Iar Depardieu, nu a „inscris” puncte pentru ca s’a facut frate cu dracul. A fost un gest de excesiva vanitate din partea altui mitocan, si atat.

Biborteni (54 comentarii)  •  11 ianuarie 2013, 14:23

ubi bene ibi patria. Patetismele ieftine cu ‘mandria de a fi roman’ si ‘datoria morala fata de tara’ nu-si au locul in sec XXI.

adra (12 comentarii)  •  12 ianuarie 2013, 13:22

mai intii , cititi legile … apoi faceti comentarii… legea din franta nu se aplica firmelor , ci persoanelor fizice , nu are legatura cu impozitul pe profit, nu este un impozit pe valoarea averii … daca s-ar aplica in romania , nici copos, voiculescu, niculae , catarama n-ar fi afectati … de ce ? nici unul , ca persoana fizica , nu cheltuie pe luna 80.000 euro… cheltuielile lor , in majoritate, sunt trecute pe firma… pe romaneste , adica pe intelesul tuturor , francezii vor sa-i” pedepseasca ” pe cei care au declansat criza … cei cu venituri salariale si bonusuri de milioane de euro anual din staffurile bancilor, societatilor financiare , asigurarilor … cateva mii de francezi … cat despre depardieu ,mai bine l-ati intreba,daca legea drepturilor de autor l-a avantajat si il avantajeaza sau nu in raport cu ceilalti 99.9% dintre francezi…

Comentează