Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Gattuso, originalul

Arată ca un pirat bătrîn, aleargă ca un fondist kenyan, deposedează ca un scoţian. Şi vorbeşte mai bine decît o armată de conferenţiari.

A ajuns pe San Siro după dinastiile Ancelotti, Donadoni şi Albertini. Aristocraţiei milaniste îi succeda reprezentantul păturilor […]

vineri, 6 ianuarie 2012, 12:29

Arată ca un pirat bătrîn, aleargă ca un fondist kenyan, deposedează ca un scoţian. Şi vorbeşte mai bine decît o armată de conferenţiari.

A ajuns pe San Siro după dinastiile Ancelotti, Donadoni şi Albertini. Aristocraţiei milaniste îi succeda reprezentantul păturilor de jos ale societăţii, în plin fuleu către o viaţă mai bună. Era îndesat, cu picioarele în X şi cu o claie de păr pe cap care dădea peste nas tuturor hairstyliştilor. Privirea sumbră  de sub sprîncenele groase nu anunţa nimic bun. În general şi în detaliu, Gennaro Gattuso nu îşi trăda originile. Arăta ca un ţăran calabrez îmbrăcat în pripă în echipamentul de fotbal.

În drumul spre înalta societate, Rino s-a călit la academia de tackling and kick and run a lui Glasgow Rangers. Scoţienii au şlefuit diamantul, aşa că atunci cînd s-a transferat la Milan, Gattuso atinsese apogeul. Deposeda cu fineţea lui Gentile şi alerga cît fondiştii kenyeni. Cu mingea era un pic mai greu, dar îl avea alături pe Pirlo. Ce recupera Rino construia Andrea. Cu ei în teren, Milanul a (mai) cucerit două Cupe ale Campionilor. Măturînd terenul cu hărnicia omului care fuge de sărăcie, Gattuso a strîns 73 de selecţii în naţionala Italiei şi a contribuit la cîştigarea Cupei Mondiale din 2006. Microbiştii amatori de senzaţii tari se întreabă şi acum ce s-ar fi întîmplat dacă, la Berlin, în faţa lui Zidane s-ar fi aflat el şi nu Materazzi.

Rino Gattuso a revenit în fotbal după paralizia temporară a celui de-al şaselea nerv cranian. Aproape închis, ochiul stîng e mărturia unei suferinţe consumate într-o tăcere foarte nemarketabilă. Rino a intrat o repriză în amicalul cu Paris Saint-Germain, unde tocmai a fost numit antrenor Carlo Ancelotti. Gattuso era să îşi piardă vederea, nu şi umorul. Povesteşte cum a decurs recuperarea. „Uneori m-am băgat şi la antrenamente, evident, cu măsură, fiindcă nu vedeam bine şi riscam să-mi accidentez colegii cu intrările mele la limită”.

La limită, asta trebuie reţinut. Rino a trăit fotbalul la limită, conştient de limitele talentului său, mai nou avertizat şi de limitele organismului. A deposedat la limită, dar nu a rupt pe nimeni! Este un om inteligent, spiritual şi simpatic, personaj veritabil într-un univers populat de creaturile hobbitiene ale şcolii Masia, de băieţii gelaţi ai Madridului şi de milionarii cu apucături de docheri din Premier League. Gattuso va împlini 34 de ani în 2012, vîrstă care în tradiţia Milanului înseamnă prima tinereţe, aşa că, pînă la definitiva consacrare a sosiilor dunărene, e de sperat că vom putea admira în continuare originalul. In bocca al lupo, Rino!

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Mihai (3 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 12:53

Frumos, bravo domnule Geambasu!

dan (12 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 13:03

Ce diferenta intre GATTUSO CARE NU A TRADAT NICIODATA FOTBALUL si mutu cre nu a inteles nimic din 15 ani de fotbal

Marius (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 13:06

Un jucator pe care si l-ar dori orice suporter. Asta e definitia lui Gattuso. Plin de devotament, un adevarat caracter cum greu mai gasesti azi.
Respect pentru editorial Cristian Geambasu. Numai tu puteai sa vezi si sa scrii despre asta.

marco (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 13:13

daca n-ati fi dinamovist, d-le geambasu, v-as trec in testamanet pt articolul acesta

mihrp (18 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 13:22

Dl. Geambasu: vad ca toata lumea e entuziasmata de articoulul tau despre Gatuso. Eu nu sunt. Cred SINCER ca l-ai scris mai demult si, in pana de inspiratie acum, sau de timp pentru ceva nou, l-ai dat spre publicare. Asa ca lasa vraja. M-ai dezamagit profund dupa ultimul tau editorial, unde n-ai facut decat sa incingi spiritele aiurea. Nu stiu ce-ai vrut sa demonstrezi. Pacat.

NAE CULEA (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 13:27

Nu este printre fotbalistii mei preferati dar merita respectul oricarui microbist,in primul rand pentru atitudinea pe care o are in teren.Daca este si un tip modest si inteligent cu atat mai mult merita admirat.Felicitari pentru articol Dle Geambasu!Imi place sa citesc gazetarie sportiva si sunteti printre preferatii mei.

gima (30 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 13:52

RESPECT pentri RINO

joaquin (5 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 14:11

RESPECT si MULTUMESC pentru articole despre fotbalisti ca Xavi si Gattuso (cu toate ca nu prea pot fi comparati) ! Bravo Cristi Geambasu si bravo Andrei Niculescu .

J o h n s o n (151 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 14:15

Ca suporter al Milanului nu pot decat sa va felicit…

je (5 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 14:33

@ Nu stiu daca nu ar trebui sa fii pedepsit pt ca ai incercat doar sa faci comparatie intre Gatusso si Mutu.

je (5 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 14:34

Am gresit trebuia sa scriu Gattuso nu Gatusso. Greseala mea!

G.N (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 15:03

Respect si multumesc pentru articol! Dai Rino! Forza Milan!

katalyn (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 15:16

Multumim pentru articol…este cu adevarat genial. Nu pot sa uit totusi ca in 2007 cand a castigat Milan Champions League, pe prima pagina din gsp era o reclama la Cosmote si apoi o stire despre Steaua. Macar in unele momente trebuie sa iesim din „noroiul” ligii I si sa elogiem astfel de jucatori astfel de echipe. Respect pe viata Rino Gattuso pentru tot ceea ce ne-ai oferit noua, suporterilor Milanului, dar si fotbalului in general.

walter (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 16:27

Nu poti spune prea mult cuvinte dupa un asfel de articol.Bravo domnule Geambasu!

walter (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 16:33

As compara acest articol cu jocul lui SAVICEVIC(il genio)in finala cu Barca din 94.BRAVO DOMNULE GEAMBASU!

ktgr (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 17:36

Desi sunt de apreciat si articolul si jucatorul, nu inteleg rautatea gratuita la adresa barcelonei. Si Puyol a trecut putin pe la La Masia si nu cred ca e cu nimic mai prejos decat Gattuso. Creaturile alea hobbitiene de care vorbiti fac fotbalul frumos. Cat de departe ar ajunge o echipa plina de jucatori ca Gattuso , si cine ar urmari meciurile alea?

sud (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 18:39

respect

CM (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 19:07

@ktgr Nu trebuie sa „te superi” chiar la toate chestiile care se scriu despre Barca prin presa ca nu sunt singurii pe lumea asta. Dupa cum vezi nu e o ironie, ci un adevar plus ca nu e vorba doar de Barca, ci si de englezi si Real. Nu lua ca o rautate toate astea. De cativa ani sunt cei mai buni, au cel mai frumos fotbal din lume dar am intalnit o gramada de fani de carton ca sa zic asa care numai nu isi fac icoana din stema Barcelonei. De ce nu se leaga un fan Real Madrid de articolul asta ca jucatorii sunt „gelati”. Tocmai metaforele astea fac deliciul editorialelor. Tuturor va place sa bagati rautate si sa comentati pe langa articole. Hai sa fim realisti si sa lasam rautatile la o parte. Si ca sa fiu ironic si eu… ce ar face o echipa de 11 Busquets pe teren? Probabil 95 de minute s-ar tavali pe jos.

Bibi (33 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 19:22

Frumos. Multumesc !

maimutoiule (15 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 19:27

sa speram ca va reveni la o forma care sa l bage iar in primul 11 la Milan desi o sa fie f greu! forza grazia milano!

gogu (3 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 19:40

Nu ştiu ce are domnul Geambaşu dar de la o vreme a început să scrie nu să pălăvrăgească despre jijisme şi alte creaturi ale lăturilor purtate de Dâmboviţa. Bravo mă maestre, să nu ţi se urce la cap.

Freddy Rekla (15 comentarii)  •  6 ianuarie 2012, 20:05

Foarte bun, si Rino, si articolul (mai ales)!
La mai mare!

Zoro (25 comentarii)  •  7 ianuarie 2012, 2:37

Am citit articolul si comentariile dinainte si se pare ca sunt singurul care considera ca Gattuso a fost supraevaluat ani de-a randul. Pastrand proportiile, e un fel de Alexa, un baiat urat, cu multa determinare. Vremurile in care mijlocasii astia de acoperire mai stiau si fotbal au trecut de mult.

aranburu (52 comentarii)  •  7 ianuarie 2012, 6:40

-Plus ca change, plus c’est la meme chose: alt subiect (Gattuso), insa o tema revine obsesiv (atacuri, de data asta mai usoare, la adresa FC Barcelona)
-Gatusso alearga enorm in timpul unui meci. De ce la el nici o suspiciune de doping, si la fotbalistii Barcelonei da?
– „Rino a trăit fotbalul la limită”. Da, la limita violentei. Intrebati-l (cel mai recent exemplu care imi vine in minte) pe secundul lui Tottenham (anul trecut, in Champions League).
– Imitatia e cea mai inalta forma de flatare. Sint singurul caruia i se pare ca stilul de a scrie al lui C. Geambasu seamana din ce in ce mai mult cu cel al lui TRU (doar stilul, nu si continutul)?

caine rosu 18 (49 comentarii)  •  7 ianuarie 2012, 8:31

Remarcabil! Astea sunt articolele de care avem nevoie, desi ai fost putin cam dur cu cele trei mari ale Europei! Din nou, La multi ani!!

akkiller (18 comentarii)  •  7 ianuarie 2012, 10:01

sunt fan steaua tin cu barcelona nu ca e la moda tin cu ei de prin 96 de milan a inceput sa-mi placa de prin 2001 acea echipa a milanului seducea pur si simplu nu prin fodbalul practicat de fiecere in parte, vezi barca in zilele noastre unde oricare din pitici poate fi eroul meciului facind citeva driblinguri in viteza, la milan era un joc de echipa care practic te naucea iar rino a avut alaturi de nesta maldini pirlo sheva si kaka o importanta foarte mare, filozofia de fodbal a lui anceloti ii venea ca o manusa acea echipa putea fi comparata cu barcelona din zilele noastre sau cu realul anilor 2000 sanatate rino si la mai bine despre toti cei care le pare ca rino e supraevaluat o sa ii rog sa iasa la iarba sa stringa 2 echipe de fodbal si sa incerce o miuta dupa ce vor termina fodbalul sa se aprecieze fiecare pe el sa vada ce inseamna sa alergi atita in permanenta la milan nu au loc decit adevaratii jucatori daca era supraevaluat pleca dupa un an 2 insa el a imbatrinit in acest tricou e mai mult decit un jucator care a trecut prin curtea milanului el e in galerie cu baresi maldini costacurta respect genaro si eu cred ca singura echipa capabila la ora aceasta sa bata barcelona intro mansa dubla e milanul lui rhino.

asasiasa (2 comentarii)  •  7 ianuarie 2012, 15:25

genul asta de articole ar trebui promovate mai mult.
sunt destui care sa le citeasca si sa le inteleaga. si, daca nu sunt, vor fi.
oamenii invata si din mers.
felicitari

Mircea (10 comentarii)  •  7 ianuarie 2012, 16:04

Cristiane , iti dau dreptate. Cand nu ai jucatori romani despre care sa scrii (sunt toti o apa si-un pamant….) , atunci, sigur ca tb sa scrii despre cei straini … Pacat ca aia nu te vor citi niciodata. Dar poate iti traduce articolul cineva in italiana si ti-l publica in „Gazeta dello sport”. Atunci te-ai baga si tu putin seama cu „cei mari” ….si ti-ar creste cota. Dar pana atunci, tot despre Gigi, Norcea, Pinalti, samd trebuie sa scrii…. Asta e …. !

Gonzales (9 comentarii)  •  7 ianuarie 2012, 19:06

Felicitari Cristi Geambasu!!
Asa articole ar trebui sa „populeze” ziarele de sport mereu.
Si o remarca/repros: Rino Gattuso stie si cu mingea (ca si Mascherano de exemplu) dar dinamica si strategia jocului cerea ca el sa paseze „dirijorului” Pirlo, Seedorf, Rui Costa sau Kaka pentru a castiga, el limitandu-se sa-i blocheze pe cei mei periculosi adeversari (vezi CR7 in dubla cu MU 2-3 si 3-0).
In rest, continua cu astfel de subiecte si educa-ti cititorii cu „menuetul” si nu cu „maneaua”!! Cu timpul vor disparea solicitantii de becalisme, borcisme, etc..
La Multi Ani!

aranburu (52 comentarii)  •  7 ianuarie 2012, 22:19

Articolul a fost inspirat de revenirea lui Gattuso dupa boala. Foarte bine. Insa cind s-a imbolnavit Abidal de cancer la ficat, Geambasu a insinuat ca, in contextul multelor accidentari la bicepsul femural ale fotbalistilor de la Barcelona, si boala lui Abidal ar putea fi atribuita substantelor interzise, dopingului. Repet, de ce nu aceleasi banuieli la Gatusso si Cassano acum? Personal nu sint fan Barcelona in mod special, insa putina consecventa in logica din partea editorialistului s-ar impune.

ucj (2 comentarii)  •  8 ianuarie 2012, 16:43

Am citit de 2 ori articolul si nu am gasit cuvantul „steaua”. cred ca ati uitat ceva. Aaa sau poate va revansati in studioul gsp.

floydro (2 comentarii)  •  8 ianuarie 2012, 22:52

imi aduc acum aminte de o discutie intre Mourinho si Gattuso la pauza unui amical AC Milan – Chelsea care s-a jucat in SUA. Mourinho i-a reprosat lui Gattuso intrarile tari intr-un meci amical, iar Rino i-a replicat senin: „Mister, nu exista meciuri amicale”

Comentează