Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Grigoraş, moda de a nu fi la modă

Sînt oameni care nu te trag de mînecă. Tocmai pe ei îi ocolim

Petre Grigoraş se simte bine în pielea lui. Staţi liniştiţi, dragi cinefili şi columbofili, nu urmează o (altă) recenzie a ultimului film al lui Almodovar, La piel […]

luni, 28 noiembrie 2011, 11:47

Sînt oameni care nu te trag de mînecă. Tocmai pe ei îi ocolim

Petre Grigoraş se simte bine în pielea lui. Staţi liniştiţi, dragi cinefili şi columbofili, nu urmează o (altă) recenzie a ultimului film al lui Almodovar, La piel que habito! Dar Petre Grigoraş nu s-a simţit mereu bine în pielea lui. Pînă să se împace cu sine, Grig a avut necazuri, depresii, slăbiciuni. Umori. Momente în care s-a îndoit. De el, de ceillalţi. Încă o dată, staţi liniştiţi! Nu urmează un text siropos-lacrimogen, despre cum s-a salvat un om prin vocaţie. Despre ce înseamnă predestinarea. Despre semnele divine care l-au împins către unica destinaţie posibilă, antrenoratul.

Încercăm ceva mai simplu. Portretul unui bărbat care îşi face meseria cu plăcere. Un om care îşi respectă profesia şi care găseşte motive de bună dispoziţie în munca lui de zi cu zi. Să lucrezi cu plăcere. Senin, încredinţat că vei descoperi ceva nou în fiecare dimineaţă în care o iei de la capăt. Să nu laşi rezultatul să îţi ucidă pasiunea. Să nu te învingă adversarul cel mai parşiv, rutina. Cîţi dintre noi ne putem lăuda cu aşa ceva?

După Rapid-Gaz Metan 5-3, un meci cu o intrigă şi un dramatism puţin familiare Ligii întîi, Răzvan Lucescu s-a declarat nemulţumit de desfăşurarea evenimentelor, de felul în care fotbaliştii lui îşi trataseră oponenţii. Un perfecţionist, veţi spune, un tip care îşi ţine băieţii în priză. Poate. Ar mai fi şi varianta prudenţei marca Lucescu, father and son. Ori a clişeelor în spatele cărora se ascunde Răzvan. „Mi-ar fi plăcut să fiu antrenorul oricărei echipe la întîlnirea de astăzi”, a venit atunci declaraţia lui Petre Grigoraş. Inconştient? Imatur? Aventurier? Sau poate altfel. Curajos? Generos? Puternic?

Meciul direct a reglat conturile. Acest 3-0 pentru Pandurii nu vorbeşte despre slăbiciunile Rapidului, ci despre bucuria de a juca fotbal a echipei pregătite de Grig. Pandurii joacă fluent, frumos şi deschis. Există o ordine organică în toate întîmplările din teren. Libertate controlată şi echilibru între compartimente. Chiricheş, Vranjes, Maxim şi Batin nu sînt mari fotbalişti, nu încă. Dar au fost cîştigaţi de ideea despre fotbal a lui Grigoraş. Ei nu execută, aplică. Aici stă diferenţa.

Am observat că se poartă finalurile cool de articol, unde îţi laşi publicul cu gura căscată. O aluzie la o şcoală filozofică, o trimitere la o carte greu accesibilă, la un concert de jazz. Tentaţia există, dar renunţ fără regrete. L-aş simţi pe Grig cum mă priveşte dojenitor de la cele cîteva sute de kilometri care ne separă. De fapt, nu ne desparte nimic de oamenii la care ţinem. Poate doar egoismul.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

mister_cash (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 12:47

Dragi cinefili si crescatori de porumbei…doar ca dadea bine asocierea:))
Bun articol,bun antrenor.

john (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 13:40

„Ei nu executa aplica, aici sta diferenta” foarte adevarat domnule Geambasu dar ca sa ajungi aici trebuie un pic de timp si valoare ceea ca la steaua…e altceva: „daca nu vorbesc fac cancer la limba”sau si mai elocvent „tata a plecat la targ sa cumpere un cal si ia placut o vaca si a cumparat vaca”!? vezi lotul stelei din acest moment si din anii trecuti asa ca NO COMMENT

vasglo (53 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 13:41

Draga Cristi,

Eu zic sa nu ne pripim cu Grigoras. Semnele sunt bune, dar performanta inca nu e. Daca ajunge si Grigoras cu Pandurii lui sa ia un titlu ca Dan Petrescu si Dorinel, atunci jos cu palaria!…

CAINE (22 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 13:47

MAI LASA-NE cu antrenori din astia cu aer rural , gen Ilie Stan sau Grigoras. Astia nu stiu altceva decat ture de teren si „aia inalti in aparare, aia fasneti la mijloc”.Fotbalul romanesc a avut rezultate numai cu antrenori straini.Restul e can-can.

sergiu (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 13:48

@vasglo, fata de echipele lui dan petrescu sau dorinel, echipa lui grigoras joaca mult mai deschis si mai spectaculos. Nu spun ca cei doi nu ar avea valoare ca antrenori, dar grigoras propune altceva, unde nu se face totul pt a obtine un rezultat.

laurentiu (32 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 14:02

bun articol,domnule Geambasu.dar,mi-e teama ca,daca va ajunge la Steaua lui Becali,Grigoras va esua.si nu din vina sa,sau nu numai din vina sa.

Vlad (44 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 14:03

Grig trebuie sa faca ceva cu Pandurii… o finala de cupa, o calificare in UEFA…pana una alta si Pustai la Gaz Metan (antrenor care nu e asa de laudat) are performante mai mari cu Grig.

Eu raman la parerea ca Grig e un antrenor de echipe mici. Cand va ajunge la o echipa mare, 100% va da chix.

simplu_suporter (51 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 14:04

grig la nationala!

soni (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 14:10

@caine. Te-a marcat rau perioada ratata a junioratului. Ce erai: inaltut sau fasnet?

Vlad (4 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 14:10

Felicitari pentru articol, sunt surprins placut de formularile prin care l-ati elogiat pe domnul Grigoras.

caine rosu 18 (49 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 14:10

Bine atins, Cristi! Şi când te gândeşti ce fotbal juca Pandurii pe vremea lui Cîrţu, de nici nu-ţi venea să te uiţi!

aly_dinamo (7 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 14:11

Petre Grigoras e probabil cel mai bun antrenor din liga 1 in momentul actual..Pacat ca nu-l vede nimeni.

ambra blu (189 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 14:14

grigoras e antrenor de acum 30 de ani. nu ma impresioneaza absolut deloc. singurii care au imprimat un joc placut stelei , dupa olaroiu si protasov, sint bergodi si ilie dumitrescu. din campionat, singurele echipe care imi plac, in afara de steaua mea cu mercenari in ea, sint vaslui si gaz metan medias. hizo si pustai sint antrenori, nu tataie grigoras.

intelegi tu, ba, geambasule?

mihai (3 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 14:15

bravo Cristi ! / inca un frumos , corect , inteligent si ….cultural articol ( eu chiar te-am vazut in sali de spectacol / film, teatru, concert ). Jos palaria”n fata lui Grig , care -sper din tot sufletul !- sa nu faca prostia de a merge la stana…!(aia cu oile , nu ala de la neamt).

ba(la)nel (75 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 14:17

Grigoras e un antrenor care merita, evident, sa ia o echipa cu pretentii mai mari. Sa arate daca poate si acolo sa implementeze acelasi stil de joc deschis si foarte frumos, cu un joc de pase atat de placut ochiului.
Dar stim cu totii ce se va intampla daca va veni la Steaua, la Dinamo, la CFR sau la Vaslui…nimeni n-ar avea rabdare cu el…asa ca s-ar putea sa regrete linistea de la Pandurii, Galati sau Farul, unde a putut sa-si implementeze ideile lui despre fotbal….sper din tot sufletul ca va reusi, oriunde se va duce, ptr ca promite foarte mult si este simpatizat si apreciat de toti ptr felul cum joaca echipele antrenate de el.
Bafta, Grig!

ion (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 14:18

stiti de ce cred ca merge echipa pandurii?pt ca e lasata sa joace, au teren pt pregatire, nu au numai scandaluri.steaua are ceva din toate astea? sigur daca grigoras ar face greseala sa vina la steaua nu ar putea realiza NIMIC!!!!

CAINE (22 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 14:22

@SONI : mare psiholog esti, ce sa ne mai facem.Da, ba, joc sub comanda lu’ Grigoras (da,da, la Pandurii). Sa vezi ce palma cat lopata are !Si ce spituri in tampla ne trage.De aia joaca baietii, doar nu crezi ca are Grig laptop cu scheme.Are creta, tabla si burete.

andy_1982 (17 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 16:00

terminati mai cu grigoras asta, a castigat 5 meciuri si il propunem la nationala?
face parte din oala antrenorilor buni doar la echipe mici, gen cartu, florin marin, naemanea, etc.
astia la o echipa mare ocupa locul unei echipe mici,
la steaua daca ar merge, grigoras ar termina sub pandurii, cu toate ca are echipa mai buna.

Alin2313 (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 16:59

Grigoras este un antrenor atipic…nu are nimic din practicile antrenorului comunist, gen Cirtu…Grigoras vrea spectacol…mai intai de toate el e un suporter al fotbalului, al spectacolului…pentru el conteaza si fanii care dau un ban sa vada fotbal de calitate…Si ii invidiez pe gorjeni…ei chiar au ce vedea acum la Tg-Jiu, un oras cam mic, dar placut ochiului…Sund dinamovist convins, dar imi place mai mult spectacolul oferit de trupa lui Grig…Felicitari maestre si orice s-ar intampla, nu merge la steaua…acolo toti antrenorii au fost murdariti de becali…fa-ti meseria cu placere, nu cu presiunea unui avar ce pozeaza in imaginea unui om bun…Eu unul vreau Pandurii in Cupele Europene

calinescu_ (18 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 17:32

GRIGORAS ESTE SINGURUL CAPABIL SA RECONSTRUIASCA ECHIPA NATIONALA ……!!!!
PITZURCA STIE 10% DIN FOTBALUL ETALAT DE ECHIPELE LUI GRIG ?????????
NU , EL STIE DOAR TZURCA !!!!!!
SA VA FIE RUSINE MIRCEA SANDU , MITICA DRAGOMIR SI IONUT LUPESCU ….!!!!!

Undercover (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 17:59

Un antrenor care ce e drept a antrenat doar echipe mici. Dar mi se pare un profesionist adevarat, un om care traieste din fotbal si pentru fotbal. Poate si din cauza asta nu a antrenat nici o echipa mare, gandindu-se ca mai are de invatat…poate nu s-a gandit la CV sau la bani. Daca este lasat sa isi faca treaba asa cum vrea el, sunt convins ca va reusi. Un articol interesant, si la obiect.

victor L (285 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 18:02

Boala nationala: cum scoate unul capul si face un lucru bun, cum e declarat genial.
Deocamdata Grigoras nu a demonstrat ceva iesit din comun; laudele prea multe nu ii fac niciun serviciu.
Dar, decit toata ziua doar despre ce a facut/zis Jiji, poate ca e bine sa mai fie schimbata interfata.

martin_dinca (17 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 18:14

Felicitari !
Bine scris , bine gandit !
Lucescu jr. in comparatie cu Grigoras …..pierde lejer , la toate capitolele , inclusiv sau mai ales cel uman.

ioan (20 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 19:08

unii dintre voi nu intelegeti fotbalul , la voi totul sunt punctele , nu are importanta ca echipa voastra castiga cu 1 la 0 dupa ce a jucat lamentabil . Important e sa castige campionatul . Nu , Grigoras nu e asa , Grigoras a inteles jocul , spectacolul , daruirea si respectul necesar pentru fani , pentru joc , pentru ei insasi . Pandurii au in momentul de fata cel mai spectaculos joc din utimii 4 sau 5 ani in liga 1. Cei care nu aprecieaza ceea ce face Grigoras sunt niste lingai .

vasco (267 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 20:35

Nu stiu ce ar face la o echipa mare(cum vad ca-i frisoneaza pe unii)dar vad ca face treaba buna cu o echipa mica.Sper sa nu faca imensa prostie de a merge la stina lui becali,parca mi-ar parea rau de el.

Marian (3 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 20:37

Grigoras nu merge la Steaua. Esti un anternor foarte bun,nu-l lasa pe Gigi sa te calce in picioare,stii foarte bine ce va urma daca mergi acolo.Vei fi de 1000 de ori mai respectat daca faci asta si vei avea si o cota mult mai buna refuzand Steaua.Mult succes.

silviugrig (6 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 21:00

Nu cumva umflam lucrurile?Din 15 etape in cate a fost laudat Grig?O declaratie recenta a lui,dupa un meci,ca au jucat prost dar au castigat?!Cu Rapid penalty-ul a fost sau n-a fost,al doilea gol o deviere norocoasa,deci despre ce vorbim?Singurul lucru clar:Rapid a jucat f prost.Nu are o echipa formata cu un randament constant.Presa i-a laudat superficial ca au cea mai buna aparare.S-a dovedit ca au fost umflati,de aceea au luat 6 goluri in ultimele 2 meciuri de la echipe care chiar joaca.Probabil ca si prestatia Pandurilor si a lui Grig sunt exagerate,mai ales dupa unele jocuri…

Broscuţa Oac (8 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 21:59

Mai la modă ca Grigoraş…

dd (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 22:15

@calinescu – il respect pe Grig si ii apreciez munca si filozofia , dar nu ar fi o alegere buna pt echipa nationala. El e antrenor de club, unde e in contact permanent cu jucatorii si isi poate imprima stilul. Cand iti vezi jucatorii o data la cateva luni nu merge, plus ca ei vin fiecare cu alt stil de joc de la echipele unde activeaza.

bubuloi (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2011, 10:11

Am citit comentariile voastre si m-a surprins ca nimeni nu a apreciat jocul pandurilor.

Nu rapid a jucat prost, pasele pandurilor au curs fara eroare, a fost unul dintre putinele meciuri din liga 1 care te prinde, amintea parca de cum juca steaua sau dinamo odata

NU CONTEAz (3 comentarii)  •  29 noiembrie 2011, 13:49

As dori un articol dupa meciul din cupa.
Dar va rog sa retineti,nu cred ca va mai scrie tovarasul un articol referitor la acel meci!!!!!!!!!!!!!!!

vali (49 comentarii)  •  30 noiembrie 2011, 11:44

Grigoras nu este antrenor de 30 de ani asa cum scrie un stelist( mucos probabil)ca varsta ,desigur.A antrenat la Constanta cu pasiune si folos ne-a dus pana pe locul 4 in campionat,dupa care Bosanceanu a renuntat la Farul si la Grig.A fost dureros ptr el intrucat marile performante le-a facut la Constanta ca Jucator si antrenor.Cred ca daca s-ar gasi un investitor serios ar veni mai degraba acasa decat la Steaua.Este un punct de vedere personal.

Comentează