Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Întîlnire cu Bianca şi Alina

Nu, nu este vorba despre acea Biancă şi nici despre acea Alină! Ce ştim noi că face un adolescent în România anului 2011? Stă între 10 şi 15 ore pe zi în faţa calculatorului. Cînd nu navighează, mai doarme, cînd […]

vineri, 29 iulie 2011, 11:11

Nu, nu este vorba despre acea Biancă şi nici despre acea Alină!
Ce ştim noi că face un adolescent în România anului 2011? Stă între 10 şi 15 ore pe zi în faţa calculatorului. Cînd nu navighează, mai doarme, cînd îl răzbeşte foamea îşi cumpără un meniu de la KFC sau o superşaormă de la Dristor. Mai dă cîte un examen, îl ia, îl pică, nu contează, lumea nu se schimbă. Mai iese, rar, cu prietenii să vadă un film la mall. Prietenii sînt oricum acolo, pe net, mereu. Zi şi noapte. Ar mai fi ceva. Cînd părăseşte reţeaua, adolescentul nostru se întîlneşte cu părinţii, cu care întreţine o stabilă relaţie de colaborare financiară. Bani de buzunar, bani pentru schimbat PC-ul, bani pentru ceva haine. Aşa stînd lucrurile, conflictul dintre generaţii pare o noţiune depăşită.

Bianca Răzor şi Alina Rotaru sînt două adolescente care contrazic orarul de mai sus. Bianca şi Alina nu sînt din alt film, dar şi-au stabilit alte priorităţi. Pentru că au o pasiune. Pasiunea lor poartă un nume. Atletism. Cool, atletism! Asta chiar le oferă o aură de extravaganţă, pentru că generaţia lor nu dezvoltă pasiuni, ci obiceiuri de consum. Bianca are 16 ani şi e din Cluj, iar Alina are 18 şi e bucureşteancă. Sînt două fete frumoase şi vesele, care te privesc în ochi atunci cînd îţi vorbesc. Cînd îţi povestesc cum visau ele să cîştige medalii de cînd erau mici, mici. Cum le-au dus părinţii de mînă la stadion şi cum a fost la primele antrenamente. Nu suflă o vorbă despre cît de greu este să alergi şi să te pregăteşti de unul singur, tu cu antrenorul şi cronometrul. Sau ruleta.

Bianca şi Alina au cîştigat medalii la Europenele de juniori de la Tallin, pe care ţi le arată cu bucuria copilului care şi-a dobîndit prin muncă cinstită jucăria preferată. Bianca a luat aur la 400 de metri, Alina, argint la săritura în lungime. Au intrat în redacţie împreună cu Gabi Szabo, nu mai explicăm cine e Gabi Szabo, într-un perioadă a zilei în care noi eram foarte preocupaţi să aflăm de ce s-au certat MM cu Ronny şi de ce nu-l mai vrea Şiman pe Dragomir, înţelegeţi, ardea cămaşa pe noi, iar fetele astea au picat în mijlocul nostru cu aerul lor de extraterestre medaliate, revoltător de tinere, zîmbindu-ne galeş dinapoia aparatelor dentare permanente. Ele, nişte copii cu vacanţe scurte şi cantonamente lungi, ne dădeau fără să ştie o mînă de ajutor. Să ne însănătoşim. Am reacţionat previzibil, aşa că am simţit nevoia să respirăm acelaşi aer cu ele şi cu Gabi, care arăta ca o colegă puţin mai experimentată. Au vorbit natural şi cu plăcere despre munca lor, iar exuberanţa acestor fete ne-a spus mai multe decît o mie de meciuri de fotbal şi decît un milion de conferinţe de presă ale lui Naşu’.
Bianca şi Alina vor să participe la Olimpiadă. Vor să îşi îmbunătăţească recordurile, să îndeplinească baremurile. Bianca şi Alina vor. Vor ceva anume. Cîţi dintre noi ştim ce vrem? Noi, maturii, noi, cei trecuţi prin viaţă.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

b (6 comentarii)  •  29 iulie 2011, 11:41

Hai ca se poate!

P.S. Chiar nu vreau sa critic, dar cu o floare nu se face primavara. Vrem mai multe articole despre alte sporturi, despre alti sportivi. Ne-am saturat de Dodel si alti handicapati cu bani ca el.

Bibi (33 comentarii)  •  29 iulie 2011, 13:10

Cristi, multumesc !

Ma alatur cititorului care a postat comentariul anterior. Vrem mai mult din alte sporturi !

Pentru un copil care alearga toata ziua sau trage la vasle, sau isi rupe oasele pe un tatami inseamna enorm sa vada doua randuri despre el in ziar.

v (3 comentarii)  •  29 iulie 2011, 13:13

Bravo,asa da!

Gooner (4 comentarii)  •  29 iulie 2011, 13:14

Asa ceva ne poate mentine „in viata”…

iulian (71 comentarii)  •  29 iulie 2011, 13:18

Bvo Cristi! Frumos scris!

uapxela (38 comentarii)  •  29 iulie 2011, 13:20

da,se poate,nu prea vreti voi dar se poate.
felicitari fetelor!!!!

Alex (1 comentarii)  •  29 iulie 2011, 13:22

Te pomenesti ca ti-o fi venit mintea la cap ?!?
Punem pariuri ca pana pleci acasa de la munca, bagi tu si un articol cu oierul jiji ?!?

Bobu (2 comentarii)  •  29 iulie 2011, 13:53

Ce stiti Dumneavoastra despre tineri? Doar stereotipuri tipic bucurestene. Copiii din provincie, mai ales orasele medii si mici habar n-au de kfc si nu stau 10 ore pe zi la calculator. Multi isi ajuta parintii si multi fac si sport. Majoritatea tinerilor care fac performanta in sport sunt din provincie.

andy_d_skit (3 comentarii)  •  29 iulie 2011, 13:57

In sfarsit si altceva in afara de futbalul expirat de la noi cu jiji, borcica, savarinaru si ceilalti… BRAVO fetelor si bravo si voua de la GSP! Ar trebui sa va uitati mai mult la alte sporturi si mai putin la futbal (cel de la noi) ca e Gazeta Sporturilor nu Gazeta Futbalului. Sper ca la anul finala de la baschet sa aibe mai mult de un articol la 5 meciuri cum a avut anul acesta, etc, fratilor, sunteti ziar de sport nu de can-can, dar se pare ca va aduceti aminte chestia asta din ce in ce mai rar….un articol pe vara e cam putin….

Stefan (10 comentarii)  •  29 iulie 2011, 14:09

Cine nu va lasa, Cristi, sa scrieti despre acesti copii? Va spune cineva ce sa scrieti? cred ca nu…sau nu prea des…asa ca daca iti propui sa scrii despre oameni care pot fi un exemplu pozitiv pentru tinerii de azi…sunt sigur ca o sa reusesti…trebuie doar sa iti propui.

PS ai cam exagerat cu felul in care ai descris generatia tanara din ziua de azi. poate 10 – 15 % dintre adolescenti au programul pe care il dai exemplu in articol. In provincie nici nu stiu ce e aia KFC. Si nici nu e bine sa stie.

Astept sa srieti cu totii mai mult despre altceva decat oierul si finii lui, nasul si corleone etc

b (6 comentarii)  •  29 iulie 2011, 14:10

Pentru Bobu: autorul nu a vrut sa generalizeze, doar sa faca o comparatie intre aceste fete extraordinare si majoritatea adolescentilor (din Bucuresti, daca vreti) din zilele noastre.

E normal ce a facut, pentru a amplifica impactul antitezei. E ca si cum am acuza o frumoasa poveste romantata ca nu corespunde cu exactitate realitatii. Desigur, dar fara acele mici retusuri nu ne mai impresiona la fel de mult.

Stim ca sunt mult mai multi copii si tineri extraordinari, sunt si multi oameni extraordinari in tara asta. Din pacate, despre ei nu scrie nimeni nimic. Ma voi rezuma la sport, fiindca despre asta e vorba aici: vrem sa aflam, sa citim mai multe despre astfel de oameni si nu despre ratatii din fotbal si mai ales despre viata lor mondena. (un ziar de SPORT nu are voie, domnilor, sa aiba aproape jumatate din articole despre mondenitati, las la o parte mizeriile, scuzati limbajul, de linkuri de pe pagina web.)

Cosze (4 comentarii)  •  29 iulie 2011, 14:40

Felicitari pentru articol , felicitarii pentru comentarii, dar ,vai… ce pacat ca sunt doar 8 cu al meu acum 9 ( popor de dobitoci caruia ii place doar scandalul si divele porno, )…. ne meritam soarta in totalitate:((((

Dudu (1 comentarii)  •  29 iulie 2011, 16:20

Bravo!
La un moment dat chiar credeam ca indiferent de post TV, domeniu in care si-a facut debutul sau majoritatea subiectelor discutate, toate au fost prinse de febra mondenului. Cu siguranta ca posturile TV sportive, pe langa traditionalele stiri cu si despre „fotbalul mioritic”, au inceput sa bata campii cu prietena sau iubita lui X, peripetiile nocturne ale lui Y, masina lui B, etc… Din cand in cand mai discuta despre „bravii conducatori” ai fotbalului, niste „fosile vii”, care fac si desfac reguli si regulamente, urmaresc interese proprii. Urmand exemplul adevaratilor „conducatori” ai tarii, sant inconjurati de un potential extraordinar de incompetenta, ei insisi dovedind intr-o perioada de 20 de ani, apogeul incompetentei, al nesimtirii si meschinariilor.
Nu pot decat sa ma bucur de faptul ca in sfarsit jurnalistii s-au trezit la realitate, ca in sfarsit au simtit nevoia sa caute adevaratele valori, ca si-au amintit de cuvantul si notiunea de „performanta”.
Pana la urma este destul de simplu: performanta adevarata se vede pentru ca ea este dovedita prin rezultate si rasplatita prin medalii.
Si inca ceva: acolo unde exista performanta si rezultate, in spatele lor stau intr-adevar ore de munca…

Nicolae Petre (24 comentarii)  •  29 iulie 2011, 17:28

PS. După cum puteți observa din comentarii nimeni nu v-a înjurat că scrieți despre așa ceva, ci sunteți încurajat să continuați. Pe noi chiar nu ne bagă nimeni în seamă?

ovidake (3 comentarii)  •  29 iulie 2011, 19:58

la nici o emisiune de mare audienta gen emisiunea lui marutza nu au sa fie invitate, in schimb retarzii tupeisti si tupeiste gen bianca plm sau manelistii nu vor lipsi. cred ca asta vrea publicul, adica noi, adika suntem mai retarzi decat simona sensual care nu stia cati ani avea la revolutie daca chiar ea a spus k s-a nascut in ’84 si revolutia a fost in ’89…..

razvan oprea (1 comentarii)  •  29 iulie 2011, 21:07

Sa fim seriosi domnule Geambasu,cine va impiedica sa vorbiti mai des despre astfel de oameni?

stando (64 comentarii)  •  29 iulie 2011, 22:43

Da foto cu ele de ce nu ? Imi aduc aminte ce reportaje citeam acum 40 de ani in L’equipe… Aia faceau un eveniment din orice, cu talent si profesionalism, desi sportivii lor nu erau foarte celebri.

dorin (1 comentarii)  •  29 iulie 2011, 23:19

Bravo,atat dumneavoastra pentu articol,cat si celor trei fete,va doresc tuturor multa sanatate !

Radu (2 comentarii)  •  30 iulie 2011, 8:20

Felicitari !

Un articol foarte inspirat si reusit.

La mai multe de aceiasi calitate va doresc .

„Cîţi dintre noi ştim ce vrem? ”
Se pare ca dumneavoastra ati descoperit raspunsul la intrebarea din finalul articolului.

Puneti intrebarea asta ceva mai des , poate reusesc si altii sa descopere raspunsul la ea si in felul asta nu-si mai pierd vremea cu lucruri marunte ca Becali , Mititelu , Iancu ….. etc.

utaaradan (28 comentarii)  •  30 iulie 2011, 8:48

pacat ca se scrie mai mult despre nulitatile din fotbal, decit despre medaliatii din alte sporturi.

kELOO (29 comentarii)  •  30 iulie 2011, 9:35

Un articol frumos, ca o ploaie de vara intr-o zi torida de vara, venita sa ne racoreasca sinapsele incinse! Felicitari!

D-le Geambasu, rog cititi articolul de la aceasta adresa (superinfoutile.blogspot.com/2011/07/cea-mai-buna-echipa-romaneasca-steaua.html) si spuneti-mi ce parere aveti. Multumesc anticipat!

ochiul din ceafa (1 comentarii)  •  30 iulie 2011, 12:06

articolul este ok, dar este bun fiindca nu avem fotbal la ora asta. Asa ca ziarul trebuie vandut si … scriem frumos, chiar si despre alte sporturi. Sa inceapa campionatul de fotbal mioritic si atunci sa vedem daca mai scrie despre alte sporturi. Ziarul se vinde…. si ce mai trebuie sa te chinui sa scrii frumos….

Alexandra (1 comentarii)  •  30 iulie 2011, 16:07

Haideti sa clarificam cine ce merite are si pe cine si pentru ce felicitam. Domnule Geambasu, felicitari pentru tema articolului si pentru acceptarea unei provocari a FRA! Atletismul romanesc a avut intotdeauna rezultate exceptionale in competitiile de juniori si tineret. Diferenta este ca acum, federatia a demarat cateva proiecte pentru sustinerea atletilor tineri, unul din ele presupunand tocmai mediatizarea performantelor acestora, in speranta ca vor avea rezultate si la seniori, daca vor avea sustinerea necesara (inclusiv cea mediatica).

In rest, generatia actuala este bine reprezentata si putem oricand transforma KFC-ul in carciuma de la sosea si mall-ul in maneloteca satului, pentru a extinde „baza de selectie”.

Comentează