Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Halep, planul C

Dacă v-aţi plictisit de fotbal chiar înainte să înceapă, hai să vorbim un pic despre tenis. O poveste despre Simona, Irina şi nişte fete din Spania Semifinală la Openul feminin din Herăstrău. Soare cu vînt, un amestec nu foarte potrivit […]

sâmbătă, 23 iulie 2011, 10:33

Dacă v-aţi plictisit de fotbal chiar înainte să înceapă, hai să vorbim un pic despre tenis. O poveste despre Simona, Irina şi nişte fete din Spania

Semifinală la Openul feminin din Herăstrău. Soare cu vînt, un amestec nu foarte potrivit pentru tenis. Antrenorul stă ascuns sub un prosop alb. De sub şapca tot albă ghiceşti privirea îngrijorată a omului care una stabilise înainte de meci şi alta vedea din tribună. Tactica era clară, luase în calcul specificul adversarei şi avea două variante. Prima. Mingi lovite din urcare, pe domnişoara bronzată de dincolo de fileu. Pe mediana terenului, cum le place să spună comentatorilor de specialitate. Dacă nu dădea roade planul A, se apela planul B. Să nu-i dăm ritm spaniolei şi să o plimbăm pe extremele suprafeţei de joc. Asta am aflat imediat după meci de la jucătoarea noastră, care părea să ţină foarte bine minte ce-i spusese antrenorul. Doar că nu aplicase. Jucătoarea este Simona Halep, antrenorul este Tomai Firicel, iar în rolul spaniolei fusese distribuită numita Laura Pous-Tio. Numărul 84 WTA şi merituoasă cîştigătoarte a Jocurilor Mediteraneene în 2005, un fel de Daciadă a ţărilor cu palmieri. O muncitoare cu racheta. Serioasă, concentrată, precisă. Şi cam atît.

Partida a fost scurtă. 6-0, 6-3 pentru Laura Pous Tio. Halep a căzut în plasa jocul de regularitate al adversarei, a stat departe de fundul terenului şi a lovit tîrziu mingile. A vrut să rezolve momentele delicate cu execuţii decisive. De dincolo de fileu i s-a răspuns cu o regularitate deprinsă în ani de trudă pe zgură. Românca a reacţionat precipitat, arătîndu-ne că excesul de ambiţie poate fi la fel de neproductiv ca lipsa ambiţiei. Supramotivarea lucrează uneori în sens invers, pentru că obturează canalele fine ale lucidităţii. În locul unei mobilizări calme, a unei agresivităţi reci, programate, Halep şi-a tratat oponenta ca pe un duşman care avea obrăznicia să-i răspundă la aproape orice minge bubuită de ea. Peretele iberic absorbea frustrările româncei, materializate în greşeli neprovocate. Racheta buşită pe pămîntul roşu nu a fost doar o descărcare nervoasă. Era recunoaşterea inferiorităţii. Planul C.

Cu o oră înainte de povestea asta, Irina Begu arătase în cealaltă semifinală cum poate fi învinsă o spaniolă hrănită cu zgură din fragedă pruncie. Carla Suarez Navarro, un titirez tuns băieţeşte, care loveşte reverul cu o mînă, s-a făcut şi mai mică decît este în realitate pentru că a întîlnit pe cineva care în afară de voinţă lucrează şi la capitolul acela mai greu accesibil: inteligenţă în joc. Un repertoriu variat de lovituri, ruperi de ritm, consistenţă ilustrată prin mai puţine greşeli neforţate. Victoria Irinei a venit firesc. 6-4, 7-5.

Acum urmează partea cea mai dificilă, fiindcă minunata noastră teorie poate fi demontată în finala Irinei cu Pous-Tio. Caz în care ne vom ascunde şi noi sub un prosop alb. Sau poate nu noi ar trebui să ne ascundem?

Comentarii (21)Adaugă comentariu

cristachitza (3 comentarii)  •  23 iulie 2011, 11:01

Meciul a fost oricum planificat. Simona joaca luni in SUA, a castigat o zi in plus pentru a se adapta la conditii si diferenta de fus orar.

Fotblmaxx (12 comentarii)  •  23 iulie 2011, 11:03

Tenisul, mai mult decat alte sporturi, necesita multa minte. Fiind un sport individual, doar cei care gandesc sunt buni, nu ca la fotbal, unde avem un, doi, trei sau mai multi jucatori considerati ca fiind „creierul echipei”, iar restul, gen Banel Nicolita, care „isi fac treaba”.

pasca (3 comentarii)  •  23 iulie 2011, 11:10

Te poti intreba, in istoria fotbalului:
Cum de nu apar declaratii in legatuta cu meciuri vandute, trucate.
Sunt multi fotbalisti implicati si sume foarte mari in joc.
Nu ma refer numai la Romania.
Dece tac toti, nimeni nu vorbeste, si nu vor sa recunoasca realitatea.
Cum si cu ce sunt ei amenintati?
Sau, cu ce s-au angajat pentru tacere?
Probabil cu ‘MOARTEA’
Poate gaseste cineva raspunsul la intrebarea asta.
Este un fel de masonism in fotbal.
Ideia de sport s-a dus in p..m..
Conform dictionarelor, ‘SPORT’ nu este numai o activitate prin care pui corpul in miscare, este si un mod de a te purta. Englezii spun ‘be sport’.
Elegant, respectuos fata de cel din fata ta.

cris (5 comentarii)  •  23 iulie 2011, 11:17

ma bucur mult ca mai scrieti si despre altceva decat chestia aia pe care o numiti fotbal

strsu (13 comentarii)  •  23 iulie 2011, 11:44

Ma bucur si te felicit ca ai revenit si cu … tenis.

As fi vrut s-o fi facut saptamana trecuta cand Hanescu al nostru a comis-o din nou: L-a caftit pe Monfis si a luat-o, in turul imediat urmator, de la un necunoscut.

Sa spunem: d-ale tenisului ? Este prea mult !
Sa spunem: d-ale lui Hanescu si jocurile murdare (ale caselor de pariuri) in care este implicat.

PS – Este doar parerea mea, care a fost confirmata de n ori, de aceste rezultate mai mult decat surprinzatoare.

uapxela (38 comentarii)  •  23 iulie 2011, 12:21

ne va placea despre tenis si dupa ce va fi inceput „fotbalul”.o zi buna

para (10 comentarii)  •  23 iulie 2011, 12:42

Tenisul ar trebui promovat mult mai mult pe site-urile de sport pentru ca este cel mai frumos sport, dupa fotbal sau chiar inaintea lui.

Despre cele doua semifinaliste ale noastre pot spune decat ca sunt total diferite si ai punctat bine faptul ca Irina are inteligenta. Halep este o jucatoare de moral, putin cam imprastiata pe care nu o vad ajungand mai sus de locul 30. Este tanara, are vointa, dar parca are acea inconstanta specifica jucatoarelor din Romania, Niculescu, Gallovits, Carstea si a altelor care se invart in jurul locurilor 50-150 dar care nu pot urca la un alt nivel.
In schimb, Begu are acel ceva, adica constanta, tehnica, tupeu si inteligenta, care o va duce, daca este serioasa, si se pare ca e, intre primele 20, ca sa nu ma hazardez. Doar accidentarile au facut-o sa nu explodeze mai devreme si daca e sanatoasa cred ca va avea o cariera foarte frumoasa. Din pacate, celelalte fete sunt blocate, iar la masculin e jale. Chiar nu-mi explic de ce nu putem avea jucatori de calitate atat timp cat terenurile de tenis sunt mereu pline. Probabil partea materiala lipseste, tenisul fiind un sport scump, insa ma uit la vecinii sarbi si ma gandesc ca se poate. In fine, astazi prevad o victorie scurta a Irinei si sunt foarte curios sa o vad pe hard-ul american.

coco (1 comentarii)  •  23 iulie 2011, 12:48

Este foarte bine ca se scrie despre „SPORT”.
Este foarte bine ca suntem critici.
Insa tot atat de bine este ca avem si noi jucatori romani la care ne putem uita la tv. Nu pot fi intotdeauna invingatori, daca erau atunci erau nr. 1 mondial si nu dupa locul 40 incolo. Si daca erau nr. 1 mondial atunci nu erau romani.
Eu sunt multumit de grupul de jucatoare ca „ataca” si cuceresc prima suta. Mai departe trebuie sa traga foarte tare la psihic, fizic, mentalitate etc. Totusi sunt mai toate tinere… mai au ce arata.
Despre mafia pariurilor invocata anterior … eu cred ca „comentatorii” astia joaca prea mult la pariuri si nu prea castiga… si atunci cauta niste explicatii, niste vinovati pe care sa se razbune. Hanescu poate tot atat de bine sa piarda la cineva din top 300 cat si sa castige la cineva din top 20… asa e el, asa suntem noi toti, romanii. Oricum daca nu ai jucat macar la semi-profesionisti nu ai cum sa intelegi jocul cu miza mare si dureri de cap. Sau poate esti bolnav in ziua meciului sau poate nu ai chef de joc sau poate pur si simplu nu-ti iesi „pasenta” pentru ca adversarul te-a ghicit sau a avut mai mult noroc.
Cat despre meci „planificat” … trebuie sa fii tampit sa nu vrei sa joci o finala care ramane in cv, care este acasa, care te poate „promova”… pueril mod de gandire.
p.s. Obsedatului de pariuri si mafie si moarte ii transmit ca „ideia” se scrie cu doi „e” adica IDEEA !!! poate mai inveti sau ai jucat la pariuri ca nimeni nu observa???

Lusio (4 comentarii)  •  23 iulie 2011, 12:52

Imi place cand se mai scrie si de tenis! Pe langa fotbal sunt si fan tenis..

Calin (2 comentarii)  •  23 iulie 2011, 13:47

Simona Halep poate mai mult. Intr-adevar supramotivatia si impulsivitatea ei deseori o dezavantajeaza. Iar cand joaca in fata adversarelor puternice mai apare si frica de success ceva ce a fost cultivat in mintea romanilor timp de 40-50 de ani (parerea mea) de catre regimul comunist. Asta e… As fi vrut ca Halep sa progreseze mai rapid, dar din pacate nu este atat de usor. A facut ceva progrese de cand il are antrenor pe Tomai (in turneele de grand slam nu a pierdut anul acesta impotriva adversarelor mai slab cotate) dar trebuie muncit mult la strategie, la mentalitatea jucatoarei. Trebuie sa invete sa se adapteze din mers… nu iti merge jocul, incearca sa schimbi ceva, vezi ca adversara are un punct forte… evita-l… insa eu sunt doar spectator. Astept mai multe de la fetele noastre. Sa ia exemplul negativ Soranei Cirstea… era buna prietena cu Wozniaki, o batea de cele mai multe ori… ce s-a intamplat intre timp? Sorana se zbate sa ramana in top 100 in timp ce Wozniaki a ajuns nr. 1… ce anume a facut diferenta?

sseress (2 comentarii)  •  23 iulie 2011, 14:02

da sunt atat de frumoase si destepte ca unii mai slabi de inger imediat si-ar lasa iubita ori nevasta pentru sportul asta. bravo fetele asa sa faceti, cu sportul, e bine

grigore (2 comentarii)  •  23 iulie 2011, 14:10

poate mai mult cu conditia sa fie sustinuta

Boris Becker Brau (3 comentarii)  •  23 iulie 2011, 15:44

Domnule Geambasu, incep sa cred ca jurnalistii sportivi din Romania abordeaza cu predilectie subiectul Gigi Becali din cauza ca nu se pot ridica la un nivel superior! Zgura de la Livone nu se compara cu tenisul profesionist, asa cum nici Jon Lord (despre care in urma cu ceva vreme scriati un articol mai mult decat penibil) nu se compara cu slagarele pe care le fredonati in baie! E bine sa scriem si despre alte sporturi, cu conditia sa ne si pricepem (mai ales despre un sport individual ca tenisul, unde e extrem de usor sa prinzi o zi proasta – fizic sau psihic – si sa nu-ti iasa nimic). Din pacate, aceste lucruri nu pot fi intelese decat de cei care au practicat un sport, ceilalti se multumesc sa scrie… Succesuri!!!

eagle eye (2 comentarii)  •  24 iulie 2011, 0:31

Imi permit sa astern cateva aprecieri deoarece am urmarit din tribuna partidele jucate de S.Halep cu Lenka Jurikova si apoi cu A.Cadantu precum si pe Firicel Tomai antrenorul ei spectator in tribuna.S.Halep are o anume indemanare in ruperile de ritm cu scurte si o acceptabila deplasare in teren in rest este pamant de flori,nu tu serva nu 1-2lovituri castigatoare (producatoare de puncte) nu joc la fileu.Tomai cel putin la partida cu Jurikova statea tolanit in tribuna cu un picior arucat(stangul)peste scaunul din fata ascuns dupa ochelari de soare.Nicio preocupare pt.soarta partidei.Acest cuplu Halep &Tomai este un mare 0 in materie de profesionalism.Restul sunt floricele literare.

mannex1 (8 comentarii)  •  24 iulie 2011, 0:37

intrun tenis feminin plin de rusoaice, cehe, spaniole,italience si nemtoaice, prima care afacut obresa a fost RALUCA OLARU. imediat au patruns GALLOVITS,NICULESCU si CIRSTEA. a urmat valul 2 cu DULGHERU,HALEP si BEGU. vine si al 3-lea cu BOGDAN, GOJNEA si UNGUR. toate talentate,cu calitati si defecte, mai mult sau mai putin. fiecare are cate o lovitura a ei mai buna. unele au doua. cea mai completa este DULGHERU. despre defecte nu dezvolt, dar e unul pe care il au toate si anume crasa de inteligenta(para se insala rau) motiv pt care niciodata nu vor ajunge in varf

Dan (1 comentarii)  •  24 iulie 2011, 6:46

O analiza foarte buna. Cum a fost finala?

mannex1 (8 comentarii)  •  24 iulie 2011, 8:00

felicitari BEGU ! totusi o finala romaneasca era altceva. nu sunt entuziasmat si stiti de ce? pentru ca ,desi sunt talentate, nu au ambitia,zvacul si mai ales inteligenta sa poata ajunge in varf si sa e mentina. de exemplu BEGU, desi e singura romanca cu serviciul si forhend, abuzeaza de slaisul de rever, oferind adversarei puncte inserie. contrar parerilor lui SSERESS si PARA, eu cred ca nu vor ajunge niciodata de nivelul lui SPIRLEA sau RUZICI.

xfdhd (1 comentarii)  •  24 iulie 2011, 8:59

spaniolei?????? sau spanioloaicei? foarte dificila limba romana………

HIHIHI (2 comentarii)  •  25 iulie 2011, 9:08

@mannex1
Zici bine in ceea ce priveste istoria tenisului feminin romanesc dar cand treci la viitor o scrantesti rau de tot.Ce al 3-lea val visezi cu Bogdan,Gojnea ,Ungur?Gojnea si Ungur sunt la varsta in care succesele trebuiau sa existe dar nu sunt si nici sperante.E.Bogdan este complet neprofesionista si imatura.Singura mai bataioasa din Top 200 care ar mai putea,progresa,in aprecierea mea,este A.Cadantu.Bine cel putin ca nu ai pomenit de Halep caci aceasta si antrenorul ei sunt un cuplu de PACALICI.

durden (270 comentarii)  •  25 iulie 2011, 22:08

n-ai mai scris de mult un articol optimist legat de tenis.nici n-ai criticat pe fata,dar am impresia ca de la o vreme te deranjeaza ceva anume.ce s-a intamplat?

b (1 comentarii)  •  13 iulie 2014, 12:30

va pricepeti la tenis voi astia care comentati … ma mir ca nu v-au contactat de la ziar sa fiti colaboratori permanenti, pentru ca aveti fler ! … ce bine a-ti intuit !! … „Acest cuplu Halep &Tomai este un mare 0” … „motiv pt care niciodata nu vor ajunge in varf” … genul de cretinoizi care scuipa si dupa aceea ling

Comentează