Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Marica, nemţii şi Mercedesul

Are 25 de ani, are talent, are blog. Şi viitorul în faţă dacă se maturizează

Pleacă Ciprian, vine Ciprian. Primul, de fapt nu ştim care este primul, a plecat de la Schalke spre Rapid, cel de-al doilea, care ar putea […]

vineri, 15 iulie 2011, 1:36

Are 25 de ani, are talent, are blog. Şi viitorul în faţă dacă se maturizează

Pleacă Ciprian, vine Ciprian. Primul, de fapt nu ştim care este primul, a plecat de la Schalke spre Rapid, cel de-al doilea, care ar putea fi totuşi primul, se pregăteşte să ajungă la Schalke. Schalke 04 înseamnă Gelsenkirchen, important oraş industrial din bazinul Ruhrului. Vorbim despre Deac, dar mai ales despre Marica, desigur. Despărţirea lui Marica de Stuttgart era previzibilă, după cîţiva ani de contract în timpul căruia ceva l-a împiedicat pe jucătorul român să arate ce poate. Ce credeam noi că poate. Ce simţea el că ar putea da clubului din oraşul fabricanţilor de Mercedes, cu stadionul lipit de muzeul Mercedes. Maşina Mercedes, visul de bunăstare al tuturor românilor. Plus pachetul de Kent în buzunarul de la piept.

Intru din cînd în cînd pe blogul lui Ciprian Marica. Este un loc al confesiunilor şi al exprimării unor opinii interesante, legate de situaţii şi oameni din fotbalul de acasă. Nu cred că e doar un mod de a glosa pe marginea unei realităţi la care el este imun prin depărtare geografică şi detaşare contractuală. Am găsit periodic în postările lui Ciprian mîhnirea celui care se simte pus la conservare. Ca un automobil Mercedes, uns, îngrijit, alimentat cu cea mai bună benzină, zice tînărul de 25 de ani care a adunat 49 de selecţii la echipa naţională. Cu 16 goluri înscrise. Cu meciuri bune şi meciuri rele, cu poveşti amare, încărcate de ghinion. La adăpostul unui salariu care aplatizeză dramele vieţii. A ratat Euro 2008, pe care l-a început accidentat, iar apoi uitat pe banca de rezerve la partida contra Olandei. În recentul turneu din Brazilia al naţionalei a purtat banderola de căpitan. I-a plăcut atît de mult încît ar vrea să o păstreze. Sigur că da, în cazul în care Chivu nu se răzgîndeşte. Dar Chivu este un bărbat adevărat, un om serios, care nu-şi ia cuvîntul înapoi, ne asigură Ciprian.

Nu ştiu ce l-a împiedicat pe Marica să facă mai mult pînă acum. Dacă aş şti, i-aş spune. Dincolo de ghinioane, de accidentări şi de antrenori ostili, trebuie că mai este ceva în felul lui de a comunica. Un ceva care nu seamănă cu articolele de pe blog. Un soi de superioritate omniscientă, pe care o simţi atunci cînd vorbeşte în faţa camerelor. O siguranţă de sine care lucrează împotrivă-i. Nu-i exclus ca asta să fi simţit şi cei care nu l-au titularizat.

De aceea, posibila rămînere în Bundesliga, tocmai la Schalke unde a eşuat Deac, este şansa de a-şi dezlipi eticheta de jucător capricios. Şi ocazia de a lucra nemijlocit în beneficiul jucătorului român, orice nume ar purta el. Germania are cultul muncii şi practică filosofia seriozităţii. Acolo, talentul e considerat marfă perisabilă, iar eclipsele de formă sportivă au credibilitatea migrenelor domnişoarelor de pension.

Aşa e, simt că te-am dădăcit, Ciprian, şi nu acesta era scopul. Dar ia-o ca pe un duel amical între noi, bloggerii!

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Chris2-k mai e un Chris (60 comentarii)  •  15 iulie 2011, 14:32

Sure….fotbalistul roman si fotbalul mare, baba si mitraliera. Am fost aseara pe un sintetic fara plata, era un copil de 12 ani, ce mai, Messi curat si foarte tare pe picioare. Mi-a placut foarte mult de el, insa cand i-am zis sa se duca dupa o minge aruncata in plopi, s-a facut ca ploua. Nu exista rezultat important fara munca. Degeaba se uita lumea la C. Ronaldo, omu numai fotbal a avut in cap pana la varsta asta. Talentul nu mai este de ajuns in fotbalul mare…

ionnis (81 comentarii)  •  15 iulie 2011, 14:40

first

ion pop (3 comentarii)  •  15 iulie 2011, 14:48

iar faci filosofie. marica este un derbedeu roman, care nu avea cum sa reuseasca intr-o tara in care bunul simt este lege.

ba(la)nel (75 comentarii)  •  15 iulie 2011, 14:50

Care fotbalist roman a reusit in Germania? Dorinel, Lupescu si Marcel Raducanu, candva…primii doi, prin seriozitate si munca…al doilea, prin tehnica, talent si fantezie…Marica nu are nici una din calitatile de mai sus…speram ca Deac sa „faca pasul” si sa ramana la Schalke…Andrei vochi i l-a adus pe Marcel Raducanu aproape, acesta a si fost cu el la antrenorul Magath…degeaba…fotbalistul roman, obisnuit sa fie privit ca o primadona acasa, cand vede ca in Germania e privit dupa cat si cum munceste, se simte lezat…las’ ca-i mai bine acasa, ma duc la Rapid, acolo e Razva, deci sunt totular 100%…ptr ca, daca ma intorc la cluj, nu se stie…

dan (3 comentarii)  •  15 iulie 2011, 15:00

marica la steaua ar fi bun atat nimic mai mult

dan (28 comentarii)  •  15 iulie 2011, 15:01

in primul rand nu cred ca Marica o sa semneze cu Schalke care are deja trei atacanti de careu: Huntelaar, Edu si Gavranovic. Unde mai pui ca la o adica si Raul poate evolua varf impins…

gaie (3 comentarii)  •  15 iulie 2011, 15:05

@ion pop – ca sa ajunga unde a ajuns, marica nu are cum sa fie derbedeu! derbedeii nu muncesc atat, stau pe bloguri si jignesc pe altii din frustrare ca ei nu au reusit nici macar intr-o tara in care nesimtirea este lege 😉

ICS (3 comentarii)  •  15 iulie 2011, 15:11

Ce zici Cristi, ai folosit corect expresia: „trebuie că mai este ceva în felul lui de a comunica”. Poate ai vrut sa spui TREBUIE SA MAI FIE CEVA…

Dani (81 comentarii)  •  15 iulie 2011, 15:11

Viitorul nu suna deloc bine, mai ales pentru un purtator de tricou, fara creier si personalitate. Cred ca e oarecum jenant sa scrii despre un looser la comanda impresarului sau, nu-i asa?

sorinescU (7 comentarii)  •  15 iulie 2011, 15:16

un mod de a glosa ? salariu care aplatizeză dramele vieţii ? superioritate omniscientă ? nu va suparati, va rog… nu pricep despre ce vorbim… ideea era sa ma simt incult ? sau sa nu inteleaga nimeni mesajul ? chiar citesc de mult timp dar, asemenea formulari ma depasesc…

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  15 iulie 2011, 15:18

ICS
Formularea propusa de tine este desigur cea impecabil corecta gramatical, a mea sa zicem ca vine si de undeva din zona limbajului oral. Poate era de evitat. Nu stiu, ma gindesc ca uneori sintem prea rigizi. Si nu ma refer aici la „care” in loc de „pe care” ori la „decit” in loc de „doar”. Ca sa nu mai zicem de constructia „ca si” pentru evitarea unor cacofonii de cele mai multe ori inexistente. Oricum, multumesc pentru atentionare!

strsu (13 comentarii)  •  15 iulie 2011, 15:18

Cristi…

Imi plac multe dintre articolele tale, dar nu pot suporta oamenii sfătoşi.
Cine esţi tu şi în ce calitate dai sfaturi şi poveţe (chiar dacă ele sunt de bine) sportivilor sau patronilor (in cazul de faţă – Marica).

Argus (18 comentarii)  •  15 iulie 2011, 15:31

De fiecare data cand intru pe acest blog, o fac cu placerea celui satul de abordarile „politico-sportive” (struto-camila lui Tolontan) stie ca va avea ocazia sa afle parerea, gandurile si – dece nu, povetile unui jurnalist ce se vede, de departe, nu numai ca a trait in mijlocul „fenomenului” (cati nu se lauda cu asta, dar…degeaba !) cat, mai ales, il si intelege !
Acum, gata cu „laudele” asa ca o sa trec la „obiect”, spunand ca din delicatete, am convingerea, n-ai fost transant, spunand-ui lui Marica ca induce cu fiecare aparitie televizata, sentimentul ca vrea sa-si arate superioritatea ce, nu odata, vireaza spre aroganta. Ce ma intreb, deseori, este dece sportivii nu inteleg cat de importanta este „imaginea”, asa incat, sa aibe alaturi pe cineva care sa-i sfatuiasca (evident ca intra in discutie sportivii ce prin performante devin persoane publice si dispun de „ceva banuti”). Inchei spunand ca de aceaiasi „buba” sufera si Lucian Bute, care in opinia mea, a gafat in toate declaratiile publice din presa romaneasca, omitand – macar din curtoazie, sa aduca multumiri zecilor de mii simpatizanti montreal-ezi, dintre care cca. 80 de mii i-au scandat numele in pauza concertului sustinut la Montreal de U2, in seara precedenta meciului. Omisiune? Cu siguranta, Bute dovedind cu fiecare ocazie ca este un om delicat dar, din pacate, desi stirea a fost mediatizata in presa sportiva din tara, Bute nu a…”contrat”…
Morala? Poti sa fii „super” in ceea ce faci cu conditia sa stii sa si comunici, decent, elegant – cu buna cuviinta, altfel…
S’auzim de bine

englezu (32 comentarii)  •  15 iulie 2011, 16:07

Au fost candva 3 (trei); trei Doamne …..si anume : Marica, Mitea si Zicu. Toti dinamovisti, toti talente, toti romani, aproape toti pe cale de a se rata !!! Pacat ! Am inteles ca dintre toti, doar Marica e dintr-o familie mai acatarii… Ce pacat ca nu intervine si familia, care sa-i explice cum stau lucrurile cu profesionismul, cu munca asiduua, cu trecerea pe planul doi a „pitipoancelor” de Dorobanti, etc, etc. E adevarat, acolo unde sunt bani multi apar si c…., dar viata de fotbalist e scurta si apoi regreti toate greselile facute. Dar va fi prea tarziu ! Trezeste-te ciprian Marica ! Familie, interveniti acum, in ceasul al 12-lea !!! Ca dinamovist- si fost fotbalist amator! – mai cred in Marica! Forta Ciprian !!!

cezar prusac (25 comentarii)  •  15 iulie 2011, 16:18

Mitea e cel mai bun exemplu’ de jucator care nu s-a maturizat niciodata… Marica`i calca pe urme.

tomasc (1 comentarii)  •  15 iulie 2011, 17:47

Marica? Un alt exemplu de profesionalism tipic romanesc. Ca-i Germania sau oricare alt loc din vestul Europei chiar nu conteaza. Chiar ma mir cum mai este in atentia cluburilor serioase, probabil ca vestile despre interesul pt el sunt gogosi aruncate de impresari (smenari).

motanul incaltat (455 comentarii)  •  15 iulie 2011, 22:02

Pe Marica eu cred ca-l distrug si antrenorii nationalei Romaniei…Oricit de slaba nationala am avea,nu ar trebui chemata panarama asta.Astfel el chiar crede ca e un talent si nu e inteles de anenorii echipelor germane…Adevarul este insa altul-el este un jucator submediocru.Trebuie adus la nationala Romaniei,numai cind va avea o echipa in Vest si mai ales va fi titular….In orice alte conditii NU AR TREBUI CONVOCAT.Dar ,cu antrenori gen Razvan sau Piturca asta nu se va inimpla niciodata…

Comentează