Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

NiBombe togoleze, tiribombe româneşti

România văzută prin ochii unui african nu diferă esenţial de România văzută prin ochii unui român. Drumurile sînt tot proaste, fotbalul se joacă după o tactică aproximativă. Lumea nu se ţine de cuvînt. Lome, capitala republicii Togo, e un Bucureşti […]

joi, 6 noiembrie 2008, 8:23

România văzută prin ochii unui african nu diferă esenţial de România văzută prin ochii unui român. Drumurile sînt tot proaste, fotbalul se joacă după o tactică aproximativă. Lumea nu se ţine de cuvînt. Lome, capitala republicii Togo, e un Bucureşti în miniatură, constată Dare Nibombe de la CS Otopeni. Parcă lumea acolo e şi mai amărîtă, observă fotbalistul de la înălţimea celor 196 de centimetri ai săi. Şi fumăm prea mult, conchide prietenul lui Adebayor de la Arsenal. Arsenal din Londra, Londra un fel de Bucureşti mai mare şi cu mai multe parcuri.

La Bucureşti, o Londră mai mică unde se fumează ca la turci, deci oamenii au multe fumuri, la Bucureşti, spuneam, urmează un nou derby. Rapid-Steaua a fost cîndva un meci al Europei. Un sfert de finală al Cupei UEFA. Şi nu a trecut un secol de atunci, de cînd doi vecini, Răzvan Lucescu şi Cosmin Olăroiu, îşi puneau bine echipele în teren, atît de bine că i-ar fi plăcut şi pretenţiosului Dibombe.

Se schimbă lumea! Un african absolvent cu diplomă de medic citeşte din noi ca dintr-o carte deschisă, un afroamerican bun la baschet (cum altfel?) se mută la Casa Albă ca să arunce la coş multe din tabieturile lumii. Noi rămînem pe poziţii. Nu ne vindem deprinderile, ţopismele şi ţîfna. Aşteptăm derbyurile interne convinşi că sîntem o insulă de ghinion latin într-o mare de noroc anglo-slavo-saxon. Visăm cai verzi pe pereţi, uităm în secunda a doua de NEC, în a treia de Lyon, în a patra de Bordeaux, şi aşteptăm un derby de nivel european în Giuleşti, acolo unde spectrul foamei e mai palpabil decît la Nibombe în bătătură. Poftă bună!

Comentarii (23)Adaugă comentariu

ceferistul de serviciu (36 comentarii)  •  6 noiembrie 2008, 20:42

Nu inteleg de ce lucrurile trebuie sa fie albe sau negre,nu inteleg de unde atat dramatism?!Nu inteleg de ce nu exista mai multa ratiune si logica in afirmatiile unor jurnalisti de la care avem pretentii cultural-intelectuale mai ridicate.Sigur,sunt meciuri care se pierd si meciuri care se castigi,problema e ca fotbalul romanesc este ultra-dramatizat,ultra-negat sau ultra-iubit,cale de mijloc nu exista.Remarc totusi ca in Cluj-Napoca,de unde si sunt lucrurile stau altfel,motiv pentru care ii numic pe cei ca Cristian Geambasu mitici sau sudisti(fara nici o intentie din partea mea de a jigni).Cluj-Napoca este o echipa buna care isi doreste sa progreseze de la an la an.Exista tristeti dar exista si bucurii,in schimb lipsesc dezamagirile supreme sau bucuriile patimase,trairile extreme.Recomand mai mult calm tuturor celor care traiesc in Romania jurnalistica la sud de Carpati fie si pentru ca scriu in cotidiane ce sunt vandute pe rodipeturile din TOATA TARA.

cfrocks (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2008, 21:08

Iar cand ajunge in Transilvania isi da seama ca a ajuns in Europa . Sau nu am stiut ca pana acum ca nu oamenii conteaza ci gramezile de mall-uri si masini scumpe .

K.d.M (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2008, 21:14

Prea piperat pentru o cronica. Nu era cazul.

Shaq (3 comentarii)  •  6 noiembrie 2008, 21:20

da…nush dc ai luat in seama parerea unui african…se vede ca pt el toate orasele sunt la fel,numai ca unu e mai mic sau mai mare:))….aa si eu nu ma consider ghinionist ca sunt si latin(nici un roman nu cred ca se considera ghinionist ca e latin)

observatorul (18 comentarii)  •  6 noiembrie 2008, 21:59

Moştenitorii Continentului Dispărut

Căpitanul echipei naţionale a statului Togo, pe numele său Dare Nibombe (28 de ani), joacă pentru CS Otopeni, în Liga I. Pentru cunoscători, asta nu mai e ştire. Omul joacă binişor, din moment ce venirea sa şi schimbarea antrenorului echipei au adus puncte din Ghencea şi de la Craiova. Dar nu asta e problema. Şi, între noi fie vorba, nici măcar nu căutăm probleme. Doar consemnăm. Ei bine, nu mai e ştire nici faptul că Togo e în Africa. De când e lumea, pământul ăla a fost locuit de negri. Putem însă redacta o ştire din modul în care togolezul Dare vorbeşte despre ţara sa de adopţie, adică România.

„În Africa, nu e atât de rău cum credeţi. Lome, capitala Republicii Togo, arată ca Bucureştiul, doar că e mult mai mică.” „Am fost şocat să văd câţi fumători sunt în Bucureşti, mulţi dintre ei copii şi tineri! În Togo, dacă văd un copil fumând pe stradă, pot să-i sting ţigara pe piele, să-l bat şi nimeni nu mă va acuza, părinţii lui nici atât! Africa e constituită pe respect, care te constrânge mai tare decât legile.”

Aşadar, cum ar suna ştirea? „După noi cercetări în domeniu, se pare că România nu a fost de la început în Europa. Specialiştii au ajuns la concluzia că nici măcar Africa nu s-a încumetat să ne găzduiască. După luarea în calcul a tuturor datelor, ţara noastră este singurul teritoriu recuperat din Continetul Dispărut.”

Vinietă. În Bucureşti, dimineţile pe mijloacele de transport sunt însoţite ne-a-pă-rat de manele. Când urci în tramvai, femei de vârsta a treia se îmbrâncesc să prindă SCAUNUL LIBER. În malluri, zona pentru fumători se îmbină cu cea pentru nefumători şi este marcată simplu, elegant, printr-un cartonaş care atârnă la câţiva metri deasupra meselor, abia vizibil printre cocoloaşele de fum. Oraşului cică i se spunea odată Micul Paris. Arheologii încă mai caută urmele acelei civilizaţii. Ce optimişti sunt străinii care spun că România e prin Africa!

ion (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2008, 22:25

Nu am inteles absolut nimic din acest articol. Parca fiecare fraza e lipsita de sens si per total nu vad care e scopul acest articol ?

oly (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2008, 22:26

sincer nu inteleg ce vrei sa zici cu acestasa zisarticol.crezi k pe noi romanii ne intereseaza ce crede asta despre noi?iti dai seama ce important este el .ce daca are o diploma?probabil a cumparato cu banane.si daca e prietenul lui adebayor care e faza?
ala e bun asta e la otopeni.

Catalin (5 comentarii)  •  6 noiembrie 2008, 22:52

Mai oameni buni,la un egal amarat cu Galata ii laudati de parca au urnit muntii,cand alde Bordeaux ne arata limitele dati cu ei de pamant.Fiti consecventi si realisti.Noi suntem in lumea a 2-a spre a 3-a in fotbal.Asa am fost din totdeauna.A doua jumatate a anilor 80 a fost o exceptie.Steaua-Rapid de acu’ 2 ani juma’ a fost o intamplare.De care n-am stiut sa profitam,pt. ca nu stim cum.Folosind o expresie la moda in politica anilor 90:”nu avem know-how”.Iar asta costa.Bani multi,rabdare si vointa de fier!

envi (2 comentarii)  •  6 noiembrie 2008, 22:58

hopa? nu stiam ca baiatul asta joaca la otopeni. pai el nu a fost cu togo in germania, la mondiale? bine, asta nu inseamna ca rupe gura targului, dar mi se pare interesant ca a ajuns tocmai in romania.

George MMA (2 comentarii)  •  6 noiembrie 2008, 23:06

Articol cu umor, dar lipsit de sens. m-a facut sa rad putin dar nu prea am inteles scopul care cititorii trebuia sa-l vada. Articol dragut, dar c-am aberat

George MMA (2 comentarii)  •  6 noiembrie 2008, 23:08

bun comentariu de catre „Observatorul”

South West (4 comentarii)  •  6 noiembrie 2008, 23:40

Imi permit sa speculez( articol cu multe „floricele” si o „tactica” aproximativa) ca domnul geambasu a realizat exista o mare diferenta intre noi si vestul europei( a doua mare descoperire dupa apa calda). Dar sa te folosesti de afirmatiile patriotice ale acestui togolez si sa spui ca suntem la nivelul africii e o absoluta idiotenie. Nu am avut norocul sa ne nastem in tarile bogate din vest dar ,macar nu am avut ghinionul sa ne nastem in tari precum togo. Astia suntem, atata putem. Dar cum omul spera tot timpul la mai bine face greseala sa uite ca se poate si mai rau.

ŞtiintaBate (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2008, 0:11

În sfârşit un articol bun scris de Geambaşu.

Gaze only (7 comentarii)  •  7 noiembrie 2008, 0:20

citesc cu uimire acest articol. cred ca pesimismul si lipsa de bun simt au fost amestecate atit in rationament cit si in apreciere. nu cred ca fotbalul face parte din primele zece probleme ale rominiei, si daca as fi ziarist as fi vazut ca in rominia cluburile de fotbal sint un hobby a unor persoane ca becali, copos, turcu si altii. posturile tv, care sint moderate de prezentatori in tricouri si care se ridica la nivel de suporteri, complecteaza imaginea. de ce se crede ca trebuiesc batute echipe care sint rodul muncii, priceperii, traditiei si a baniilor investiti, si investitiie au fost mai mari la toate capitolele. e mai nimerit deocamdata sa lasam biserica in sat.

mariusz (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2008, 10:33

sa terminam cu prostiile, rapid -steaua a ajuns un derby de cartier intr-o liga a lui mitica prafuita si care nu isi poate depasi conditia!…stadioane nu avem, fotbalisti nu avem (aia adusi pe bani putini nu sunt fotbalistii), suporterii adevarati sunt din ce in ce mai rari iar echipele romanesti sunt ciuca batailor in competitiile europene! ce mai asteptam de la aceasta intalnire care se vrea a fi derby, poate scaune rupte si brichete aruncate in teren, becali este un cioban si asa ramane iar taher si copos isi paseaza responsabilitatile unul altuia in ceea ce priveste banii!… ramanem doar cu iluziile si atat………

malasuerte (4 comentarii)  •  7 noiembrie 2008, 11:27

sa ne fie de bine

brigada_antonescu (5 comentarii)  •  7 noiembrie 2008, 13:27

cum spun unele versuri:
„Nu-i de vina tara ci oamenii de pe teritoriul ei!”

Nu stiu de ce va mira unele lucruri, cand au ajuns tiganii sa fie idolatrizati, copiati, si „devorati” pt. ceea ce fac!

Eu unul as incerca sa omor, sa-i mut undeva in Siberia pe toti tiganii din Romania, si POATE, nu sunt sigur, dar cred ca ne-am schimba mult in bine!

brigada_antonescu (5 comentarii)  •  7 noiembrie 2008, 13:34

<>

cat despre fotbal…

Voi presa ati putea face multe, ati putea influenta multe DAR…

va complaceti in situatia asta, la fel cum idolatrizeaza romanul de rand ****, asa pupati voi *** pe unii gen Becali, Turcu, Mititelu si alti **** din sistem!

Cand un copil deschide Gsp.ro el nu poate sa vada altceva in afara de STEAUA, DINAMO si RAPID! normal ca va prefera o astfel de echipa cu „rezultate” in dauna echipei orasului sau!

TOTUL IN LUMEA ESTE MANIPULAT DE OAMENII CU BANI SI DE PRESA!

marius (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2008, 17:36

ai dreptate „brigada antonescu”..forza stiinta

cc (6 comentarii)  •  7 noiembrie 2008, 21:10

Chiar as fi curios sa stiu citi dintre voi, cei care postati aici si in special gazetar ce a „comis” articolul, ati fost vreodata ptin africa (cea neagra, nu in nord, la arabi), ca sa puteti pune pret si lua in considerare spusele unui…. african despre un oras din europa! scriu acum din Camerun, si am mai vazut ceva tari africane, si va asigur ca nici un oras, dar NICI UNUL, nu seamana cu vreun oras european, fie el si din Albania, cu atit mai putin cu Bucurestiul! NeaBombe asta, vrea sa mascheze saracia si inapoierea din care vine si de unde se trage si va asigur ca NU va puteti inchipui care este realitatea africana! E adevarat, nu e vina lui ca s-a nascut pe acest continet! Dar nici nu e cazul sa exagereze, comparind orase din africa cu orase din europa! Pur si simplu e fara sens!
Asa ca nu mai puneti botul la tot ce zice unul si altul fie el si capitanul „maretei” echipe nationale de fotbal a statului Togo!
Si mai documentati-va inainte sa asterneti emanatiile „formatoare de opinie”!

NBongo (9 comentarii)  •  7 noiembrie 2008, 21:30

Pai, daca el joaca in ROmania si nu ain Anglia de exemplu inseamna ca asta e valoarea lui. Atunci ce vrea? Sa joace intro tara de valoarea lui si sa faca „naveta” din Londra? Mira-m-as.

gigikent (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2008, 0:24

pt cc…camerunezul
de cand te plimbi prin africa mai baiatule nu mai intelegi limba si logica romana. pai aici domnul Geambasu il ironizeaza pe capitanul nationalei Togo, nu il ia nimeni in serios, am inteles cu totii ca nu au drumuri bune, dar asta nu inseamna ca orasele sunt la fel.

Bucur (2 comentarii)  •  9 noiembrie 2008, 12:33

Nu am inteles carei treaba cu baiat ? ce vrea? nui multumit de tara si de bani de la otopeni?sau ce?

Comentează