Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Oameni obișnuiți cu uniforme

Ilie Năstase, mereu supărat. Mereu luat peste picior. Se pare că tuturor ne place asta

Permalink to Oameni obișnuiți cu uniforme
duminică, 3 decembrie 2017, 9:42

Dacă aș fi Ilie Năstase, m-ar durea inima să văd cum lumea mă împarte, mă sfâșie practic în două. Din fericire, nu sunt. E fascinantă diferența de perspectivă – între legendă și bufon, între icoană și om cu pretenții prea mari. Felul în care se expune unei lumi din ce în ce mai atente, mai zoom-ate pe toate detaliile care ar putea stârni controverse aproape că dezvăluie un fost număr 1 mondial naiv, la marginea imaginii de victimă care încă nu a aflat că oamenii nu-l mai iubesc ca acum jumătate de secol. Că oamenii obișnuiți uită.

Furia lui, de data aceasta cauzată de faptul că nu a fost lăsat în tribuna oficială a defilării naționale de la București, nu e neapărat îndreptată spre autoritățile care l-au considerat mai puțin general decât pe ceilalți generali. Furia lui atacă mai ales ideea de uitare, de lipsă de recunoștință, cuvenită sau nu. Ilie Năstase nu mai știe, după incidentul de la Arcul de Triumf, dacă mai e simbol sau nu. Nu mai știe exact în ce anume s-a transformat. Și asta trebuie să fie un motiv de mare dezorientare, pentru oricine, indiferent de câte uniforme porți sau de câte trofee mai ai acasă.

Comentariile publicului îi sunt, în cea mai mare parte, defavorabile. Parcă din ce în ce mai crude cu fiecare întâmplare în care Năstase iese în evidență cu scenele lui. Unele sună jignitor, iar altele, pe care poate fostul jucător de tenis ar trebui să le ia în seamă fără să se supere, îl îndeamnă la modestie.
Năstase așteaptă scuze. Nu știu dacă de la președintele țării sau de la armata română, sau dacă de la toți cei care se declarau mândru de el, iar acum îl numesc măscărici sau clovn, sau penibil. Ilie Năstase pare a fi dezamăgit, nepricepând cât de mult a dezamăgit el însuși exact pe cine nu trebuia – pe cei care înainte îl adorau.

Iar asta e o treabă foarte greu de reparat. Transformările se desfășoară lesne numai în sensul lor rău. Căderile spectaculoase trag cu ele în râpă simpatia, o altă rezervă a acestei planete care se reface cu greu, dacă se reface vreodată.

Nu toți deținem o uniformă – de general, de medic, de pilot. Dacă însă aveți prin garderobă vreuna, folosiți-o corect.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

Observator (1 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 10:30

Foarte frumos articolul! Dezamagitoare insa tendinta dvs de a-l compatimi. Nu realizati poate nici dvs, ca acordarea gradelor pentru merite sportive, a fost o imoralitate care tine doar de istoria comunista, cu care sper eu, nu mai avem de-a face!! Si chiar odata acordate, felul rusinos in care poarta uniforma (cu pletele alea slinoase fluturandu-i in vant) intra in contadictie flagranta cu onoarea si demnitatea militara! Asa incat, mai lasati-l din brate: firesc este sa ramana un idol doar in plan sportiv. „Idol sportiv imbracat in uniforma de general” … e o sintagma care n-are nici o noima!! Dimpotriva, provoaca greata!

Andrei (6 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 10:36

Ilie Năstase este un Simbol,un Simbol al Poporului Român și al României.
Pentru acest fapt este respins de agenții KGB(așa zisei generali și alte alea) care ocupa tribuna oficială așa cum ocupa Romania…

Andrei (6 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 10:49

Cum ar fi putut sta acești „***” langa Simplul -Spirit Ilie Năstase, incercati sa va imaginați s situație groteasca,cum ar arata batul cu cartof din piata loviturii de stat,lîngă Coloana Fără sfârșit sau zoofilul din fata Muzeului de Istorie,langa Poarta Sărutului..

Andrei (6 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 12:44

Buna ziua Oana Dusmanescu
Voi fi bucuros daca ceea ce am afirmat în comentarii va fi combătut cu argumente.
Sunt trist daca GSP se autoconfunda cu cenzura Bolșevică.

taunul. (2 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 12:54

„Nu toți deținem o uniformă – de general, de medic, de pilot. Dacă însă aveți prin garderobă vreuna, folosiți-o corect.” Mi a placut! Felicitari !

Tudor (8 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 13:12

Năstase a fost cel mai bun, a fost nebun a fost frumos. Acum, în lumea asta cenușie, e cel puțin pitoresc. Dar vorba din bătrâni: pe leul mort și șoarecii se cațără. (curios ar fi de văzut dacă românii sînt cei ce aruncă primii cu piatra; cetățean român≠român)

Radu (1 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 13:51

Oana Dusmanescu,comentariul tau este asezat in doua luntre.Esti confuza.Nu stii sa analizezi.Il lasi pe Ilie Nastase prada ***,prostimii,incultilor,PSD istilo,pentru ca numai prostia putea sa dea votul lor.Nu ajuti cu nimc.Nu poti sa dai o educatie devoratorilor,distrugatorilor de idoli,si de ambasadori ai Romaniei.Peste foarte multi ani,poate,Simonei Halep i se va intampla acelasi lucru,ca si lui Nastase.Cum indraznesti tu ,o neica nimeni,sa l faci pe Nastase clown!?.In acest fel te amesteci cu cei care ii arunca cuvinte grele.Da,Oana Dusmanescu,esti dusmanca a simbolurilor Romaniei.

Florin (1 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 14:19

Draga Oana! Stiai ca acest om deschide aproape orice usa sau poarta in tara in care m-am autoexilat, Franta!.daca nu crezi documenteaza-te si apoi scrie desire un om pe care nu-l cunosti.

Andrei (6 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 14:50

Buna ziua „Observator”
Aveți dreptate, Ilie Năstase nu este un idol,ar fi prea puțin,el este un SIMBOL -SPIRIT și alaturi de alti Romani, a fost absorbit de istoria țării.
Este un ostaș al țării ,care a reprezentat România în întrecerea sportivă,cu demnitate și omenie.
Gradul militar pe care l-a acceptat cu onoare este meritat.
Ce onoare și demnitate au acei generali din forțele armate,care au fost și sunt agenții unor puteri străine, care în 1989 au acceptat să fie actorii unui „film” in care au tras in propriul popor.

nicolson (1 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 15:34

Ilie Nastase este un simbol pentru Romania. Niciodata vreun general tradator din tribuna sau falsificatorul ajuns presedinte si santajabil in fata sistemului vor putea sa reprezinte un procent din ce a facut intaiul numar unu in tenisul masculin. Nu cred ca vom mai avea vreodata un tenisman in primii zece din lume , fiindca tineretul este vandut strainilor si in cardasie cu statul paralel.Rusine celor care nu sunt in stare sa alerge un kilometru dar isi dau cu parerea despre sportivii care si-au sacrificat,copilaria,tineretea pentru un tel in viata!

adi (1 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 17:31

Ilie e al Romaniei..bun sau rau..e inofensiv..nu va mai luati de el.E mai Roman decat cei care au stat cocotati in tribuna oficiala la parada.

dc (2 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 17:37

Ilie Nastase? Un imens profitor al regimului neo-securist instaurat dupa lovilutie…dar unu micutz fatza de tatuca lor, ”tenismenul” Tiriac…la un neam asa ”mic”, ce pretentii sa ai?….vai de capul lui…

a (2 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 18:25

ce de aiuriti pe aici; vremurile se schimba si vin alte generatii poate mai bune;
nu esti invitat nu intri; poate sa te cheme iliescu hitler putin trump sau nastase;
nastase e la fel de general ca si cei din tribuna adica generali de paie numai ca cei din tribuna si au facut rost de invitatii.

mg (7 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 18:27

În epoca de aur, când nimeni în lume nu dădea doi lei pe noi ca popor, Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin şi alţi câţiva mari campioni şi campioane ne susţineau moralul de naţie îndobitocită de ceauşism ştiinţific.
Ne dădeau speranţa că nu suntem totuşi ultimii oameni de pe planetă, din moment ce unii dintre noi erau cei mai buni în lume.
Altminteri eram conştienţi că mai tot ce produceam era de proastă calitate şi ne bucuram precum copiii la orice pix sau sacoşă colorată venită din lumea liberă.
Aceşti mari campioni nu s-au dezis de poporul din care faceau parte, deşi poate era un stigmat pe cartea lor de vizită. Închipuiţi-vă ce senzaţie aveau atunci când se întorceau de la belşugul occidental la cenuşiul nostru cotidian.
Fie şi doar pentru atât merită stima noastră, dacă între timp am uitat stropul de fericire produs atunci când îşi surclasau adversarii de aiurea.
Se pare că rudele noastre care se caţără prin copaci n’au progresat precum rasa umană din cauza memoriei precare..

Silviu (1 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 18:58

Domnilor , puneti fals problema „generalul Nastase ” ! Nimeni nu-i poate lua gloria sportiva ! Numai aici este vorba despre respectul cuvenit uniformei si gradului militar ! Nastase , precum si alti sportivi care au activat la cluburi militare , a primit ONORIFIC acest grad ( ceilalti erau facuti ingineri , economisti , juristi , etc.) ! Inca o data , nu vorbim despre sport ci despre demnitatea uniformei militare ! Ea nu se poarta dupa cum te taie capul ! De asta e acuzat Nastase !

isattis (1 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 19:04

Oana, ca de obicei esti cutremurator de lucida. Acest mare sportiv, simbol al sportului alb, nu intelege ca starea lui actuala, de ” general”, este una simbolica, oferita pe vremea comunistilor. Daca era un sportiv apartinand unui club din provincie, la Brasov, la Timisoara sau Pitra Neamt , rezultatele formidabile ar fi fost aceleasi, dar nu l-ar fi facut nimeni general. El chiar crede ca este general adevarat si doreste aceleasi onoruri ca unul care are scoala, pregatire si a participat activ la diferite actiuni specifice. Sarman sportiv, ramai in lumea ta, nu ai nicio tangenta cu activitatea specifica armatei, nici macar a unui sergent major care a participat in teatrele de lupta in care Romania a fost angajata. Si nu oricum, ci cu mari jertfe , fie au ramas mutilati pe viata, sau, mai grav, si-au dat viata pentru patrie.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 19:16

…cum sa nu fie primit la parada ?…prostie mai mare ca asta n am auzit …pacat !!!

Pacino (1 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 19:29

Ilie Nastase in uniforma de general la tot felul de evenimente de doi lei e ca un fel de *** de dictator african imbracat in uniforme si cu 1000 de decoratii lucitoare. Toata lumea stie ca el n-are nici o legatura cu acea uniforma, pentru el este doar un accesoriu vestimentar cu care te dai mare la niste prosti. Daca e cumva domnul Nastase militar de cariera si a fost plecat pe teatrele de operatiuni – va rog sa ma contraziceti. Lui ar trebui sa i se retraga toate aceste grade si uniforme. Pentru simplul motiv ca uniforma de general nu este un accesoriu de facut bufonerii sau parada modei. Dar noi nu traim intr-o tara civilizata si va scapa usor, la fel cum a scapat de multe alte ori cu multe alte „iesiri” la limita legii (despre bun simt nici nu poate fi vorba in cazul dansului). Cat despre neghiobia intregii „tarasenii” domnul general Ilie Nastase ar fi trebuit sa stie dupa ce a fost la cateva mii de petreceri exclusiviste si s-a culcat cu mii de femei, dupa propriile relatari, in jur de 3000 – ca atunci cand nu esti invitat, nu iti faci aparitia, iar daca ti-o faci – nu intri cu tupeu si scandal. Iar dupa ce se da singur afara ca nu era invitat – mai cere si cu tupeu sa i se prezinte scuze. Noapte mintii!

dansy (1 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 19:37

Bravo Oana! Mi-a placut finalul articolului.Pacat ca cei care comenteaza nu au priceput nimic.

Andrei (6 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 21:14

Câțiva pui NKVD miauna pe aici,crezând că „în nemernicia lor” vor putea distruge SIMBOLUL Ilie Năstase, rătăciți în materialitate,ei nu înțeleg că SIMBOLUL este SPIRIT și deci el transcende lumea și timpul.,

Andrei (6 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 21:21

Isatis;a;Silviu;dc;- șsmd- sa lecturam „Peripetiile bravului soldat Sveck” acolo vom găsi generalii dv.

angel (2 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 21:30

mai sunt si altii generali si fosti sportivi si nu isi bat joc de uniforma aia cadou de la comunistii care trebuiau ca sa ii incadreze undeva, sportul nefiind cu adevarat profesionist.

angel (2 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 21:37

ce urmeaza? sa vina fostii jucatori sportul studentesc, craiova, cluj, poli, ca sa se laude cu facultatea primita cadou pe vremea comunistilor pentru a accepta sa joace pentru echipele alea? doamne fereste de ce incadrari or fi avut jucatorii FCM Brasov, FC arges, electroputere sau electromures. deh, sportivii semi-profesionisti, adica tinuti fictiv ca angajati in fabrici.

cornel (1 comentarii)  •  3 decembrie 2017, 23:09

Eu mă întreb cum acestui individ nu îi este rușine să îmbrace acea haină și să apară ostentativ ca un dictator din țările bananiere și care habar nu are ce înseamnă ce poartă pe umeri și că sportul nu are (sau nu ar trebui să aibă) vreo legătură cu gradele militare !! El o poartă ca pe o …recuzită la cât de redus e ! A apărut odată la Roland Garros cu veston și grade de general, eșarfă la gât și …blugi !!! Omul nu e sănătos dar toată lumea se fereste să îi spună, cu excepția ”doamnelor” care i-au mâncat prostului banii !

Laur (1 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 0:32

Doamnă, avem nevoie de modele. Năstase este unul.

anti (1 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 1:24

bai ISSATIS,gresesti.Ilie e mai general decat cei scoliti la Moscova.N-a tradat niciodata.A refuzat solda de general,n-a incasat nici macat 1 leu de la statul roman.Vrea sa poarte cu mandrie uniforma de general,nimic mai mult.Romania ii e datoare lui Nastase.Ai vazut cum l-a salutat Bush la Bucuresti?.Daca a ajuns unu ca Isatis sa-i reproseze ceva unui adevarat roman,cunoscut in intreaga lume,inseamna ca tara asta e pierduta…

itu52 (3 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 1:32

E de compătimit, uită că nu mai are succesele de altădată, care-i mascau derapajele sociale. Vine dintr-o lume în care falsul și minciuna făceau casă bună la vârful societății. L-au făcut general pentru a nu compromite Academia Română, fiindcă cei de afară apucaseră să-i acorde titlul – ciobanul din Carpați –

nypd (7 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 2:43

@andrei…
ma, copile, ca sa fii combatut trebuie sa afirmi ceva, ori tu nu produci decat niste lozinci goale de orice continut. Pe terenul de tenis Nastase si-a cucerit faima si averea nu stelele de general, pentru alea iti mai trebuie ceva (pe langa abilitatea de a numara izmene). Talentul lui l-ar fi facut remarcat chiar si iesit din oricare bantustan, un campion inedit si exotic, intamplator nascut in ceea ce numim Romania. Gloria lui nu se rasfrange asupra ta decat daca ai ceva probleme psihice sau de personalitate.

Gary (5 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 11:13

Vai tie Romanie,daca simbol iti este Ilie!

geosx (1 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 11:36

Ce legatura are gradul de ofiter al armatei romane cu performanta sportiva in circuitul profesionist pentru care a fost recompensat de catre sistemul respectiv.
Chiar el(Ilie Nastase)spunea zilele trecute ca el n-a jucat pentru Romania ci a jucat pentru el si beneficiile care recurgeau de aici(„”Să ştiti că eu am jucat toată viaţa mea tenis nu pentru România, ci pentru mine, familia mea, antrenori şi atât. Nu pot spune că mă gândeam la România când jucam tenis, de aceea nu îl critic pe Copil în vreun fel.”),asa ca de ce uzeaza de o calitate pe care n-a dobandit-o in mod corect?
Ar trebui,urmand acelasi rationament,ca si Simona Halep,Cristina Neagu,Ana Maria Branza,sporitve ajunse pe primul loc in lume in sportul pe care-l practica,sa primeasca gradul de general,nu?

mg (7 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 13:16

@isattis – Da, „sărmanul sportiv” nu a avut nici o tangenţă cu „activitatea specifică armatei” la Timişoara în ’89.. S-a pus batista pe ţambal,dar lumea nu uită..
Gradul de general îţi dă dreptul la onorurile specifice, punct.
Ce fapte de vitejie au comis „adevăraţii generali” aflaţi în acea tribună ?

Anonim (29 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 18:31

Oana, am fost de acrod cu tine cand l-ai ironizat pe Sterling (il antipatizez la fel de mult si acum; in ciuda norocului monstrous – parca-l cauta mingea – a ramas un mare ratangiu si aiurit), insa nastase este un brand, o institutie! Ai coborat pana la nivelul Mariei, care nu poate suporta barbatii? A.

Adrian (3 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 15:37

In Occident este respectat, acasa nu. Nimic nou sub soare.

Comentează