Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

O mașinuță imposibilă

Din ciclul “Ţara piere și baba se piaptănă”. Electric!

Permalink to O mașinuță imposibilă
duminică, 8 ianuarie 2017, 11:11

Ţara care reșapează anestezicul din seringi – sper că nu vom afla în curând că și seringile cu ace cu tot, ca-ntr-un Trainspotting generalizat – își dorește, de la nivel înalt, o puzderie de mașini electrice. Cine visează la distopia perfectă e pe cale s-o trăiască pe viu. Guvernul României e parte activă din acest plan SF. Cineva face experimente dintre cele mai extravagante și mai subtile în toate direcţiile, cu toate forţele – cu sănătatea, cu credulitatea, cu răbdarea oamenilor.

Parcă văd 100.000 de mașini electrice luate în braţe de proprietari în apartamente, cu afecţiune și simţ acut al proprietăţii, și încărcate la priză, în locul tabletei sau al telefonului mobil, căci staţii de încărcare pentru ele nu prea există.

Pentru România, mașina electrică sau navetele din Star Wars sunt una și aceeași poveste. Ba mai degrabă suntem obișnuiţi cu un U-Wing al forţelor rebele. Cred că ne-ar surprinde mai puţin dacă ar trece prin cartier o navetă a Alianţei văzută pe la cinematograf decât, să zicem, un Kia Soul inofensiv. Nici basmele nu mai sunt ce erau odinioară, am dezvoltat rezistenţă la optimismul și vraja lor.

Ce e rău în a avea mașini electrice la scară largă? Păi, nimic. Totul ar fi în regulă. Ar fi senzaţional.

Răul intervine atunci când nu mai credem că lucrurile bune se pot întâmpla. Rămânem blocaţi în cotidianul lipicios, ca o hârtie de prins muște atârnată de tavan. Planurile frumoase vin ca niște pantofi eleganţi, de firmă, lucioși și scumpi, dar atât de inutili în mocirlă. Îi pui în raft, la loc de cinste, în cutia lor legată cu fundă roșie, și te mai uiţi din când în când la ei, cu amără- ciune și ciudă, până când le trece vremea.

E greșit să ai ambiţii? Sigur că nu, atât timp cât nu le arborezi doar ca să iei ochii cu ele și să iasă la număr. La cifră. 20.000 de staţii de alimentare până în anul 2020, ca să populăm șoselele cu autoturisme mai curate. Sper să le numere cineva, atunci, peste trei ani, pe bune, nu în sistem Caragiale.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

BYBY (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 11:37

Buna ziua, Nu se vor atinge aceste cifre dar EU CRED IN MASINILE ELECTRICE.Am deja un triciclu electric cumparat la mana a doua cu 500 euro!. Sanatate!

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 13:01

...asa este...Raul intervine atunci cand nu mai credem ca lucrurile bune se pot intampla...si cineva face experimente cu rabdarea noastra...Ghici cine ?

Fc (2 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 13:19

Nu functioneaza. Se vor fura statiili.

Augustin (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 15:30

Statiile de incarcare se fac de catre benzinarii privati nu de stat , statul da facilitati si un cadru mai bun de dezvoltare, asa e in lumea civilizat , scuze nu aveti dreptate doamna Oana

se-curistu (2 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 18:51

n-avem drumuri, strazi, autostrazi si alte alea, dar ne trebuie tichie de margaritar...

marius (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 19:44

stimata doamna, v-ati gadit ca nu duce reteaua nationala de transport de energie electrica un astfel de proiect?

Fc (2 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 20:56

Odata sa ridice pensiile cu 15% asa cum au promis. Apoi sa fie si facilitati la masini electrice.

Tell (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2017, 0:06

Sint uimit sa vad citi sint impotriva acestui proiect.Sa dea Domnul sa sprijine statul cumpararea de masini electrice , ca in maxim 2-3 luni, vor fi MII de statii particulare de reincarcare a bateriilor. Chiar nu va dati seama ca e o afacere de sute de milioane si ca privatii se vor calca in picioare sa construiasca statii de reincarcare a bateriilor ? Chiar nu intelegeti oameni buni , ca epoca petrolului s-a TERMINAT ? Gata, a zburat puiul cu ata !!!!! Acum in lume , peste 25% din energie , se obtine din surse NON-PETROLIERE ? Sau, voi astia circotasii , va inchipuiti ca si peste 4-5 ani , tot benzina saumotorina veti pune in rezervoare ? Ma bufneste risul , cind vad cite minti inguste si fara perspective de viitor !!! Notati-va omeni buni : peste 4-5 ani , NU vor mai exista in Romania , mai mult de 5% din numarul actual de statii de carburanti ?

vali (4 comentarii)  •  11 ianuarie 2017, 0:17

@tell visezi frumos.Nici in 20 de ani nu vor dispare masinile clasice.Arabii, rusii, americanii in general cei care au afaceri cu petrol, nu vor permite extinderea cu mai mult de 15-20% a pietei de masini electrice.

Comentează