Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Cercuri pătrate

Schimbăm logo-uri, poate chiar religii, de dragul banilor. Globalizarea începe să însemne interdicții. La început ni se promisese altceva

„Cum, dumneavoastră, investitorii de la Banca Națională din Abu Dhabi, aveți o mică sensibilitate la cruci? Nu, nu e nici o […]

duminică, 30 noiembrie 2014, 12:09

Schimbăm logo-uri, poate chiar religii, de dragul banilor. Globalizarea începe să însemne interdicții. La început ni se promisese altceva

„Cum, dumneavoastră, investitorii de la Banca Națională din Abu Dhabi, aveți o mică sensibilitate la cruci? Nu, nu e nici o problemă, noi la contracte de sponsorizare nu sîntem deloc alergici. V-ar plăcea mai mult să ștergem crucea de pe coroana care stă cu mîndrie pe logo-ul nostru din 1941 încoace? Să punem semiluna în loc? Altceva v-ar coafa mai tare? Cum, ce ziceți, s-o lăsam așa, neutră? Desigur, neutră o lăsăm. Neutrul e bun!”

Așa ar putea suna un discurs imaginar al vreunui reprezentant al Realului din Madrid, regina Europei în materie de cupe europene supreme, de-a lungul istoriei. Clubul din capitala Spaniei – grădină frumos cultivată și îngrijită a catolicismului – este sinonim cu puterea, cu constanța – atît cît își are aceasta locul în fotbal – și cu absența compromisului.

Desigur, poate că argumentul religios nu ar trebui să conteze și nici să fie adus în discuție acum, cînd și din secolul XXI au început să treacă foarte repede anii. Nu e nicidecum vorba despre vreun conflict între biserici sau între enoriașii lor. Este vorba despre ușurința cu care renunțarea la simboluri, la lucrurile care ne definesc și ne caracterizează, se infiltrează din ce în ce mai tentacular în rădăcinile și florile noastre. Lumea ar trebui să-și păstreze culorile, nu să le amestece între ele, pînă va bate totul într-un cenușiu sinucigaș. Globalizarea mult-lăudată ar trebui să însemne acceptare, nu jumulire. Egalitate, nu supunere pe criterii financiare.

Vestea zilei vine, oricum, din China. Libertatea de exprimare reprezintă o piatră de moară atît de dureroasă pentru regimul de acolo, oricare ar fi el, la orice moment al istoriei, încît oamenii nu mai au voie să facă jocuri de cuvinte. Gluma prin metode subtile lingvstice va dispărea de pe meleagurile lui Chang și Wong, pe motiv că astfel se va instaura haosul în vorbire și scriere. Toate astea în ciuda faptului că limba chineză și mintea chinezului sînt, ambele, foarte predispuse la jocuri de cuvinte.

Aceste schimbări, de dragul banului sau de dragul controlului – în fond, banii înseamnă tot control, cel mai nebunesc dintre toate, dar și cel mai explicabil zilele acestea –, fac posibile niște rostogoliri în timp din care oamenii vor mai ieși cu greu. Un logo al unui mare club sau interzicerea calambururilor nu înseamnă, în sine, mare lucru. Dar exact așa se sting spirite și suflete, prin ștergere și sufocare, mai ales cînd se pornește de la jocuri – cum e și fotbalul – și se ajunge la lucruri mai mult decît serioase.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Meka (2 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 13:20

Logo-ul fara cruce este folosit la promovarea unei insulei de turism din emiratele arabe, insula in care s-au investit banii celor de la Madrid si nu invers. Nu fiti absurda! In emiratele arabe nu ai voie cu insemne crestine … nu prea inteleg ce e cu articolul asta…. f. slab si neargumentat.

Che Guevara (4 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 13:32

Bine ca ii criticam pe spanioli si nu ne uitam inainte de toate in curtea noastra. Un simbol ca Poli Timisoara a fost murdarit, schimbat si raschimbat pana cand s-a ales praful de el si toti cei care lucreati in presa ati tacut. Un alt simbol, poate si mai mare, Universitatea Craiova, are parte de acelasi tratament, deja patentat de Mircea Sandu si acolitii lui. Va faceti ca ploua desi un oras intreg va spune ca pe Ion Oblemenco joaca o clona si nu e echipa orasului. Ce ma doare pe mine de crucea Madridului cand sabia lui Mihai Viteazul din mana leului din Banie e mult mai aproape de sufletul meu ?

Dinu (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 13:54

Nu ati inteles despre ce e vorba doamna, si mai faceti si erori de ordin istoirc si cultural, in plus, pareti cam tafnoasa, lasati-o mai moale!

Tango (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 14:09

@Meka. de unde stii dle ca nu ai voie cu insemne crestine in Emiratele arabe unite??? iti spun eu in deplina cunostinta de cauza ca nu te deranjeaza nimeni daca porti cruciulita la gat! si mai mult: in Abu Dhabi, Dubai si chiar in Sharjah (cel mai islamic emirat) sunt biserici legale de toate riturile.

nos (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 14:32

Vroiam sa te laud pentru articol, dar am vazut ca de fapt te-ai inspirat vreo 95% din articolele de afara. Practic, ideea ta e doar chestia aia cu chinezii care nu exprima nimic. Pana si relatarea despre Real, asa cum spunea si cineva mai devreme, e eronata. E ca in bancul ala cu intrebare la Radio Erevan: „Ai auzit ca lui Ivan i s-a dat 2000 de ruble de la stat? Raspunsul fiind: Nu era Ivan, era Igor, si nu i s-au dat i s-au luat. Cam asa si tu… 🙂

Mai bine dadeai share la vreun articol din cele din presa straina, ca aia acolo pun problema asa cum trebuie.

moise (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 14:43

multumim pentru articol , ma bucur mult ca cineva a remarcat ce pare ca nu se mai vede , e multa durere cred in a te vinde ; niciodata fara cruce ! amar de cei ce nu mai stiu ce sunt …

bibi (2 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 14:56

Nasol daca nu intelegeti; articolul este obiectiv si prezinta real..itatea: cel mai galonat club din lume se umileste pentru niste bani de provenienta dubioasa. Si cel mai rau este ca se renunta exact la simbolul lor cel mai de pret. In cealalta parte de lume nimeni n-ar renunta nici la umbra semilunii! Pacat.

Let it go (3 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 15:04

Meka? Ei nu permit Crucea? Pai noi de ce trebuie sa permitem semi-luna? Majoritatea reprezentativelor si cluburilor de fotbal din tarile mulsumane au pe echipamentele lor simbolul religios ”semi-luna”.
Inter Milano era nevoita sa-si scoata crucea Sfantului Gheorghe, ocrotitorul orasului Milano, la presiunile facute de Fenerbahçe daca nu ma insel. Defapt, presiunele erau din partea Uniunii Europene si SUA, statele AntiHriste.
Real Madrid o dat jos crucea de pe coroana regala.
Cand Becali o vrut sa puna o cruce pe tricoul Stelei, cat de mica o fi ea, o fost impiedicat de catre UEFA.
Oare de ce noi nu avem voie cu simbolurile noastre si mulsumanii au voie?
Mai putin si o sa dam jos si Crucea de pe stema Romaniei, deorece deranjeaza pe cineva foarte mult.
Banii sunt doar un mic motiv pentru care Crucea e calcata in picioare.

Calu (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 15:06

Lasand la o parte subtirimea articolului, faptul ca Real se injoseste pentru bani nu-i nici pentru prima si nici pentru ultima oara. Mai bine echipa de mijlocul clasamentului, dar cu fruntea sus, decat premianti sub papucul ciuhapilor.

RELIGIA LUI MAMONA: REAL MADRID RENUNTA LA CRUCE PENTRU A NU LEZA SPONSORUL MUSULMAN – Recomandari (20 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 15:12

[…] Dusmanescu: Cercuri pătrate Schimbăm logo-uri, poate chiar religii, de dragul banilor. Globalizarea începe să însemne […]

Let it go (3 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 15:13

Ideea globalizarii este acceparea nu renuntarea la traditie, religie si cultura. Asa cum noi Europenii am invatat sa acceptam si sa admiram culturile asiatice, africane, americane, antice asa si restul trebuie sa ne accepte pe noi. Totusi, problema e ca noua ne este rusine sa acceptam ceea ce e al nostru.

Cristi F (3 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 15:23

@bibi
Vorbesti sa te afli in treaba. Du-te si alatura-te Statului Islamic daca tot le admiri hotararea de neclintit.
Dar chiar si ei sunt dependenti de Occident. Da exact, tocmai aceasta lume musulmana „de neclintit” e dependenta de produse occidentale de la cele mai sofisticate arme pana la cele mai banale batoane de ciocolata. Hai sa ne trezim, suntem in 2014 !

eugen (2 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 15:35

Sa dispara toate crucile si toate semilunile si atunci poate oamenii nu se vor mai ucide intre ei pt dumnezei care nu exista!

loikos (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 15:37

Varza de articol. Nu ai treaba la cratita cumva si te retinem noi?

xolv (2 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 15:43

Mult succes sa distrugeti islamul, desi cred ca asta va fi capacul societatii occidentale

cpt.ahab (3 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 15:44

Imi amintesc ca in 1999, aviatia americana bombarda Belgradul in noaptea de Inviere. Cativa ani mai tarziu, pe perioada Ramadanului, bombardamentele asupra Irakului au fost oprite.
Ofensiva evolutionistilor, a liber-cugetatorilor de orice fel( in fapt necugetatori) a facut ca lumea crestina sa fie tot mai timida in a se marturisi astfel, de parca ar fi o rusine. Ce a facut conducerea Realului este un act rusinos, mercantil, meschin.

planetfun (3 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 15:48

mai avem si jurnalisti buni !

Let it go (3 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 15:54

Pe bombele si rachetele de la Belgrad ’99 in noaptea invierii era scris ”Hristos a inviat”.

Asta e asa numita ”globalizarea”?
Lucrurile niciodata nu sunt intamplatoare.

Si Eugene, nu religiile sau Dumnezeu este de vina. Gata, am dat vina pe ceva ce ”nu exista”.

Octavian Stancioiu (7 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 15:59

Articol cu nuanţe extrem de rare şi binevenite, de ziua Sf. Apostol Andrei, Apostolul Lupilor (Dacici), Ocrotitorul României.

Globalizarea nu este decât o moarte a sufletului. Dar poate că Dumnezeu nu o va îngădui, până la urmă.

Dani (19 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 16:02

Crestinismul, ca orice religie, se distruge din interior. Se autodistruge. Lipsa de discernamint a adeptilor unei religii paleste in fata mercantilismului capilor religiei respective, ajungind pina in punctul in care iluziile se vind la taraba, mai ieftin decit cartofii. Traim intr-o lume in care totul este de vinzare…din pacate, chiar si patriotismul ori libertatea. Si tu te mai miri de disparitia unui simbol absurd si desuet?

Robert (2 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 16:03

Foarte bine, simbolurile religioase trebuie eliminate de peste tot, nu exista fenomen care sa fi produs mai multe crime, razboaie si nenorociri decat religia. putin ma intereseaza motivul, e bine ca simbolul ala a disparut de acolo

Meka (2 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 16:08

@ Tango – „Attempts to spread Christianity among Muslims are not permitted.” – Ai voie sa porti ce vrei la gat atata timp cat nu o pui pe un afis… asa functioneaza legea in UAE. Asa ca Real Mardid a fost fortat sa faca acest compromis iar articolul este complet nefondat.

Ion (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 16:25

De fiecare data cand citesc un articol „profesionist” pe acest website imi jumulesc cate un smoc de par din cap. Doamna, cum puteti scrie asemenea articole si sa fiti platita (dvs. si inca cativa)?

Ati pierdut poza de ansamblu. Nu e vorba doar de crucea aia, e vorba de globalizare. La infiintarea clubului exista un alt curent de gandire, lumea evolueaza, multi se elibereaza de sub doctrina religioasa, iar un club ca Real Madrid (amploare, dimensiune) nu-si permite sa piarda atatia fani si sa arate si penibil pentru ca au o cruce pe stema. Nu vorbim de echipa bisericii aici, vorbim de echipa etalon a sutelor de milioane de oameni.

Faptul ca au modificat stema sa spunem ca e doar o consecinta, un moment prielnic. Daca tot o modifica, sa incaseze si niste bani. Dar mai devreme sau mai tarziu oricum trebuia facut lucrul asta.

alex (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 16:28

Felicitari pentru aicol!nu trebuie sa uitam niciodata ca nu putem existain sensul cel mai profund al cuvantului si nu putem dainui fara simboluri, cae nedefinesc si ne unesc in acelasi timp!un jurnalist care gandeste si simte…

perfect spus (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 17:31

excepțional articol! dar la câți ciumpalaci sunt în lumea asta, nu mă aștept să priceapă mulți mesajul acestui text. felicitări, doamnă! există și oameni inteligenți care citesc pe aici și care și pricep ce citesc. că cei mai mulți de pe aici sunt niște maneliști inculți pasionați de fotbal (și atât, că de mai mult sunt incapabili), aceasta este altceva. oricum, bravo!!!

john70 (8 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 17:46

1) Real inseamna Regal, clubul a fost intotdeauna apropriat de Casa Regala a Spaniei, de aceea era coroana regala in logo. Coroana regala a Spaniei are o cruce deasupra. Eliminand crucea, alterezi coroana si nu mai poti sa pretinzi ca ai vreo legatura cu Casa Regala.
2) Treaba este ca acest gest este inca un pas in procesul de islamizare a Occidentului. Cedari de genul asta au loc aproape zilnic, ziaristii cretini din Vest nu le publica de frica sa nu fie acuzati ca sunt islamofobi. Mai e si problema demografica, sunt mari orase in Vest (Bruxelles, Marsilia, Amsterdam) care vor fi majoritar musulmane in 2030. Daca nu vine repede trezirea la realitate, UE va deveni M.U.I.E. (Marea Uniune Islamica a Europei).
3) Ca sa nu fie acuzata de islamofobie, Mme. Dusmanesco amesteca intr-o opinie despre scandalul islamizarii de la Real Madrid si ceva tampenii din China. Ce are soola cu prefectura?
4) @ Meka sau Mecca: Real Madrid nu a fost fortat de nimeni si de nimic sa faca ceva. Doar lacomia si cretinismul i-au impins.

Eugen Borbely (16 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 17:49

Dragă Oana,
Ai perfectă dreptate! Aici nu e vorba de islam sau creştinism. E vorba de bani! Iar banii sunt ochiul…
Dacă mai e cineva care crede că decidenţii europeni mai au ceva comun cu creştinismul îl rog să se mai gândească.
Dacă vă uitaţi la legile europene în ultima decadă, veţi vedea că nu au nicio legătură cu doctrina creştină. Totul e pentru bani. Şi ne mai fac pe noi corupţi…
Viitorul Europei şi al nostru e pe mâna unor oameni de calitate îndoielnică. Noi nu vedem pentru că depindem din ce mai mult de ei. Până la urmă am vrut să fim europeni cu acte în regulă…Şi uite unde am ajuns! Crucea nu e un simbol, este un mod de a trăi, este dragoste, speranţă, bucurie.
Pentru ignoranţi poate fi desuet. Dar ignoranţa înseamnă pasivitate, nulitate, neant.
A avea opinie nu înseamnă a fi partinic neapărat, înseamnă a gândi, a exista.
Bravo Oana, nu te lăsa!
Iar desueţilor, numai de bine!

ion c (5 comentarii)  •  1 decembrie 2014, 1:21

Da, asta vad si eu, globalizarea inseamna mai mult distrugere. Si cea mai mare distrugere se face in Europa. Sau poate ar trebui sa spun auto-distrugere…

max (3 comentarii)  •  1 decembrie 2014, 13:29

Real Madrid devenise demult o catedrala a banilor, iar crucea nu prea avea ce cauta pe logo-ul lor. Toate marile cluburi ar trebui sa aiba acelasi logo, pe care sa scrie „For Sale”.

Filbert (3 comentarii)  •  1 decembrie 2014, 22:34

@Robert
Ba da, ura, lacomia, nationalismul extremist. Cele doua razboaie mondiale n-au avut tema religioasa.

Cit priveste religia ca motiv de razboi, nu e vina religiei ca este rastalmacita si deturnata de catre oameni.

motanul incaltat (16 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 5:05

Sincer as vrea sa vad comentariile din Germania pe aceasta tema….Pt. ca Franta ,Anglia si Spania sunt varza….. Ar acepta de ex. Bayern Munchen sau Borussia Dortmund asa ceva????

marian (6 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 13:25

Riscand sa fiu considerat ciumpalac (perfect spus ! # 24) sau ciuhap (calu # 9) as vrea sa aduc in discutie un aspect: semnul sfant al crucii crestine NU A DISPARUT de pe logo-ul clubului Real Madrid. Dl. Radu Paraschivescu a explicat foarte clar chiar aici, in GSp-ul on line, despre ce este vorba: logo-ul pentru operatiunile de marketing promovate de RM in lumea islamica nu mai contine acest simbol crestin, fapt totusi explicabil daca tinem cont de radicalizarea evidenta a antagonismelor religioase in lumea contemporana. Pun o intrebare: ar conveni cuiva ca impotriva companiei Emirates sa fie executate unul sau mai multe atentate tocmai pentru a pedepsi prezenta siglei „Fly Emirates” pe logo-ul clasic al clubului Real Madrid ? Si daca tot aducem in discutie injosirea pentru bani a clubului spaniol, sa ne gandin la faptul ca etalonul mondial al democratiei (SUA, evident) avea la inceputul lunii septembrie 2014 o datorie publica de 17.600 miliarde dolari, din care 6.060 miliarde catre creditori externi, dintre care RP Chineza 1.266 miliarde, statele petroliere (in principal tarile islamice din OM) 279 miliarde si Rusia 118 miliarde. Too much islam and commies, isn’t it ? Si atunci ce rost mai are sa ne luam de Real Madrid ? Oricum, pe site-ul clubului sunt oferite la vanzare echipamente si materiale sportive fotbalistice atat cu logo-ul clasic cat si cu cel „restilizat”, semn ca filozofia „laissez-faire” functioneaza mai bine ca niciodata …

Comentează