Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Helena din Divizia a II-a

O femeie va antrena din sezonul viitor o echipă masculină de fotbal, în Franța. Nici pentru cei mai feminiști din bloc vestea nu e pe deplin digerabilă.

Sau poate punem problema greșit, aducînd vorba despre feminism. Poate că premisa este […]

duminică, 11 mai 2014, 9:25

O femeie va antrena din sezonul viitor o echipă masculină de fotbal, în Franța. Nici pentru cei mai feminiști din bloc vestea nu e pe deplin digerabilă.

Sau poate punem problema greșit, aducînd vorba despre feminism. Poate că premisa este greșită din start și tot ceea ce ar trebui să aibă importanță sînt profesionalismul, competența, autoritatea și comunicarea. Poate că știrea că o femeie a devenit antrenor la o echipă de bărbați nu ar trebui să mai fie o știre. Nu ar trebui să însemne nicidecum “istorie”, ci “alternativă”. E secolul XXI, pentru numele lui Maradona și al lui Franz Beckenbauer!

Comentariile la adresa Helenei Costa acoperă o arie largă de ideologii și complexe. Comentariile cititorilor, de pe diverse site-uri, de pe diverse latitudini și longitudini, conțin conotații atît de sexiste, atît de jignitoare și de batjocoritoare încît unele dintre ele nu merită să fie reproduse. Ar însemna o risipă de hîrtie și de vreme. Comentarii simpluțe, vulgare, îndelung căutate și voit înjositoare. Lumea nu poate rămîne indiferentă la o astfel de intruziune. Lumea nu pare suficient de pregătită pentru Helena Costa, cea care are drept modele doi bărbați sută la sută și antrenori renumiți – Jose Mourinho și Pep Guardiola. 

Primii care au avertizat-o pe Helena, nu direct, ci mai mult prin intermediul declarațiilor de presă, au fost chiar fotbaliștii de la Clermont Foot 63, adică viitorii ei elevi. “Am făcut glume pe seama ei cînd am fost anunțați că ne va fi antrenoare. Unii au rîs mai mult, alții mai puțin. Va fi multă presiune pe umerii ei, dar pînă la urmă asta înseamnă progres și publicitate pozitivă”, spun ei, combinînd gîndurile discriminatorii cu onestitatea. Acesta e adevărul, fotbalul masculin reprezintă ultima cetate care rezistă pe pămîntul cel egalizator din ziua de azi, reduta în care estrogenul pătrunde cel mai greu. Și doar însoțit de mirare, chiar șoc, glume nesărate și priviri superioare, în cel mai optimist dintre scenarii. Bărbații își apără cum pot bastionul, din punctul lor de vedere orice armă are licență validă și este justificată.

În general, oamenilor nu le plac schimbările, nici măcar atunci cînd sînt spre bine. Aici nici măcar nu se poate discuta despre evoluție sau nu, ci despre diversificare. De ce aș asculta de o femeie? – acesta e primul gînd revoltat. Dar are un geamăn perfect simetric și valabil, în orice domeniu și cu orice aplicare: de ce aș asculta de un bărbat?

Comentarii (32)Adaugă comentariu

radical (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 10:58

Bravo ei !
Ce conteaza ca e femeie ? Poate are idei mai bune decat barbatii. Atunci cand vine vorba de calitati de management sau ideologii, doar un cretin poate spune ca o femeie nu e capabila. E la fel de capabila ca un barbat !

Ottonelu (11 comentarii)  •  11 mai 2014, 11:07

Doamnă Dușmănescu, vă citez: „… Poate că știrea că o femeie a devenit antrenor la o echipă de bărbați nu ar trebui să mai fie o știre. …” si va spun ca da, e o stire, ca și aceea că acum la Târgu Mureș e senin și e vreme buna de-un picnic.
Ambele sunt „știri”. Nu se precizează că-s banale, senzaționale, breiching niuz, bombe, etc….. DAR SUNT ȘTIRI, ceapa lui de jurnalism!

patrocle (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 11:15

Sa nu fie vreo femeie cu barba ca aia de la Eurovision …

rivaldo (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 11:16

cand vor juca femeile fotbal cum joaca barbatii atunci vor fi si ele capabile sa antreneze o echipa de barbati.sa fim seriosi,asta e asa de bascalie.in 3,4 etape va pleca de buna voie sau o vor da afara.un fotbalist slab dotat intelectual compenseaza prin calitatile fizice,dar o femeie prostuta e catastrofa.si ce te faci daca in ziua jocului doamna e in perioada sensibila a lunii,si e toata isterica,ce indicatii va oferi echipei,cum va gandi meciul?eu sunt absolut convins ca o femeie nu poate antrena o echipa de barbati,dar echipa buna,nu amatori.si nu spun asta pt ca as fi misogin,ci pt ca asta e realitatea

ADI_PCH_DINAMO (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 11:17

NU…e greu sa explici ca o femeie antreneaza o echipa de barbati…am jucat 8 ani fotbal si stiu ce zic…CUM INTRA DOAMNA ANTRENOR IN VESTIAR CAND BAIETII SUNT LA DUS??stiati ca antrenorii fac dush laolalta cu jucatorii.?cu va face ea asta…Cum vei putea sa il certi pe un jucator cand nu face ce trebuie, cand tu esti jumate cat el?de asta este greu ca o femeie sa antreneze o echipa de fotbal…din pacate, la noi jurnalistii sportivi nu au jucat macar 5 minute fotbal sau sa intre intr-un vestiar dar totusi sunt ziaristi sportivi si isi dau cu parerea..PENIBIL!

maiottonelemai (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 11:21

ottonele, jurnalista mai pe indirect se refera ca ar trebui sa vina vremea cand o femeie care antreneaza la un club de barbati, sa fie o normalitate… firar ea de neintelegere si critica prostilor rapida, sa fie.

Piele (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 11:25

Va asteptam sa va impingeti la coada si cand sunt recrutati rezervistii. Abia atunci o sa fie egalitate.

catalin (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 11:28

Daca se pricepe la fotbal cum se pricepe doamna Dușmănescu la jurnalism, cred ca va rezista 3 etape.

Tonttonelu (4 comentarii)  •  11 mai 2014, 11:28

In general, nivelul de intelegere al unui text citit depinde de capacitatea intelectuala a fiecaruia. Cum domnisoara autoare n-a scris in limbaj tehnic, nici nu s-a folosit de dicotomii Kantiene, deduc ca nu ati trecut prin liceu decat la modul formal, facand figuratie. Si ca sa vedeti ca nu sunt malitios, va traduc: ideea materialului ar fi ca un asemenea eveniment ar trebui sa fie considerat in sfera normalului cotidian, nu sa se comenteze in egala masura ca si o stire bomba, chiar daca e.
In incheiere, nu-i bai ca nu intelegeti, dar poate ar fi mai usor de digerat daca pozitia dumneavoastra n-ar fi asa de vehementa si superioara.
Nu-mi datorati nimic pentru clarificari, sa fiti sanatos!

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  11 mai 2014, 11:30

Foarte bun articol …care ne spune ca doar munca asidua si capacitatile native sunt cele care duc la performanta …

Jose M. (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 11:31

Dusmanico, dar cand se duc baietii la dusuri, ea ce face?
Se duce si ea cu ei sau cum? Dupa cum probabil ca stii nevasta lui Otto Rehhagel se ducea si ea cu baietii la dusuri pentru ca era curioasa.

corneliu (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 11:57

In absolut toate cazurile informatia il face pe om mai puternic, iar atunci cand calitatea acestora si dragostea pentru ceea ce faci este modul tau de a fi reusita va fi deplina. Conteaza daca este barbat sau femeie ?

imperator (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 11:59

De acord cu Piele . Referitor la articol, pun pariu ca nu va face nicio branza !

art (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 12:00

desi sunt de acord ca multe dintre reactiile la numirea acestei antrenoare la Foot Clermont au fost gretoase, articolul mi se pare si el simplut, precum acele reactii, cu unele exprimari de-a dreptul comice. ex: fotbalul masculin ultima reduta??? nici nu vreau sa ma apuc sa enumar din cate pdv acea fraza e ridicola, aveti impresia cumva ca in afara de antrenoratul in fotbal (sau sport in general), nu mai sunt domenii in care femeile si capacitatile lor nu sunt considerate potrivite? apoi, o premiera ca aceasta n-ar trebui sa fie o stire? orice premiera e stire „din oficiu”. si titlul mi se pare neinspirat

Eugen Borbely (16 comentarii)  •  11 mai 2014, 12:05

Dragă Oana,
Macho-ismul este de mult anacronic, ca şi Eurovision-ul.
Dar fotbalul a acceptat femei arbitru, deci nu e chiar aşa de rău. Acum că o să avem o femeie antrenor nu văd de ce nu ar reuşi. Chiar o să-i urmăresc rezultatele, din respect, nu din dorinţa de a savura insuccesele( în cazul în care s-ar produce). Oricât ar nega cei care se cred bărbaţi, tot în matriarhal trăim.
În mine veţi avea întotdeauna un aliat.
Succes în continuare!

@jose m. (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 12:09

esti retard? ce treaba au dusurile cu antrenorul? crezi ca mourinho intra sa-si faca dus dupa meciuri cu fotbalistii lui? vorbim de o femeie antrenor, nu femeie jucator la un club de barbati. ce naiba?

Raul (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 12:26

@Jose M.

Dar tu ce crezi, ca Mourinho se duce sa faca dus cu jucatorii sau Guardiola?

Ce legatura are dusul cu faptul ca ea e o femeie-antrenor.

dan (7 comentarii)  •  11 mai 2014, 13:33

Ultima fraza reprezinta clar „feminismul” autoarei. Patetic! Sint meserii si meserii, care ar trebui sa fie apanajul unui sex si nu aceasta egalitate aberanta intre sexe, egalitate care nu exista! Unii sint mai buni la ceva. altii la altceva.
Este un aspect pe care nu-l intelege lumea defel!
Dau un singur exemplu, la o victorie, in vestiar, cu prosoapele in jurul briului si uzi de la dus cu pahare de sampanie-cum se vor putea manifesta si bucura impreuna cu antrenoarea? O vor imbratisa cumva si o vor uda..? Ginditi-va putin!
Si sint zeci de exemple care demonstreaza clar-celor care au ochi sa vada si creier sa inteleaga-aberanta amestecarii sexelor.

ion (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 13:51

Nici nu este o stire, doar autoarea vrea sa-si manifeste prezenta.
Acum citiva ani buni, in timp ce fumam tigarea de „dupa” discutam cu iubita despre „feminism”. Tipa imi spune: „Uita-te cum arata „femeile” acestei „miscari” si vei intelege tot. Punct.

g (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 14:06

ale dreaqqqq mai sunteti voi…emancipate…discriminate…niste frustrate. din respect nu as fi antrenoare. din respect pentru grupul de barbati. niste gunoaie nascute in nato nu pot sa gandeasca prea mult. atat comentatorii de pe aici, cat si cel ce scrie, la comanda. ca deh, e in trend. generatie de ratati cu biciclete, fara bac si care nu mananca carbohidrati dupa ora 18.00. rusine!

fdfdf (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 14:19

Hai ma lasa-ne, femeile la cratita, nu sunt ele pentru fotbal. Tu esti subiectiva pentru ca esti femeie.
O femeie nu poate sa se impuna in fata unui barbat. Punct.

Gabi (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 14:35

” Poate că știrea că o femeie a devenit antrenor la o echipă de bărbați nu ar trebui să mai fie o știre”.Si totusi v-ati gandit sa abordati si dumneavoastra acest subiect.Daca doriti egalitate si normalitate,comportati-va ca atare si nu mai „smiorchaiti” in van.Femeia are drepturi depline,este egala barbatului de ceva timp in Europa de azi.Un astfel de subiect e plictisitor si expirat.

Cosmin (1 comentarii)  •  11 mai 2014, 15:25

Fotbalul e un sport de barbati, ca il joaca si femeile e altceva. Dar de la a il juca (oricum il joaca prost, am vazut cateva meciuri) pana la a antrena..e cale lunga. Consider ca trebuie sa ai ceva experienta si fotbal jucat in spate pentru a face asa ceva. E intr-adevar o provocare si o responsabilitate mare pe care tipa si-o asuma. Si succesul ei nu va depinde oricum de modul in care antreneaza, ci de modul in care se va impune in vestiar. In alta ordine de idei, de ce ai asculta tu un barbat? Pentru ca fotbalul e un sport de barbati. Asta presupunand ca te refereai strict la partea sportiva fotbalistica si nu in alt context.

darius (3 comentarii)  •  11 mai 2014, 15:27

Dane cu tot respectul gresesti aici la fel ca si celilatii , la fel cum greseste si Oana, sa o puna in postura de victima , fotbalul e materie cenusie multa , uita te atent la toti antrenori mari care au revolutionat fotbalul ! nu au fost neaparat mari fotbalisti, sisteme de joc gen Mou , Klopp … fotbalul e foarte complex, e stiinta, iar dpv nu conteaza sexul pt a fi un antrenor foarte bun, tre sa cunosti si sa intelegi foarte bine, sa simti jucatorii , sa sti sa ii asezi pe teren, sa scoti maximul din ei la fiecare meci, sa anticipezi adversarul plus mutle altele … meseria de antrenor e un job ca oricare altul , daca te pregatesti bine, studiu plus practica ajungi ff tare !!! nu are legatura cu sexul !! Felicitari Tipei pt ca a facut acest pas, sunt convins ca o sa faca o treaba foarte buna !!

cineva (14 comentarii)  •  11 mai 2014, 18:52

Doar 2 cuvinte: Schrodinger’s Cat

Un nene (1 comentarii)  •  12 mai 2014, 3:36

Normal, tu ce era să zici?
O recomandă ceva pe doamna asta? Sau pe oricare altă femeie antrenor, că tot veni vorba? Răspunsul evident de pe Pluto este simplu: „NU!”

„Acesta e adevărul, fotbalul masculin reprezintă ultima cetate care rezistă pe pămîntul cel egalizator din ziua de azi, reduta în care estrogenul pătrunde cel mai greu.” – Și ce de ce mă rog e asta ceva rău?

Nimeni nu comentează la staff-ul exclusiv feminin din grădinițe, sau la componența exclusiv feminină din majoritatea (toate?) maternităților sau la existența sălilor de gimnastică exclusiv feminine și-așa mai departe. Nimeni nu comentează în genere la existența spațiilor exclusiv feminine. Și n-o face dintr-un motiv cât se poate de rațional: Oamenii au și trebuie să aibă dreptul să se asocieze cu cine vor ei.

Însă când vine vorba de spații exclusiv masculine, brusc e o problemă când bărbații nu-s deloc încântați când li se invadează spațiul. Hai nu zău?! Dar de ce mă rog?

Fotbalul masculin (după cum îi zice și numele) e un sport de bărbați, pentru bărbați și cu bărbați. Iar cui nu-i convine n-are decât să nu se uite.
Așa cum femeile pretind dreptul de-a avea momente în care să fie departe de atenția masculină – și bărbații trebuie să aibă dreptul de-a fi departe de cicălirea feminină.

Groaznic articol, groaznică opinie!
În goana domniei tale de-a fi progresistă – tocmai ai arătat cât de departe ești totuși de civilizație. Și desigur ai arătat o dată-n plus cât de mult urăști bărbații.

Gica Perpet (30 comentarii)  •  12 mai 2014, 17:03

de unde stii tu fufo ca fotbalistii de la Clermont ar fi avut „gînduri discriminatorii” asa cum spui ??? ai vazut vreodata în viata ta pe Clermont jucînd fotbal, ca sa vorbeesti de el ??? ciuma lui D-zeu nu mai scapam de tine si de incompetenta ta, ce fufa domne

Octavian Stăncioiu (3 comentarii)  •  12 mai 2014, 18:29

O femeie antrenoare la un club masculin de fotbal este in ton cu vremurile. Vremurile lui Eurovision 2014. Lumea pe care noi o stiam nu mai exista.

okra (5 comentarii)  •  12 mai 2014, 20:57

opaaaaa, ati schimbat titlu … cat de fragila sunteti la rontzait rahat ! ma incumet sa spun ca rahatu anterior era de calitate ! RUSINE !

Male spaces must not be allowed to exist! (20 comentarii)  •  13 mai 2014, 1:14

[…] But if the French and the British press limited themselves to just imply that men’s football’s maleness is a problem, Oana Dușmănescu from Gazeta Sporturilor went one step further and actually said it: […]

Alecu Jilavu (3 comentarii)  •  13 mai 2014, 1:24

Aparent nebuniile scrise în acest articol au fost remarcate și prin presa internațională.

http://www.avoiceformen.com/misandry/male-spaces-must-not-be-allowed-to-exist/

cineva (14 comentarii)  •  15 mai 2014, 3:58

Daca site-uletul ala e „presa internationala”, inseamna ca GSP e L’Équipe!

Comentează