Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Pașii nevăzuți ai lui Nicolae Badea

Cu un sac de bani în spate, fanii DDB au nevoie de cineva să le conducă pașii pe căile finanțării, iar Nicolae Badea a apărut pe nevăzute lângă ei

Permalink to Pașii nevăzuți ai lui Nicolae Badea
vineri, 22 ianuarie 2021, 2:52

Au fost vremuri când menționarea numelui lui Nicolae Badea într-un articol era o acțiune curajoasă. Nu, nu vă închipuiți că Badea suna patronii de presă să le ceară să-i dea afară pe autori, așa cum făcea George Becali într-un acces de furie. Badea era mult mai subtil, iar prietenul George Copos încerca să-l copieze, însă lui nu-i ieșea atât de bine.

Copos era mai mieros, dar pierdea calul din frâu când spunea că “știți, noi suntem prieteni cu familia Voiculescu”. Noi, adică el, te amenințau voalat că îți poți pierde locul de muncă. Badea, în schimb,  suna patronii, dar o făcea atât de discret, pe un ton mucalit, încât aceștia se distrau întâi și abia apoi realizau că telefonul era de fapt o reclamație, venită de la un prieten, care-i putea lăsa fără anumite contracte de publicitate. 

Și atunci făceau ei presiuni asupra ziariștilor. Urmele lui Badea dispăreau ca urmele de pași în zăpadă, într-o noapte cu viscol. 

Din vechea generație de finanțatori din fotbalul românesc, Nicolae Badea e cel mai greu de citit și de decodat. El însuși om care se recomandă ca “aparținând domeniului tehnologiei informației”, Nicolae Badea e elogiat de Cornel Dinu la șuetele cu prietenii și descris ca afaceristul care a plecat în America după Revoluție ca ginerele unui temut demnitar comunist și s-a întors cu licențele pentru România la cele mai cunoscute firme private din lume. Pe scurt, un vizionar împins în față de timpuri și de o intuiție remarcabilă, o viziune – proprie sau poate învățată – că planurile cincinale vor fi înlocuite cu proiecții bugetare, marje de profit și magicul EBITDA, rostit acum ca “Tatăl nostru” în blocurile corporatiste de sticlă. 

Badea era în anii ’90 printre puținii oameni de afaceri cu o imagine mai apropiată de capitalismul occidental decât de forma orientală prin care bâjbâiau comuniștii scăpați în lumea privată ca niște sălbatici cowboi de afaceri. La finele deceniului, imaginea lui s-a lipit de cea a clubului Dinamo.

Asocierea părea predestinată. Fostul club al Securității trăia încă în umbra Ministerului de Interne – dovadă și lista cu zeci de generali fondatori ai ACS FC Dinamo, asociația preluată de Badea în 1999 – și se scurgea din picioare în așteptarea unui investitor care să nu arunce cu banii clubului pe taxiuri elvețiene, așa cum o făcuse lunaticul Vasile Ianul.

Capitalism sub formă de împrumut

Badea a adus imagine. Cornel Dinu avea expertiză fotbalistică. Borcea a crescut lângă Dinu și a dezvoltat moduri de lucruri pe care Badea nu le putea pune personal în practică. Alături de ei au venit prietenii impresari ai lui Dinu și apoi ai lui Borcea, Ioan și Victor Becali. Clubul a început să ridice din nou capul, Dinamo a devenit un brand capitalist deși trăia pe un stadion garnisit încă berechet cu generalisimi rămași din cretacicul ceaușist. Ca un magnet, brandul Dinamo a adus alți și alți investitori dornici să se afișeze și să obțină privilegii de pe urma apropierii de gradele înalte din Interne. 

Toți o împrumutau pe Dinamo, iar Dinamo trebuia să producă pentru a-i mulțumi. Și Dinamo producea titluri, creștea cotele fotbaliștilor și genera plus valoare, în timp ce creditorii se plângeau că pierd bani. În schimbul creditelor, luat procente din anumiți jucători și făceau apoi cash-out personal la transferurile respectivilor fotbaliștilor.

Când construcția s-a năruit, procurorii au găsit sub ruine dovezi că nu investitorii, ci Dinamo avea o gaură neagră în buzunar. Prin ea se scurgeau bani nedeclarați din unele transferuri. 

Borcea, Nețoiu și frații Becali au fost condamnați în Dosarul Transferurilor, însă președintele Consiliului de Administrație al clubului, Nicolae Badea, a scăpat neatins. Cu un an înainte de încheierea procesului, într-un interviu rar acordat lui Cristian Geambașu, spunea: 

“Dinamo nu a suferit niciun prejudiciu material din aceste transferuri!”. 

E o afirmație contrazisă ulterior categoric de judecători. Deși apropierea de locul infracțiunii era periculos de fierbinte, Badea și-a pierdut pașii în zăpada inocenței. 

Ieșit de la Dinamo înainte de furtună, a susținut că s-a săturat de fotbal. A fost doar un alint căci desprinderea nu a fost reală. A păstrat o unealtă de presiune asupra lui Ionuț Negoiță, a înscris un club Dinamo în ligile inferioare și a continuat să împrumute bani în fenomenul care-l dezamăgise, după cum susțin numeroase surse din cadrul clubului Concordia Chiajna.

În toți acești ani, Badea a rămas la un “URL” distanță de întoarcerea oficială în fotbal, manevrând în umbră cu o abilitate remarcabilă. Chiar și acum, el negociază cu jucători contracte pentru noul Dinamo care încearcă să se scuture de efectul Cortacero. 

În ce calitate face asta Badea? Ce urmărește de fapt?

Misteriosul om de afaceri joacă pe cartea unui ajutor sentimental, un gest filantropic venit să susțină proiectul DDB pus pe picioare de fanii din peluza Cătălin Hîldan. Poate e adevărat, dar ar fi un gest surprinzător pentru un om de afaceri recunoscut drept un planificator redutabil. Fanii care coordonează salvarea clubului păstrează și ei misterul asupra rolului lui Badea, făcându-se că nu au habar de implicarea lui în proiect. Când sunt presați să răspundă, spun că Dinamo va supraviețui chiar și dacă “se va asocia cu dracu’” pentru a ieși din criză. 

Acum șapte ani, Nicolae Badea spunea pe tonul său imperturbabil:

“Întotdeauna un produs de masă, de consum, ca fotbalul, generează satisfacție o perioadă. Pe urmă, generează insatisfacție. Atunci e nevoie de o altă generație de produse, care să înlocuiască neajunsurile generațiilor anterioare”. 

E o profeție care trebuie ascultată pentru că vine de la un tip care a intuit minunea capitalistă. După epoca investitorilor-cămătari, Dinamo e acum în zodia fanilor-donatori. Un nou produs financiar s-a născut pentru a înlocui un neajuns. 

Cu un sac de bani în spate, fanii DDB au nevoie de cineva să le conducă pașii pe căile finanțării, iar Badea a apărut pe nevăzute lângă ei. Drumul spre salvarea lui Dinamo trece pe lângă pereți vechi pe care mai stă încă scris cu graffiti “Badea, pleacă, vinde, mori!”.

“Dacă noul stadion se aprobă, Dinamo e salvată! Nu vă dau nume, poziții, dar există oameni puternici și serioși care pot salva clubul ăsta cu condiția să iasă actele noului stadion. V-o spun cu toată seriozitate, dar să nu mă întrebați de unde știu”
Ion Marin

Comentarii (18)Adaugă comentariu

viorel (12 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 15:52

Foarte bun materialul. Evidentiaza cea ce stim cu totii: echipa de fotbal a cazarmii sportive sovietice aparute in 1948 nu s-a desprins niciodata cu adevarat de Min de Interne, a ramas mereu in siajul generalilor si sefilor polítici din minister, inclusiv prin personaje precum Badea, ale carui legaturi cu stapanii clubului inainte de 1990 nu au fost relevate inca si nu vor fi niciodata! Ceea ce este inexplicabil, inadmisibil intolerabil, este ca Romania a ramas unica tara UE SI NATO care mai mentine sinistrele unitati militare sportive ale armatei si militiei, unde se irosesc anual peste 50 milioane euro. Dinamo a pacalit statul cu multe milioane de euro in impozite neplatite, intrand in insolventa si a iesit de acolo fraudulent (proces pe rol), toate astea fiind posibile pt ca inca mai exista legaturi indisolubile cu Min de Interne, cu gheneralii arnajori si profitori. Actiunea fanilor este laudabila, dar ce vor ei sa salveze? O epava oribila a unei echipe de factura sovietoida, a unei cazarmi a politiei? Nu ar fi mai bine ca aceste energii sa se concentreze pe o echipa noua, curata, de viitor? De ce fanii PCH privesc cu disperare inapoi spre o istorie trista, de unitate militara sportiva a militiei si securitatii, structura poluanta, toxica, inutila ce nu isi mai are locul in democratie, in libertate, in UE ?

Sorin (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 15:56

Bravoo! Adevarat si frumos reportaj. Chiar daca multi te detesta, spui lucrurilor pe nume si nu de putine ori ai decospirat actiunile multor sarlatani. Felicitari. Oricum, lasi mereu impresia ca sti mult mai multe, ar trebui poate spuse.

Urod (39 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 16:16

In primul rând, pana la eventuala asociere cu Badea, DDB trebuie sa devina TRANSPARENTA 100%. CINE SUNT CEI CE GESTIONEAZA BANII?!!!... STIE CINEVA...?!!!... Deci daca DDB, nu iese la lumina si nu aduc COMPETENȚE SI OAMENI CU IMAGINEA CORECTĂ, SE VOR PRĂBUȘI... SI AR FI MARE PĂCAT, PENTRU CA AU REUSIT CEVA FRUMOS... NU POTI CERE BANI LA INFINIT SI SA NU PREZINTI STRATEGIA IN SINE... ANUNTURILE PRECUM CA AM MAI VIRAT 100 DE MII DE EURO PLENTRU NU STIU CE DATORII, NU ARE SORTI DE IZBÂNDĂ PE TIMP INDELUNGAT.... DDB, trebuie sa devina ca o institutie care sustine echipa, cu o strategie clara, si care sa demonstreze ca nu se sifoneaza bani... Altfel, vor ramane la un nivel mic, insuficient pentru Dinamo, ori se vor desfiinta... Sa inteleaga ca pe langa suporterii care deja exista, sunt multi mai multi care asteapta altceva... Si anume... SA NU DEVINA UN ALT FEL DE CARITAS...!!!!!... Si doar dupa aceea, vedem ce se intampla cu Badea.. Eu il vad un manager priceput, care a stiut sa stea departe de cei ca Borcea, Becali... Etc.. Altfel era si el la puscarie...si cel mai important este sa se inteleaga un lucru... NIMENI NU VINE SA-SI CHELTUIE BANII PERSONALI LA FOTBAL, DACA NU ARE PENTRU CE...!!!!... LUATI ECHIPELE MARI DIN EUROPA, TOATE AU IN SPATELE PRINCIPALULUI INVESTITOR, MASA SUPORTERILOR SI A COMPANIILOR CARE SPONSORIZEAZA... Deci merita ca DDB sa-l i-a in calcul ca un potențial investitor... Din pacate, stadionul care se va construi, va fi un stadion mort cate nu va genera profituri. Asta din cauza ca se va face pe locul velodromului, un loc fara vizibilitate, cu o capacitate mică ... Etc.. Dinamo va rata marea sansa sa aibe un stadion profitabil, desi se afla in centrul orasului... Pe locul actual se poate construi un complex in care sa existe hotel de 300-400 de locuri, un centru comercial, spatii de evenimente...etc...Model Chelsea daca vreti.... CHELSEA INSEAMNA UN STADION VIU...!!!!!

Kross (10 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 16:38

Care este esenta articolului? Credeti ca in acest moment Dinamo este o investitie? Fiti serios.Badea acum vrea sa ajute ca supporter dinamovist.Nu va convine binenteles.Unii pomenesc ca este o facatura sovietica.Serios? A fost schimbat numele in Dinamo in 1948,dar clubul era mai vechi.Unirea Tricolor era veche denumire a clubului Ministerului de interne. Probabil ca nu va convine nici acest aspect al istoriei.Dar va convine cand cluburi mari din vest sunt finantate din fonduri provenite din state dictatoriale.Sa nu uitam de PSG,Real,Barca,Chelsea,Milan,Slavia Praga si sigur mai sunt si altele.Champions League,este finantata de Gazprom.Cum de nu au refuzat banii? Consider ca nu trebuie sa va mai fandositi ca din ce se vede tuturor le place dictatura.Singura conditie sa fie ei profitorii. Viorel,te poti privi in oglida fara sa spargi oglinda?Tin sa-ti amintesc ca Germania este condusa de o extraordinara Doamna,Angela Merkel,care provine din RDG ,comunista convinsa.Parintii ei au emigrat din RFG in RDG in anii cand toti emigrau din RDG. Asa ca mai lasati-o cu politizarea sportului.Daca poti gandi,fotbalul este un soi de communism.

Ilie (32 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 16:59

Un articol foarte bun. Dar vei fi linșat de DDB, cei care bagă banii naivilor într-un proiect mort. Badea a scăpat de niște datorii la stat și acum vrea înapoi. La luat banii fraierilor.

gicapuia (6 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 17:37

Bravo! Pe zi ce trece articolele dvs sunt mai bune! V-qti scuturat de metehenele de la GSP TV etc.

Unu din diaspora (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 17:45

@ilie- stai liniștit ca nu suntem fraieri, noi cei care ținem în viata Dinamo la ora actuala. Pe mine nu ma fac 50 de euro pe an cotizația de membru ddb și 20-30 euro bilete virtuale pe luna. Pentru mine Dinamo este ca și copilul meu și investesc cât pot fără mustrări de conștiința. Încearcă sa- ți imaginezi unde am fi ca tara dacă toți romanii ar fi uniți cum sunt cei din ddb. Păcat însă că 90% din locuitorii acestei tari sunt ca tine.

viorel (12 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 17:56

kross un penibil discurs revolutionar-proletar despre binefacerile dictaturilor. Perimat, primitiv, grotesc, personaj. Cum sa mai incerci sa aperi o sinistra cazarma sportiva sovietoida precum UM CS Dinamo, in 2021, la 32 de ani de la revolutie. Argumente puerile, ineptii, bazaconii, despre Gazprom, despre Qatar si Emiratele Arabe. Aici este vorba de un adevar simplu: in nicio tara UE si Nato nu mai exista cluburile sportive militarizate ale armatei (CSA) si militiei (CS Dinamo), amestecul institutiilor de forta in sportul de performanta si stadione in curtea unor unitati militare. Unica exceptie Romania, asta si din cauza ca exista inca prea multi rataciti jalnici, respingatori, irecuperabili, precum acest kross.

Radu (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 18:04

@CostinStucan "Expertiza" avea nea Cornel?Sau competenta bazata pe experienta si nu numai? Stiu bine ca nu-ti place "afacereza" si "corporateza" Fatza la joc:))))

Urod (39 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 18:54

@unu din diaspora...ai perfecta dreptate ca suntem dezbinați și nimeni nu ne întrece...Dar chiar dacă banii cotizati sunt putini, nu crezi ca ar trebui sa se știe clar cine răspunde de ei...?!!!!...cum se fac plățile...?!!!..strategia după care sunt cheltuiți...?!!!...daca băieții din DDB vor fi baieti isteți, vor ajunge sa aibă 50 de mii de cotizanți cel puțin...!!!!...îți dai seama ce bani s-ar strange..?..cine garantează ca nu se sifoneaza banii...?!!!...astea sunt cele mai importante lucruri care vor garanta succesul suporterilor...daca se aduna 50 de mii de suporteri și cu un investitor deștept, Becali se lasă de fotbal...

tunaru (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 19:02

badea-dinca...individul asta se casatorise cu fata lui ion dinca pe vremea lui ceausescu (ion dinca era nr.3, dupa ceausescu si nevasta-sa). si-a schimbat numele (lucru rarissim pe vremea aia) in numele de familie al nevestei (asta ca sa realizati un pic cu cine avem de-a face). dupa revolutie, a divortat imediat de comunista aia nenorocita si a revenit la nobilul nume de badea. cum-necum, l-a convins pe adrian nastase sa-i cedeze drepturile asupra vechiului stadion pana la a doua venire a lui hristos, iar acum (desigur, nici nu se pune problema sa cedeze stadionul, ala e al lui, de la strabunii lui din ***) are idei pe banii altora. pai sa nu iesi in strada?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

voss (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 19:26

Viorel,tu cu ce echipa tii? Intreb asa de curiozitate! O fi voluntari? sau chiajna?trebuie sa fie infiintata dupa 1990 ca sa fie ok discursul tau.Daca nu mai bine taci!

unu din dispora (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 20:43

@Urod- momentan cei din DDB sunt transparenti in ce priveste cheltuiala banilor stransi deci nu sunt motive de ingrijorare. Daca cineva va incerca sa sifoneze bani sunt 100% convins ca cei de la DNA isi vor face treaba))) Pentru ca asa e la noi legea. Cei din DDB ( liderii ddb) au multi dusmani cu influienta care doresc desfiintarea clubului pentru stergerea unor urme, deci poti fi convins ca DNA nu doarme ).Un investitor serios se va gasi pana la urma dar in situatia actuala cu aceasta.....pandemie de gripa nu cred ca cineva va risca banii , situatia stadionului este in aer in acest moment ( trebuie sa mai asteptam urmatoarea campanie electorala pentru a fi din nou pacaliti), mostenirea datoriilor de la Negoita este o mare necunoscuta, ( aici DNA doarme) deci suporterii sunt baza acestui club momentan si ma bucur ca in fiecare zi tot mai multi suporteri se alatura proiectului DDB.

fane babanu (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2021, 21:01

Senzational articol

george (8 comentarii)  •  23 ianuarie 2021, 0:49

D-le Stucan, REALITATEA la ora care vorbim e ALTA decat ARTICOLUL d-tra. LUNG si FARA CONTINUT, unul SEC. In care TRATATI DETALII despre BADEA, si AtLE NUME care NU SANT IN PRM PLAN la ORA care VORBIM. Stiu faciti asta din pozitia de REPORTER, fiindca asta va este meseria. Dar la ORA ACTUALALA DDB CHIAR FACE ISTORIE. Adica ceva NEMAIINTALNIT IN ROMANIA. In conditii foarte grele. ENTUZIASMUL CELOR DE LA DDB, SUPORTERII CARE-I SUSTIN, VOR DA REZULTATE. VA ROG SA-I ANALIZATI MAI BINE DECAT SA INTRATI IN DETALII LA TIMPUL TRECUT.

Urod (39 comentarii)  •  23 ianuarie 2021, 2:05

@unul din diaspora... Ok, dar nu te baza prea mult pe DNA(sunt totusi niste români, si nu altceva, germani , suedezi... etc).... Pana sa intervina DNA, mai important este sa fie atrasi suporterii cei multi, iar pe acestia nu-i convingi decat cu transparenta totală. Adica absolut totul la vedere, cu dare de seama pana la ultimul leu.... ALTFEL, TOT CE ESTE FRUMOS, POATE SA AIBA UN SFÂRȘIT LAMENTABIL.. SA NU UITĂM, SE INTAMPLA IN ROMANIA... Alta problema , stadionul se va face si va fi o povara financiara... Cine o suporta?... Uita-te la toate celelalte stadioane, toate sunt gauri financiare...!!!!...pentru ca au fost construite de oameni nepricepuți...!!!!

Urod (39 comentarii)  •  24 ianuarie 2021, 13:22

@unul din diaspora... Uite ce se intampla cand lucrurile nu sunt facute inteligent... Suporterii finanțează, iar Cortacero si Șerdean cheltuie banii...!!!!!... Imi pare rău, dar ăsta nu-i management adevarat din partea lui DDB.... Prevad un viitor sumbru nu numai pt club, ci si pentru ceea ce se cheama suporteri cotizanți.... Nu stiu cine-i boardul DDB, dar nu cred ca sunt mari competente acolo, dupa cum se vede....!!!!!

drucker (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2021, 12:00

Chiar nimeni nu realizeaza ca Dinamo (ma rog societatea comerciala ) are in proprietate un teren la marginea Bucurestiului , care valoreaza zeci de mil. de euro ??? De aici toata drama clubului . Dpdv al legii fara semnatura lui Cortacero , nimic nu misca acolo , pt ca spaniolul e actionar majoritar .

Comentează